Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

S RYMOU NA CÍSAŘSKÝ ŘEZ

OBSAH

Šestá nemoc u dospělých

Šestá nemoc se u dospělých vyskytuje ojediněle. Je-li jí postižen dospělý, pak se projevuje hlavně zažívacími problémy, jako je průjem a zvracení, a rýmou.

Zdroj: Šestá nemoc

Diskuze

V diskuzi RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tak se zadní rýmou jsem se hodně natrápila, než jsem si koupila odsávačku. Která mi usnadnila s dětmi práci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janka.

Kterou jste vybrala? Já mám ruční a ta odsaje jen rýmu, která není tak silná.

Zdroj: diskuze Rýma

Bylinky na zadní rýmu

Cibule, divizna velkokvětá, bazalka, čekanka, smetanka, zázvor, křen, šalvěj lékařská, angínovník, česnek medvědí, rýmovník, meduňka, kalísie vonná, echinacea, kočičí ocásek, lichořeřišnice – to jsou rostliny doporučované při problémech s takzvanou zadní rýmou.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, mám doma 2,5 měsíční miminko bohužel dostalo virozu trpí rýmou je možné nějak využít rýmovnik pro tak malé dítě? Například inhalace nebo dat kytku do pokojíčku či namočenou plenu na topení? Nebo nejak jinak? Moc děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Příčiny

Impetigo je způsobeno jednou ze dvou bakterií druhu streptococcus nebo stafylokoky. Tyto bakterie se dostávají do těla, pokud je pokožka podrážděná nebo poškozená v důsledku jiných kožních problémů, jako jsou ekzémy, bodnutí hmyzem, plané neštovice, popálení nebo řezné rány. U dětí bývá impetigo způsobeno rýmou nebo alergií v důsledku poškození kůže pod nosem. Impetigo se objevuje i na zcela zdravé kůži.

Zdroj: Impetigo

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hudecova.

A,jeste se zeptam kdyz tu rymu dolecime do pondeli kdyz v utery ma predoperacni,tak mi ho vezmou? Nebo t musi byt nejaka inkubacni doba?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V úterý by to už neměl být problém. Důležité je, aby malej neměl zánět v dutinách, který byl doprovázen tou rýmou. Určitě o té rýmě informujte lékaře, který povede operační zákrok, i když bude vyléčená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace ditete

Pylová alergie

Pylová alergie se projevuje především alergickou rýmou a alergickým zánětem spojivek. Nejčastější je sezónní alergická rýma označovaná jako „senná rýma“.

Pylovou alergií mohou být postiženy i ostatní sliznice horních cest dýchacích. Projevy jsou kašel a svědění patra. Pokud alergie postihne i průdušky, rozvine se astma. K nejtypičtějším příznakům patří kašel, stavy hvízdavé dušnosti, noční kašel, ponámahová dušnost a hvízdání.

Zdroj: Alergie na pyl trav

Diskuze

V diskuzi MOŘSKÁ VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terezie.

Na ucpaný nos či na pročištění je skvělá mořská voda!
Používám nejraději Quixx sprej, dávkování ve spreji mi vyhovuje a opravdu mi nos uvolní. Zvlášť v sychravém počasí nosím stále v kabelce a nos čistím - jako prevenci před rýmou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Kopeček.

Hledal jsem dávkování šaratice, je to pro mne dost důležité. Po dlouhém hledání jsem našel honosný, výrazný nadpis: ŠARATICE, MINERÁLNÍ VODA - DÁVKOVÁNÍ. A ve "stati" pod nadpisem je dávkování bramboříku, něco březové vodě, a jiné, v tomto případě nesmysly. Tak chaotické informování je navzdory zázračné digitalizaci "n-té generace" informačních technologií, či jak to ještě honosněji nazvat, pro kočku. Bůh nás chraň před "digitalizací státní správy", tak propagované Pirátskou stranou. To by to asi dopadlo.
Kop.

Zdroj: diskuze Mořská voda

Menstruace po porodu císařským řezem

Císařský řez je z psychologického hlediska problematický hned z několika důvodů. Porod je pro každou ženu vývojový úkol, který má obohatit její psychiku. Je to proces zrání a osobního růstu, který v případě císařského řezu neprobíhá tak, jak má, protože žena je v pasivní roli a závislá na zdravotnících. Císařským řezem se také komplikuje fyzický kontakt matky a dítěte, který je nesmírně důležitý nejen z hlediska psychologického, ale též imunologického. To, co může pomoci vašemu emocionálnímu uzdravení, je znalost důvodu, proč byl císařský řez proveden. Po císařském řezu budete potřebovat menstruační vložky, protože krvácení z dělohy je stejné jako po vaginálním porodu. Pokud byl císařský řez proveden akutně až během porodu, kdy se lékař snažil pomoci vašemu děťátku na svět přirozenou cestou, budete pravděpodobně cítit bolest i v oblasti hráze, zejména v případě, jestliže vám byla provedena epiziotomie (nástřih hráze). Nástup menstruace po císařském řezu je individuální a stejný jako u klasického porodu.

Zdroj: Menses po porodu

Diskuze

V diskuzi CO DELAT S KASLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,mame dvojcata jsou jim 4 roky a od skolky trpi casto kaslem,rymou,ted i dcera ma zanet prudusek.Jsme z toho uz nestastny,nevedel by nekdo nejake rady?Fialkovi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co delat s kaslem

Jak poznám spalničky?

Spalničky mají své typické projevy, podle kterých jasně poznáte, že se jedná právě o toto dětské onemocnění. V první fázi se projevují suchým dráždivým kašlem, zánětem spojivek a rýmou. Na sliznici v dutině ústní se zároveň mohou vytvořit bílé skvrny na červeném podkladě. Po zhruba čtyřech dnech se při onemocnění spalničkami objevuje makulopapulózní vyrážka. Jedná se o světlé skvrny, jež postupně tmavnou. Vyskytují se nejdříve za ušima, odkud se postupně šíří přes obličej na celé tělo. Dítě rovněž trpí vysokými horečkami.

Zdroj: Spalničky

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Fialová.

Trpím na "Zadní rýmu" snad odjakživa od podzimu do jara. Pravidelně chodím na prohlídky na ORL, beru Zulbex, Desloratadine Actavis a sprej Mometason furoát Cipla.
Přečetla jsem si o "Zadní rýmě" už toho dost, ale nedočetla jsem se nikde, že by v důsledku toho bylo i to, že postižený rýmu, kterou nevysmrká, tak ji rovnou polyká. Přes den to ještě jde, ale když večer ulehnu, tak je to jeden nekonečný proud, který přeruším akorát sprejem. Sice se potom vyspím, ale ráno mám v puse všechno suché jako na Sahaře (jazyk, patro, uvnitř krku), že nemohu ani polknout. Beru ho jen v nouzi (nevyspaná - unavená). Z napolikaného hlenu mne potom bolí žaludek a někdy ráno se musím vyzvracet (sám hlen). Hlava nebo v krku mne nebolí a ani jinak se necítím nemocná. Akorát mám nutkání pořád něco jist alespoň trochu, že mne méně bolí žaludek. Vcelku dobře a rychle zabírá uvařené teplé brambory jen tak bez ničeho.
Rýma se mi sama spustí akorát když brečím, krájím cibuli nebo v zimě když se slunce odráží v čerstvě napadaném sněhu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Pani Aleno,

vyzkoušejte na zadní rýmu, výplach nosu konvičkou, kterou naplníte slanou vodou, vyplachovat se může každý den. Zakoupíte v lékárně a jistě Vám tam i poradí jak s konvičkou pracovat. Synovi velmi se zadní rýmou výplach nosu pomáhá.

Zdravím Jarmila

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Inkubační doba a průběh

Inkubační doba u spálové angíny je 2 až 4 dny.

Začátek onemocnění je náhlý a provází ho vysoká horečka, zimnice, únava a bolest v krku. Časté je také zvracení a bolesti břicha. Sliznice hltanu je sytě rudá, mandle jsou zvětšené a obvykle s povlaky. Zpravidla také dojde k bolestivému zduření a zvětšení mízních uzlin pod dolní čelistí. U zhruba poloviny dětí se ale spálová angína projevuje mírněji, teplota je jen lehce zvýšená a bolest v krku není nijak intenzivní. Kojenci a mladší batolata pak navíc trpí spíše jen hlenohnisavou rýmou, zvětšením mízních uzlin a zánětem středního ucha. Jestliže není nemoc léčena, má vleklý průběh a může způsobovat chudokrevnost.

Zdroj: Jak zvládnout spálovou angínu u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZK.

Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol

Laryngitida u kojence

Pokud se laryngitida objeví u kojence, je důležitý okamžitý transport dítěte k lékaři a zajistit mu přísun chladného vzduchu, například pochováním v náruči u otevřeného okna. Obecně platí, že pokud je nutné dopravit dítě se záchvatem laryngitidy k lékaři, je vhodnější zavolat rychlou záchrannou pomoc, neboť dítěti se může přitížit během pár minut.

Subglotická laryngitida je virové onemocnění, které se vyskytuje sezonně (hlavně na jaře a na podzim). Vyskytuje se hlavně u dětí v období od 3 měsíců do 3 let. Projeví se ze začátku rýmou a kašlem, který je typický v noci. Dítě zpočátku vykašlává, později se kašel mění na suchý, dráždivý. Dítě má chraptivý hlas, je neklidné, bledé, těžko se mu dýchá. Dítě má záchvaty dusivého štěkavého kašle. Následkem ztíženého dýchání se zvyšuje srdeční akce a dítě může začít promodrávat. Horečka je vysoká: 38–39 °C.

Zdroj: Zkušenosti s laryngitidou

Diskuze

V diskuzi WWW.ČESKÁ ORDINACE.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den každý půl roku mám pálení když se výmočim děkují za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Dohnalová.

dobrý den prosím o radu dcera před 14 podstoupila císařský řez,nyní prochází psychickými problémy i s teplotou,nejí,pláče nevíte o nějakém dobrém psychologovi????děkuji za radu

Zdroj: diskuze Www.česká ordinace.cz

Nebezpečí v dospělosti

Protože spalničky nejsou samy o sobě nebezpečným onemocněním, léčí se jen jejich příznaky. Onemocnění však bývá nebezpečné v kombinaci se zánětem plic, encefalitidou a jinými vážnými nemocemi. Spalničky začínají jako běžné virové onemocnění spojené s rýmou, zánětem spojivek a kašlem. Až poté se objevuje typická spalničková vyrážka. Jedná se o takzvané Koplikovy skvrny, což jsou červené makuly, které jsou v centru modrobílé, vybledlé. Nacházejí se na vnitřní straně tváří – na bukální sliznici. Po třech až pěti dnech se na kůži vytvářejí jasné červené makuly, hlavně na čele, za ušima a na krku. Vyrážka se dále šíří na trup a končetiny. Odeznívá po několika dnech ve stejném sledu, jako se objevila. Po prodělaných spalničkách zůstává dlouhodobá imunita. V době vyrážky se mohou přidat i průjmy, nechutenství a zvětšení mízních uzlin. Nemoc trvá 7–10 dní.

U dospělých jedinců se mohou vyskytnout komplikace respiračního traktu, otitis media a trombocytopenie.

Zdroj: Spalničky v dospělosti

Diskuze

V diskuzi OPAR NA TLAMIČCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek.

Dobry den, nasemu stenatku se objevil mensi oparek spojeny se silnou rymou a kdyz jsem prisel k veterinari tak mu dal jen nejake vitaminy na zahnani rymy a oparek zustal i kdyz jsem doktora upozornoval ze ma oparek a ta ryma muze byt spojena s nim. Na konteole po dvou dnech kdy ryma moc neustoupila dostal malej dalsi pigaro vitaminu a opar se udelal jeste jeden mensi tentokrat ne v oblasti tlamicky ale vis na pusince. Prosim o radu, dekuji R

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

To je foto toho oparku.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Opar na tlamičce

Šestá nemoc příznaky

Hlavním příznakem nemoci je náhle se objevující vysoká horečka (nad 39 °C), která trvá obvykle tři dny a pak stejně náhle mizí. Typické pro toto onemocnění je, že děti i při takto vysoké horečce vypadají zdravě, hrají si běžným způsobem a mají chuť k jídlu. U některých dětí je ale horečka doprovázena dalšími příznaky nachlazení (lehkou rýmou, kašlem), lehkým průjmem, ospalostí nebo neklidem. Objevit se může také zduření uzlin na krku a otoky víček, po náhlém poklesu teploty k normálu se během několika hodin objevuje na trupu dítěte vyrážka, která se postupně šíří na krk a ramena. Vyrážka má podobu větších nebo menších růžových skvrn s neostrým ohraničením. Vyrážka může být vystouplá, ale nemusí. Při zmáčknutí postižená kůže zbledne. Vyrážka dítě nesvědí a obvykle zmizí do 24 hodin, u některých dětí může nemoc proběhnout i zcela bez příznaků, popřípadě jen s horečkami, bez výsevu vyrážky, nebo naopak jen s vyrážkou bez horečky. I když jde obvykle o lehké onemocnění, je vhodné při výskytu vysoké horečky vždy kontaktovat lékaře, který vyloučí případná závažnější onemocnění.

Zdroj: Šestá nemoc

Diskuze

V diskuzi ZALEHNUTÍ UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobrý den,už týden mám zalehlé pravé ucho.Na ORL jsem byla ucho mám vpořádku i vyšetření na Audio nic neprokázalo.Poradíte mi prosím.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hany.

Hledam radu pro moji 80 letou mamu.Do teto doby byla vitalni,pak ji přepadla chripka s rymou,kašlem a zehly ji uši.Coz chapu,jenze chripka odezniva( jeste tro hu ma slabou rymu),ale zcela neslysi na obe usi.Jen kdyz ji silne kricim do usi.Sama rika ze ma pocit plnych usi..Byli jsme i na orl a lekarka poze konstatovala ze to je vekem a jestli to chceme resit naslouchatkem.Jezis,jak vekem,kdyz do chripky slysela úplně normálně.Zadne leky,kapky..nic ji nepredepsala.Nevite radu??

Zdroj: diskuze Zalehnutí uší

Účinky pseudoefedrinu

Pseudoefedrin, často označovaný jako PSE, je sympatomimetický amin běžně používaný jako dekongescencium. Soli pseudoefedrin-hydrochlorid a pseudoefedrin-sulfát jsou obsaženy v mnoha volně prodejných léčivých přípravcích buď samostatně, nebo v kombinaci s antihistaminiky, paracetamolem nebo ibuprofenem. V České republice jsou nyní preparáty s pseudoefedrinem řazeny do skupiny léků „volně prodejných s omezením“, tedy je omezen počet vydávaných balení a kupující musí prokázat svou totožnost.

Na rozdíl od antihistaminik, která tlumí různé alergické symptomy tím, že působí jako antagonisté na histaminových receptorech, pseudoefedrin primárně tlumí překrvení nosní sliznice obvykle spjaté s rýmou nebo alergiemi.

Výhodou orálně podávaného pseudoefedrinu oproti povrchovým nosním přípravkům, například oxymetazolinu, je to, že nevzniká opětovné překrvení (rhinitis medicamentosa, medikamentózní rýma). Má však častější nežádoucí účinky včetně hypertenze.

Tak jako u jiných stimulancií centrálního nervového systému (CNS), i u pseudoefedrin-sulfátu existuje riziko zneužívání. Zvyšování dávek může vést k toxicitě. Dlouhodobé užívání může vést ke vzniku tolerance a následně ke zvýšenému riziku předávkování. Po rychlém vysazení léčby může dojít k depresi. Sportovci musí být poučeni, že léčba pseudoefedrinem může vést k pozitivním dopingovým testům.

Zdroj: Clarinase

Zkušenosti se zadní rýmou

Zadní rýma je v podstatě těžko vysmrkatelný zánět nosohltanu nebo zánět vedlejších dutin nosních. Nosohltan je horní část hltanu, ve které jsou přítomny krční mandle. Vede odsud Eustachova trubice ústící do středního ucha. V hltanu se potkávají zažívací a dýchací systém. Zánět nosohltanu je časté onemocnění způsobené nachlazením, viry, bakteriemi, popřípadě může nemoc začít virovým zánětem a bakterie využijí oslabené sliznice. Přenos infekce probíhá kapénkově (mikroorganismy jsou přenášeny námi vydechovanými kapénkami), infekce se může šířit především kýcháním, kašlem a rýmou.

Typickým příznakem zadní rýmy je, že pacient pociťuje v zadní části nosohltanu či v některých vedlejších dutinách rýmu. Nemůže se jí ale kvůli neschopnosti hleny vysmrknout zbavit. Dalším příznakem je bolest hlavy spojená s tím, že jsou u pacienta zacpány příslušné dutiny a kašel. Může se objevit malátnost, která ale není až tak častým průvodním jevem.

Základem léčby je naředění rýmy, aby bylo možné hlen vysmrkat. Proto je vhodné podávat dostatek tekutin, zvlhčovat vzduch, proplachovat nos, používat éterické oleje do aromalampy (například eukalypt, tymián, smrk, borovici, citrusy).

Lék na rýmu neexistuje i přes veškeré snahy medicíny.

K samoléčbě zadní rýmy (nikoliv alergické) je možné použít bylinné silice v podobě perorálních přípravků, jako je Sinupret, Nasivin Sinus sirup, Sinupo Forte. Obecně lze vyzdvihnout zvlhčení vzduchu a inhalace (Vincentka, Mucosolvan), které mohou být pomocnými metodami k uvolnění vazkého obsahu z dutin. Lokálně je možné použít antiseptický Stérimar s mědí (Cu) či lokální dekongescenční preparáty (Muconasal Plus, Olynth, Nasivin, Otrivin, Sanorin a další), ať již ve formě kapek, nebo spreje. Nástup účinku daných přípravků se začne projevovat okamžitě a zpravidla během 5–10 minut dojde ke splasknutí nosní sliznice a tím k uvolnění vedlejších dutin do prostoru nosního, čímž snáze sekreci vysmrkáte. Pokud je přítomna horečka nebo bolest supraorbitálních či paranazálních splavů, lze k uvolnění dutin nasadit též preparáty se sympatomimetikem (Paralen Grip, Modafen, Panadol Plus Grip). Jestliže se váš stav nezlepší nejpozději do 14 dnů, bude pravděpodobně nutná lékařská intervence s přispěním antibiotik makrolidového či linkosamidového typu (klaritromycin, azitromycin, klindamycin), nosního kortikoidu (Nasonex, Avamys), lokálního Pamyconu a omnipotentní Clarinase repetabs.

Zdroj: Zadní rýma

Porod císařským řezem

Císařský řez je porodnická operace, během které je novorozenec vybaven z děložní dutiny cestou chirurgicky otevřené břišní stěny. V roce 2004 bylo císařským řezem porozeno zhruba 16 % novorozenců. Indikací k císařskému řezu je celá řada. Obecně se rozlišují na plánované a neplánované, i u neplánovaných indikací je nutný souhlas rodičky. Samo přání rodičky vést porod císařským řezem by nemělo být důvodem, třebaže v zahraničí je i toto běžné; například v USA, kde jsou císařské řezy nejčastější, tak rodí zhruba 25 % žen, obvykle na vlastní žádost, aby se vyhnuly porodním bolestem. České zdravotnictví toto neuznává (mimo jiné i proto, že porod císařským řezem je pro ženu šestkrát rizikovější než porod přirozený) a důvodem k provedení císařského řezu jsou pouze zdravotní indikace.

Zdroj: Porod

Jak probíhá porod

Porod probíhá v jednotlivých porodních dobách:

První doba porodní: otevírací

První doba porodní je fáze porodu, při níž dochází za pomoci děložních stahů k otevírání a zkracování děložního hrdla až do úplného zániku a vytvoření souvislého porodního kanálu. Je započata hormonem oxytocinem. Doba mezi stahy se postupně zkracuje a délka stahů prodlužuje, přesné časové parametry jsou však u každé ženy jiné. První doba porodní trvá zhruba 10–12 hodin u prvorodičky a 6–8 hodin u vícerodičky. V průběhu první doby porodní může dojít k prasknutí vaku blan a odtoku plodové vody. Nejpozději k tomu dojde během druhé doby porodní, častěji však bývá před jejím započetím porodníkem vak blan protržen.

Druhá doba porodní: vypuzovací

Druhá doba porodní je dobou vypuzování dítěte z dělohy. Žena cítí děložní stahy a silné nucení na tlačení. Před začátkem tlačení by měla být zašlá děložní branka (zbytek děložního hrdla), jinak hrozí poranění matky i dítěte, a měla by být dorotovaná hlavička, aby dítě vycházelo čelem k matčině hrázi. Rotování hlavičky probíhá mezi 1. a 2. dobou porodní a trvá déle, je-li dítě v takzvaném zádovém postavení (v děloze má zádíčka směrem k zádům matky). Je-li dítě v poloze záhlavím, dochází nejdříve k porodu hlavičky, poté ramínek a zbytku tělíčka, je-li dítě v poloze koncem pánevním, vychází nejdříve zadeček a nožičky. Dítě v poloze příčné nelze spontánně porodit, a tak dochází k operativnímu ukončení porodu (zpravidla plánovaný císařský řez). Stejný postup bývá volen i u dítěte větší hmotnosti v poloze koncem pánevním. Trvá-li druhá doba porodní déle než dvě hodiny nebo hrozí-li kyslíkový nedostatek dítěte, přistupuje porodník k použití kleští či vacuumextractoru, případně se provede akutní císařský řez.

Třetí doba porodní: porod placenty

Placenta se odloučí a vyjde během několika minut až několika hodin po porodu dítěte. Nevyjde-li, musí být odstraněna chirurgicky pod narkózou.

Zdroj: Porod

Léčivá síla heřmánku

Heřmánek pravý (Chamomilla recutita) je bezpochyby nejznámější a díky své univerzálnosti i nejužívanější léčivou bylinou. Setkáváme se s ním nejčastěji jako s polním plevelem, přestože nejde o původní druh naší přírody. Heřmánek má mnoho blízkých příbuzných, množství a kombinace účinných látek je však nejlepší v heřmánku pravém. Poznáme ho podle typického a intenzivního aromatu a podle toho, že jeho žluté květní lůžko je vystouplé a uvnitř duté. Sbírá se květ krátce po rozvití, nejlépe dopoledne.

Účinné látky jsou vědecky prozkoumány, identifikováno jich bylo více než sto. Nejvýznamnější jsou silice s modravými azuleny a bisabolol. Heřmánek je rostlinou s účinky mimořádně všestrannými, a to při užívání vnějším i vnitřním. To vše zejména díky silnému dezinfekčnímu a antibakteriálnímu účinku. Některé výzkumy potvrdily, že heřmánek podporuje tvorbu bílých krvinek, čímž výrazně zvyšuje obranyschopnost organismu. Připravuje se jako nálev, pokud možno vždy čerstvý, abychom zbytečně neztráceli cenné silice. Existuje nepřeberné množství receptur na široké spektrum potíží, od léčby žaludečních a střevních chorob přes výplachy očí při zánětech, koupele při zánětu nehtového lůžka, při léčbě bércových vředů, jako kloktadlo, při zánětu dásní až po vnitřní použití při zánětech střev a močových cest. Používá se k omývání při léčbě popálenin, pomáhá s obnovou žaludeční a střevní mikroflóry po chemických léčebných postupech. Heřmánek má sedativní účinek, zmenšuje menstruační bolesti, tlumí křeče. Snad každý zná úlevu při inhalaci heřmánkových par během onemocnění chřipkou, rýmou, zánětem průdušek či nachlazením.

Zdroj: Dermazulen nejen na bércový vřed

Chirurgie

Kastrace kočky - 1550 Kč.

Kastrace kocoura - 1480 Kč.

Kastrace feny - 3500 Kč.

Kastrace psa - 3000 Kč.

Císařský řez - 3500 až 5000 Kč.

Ruptura předního zkříženého vazu malý pes - extrakaps. fixace - 4500 Kč.

Ruptura předního zkříženého vazu - MMT-TTA - od 10000 Kč.

Luxace pately - transpozice tuberositas tibiae od 4500 Kč.

KoreKč.ní osteotomie růstových deformit od 6000 Kč.

Operace páteře + myelografie od 8000 Kč.

Operace krční páteře od 9000 Kč.

Woblerúv syndrom 12000 Kč.

Chirurgické řešení zlomenin kočka - osteosyntéza od 3500 Kč.

Chirurgické řešení zlomenin pes od 4000 Kč.

Laparotomie torze žaludku 8000 až 10000 Kč.

Odstranění cizího tělesa - enterotomie, resekce střeva - 5000 Kč.

Chirurgické odstranění sleziny (splenektomie) - 5000 Kč.

Močové kameny - 5000 Kč.

Perineální kýla - 5000 Kč.

Onkologické operace - 5000 Kč.

Vyšetření endoskopická (broncho-, gastro-, laparo-, artro-, a další) od 1500 Kč.

Zdroj: Kolik co dnes stojí u veterináře


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP