Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POSÍLENÍ IMUNITY U DOSPĚLÝCH

OBSAH

Shrnutí

Hlavní metodou posílení imunity u dětí, dospělých a starších osob je jednoznačně zdravá životospráva s dostatkem živin, vitamínů, minerálů, stopových prvků a esenciálních mastných kyselin. Nejrůznější doplňky stravy jsou až podpůrným opatřením a je vždy nutné je aplikovat s rozvahou a ideálně po poradě s lékařem. Je třeba mít na paměti, že zdravý člověk posilovat imunitu nepotřebuje a pokud člověk zdravý není, je předně nutné najít příčinu potíží a ne jen bezhlavě podávat nejrůznější produkty.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi POSÍLENÍ IMUNITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Mně teda osobně hodně na posílení imunity pomohla sibiřská houba čaga od chaganela. Fakkt pecka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Evík.

Mě na imunitu pomáhá wobenzym. Beru ho v malých dávkách 3x2 tbl denně na podzim a v zimě a prakticky nejsem nemocná. A koukám, že i jiní s ním tady mají dobrou zkušenost :-).

Zdroj: diskuze Posílení imunity

Posílení imunity

Posílení imunity patří mezi často diskutovaná témata dneška. Obzvláště v zimních a časně jarních obdobích, kdy je vyšší frekvence výskytu nejrůznějších infekčních onemocnění dýchacích cest. Ke zvýšené nemocnosti přispívá hlavně počasí, teploty kolem nuly a jistě též snížená konzumace čerstvých potravin (zejména ovoce a zeleniny). Ve snaze předcházet infekcím hledají lidé různé způsoby, jak svoji imunitu posílit. Co je to vlastně imunitní system a jak funguje?

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Poradna

V naší poradně s názvem IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruš.

Co by ste mi doporučili jako přírodní na posílení střevní mikroflory a tím i imunity? Existuje něco přírodního? Probiotika ale nechci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako náhrada probiotik v tabletách mohou dobře pomoci jogurty, kefír, tvaroh a nepečené obilí ve formě vloček, ovoce a jen občas maso. K tomu zdravý pohyb a dobrou náladu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Imunita

Vilcacora a Warfarin

Vilcacora nemá vliv na léčbu Warfarinem.

Zdroj: Vilcacora na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Mně pomáhá na posílení imunity curenzym, možná právě proto ,že je to čistě přírodní preparát.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Imunita

Vilcacora kapky

Látky obsažené v kapkách Vilcacora mají na náš organismus příznivé účinky, napomáhají jeho správné činnosti, zmírňují následky špatné skladby stravy, nezdravého životního stylu a prostředí.

Použití: Snížená imunita, nádorová onemocnění.

Dávkování: 3x denně 15 kapek před jídlem.

Zdroj: Vilcacora na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Mně pomáhá na posílení imunity curenzym, možná právě proto ,že je to čistě přírodní preparát.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Imunita

Deset rad na posílení imunity

Jako prevence chřipky funguje jednak očkování proti chřipce, ale také silný přirozený imunitní systém. Recept, jak dosáhnout dobrou imunitu je zde v deseti radách:

  1. Snížit příjem cukrů a uhlohydrátů ze stravy a posílit bílkoviny a zdravé tuky.
  2. Dvakrát do roka provést detoxikaci vodovou dietou.
  3. Zařadit pravidelný pohyb, který vás baví, alespoň hodinu denně je nutné se zapotit rovnoměrnou fyzickou námahou.
  4. alespoň jednou týdně zařadit saunu, což znamená přijít tam, a třikrát po sobě se na 15 minut ohřát a důkladně zchladit. Mezi jednotlivými saunovacími cykly je nutný odpočinek 15 až 30 minut vleže a také je nezbytné pití čisté pramenité vody 250 ml po každém zchlazení.
  5. Pravidelně každý večer doplnit (ženy/muži) 30/50 gramů zinku.
  6. Pravidelně doplňovat každé ráno měď v dávce 1 mg.
  7. Každý den doplňovat vitamín C s postupným uvolňováním v dávce 500 mg 4 denně.
  8. Každé ráno doplnit selen v dávce 200 μg.
  9. Během některého z jídel pravidelně každý den doplňujte probiotika v dávce 10 miliard bakterií denně.
  10. Na posílení imunity je také nezbytná tinktura z echinacei. Echinacea se užívá každý den v dávce 300 mg denně.

Zdroj: Osvědčený recept na rýmu a prochlazení

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA IMUNITU PRO DĚTI DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Ja jako matka se taky hodne ohlizim na stav i sve imunity, aby jsme si to porad nepredavali navzajem s detmi, muzu doporucit napriklad bion3.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Mě osobně se vyplatila používat kozí kolostrum.

Zdroj: diskuze Léky na imunitu pro děti diskuze

Imunitní systém

Zjednodušeně lze imunitní systém popsat jako soubor buněčných, látkových a hormonálních procesů, které zodpovídají za hlídání organismu před vnější invazí choroboplodných organismů (jsou to zejména viry, bakterie a plísně, ale take paraziti). Dále se imunitní systém stará o dohled nad tělu vlastními buňkami a v případě jakékoliv známky poškození (např. nádorová transformace, infekce virem) buňku nemilosrdně odstraní. Původní představa imunitního systému, jako nezávislé jednotky, je nyní již opuštěna, protože se prokázalo, že mnohé signální látky používané buňkami imunity jsou totožné s látkami sloužící k přenosu informace v nervovém a hormonálním systému. Společně s nervovým a hormonálním systémem je tak imunitní systém klíčovou složkou v regulaci vnitřního prostředí organismu a je zároveň ovlivňován všemi změnami, které v organismu probíhají. Jednoduše řečeno organismus tvoří nerozdělitelný celek a ke všem otázkám je potřeba přistupovat celostně.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julka.

Užívání antibiotik mi nedělá dobře. V lékárně mi radili nějaká probiotika, prý pomáhají zklidnit žaludek. Koupila jsem si Probiolact a musím uznat, že pomohl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ráchel.

Kvalitní probiotika můžou jedině pomoci. Jsou výborná na posílení imunity, která začíná ve střevech.

Zdroj: diskuze Probiotika

Negativní účinky

Přestože při klinických studiích nebyly dosud prokázány žádné nežádoucí vedlejší účinky Vilcacory, nedoporučuje se podávat dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám, osobám po transplantaci nebo před plánovanou transplantací orgánů. Obsahové látky v produktu Vilcacora mohou snižovat krevní tlak. Tento fakt je třeba brát v úvahu při současné kombinaci s antihypertenzivy. Teoreticky mohou obsažené látky interferovat s imunosupresivní terapií, protože mají imunostimulační aktivitu. Mohou být kontraindikovány v případě podávání azathioprinu, basiliximabu, cyklosporinu, daklizumabu, muronabu-CD3, orthoklonu, mykofenolatu, takrolimu, sirolimu, prednisonu a dalších glukokortikoidů.

Zdroj: Vilcacora na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi IMUNITA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evča.

Počasí jako je teď nahrává nachlazením a různým virózám. Mě se to ale netýká. Beru Probiolact na posílení imunity a tahle období zvládám bez sebemenších potíží. Můžu vřele doporučit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Imunita a probiotika

Obrana imunity

Imunita je obzvláště zranitelná při nízkých teplotách, při podchlazení (hypotermii) imunitní obrany jsou ovlivněny všechny metabolické procesy v těle. Účinnou ochranou proti infekcím je stále ještě teplé oblečení. Preferovanými vstupními body pro viry a bakterie jsou výstelky dýchacích cest. Suchá nosní sliznice poskytuje pouze omezenou ochranu proti bakteriím. Sliznice průdušek trpí špatným dýcháním, které je ovlivněno zejména nečistotami ze vzduchu (prach, saze) nebo kouřem z cigaret. Malé řasy v průduškách vystavované znečištěnému ovzduší se poškozují, a tak nezvládají svůj úkol absorbovat znečišťující látky a patogeny. Rovněž stres, nervové napětí, špatný psychický stav a také fyzické vyčerpání zhoršují funkci imunitního systému a nutí tělo přeřadit na nižší „převodový stupeň“. Měli byste včas rozpoznat varovné příznaky a pomocí protiopatření reagovat na přílišnou zátěž organismu.

Zdroj: Vitamíny na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Tibetská houba se neprodává - jelikož jí nám darovala příroda - tak bychom si jí měli vzájemně darovat. Já jí dostala od kamarádky - a dále - protože, pokud se s ní dobře zachází - se poměrně dost množí - darovala dalším okolo. Pěkný den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomíra.

Nabízím tibetskou kefírovou houbu.

Výborná na celkové posílení imunity.

V případě zájmu napište prosím na můj e-mail
radomira.r@seznam.cz

Zdroj: diskuze Tibetská houba

Vilcacora tablety

Tablety Vilcacora jsou mnohonásobně silnější než čaj a jsou vhodným podpůrným prostředkem při chemoterapii nádorových chorob. V čaji je jen slabý výluh, kdežto v tabletách je droga celá, včetně látek, které se do čaje nevyloučí.

Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte nikdy doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost je vyznačena na obalu.

Použití: Snížená imunita, nádorová onemocnění.

Složení v 1 kapsli: Vilcacora – Uncaria tomentosa 250 mg.

Dávkování: 1–3 kapsle denně, zapít vodou, v závažných případech do 6 kapslí.

Vilcacora original cena.

Zdroj: Vilcacora na posílení imunity

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Mám dotaz - dlouhodobě beru warfarin. Beru i hlívu ústřičnou na posílení imunity - mohu užívat k warfarinu hlívu s rakytníkem? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlíva ústřičná neobsahuje žádný vitamín K a proto je vzhledem k Warfarinu naprosto neškodná a můžete ji libovolně konzumovat. Ovšem rakytník vitamín K obsahuje a jeho zařazení do jídelníčku musí být vyváženo omezením jiné potraviny, která obsahuje vitamín K. Rakytník zesiluje účinky Warfarinu a může zvýšit riziko krvácení nebo vznik modřin. Když se rozhodnete zařadit rakytník do jídelníčku, tak je nezbytné provést kontrolní změření srážlivosti krve (Quickův test). Změření musí být učiněno do několika dní po zahájení užívání rakytníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Re: warfarin

Příprava čaje z Vilcacory

Často se nesprávně uvádí „čaj Vilcacora“ – vždy se jedná o odvar připravený dvacetiminutovým varem. Pití odvarů z Vilcacory zlepšuje stav cév, zabraňuje vzniku krevních trombů, čímž se předchází srdečnímu infarktu a mozkové mrtvici. Některé alkaloidy zlepšují paměť, a to v případech amnézie způsobené cholinergní dysfunkcí.

Použití: Nejčastěji 3–10 g (1 rovná nebo plná lžíce) kůry zalít necelým 0,7 litru studené vody (množství vody se odpaří) a od chvíle dosažení varu vařit na mírném ohni 20 minut. Odcedit. Pít vlahé, 3x denně sklenku, jednu hodinu před nebo po jídle. V ucelených protinádorových kúrách se může vařit společně s Tahuari.

Zdroj: Vilcacora na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika.

jaka probiotika berete prosim?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tamara B.

Používám na průjem nebo na zácpu a i na posílení imunity probiotika od Pharma Agency. Objednávám si je na jejich webovkách nebo u nás v lékarně je běžně mají.

Zdroj: diskuze Probiotika

Sport je nejlepší lék

Pravidelné cvičení je potřeba ke stimulaci revitalizovaného oběhu všech buněk těla a posiluje imunitní systém. Čerstvý vzduch pomáhá sliznici a dýchacím cestám k regeneraci a získání dostatku vlhkosti pro efektivní ochranu. Sport rovněž pomáhá uvolnit stres a nervové napětí. Také pozitivní nálada může mít vliv na imunitní systém. Bohužel neuvážené sportování, nadměrná zátěž, po které tělo není schopné zregenerovat, může pozitivní účinky sportu obrátit. Myslete na to, že se jedním tréninkem nestanete sportovním mistrem, přidávejte si zátěž postupně, krok za krokem. Fyzicky aktivní lidé nesmí zapomenout na správný příjem pestré a vyvážené stravy, která bude obsahovat dostatečné množství živin a splňovat vysoké nároky na fyzický výkon.

Zdroj: Vitamíny na posílení imunity

Posílení slabé zubní skloviny

Posílení zubní skloviny je možné pomocí remineralizace, která napomůže, zejména díky své velmi reaktivní povaze, při lokální aplikaci fluoridu na zuby. Zvýšené množství fluoridu ukládajícího se na částečně rozpuštěné krystality skloviny může významně zvýšit odolnost vůči kazu. Bylo také prokázáno, že fluorid má bakteriostatické účinky, čímž může ovlivnit i bakterie v biofilmu.

Zdroj: Zubní sklovina

Tipy pro silnou obranu organismu

  • Čerstvý vzduch zvlhčuje sliznici a činí ji odolnější vůči patogenům. Proto se doporučují outdoorové sporty nebo pravidelné procházky v přírodě.
  • Pokud je tělo špatně chráněno proti nízkým teplotám, můžete onemocnět rychleji. Teplé ponožky a šály jsou v takovém případě vhodnou ochranou.
  • Během stresu jsou oslabeny mnohé tělesné funkce, včetně imunitního systému. Nechte své tělo a mysl často odpočívat, posílíte tak svůj imunitní systém.
  • Cigaretový kouř imunitnímu systému škodí. Patogeny a bakterie pak mohou na váš organismus jednodušeji zaútočit. Doporučuje se zcela přestat kouřit.
  • Vyvážená strava, která poskytuje tělu všechny vitamíny a živiny, je nejlepší prevencí proti chorobám.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamín A, vitamín C, vitamín E, kyselina listová, hořčík, zinek, selen, karotenoidy, flavonoidy.

Zdroj: Vitamíny na posílení imunity

Co je Vilcacora

Vilcacora je světle hnědá popínavá rostlina, mylně považována za liánu. U násady každého páru listů se nacházejí trny připomínající drápek. Díky tomu je rostlina nazývána „Kočičí dráp”. Vilcacora obsahuje alkaloidy (celkový obsah 0,15–0,46 %, stanoveno HPLC), pentacyklické oxindolové alkaloidy: isomitrafylin, isopteropodin, mitrafylin, pteropodin, speciofylin, unkarin F; tetracyklické oxindolové alkaloidy: isorhynchofylin, rhynchofylin; glykosidicky vázané alkaloidy: 5alfa-karboxystriktodisin; heteroyohimbanové pentacyklické alkaloidy: akuammigin; heteroyohimbanové tetracyklické alkaloidy: hirsutein, hirsutin, korynanthein, dihydrokorynanthein; pyridino-indolo-chinolizidinové alkaloidy: angustin, angustolin; deriváty kyseliny chinovikové, deriváty kyseliny ursolové a oleandrové; steroly: beta-sitosterol (60 % z celkového obsahu sterolů), kampesterol, stigmasterol; flavanové deriváty: epikatechin, procyanidiny A1, B1, B2, B4.

Díky těmto alkaloidům se jedná o dokonalý prostředek aktivující imunitní systém, s neobyčejně příznivými účinky. Vilcacora je tím, co v současnosti hledají lidé dbající o vlastní zdraví a chtějící si uchovat mládí a dobrou kondici co nejdéle.

Zdroj: Vilcacora na posílení imunity

Jak na posílení imunity

Jak lze tedy imunitu ovlivnit? Jak již bylo řečeno neurohormonální rovnováha je prakticky součástí imunity a tedy veškeré jevy, které mají vliv na neurohormonální složku, mají přímý vliv i na imunitní system. U zdravého dospělého člověka, který přijímá dostatečné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků, stravuje se dle zásad zdravé výživy, přiměřeně cvičí a pravidelně provádí psychohygienu, nejsou povětšinou žádná opatření nutná. Nelézt takového člověka je však v dnešní době obtížné. Například psychická zátěž bez řádného odreagování dlouhodobě zvyšuje hladinu kortizolu a noradrenalinu. Tyto hormony „obranné reakce“ původně zabezpečovaly přežití, reakci únik nebo útok. Dnes mobilizují rezervy organismu, vedou k odbourávání bílkovin a cíleně tlumí funkci imunity (imunosuprese), protože při předpokládaném energetickém výdeji není možné investovat do tvorby protilátek ani jiných imunitních reakcí. Dlouhodobé působení stressových hormonů pak negativně ovlivňuje imunitní systém a to na jedné straně zvýšeným rizikem nástupu autoimunitních chorob, nebo naopak zvýšenou náchylností k proniknutí choroboplodných zárodků a rozvoje infekčního onemocnění.

Rámcově lze vymezit 3 skupiny osob, kde lze předpokládat slabší imunitní odpověď. Dvě z nich jsou dané fází lidského vývoje, třetí pak zahrnuje osoby s vleklými chorobami:

  1. Novorozenci a kojenci ještě nemají zralý imunitní systém, obzvláště produkci protilátek. Pokud jsou kojeni, dodává jim protilátky matka. Řada dětí však kojená není a proto jsou rizikovou skupinou.
  2. Osoby nad 65 let věku, kde vlivem poklesu metabolismu klesá schopnost jedince tvořit protilátky a obecně se snižuje imunitní odpověď
  3. Chronicky nemocní jedinci, kde celá řada nemocí vede k postupnému úbytku svalové hmoty, vyčerpání organismu a to vede k poklesu imunitní odpovědi
Skupina 2 a 3 se navíc často spojuje a proto nejvíce omezenou imunitní odpověď mají chronicky nemocné osoby nad 65. let věku. To je mimo jiné důvod, proč u těchto jedinců vždy zvažujeme vhodnost očkování i proti jinak banálně probíhajícím infekcím.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Laryngitida u dospělých

U starších dětí a dospělých bývá onemocnění vzhledem k prostornějším dýchacím cestám vzácnější. Nejlepší prevencí laryngitidy u dospělých je otužování a dodržování zásad zdravého životního stylu. Pravidelná pohybová aktivita, zdravá výživa a dostatek spánku napomáhají udržení organismu v dobré fyzické kondici. Navíc je v době nejvyššího výskytu laryngitidy (na podzim a v zimě) vhodné zvýšit konzumaci ovoce bohatého na vitamíny.

Zdroj: Zkušenosti s laryngitidou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

MUDr. Martin Beránek

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP