Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POŠTÍPÁNÍ OD ŠTĚNIC

OBSAH

Štěnic se zbavíte praním veškerého oblečení a povlečení na vyšší teploty

Zkontrolujte štítky a ujistěte se, že textilie snášejí horkou vodu a sušení v bubnu. Pak vyperte vše, co bylo těmto tvorům vystaveno. Kombinace horké vody a tepla při vysoušení pomůže zabít doslova kolonie štěnic.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Diskuze

V diskuzi DOTAZ OHLEDNĚ ŠTĚNIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna T..

Dobrý den,chtěla bych se na něco zeptat ohledně štěnic.
Ráno jsem se vzbudila a měla sem poštípání od něčeho, na internetu sem se koukala na poštípání štěnici a nikde sem nenašla stejný jako mám ja...prohlídla sem celý byt,postel atd...a našla sem jednu živou štěnici..mohlo to být od ní?
Děkuji moc za dpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emanuel Dobrý.

Ano, rozhodně mohlo. A zcela jistě se vám vyplatí kontaktovat speciální firmu zabývající se tímto problémem, např. Kostelecké uzeniny.

Zdroj: diskuze Dotaz ohledně štěnic

Hubení štěnic

Rozhodně se nepouštějte do hubení štěnic sami, stejně se vám to nepodaří. Volně dostupné prostředky na štěnice nezabírají. Vyplatí se vám svěřit se do rukou odborné firmy. Na internetu je spousta informací, stačí si je přečíst a při telefonickém kontaktu firmu trochu vyzpovídat. V tomto případě se nedoporučuje objednávat to nejlevnější, i když samozřejmě i cena hraje svoji roli. Zeptejte se rovněž na zákaznický servis a garance. Máte právo požadovat OSVĚDČENÍ O ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI.

Zdroj: Štěnice

Diskuze

V diskuzi JAK SE POZNAJÍ KOUSANCE OD ŠTĚNIC. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard.

Kousance od štěnic poznáme především díky jejich četnosti a hroznému svědění.
Další indicií může být doba po kterou kousance mizí 6-10 dní.
Všechny informace o štěnicích najdete na: www.stenice-doma.cz

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se poznají kousance od štěnic.

Babské rady na ošetření štípanců od štěnic

  • Vytvořte pastu z jedlé sody a vody. Pomalu přidejte malé množství vody do jedlé sody a míchejte, dokud nebudete mít hustou pastu. Naneste tlustou vrstvu jedlé sody na štípance od štěnic. Nechte pastu zaschnout a než ji opláchnete teplou vodou, nechte ji na vyrážce hodinu nebo více.
  • Namočte vatovou štětičku do citronové šťávy, třezalky nebo vilíny, což jsou vše přírodní astringenty. Naneste na vyrážku, abyste ji pomohli vysušit a zmírnit svědění.
  • Naneste na štípance od štěnic gel z rostliny aloe. Aloe má antibiotické i protiplísňové vlastnosti.
  • Ponořte postiženou oblast, pokud to jde, do teplé vody, do které přidejte ½ hrnku (118 ml) z následujících přísad: koncentrovaný mátový olej, ovesné vločky v prášku (najdete je v obchodech se zdravou výživou a drogeriích v balení určeném pro použití jako přípravek do koupele) a jedlou sodu s trochou soli nebo bez ní.

Pozor: Pokud se vaše příznaky během několika týdnů nezmění nebo se stále zhoršují, navštivte lékaře. Měli byste také navštívit lékaře kvůli diagnóze, když nenajdete známky štěnic ve vaší posteli a nemůžete identifikovat zdroj štípanců nebo vyrážky. Příznaky poštípaní štěnicemi jsou podobné těm, které jsou výsledkem poštípaní jiným hmyzem a kožním problémům.

Zdroj: Jak se pozná kousnutí od štěnice

Poradna

V naší poradně s názvem PORADNA LÉKAŘE KOUSNUTÍ OD BLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobrý den jsem poštípaná od blech a začala jsem špatně dýchat a pálení v krku může to být reakce k tomu pokousání od blech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Poštípání od blech je nepříjemné, ale nezpůsobuje zhoršené dýchání ani pálení v krku. Vaše příznaky budou nejspíše souviset s přicházející virózou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poradna lékaře kousnutí od blech

Kousnutí od štěnice

U osob, které se s výskytem štěnic setkaly poprvé, se typická kožní reakce objevuje se zpožděním až po proběhlé imunizaci (alergizaci), která trvá necelý týden. Po této době se během několika hodin objeví typické svědivé červené pupínky v každém místě sání. Intenzita vyrážky, která je podobná kopřivce, je závislá na celkovém počtu sání v průběhu celého týdne. Většina lidí, což je asi 30 %, nemá žádné kožní reakce na pobodání štěnicemi. U již imunizovaných osob se typická kožní reakce na místě sání objevuje do několika hodin.

Vzhledem k příznakům podobným kopřivce, může být výskyt štěnic zpočátku nepozorován a výskyt kožních problémů není se štěnicemi vůbec spojován. V mnoha případech je pak pacient léčen na tyto kožní problémy, protože ne všichni lékaři si výskyt kopřivky spojí s možným výskytem štěnic. Během této doby pak bohužel dochází k množení štěnic a jejich existence je zpravidla zjištěna až při vyšším výskytu, kdy je již byt zamořen.

Zdroj: Štěnice

Jak poznat štěnice

Pokud se probudíte se svědivými pupínky, které jste před spaním neměli, můžete mít štěnice domácí, zejména pokud jste v době, kdy kousnutí začalo, ulehli do použité postele nebo jiného použitého nábytku. Mezi další příznaky, štěnice postelové, patří:

  • skvrny od krve na povlečení nebo na polštáři;
  • tmavé nebo rezavé skvrny od trusu štěnic na povlečení a matraci, ložním prádle a stěnách postele;
  • skvrny od výkalů štěnice postelové, zbytky vajíček štěnic v oblastech, kde se štěnice skrývají;
  • zřetelný, zatuchlý zápach z pachových žláz štěnic;
Pokud máte podezření na zamoření štěnicemi, svlékněte prostěradlo, nadzvedněte matraci a pečlivě ji zkontrolujte, zda nevykazuje známky přítomnosti štěnic nebo jejich výkaly. Rovněž zkontrolujte rošt a ostění postele.

Zkontrolujte také oblast kolem postele, včetně knih, telefonů nebo rádií, okrajů koberců a dokonce i elektrických zásuvek. Zkontrolujte svůj šatník, protože štěnice, jako i další domácí paraziti, se mohou přichytit k oblečení. Pokud si nejste jisti známkami štěnic, zavolejte deratizátora, který bude vědět, co hledat.

Pokud zjistíte známky napadení štěnicemi, ihned začněte kroky, jak se jich zbavit a zabránit jejich návratu.

Zde můžete vidět, jak vypadá a kolik stojí past na štěnice.

Takto vypadají vajíčka a larvy.

Takto vypadají dospělé štěnice na matraci.

Zdroj: Vajíčka a larvy od štěnice

Poradna

V naší poradně s názvem STENICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Marvalova.

Dobry den mam dotaz ohledne stenic. Pribuznemu se neustale toci hlava nebo spis si ztezuje ze oci.Ma vysetreni krve vse negativni je mozne ze by by mohlo jit o alergickou reakci po.pistipani stenicemi? Dekuji za odpoved. Jitka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Motání hlavy nejspíše nebude souviset s pokousáním od štěnic. Bude třeba provést více vyšetření, než jen laboratorní vyšetření krve. Doporučuji navštívit neurologa a s jeho pomocí se dopátrat příčiny motání hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stenice

Štěnice odpuzují chryzantémy

Extrakt z květů chryzantém funguje jako přirozený zabiják, a to útokem na nervový systém štěnic.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ida Kořínková.

Dobrý den začaly se mi objevovat zhruba před měsícem příznaky že nejdříve mne začne nesnesitelně svědit kůže,když to začnu lehce škrábat tak se objeví červené skvrny a v nich bílé ložiska jako od poštípání komárem(např.) a opuchá to.pak jsem měla asi 3 týdny pokoj a nyní se to objevilo znovu ale opuchají mi i rty můžete mi prosím poradit co to může být?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle bez pohledu se dá ta vaše dermatitida špatně identifikovat. Může to být kvasinkové nebo plísňové onemocnění, ale také to může být příznak vaší vnitřní nerovnováhy, třeba překyselení organismu. Nepíšete jak je to velké a kde se to objevuje, ale mohly by to také být nějaké exantémy, například vířivkový exém. Na léčbu budete nejspíše potřebovat nějaké masti s kortikoidem nebo s antibiotiky a ty nezískáte jinak než na předpis. Takže vám doporučuji neotálet a zajít ke kožnímu lékaři. Je to v tuto chvíli nejlepší způsob, jak se toho rychle zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kopřivka

Štěnice odpuzuje tymián

Spalování tymiánu také může pomoci s likvidací štěnic. Bude to však nějakou dobu trvat a proces se musí opakovat po několik dní.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Diskuze

V diskuzi JAK VYHUBIT ŠTĚNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Mrvečka.

Máte doma štěnice a chcete se jich zbavit?
Koukněte se na stránky: www.stenice-doma.cz
najdete tam celý postup jak se štěnice hubí a jak
celý odborný zásah probíhá.
Zbavím vás štěnic jedním zásahem a se zárukou.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyhubit štěnice

Štěnice odpuzuje prášek do pečiva

Jedlá soda absorbuje vlhkost v lednici, ale věděli jste, že také vysává vlhkost z těl štěnic? Chcete-li použít tento prášek, nasypte jej všude, kde najdete štěnice, včetně trhlin. Po noci jej nezapomeňte vysát a znovu aplikovat několik dní po sobě.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Mikolášek.

Měl jsem plicní embolii a beru Godasal, lék ředící krev. Poškrábání snadno krvácí a po zahojení zůstávají na pokožce zarudlé až nahnědlé skvrnky, které jaksi nechtějí zmizet. Jsem magor a pořád se někde (nutkavě) škrábu, i když nemusím. Mám těch skvrnek po těle vícero a vypadá to jako následky poštípání nějakým exotickým hmyzem, není na ta místa zrovna příjemný pohled.
Prosím o informaci, jak se ty skvrnky dají odstranit, vyléčit. Snažím se neškrábat a v poslední době se mi to i daří.
Děkuji předem za radu.
VM

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění kůže na těle

Nejznámější éterické oleje a jejich použití

Levandulový olej - jeden z nejoblíbenějších olejů u nás, zmírňuje nervozitu a uklidňuje smysly, migrény, nespavost, závratě, revma, desinfikuje ústní dutinu, svědění pokožky, dermatitidy, ekzémy, odřeniny, spáleniny, záněty prsou při kojení, repelent proti hmyzu

Citronový olej - osvěžující, vhodný při duševní námaze, infekce dýchacích cest, trávení, tlak, bolesti hlavy

Pomerančový olej - uklidňuje, osvědčil se při nervozitě a depresích, harmonizuje psychiku, trávení

Tymiánový olej - jeden z nejsilnějších antibakteriálních a antiseptických olejů, kašel, chřipka, rýma, nachlazení, bronchitidy, infekce v ústech, infekce močového ústrojí, trávení, průjmy, poštípání hmyzem, povzbuzuje chuť k sexu

Tea Tree - velmi známý všestranný olej, podpora imunity a dýchacích cest při infekcích, chřipka, nachlazení, bronchitida, kašel, astma, podporuje pocení, bradavice, opary, akné, poštípání hmyzem, hojení jizev

Eukalyptus - posiluje imunitu, chřipka, nachlazení, repelent proti hmyzu

Rozmarýnový olej - uvolňuje napětí a povzbuzuje psychiku, podporuje paměť, zvyšuje koncentraci

Další esenciální oleje najdete zde: 100% čisté éterické oleje

Zdroj: Mocná síla léčivých esenciálních olejů, použití a dávkování

Štěnice odpuzuje čajovník

Čajový olej je vonící esenciální olej s antimikrobiálními vlastnostmi, takže ve vaší domácnosti nejen zabíjí bakterie a houby a neutralizuje viry při kontaktu, ale i příjemně voní. U štěnic funguje tak, že je dusí, když proniká do jejich dýchacího systému. Nejúčinnější je, když se používá nezředěný. Bohužel neředěná verze není pro člověka bezpečná. Chcete-li si připravit zředěnou recepturu, vložte asi 20 kapek oleje do rozstřikovače naplněného vodou.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Jak se zbavit štěnic

Zbavení štěnic začíná úklidem míst, kde štěnice žijí. To by mělo zahrnovat následující:

  • Vyperte ložní prádlo, záclony a oděv v horké vodě a vysušte je na nejvyšší stupeň v sušičce nebo vyžehlete. Předměty, které nelze vyprat, umístěte do sušičky na 30 minut při nejvyšší teplotě.
  • Před vysátím pomocí kartáče vydrhněte švy matrace, abyste odstranili vajíčka štěnice domácí.
  • Často vysávejte svou postel a její okolí. Po vysávání okamžitě vložte sáček od vysavače do plastového pytle a odneste jej ven do popelnice.
  • Zapouzdřete matrace pomocí nepropustného tkaného krytu se zipem, aby štěnice nemohly vstoupit nebo uniknout. Štěnice mohou žít až jeden rok bez krmení, proto nechte přikrývku na matraci alespoň rok, abyste se ujistili, že všechny štěnice v matraci jsou mrtvé.
  • Opravte praskliny v omítce a přilepte odlupující se tapety, abyste se zbavili míst, kde se mohou štěnice skrývat.
  • Zbavte se nepořádku kolem postele.

Pokud je vaše matrace zamořená, možná bude lepší se jí zbavit a pořídit si novou, ale dejte pozor, abyste i zbytek svého domova zbavili štěnic, jinak znovu zamoří vaši novou matraci.

Zatímco čištění zamořených oblastí bude účinné v boji se štěnicemi, jejich úplné odstranění obvykle vyžaduje chemické ošetření. Protože ošetření postele a ložnice insekticidy může být škodlivé, je důležité používat výrobky, které lze bezpečně použít v ložnicích. Matrace a ložní prádlo ošetřujte pomocí chemikálií, pokud je na štítku výslovně uvedeno, že je můžete použít i na ložní prádlo.

Obecně nejbezpečnější a nejúčinnější je najmout si zkušeného odborníka na hubení škůdců, například firmu Adera.

Zde můžete vidět volně prodejný sortiment pomocníků v boji proti štěnicím: co na štěnice.

Zdroj: Vajíčka a larvy od štěnice

Rozdíly kousnutí od štěnice a od roztoče

Na rozdíl od štěnic nemají roztoči rádi lidskou krev a nepotřebují živé hostitele, aby přežili. Jsou podobní štěnicím v tom smyslu, že obývají lidské příbytky, zde pak především postele, ve kterých je teplo a vlhkost.

Štěnice mají těžko identifikovatelnou charakteristiku štípanců. Některé štípance mohou být osamocené, některé z nich se objevují v řadách po třech nebo pěti štípancích, nebo ve shluku zarudlých skvrn, kterým se říká štěnicová dermatitida. Tyto štípance jsou většinou v „cikcak vzoru“, ale někdy se mohou projevit také jako rovná čára. Štípance se objevují na odkrytých místech na těle, jako je krk, obličej, chodidla a paže. Jen zřídka se vyskytují na zadní straně kolen nebo v záhybech kůže. Štípance nebo vyrážka většinou zmizí během jednoho až dvou týdnů. Ale pokud jste se nezbavili štěnic, které máte doma, budete na těle nacházet další a další štípance. Když budete mít štěnice v domě, budou vás stále štípat. Štípanec od štěnice vypadá jako červené kolečko s tmavší tečkou uprostřed. Zde si můžete prohlédnout fotografie, na kterých je vidět kousnutí od štěnice: fotografie s kousnutím od štěnice.

Kousnutí od roztoče není možné porovnat, protože roztoči nekoušou ani neštípou. Jejich exkrementy ale vyvolávají alergie, čímž dochází ke kožním projevům, jako jsou dermatitidy, ekzémy, akné. Zde se můžete podívat, jak vypadají takovéto kožní projevy: roztoči na lidském těle.

Zdroj: Kousnutí od roztoče

Štěnice odpuzuje křemelina

Tento produkt je zázrakem proti všem typům parazitů, včetně blech a štěnic. Křemelina je vyrobena z přirozeně se vyskytující sedimentární horniny, která je rozmělněna na jemný prášek. Chcete-li ji úspěšně používat, rozsypte ji po celé podlaze, do prasklin a štěrbin. Jemný prášek obsahuje malé střepy, které ničí hmyz. Nedoporučuje se aplikovat na matraci, i když to vypadá lákavě. Důvodem je, že tento prášek obsahuje zmiňované střepy, i když mikroskopické, a ty se mohou dostat do i do vašich plic a způsobit jejich poškození.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Účinky

Působí jako kontaktní insekticid ve velmi krátké době a má dlouhou reziduální účinnost (v závislosti na ošetřeném druhu povrchu a použité koncentraci tři i více měsíců). Účinná látka se neodpařuje, je odolná vůči působení světla a tepla, je bez zápachu a nezanechává viditelné stopy na ošetřených plochách a nepůsobí korozivně. Má dobrý vypuzovací účinek na hmyz. Hubí dospělce a další pohyblivá stadia hmyzu. Používá se k hubení rusů domácích, švábů obecných, cvrčků domácích, pisivek, štěnic domácích, vos, much, mravenců, různých škodlivých brouků, molů, zavíječů, komárů, blech i rybenek.

Zdroj: K-Othrine účinný proti hmyzu

Dimetinden

Charakteristika: Dimetinden je antihistaminikum, které má výrazný protialergický a protisvědivý účinek. Léková forma gelu má příjemný chladivý účinek.

Použití: K terapii alergických projevů na kůži (alergický ekzém, poštípání hmyzem), u solární dermatitidy a u popálenin 1. stupně.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na dimetinden. Nesmí se aplikovat do očí. Aplikace v těhotenství a v období kojení je možná pouze na základě předchozí konzultace s lékařem.

Nežádoucí účinky: Ojediněle se může vyskytnout pálení a zarudnutí v místě aplikace či alergická kožní reakce.

Dávkování: Obvykle se dospělým i dětem aplikuje ve formě gelu nebo pomocí speciální kuličky (roll-on) 2–4krát denně v tenké vrstvě na postižená místa.

Patří sem například Fenistil gel, Fenistil Roll-on.

Zdroj: Antihistaminika

Difenhydramin

Charakteristika: Difenhydramin je antihistaminikum. Tato mast má výrazný protialergický a protisvědivý účinek. Vedle toho má také lokálně znecitlivující účinek. Léková forma gelu má příjemný chladivý účinek.

Použití: K terapii alergických projevů na kůži (alergický ekzém, poštípání hmyzem) a solární dermatitidy.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na difenhydramin. Aplikace dětem mladším 6 měsíců. Nesmí se aplikovat do očí. Aplikace v těhotenství a v období kojení je možná pouze na základě předchozí konzultace s lékařem.

Nežádoucí účinky: Ojediněle se může vyskytnout pálení a zarudnutí v místě aplikace či alergická kožní reakce.

Dávkování: Obvykle se dospělým i dětem aplikuje ve formě gelu 2–4krát denně v tenké vrstvě na postižená místa.

Patří sem například Psilo-balsam.

Zdroj: Antihistaminika


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP