Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KANYLA PRED OPERACI

OBSAH

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.libalova.

DOBRY DEN CHCI SE JEN ZEPTAT JAKE VYSETRENI JSEM MELA MIT PRED NASTUPEM DO LAZNI KDYZ VYSETRENI JSEM MELA PRED OPERACI DEKUJI LIBALOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Před lázněmi není třeba žádné vyšetření. Vstupní vyšetření absolvujete na začátku lázeňského pobytu. Lázeňský lékař dostanete všechny informace od vašeho praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

Lékařské testy a vyšetření

Před operaci rakoviny prostaty, bude vyžadováno kompletní předoperační vyšetření. Pomocí krevních testů a x-paprsků se lékaři ujistí, že jste na operaci prostaty připraveni. Váš lékař bude s vámi mluvit o možném dárcovství krve. Krev, kterou darujete před operací, bude uložena a může pak později být použita při vaší operaci anebo i po ní, pokud ji budete potřebovat. Jde o takzvanou autotransfuzi krve. Rozhodnete-li se pro autotransfuzi, tak vaše krev může být použita nejdéle do dvou týdnů od odběru.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚ ZUBU POD MŮSTKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.Šestáková.

Dobrý den,včera mi natekly zuby pod můstkem,byla jesm u lékaře ten bohužel v únoru zemřel,začíná se mi zvedat teplota,potřebovala bych radu než najdu nověko lékaře,můžu si vzít paralen chladím si pod nosem?vyplachuji si ústa ředěnýmS Solutio Alumini Acetico-Tartariciještě mám trochu v lékarně nemají Šestáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte co nejdříve k zubaři, protože bude potreba zjistit stav korunek a provést pročištění. Sama můžete postupovat tak, že si v lékárně koupíte proplachovací kanylku a tou si budete proplachovat mezizubní prostory. Kanylka vypadá jako injekční jehla, ale je bez ostré špičky a je trochu ohnutá. Nasazuje se na injekční stříkačku ve které je antiseptická ústní voda. Proudem tekutiny se pak vyplachují prostory mezi zuby třikrát denně. Tady se můžete podívat, jak takova kanyla vypadá: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Záně zubu pod můstkem

Klystýr před operací

Pokud pacient nechce klasické klyzma, tak se dá v nemocnici za 100 Kč koupit přípravek Yal. Yal je velmi řídký gel v malé lahvičce s aplikátorem do konečníku. Používá se k výplachu před různými vyšetřeními a jedná se o příjemnější proceduru, než je klyzma. Klyzma se provádí u plánovaných operací střev, případně velkých gynekologických operací, nebo před určitými vyšetřeními střev (například při endoskopii).

Zdroj: Jak správně provést klystýr

Diskuze

V diskuzi VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Dobrý den,
moje maminka(69 let) je 5 den po operaci nádoru,který mněla ve střevě. Co se probudila z narkózy je zmatená,neví kde je, mluví nesmysly.Před operací ji museli dávat transuze, protože mněla těžkou anémii.Mám strach, že se se to nezlepší. Před operací byla při smyslech, normálně komunikovala.

Děkuji za odpověď
Ilona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Dobry den pani Ilono,
chtel jsem se zeptat, jak se dari mamince.
Mam totiz uplne stejne starosti o tatu po operaci nadoru na plicich. Po operaci to neni on....stejne priznaky jako vase maminka.
Dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Narkóza a nachlazení

Je třeba si nejprve uvědomit, že je rozdíl mezi plánovaným zákrokem a neočekávanou operací. Pokud je operace plánovaná, vždy se lékaři snaží, aby byl před ní pacient v co nejlepší kondici, to znamená, že by měl být samozřejmě zdravý. Pokud by se tedy pacient před plánovanou operací nachladil, obvykle se operace ruší, protože i obyčejné nachlazení může způsobit po anestezii značné komplikace. Samozřejmě pokud se jedná o neočekávanou operaci (například po autonehodě), tak se žádné nachlazení neřeší.

Zdroj: Důsledky narkózy

Diskuze

V diskuzi BOLEST PO OPERACI VYHREZLE PLOTYNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat kde jste byl na operaci. Děkuji Píša

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Operovali me v mestske nemocnici v Ostrave.Blizi se dva mesice a me stale boli jako pred operaci.

Zdroj: diskuze Bolest po operaci vyhrezle plotynky

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi OPERACE UCPANÝCH TEPEN V NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Houška.

Hezký den přeji.Mám dotez ohledně mého manžela má žíly na obou nohách byl už jednou na operaci žil obou nohou za nejaký rok měl při chůzi problémy měl bolest ,musel se zastavit chvilku odpočinout a zase mohl jít.Byl s tím na operaci kde mu zaváděli nějaký sten.Několik roků asi tak 6let měl klid,až před půl rokem se to znovu opakuje .Pan doktor mu předepsal lék Enelbin 100mg 2xdenně ráno a večer po 2 tabletách.Msi zavolat a objednat na kontrolu a zároven objednat na operaci baypasu Rád by věděl jak operace probíhá,jaké mohou nastat komplikace a jak dlouho pobude v nemocnici.Předem děkuji za odpověd.Dana Houšková manželka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Zdravim,zrovna jsem po teto operaci,takze v mem pripade se jednalo o předoperační vyšetření,nastup do nemocnice den pred operací,samotny zákrok cca 2.5hod.,pak 1-2 dny ARO nebo JIP,pak tyden na pokoji a tot vse..

Zdroj: diskuze Operace ucpaných tepen v nohách

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO OPERACI ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Zdravím.Jsem 3 měsíc po kompl. odstranění štítné žlázy a poslední měsíc se mi pod bradou udělala taková měká boule(vole), která jsem před operací neměla.Mám problém i z hlasem ,nemůžu zakřičet ani na psa, jak mi hlas přeskakuje, slábne a je jiný než jsem před operaci měla.Je možné mě tohoto problému zbavit a jak?Děkuji Jiřina

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lázně po operaci štítné žlázy

Kouření, pití a cvičení

Základní pravidlo, které zde platí je, že čím lépe se cítíte před operací, tím lépe se budete cítit po ní. Pokud cvičíte pravidelně, tak pak vám gratulujeme! Jen tak dál. Pokud ne, tak před operací je dobrý čas začít s každodenní rychlou a svižnou chůzí. To vám pomůže, aby vaše tělo bylo před operací silnější. Také vám to pomůže v rychlejší rekonvalescenci po operaci. Promluvte si ale nejdříve se svým lékařem, než začnete s nějakou formou cvičení.
Pokud kouříte, je nyní vhodná doba, abyste se pokusili přestat kouřit. Kouření může zpomalovat rychlost hojení vašeho těla po operaci. Konzultace se zdravotní sestrou vašeho lékaře vám může pomoci najít nejlepší způsob, jak přestat kouřit, například můžete nahradit klasické cigarety za elektronické. Elektronická cigareta dodává tělu potřebný nikotin, ale bez vedlejších jedovatých zplodin. Pokud nemůžete přestat kouřit, tak alespoň snižte počet vykouřených cigaret za den.
Pokud vypijete více než 1 skleničku alkoholu denně (pivo, likér, panák nebo víno), tak nyní je vhodný čas omezit na částku, kterou pijeme. Úplné vyřazení alkoholu před operací vám pomůže mít své tělo silnější před a po operaci rakoviny prostaty.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi NEINFORMOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zaza.

Před operací jsem byl jištěn že vše se po čase upraví do původního stavu, byly to kecy. Po operaci již tři roky se cítím jako mrzák , přišel jsem o vztah a je mi jasné že jsem udělal největší blbost že jsem na tu operaci šel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

To je fakt. Neměl jste nikam chodit a už jste mohl být po smrti a mohl jste mít klid.
Přála bych vám vidět pomalé umírání na rakovinu.....

Zdroj: diskuze Neinformování

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi RETENCE MOČI PO OPERACI KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Foukal.

Můj věk je 66 let. Užívám lék Tamurex na zvětšenou prostatu. Před operací kolena jsem byl celkem bez problémů s močením. Po operaci došlo k částečné retenci moče (zástava močení). Protože jsem nemohl po 3 dny vyprázdnit močový měchýř, byl mi zaveden katetr. Po dvou dnech mi byl vytažen a už jsem se nevymočil vůbec. Takže mi byl katétr nasazen znovu a po 19 dnech mám jít na kontrolu na urologii. Nevím, zda se to může upravit,nebo mně čeká operace. Má prosím někdo podobnou zkušenost? Díky zaradu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Mám bohužel podobnou zkušenost, jenom s tím rozdílem, že jsem mladší o 3 roky, a podle data Vašeho příspěvku jsem byl na operaci asi dva týdny po Vás. Před operací kolene jsem necítil vůbec žádné problémy, s močením ani s prostatou. Po operaci jsem se vůbec nevymočil, takže jsem měl zavedený katétr hned první noc po operaci, další den vyndaný, a protože jsem se pořád nemohl vymočit, dostal jsem katétr znovu a teď jsem taky v "čekací lhůtě" před kontrolou na urologii. V nemocnici mně řekli, že u některých pacientů, kteří jsou při operaci uspaní, se problémy s močením objevují. Nejspíš musíme čekat a doufat, že se to po určité době spraví.

Zdroj: diskuze Retence moči po operaci kolena

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi LASEROVÉ OPERACE OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Podolová.

Báro, škoda, že já neměla nikoho kdo by mě uklidnil, nebála jsem se, ale nervozita byla a ne malá :-)) Na klinice si semnou dobře poradila sestřička, která je na takové případy jako jsem já zvyklá. Oční operaci jsem chtěla už dlouho a viděla jsem hned druhý den dobře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka.

Holky, nervozita před každým zákrokem je a je to přirozené, ale zase bych to tak nezveličovala. Před operací se dávají znecitlivující kapky, tak stejně nic neucítíš. V Horních Počernicích jsem se nechala operovat také a nedělalo by mi problém jít na operaci znovu kdyby to bylo potřeba. Je to bez bolesti a ostré vidění je rychle.

Zdroj: diskuze Oční operace

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI KRČNÍ TEPNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krista Melicharova.

Dobrý den,jsem po operaci krcni tepny .Přišlo se na ucpání relativně včas,mozkovou prihodu jsem nemela.Ucpani vlevo 80-90%.Pred dvema lety bylo ucpání ještě v normě 30% .Mela bych narok na lazne? Dekuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O lázně může požádat kterýkoli pacient. Rozhodnutí je pak na zdravotní pojišťovně, jestli vám zaplatí jen procedury nebo i pobyt. Dohodněte se se svým praktickým lékařem, vypracujte žádost a uvidíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pooperační lázně

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Jaké lázně po operaci žlučníku

Zde je seznam lázní nabízejících zotavení po operaci žlučníku:

  • FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFORUM, A.S.
  • VOJENSKÁ LÁZEŇSKÁ LÉČEBNA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
  • BOHEMIA-LÁZNĚ A.S., SANATORIUM KRIVÁŇ – SLOVAN – Karlovy Vary
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ LUHAČOVICE – SANATORIUM MIRAMARE, S.R.O.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ A.S.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ KYNŽVART

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Kdy můžu začít cvičit po operaci žlučníku

Rekonvalescence je individuální, po laparoskopické operaci trvá obvykle 2–3 týdny, po klasické 6–8 týdnů, záleží na profesi a na tom, jak se budete cítit. Po nekomplikované operaci žlučníku se doporučuje nezvedat a nenosit těžká břemena minimálně 6 týdnů a rozhodně neposilovat břicho. Je to z toho důvodu, aby se předešlo možným srůstům a tělo mělo možnost regenerace. Doporučuje se přiměřená tělesná aktivita. Proto si vyberte takovou pohybovou činnost, která vám přináší radost a uspokojení, vhodné jsou například pravidelné procházky.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Rekonvalescence po operaci žlučníku

Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Samoléčba po operaci prostaty

Ve vašem případě byste se měl nyní krátkodobě vyvarovat kyselé stravě a kyselým nápojům, které mohou negativně ovlivnit účinky antibiotik Cotrimoxazol. Raději se nezkoušejte amatérsky léčit experimenty s bylinkami. V době rekonvalescence po operaci prostaty není třeba používat žádné bylinky. Raději podpořte svou stravu o hodnotné bílkoviny a pomalé sacharidy, aby mělo tělo dostatek energie a stavebních hmot na opravu operací poškozené tkáně. Také často pijte pramenitou vodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP