Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NOVÉ TABULKY PRO OGTT

OBSAH

Hladina cukru v krvi po jídle

Hladina cukru na lačno není nijak důležitá, je to jen hodnota vztažená na referenční stav. Daleko důležitější je hodnota glykemie po jídle, tedy po zátěži způsobené sacharidy. Proto se při podezření na diabetes provádí jako první orální glukózový toleranční test (OGTT). Při něm pacient vypije roztok glukózy a v určitých časových intervalech se pak měří odezva glykemie. Například: když je při OGTT hodnota glykemie ráno na lačno 6,7 a hodnota po vypití glukózy po 2 hodinách také 6,7, znamená to, že člověku dobře funguje metabolismus glukózy.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renats.

Jak tabulky přesně užívat,s jídlem nebo bez jídla .Beru 2 tobolky večer po jídle může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tobolky obsahují tuk a ten je kalorický, proto je lepší užívat Omega Marine ráno nebo kolem oběda před jídlem. Při užívání večer by se mohla zvyšovat tělesná hmotnost ukládáním tuku v podkoží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Co je nové koření

Původní obyvatelé Střední Ameriky znali toto koření dávno před příchodem evropských dobyvatelů. Kořenili jím například čokoládu. Pěstuje se především ve všech oblastech tropické Ameriky, zejména na pobřeží ostrova Jamajky. Nové koření má palčivou, ale příjemně kořennou chuť. Prý v sobě spojuje chuť a vůni nejoblíbenějších koření: pepře, hřebíčku, skořice i muškátového ořechu. Do střední Evropy se toto koření dostalo poměrně pozdě, až počátkem 17. století. Bylo tedy oproti již dříve známým druhům exotických koření nové a přišlo také z Nového světa, proto se mu u nás dostalo názvu „nové koření“. Pro jeho velkou oblibu v Anglii se mu také často říká „anglické koření“, nebo podle země původu též „jamajský pepř“. Nové koření se používá do uzenin, při konzervaci masa, v kuchyni do omáček a do polévek, při marinování ryb, do směsí celého i mletého koření, tvoří aromatizující esenci v likérnictví, parfumérii i v lékařství.

Zdroj: Bobkový list

Poradna

V naší poradně s názvem ČÍSLO POPISNÉ A ORIENTAČNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pallasová.

dobrý den, prosím kde v Praze je možno požádat o vyrobení tabulky čísla popisného a orientačního na rodinný dům? děkuji Pallasová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Smaltovanou tabulku s číslem popisným i orientačním můžete objednat zde: www.velebny.cz/smalt…
Firma má pobočku v Praze 10 Vršovicích, ale vše zvládnete objednat online a tabulky vám přijdou poštou.

Zdroj: diskuze Číslo popisné a orientační

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi TABULKA SPRÁVNÉHO TLAKU KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Ondráček.

Je mi 68 let, tak podle tabulky tady už asi nemam co dělat. ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tabulka správného tlaku krve

Při cukrovce

Stálou koncentraci glukózy v krvi udržují především hormony inzulín a glukagon. Jejich působení musí být velice přesně regulováno. U diabetu dochází k poruše této regulace, která je způsobena buď nedostatkem inzulínu, nebo převahou účinku glukagonu, případně jiných glukózotolerančních vlivů nad vlivem inzulínovým. Dochází k omezení transportu glukózy z krve do buněk, čímž narůstá koncentrace glukózy v krvi.

Je-li koncentrace glukózy v žilní krvi odebrané kdykoliv vyšší než 7,0 mmol na 1 litr krve a asi 2 hodiny po jídle vyšší než 11,1 mmol na litr krve, je vysoce pravděpodobné potvrzení diagnózy diabetes mellitus. Pokud jsou současně zaznamenány příznaky, jako je časté močení, žízeň nebo hubnutí bez toho, že by byla současně držena redukční dieta, je diagnóza diabetu téměř jistá. Rychlého potvrzení diagnózy lze dosáhnout opakovaným měřením glykémie kdykoliv během dne, a pokud je nejméně 2x po sobě naměřena hodnota glykémie vyšší než 11,1 mmol/l krve, je diabetes prakticky potvrzen. Protože diagnóza cukrovky nemůže být potvrzena pouze jediným vyšetřením, musí následovat vyšetření podrobné a opakované.

Kromě klasického laboratorního vyšetření krve na obsah glukózy, obsah tuků a cholesterolu, kyseliny močové a provedení jaterních testů se provádí i takzvaný zátěžový test (odborně označovaný jako orální glukózový toleranční test – oGTT). Vyšetřovanému se dá vypít 75 gramů glukózy rozpuštěné ve 3 dcl vody. Roztok se musí vypít v rozmezí 3 až 5 minut. Hladina krevního cukru se hodnotí v časových intervalech, vždy však po 2 hodinách po vypití roztoku glukózy. Pokud jsou stanoveny hodnoty glukózy v 1 litru krve před vypitím glukózového roztoku do 7 mmol a 2 hodiny po vypití do 11,1 mmol, nejedná se o porušenou glukózovou toleranci. Při hodnotách nad 7 mmol/l nalačno a nad 11,1 mmol/l 2 hodiny po vypití je potvrzen diabetes mellitus. V některých zemích se za spodní hranici nebere hodnota nalačno 7 mmol, ale hodnota 8 mmol na litr krve. Tento rozdíl v hodnocení má většinou souvislost s individuálním posouzením věku, životního stylu a vyvíjenou aktivitou vyšetřované osoby. V posledních letech se objevuje i opačný trend, kdy ošetřující lékař při zjištěné hodnotě nad 5,6 mmol/l krve nalačno diagnostikuje diabetes. Česká diabetologická společnost doporučuje jako mezní hodnoty glykémie pro potvrzení diabetu 7,0 mmol nalačno a 11,1 mmol 2 hodiny po oGTT v litru krve.

Pokud jsou stanoveny hodnoty, kdy pacient má sice zvýšenou glykémii, ale tato nedosahuje hodnotu platnou pro diagnózu cukrovky, pak se mluví o diagnostikovaném prediabetu. Jedná se o případ hraniční glykémie nalačno (HGL) v rozmezí 5,6 až 6,9 mmol/l krve nebo glykémie v žilní plazmě po provedeném oGTT v rozmezí 7,8 až 11,0 mmol/l krve (porušená glukózová tolerance, PGT).

Na trhu je k dispozici celá řada kvalitních domácích glukometrů umožňujících průběžné sledování glykémie. Na tomto místě je třeba zdůraznit, že měření musí být provedeno za určitých podmínek, aby měly zjištěné hodnoty nějaký význam. Předně musí být provedeno měření hned ráno po procitnutí, vyšetřovaná osoba nesmí být pod vlivem emocí a nesmí vykonat před měřením zvýšenou fyzickou aktivitu. Měření musí být provedeno nejdříve po 8 hodinách od posledního přijatého jídla. Jakékoliv horečnaté onemocnění výsledky testu významně zkresluje, stejně tak stresový stav. Měření za těchto podmínek nemá význam vůbec provádět. Tímto měřením se zjistí, zda játra neprodukují více krevního cukru, než je žádoucí. Pokud se opakovaně zjistí hodnota glykémie vyšší než 5,6 mmol/l krve, je nutno navštívit lékaře a vyžádat si specializované vyšetření u diabetologa.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.

Je možné jíst aspoň malé množství česneku při užívání Warfarinu a pít čaj z oregana? Existují podrobnější tabulky, co je a není možné konzumovat při užívání Warfarinu a kde je sehnat? Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přikládáte moc velkou váhu té dietě při Warfarinu. Není tak náročná. Česnek můžete konzumovat jak chcete. Nesníte ho přeci tolik, aby to ovlivnilo účinky Warfarinu. Česnek používáte jen k ochucení a nebudete ho jíst tolik jako třeba brambor. Zrovna tak i čaj z oregana můžete pít, když vám chutná. Vynechat musíte jen na některé druhy zeleniny, jako je kapusta, zelí, brokolice, jarní cibulky, chřest, švestky, sója a tučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Rovněž choťte každý měsíc na kontrolní vyšetření krve (quick), abyste se ujistila, že je vše v pořádku s vaší stravou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Sklizeň

Za 11 až 13 týdnů od výsadby si budete moci všimnout, že bramborová nať začíná kvést. To znamená, že hlízy ztvrdly a můžete je začít ořezávat. Vykopejte několik rostlin, abyste zkontrolovali stav brambůrků, a poté je sklízejte, kdykoli budete mít chuť na horké nové brambory namazané máslem k obědu nebo večeři.

Zdroj: Výsadba brambor v červenci

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Beran.

Dobrý den, mám v té tabulce nesrovnalosti pivo tam je psáno kolem 20mg/l což z něj dělá asi nejvíce dietní věc tj při vypití 10ti piv se teprve dostanu na nežádoucí hranici. Ale ve článku Alkohol a dna píšete že pivo má 160mg/l. Tak jak to tedy je. Dále všude se uvádí že při dne je nejhorší červené maso přitom podle tabulky to vypadá že kuřecí je ještě horší a luštěniny až strašné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pivo a dna neoddělitelně patří k sobě. Sice se nedá říci, že když budete pít mnoho piva, tak že onemocníte dnou, ale platí, že když už dnu máte a pijete pivo, tak se nevyhnete záchvatům dny. Pivo obsahuje vysoké množství purinů díky pivovarským kvasnicím, které mají až trojnásobně vyšší množství purinů, než ty pekařské. Navíc pivo a všechen ostatní alkohol způsobuje horší vylučování kyseliny močové ledvinami, která se pak vrací zpět do krevního oběhu a ukládá se v kloubech.
Nyní k vašim poznatkům. Hodnotu, kterou uvádíte pro pivo je pro množství 100 gramů piva. Druhou hodnotu, se kterou to srovnáváte, je hodnota pro množství jeden litr piva. Dále zmiňujete, že kuřecí maso je z pohledu purinů lepší než to ostatní. Není. Puriny korelují s obsahem bílkovin, čím více bílkovin, tím více purinů. Maso je plné bílkovin, červené však produkuje více kyseliny močové. To samé platí pro luštěniny. Luštěniny jsou plné bílkovin.
Jak se tedy orientovat v dietních doporučeních pro zvládnutí dny? Svůj jídelníček založte na zelenině a mléku včetně výrobků z něho vyrobených. Jednou za dva dny si můžete dát jednu porci masa a v jiném dni sklenici nealko piva. Pokud nechcete dodržovat tato dietní opatření, tak existují léky na dnu, které vám pomohou lépe vylučovat kyselinu močovou z těla a pak můžete jíst normálně vyváženou stravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Nejlepší test na cukrovku v těhotenství

Při vyšetření na těhotenskou cukrovku se provádí takzvaný orální glukózový toleranční test (oGTT), a to mezi 24.–28. týdnem těhotenství, u těhotných s rizikovými faktory pro těhotenský diabetes dříve (nejčastěji v 16.–18. týdnu těhotenství). Test na těhotenskou cukrovku spočívá ve vypití 75 g glukózy rozpuštěné ve vodě nalačno a vyšetření krevního cukru rovněž nalačno a pak za 60 a 120 minut od vypití cukrové vody.

Na vyšetření je potřeba přijít ráno nalačno, od večera již nic nejíst, nepít, nežvýkat a nekouřit. Test by se neměl provádět v době akutního onemocnění, a pokud nepřijde těhotná nalačno. Stejně tak mohou být hodnoty změněny, pokud budoucí maminka nezůstane v průběhu testu v klidu, ale vykonává jakoukoliv fyzickou aktivitu.

Na vyšetření se přichází většinou ráno do odběrové laboratoře. Po registraci na recepci vás zdravotní sestra poučí o průběhu vyšetření. Po prvním odběru nalačno z loketní žíly následuje vyšetření krve na hladinu glukózy. Po vyšetření nalačno následuje podání 75 g cukru – glukózy v podobě sladkého ochuceného nápoje v množství 250 ml, který těhotná žena vypije během 5–10 minut. Následující 2 hodiny je potřeba na odběrovém pracovišti vydržet v klidu, tedy vsedě nebo vleže, nechodit, stále ještě nejíst, nepít, nežvýkat a nekouřit. Druhý kontrolní odběr se provádí za 1 hodinu a třetí odběr za 2 hodiny po vypití sladkého nápoje. Opět se ve vzorcích krve vyšetří hladina krevního cukru – glukózy. Po třetím odběru by se maminka měla v laboratoři najíst a napít, teprve poté, co je zkontrolována, že je v pořádku, může z laboratoře odejít.

Po vypití nápoje s cukrem můžete cítit nevolnost nebo nucení na zvracení, některé těhotné mohou zvracet nebo se u nich může dostavit průjem. V případě jakýchkoliv obtíží je ihned hlaste personálu laboratoře. Rovněž je potřeba hlásit před testem možné alergie, zvláště pak na kyselinu citronovou, kterou roztok obsahuje. Stejně tak další závažná onemocnění, zvláště neurologického rázu (epilepsie a podobně). Některým maminkám se může udělat nevolno po odběru krve, mohou mít takzvané mžitky před očima, točení hlavy. Ty je vhodné umístit do horizontální polohy na lehátko. Taková pacientka by měla zůstat i po posledním odběru alespoň 15 minut pod kontrolou zdravotníků. Na mnoha pracovištích mají prostor pro maminky čekající na kontrolní odběry oddělen od ostatních pacientů, což si budoucí maminky velice chválí, nemohou tak zvláště v době chřipek „chytnout“ infekci od nemocných.

První vyšetření glykémie proběhne u těhotné v rámci prvního odběru krve na počátku těhotenství. Pokud je již tato první hodnota zvýšená, tedy 5,1 mmol/l a více, je těhotná odeslána na diabetologii k došetření a dalšímu sledování. Stejný postup je, pokud 5,1 mmol/l a více ukáže první vyšetření nalačno u oGTT. Na pracovištích, kde je znám výsledek vyšetření nalačno ihned, se u těhotných s touto zvýšenou hodnotou již k samotnému testu nepřistupuje, ale těhotná je odeslána na diabetologii. Jsou-li hodnoty v 1. hodině 10 mmol/l a více a ve 2. hodině 8,5 mmol/l a více, svědčí tyto výsledky opět pro těhotenskou cukrovku a těhotná je odeslána na diabetologii.

Test se již v průběhu těhotenství neopakuje.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Burda.

Dobrý den,
dnou trpím asi č roky. Prozatím nic vážného, ale asi jednkrát za půl roku se objeví nepříjemné náznaky nemoci přestože vynechávám většinu potravin s vysokým obsahem purinů. A to je právě ten problém s kterým si nevím rady. Prolistoval jsem desítky stránek, jak papírových, tak i webových ale mám dojem, že potraviny doporučené- nedoporučené u této nemoci v těchto informacích se jaksi kříží. A to jsem ještě hodně přizemi.
Jasně. Tabulka purinů je jedna věc, ale pokud bych vzal ze všech posbíraných informací ty nejhorší potraviny a nejedl je, musím mít ovocný sad anebo umřít hlady.
Navštívil jsem s tímto problémem svého obvodního lékaře, byl u několika lidí, kteří tvrdí že vědí kde je problém, ale jejich doporučení se diametrálně rozcházela. Dají se někde najít optimální stravovací návyky při této nemoci? Já nevím kde.
Děkuji za odpověď.
Hezký den.
Zdeněk Burda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Norbert Vaněk.

Je to přesně tak, jak píšete. Nejenže jsou tabulky s hodnotami purinů anebo přímo kyseliny močové někdy chybné, ale často se s nimi rozcházejí také písemné informace přímo pod nimi!
Věc řeším měřením kyseliny močové a ověřováním si, které potraviny (s hlasem poradním v tabulkách) opravdu omezit a které naopak do jídelníčku skutečně zařadit častěji.

N. V.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP