Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DĚTI KAŠEL

OBSAH

Alergický kašel u dětí

Alergie u dětí způsobují chronický kašel, podráždění dýchacích cest vyvolává u dítěte suchý kašel v noci, který je obtížně utišitelný. U dětí, které kašlou především v noci, může jít o neustálý kašel bez teploty, kdy příčinou suchého, dlouhodobého kašle může být také astma nebo gastroezofageální reflux.

Zdroj: Alergický kašel

Diskuze

V diskuzi STOPKAŠEL PRO DĚTI OD 1 ROKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

My užíváme STOPKAŠEL pro děti od 1 roku už 2 roky. Adélce už jsou 3, sirupek ji chutná, podporuje její imunitu:) Není drahý a je na suchý i vlhký kašel zároveň.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze STOPKAŠEL pro děti od 1 roku

Jak zvládnout astmatický kašel u dětí

Kašel patří spolu s dušností, tíží na hrudníku a pískáním na hrudníku mezi základní příznaky astmatu. U dětí může být kašel dokonce jeho jediným příznakem. Po nasazení inhalační antiastmatické léčby, která je jednak preventivní (dlouhodobá) a jednak záchranná (úlevová), by měl kašel zcela ustoupit. Když se kašel znovu objeví, je potřeba častěji použít úlevový lék, a pokud kašel přetrvává, navštívit lékaře, který nám astma léčí. Dobře léčený astmatik by měl být bez příznaků astmatu a bez omezení životních aktivit včetně sportu.

Zdroj: Astmatický kašel

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Zábal na suchý kašel pro děti

Olejový zábal (zábal na kašel) na průdušky pomůže na suchý dráždivý kašel nejen u dětí (pro dítě). Jak tedy postupovat a co k němu budete potřebovat?

Ingredience: rostlinný olej

Postup: Olej zahřejte na teplotu těla a namočte do něj starou plenu. Tu přiložte na hrudník, případně i na záda, obvažte další plenou a překryjte ručníkem.

Jak dlouho nechat olejový zábal

Olejový zábal se nechává působit půl hodiny až hodinu.

Zdroj: Obklad na suchý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Kapky

Hodí se pro dospělé i děti. Pro všechny (přesněji od 6 měsíců) pomáhá na dráždivý kašel například Ditustat.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Jak zvládnout dávivý kašel u dětí

Na dávivý kašel pomáhá majoránkový čaj (majoránkový čaj pro děti). Jednu lžičku bylinky nechte vyluhovat v teplé vodě a po lžičkách podávejte dítěti. Také pomáhá olej z oregana. Dejte jej po jedné kapce na každou stranu jazyka a je nutné polknout. Tato léčivá aromatická bylina totiž pomáhá odstraňovat bakterie a posiluje imunitní systém.

Zdroj: Dávivý kašel babské rady

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, našla jsem, že děti mohou pít čaj z rýmovníku. Tak snad jsem vám pomohla. ;)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hudec.

a mohl bych se zeptat od kolika let ho děti mohou pít

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Domácí léky na kašel

Zde jsou určité rady, které mohou rodičům pomoci utišit kašel jejich dítěte.

  • Používejte zvlhčovač vzduchu – může mít relaxační účinek na suchý kašel, uklidní podráždění a dítě může v klidu spát.
  • Děti by měly pít čerstvě vymačkaný ananasový džus – pomáhá s uvolněním hlenu, který je uložen v krku.
  • Ujistěte se, že dítě během dne dostatečně doplňuje tekutiny, protože konzumace vody zmírňuje příznaky kašle a s ním spojené nepohodlí.
  • Horká kuřecí polévka je populárním lékem na kašel u dětí, protože má uklidňující vlastnosti. Vědecké studie uvádějí, že pomáhá snížit otok nebo zánět horních cest dýchacích.
  • Nosní kapky jsou bezpečné pro kojence, protože jsou jemné při průchodu nosními dutinami. U starších dětí se doporučuje, aby si nosní kapky nastříkaly a nechaly je v nosní dutině po dobu jedné minuty, než se vysmrkají.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI LÉČBĚ MONONUKLEOZY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kameník.

Prosím, zda může někdo ze zkušených uživatelů doporučit knihu o dietě při léčbě mononukleozy u dětí. Budu velmi vděčen za pomoc.Zdravím a děkuji. Fr. Kameník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při léčbě mononukleozy u dětí

Co znamená dávivý kašel u dětí v noci

Suchý (dráždivý, neproduktivní, plechový, laryngeální, tracheální, štěkavý, kokrhavý, atd.) – vyčerpávající, bolestivý typ kašle, kde nejsou slyšet hleny (malé děti neumí hleny vykašlávat, proto poslouchejte, zda dítě při kašli vydává vlhké zvuky nebo ne). Obvykle bývá na začátku infekce nebo tehdy, je-li zánět v hrtanu nebo průdušnici.

Zdroj: Babské rady na dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra K.

Dobrý den,
je rýmovník, resp. sirup a čaj z rýmovníku vhodný pro děti? Pokud ano, od jakého věku a v jakém dávkování?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babka kořenářka.

Není zakázán, ale nedoporučuje se u dětí mladších 3let. Miminku do 1roku absolutně ne. Může zpusobit problemy se srdcem, hlavně arytmii popř.dýcháním.

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Jak léčit dávivý kašel u dospělých

Léčba dávivého kašle je vždy individuální a záleží na příčině onemocnění. Pokud nás v dospělosti trápí záchvaty kašle, může za to kromě ovzduší, kouření či alergií především naše psychika. Zde je vhodné použít tradiční čínskou lidovou medicínu, která má na tyto případy od starověku pro děti i dospělé unikátní mišpulníkový sirup. Listy mišpulníku patří v Asii k nejznámějším přírodním prostředkům na kašel.

Dávkování a doba užívání: 1 polévková lžíce 3–4x denně u dospělých. U dětí ve věku 3–12 let 1 kávová lžička 3–4x denně. Zředit teplou vodou, promíchat a vypít. Kojencům lze sirup přidat do čaje. Účinek je možné pozorovat po několika dnech.

Indikace:

  • kašel, škrábání v krku;
  • chrapot, pobolívání hlasivek po dlouhém mluvení či zpěvu;
  • zánět průdušek se zahleněním a nemožností odkašlat;
  • chronický kašel s obtížným vykašláváním, například kuřácký.

Zdroj: Dávivý kašel

Dávivý kašel v těhotenství

Dávivý kašel v těhotenství je nepříjemnou záležitostí a příčin vzniku může být mnoho. Vždy je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi SIDELKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan sidelka.

Lidy aby nemêli to dávat dětem mast na svrab děti mají jiné %učiňte látky lékař vám ji dá zadarmo pro dospělého a děti ublížite dětem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sidelka

Důvody kašle bez známých příčin

Kašel ve formě suchého kašle bývá zapříčiněn mnoha důvody:

  • alergickou reakcí na podněty v okolí dítěte;
  • zánětem hrtanu, který je charakteristický chrapotem a suchým kašlem;
  • nosními kapkami;
  • některé případy mohou být vyvolány i pneumonií, bronchitidou nebo plicním onemocněním.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

Jak na suchý kašel při astma

Suchý dráždivý kašel, který se objevuje zejména po námaze anebo v noci, ruší spánek a omezuje fyzickou aktivitu. Astmatický kašel může být vyvolán i silnými emocemi, jako je smích nebo pláč, a také kontaktem s alergenem, například se zvířetem. Tento kašel se lepší po aplikaci bronchodilatancií. Při astmatickém záchvatu se objevuje dráždivý kašel a expektorace, což bývá známkou ústupu záchvatu.

Zdroj: Astmatický kašel

Další příčiny kašle u dětí

  • Refluxní choroba jícnu – známá ve zkrácené formě jako GERD – onemocnění vyznačující se častou regurgitací a podrážděností. V léčbě může pomoci změna stravy a podávání předepsaných léků.
  • Astma – častá příčina kašle u dětí, protože zanícené dýchací cesty mohou dráždit hrdlo a zvýšit produkci hlenu. Stimulací může být cokoliv, od kouře až po pyl.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Černý kašel u dospělých

Černý kašel postihuje dospělé jedince výjimečně. Mezi jeho hlavní příznaky patří nevolnost, nechuť k jídlu, zahlenění, rýma, samozřejmě kašel a slzení očí. Dále se může objevit dušnost, potíže s dýcháním, nadměrná tvorba slin, zvracení a horečka.

Zdroj: Černý kašel

Dávivý kašel po jídle

Dávivý kašel po jídle může být vyvolán podrážděním trávicí soustavy, alergickou reakcí, nebo jen zaskočením sousta.

Zdroj: Dávivý kašel

Co na dávivý kašel u dětí

Po nástupu do školky děti velmi často trápí respirační infekty s kašlem a rýmou, protože se dostávají do kontaktu s dosud jim neznámými mikroby. Jako léčba přes den se doporučuje spíše něco na rozpuštění sekretů – vhodný by mohl být Erdomed, který je na recept. K němu lze zvolit po dobu nemoci antihistaminikum, například Flonidan či Aerius. Na noc spíše léky proti kašli, jako je Levopront či Sinecod. Jako prevence pro podporu imunity se jeví vhodná kúra betaglukanů s Imunity sirupem. Jsou žádoucí i další podpůrné prostředky, jako je bioptronová lampa, masáže hrudníčku, zvlhčování vzduchu a inhalace.

Zdroj: Dávivý kašel

Jak zmírnit suchý kašel u dětí

Suchý kašel u dětí je velmi dráždivý, škrábe v krku, nevytvářejí se hleny, nevykašlává se, je poměrně vyčerpávající a měl by být tlumen, protože je pro dýchací cesty a organismus nepříjemnou zátěží.

U dětí velmi rychle zabírá klasický „priessnitz“ (studený vlhký šátek omotáte kolem krku, obalíte jej igelitem a následně ještě převážete suchou vrstvou, šátkem či šálou). Dojde k rychlému zapaření a prokrvení daného místa. Priessnitzův obklad se doporučuje asi po 15 minutách z krku odstranit, nenechávat jej delší dobu. Dále se doporučuje podání teplého nápoje nebo kuřecího bujonu s majoránkou a česnekem. Osvědčená je rovněž Vincentka, mléko s medem (pije se horké, podporuje tvorbu hlenů, které ale v některých případech mírně ředí). Při vysokém množství hlenů však rozhodně mléko nekonzumujte. Zvlhčujte místnost a při záchvatu kašle dejte dítě k otevřenému oknu, aby se nadechlo chladného vzduchu.

Zdroj: Suchý kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP