Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POPORODNÍ LAKTÓZA

OBSAH

Léčba poporodní deprese

S poporodní depresí je zacházeno rozdílně v závislosti na typu a závažnosti symptomů u žen. Možnosti léčby zahrnují užívání léků proti úzkosti nebo antidepresiv, psychoterapii a také účast v podpůrné skupině pro emocionální podporu a vzdělávání. V případě poporodní psychózy se užívají léky k léčbě psychózy. Velmi vhodné je i hospitalizování pacientky.

Zdroj: Poporodní deprese

Diskuze

V diskuzi NERVOVÉ POPORODNÍ STAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Dohnalová.

dobrý den prosím o radu na dobreho lekaře,který se tímto stavem zabývá dcera 14 dní po císařském řezu a má tyto stavy s teplotami děkuji moc za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nervové poporodní stavy

Co je to poporodní deprese?

Poporodní deprese je spojena s chemickými, sociálními a psychickými změnami. Termín zahrnuje celou řadu fyzických a emocionálních změn, kterými trpí mnoho „nových“ maminek. Poporodní deprese se dají řešit pomocí léků nebo pomocí poradenství. Chemické změny zahrnují náhlý pokles hormonů, který nastává zejména po porodu. Hladiny estrogenu a progesteronu (ženské reprodukční hormony) jsou totiž v průběhu těhotenství zvýšeny až desetinásobně a po porodu dochází k náhlému poklesu těchto hormonů.

Zdroj: Poporodní deprese

Diskuze

V diskuzi KARPÁLY LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav kleprlík.

podívej se na babí recept na karpály...jednoduché....lesana,acylpiri a 5 listů aloe

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Hrad..

Prosím o radu - zlobí mě na levé ruce /postižené poporodní obrnou/
karpál. Těžko si s rukou poradím, bolí dosti, ale operovat se nechci nechat, protože mám strach, když není v pořádku. Tak bych si přála nějakou radu, jak na to.
Cvičím, mažu, ale asi nesprávným způsobem. Děkuji moc za Vaši radu.

Zdroj: diskuze Karpály léčba

Laktóza a pozitivní bakterie

Pozitivní bakterie metabolizují laktózu, zatímco jiné tuto schopnost nemají. Mezi pozitivní druhy patří: E. coli, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella. Rostou v tmavě fialových koloniích, mají lesklý povrch.

Zdroj: Laktóza

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na mléko

Laktóza v potravinách

Je nemožné vypracovat naprosto vyčerpávající seznam všech průmyslově vyráběných potravin obsahujících mléčné výrobky a laktózu, neboť jednotlivé recepty se navzájem velmi liší a výrobci je navíc neustále upravují. Abychom tedy měli jistotu, že určitý výrobek neobsahuje laktózu, je vždy důležité zkontrolovat celý seznam ingrediencí uvedených na obalu.

Zdroj: Laktóza

Typy poporodních depresí

Poporodní deprese se vyskytuje u žen po porodu. Žena se obává, zda se dokáže o dítě správně postarat. Existují tři hlavní typy:

  • poporodní blues – objevuje se 2.–4. den po porodu. Mezi příznaky patří podrážděnost, úzkost, kolísání nálady, větší přecitlivělost, neschopnost cítit lásku k novorozenci s následným sebeobviňováním;
  • poporodní deprese – většinou se objevuje 6.–12. týden po porodu, výjimečně až po roce. Příznaky: přílišná únava až vyčerpanost, úzkost, podrážděnost, sebevýčitky. Postižená se vyhýbá kontaktu s lidmi, ztrácí chuť k jídlu, trpí nespavostí a ztrácí potěšení z oblíbených aktivit. Může se vyskytnout obava z toho, že dítěti cíleně a smrtelně ublíží (například vyhozením z okna). To může vést k myšlenkám na odložení dítěte, protože žena sama má pocit, že je pro něj nebezpečná;
  • poporodní psychóza – jedná se o vzácnou formu poporodní deprese. Vyskytuje se u 1 nebo 2 žen z 1 000. Může se objevit v prvních 2 až 3 dnech po porodu, ale také až po několika týdnech. Projevuje se neklidem, problémy se spaním a podrážděností. Dále se vyskytují bludy a halucinace, žena je přesvědčena, že dítě je špatné. V tomto případě jsou jak dítě, tak jeho matka v ohrožení života.

Zdroj: Poporodní deprese

Příznaky poporodní deprese

Příznaky mohou bez léčby přetrvávat týdny, měsíce nebo roky:

  • těžký smutek;
  • pocity beznaděje;
  • sebeobviňování z toho, že jsem špatná matka;
  • neschopnost navázat kladný vztah k dítěti;
  • ztráta životní energie;
  • silná frustrace;
  • extrémní únava a vyčerpání;
  • ztráta chuti k jídlu, nebo naopak nadměrná konzumace potravy;
  • nespavost, nebo naopak nadměrná spavost;
  • nechuť k sexu;
  • nezájem o okolí.

Zdroj: Poporodní deprese

Je to nebezpečné?

Pokud jde o poporodní otok nohou, nejedná se o závažný stav. Tento otok rychle po porodu vymizí. Pokud jde o otok na jedné noze, je nutná konzultace s lékařem, stejně tak u celkového otoku a vysokého krevního tlaku.

Zdroj: Oteklé nohy po porodu

Co obsahuje ACC Long

Léčivá látka: Acetylcysteinum 600 mg v 1 šumivé tabletě

Pomocné látky: Monohydrát kyseliny citronové, hydrogenuhličitan sodný, uhličitan sodný, mannitol, laktóza, kyselina askorbová, natrium-cyklamát, dihydrát sodné soli sacharinu, dihydrát citronanu sodného, ostružinové aroma.

Zdroj: Čištění průdušek s připravky ACC

Dietní mléko pro alergiky

Rodiče se sklony k nesnášenlivosti laktózy mohou svému dítěti nabídnout alternativu z kravského mléka. Ječmenná voda a laktóza s obsahem kravského nebo kozího mléka může být náhradou za mateřské mléko. Používejte stejný poměr směsi kravského mléka a ječmenné vody.

Zdroj: Umělá strava pro kojence

Gainer

Nachází uplatnění u lidí s rychlým metabolismem, kteří chtějí nabrat hlavně svalovou hmotu. Gainer představuje kombinaci sacharidů a bílkovin. Kým kvalitu proteinových přípravků určují obsažené bílkoviny, u gainerů jsou to cukry. Levnější přípravky obsahují hlavně jednoduché cukry (laktóza, glukóza), ty dražší přípravky obsahují spíše komplexní sacharidy.

Zdroj: Jaké doplňky používat při hubnutí

Vlastnosti laktózy

Hlavním zástupcem sacharidů v mléce je disacharid laktóza, nazývaný též mléčný cukr. Normálně se laktóza díky enzymu beta-galaktozidáza (tedy laktáza) produkovanému v tenkém střevě rozštěpí na dvě složky – glukózu a galaktózu – a ty mohou být absorbovány střevem. Pokud se tento enzym netvoří (nebo jen nedostatečně), dostává se nerozložená nebo jen částečně rozložená laktóza do tlustého střeva, kde slouží jako potrava baktériím a způsobuje obtíže. Při menší produkci laktázy se dostane nerozštěpená laktóza do hlubších záhybů střeva, které jsou osídleny bakteriemi. Zde probíhá bakteriální rozklad na mléčnou kyselinu, octovou kyselinu, oxid uhličitý, metan a vodík. Schopností laktózy vázat vodu stoupá osmotický tlak a voda teče do střeva. Současné tvoření kyselin podporuje pohyb střeva, následkem je nadýmání a průjem. Vzniklé plyny nadýmají břišní prostor a způsobují vedle nadýmání také tlakové bolesti. Tyto plyny mohou proniknout stěnou střeva a dostat se do krve. Nadto způsobuje velké množství laktózy nárůst kolibakterií v tlustém střevě. Zatěžováním střeva se však z intolerance může vyvinout alergie. Jako následek narušené střevní flóry se mohou střevní sliznice stát propustnými a nemohou již plnit funkci bariéry. Nestrávené zbytky jídel, například molekuly bílkovin, mohou proniknout střevní stěnou a dostat se tak do krve a do orgánů. Tam působí toxicky a jsou příčinou četných obtíží a nemocí. Vysoká konzumace mléčného cukru zvyšuje možnost vzniku obezity a nadváhy. Mléčný cukr může působit projímavě, nadýmat a způsobovat křeče v žaludku.

Zdroj: Laktóza

Deprese a těhotenství

Potenciální vliv deprese na těhotenství zahrnuje následující:

  • Deprese způsobuje zanedbávání osobní péče během těhotenství.
  • Deprese vede k užívání návykových látek, jako je tabák, alkohol nebo nelegální drogy, které mohou způsobit poškození dítěte.
  • Deprese může mít vliv na celkový vývoj dítěte.

Vliv těhotenství na deprese u žen:

  • Stres během těhotenství může způsobit deprese nebo recidivy, ba dokonce zhoršení příznaků deprese.
  • Deprese během těhotenství zvyšuje riziko výskytu poporodní deprese.

Zdroj: Deprese u žen

Pravděpodobnost depresí u žen

  • rodinná anamnéza poruch nálad;
  • výskyt poruch nálad na počátku reprodukčního období;
  • ztráta rodičů před dosažením věku 10 let;
  • ztráta sociální podpory nebo hrozba takovéto ztráty;
  • dlouhotrvající psychologický nebo sociální stres – ztráta zaměstnání, stres, špatný vztah, odloučení nebo rozvod;
  • fyzické nebo sexuální zneužívání v dětství;
  • užívání některých léků.

Ženy mohou trpět poporodní depresí po narození dítěte. Deprese je jednou z částí bipolární poruchy.

Zdroj: Deprese u žen

Chemie laktózy

Chemický vzorec laktózy je C12H22O11, molekulová hmotnost činí 342,3 g/mol. Laktózu tvoří dvě molekulové podjednotky – β-D-galaktóza a β-D-glukóza – spojené β1-4 glykozidickou vazbou.

Laktóza neboli mléčný cukr je cukr, který se vyskytuje v mléce. Laktóza je disacharid obsahující molekuly galaktózy a glukózy propojené glykosidickými vazbami. Aby bylo lidské tělo schopno přijímat energii ze složených cukrů (polysacharidů), ty musí být rozloženy na jednoduché cukry (monosacharidy). Monosacharidy jsou následně absorbovány do krevního oběhu jako okamžitý zdroj energie. K tomu, aby mohla být laktóza rozložena na jednoduché cukry glukózu a galaktózu, potřebuje tělo enzym laktázu. Pokud se laktáza v potřebném množství v těle nenachází, případně se nenachází v dostatečném množství, nebo je nedostatečně aktivní, nemůže se laktóza rozložit. Výsledkem je bolest břicha, nafouknutí a průjmy. Z tohoto důvodu se mnoho lidí vyhýbá konzumaci mléka či mléčných výrobků. Výrazné omezení nebo vyloučení mléčných výrobků ze stravy však může způsobit nedostatečný příjem vápníku. To může vést k pozdějším zdravotním problémům, jako je například osteoporóza. Alternativou pro lidi s intolerancí laktózy může být konzumace bezlaktózového mléka a mléčných výrobků namísto potravin z mléka obsahujících laktózu. Dodatečným přidáním enzymu laktázy do mléčných výrobků ve výrobním procesu je možné dosáhnout rozštěpení laktózy na glukózu a galaktózu. Z tohoto důvodu jsou bezlaktózové produkty dobře akceptované a lehce stravitelné. Všechny ostatní přirozené složky jako mléčné bílkoviny, vápník, vitamíny a energie zůstávají v těchto výrobcích nezměněny. Takto si mléčné výrobky mohou v klidu vychutnávat i lidé s intolerancí laktózy.

Zdroj: Laktóza

Intolerance na laktózu

Na začátek pár pojmů. Laktóza je mléčný cukr, který je bohatým zdrojem sacharidů. Na jeho trávení je potřebný enzym laktáza. O nesnášenlivosti (intoleranci) laktózy mluvíme tehdy, když je množství tohoto enzymu či jeho tvorba nedostačující, laktóza se ve střevě nerozkládá, případně se rozkládá nedostatečně, což způsobuje především trávicí potíže. Nedostatek laktázy může být vrozený – vyskytuje se zřídka, nejčastěji u novorozenců. Pro předčasně narozené děti je typický nezralý trávicí trakt a také nedostatek enzymu laktázy. Jeho tvorba postupně vzrůstá, ale při obtížích je vhodné podávat namísto mateřského mléka, které je bohatým zdrojem laktózy, bezlaktózové umělé mléko. Další typ intolerance laktózy je fyziologický – stoupá s přibývajícím věkem. Dočasný typ se objevuje například tehdy, když má dítě celiakii, překoná rotavirový průjem, salmonelózu anebo podobné onemocnění. Po zotavení střevní sliznice se stav postupně upravuje a bolesti či průjmy po zkonzumování mléka nebo výrobků z něj ustupují.

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí

Příznaky laktózové intolerance

Nerozštěpená laktóza je ve střevě nadbytečná. Střevo se snaží svůj obsah naředit, proto dovnitř jeho průsvitu začne pronikat velké množství vody, která způsobí zvětšení objemu střevního obsahu, což se projeví urychlením peristaltiky a vzniká průjem. Laktóza navíc v tlustém střevě představuje potravu pro bakterie, které ji začnou kvasit. Tím vzniká mnoho produktů – vodík, plyny jako metan a oxid uhličitý, a také organické kyseliny, které dráždí střevní stěnu a vyvolávají křeče a bolesti břicha. Vodík se vstřebává a bývá vydechován plícemi, čehož se využívá při diagnostice onemocnění. Důsledkem nedostatečného zpracování laktózy pak bývá kysele zapáchající průjem objevující se v návaznosti na konzumaci mléka (30 minut až 12 hodin), dále roztažení střev, kručení v břiše a přelévání obsahu střev. Průjem bývá doprovázen zvýšeným odchodem plynů. U některých pacientů, zejména kojenců, nebývá typickým příznakem průjem, ale bolesti břicha, následné odmítání potravy a nedostatečné přibývání dítěte na váze.

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP