Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SPAT PRI ZLOMENYCH ZEBRECH

OBSAH

Srdce při naražených žebrech

Naražená žebra se mohou projevovat bolestí na hrudi, bolestí páteře, tlakem na hrudi a občasným ztíženým dýcháním. Tyto projevy se mohou zaměnit za příznaky infarktu.

Zdroj: Naražená žebra

Diskuze

V diskuzi ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adriana.

Dobry den prosimVas chcela by som aby ste mi povedali ci je tento zub infikovany alebo mrtvi a ci tato podliatina je suvis s nim ,zub je zlmeny asi 3roky a je na nom aj kaz treba takyto zub vytrhnut a lebo nie? Dakujem
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
stav zubu pouze podle přiložené fotografie nelze objektivně posoudit - je patrný zřejmý zubní kámen.U zlomených zubů hraje roli v dalším postupu rozsah ulomení a odhalení zubního kanálku, u kazových např. odhalení krčku, atd.
Doporučuji poradit se osobně s veterinárním lékařem, pokud extrakci doporučí, trhání zubu bych se nebála. Život bez bolesti a bez zubu bude pro psa mnohem příjemnější než naopak. Nehledě na množství dalších zdravotních komplikací navazujících na dlouhodobě neřešené problémy v dutině ústní.
Hezký den,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Zuby

Vhodnost spánku

Pokud vezmeme v úvahu, že člověk má potřebu spát průměrně 7–8 hodin denně, znamená to, že každý z nás prospí asi jednu třetinu života. Spánek je velmi důležitý pro náš mozek. A to z mnoha důvodů. Během spánku mozek odpočívá. Pokud člověk spí, mozek nepřijímá z okolí impulsy. Během spánku si ale mozek „přehrává“ vše, co se během dne naučil. To znamená, že se v mozku vytvářejí paměťové stopy, spánek je tak velmi důležitý pro učení. Pokud se student učí na zkoušku a večer jde spát s hlavou plnou chaotických myšlenek a zmatku v nabytých vědomostech, ráno může zjistit, že si vše vybavuje velmi dobře a přehledně. Znamená to, že ve spánku došlo k upevnění nastudované látky, došlo k vytvoření paměťové stopy. Jak dlouho tyto vědomosti vydrží, je otázkou dlouhodobé a krátkodobé paměti, což je jiná kapitola. Proces vytváření a upevňování paměťových stop probíhá i v mozku novorozence, který se teprve seznamuje se světem. Význam novorozeneckého spánku spočívá patrně v tom, že během něj dochází k upevňování motorických vzorců, slouží tedy k trénování pohybových dovedností. Další význam spánku je, že rozlišuje informace podstatné od těch, které podstatné nejsou. Spánek je důležitý i pro další tělesné orgány. Velmi citlivě na něj reaguje hormonální soustava. Například prolaktin, melatonin a růstový hormon jsou vyplavovány právě v době spánku. Dostatek kvalitního spánku je důležitý i pro imunitní soustavu. Množství spánku závisí na mnoha faktorech, včetně věku.

Zdroj: Dostatek spánku

Diskuze

V diskuzi STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pojkaska.

Chci se s parazitex.cz zkusit vyčistit. Je mi špatně v poslední době a to se snažím spát a přesto jsme unavená a mám průjmy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Střeva

Vhodné verše

Není smrti tam,

kde byl život vyplněn prací,

láskou a obětavostí.

~

Odešels, dědo, bez slůvka rozloučení,

tak náhle, že těžko k uvěření.

~

Tolik jsi miloval život a s námi chtěl jsi být, ale osud byl tak krutý a nenechal Tě žít.

~

Utichlo srdce znavené,

nebylo z ocele, nebylo z kamene.

Utichlo a šlo spát,

budeme na něj věčně vzpomínat.

Zdroj: Smuteční proslov pro dědečka

Poradna

V naší poradně s názvem MELANIN TABLETY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše tesaříková.

budu spát po těchto tabletách i když beru leta na spaní Hypnogen?děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vyzkoušejte to a dejte mi vědět, jestli se vám usíná líp po melaninu. Vyzkoušení není nebezpečné, vždy se můžete vrátit zpět k Hypnogenu. Obojí je na přírodní bázi.

Zdroj: diskuze Melanin tablety

Historie uzené polévky v české kuchyni

Ve třicátých letech minulého století žil v Čechách řezník Hornoff. Zakládal si na uzených žebrech, neb pečeni z nich vykrajoval velkoryse, a když udil v ohromné skříni na zahradě, vůně kouře z bukového dřeva prý byla cítit až ve strojírně, co je za řekou. Pamětníci hovoří o záměru, protože do řeznictví chodívaly švarné děvečky až z okrajových vesnic a dělaly na pana mistra oči. To víte, že tu a tam nějaké žebro nechtěně ošidil, a protože si zakládal na jménu, nemohl takový nestandard někomu podstrčit, protože to se v živnosti nedělá. Řezník byl trochu ješita a tuze rád slýchal, když se mu říkalo pane mistr, a kdo oslovil živnostníka dokonce „pane von Hornoff”, marně hledal v žebrech kosti. Šlechtický rod Hornoff skutečně existoval, ale kde k němu starý Heinz přišel, už se nedovíme. Zkrátka ta řeznická firma zněla moc dobře. Tak tedy, ta ošizená žebra pan mistr vařil, maso si dával s křenem a vývar z nich byla věčná škoda vylít. Rozvařil v něm nakrouhané brambory, dohladka rozkvedlal, přidal česnek, majoránku a vařené kroupy, které jsou v řeznictví vždycky po ruce. Tak asi vznikla první uzená polévka.

Zdroj: Uzená polévka

Diskuze

V diskuzi LÉČBA NESPAVOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Beru melatonin v prášcích ale usínání není lepší!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Kašpar.

Dobrý den, slyšel jsem že marihuana (pravděpodobně) uvolňuje melatonin a tak se po ní, individuálně někomu může dobře spát, a tak že je melatonin i lék na popřípadný odvykací stav, je to možné?

Zdroj: diskuze Léčba nespavosti

Smuteční verše pro maminku

Dotlouklo srdce Tvé znavené,

uhasl oka svit,

budiž Ti, drahá maminko,

za všechno vřelý dík.

~

Dotlouklo srdce drahé maminky,

odešlo na věčnost spát.

Maminko zlatá,

zůstaneš s námi

ve věčných vzpomínkách.

~

Dopracovaly pilné ruce,

utichlo navždy předobré srdce.

Očima drahýma se již nepodíváš,

teď klidným spánkem odpočíváš.

~

Kdo Tě znal, ten zná naši bolest,

ten ví, co jsme v Tobě ztratili.

V našem srdci žiješ věčně dále -

spi sladce, vždyť se opět shledáme.

Zdroj: Smuteční verše

Poradna

V naší poradně s názvem MED SE SKOŘICÍ AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na akné je dobré použít med se skořicí, vytvořit z toho takovou hnědou kašičku a pak si to nanést na problematická místa. Skořice nám pleť jemně obrousí a stáhne, med pokožku zase vyživí a desinfikuje. Kašičku z medu a skořice stačí nanést na pleť, vetřít a po 20 minutách opláchnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viki.

ja si ju davam cez noc ked sa chystám spat . ale zatial to nepomaha mam cakat dhlhsie ???

Zdroj: diskuze Med se skořicí akné

Rady proti chrápání

  • 1 až 1,5 měsíce spát se zalepenou pusou pomocí lepící pásky z lékárny. Jedná se o kontroverzní metodu, ale funguje.
  • Provádět dechové techniky zdravého dýchání podle Buteykovy metody a techniku zdravého dýchání - Oxygen Advantage. Jedná se o nenáročná cvičení, které se dají provádět kdekoli, ve frontě v obchodě, v autě atd.

Seminář, kde vás během jednoho odpoledne naučí techniky zdravého dýchání, můžete objednat zde: Pavel Filgas, filgas.pavel@seznam.cz.

Zdroj: Chrápání

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ V NOCI NA PRSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Chci se zeptat mám neustále v noci brnění v prstech natykaji mi prsty a bolesti zad.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Změňte polohu, ve které spíte. Podložte si více hlavu a snažte se spát na zádech.

Zdroj: diskuze Brnění v noci na prstech

Smuteční verše pro babičku

Já půjdu k branám věčnosti

a šťastna i tou cestou poslední,

vždyť půjdu k Otci, půjdu k domovu,

kde na věky se pro mne rozední.

Ta cesta k smrti není přece zlá,

když Bůh nás vede jejím údolím.

Já často o ní dlouze přemýšlím

a cesty té se nijak nebojím.

~

Až budu spát,

přijď na můj hrob se podívat,

jen podívat - a neplač moc,

kdo zemřel již, spí každý rád

neb svatá je ta tichá noc,

když přejde den.

~

Celý svůj život zasvětila práci,

pro rodinu, vnuky, pravnuky,

teď všichni její zlaté srdce ztrácí,

vzpomínat budeme navěky!

Zdroj: Smuteční verše

Poradna

V naší poradně s názvem HYPNOX LÉČÍ PROBLÉMY SE SPÁNKEM BEZ PŘEDPISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den chtěla jsem jse zeptat mám menopauzu. Poslední dobu nemohu spát je dobré užívat Hypnox forte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nespavost je častým jevem během perimenopauzy a menopauzy. Některé ženy pociťují pouze mírné nebo příležitostné poruchy spánku, ale pro jiné může být nespavost závažná.
Hlavní léčbou nespavosti související s menopauzou je hormonální terapie. Funguje tak, že nahradí ztracené hormony, což může zlepšit mnoho symptomů menopauzy. Ženy mohou při používání této léčby zjistit, že lépe spí a zažívají méně návalů horka. Hormonální terapie je dostupná ve formě topických gelů, krémů a náplastí. Ženy ji mohou užívat i vnitřně prostřednictvím tablet nebo implantátu.
Další potenciální léčbou je nízkodávkový selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI).
Jsou to léky primárně na duševní onemocnění, ale mohou také snížit frekvenci návalů horka, což může pomoci se spánkem. Je však třeba poznamenat, že nespavost se může také objevit jako vedlejší účinek SSRI. Těm, kteří zažívají změny nálady, úzkost nebo depresi, může terapie mluvením pomoci těmto pocitům porozumět a vyrovnat se s nimi. Zmírnění dopadu duševních poruch může také prospět spánku.
Lékaři zřídka předepisují prášky na spaní k léčbě nespavosti, protože mohou mít vážné vedlejší účinky. Mnohé jsou také návykové a nejsou vhodné pro zvládnutí dlouhodobého problému se spánkem.
Hypnox v sobě přináší kompozici bylinek, které mohou usnadnit nástup spánku, ale zatím žádná studie nezjistila, že by bylinné nebo dietní doplňky trvale pomáhaly s příznaky menopauzy.
Obraťte se na svého gynekologa a požádejte ho o možnosti léčby ve vašem konkrétním případě. Neotálejte s tím, protože by byla škoda každého dne, kdy byste byla rozmrzelá, kvůli nedostatku spánku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypnox forte příbalový leták

Příznaky

Dna se projevuje silnou bolestivostí kloubů, především na palci u nohy. Onemocnění postihuje také kotníky, kolena, zápěstí nebo klouby prstů ruky. Bolest nastupuje náhle, obvykle brzo ráno a je tak intenzivní, že pacienta nenechá spát a probudí ho. Kloub je červený, horký a extrémně citlivý na dotek. Kůže nad postiženým kloubem je tak vypnutá, že se až leskne, takzvaný zrcátkový fenomén. Soubor těchto příznaků – zvaný akutní dnavý záchvat – vzniká často při působení stresu, po úrazu, po nadměrné konzumaci potravin a alkoholu.

Zdroj: Jak se pozná dna

Poradna

V naší poradně s názvem VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Co máte dělat? Vzpamatovat se a soustředit se na něco jiného než na své tělo. Zabavte se něčím, co vás baví. Na noc nejezte a čtěte si před spaním. Když se budete nervovat sama sebou, tak si onemocnění skutečně vyvoláte.
Doopravdy jeden pupínek pásový opar není a ani tak rychlé opakování není moc pravděpodobné. Na zádech se vám nejspíš zanítil folikul. To je místo na kůži, ze kterého vyrůstá vlas nebo chloupek. Obvykle se vše zahojí do dvou týdnů. V pupínku bývá výpotek - nažloutlá hustá tekutina. Ten obsahuje bakterie a když vyteče, tak může nakazit další místa na pokožce. Proto je vhodné použít lihovou dezinfekci, k čemuž poslouží vodka nebo lépe 60% pálenka, a puchýř i okolí tím několikrát denně potírat.
Nechte své tělo normálně fungovat a znovu se začněte radovat ze života. Každý den, který prožijete v radosti, vám ukáže, jak je život krásný, i když se tu a tam vyskytnou nějaký ty bolístky. Tak hlavu vzhůru a hurá žít.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dáša.

Děkuji za radu, snažím se, přes den to jde když něco řeším, ale v noci nemůžu spát, záda pálí a na čele mi zůstaly pupinky, které jsou pod povrchem, ale neboli, jen mě svědí hlava. Ale určitě bude líp.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Co se stalo, že beta bojovnice leží na boku

Pokud vaše bojovnice pestrá neplave a leží na boku, tak vězte, že jednou z jejich zvláštností je, že spí na boku, třeba jako lidé. Beta bude ležet u hladiny vody, na dně nádrže nebo na listu či jiném předmětu v nádrži a bude spát. Tato poloha však může rovněž znamenat zácpu, která byla způsobena potravou příliš bohatou na bílkoviny a s nedostatečným množstvím vlákniny. Taková strava vyvolá zablokování střevního traktu, který se tlačí proti plaveckému měchýři. To způsobí, že močový měchýř nefunguje, což vede k jeho onemocnění. A vaše beta pak bude plavat na jednom boku, obvykle na vrcholu vody, ale ne vždy. Někdy ryba jen leží na dně a nežere.

Zdroj: Beta bojovnice leží na dně

Diskuze

V diskuzi JAK NA AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rene.

Osvědčilo se vám něco proti tomu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Síma.

Přesně tak, čistota půl zdraví, nikdy nejdu spát neodlíčená a ikdyž se ten den nelíčím, stejně si di dávám pleŤovou vodu, občas peeling a taky sérum na regeneraci, teď zkouším exc od Skincodu v kapslích a super. Je lepší tomu předcházet, pokud to jde...

Zdroj: diskuze Jak na akné

Depresivní poruchy

Depresivní porucha je charakterizována kombinací příznaků, které se střetávají se schopností člověka pracovat, spát, studovat, jíst a užívat si příjemné aktivity. Často se dotyčný člověk cítí smutný, osamělý nebo trpí beznadějí po dobu několika dní. Pro depresi je charakteristická dlouhodobě zhoršená nálada, pocity beznaděje a bezvýchodnosti. Jedinec se přestává zajímat o dřívější příjemné aktivity a přestává z nich mít potěšení, například ztrácí zájem o své koníčky, záliby a sex. Dále dochází ke změně spánku, jedinec zpravidla hůře usíná a brzy se budí, ale může spát i více, než je obvyklé – třeba skoro celý den. Jindy se stává, že člověk nemůže dlouho usnout a jde spát až v 6 hodin ráno. I když dotyčný spí 12 hodin, nenačerpá energii, ale naopak cítí slabost. Podobně je to s chutí k jídlu, která se zpravidla sníží, nemocní hubnou, někdy pro ně i samotné pokrmy ztrácejí chuť. Jindy je naopak chuť k jídlu zvýšená, nemocní přibírají. Tyto poruchy stravování se mohou střídat – určitou dobu jí člověk hodně, jindy málo. Dále dochází k poruchám koncentrace, nemocní se nemohou soustředit na práci, na četbu, často u aktivit dlouho nevydrží. Nemají z aktivity tak velký prožitek jako dříve. Charakteristická je i ztráta energie. Dotyčný cítí, jako by v celém těle žádnou neměl, cítí se velmi slabý. Nemá sílu udělat i tu nejméně náročnou činnost. Mohou se objevit sebevražedné myšlenky. Zhruba 2/3 nemocných prožívají silné úzkostné stavy, které zvyšují riziko sebevraždy. 5–15 % nemocných s depresivní poruchou ukončí svůj život sebevraždou. Deprese se také může projevovat poruchami paměti, kdy nemocný budí dojem dementního člověka. Deprese je vlastně zlomená vůle. Člověk by chtěl, ale nemá dostatek vnitřní ani fyzické energie.

Zdroj: Typy deprese

Diskuze

V diskuzi RAYLEEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, já si myslím, že jste prostě moc unavená a přepracovaná a to se může projevit i takto a čím více se té pokožce věnujete a myslíte na to, tím je podrážděnější.Mě se osvědčil naprostý klid.Klid duševní, fyzický, klid od chemických přípravků, šampónů, léčidel od všeho..Zkuste třeba měsíc volna, ale doma, v klidu, hodně spát, hodně pít, nedrbat hlavu, mýt jen dětským šamponem a dehtovým na závěr (Polytar AF) a nechat uschnout volně.Nesahat na hlavu, spát třeba na boku, jemný polštář.Žádný stres, alkohol, cigarety či zakouřené prostředí.Místo slunce spíše stín, prostě klid.Kůže se uklidní a bude se sama léčit..Třeba Vám to pomůže:)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rayleen

Doba působení léku z cibule na vodu v koleni

Nejlepší čas na aplikaci obkladu z cibule se solí je v noci, takže s ním můžete spát a ráno ho odstranit. Minimálně ho nechte působit alespoň dvě hodiny. Při jeho odstraňování můžete ucítit, že cibule bude mít zvláštní zápach. To je z tekutin vytažených obkladem. Mějte po ruce igelitový sáček, do kterého celou věc hodíte pro pohodlnou likvidaci. Někteří lidé si stěžují, že vůně cibule přetrvává na kůži i po sejmutí obkladu. Pokud je to nežádoucí, tak cibulový zápach lze snadno odstranit omytím pokožky mýdlem a poté potřením postižené oblasti citrónovou šťávou. Jeden noční obklad obvykle stačí k odstranění většiny stavů. Při těžkých situacích, jako je dlouhodobé ucpání plic nebo staré zranění, můžete obklad opakovat podle potřeby.

Zdroj: Voda v koleni a lék z cibule

Léčba

Epleyův manévr: Počáteční poloha je v sedu na lehátku s dolními končetinami do pravého úhlu. Nejprve se rychle pacient položí na záda s hlavou ukloněnou na postiženou stranu v úhlu 45 stupňů. V této poloze se mu hlava drží 30–60 vteřin a sleduje se pohyb očí. Po 2–5 sekundách se objeví závrať, která trvá asi 10 sekund.

Dix-Hallpikův manévr: Pacientovi se otočí hlava na druhou stranu a drží se asi 30–60 sekund. Poté se točí pacient na levý bok o dalších 90 stupňů, nosem dolů. V této pozici setrvá asi 1 minutu. Na závěr se pacient posadí a zůstane v klidu – hlava je v přirozené poloze. Po tomto manévru se pacient ponechá asi 10 minut v klidu v sedu nebo polosedu. Při návratu domů by neměl řídit. Následující 2 noci by měl spát s hlavou v úhlu 45 stupňů. Během dne musí vyloučit záklony a předklony hlavy, prudké pohyby hlavou, prudké brždění či akceleraci v autě. Vhodné je vyloučit návštěvu u zubaře, holiče, koupat se ve sprše, necvičit krční, ale ani bederní páteř, nekapat oční kapky vleže na zádech. Po dobu jednoho týdne spát se dvěma polštáři, nelehat na postiženou stranu. Vyloučit prudké pohyby hlavou dopředu a dozadu. Snažit se držet hlavu celý den ve vertikální poloze.

Brandt-Daroffovy cviky: Doporučují se cvičit až po 2 dnech. Po týdnu zkusit polohu, která dříve vyvolávala závratě a informovat lékaře. Toto cvičení má až 95 % účinnost. Jeden cyklus trvá 2 minuty, což je 4 x 30 vteřin. Cvičí se 5x za sebou (10 minut) 3x denně (ráno, v poledne a večer) po dobu 2 týdnů a 2x denně po dobu 3 týdnů. V poloze vleže na boku je důležité, aby hlava směřovala pod úhlem 45 stupňů vzhůru. Tuto metodu pacienta naučí specializovaný zdravotník.

Zdroj: Noční závratě

Domácí léky na kašel

Zde jsou určité rady, které mohou rodičům pomoci utišit kašel jejich dítěte.

  • Používejte zvlhčovač vzduchu – může mít relaxační účinek na suchý kašel, uklidní podráždění a dítě může v klidu spát.
  • Děti by měly pít čerstvě vymačkaný ananasový džus – pomáhá s uvolněním hlenu, který je uložen v krku.
  • Ujistěte se, že dítě během dne dostatečně doplňuje tekutiny, protože konzumace vody zmírňuje příznaky kašle a s ním spojené nepohodlí.
  • Horká kuřecí polévka je populárním lékem na kašel u dětí, protože má uklidňující vlastnosti. Vědecké studie uvádějí, že pomáhá snížit otok nebo zánět horních cest dýchacích.
  • Nosní kapky jsou bezpečné pro kojence, protože jsou jemné při průchodu nosními dutinami. U starších dětí se doporučuje, aby si nosní kapky nastříkaly a nechaly je v nosní dutině po dobu jedné minuty, než se vysmrkají.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Nežádoucí účinky

Jako každý lék i Bravecto může mít nežádoucí účinky. Nejčastějším nežádoucím účinkem po použití pipety je mírná krátkodobá kožní reakce v místě aplikace, jako je erytém (zarudnutí) a pruritus (svědění) nebo vypadávání chlupů. Jelikož usmrcení blech či klíšťat přípravkem je podmíněno jejich přisátím se, nelze vyloučit riziko přenosu onemocnění, kterými mohou být blechy či klíšťata infikovány.

Bravecto není vhodné pro koťata do 6 měsíců stáří a pro kočky s hmotností nižší než 1,2 kg.

V den aplikace přípravku Bravecto ve formě roztoku pro nakapání na kůži (spot-on) by ošetřená zvířata neměla spát se svým majitelem v jedné posteli, obzvláště ne s dětmi. V případě zasažení očí je třeba postižené místo ihned opláchnout vodou.

Přípravek Bravecto ve formě roztoku pro nakapání na kůži (spot-on) je vysoce hořlavý, proto je nutné uchovávat ho v dostatečné vzdálenosti od zdrojů tepla, jisker, otevřeného ohně nebo jiných zdrojů požáru.

Zdroj: Bravecto pro kočky

Léčba

Základní zásadou úspěšné léčby je pečlivé dodržování klidového režimu. Doporučuje se také obvázat hrudník, aby došlo k jeho částečnému znehybnění, což pomůže zmírnit bolest i urychlit hojení. Před samotným obvázáním se pořádně nadechněte a v pomalém výdechu proveďte opatrnou fixaci obvazem. Dejte pozor, abyste ho příliš neutáhli, bylo by to nepříjemné. Ideální je, pokud vydržíte alespoň 5 dní, než fixaci povolíte, sundáte a případně vyměníte. Naražená žebra jsou velmi bolestivý úraz. Obvykle se také podávají analgetika, zvláště na noc, abyste se mohli v rámci možností vyspat. Sami vyzkoušejte, jaká poloha je pro vás nejsnesitelnější, nejbolestivější bývá klasické ležení, doporučuje se polosed. Ačkoliv je vyléčení individuální záležitostí, zpravidla je nutné mít klid alespoň 5–6 týdnů a spát v polosedě. Největší bolest ustoupí zhruba po měsíci, výjimkou však nejsou ani posttraumatické bolesti, kdy naražená žebra při určitých pohybech pocítíte i po několika měsících od úrazu.

Zdroj: Naražená žebra

Jak poznám, že dítě pije příliš mnoho nebo příliš málo mléka?

Mějte na paměti, že množství mléka, které dítě vypije v každém konkrétním krmení, se liší stejně jako množství jídla a pití, které dospělý zkonzumuje během dne. Dítě nebude pít stejné množství mléka při každém krmení.

Faktory způsobující překrmování:

  • Rychlý průtok láhve. Vždy použijte láhev s nižším průtokem.
  • Krmení z láhve by mělo být pravidelné. Nekrmte dítě pokaždé, když udělá nějaký zvuk.
  • Miminka mají velmi silnou potřebu sát a být přitom s matkou (sání je pro dítě uklidňující). Dítě si samo řídí tok mléka z prsu, ale většinou nedostane více, než potřebuje. Při pití z láhve nedochází k regulaci.

Co dělat v případě, když dítě nemá dostatek mléka:

  • Pokud dítě konzumuje výrazně méně mléka, než je průměrné množství, je možné, že ho potřebuje odstředit. Odstředění se doporučuje zvláště pro kojence, kteří se právě učí pít z láhve.
  • Buďte trpěliví, snažte se dítě uklidnit, ujistit ho, že je vše v pořádku, i když není s matkou, ale s vámi.
  • Pokud je vám divné, že dítě mléko nevyžaduje, uvědomte si, že některé děti dokážou spát celou noc (po dobu 8 hodin), aniž by potřebovaly jídlo a mámu.
  • Dávejte pozor na mokré (promočené) pleny a přibývání na váze.
  • Dbejte na správné množství mléka.

Zdroj: Kolik mléka potřebuje kojenec


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP