Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

FLEKY PO TĚLĚ

OBSAH

Dráždí sauna pokožku

Sauny nemusí být ideální pro lidi s citlivou pletí.

Sauna může způsobit nepříjemné pocity pro osoby s citlivou pokožkou. Kožní onemocnění, jako je ekzém a lupénka, mohou být také drážděny saunováním, takže pokud máte některou z nich, je nejlepší se před vyzkoušením sauny poradit se svým dermatologem.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

Diskuze

V diskuzi ZARUDLÉ FLEKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, po teplejší sprše mám na sobě zarudlé fleky, myslíte, že to mám řešit s odborníkem, nebo je to normální.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zarudlé fleky na těle

Příčiny červených fleků na kůži

Červené fleky na kůži připomínají angiomy, ale nepředstavují žádnou hrozbu pro celkové zdraví a trvalý tón pleti. Tyto skvrny jsou obvykle spojeny s pobytem na slunci, častěji se vyskytují na částech těla, které jsou náchylnější ke spálení. Fleky, které jsou asymetrického vzhledu nebo se stále zvětšují, se mohou objevit po dosažení věku padesáti let a musí být zkontrolovány kožním lékařem, aby byl vyloučen vznik rakoviny kůže. Zde jsou časté příčiny červených skvrn na kůži:

  • Červené fleky jsou spojeny s nadměrným sluněním a objevují se v místech, která jsou náchylná ke spálení.
  • Červené fleky mohou být genetického původu. Některé skvrny jsou přítomné od narození, zatímco jiné mohou být patrné až v průběhu let (puberta).
  • Červené fleky na kůži mohou být výsledkem infekce kůže.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi FLEKY PO TELE HNEDE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Zdravim uz od zari me skacou fleky hnede po tele vzlast po rukach a nohach nebyla jsem na vysetreni krve .Chci se zeptat nemam to od jater????? dekuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fleky po tele hnede

Co způsobuje loupání kůže a červené fleky

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Citlivost pleti ovlivňují externí vlivy (životní prostředí a jiné), kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli na těle.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan kykal.

Dobrý den prosimvas mám na těle fleky a paní doktorka mi predepsala micetal spray ale neřekla mi jak ho mám aplikovat. Jestli se mám dříve osprchovat a potom nastrikat nebo obráceně moc děkuji Jan kykal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Micetal sprej se používá jednou denně a to večer před spaním. Nanáší se na omytou a osušenou pokožku. Takže nejdříve osprchovat a pak nanést micetal.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opalování a bílé mapy na zádech

Červené fleky na prsou

Červené fleky na prsou mohou být způsobeny alergií na slunce. Sluneční alergie se u citlivých jedinců projevuje výsevem červených fleků na kůži, někdy červených krupiček, a to na hrudi nebo jiném místě těla. Prevencí je ochrana před sluncem.

Zde se můžete podívat, jak vypadá alergie na slunce.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, Prosím o radu dělají se mi takové hnusne červené fleky nevím vůbec co to muže byt a docela se i bojim. Mám jít tenhle týden na kožní protoze se to už nikomu nelíbi a ani Můj obvodní lékař neví co to muže byt. Než tam půjdu tak jsem to chtěla poslat vám a zeptat se jestli nevíte co to muže byt :/ Ty fleky se mi nedělají jen na rukou ale někdy i po celym tele. Omlouvam se ale je to blbe videt na fotograii ale snad to uvidite. Předem děkuji za odpověď..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě půjde o atopický ekzém. V každém případě nám sem pošlete výsledky vyšetření z kožního včetně léčby, kterou na to dostanete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fleky.

Červené fleky od štítné žlázy

Kožní změny jsou často prvním projevem onemocnění štítné žlázy a při správné léčbě mizí. Zvýšená produkce hormonů štítné žlázy, to je hypertyreóza, se může projevovat zarudnutím neboli erytémem dlaní či obličeje.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den,
mám dotaz, vnouček, kterému je 6 let má problém... jakmile je nachlazený, nebo nemocný vyhází se mu po celém těle červené fleky - skvrny a ještě k tomu mu začnou opuchat šlapky nohou. Podáváme klasické léky pro děti.
Prošli jsme všemi vyšetřeními od alergologie, kožní - dokonce v Brně na imunologii nic nenašli.
Tento týden opět byl spavý, že ho bolí v krku a hned hrůzostrašné fleky, opuchlé nohy.
Setkal se s tímto problémem prosím někdo, uvítáme každou radu.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky

Červené fleky po akné

Červené fleky na kůži po akné vznikají v důsledku hojení infekčních ložisek. Výskyt a trvání je vždy individuální, záleží na rozsahu akné.

V tomto případě ruka lékaře není nezbytná, problémy s poškozenou pletí lze řešit i bez odborného dohledu, v teple domova, a to biolampou. Aknózní pleť se dvakrát denně po dobu 10–15 minut vystavuje polarizovanému světlu biolampy, výsledky by měly být patrné do 14 dní.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám zarudlé fleky na jedné noze. Ráno mám pouze fleky na nártu. Během dne se fleky rozšíří až nad koleno. Noha není oteklá , fleky nepálí ani nesvědí .

Pokud někdo má s touto příčinou zkušenost, prosím o sdělení . Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu budete muset najít s pomocí lékaře kardiologa. Skvrny způsobuje krev, která prosákla skrz vaše krevní řečiště. Existují prostředky na posílení žilní stěny s obsahem diosminu a hesperidinu. Na předpis je to Detralex a volně například Dosminol. Úplný seznam vhodných přípravků najdete zde: www.uzdravimse.cz/na…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená noha

Červené fleky na jazyku

Příčinou červených fleků na jazyku může být potravinová alergie. Lidé, kteří jsou alergičtí na některé potraviny, například vejce, mléko či burské oříšky, trpí tvorbou fleků při konzumaci konkrétních potravin. Někdy může dojít k žaludeční nevolnosti.

Zde se můžete podívat na fotografie, jak vypadají červené fleky na jazyku.

Léčba potravinové alergie patří vždy do rukou lékaře, který posoudí stav a vybere vhodnou léčbu.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC LEDVIN A JEJÍCH PŘÍZNAKY HNĚDÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teri.

Dbrý den.Asi před 2 roky jsem se léčila s ledvinami,nebot mi levá ledvina pracuje jen na 18 procent doporučil mi lékař ledvinu odebrat jiný lékař mě léčil dostávala jsem antibiotika více druhů.Zároven jsem měla zánět močových cest.Počástečném zlepšení antibiotiky se mi na těle hlavně pod prsy na břiše utvořili hnědé docela velké fleky dostala jsem na léčení mast která mi moc nepomáhá.Můžete mi poradit co s tím a nějakou léčbu.Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Teri, podle toho co píšete se nedá takto po internetu jednoznačně určit příčina vašich fleků pod prsy. Může jít o alergickou reakci na antibiotika, může jít také o opruzeniny, které se předčasně opálily a zhnědly a nebo to může souviset s nějakým neznámým komplikovaným onemocněním, které se takto projevuje na kůži. Já bych doporučil zajít s tím na kožní a ukázat to dermatologovi. Jen tak se dá nejrychleji dosáhnout uspokojivého výsledku vyléčením. Vezměte sebou názvy všech ATB, které jste brala i současnou mast a zkuste to takto vyřešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc ledvin a jejích příznaky hnědé fleky

Co se s tím dá dělat

Pokaždé záleží na příčině onemocnění. Vždy se u výše uvedených potíží léčí primární příčina daných symptomů.

Zdroj: Fialové fleky na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem CESKAORDINACE.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Dobry den ja mam takovi problem na tele a tvari cele zada a hrudnik mam fleky hnede ale jak jse jdu koupat tak je mam fialove a strasne to svedi a nevim co mam delat mam to uz dva roky a nivim co mi presne je ale asi nikdy si uz ne obecu saty tak vas prosim o pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bude potřeba provést vyšetření u kožního lékaře. Trvalé hnědé skvrny na kůži, které se mění na fialové při zahřátí můžou naznačovat vnitřní onemocnění jater nebo ledvin. Také to může být příznak nákazy virem HIV nebo krevní problém. Určitě s tím běžte ke kožnímu lékaři, abyste věděla jak s tím dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ceskaordinace.cz

Četnost saunování

Je zdravé saunovat každý den?

Optimální využití sauny pro zdraví, bez rizika dehydratace a úpalu je třikrát nebo čtyřikrát během týdne, vždy jedním nebo dvěma sezeními. Zdravé je také strávit v sauně každý den 10-15 minut, je to skvělý způsob, jak zůstat zdravý. Pokud chodíte denně, omezte čas v sauně a držte se pouze jednoho sezení. Vyvarujte se pobytu v sauně déle než 30 minut.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

Diskuze

V diskuzi FLEKY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den večer se mi najednou udělali po bocích trupu červené velké fleky a svědí.Z čeho by to mohlo být?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fleky na kůži

Fialové fleky na kůži

Příčiny

Fialové fleky na kůži může způsobit seboreická keratóza. Jedná se povětšinou o nezhoubný nádor kůže. Rakovinové výrůstky se mohou vyvinout s postupujícím věkem. Bývají tmavé i barevné, se zrnitým povrchem (není to vždy platící pravidlo).

Co s tím dělat

Léčba nebývá nutná, nicméně pokud by šlo o zhoubnou rakovinu kůže, je třeba vyhledat lékaře. Už jen kvůli určení správné diagnózy, jelikož kožní choroby si jsou na pohled většinou tak podobné, že pro laika není snadné je správně identifikovat.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Takové tmavé fleky pod očima o kolem kořene nosu bývají často geneticky dané a souvisejí se zvýšeným ukládáním melaninu v těchto místech. Pokožka kolem očí je velmi tenká, ale nesmírně pružná a díky tomu je pod očima naskládaná jako látka na plizované sukni. Tím dochází ke ztmavnutí kůže, díky její hustotě. Tato část pokožky je také často zanášena očními stíny, které ne vždy zcela zmizí při odličování a časem tak tento efekt tmavých pruhů pod očima zesilují. Také různé virózy, chřipka, záněty dutin tyto fleky dále přechodně zvýrazňují. Není třeba se znepokojovat těmito barevnými projevy kůže. Obvykle stačí přizpůsobit vhodný makeup k jejich zakrytí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

fleky od korene nosu k očím

Zdroj: diskuze fleky tmavé u vnitřních okrajů očí,u kořene nosu,přecházejí až pod oči

Červené fleky na kůži po alkoholu

Příčiny

Během konzumace alkoholu může docházet k určitým reakcím organismu, jako je zčervenání kůže nebo subjektivní pocit tepla, které věrohodně napodobují alergickou reakci. Většinou se přitom o alergii v pravém slova smyslu nejedná, jde spíše o rozšíření cév.

Co s tím dělat

Jediné, co funguje, je nepít alkohol, především tvrdý, víno jen takové, které vám nevadí. Pivo v menší míře lze.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Červené fleky na krku

Příčiny

Červené fleky na krku mohou signalizovat onemocnění zvané pityriasis rosea. Je to neškodná vyrážka, jedna tečka se postupně rozšíří na končetiny, záda, břicho, případně krk. Příčina není známá, vyrážka však není nakažlivá, pouze může svědit. Nezřídka zmizí bez léčby během 6–8 týdnů. Pityriasis rosea se nejčastěji objevuje u osob ve věku mezi 10 a 35 lety.

Co s tím dělat

U tohoto onemocnění není nutná léčba, lze použít tekutý pudr na zmírnění svědění nebo slabé protizánětlivé masti. Po skončení onemocnění mohou na kůži nějakou dobu přetrvat skvrny, které však po čase zmizí.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Červené fleky u dětí

U dětí se červené fleky různé velikosti na kůži objevují nejčastěji jako příznak infekční dětské choroby. Není výjimkou, že dětskou nemocí ochoří i rodiče nemocných dětí, takže se pak červené fleky na kůži, provázející choroby typické pro dětský věk, mohou objevit i u dospělých.

Zarděnky

Dítě se takzvaně osype červenou vyrážkou, která se objeví nejprve v obličeji, a později se rozšíří na celé tělo. Děti jsou proti zarděnkám očkovány. Očkování se provádí po 15. měsíci věku a podává se ve dvou dávkách.

Pátá nemoc

Projevuje se zarudlými tvářemi. Někdy má červené zabarvení tvar motýla. Okolí úst dítěte je ovšem bledé, bledší než normální barva pokožky.

Spalničky

Na kůži se objeví tři až pět milimetrů velké, sytě červené flíčky, které brzy začínají splývat ve větší rudé plochy. Spalničky ovšem provázejí i jiné nepřehlédnutelné příznaky.

Šestá nemoc

Po těle dítěte se vyseje drobná růžová vyrážka na zádech, krku nebo rukou. Nemoci předchází asi třídenní horečka.

Plané neštovice

Zarudlé fleky na kůži se rychle mění v kuželovité boláčky s vrškem naplněným žlutou tekutinou.

Spála

Mezi typické příznaky spály patří svědivá vyrážka v podobě červených krupiček. Ta se vyseje nejprve pod pupkem, pak se šíří do podbřišku, na vnitřní stranu stehen, a dále na boky a do podpaží.

Očkování

Po očkování proti infekčním nemocem se můžou na kůži dítěte objevit červené fleky. Na tuto možnost pediatr rodiče upozorní.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Červené fleky na žaludu

Drobné skvrny nemají závažnou příčinu, ale mohou být infekční. Pokud máte červené fleky na žaludu, vyhledejte lékařskou pomoc, může se jednat o plísňové onemocnění. Prvním znamením nákazy u mužů je jemné pálení při močení. Pak se objeví červené fleky na žaludu. Nemusí to svědit, nemusí to bolet, prostě to tam je.

Kolem žaludu se ukládá tzv. smegma. To, že se tam vytváří, je zcela normální (skládá se z odloupnuté buněčné tkáně a z výpotku mazových žláz pohlavního orgánu), ale pokud se tato oblast neomyje delší dobu (2 dny a více), začne se smegma rozkládat a zapáchat a také způsobuje červené flíčky.

Pro léčbu mykózy u mužů, pokud se objeví svědění nebo červené fleky na žaludu, by měli oba partneři alespoň 2x denně používat k potírání pohlavních orgánů MultiGyn Actigel vaginální krém. Postižená místa přestávají svědit a vyrážka se postupně vytrácí. V potírání je nutné pokračovat alespoň 7 dní. Při pohlavním styku se doporučuje používat kondom, nebo alespoň potřít penis a žalud antimykotickým krémem.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Svědivé červené fleky na kůži nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou mohou signalizovat plísňové onemocnění. Kožní plíseň (neboli tinea) postihuje nejčastěji oblast chodidel nohou. Nejprve se plíseň na nohou objeví mezi prsty a svědí. Kůže je obvykle zarudlá a oteklá.

Co s tím dělat

V léčbě příznaků kožních plísní se úspěšně uplatňují speciálně upravené produkty, například takzvaná chytrá houba. Doporučována je i jednoduchá koupel ve speciálních solích na nohy (soli z Mrtvého moře).

Zdroj: Červené nohy

Červené fleky na chodidlech

Červené fleky na chodidlech ve tvaru kruhu nebo půlkruhu na ploskách nohou mohou souviset s kapilárním prokrvením, tedy s koncovými cévami. Nejvíce se tento defekt objevuje u dětí, kdy se vytvoří červené mapy, které po masáži na chvilku zmizí a opět se objeví.

Příčiny

Příčinou je špatné kapilární prokrvení plosek nohou.

Co s tím dělat

Ve většině případů se nejedná o závažný defekt. Pokud se objeví bolestivé případy, může se jednat o zánět a v tomto případě je nutná lékařská pomoc.

Zdroj: Červené nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP