Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POUŽITÍ VITAMÍNŮ

OBSAH

Zdroje vitamínu D

Vitamín D je jedním z vitamínu rozpustných v tucích, aby byl pro organismus přínosem, měl by být tedy připravován s olejem nebo jinými tuky. Přímým zdrojem vitamínu D jsou všechny druhy ryb s vysokým obsahem tuku, zejména losos. Možnou alternativou je použití vajec a některých hub. K dorovnání správného množství vitamínu D mohou být užívány potravinové doplňky s obsahem vitamínu D, nejlépe v kombinaci s vápníkem.

Zdroj: Vitamín D

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE TROMBEXEM 5 A POUŽITÍ VÍT. K se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Dobrý den, mám prosbu jak se zachovat. Jsem 3 roky po střední CMP, zároveň jsem 3/4 po těžké dopravní nehodě a nesrůstá stehenní kost. Vím, že vít. K podporuje tvorbu bunecite stavby kosti ale též zahušťuje krev, což je protiklad při užívání Trombexu. Prosím jak nejlépe postupovat . Můj neurolog přesný postup neví. Děkuji moc. Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trombex obsahuje účinnou látku Clopidogrel a jeho účinky nejsou závislé na vitamínu K. Vitamín K je omezen pouze u léčby Warfarinem. Když užíváte Trombex, tak můžete konzumovat vitamínu K kolik chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správné hodnoty ředění krve

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Chtěla jsem se zeptat a slunecnicova semínka v čokoládě na Warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. 200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lněný semínka

Zdroje vitamínu B5

Zvláště vysoká hladina vitamínu B5 (kyseliny pantothenové) je obsažena v mase (vnitřnostech), celozrnných obilovinách, vejcích, ořeších, rýži, melounu, mléku a kvasnicích. Díky pestré každodenní stravě může dojít ke zvýšení vitamínu B5, a tím i dostatečnému přísunu životně důležitých látek.

Zdroj: Vitamín B5

Poradna

V naší poradně s názvem CUKETA A ZELENÉ FAZOLKY CO NA TO WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evženie.

Může se cuketa a zelené fazolky při walfarinu mají vysoký obsah vitaminu K

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak si musíte hlídat příjem vitamínu K. Pro ženy je hranice 90 mikrogramů vitamínu K za den. Ani méně a ani více. Každý den stejně.
Obvykle, co je zelené, má i vysoký obsah vitamínu K. Cuketa je sice zelená, ale patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Středně velká cuketa obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jeden zelený fazolový lusk dlouhý 10 cm obsahuje 0,8 mikrogramů vitamínu K. Přibližně 110 fazolových lusků pokryje denní limit pro příjem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cuketa a zelené fazolky co na to walfarin

Příznaky nedostatku vitamínu B12

Větší nedostatek vitamínu B12 způsobuje fyzické vyčerpání a ztrátu paměti, v krajních případech může dojít k trvalému poškození nervů. Chcete-li si zajistit dostatečný přísun vitamínu B12, přidejte k základní stravě i potravinové doplňky obsahující tento vitamín. Žaludeční a střevní onemocnění spojená s nedostatečnou tvorbou žaludeční kyseliny mohou být také zapříčiněna nedostatkem vitamínu B12.

Zdroj: Vitamín B12

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ ZELÍ A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Rychtářová.

V bílém zelí je hodně vitamínu K , ráda bych věděla jak je to u červeného zelí?Děkuji za odpovědˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V červeném zelí je vitamínu K také poměrně hodně. Během léčby Warfarinem byste měla denně přijmout stejné množství vitaminu K a to 90 mikrogramů každý den. Čtvrka hlavy červeného zelí obsahuje právě 90 mikrogramů vitamínu K. Takže pokud přijímáte během dne i jiné potraviny s obsahem vitamínu K, tak jste již nad limit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené zelí a warfarin

Zdroje vitamínu E

Vitamín E je tvořen přirozeně výhradně rostlinami, odtud přechází do potravinového řetězce. Nejbohatším zdrojem vitamínu E jsou obilné klíčky, také rostlinné oleje mají vysoký obsah tohoto vitamínu, mezi další zdroje patří například ořechy, fazole, chřest a kapusta. Maso obsahuje velmi málo vitamínu E. Vitamín je v těle využitelný pouze s určitým množstvím tuku.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KEDLUBNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu na warfarin brusinky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K, aby byl každý den na stejné úrovni 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Brusinky při Warfarinu můžete. Jeden hrneček brusinek obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K a 250 ml brusinkového džusu obsahuje 13,3 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Příznaky nedostatku vitamínu K 

Nedostatek vitamínu K je málo pravděpodobný, protože téměř polovinu potřebného množství vytvářejí naše střevní bakterie. Prvním příznakem možného nedostatku vitamínu K je krvácení z rány, které trvá neobvykle dlouho. Vitamín K je důležitý pro stabilitu kostí, takže při snížení jeho absorpce může dojít ke zvýšení rizika zlomenin. Větší pravděpodobnost nedostatku vitamínu K mají lidé s chronickým onemocněním jater. Absorpci vitamínu K mohou také inhibovat léky na trombózu. Poměrně málo vitamínu K je přítomno v mateřském mléce, dlouhodobě kojeným dětem je tedy nutné zvlášť přidávat dávky vitamínu K.

Zdroj: Vitamín K

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Vacek.

Nikde nemohu dohledat, kolik vitaminu K obsahuje králičí maso, zvěřina (prase divoké, srnčí, zajíc) a křen, tedy netuším, nakolik konzumace těchto potravin ovlivní léčbu Warfarinem. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako muž užívající Warfarin máte stanoven limit pro denní příjem vitamínu K na úrovni 120 mikrogramů. Maso obecně patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K, takže se prakticky nemusíte vůbec hlídat v množství, které sníte. To samé platí i o křenu, který má také nízký obsah vitamínu K a navíc ho používáte jen v malém množství k dochucení. Zde je konkrétní výčet vámi zmíněných zdrojů masa:
1/2 kg vařeného králičího masa bez kostí = 5 mcg vitamínu K.
Maso z divokého prasete = 0 mcg vitamínu K.
1/2 kg srnčího masa = 1 mcg vitamínu K.
1/2 kg zaječího masa = 5 mcg vitamínu K.
Lžíce nastrouhaného křenu = 0,2 mcg vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
po dvou plicních emboliích už musím Warfarin užívat doživotně.
Nikde jsem tu nečetla dotaz na fíky. Jak je to prosím s užíváním léku a těmito plody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je třeba udržovat sále stejný příjem vitamínu K každý den. Pro ženy je tato hranice na úrovni 90 mikrogramů vitamínu K a pro muže 120 mg. Fíky patří mezi potraviny s průměrným obsahem vitamínu K. 100 gramů čerstvých fíků obsahuje 5 mg vitamínu K, ale 100 gramů sušených fíků má vitamínu K 16 mg. Fíky můžete bez obav konzumovat, i když užíváte Warfarin, ale v případě sušených je třeba hlídat jejich množství, aby vám to nerozkolísalo váš vyvážený jídelníček, který si určitě při této léčbě držíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM

Charakteristika vitamínu B2

Vitamín B2 je důležitý pro metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Podporuje funkci vitamínu B3 a B6.

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B1 (riboflavin/laktoflavin) je obsažena v:

  • 300 g hub
  • 230 g Camembertu
  • 550 g celozrnného chleba
  • 750 ml mléka

Nedostatky vitamínu B2 se projeví jako růstové problémy, problémy se zrakem, popraskané koutky úst, vřídky v ústech a podobně.

Zdroje vitamínu B2: mléčné výrobky, maso, celozrnné obiloviny, houby.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý večer.Mužů meruňky, když beru warfarin.Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno, ale jen v přiměřeném množství. Přiměřené množství se určuje podle obsahu vitamínu K té které potraviny. Důležité je, abyste v součtu za celý den bylo zkonzumoval 120 mikrogramů vitamínu K. Jedna meruňka obsahuje 1,16 mikrogramů vitamínu K. Zařadíte-li do svého stálého jídelníčku nárazově meruňky, tak ten den musíte snížit příjem jiné potraviny, aby výsledný součet byl stále 120 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Zdroje vitamínu B9

Cenným zdrojem kyseliny listové (vitamínu B9) jsou rostliny, zejména špenát, kapusta, brokolice či rajčata obsahují velké množství tohoto vitamínu. Ale také celozrnné výrobky, vejce, olej z pšeničných klíčků a sójové výrobky přispívají k dostatečnému příjmu vitamínu B9. Absorpce kyseliny listové ve střevech je závislá na druhu potravin. Nedostatek kyseliny listové může být doplněn pomocí nutričních produktů.

Zdroj: Vitamín B9

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A TĚSTOVINY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu jíst těstoviny? A luštěniny třeba čočku půl skleničky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Těstoviny, jako všechny výrobky z pšeničné mouky, obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez obav do syta.
200 gramů uvařené čočky obsahuje jen 3,4 mikrogramu vitamínu K proto není třeba tuto potravinu moc hlídat.
Fazole jsou na tom trochu hůře. 200 gramů vařených žlutých fazolí obsahuje 20 mikrogramů vitamínu K a je třeba s nimi počítat pro udržení nezbytné dávky vitamínu K.
Hrách uvařený 200 gramů obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Charakteristika vitamínu B6

Vitamín B6 je důležitý pro metabolismus, červené krvinky, imunitní a nerovový systém, konstrukci endogenních proteinů.

Optimální denní příjem vitamínu B6:

  • ženy 1,2 mg
  • muži 1,5 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B6 (pyridoxinu) je obsažena v:

  • 300 g banánů
  • 240 g avokáda
  • 110 g lososa
  • 240 g hovězího masa
  • 470 g žitného chleba

Zdroj: Vitamín B6

Poradna

V naší poradně s názvem LILEK A PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mamyna.

Prosím o sdělení ,zda lilek neškodí při léčbě Warfarinem.
Děkuji.Smolíková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno a nedá se říct, že by něco bylo škodlivé vzhledem k Warfarinu. Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat příjem vitamínu K. Každý den je třeba sníst potraviny, které dodají 90 mikrogramů vitamínu K pro ženy a 120 mikrogramů vitamínu K pro muže.
Nejvíce vitamínu K má zelená zelenina, jako je kapusta, zelí, okurky, jarní cibulky, chřest, brokolice.
Lilek patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. 100 gramů lilku obsahuje 3,5 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lilek a při užívání warfarinu

Je to nedostatek vitamínu?

Ano, nedostatek vitamínu A, B-komplexu, C, D i minerálů, jako jsou zinek, hořčík, křemík, železo, může způsobit tvorbu záděr.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Charakteristika vitamínu B12

Vitamín B12 je důležitý pro buněčné dělení a růst, vytváření červených krvinek, cévní zdraví a metabolismus.

Optimální denní dávka vitamínu B12 činí 0,003 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu B12 je obsažena v:

  • 5 g telecích jater
  • 35 g makrely
  • 150 g hovězího masa
  • 200 ml mléka
  • 2 až 3 vejcích

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje anémii, špatné hojení ran, únavu, vyčerpání, ztrátu paměti, nevratné poškození nervů.

Zdrojem vitamínu B12 je maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, kysané zelí, rakytník řešetlákový.

Zdroj: Vitamín B12

Příznaky nedostatku vitamínu B1

Ztráta paměti nebo únava mohou být příznakem nedostatku vitamínu B1, který si tělo neumí vytvořit. Nadměrná fyzická námaha může zvýšit pravděpodobnost nedostatku tohoto vitamínu, protože metabolismus sacharidů je intenzivnější, což pak následně vede ke svalové únavě. V rozvinutých zemích se vyskytuje nákaza „beri-beri“, která je zapříčiněna závažným nedostatkem vitamínu B1 a způsobuje vážné poškození nervů a svalů.

Zdroj: Vitamín B1

Příznaky nedostatku vitamínu B5

Nedostatek vitamínu B5 se vyskytuje jen vzácně, protože je kyselina pantothenová obsažena téměř v každé potravině. Někdy může k nedostatku dojít u lidí, kteří trpí střevním onemocněním. Anémie, oslabený imunitní systém, pálení nohou a chodidel je typickým projevem nedostatku tohoto vitamínu.

Zdroj: Vitamín B5

Charakteristika vitamínu K

Vitamín K je důležitý pro syntézu enzymů, srážlivost krve, kostní formace. Optimální denní dávka pro ženy představuje 0,06 mg a pro muže 0,07 mg. Průměrná denní dávka vitamínu K je obsažena v:

  • 25 g růžičkové kapusty
  • 50 g telecích jater
  • 220 g tvarohu
  • 400 g hub
  • 500 g jahod

Nedostatek vitamínu K způsobuje špatnou srážlivost krve (dlouhodobější krvácení rány), špatné hojení ran, křehkost kostí. Zdrojem vitamínu K jsou luštěniny, špenát, zelená zelenina, játra, vaječný žloutek, mléko, rajčata.

Zdroj: Vitamín K

Zdroje vitamínu B2

Riboflavin neboli vitamín B2 (laktoflavin) se vyskytuje hlavně v mléčných výrobcích. Ale maso, celozrnný chléb a některé houby jsou také dobrým zdrojem tohoto vitamínu. V kulturách, v nichž je kukuřice jednou ze základních potravin, dochází k nedostatku vitamínu B2, protože riboflavin v kukuřici obsažen není.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP