Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POUŽITÍ ZUBNÍ PASTY

OBSAH

Použití zubní pasty

Čistěte zuby pastou obsahující kvalitní složky.

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Diskuze

V diskuzi PARADONTOZA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamara Sedláčková.

já taký používám zubní pasty jen od Herbadentu, jsou to opravdu kvalitní pasty. Od té doby, co jsem si ji poprvé koupila, už jsem u ni zůstala

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anička Sáblíková.

Děkuji za tip. Vyzkoušela jsem produkty od Herbadentu a pomohly. Ještě jednou děkuji za rady. Už mě nebolí ani dásně, ani mi nekrvácejí.

Zdroj: diskuze Paradontoza diskuze

Fluorid

Fluorid je užitečná prevence proti zubnímu kazu, ale nadměrné množství fluoridu může způsobit zdravotní problémy (smaltová fluoróza). Tento stav se objevuje u dětí a způsobuje závady skloviny zubů. Děti s fluorózou skloviny mohou mít problémy, pokud nekontrolovaně používají doplňky s obsahem fluoridu. Také polykání zubní pasty s obsahem fluoridu zvyšuje šanci na vznik smaltové fluorózy. Většina dětí má mírné příznaky, které nejsou důvodem k obavám, ale objevují se i vážnější případy, kdy se zuby zabarví a těžko se vrací jejich původní barva.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ ZUBŮ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta Frecova.

Dobrý den, já mám nejlepší zkušenost s bělením zubů pomocí pásků. Které jsou k sehnání na www.bilychrup.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Verča.

A nezkoušely jste někdy bšlící zubní pasty? Já si objednala od ROCS tak se moc těším.

Zdroj: diskuze Bělení zubů diskuze

Co je to zubní sklovina

Zubní sklovina pokrývá korunky, je průsvitná. Zubní sklovina je složená především z hydroxyapatitu substituovaného uhličitany a z menšího množství vody, proteinů a stopových prvků, včetně fluoridu.

Zdroj: Zubní sklovina

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ BĚLENÍ ZUBŮ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kikousek.

domácí bělení není nic pro mě já toho zkusila teda už taky dost, ale dávám spíše přednost pastám na bělení s nimiž má již někdo zkušenosti. :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andy.

Souhlasím, bělící zubní pasty jsou super a stojí půlku co profi bělení zubů. Hlavně mi vyhovuje domácí použití.

Zdroj: diskuze Domácí bělení zubů diskuze

Léčba eroze zubní skloviny

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu poškození. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá pouze lepení. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubní lékař vám doporučí krytí zubu korunkou, ta uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Zubní sklovina

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA NA ČIŠTĚNÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Je fakt, že když i dám na kartáček s pastou trochu jedlé sody a vyčistím si zuby, pocit z vyčištění je daleko lepší a zuby jsou hladší. Asi jako když místo pasty používáte zubní čistící pudr.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jedlá soda na čištění zubů

Jak používat cukrovou pastu?

Použití cukrové pasty při depilaci můžete vidět na tomto videu: video

Zdroj: Jak depilovat cukrovou pastou

Diskuze

V diskuzi SLABÁ SKLOVINA A BĚLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libka.

Mám slabou sklovinu a přesto bych chtěla mít bělejší zuby, nechci ale abrasivní pasty, musím si sklovinu chránit jak vybělit šetrně zuby, poraďte mi díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Používám a doporučuji vynikající zubní pastu z aloe vera a propolisu, která je velice šetrná a účinná. Pasta vydrží na 300 dávek, kukněte na mé stránky www.aloika.cz - název pasty Forever bright toothgel. Jitka

Zdroj: diskuze Slabá sklovina a bělení

Nimba na zuby

Za své jedinečné a nezaměnitelné účinky vděčí nimbová kosmetika obsahu aktivních látek jako nimbin, azadirachtin, nimbidol, quercetin a nimbidin, které můžete najít jenom v přípravcích s obsahem nimbového oleje a extraktu z nimbových listů a nimbové kůry. Při nemocech dutiny ústní, jako je například parodontóza, jsou mikroorganismy, které se vyskytují v zanícených dásních, rezistentní vůči penicilinu i tetracyklinu, ale nejsou odolné vůči antibakteriální rostlině, jako je nimba.

Nimba tedy pomáhá ničit nejen bakterie způsobující zubní kaz, ale dokonce i ty, jež mají za následek zánět dásní a zubního lůžka a jsou rezistentní vůči penicilinu i tetracyklinu. Používání nimbové zubní pastyzubního prášku je zároveň účinnou součástí prevence zubního kazu, krvácivosti dásní, paradontózy a zápachu z úst.

Zdroj: Nimbová zubní pasta

Diskuze

V diskuzi NEMOC RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den,chtěla bych vám poradit,protože jsem měla podobné potíže co vy,mně to začalo afty v celé puse,které se mi pořád opakovaly,až mi i po veškerých vyšetření vzaly vzorek ze rtu.Opět se moc neprokázalo i když nějaký docent z Plzně to chce s odstupem opakovat.potom mi začaly rty otékat.jazyk.v krku-no prostě alergické reakce,které byli i několikrát do měsíce,než mi p.doktorka na kožním udělala testy na zádech a zjistila,silnou reakci na propolis a med.Propolisem jsem potírala ty afty a tím si způsobovala ty otoky rtů.Zatím jsem skoro měsíc a půl neotekla a ani afty.Třeba vám tím pomohu-já už byla neštastná a lítala jen po doktorech,kde si nikdo nevěděl rady.S pozdravem a brzké uzdravení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rozarka.

Dobrý den,předem děkují za odpověd.Také mi před 3 měsíci odebírali vzorek ze sliznice a posílali to na histologii tam objevily eden což je otok přes docenta s té histologie jsem se dostala do ostravy po 8 m ěsících tím propolisem jsem se mazala ted měsíc co se týče pasty na zuby musela jsem koupit dětskou pastu perličku,protože veškeré zubní pasty mě dráždi sliznici.V Ostravě mi řekli,že se to vyléčit nedá a já doufám,že Vaše rady a rady druhých mi pomohou Děkují a jsem s pozdravem

Zdroj: diskuze Nemoc rtu

Použití zubní nitě

Zubní nit se používá po vyčištění zubů, odstraňuje zbývající plak, který se nachází v místech, kam se kartáček nedostane. Pohybujte nití mírnými pohyby směrem dolů kolem zakřivení zubů, tím odstraníte plak.

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Poradna

V naší poradně s názvem ŽIVOČIŠNÉ UHLÍ NA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA ŠVANCAROVÁ.

Prosím jaký vliv má Živočišné uhlí na dásně? Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Živočišné uhlí se používalo v minulém století a vyrábělo se spalováním zvířecích kostí. V dnešní době se k farmaceutickým účelům již nepoužívá a nahradilo ho uhlí aktivní. Aktivní uhlí se vyrábí z uhlí, dřeva nebo kokosových ořechů.

Jaký vliv má aktivní uhlí na dásně?
V poslední době se objevují černé zubní pasty používající aktivní uhlí. Tyto zubní pasty obvykle neobsahují fluor, což zvyšuje potenciál zubního kazu a zánětu dásní.
Aktivní uhlí může pomoci odstranit pevné částice, ale nedetoxikuje zuby ani dásně. Pomáhá tak omezovat plak, ale žádné přítomné toxiny pravděpodobně neodstraní.
Pokud nepoužijete další zubní pastu, která se osvědčila jako bezpečná a účinná, budete vystavena riziku zubních kazů a onemocnění dásní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Živočišné uhlí na dásně

Jak je léčena ztráta zubní skloviny?

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu problému. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá jen „lepení“. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubař vám doporučí krytí zubu korunkou. Korunka uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁPACH Z ÚST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xavi.

Chci se zeptat, jestli má někdo podobnou zkušenost z lékem na tlak Tezeo 80. V mém případě mi způsoboval nepříjemný zápach z úst.
Podotýkám, že ústní dutinu, hygienu mám v naprostém pořádku/ zuby atd./
Používám kvalitní zubní í pasty a ústní vody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

A mezizubní prostory taky čistíte? Každý den?

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Obrázky

  • Zubní protézy – foto: zde je možné vidět fotografie, jak vypadá zubní protéza: zubní protézy.
  • Zubní implantáty – foto: tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět zubní implantáty.

Zdroj: Zubní protézy

Poradna

V naší poradně s názvem PODVAZAT BRADAVICI NITÍ V PODPAŽDÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Je nebezpečné podvazovat bradavici nití v podpaždí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to nebezpečné.
Zde je video návod, jak to provést rychle s podvázáním pomocí dentální nitě: youtu.be/Llpet-INOMQ
Zde je návod na odstřižení visací bradavice: youtu.be/O6GK40odxTc
A zde je návod na odstranění visacích bradavic pomocí zubní pasty za jeden den: youtu.be/yIaf7JVYVvM

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění bradavic na krku

Budete potřebovat

  • Měkký zubní kartáček
  • Zubní nit
  • Ústní vodu

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Svědění zubu, jakkoliv se nám to může zdát nemožné, je u mnoha lidí běžná věc. Jde zde spíše o pocit, který vyvolává hojení po nepatrném zánětu kolem zubního krčku, který se projevuje jako svědění zubu. Jak předcházet svědění zubu? Jednoduše, zabránit vzniku oněch drobných zánětů v okolí krčků zubů. Toho dosáhneme pečlivou zubní hygienou, ale ne zase přehnanou, abychom si s ní krčky zbytečně neobnažili a nepřipravili podhoubí pro tvorbu nových mikrozánětů. Je třeba zakoupit si vhodný jemný kartáček a protizánětlivou zubní pastu a opatrně si zuby pravidelně, ale důkladně čistit. Zároveň je třeba do čištění zařadit i nové nástroje, jako dentální nit nebo mezizubní kartáček, který taktéž namožíme do protizánětlivé zubní pasty. Jako vhodná zubní pasta, která působí proti zánětu zubu se nám doma osvědčila zubní pasta s obsahem Nimby. Nimba působí v ústní dutině protizánětlivě.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění zubu

Umělá sklovina

Umělá sklovina vyvinutá ve spolupráci vědců ze čtyř japonských výzkumných institucí je léčebnou technologií 21. století a dovoluje opravu bez předchozího „vrtání“. Jde o pastu z laboratorně připraveného hydroxyapatitu, který je přirozenou komponentou zubní skloviny. Pasta se nanese na poškozené místo ve sklovině a zub na tomto místě „zaroste“. Ošetření vykazuje podstatně lepší výsledky než stávající metody oprav narušené zubní skloviny. Kouzlo jejího úspěchu zřejmě spočívá v tom, že kyselá pasta při prvním kontaktu nejprve rozpustí krystaly hydroxyapatitu v narušeném místě, ale vzápětí navodí opětovný růst krystalů, takže se materiál pasty a zubu dokonale spojí. Celý proces netrvá déle než 15 minut. V takto vyspraveném místě je sklovina dokonce zesílena, takže návrat kazu na opravené místo je nepravděpodobný. Zubař musí jen dávat pozor, aby pasta nepřišla do kontaktu s dásní, protože je silně kyselá a mohla by naleptat sliznici dásní.

Zdroj: Zubní sklovina

Odstranění zubního kamene

Zubař nebo zubní hygienik dokáže odstranit zubní kámen, který se vytvořil nad a pod dásní. Používá rovněž nástroje na seškrábání a uvolnění zubního plaku a kamene z povrchu zubů. Pokud je veškerý plak a zubní kámen odstraněn, vaše zuby jsou lesklé, hladké a na povrchu čisté.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Co dělá zubní sklovina?

Zubní sklovina chrání zuby 24 hodin denně, a to nejen při žvýkání, kousání, křupání a mnoha dalších činnostech, ale i v klidu. Také izoluje zuby od potenciální bolestivé teploty a od chemikálií. I když zubní sklovina zuby chrání, může dojít k jejímu poškození nebo prasknutí. Na rozdíl od zlomeniny kosti, která se může zahojit, porušení zubní skloviny je poškozením trvalým. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Potřebné věci k odstranění plaku

  • kartáček na zuby
  • pasta na zubní kámen

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Testované produkty hodnocení

Testované produkty byly hodnocené mimo jiné také na základě profylaxe zubního kazu, což je ochranné opatření, uskutečňované až v době možnosti bezprostředního ohrožení jedince nebo skupiny osob určitou chorobou, patologickým stavem nebo úrazem (za profylaxi lze např. považovat místní aplikaci fluoridů na povrch již prořezaných zubů formou výplachů, prostřednictví fluoridovaných zubních past, laků, gelů ap.).

Dalším kritériem bylo obrušování, některé zubní pasty mohou způsobovat obrušování zubní skloviny, která chrání zuby 24 hodin denně. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.

Kategorie v tomto smyslu znamená, zda se jedná o klasickou zubní pastu v tubě, nebo o jinou variantu, která zde nebyla použita.

Použití den a noc je posuzované měřítko uvedené výrobcem.

Citlivé zuby vznikají na základě eroze zubní skloviny. Citlivost se u jedinců projevuje při požití některých potravin, jako jsou sladkosti, teplé nebo studené potraviny. Tyto způsobují bodavou bolest v rané fázi eroze zubní skloviny.

Aronal forte

Profylaxe zubního kazu je dostatečná (30 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Aronal forte.Testované produkty hodnocení

blend-a-med complete plus extra svěží

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako vysoké, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med complete plus extra svěží.

blend-a-med Medic nacht

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako vysoké, kategorie klasická, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med Medic nacht.

blend-a-med Medic weiss

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med Medic weiss.

Colgate Fresh Gel

Profylaxe zubního kazu je dostatečná (70 %), obrušování je hodnoceno jako střední, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Colgate Fresh Gel.

Colgate Total

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Colgate Total.

Elmex prevence proti zubnímu kazu

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Elmex prevence proti zubnímu kazu.

Elmex Sensitive

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, pasta určena pro citlivé zuby. Absence klasické kategorie použitípoužití den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Elmex Sensitive.

Lavera Basis sensitiv zubní krém mátový

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby, ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Lavera Basis sensitiv zubní krém mátový.

Odol Med 3 40 plus

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby a ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Odol Med 3 40 plus.

Odol Med 3 Extreme + mírné bělení

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby a ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Odol Med 3 Extreme + mírné bělení.

Odol Med 3 Original

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby a ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Odol Med 3 Original.

Sensodyne F

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, určeno pro citlivé zuby, ne použití klasické a ne na noc a den.

Zde můžete vidět cenu výrobku Sensodyne F.

Sensodyne Proschmelz (posilující sklovinu)

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, určeno pro citlivé zuby, ne kategorie klasická a ne na noc a den.

Zde můžete vidět cenu výrobku Sensodyne Proschmelz (posilující sklovinu).

Signal Optimal 4 

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Signal Optimal 4.

Signal prevence proti zubnímu kazu

Profylaxe zubního kazu je jen dobrá (70 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Signal prevence proti zubnímu kazu.

Theramed 2in1 

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Theramed 2in1.

Theramed 2in1 Original

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Theramed 2in1 Original.

Theramed S. O. S. Sensitive

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, určeno pro citlivé zuby. Absence klasické kategorie použitípoužití den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Theramed S. O. S. Sensitive.

Zdroj: Nejlepší zubní pasty

Zubní kámen foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět zubní kámen.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP