Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POSTEL

OBSAH

První pomoc u febrilní křeče

První pomoc: položit dítě na postel nebo na zem, zamezit zranění dítěte (dát z jeho dosahu předměty, o něž by si mohlo ublížit), hlavu otočit na stranu pro lepší odtok slin nebo zvratků.

Zdroj: Febrilní křeče

Diskuze

V diskuzi CIVAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika horakova.

Dobry den mam 18 mesicni civavu Tondu,asi tyden ma problem vyskocit na postel,chodi,ji,neni problem s vyprazdnovanim,prosim o radu,dekuji.M.Horakova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Civava

Čaj na unavené oči

Zapomeňte na chladné plátky okurky a raději zvolte vychladlé použité čajové sáčky pro uklidnění svých očí. Použitý sáček z horkého čaje se vymačká a nechá vychladnout. Pokud jsou vaše oči unavené z práce na počítači, ze slunce nebo z nedostatku spánku, tak je čajový obklad ten nejlepší způsob jek je nechat odpočinout a osvěžit je. Lehněte si na pohovku nebo postel, na každé oko přiložte jeden chladný sáček od čaje (oči musí být zavřené) a relaxujete 10 až 15 minut. Díky tomuto relaxu budou vaše oči vypadat svěží a budete se cítit lépe.
 

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Diskuze

V diskuzi BIEWER TERIÉR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,
mám dotaz, chodíme s pejskem často po horách v lese někdy ujdeme i 8km. Pejsek se nezdá unavený,ale bojím se jestli to na něj není moc.Také skáče na vysokou postel,někdy zaknučí,tak ho vysadím.Nemůže si nějak ublížit_? děkuji za odpověď.Kopecká

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Biewer teriér

Výška čela postele

Čelo postele hraje důležitou roli a je zřejmě nejvýznamnějším designovým prvkem postele, chrání vás a partnera od stěny a izoluje od průvanu v oblasti hlavy. Je-li postel umístěna do prostoru, vytváří čelo optickou bariéru a dodá vám pocit bezpečí a pohody.

V případě čela se zaměřte na jeho výšku a rozměry, aby pasovalo nejen do místnosti, ale také ladilo se zbytkem postele.

Zdroj: Nízká postel

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den
prosím o radu jak se řeší prostředí, ve kterém se vyskytne nemoc růže (hlavně postel a osobní věci
nemocného), jestli je nutná desinfekce a jakým způsobem.
Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erysipel alias růže je zánětlivé onemocnění, které způsobují bakterie. Bakterie je živý organizmus, který dokáže přežít i mimo člověka, na různých předmětech, tkaninách i v tělesných tekutinách. Zničit tyto bakterie lze desinfekcí. Desinfekci lze provést při praní, kdy se zvolí velmi vysoká teplota 100°C a nebo pak kontaktně přímo na předměty se použije desinfekce v podobě tekutého ethanolu, který lze koupit v lékárně, ale i v drogerii, jako desinfekční prostředek na ruce. Kontaktních desinfekcí je celá řada, v lékárně si vyberete přesně tu, která bude vyhovovat vašim potřebám - na vytírání, i na utírání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc růže

Nábytek futon

Na počátku to byla pouze matrace z přírodních materiálů položená na zemi, futony byly tenké, většinou dva až tři palce vysoké, byly ohebné a daly se jednoduše uskladnit do skříňky. Díky tomu mohla být místnost využívána k více účelům.

Futonové postele představují modernější pojetí japonského futonu a mají také dlouholetou tradici. Japonská moderní futonová postel se skládá z rámu a tvrdé, ručně vyráběné matrace z přírodních materiálů. V případě japonského futonu se ovšem nejednalo pouze o spaní. Speciální skládací rám umožňoval uživateli složit postel na pohodlné sofa.

Slyšíte-li pojem futon, je možné si představit pohovku, která se dá rozložit na lůžko. Díky ohebné matraci, která je z jednoho dílu, je taková rozkládací pohovka vhodná pro každodenní spaní. Samozřejmě že i futonovou matraci lze položit samostatně na zem a vytvořit tak provizorní postel.

Zdroj: Nízká postel

Diskuze

V diskuzi NEMOCI U ČIVAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Táborská ZDENKA.

Vlastním -5-letou čivavu-je to pes-a už pokolikáté má problémy-a to-začně naříkat-jako bolestně,vždy chvilku a nic,za nějakou dobu znovu a to se opakuje,potom se také schovává za polštář,i ya mne,pod postel atd.Ven chodí pouze na dvorek a to většinou se mnou,někdy mi připadá ,že se to stane pokud žere kosti.Stalo se to již několikrát a tak by mne zajímalo,kde je chyba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Xanada.

Çivava nesmí být krmena kostmi.

Zdroj: diskuze Nemoci u čivavy

Spaní na zemi

Spánek na zemi je v dnešní době spíše pro mladé lidi, navíc to není úplně zdravé, protože dochází k dýchání většího množství prachu. Pro někoho je však výhodou, že je u země větší chlad. Spánek na zemi většinou vyhledávají vyznavači východní kultury.

Zdroj: Nízká postel

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Sedlák.

Problém mi dělá nekontrolované pocení. V noci 2-3x.V noci se musím převlékat, postel je zničená( to vzal čert) jsem unavený. Neurotin beru a na dotaz pocení vidím jen hloupé úsměvy lékařů. Je mi 74 let a vážně uvažuji o sebevraždě. Nechci rozmluvu, to dokáže každý trouba, chci omezit pocení. Děkuji LFS

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neuropatie nohou

Tipy na kvalitní spánek

  • pravidelný spánek
  • nikdy nechodit spát přes den
  • větrání pokoje
  • klid a tma v pokoji
  • sex
  • příjemné prostředí
  • kvalitní postel a matrace
  • pravidelný pohyb
  • vyvážená strava
  • pitný režim
  • žádný alkohol
  • umění relaxace
  • nemyslet při usínání na problémy či plány
  • žádná noční práce
  • pozor na některé léky

Zdroj: Bylinky na spaní

Diskuze

V diskuzi DOTAZ OHLEDNĚ ŠTĚNIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna T..

Dobrý den,chtěla bych se na něco zeptat ohledně štěnic.
Ráno jsem se vzbudila a měla sem poštípání od něčeho, na internetu sem se koukala na poštípání štěnici a nikde sem nenašla stejný jako mám ja...prohlídla sem celý byt,postel atd...a našla sem jednu živou štěnici..mohlo to být od ní?
Děkuji moc za dpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emanuel Dobrý.

Ano, rozhodně mohlo. A zcela jistě se vám vyplatí kontaktovat speciální firmu zabývající se tímto problémem, např. Kostelecké uzeniny.

Zdroj: diskuze Dotaz ohledně štěnic

Co znamená nízká postel

Výběr výšky lůžka je záležitostí osobních pocitů, tedy pokud jste zdraví a v kondici. Jakmile se ale objeví první potíže, vyšší postel je výhodou. Mladý a zdravý člověk bez problému uléhá a vstává téměř z podlahy, tedy zhruba z dvaceti centimetrů, což je tloušťka matrace a roštu. Starší lidé však preferují výšku minimálně 35, lépe pak 42 až 50 cm.

To ovšem neznamená, že nízké postele nejsou v módě. Člověk by si jen měl před jejich pořízením dobře rozmyslet, jak dlouho asi bude moct takové lůžko používat a jak dlouho ho bude bavit dělat každý den minimálně večer a po ránu dřepy. A nejen jak dlouho ho to bude bavit, ale hlavně, kdy mu může takový pohyb začít dělat problémy a z postele se jen těžko zvedne.

Mít matraci přímo na zemi je chyba, protože matrace nemůže zespodu dýchat, což je pro ni zcela zásadní požadavek. Musí ležet na roštu, který se pak může položit přímo na podlahu. Větrání tak budete mít zajištěno, hygienické požadavky ale méně – je nutné často matraci postavit, rošt také a pod ním vyluxovat a vytřít podlahu.

Za nízké postele se považují lůžka do 30 cm výšky, a to včetně matrace.

Zdroj: Nízká postel

Diskuze

V diskuzi REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
moc děkuji za reakci. Já to mám již 3.roky. Nic optimálníjo jsem za tu dobu nevychytal. Jablečny ocet jsem zkoušel také, ale také bez efektu.Horké mi nevadí
Studené je dost nepříjemné. Snažím se najít optimální jídlo. Je mi ale po všem špatně i když mi jídlo chutná. Pokud někdo na něco přijde budu za radu moc rád. Nevím, zda by nebylo dobré to odoperovat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Dobry vecer Pavle.Ja mam BP tiez 3roky.Stale mam problemi.Je to hrozny stav.Beru 2xnolpazu a 3xitoprit a ziadne zlepseni.Raz za rok chodim na gastro na hadicu Vystriedal som troch lekarov.Uz neviem co mam jest.Spavam v plosede mam postel pod hlavu podlozenu o 5cm a 3 vankuse.Zubudim sa vzdy u nohu postele.Neviem ci sa to da operovat.Lekari vravia ze na operaciu to nieje.CHcel by som sa skontaktovat s niekym kto tuto operaciu postupil a jak sa po nej citi.Cital som jednu recenziu a ten dotycny pisal ze banuje ze operaciu nepostupil skor.Drzim palce vsetkym.

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Ideální výška postele

Volba výšky postele je věc poměrně individuální. Ideální výška se pohybuje mezi 45 a 55 cm. Pro seniory se doporučuje ještě minimálně o 10 cm více. Díky pestré nabídce dnes není problém takové postele sehnat. Existuje samozřejmě i možnost výroby postele na míru. Žádná norma pro výšku postele není. Máte-li postel nízkou a moc vám nevyhovuje, zkuste nahnat potřebné centimetry výškou matrace. Maximální výška matrace činí 26 cm.

A jaká jsou pozitiva či negativa obou zmíněných variant? Výška lehací plochy vyplývá především z potřeby usnadnit opouštění lože a pohodlné usednutí. Za optimální výšku se považuje 42–45 cm. U osob nemocných a starých lze výšku zvýšit na 50–60 cm. Maximální výška lehací plochy, která umožňuje pohodlné stlaní je 85 cm. A naopak z hlediska snadného úklidu pod postelí je nezbytná minimální výška spodní úrovně konstrukce od podlahy 25 cm.

Zdroj: Nízká postel

Poradna

V naší poradně s názvem POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva polhosova.

dobry den mela jsem v byte kocku a tet mam plno blech v byte a lezou i na me nevim co si pocit uz jsem zoufala jsem dostipana nvyspana musim podotknout ze ziji v anglii kde anglicani jsou na takove veci zvykli jako sou treba potkani mysi blechy plostice no proste vsechno nevim jak se jich zbavit poradite mi prosim jsem opravdu zoufala skousela jsem to co tu maji ale nic nepomaha dekuji pedem za pomoc eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odjeďte na dovolenou. Když blechy nebudou mít zdroj potravy, tak zahynou. Nejdříve pořádně ukliďte, vysajte, (co můžete, tak vyperte), na polstrované povrchy a na postel i do cestovního kufru aplikujte postřik s obsahem látky permethrin. V domě nesmí zůstat žádný volně přístupný biologický materiál ani žádné zvíře. Sebou si sbalte jen věci, které jste před tím vyprala alespoň v 60°C teplé vodě. Před odjezdem se osprchujte a namažte se insekticidním přípravkem s obsahem permethrinu a oblečte si oblečení, které jste zrovna vyprala a usušila nejlépe v sušičce. Pak odjeďte. Vaše nepřítomnost by měla být alespoň 12 dní. Až se vrátíte, tak znovu na své tělo aplikujte insekticidní přípravek s obsahem permethrinu.
Pokud by se vám toto řešení nelíbilo, tak zkuste kontaktovat deratizační firmu, která určitě bude mít silné nástroje, jak vás tohoto problému zbavit. Jedna je třeba tady: www.fantasticpestcon…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pomoc

Blechy v posteli

Pokud se v domácnosti vyskytnou blechy, tak mohou být opravdu všude, tedy i v posteli. Stejně jako v případě zvířecích pelechů mohou blechy a klíšťata dlouhou dobu přežívat v posteli i v kobercích. Blechy nakladou vajíčka na vaše zvíře a tato vajíčka potom spadnou na postel a na další tkaniny v domě. Pokud se chcete blech zbavit jednou provždy, musíte se zbavit všech vajíček, která máte na koberci či v posteli a důkladně vysát celý dům. Nezapomeňte vyluxovat také všechen čalouněný nábytek, záhyby v nábytku, rohy všech místností a všechna ostatní místa, kde se zablešená zvířata pohybovala.

Zdroj: Babské rady proti blechám

Diskuze

V diskuzi BLECHY V BYTĚ BEZ ZVÍŘETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Už 5 let se nemůžu zbavit blech v bytě. Jsou malinké 1,5 až 2 milimetry a černé - asi lidské. Občas je zahlédnu, lezou mi do šatů, rychle po sobě dvakrát kousnou někdy i hladově tři krát, špatné je, že letou často do intimních oblasti a svědí to a pak to bolí. Nemám zvíře, takže od něj to být nemůže. Kde jsem k nim přišla - nevím. Žiji sama a tak žerou jenom mně. Úplně mi změnily život, nikde nechodím - abych je někomu nechtíc nezavlekla. Nepomohly postřiky proti blechám a ani postřiky deratizačních firem, opakovaně. Pořád peru, denně převlékám postel, vysávám a vytírám 1x týdně dlážku savem. Abych aspoň něco zlikvidovala a mezi nimi vydržela a nějak přežila. Všechen nábytek jsem vyhodila, nemám koberce, záclony skříně - jenom kovové regály, kovou postel, židli, stůl a věci v pytlích. Co vyperu a vysuším v sušičce, hned balím do sáčků po jenom kuse a zauzluji. Jsem na všechno sama. Prosím, poraďte mi něco, co konečně na blechy zabere. Už jsem strašně z toho vyčerpaná a řešení nikde. Závidím psům, že mají proti bleší obojky a tablety na požití které je zabíjejí a mají šanci se tak blechám ubránit. Na člověka nic není. Prakticky je nechráněn, je pořád potravou pro blechy a šance se jich zbavit - nulová. Výrobci, zdá se - vůbec nepočítají s tím, že člověk je taky tvor s krví a když jej blechy napadnou a zamoří mu byt - nemá se jak chránit a jak s nimi bojovat. Chemie nezabírá a nic nepomáhá - jak se jich zbavit. A zvíře, aby na sebe lapalo blechy a mně se ulevilo - si dovolit nemůžu. Děkuji vám za jakoukoliv radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ája.

použijte Frontline Pet Care Difuzér proti hmyzu a roztočům.
Před použitím pozavírejte všechna okna a naopak potvírejte všechny skříně, zásuvky, zvedněte matrace v postelích a polštáře a deky rozvěste po bytě tak, aby k nim měl přístup plyn. Spusťte difuzér a opustě byt alespoň na 4 hodiny. Po té důkladně vyvětrejte a máte po starostech. Je potřeba 1 difuzér na cca 50 - 80 m2 podlahové plochy bytu.
Spolehlivě to zahubí veškerý hmyz, který se v bytě může vyskytovat. Nemusíte se ani bát nějakého zápachu - voní to asi jako stromečky do auta a dobře se to vyvětrá. Nezanechává žádný povlak ani na nábytku ani na čalounění.
Funguje spolehlivě na všechna vývojová stadia blech.

Zdroj: diskuze Blechy v bytě bez zvířete

Japonská postel

Japonská postel je velice oblíbený typ lůžka, zvláště kvůli designové jednoduchosti a lehkosti. Spaní na nízké japonské posteli vám přinese pocit většího souznění s přírodou, obzvláště pokud ji zkombinujete s futony. Futony jsou přírodní matrace.

V Čechách je futon vnímán jako prošívaná matrace usazená v dřevěném rámu, který vypadá jako nízká postel, případně může jít o skládací lůžko, na kterém si můžete přes den odpočinout. Oproti tomu v japonštině znamená futon ložní soupravu nebo polštář vyplněný tkaninou. Japonci nazývají futonem také styl spaní. Tradiční japonská ložní souprava se skládá ze šikibutonu, což je spodní matrace, a kakebutonu, silné prošívané deky připomínající naši peřinu.

Pokud se rozhodnete dát klasické posteli sbohem a přikloníte se k východnímu stylu spaní, musíte popřemýšlet o tom, zda potřebujete manželskou postel, nebo vám stačí jednolůžko. Bojujete-li s nedostatkem místa, pak se určitě přikloňte k futonu skládacímu, který bude pro vás přes den pohovkou a v noci lůžkem.

V Japonsku se futonové matrace ukládají na speciální prodyšné podložky zvané tatami. Pro nás Evropany je tento styl spaní nezvyklý, proto raději volíme nejrůznější druhy rámů, na které futon pokládáme. Na trhu jsou k dostání dva základní typy futonových rámů – postelový a skládací s příčkami. Pokud vám bude futon sloužit jako otoman, sáhněte po skládacím rámu s příčkami, jednoduchým způsobem ho proměníte v lůžko.

Futonové rámy můžete pořídit buď kovové, ty ocení především vyznavači moderního stylu, nebo dřevěné, ty zase budou bavit milovníky tradičního designu.

Kvalitní rám zajistí futonové matraci dobrou oporu, takže nedochází k nežádoucí deformaci, navíc je díky volnému proudění vzduchu dostatečně prodyšná. Ty levné sice vypadají na první pohled podobně, cena je lákavá, ale ničí vám matraci tím, že se deformuje na obou stranách, čímž se zkracuje její životnost.

Pokud se chcete opravdu dobře vyspat nebo si odpočinout, zaměřte se na materiál. Dříve se futonové matrace vyráběly ze surové bavlny, která se pokládala do vrstev na sebe tak, aby byl vytvořen dostatečně pevný, stabilní a tvrdý základ. Časem k bavlně přibyla například kokosová vlákna a latex, ale výběr materiálu je v současnosti mnohem pestřejší.

Zdroj: Nízká postel

Poradna

V naší poradně s názvem MENINGOKOK PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luisa.

Dobrý den,mám strach jestli jsme se nenakazili meningokokem na navsteve,prosim lze z krve zjistit nakazu,dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, meningokok jde zjistit z krve. Meningokok způsobuje život ohrožující onemocnění, při kterém jde o minuty. K nezvratnému poškození organizmu dojde už za několik hodin od prvních příznaků. Ty přitom nemusí být nijak závažné ani specifické, onemocnění může být na začátku mylně považováno za běžnou virózu s nechutenstvím, nevolností a rýmou. Základní projevy tohoto nebezpečného stavu zahrnují horečku nad 38°C, bolest hlavy, světloplachost, zvracení, ztuhlou šiji a vyrážku. Právě tato vyrážka může pomoci rozpoznat meningokoka v domácím prostředí. Vyrážka na kůži totiž nezmizí, když se na ní přitlačí průhledná sklenice. To je jasný signál, že jde o meningokokovou infekci a je třeba okamžitě zavolat rychlou záchranou pomoc. Dalším domácím testem na meningokokovou infekci se provádí tak, že se nemocný uloží na rovnou podložku, například na postel bez polštáře s vystřenými dolními končetinami. Ohnutím hlavy vpřed se mu zatlačí brada směrem k hrudníku. Pokud zareaguje bolestivě a ohne nohy v kolenou, je nutné okamžitě přivolat rychlou lékařskou pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meningokok příznaky

Recenze na Infectoscab

Infectoscab 5% krém je bílý krém měkké konzistence, který je k dostání v balení po 30 anebo 60 g. Produkt nelze zakoupit online na českém trhu.

Použití

Před použitím je vhodné se nejprve napařit ve vaně, poté se celý potřít a nechat krém nejméně 10 hodin na kůži. Vyprat vše na 90 stupňů, vyžehlit a na 3 dny zavřít do igelitových pytlů veškeré věci. Také by se měla přeléčit celá rodina.

Doma je nutné vysát všechny koberce a čalouněné plochy. Vše vyprat, vyžehlit a nepoužívat tři dny. Postel, a zkrátka všechno v domě, je nutné vydrhnout dezinfekcí, včetně automobilu.

Jestli máte podezření na svrab, určitě běžte na kožní a nenechte se odbýt, klidně si vyžádejte stěr z pupínku. Poté je důležité mít hlavně pevné nervy a dodržet všechna pravidla, jinak se svrabu pouze s mastí Infectoscab nezbavíte.

Jak na to

Jak již bylo napsáno, nejdříve se nahřejte ve vaně, pak se osprchujte a namažte mastí Infectoscab od krku až po paty (i za ušima). Mazat se musíte rukama, nepoužívejte rukavice, protože je nutno namazat i samotné ruce, včetně meziprstí, a to jak u rukou, tak nohou. Lehněte si do postele na bílé prostěradlo (bavlněné, které se používá v nemocnici) a ráno uvidíte spoušť mrtvých zákožek svrabových, larev a podobně. Okamžitě převlékněte celou postel a vše dejte prát na 60 stupňů, nakonec se jděte pořádně vykoupat. Pokud šlo o lehčí formu, nebude potřeba tuto proceduru opakovat.

Zdroj: Infectoscab bez receptu

Vývojová stadia

Zákožka svrabová je roztoč o velikosti od jedné do čtyř desetin milimetru, jehož samice se zavrtávají do pokožky člověka, kde kladou svá vejce. Po čtyřech dnech se z vajec vylíhnou ošklivé šestinohé larvy a ty se za další čtyři dny přemění na osminové nymfy. Nymfy se pohybují po povrchu pokožky, kde se později přemění v dospělé roztoče, samci oplodní samičky a ty se opět zavrtávají do kůže, kde kladou vejce, a celý tento nechutný proces se opakuje. Jedna samička je sice oplodněna pouze jednou, ale za svůj pětitýdenní život naklade až 50 vajec. Navíc svou chodbičku v kůži neustále prohlubuje. Výskyt svrabu většinou kolísá v mnohaletých cyklech a nejčastěji se toto onemocnění šíří hlavně v zimě, kdy se lidé méně pohybují. Doslova ideálním prostředím pro jejich množení je postel, tudíž nejvíce postiženými bývají senioři v nemocnicích nebo v domovech s pečovatelskou službou.

Zdroj: Inkubační doba

Roztoči v posteli

Roztoči jsou tak malincí, že není možné je vidět pouhým okem. Proto je nutné všímat si několika věcí okolo a důkladně pečovat zvláště o svou postel. I když se každý den umyjete od hlavy až k patě a uleháte s pocitem absolutní čistoty, může vás časem překvapit nepříjemná vyrážka. Pokud se dokonale nestaráte také o své lůžko, na vině jsou roztoči, kterých máte nejspíš plnou postel (štípance z postele).

Celá postel je při nedostatečné péči doslova smetištěm biologického odpadu, které denně zásobujeme slušnou dávkou odumřelé kůže, lupů, potu, mazu, slin, chlupů a vlasů, ale i zbytkem krémů. Na takovémto místě často nespíte sami. Pro roztoče je to ideální hostina, a tak s vámi lože v hojném počtu sdílí. Povlečení by se mělo dle odborníků měnit alespoň jednou týdně, ale v letních dnech, nebo pokud se v noci hodně potíte, je ideální obměňovat ho každé tři dny.

Víte, že podle některých průzkumů tvoří desetinu váhy používaného polštáře nejen zbytky odumřelé kůže, ale také kolonie roztočů a jejich trus? Polštář byste měli alespoň jednou za tři měsíce vyprat na 60 °C, při kterých roztoči umírají, a potah na něj měnit dvakrát týdně. Vždyť na polštáři ulpívá nejvíce nečistot – kožní maz, pot, sliny, nebo zbytky kosmetických přípravků, které po čase mohou žluknout. Nejen tedy roztoči, ale i vaše vlastní biologické skvrny nebo kosmetické přípravky mohou být důvodem vašich nemizících kožních problémů a akné. Také byste měli pečovat o svou peřinu. Nejen povlečení je nutné vyprat. Většina potu a dalších zbytků kůže se totiž hromadí právě tady. Všimli jste si někdy, jak jsou peřiny zažloutlé? To je přesně ono. Společně se zbytky kůže se v peřině nachází také obrovské množství jak živých, tak mrtvých roztočů. Peřiny perte alespoň čtyřikrát ročně.

Udělejte si test na přítomnost roztočů:

  • Máte vyrážku?
  • Objevily se u vás svědivé pupínky?
  • Měníte povlečení jednou měsíčně?
  • Polštáře a peřiny neperete, nebo je perete jednou ročně?
  • O matraci se nijak zvlášť nestaráte?

Pokud jste alespoň třikrát odpověděli, že ano, s největší pravděpodobností máte ve své posteli roztočové nocležníky!

Zdroj: Kousnutí od roztoče

Zánět průdušek bez antibiotik

Bronchitida se obvykle neléčí antibiotiky, původcem onemocnění totiž bývají různé typy virů. Bakteriální záněty průdušek, proti nimž antibiotika účinkují, tvoří podle odhadů jen asi deset procent akutních onemocnění. Pozor na přípravky, které kašel tlumí (antitusika), ty by se měly užívat jen v nejnutnějším případě! Pacientovi sice na chvíli uleví, takže se bez kašle vyspí, pro vyléčení choroby je ale nutné, aby se hlen vykašlal – proto jsou pro léčbu spíše důležité přípravky podporující kašel a také co nejvlhčí prostředí v místnosti. Při léčení zánětu průdušek mohou uškodit i antihistaminika, která mívají po ruce zejména astmatici a alergici. Tyto přípravky, které mimo jiné rozšiřují průdušky, totiž zároveň přispívají k zahuštění hlenu a tím komplikují jeho vykašlávání. Pro uzdravení je zapotřebí především teplá postel a teplý čaj. Pokud tedy u sebe zjistíte příznaky bronchitidy, dopřejte si ten luxus a zůstaňte pár dní doma – neléčené onemocnění totiž může u některých pacientů přerůst v zápal plic.

Zdroj: Zánět průdušek

Jak vyřešit malou ložnici

Obecně platí, že ložnice (ložnicová místnost) pro dvě osoby by měla mít minimálně 12 metrů čtverečních, což může být ovšem pro mnohé nemalý problém. Zařízení lze vyřešit elegantně, a dokonce i vzdušně, ale musíte počítat s tím, že se mohou vyskytnout menší komplikace, kam uložit všechny věci (sezónní oblečení, ložní prádlo a podobně). Jako náhradní prostorová rezerva se zde nabízí místo pod postelí a nad ní.

Skvělý způsob, jak získat úložný prostor, je postel zvednout. Můžete si pod ni vložit krabice se sezónním oblečením či botami nebo si nechat udělat šuplíky. Pokud máte dostatečně vysoké stropy, klidně postel umístěte do výšky a pod ní si udělejte pracovní kout, skříně nebo třeba kosmetický stolek. Spánek bude o něco dobrodružnější, protože se do postele musíte vyšplhat, ale získáte hodně prostoru pro další aktivity či oblečení. Jen pamatujte, že prostor přímo nad hlavou by měl zůstat vzdušnější, aby se vám lépe usínalo. Někdo špatně snáší, když nad ním visí police s těžkými knihami. Nábytek pak směřujte spíše do boční části čela postele.

Řešením jsou také sklápěcí a vyklápěcí systémy – ráno vstanete, lůžkoviny upevníte bezpečnostními popruhy a postel prostě jednoduše vyklopíte nahoru, třeba do schránky, která vypadá jako skříň. Večer pak celý postup zopakujete naopak, otevřete případné dveře a postel sklopíte dolů. Tak vypadá jedno z nejpopulárnějších řešení. Nicméně pozor na to, že celý sklápěcí mechanismus musí být kvalitní, bezpečný a snadno ovladatelný.

Zajímavou možností je i zasouvací dvojpostel. Tady sice neušetříte celou plochu „manželské“ postele, ale jen její polovinu, nicméně i to je celkem příjemná úspora. Takovouto postel si můžete nechat vyrobit na míru, a to dokonce i ve variantě, kdy se pomocí speciálního kování zasunutá spodní „nižší“ postel zvedne na výšku postele první.

Asi nejméně vhodné řešení představuje rozkládací pohovka, zvláště pokud vsadíte na některý z levnějších kusů, který rozhodně nenabízí optimální komfort pro pravidelný spánek. O levné rozkládací pohovce uvažujte jen v případě, že jde o přechodnou variantu. Jinak volte dražší a sofistikovanější kousky, které nabízejí kvalitní rošt a matraci.

Nedávejte k posteli za každou cenu robustní a velký noční stolek. Ideální je takový, který se zavěsí na zeď. Ještě více vzdušnosti místnosti dodáte, když vám na knihu postačí jen zavěšená malá polička. Lampičku na čtení také raději připevněte na stěnu. Je pěkné mít originální stojací kus, ale na ten už musíte mít větší noční stolek, který je do malé ložnice zbytečným luxusem.

Pokud opravdu máte ložnici v nejmenší místnosti bytu, využijte i čelo postele. Dají se zde umístit vestavěné mělčí skříňky, které poslouží pro oblečení, nebo si z nich vytvořte malou knihovničku. Vaše oblíbená literatura bude při ruce a nemusíte řešit, kam s knihami. Jen pamatujte, že prostor přímo nad hlavou by měl zůstat vzdušnější, aby se lépe usínalo. Nábytek směřujte spíše do boční části čela postele.

Iluzi většího prostoru vytvářejí světlé barvy. Klidně je občas přerušte tmavším odstínem, ale tato plocha by neměla být příliš velká.

Fotky jak vyzrát na malou ložnici.

Zdroj: Vybavení pro malou ložnici

Rozměry manželské postele

Pro výběr šířky a délky lehací plochy existují určitá pravidla a základem jsou rozměry vaší postavy.

Délka ložné plochy je dána rozměry lidského těla. Podle normy (ČSN 91 1010 Lehací nábytek základní rozměry) je výchozím a určujícím rozměrem výška mužů, kteří jsou v průměru vyšší než populace ženská. K pohodlnému spánku se dále připočte určitá nadmíra, která umožní provádět různé pohyby při spaní.

Vezmeme například průměrnou výšku mužů v České republice, která činí 178 cm, a připočteme nadmíru potřebnou pro pohodlný spánek, minimálně 15 cm lépe však 25 cm. Vyjde nám, že celková délka ložné plochy pro takto vysokou osobu by měla být v rozmezí 193–203 cm.

U nás se nejčastěji vyrábějí lůžka o délce 200 cm, ale výjimkou nejsou ani lůžka delší. Ta se zpravidla vyrábějí na objednávku. Šířku lehací plochy určují šířkové rozměry lidského těla a potřebná plocha pro různé pohyby při spaní. Podle normy lze za maximální šířku považovat polohu vleže na zádech s uvolněnými pažemi. Tento rozměr je blízký rozpětí loket-loket a zvětšený o 10–15 %. Ale s přihlédnutím k faktu, že každý zdravý spáč změní základní polohu několikrát za noc, je nutné zvětšit potřebnou šířku o dalších 20–25 %. Jako základní potřebná šířka lehací plochy tedy vychází rozměr 85–95 cm.

Pro jednolůžko jsou standardní rozměry 90 x 200 cm a pro dvojlůžko 160 x 200 cm nebo 180 x 200 cm. Chcete-li více prostoru a pohodlí v posteli pro jednoho, můžete zvolit rozměr 140 x 200 cm.

Správná délka postele je taková, která zhruba o 20 cm přesahuje spáče a poskytuje dostatek prostoru u chodidel a hlavy.

Zdroj: Nízká postel


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP