Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POZICE

OBSAH

Jak zabránit cystitidě?

Důležitý je dostatečný příjem tekutin, aby docházelo k proplachování močového měchýře. Během močení by měl být močový měchýř vyprázdněn úplně. K tomu napomáhá jednoduchý trik: posaďte se dozadu na toaletu a nakloňte se proti zdi. Tato pozice lépe zajišťuje úplné vyprázdnění močového měchýře než obvyklá pozice. Vhodnou prevencí je konzumace brusinkového džusu každý den nebo užívání tobolek s obsahem brusinek. Není pochyb, že tato jednoduchá a přírodní léčba může pomoci snížit frekvenci opakovaných infekcí. Brusinková šťáva působí tak, že chrání před bakteriemi, drží je na stěnách močového měchýře. Močením bezprostředně po pohlavním styku se odplaví většina bakterií z močové trubice. Doporučuje se močit alespoň jednou za dvě hodiny. Ženy, které svůj močový měchýř vyprazdňují jen občas, trpí více na infekce močového ústrojí.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem PRÁCE PO NATRŽENÉM MENISKU KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,chci se zeptat zda po natrženém menisku,mužu pracovat ve stoje nebo zda je lepší práce střídava-ve stoje a v sedě,nebo jen sedavé zaměstnání.Je mi 56 let.
Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při natrženém menisku je třeba se vyhnout činnostem, které zhoršují bolest kolena, zejména jakékoli činnosti, které způsobují kroucení nebo otáčení kolena. Pokud je vaše bolest silná, používání berlí může snížit tlak na koleno a podpořit hojení. Co se týče práce ve stoji nebo v sedě, není to pro toto zranění podstatné a volba pozice bude záviset na vašich subjektivních pocitech. Zůstaňte aktivní, v pohybu a také v kontaktu se svým ortopedem, který dohlédne na správné zhojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Práce po natrženém menisku kolena

Co dělat při spánkové obrně?

Není třeba se obávat nočních démonů nebo jiných strašidel. Pokud máte občasnou spánkovou obrnu, můžete sami podniknout určité kroky, abyste byli schopni zvládnout tento stav. Začněte tím, že budete dostatečně spát. Jednoduše řečeno, je zapotřebí mít minimálně 8hodinový spánek. Snažte se zmírnit veškerý stres. Vyzkoušejte si během spaní nové pozice.

Zdroj: Spánková obrna

Poradna

V naší poradně s názvem POMOC PRE SYNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katarina .

dobry den,chcela by som vas poprosit o pomoc pre syna,ktoremu bola potvrdena hemochromatoza genetickymi testami,ale zatial sa mu podla lekarov neprejavuje,aj ked niektore priznaky to naznacuju.bude mat 21r,prvy krat mu zistili zvysene zelezo priblizne v12.rokoch,pri kontrolnom odbere krvi kvoli zatazovym testom u kardiologicky,pretoze zacal trenovat karate,potom sa mu to prejavilo striedavo-mal aj normlanu hladinu,aj zvysenu.kedze uz nenavstevuje skolu,je zamestnany,kedze je doba aka je,nechce zbytocne podla neho odchadzat z prace a cely den trcat u lekara,je na seba velmi tvrdy,ani len na prechladnutie a chripku,ci teplotu nic nezoberie...kedze sa neda ,,sklbit' to kedy on moze,a kedy sa to podari,aby sa mohol objednat k lekarovi vtedy,tak je tazke ho niekam dostat a doslova dotlacit...preto sa obraciam takouto formou na vas s prosbou,ako mu mozem aj doma pomoct,ale najprv asi by som potrebovala navod,ako mu to do hlavy natlacit,aby si to naplno uvedomil,ze si moze aj musi aj sam pomoct a chcet pomoc...chcela by som vediet,ci pomozu aj nejake napr.caje,prirodne preparaty alebo ako to nazvat,prirodne nejake tabletky/tobolky,napr.z pestreca,nieco detoxikacne na pecen,aby sa mu to zelezo neukladalo,probiotika....a este by som chcela blizsie sa opytat na vitamin c,ci som dobre rozumela tomu,co som vsetko precitala o tejto chorobe nestastnej,ci proste vitamin c pomaha ukladat zelezo v peceni,cize sa mu treba co najviac vyhybat?narodil sa uz s novorodeneckou zltackou,takmer ho dali pod ,,modre svetlo',stale mu brali krv,aj ked nas uz prepustili z nemocnice,dost dlho aj doma uzival klasicke uhlie,plus vitaminy nejake,to uz sa nepamatam,bol ale pritom casto chudokrvny,cize aj uzival zelezo,casto bol chory,trochu je alergik po mne,casto maval aj este mava obcas herpes,cize imunita oslabena,ale ako som uz spominala,nic do neho nedostanem...no hotovy chlap:)bol aj na mr vysetreni,tam mu potvrdili,ze nema na peceni zmeny,zatial...kedze sportoval samozrejme tvrdo,tak aj klby ho bolievaju,brucho,ale kedze karate cvicil,tak dobity bol dost,takze je to prepojene s chorobou tie priznaky....to je asi v kocke vsetko,som samozrejme ako mama nestastna z toho,a chytam sa kazdej slamky,vopred dakujem aj za najmensiu pomoc,zelam pekny den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

21 let, to znamená, že Váš syn je již dospělý a je plně odpovědný za své chování a proto i rozhodování musí vycházet z něho samotného. U lidí, kteří se zabývají bojovými sporty, bývá často problém s vnímáním autorit a není lehké je přesvědčit, obzvláště z pozice matky. Nejčastěji má dobrý vliv trenér a nebo spolubojovník. Zkuste najít cestu k těmto lidem a jejich prostřednictvím nasměrovat svého syna k větší odpovědnosti vůči svému zdraví. O vhodné domácí léčbě se poraďte se svým praktickým lékařem, protože on zná vaši rodinnou anamnézu a můžete tak s jeho pomocí připravit vhodnou strategii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pomoc pre syna

Power joga cviky

Cvičení by mělo být příjemné a bezbolestné – během provádění jednotlivých pozic bychom neměli cítit žádnou bolest, jen příjemné napětí ve svalech. V pořádku je únava svalů a možná druhý nebo třetí den pocítění „nových“ svalů, o kterých jsme třeba ani nevěděli. Lekce powerjógy trvá většinou 60 minut a probíhá ve skupině. Powerjóga nemá přesně ustálené série cviků, každá lekce proto může být odlišná a záleží také na cvičiteli, jaký styl preferuje. Součástí lekce powerjógy jsou pozice ve stoji i na zemi. Pozice ve stoji vedou ke zlepšení krevního oběhu a dýchání, posilují se při nich svaly na nohou a uvolňuje se pánev a spodní část zad. Oproti tomu pozice na zemi se zaměřují zejména na páteř, protáhnutí spodní části zad a posílení stability horní části těla.

Zdroj: Power joga

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, přibližně před měsícem se mi vytvořila skvrna pod nehtem na pravé noze a teď na levé. Je to v pořádku? Děkuji, zdravím. DD
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to v pořádku. Každý takový hematom vypovídá o tom, že došlo k nějakému poranění měkkých tkání nehtového lůžka. Vhodná bude návštěva ortopéda. Vaše palce jsou vychýlené vlivem celoživotního tlaku z nevhodných bot a příliš tlačí na vedlejší prsty. Existují korektory na vbočený palec, které mohou pomoci dostat palce do správné pozice. Vhodné budou také ortopedické vložky do bot.

Tmavé skvrny, které nyní máte pod nehty palců nejsou nebezpečné, ale představují signál, že je třeba učinit určitě změny, aby chodidlo mohlo dále správně fungovat. Objednání se na ortopedii bude první krok správným směrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Jak zmírnit otok tváře

Pokud je otok nebolestivý a jedná se o normální průběh hojení, není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI HLAVY NA SPÁNCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Suchanova.

Dobry den porad me boli hlava tyden dobry pak zase dva dny hrozny.Nekdy to trva dele nekdy si musim vzit i dva ibalginy.Tim,ze beru uz dost jinych prasku jako antidepresiva,neuroly,prasky na spani,atd...nechci se zatěžovat uz i ibalginama.Vetsinou mne nejvic boli hlava rano a večer pres den se docela da.Je to velice nepříjemné.M asi dva mesice po operaci bricha mela jsem obaleny vajecnik a hroznovity utvar za delohou v podobe nadoru nakonec nastesti nezhoubnych.Je mi hloupe porad litat po doktorech.Pred tim jsem litala s bolestmi bricha a ted mam jit zase s hlavou.Pred menstruaci je to jeste silenejsi ty bolesti.Poradte je možné,ze to j e nervoveho puvodu?Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejčastější příčinou bolesti hlavy v oblasti spánků jsou namožené svaly na stranách krku, zdvihače lopatky a trapézy. Nejčastěji je stimuluje práce v předklonu, vystrkování želví hlavy, jednostranná činnost, ale i nevhodná pozice při spaní a mnoho dalších činností a faktorů. Jako léčba pomáhá uvolnění pomocí speciálních masáží, pravidelné protahování a cílené posilování. Se vším vám pomůže fyzioterapeut. Po několika společných návštěvách to pak dokážete provádět sama. Odstranění příčin a dlouhodobé dodržování cvičebního plánu omezí tyto nepříjemné bolesti. Pokud budete chtít svůj problém s bolestí prodiskutovat s lékařem, tak se obraťte na ortopeda, od kterého můžete dostat předpis na rehabilitaci na náklady zdravotní pojišťovny. Výtečné výsledky má i Dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti hlavy na spáncích

Jak zmírnit otok tváře

Na otok tváře při zánětu zubu se doporučuje přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin, obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil, vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě. Pokud máte zánět zubu, stejně vás návštěva stomatologa nemine, ať děláte cokoliv.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Dobry den , mohu se Vás prosím zeptat z čeho to vznikly viz foto tyto fleky na obou palcích na nohou . Mám to přibližně 2 měsíce . Omlouvam se za foto , nestihla jsem obrousit zbytek laku .
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výskyt na obou palcích napovídá, že se nebude jednat o nic vážného. Ale měla byste to řešit. K tomu potřebujete vědět, co tyto tmavé skvrny pod vašimi nehty způsobilo.
Jde o reakci na zvýšený tlak v místě výskytu. To může být způsobeno nárazově namáhavou chůzí v nevhodné obuvi. Obě vaše fotky vypadají, že nosíte boty příliš úzké ve špičce a prsty nemají dostatek prostoru. Proto na palec tlačí druhý prst a při došlapu pak dochází k silnému otlaku, který se projevil výronem krve pod nehet. Vyměňte své boty za širší nebo noste boty úplně otevřené ve špičce - sandály. Také žabky budou dobrou volbou na lehké procházky. Na noc můžete používat korektory, které pomohou vrátit prsty do normální pozice. Jak vypadají korektory na prsty u nohou a kolik stojí se můžete podívat tady: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Pozice čípku

Během raných fází těhotenství prochází děložní čípek mnoha změnami.

Když žena není těhotná, mění se poloha jejího děložního čípku během fází menstruačního cyklu následovně:

  • Během ovulace je děložní čípek výše v pochvě.
  • Po ovulaci a před menstruací, pokud žena neotěhotněla, klesá děložní čípek níže v pochvě.
  • Pokud žena otěhotněla, děložní čípek zůstane výše v pochvě a jeho poloha je podobná jako při ovulaci.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDENÍ HLAVY, PŘI SLEDOVÁNÍ TELEVIZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavol Píštek.

Při delším sledování televize mne začne svědit hlava.,.Práce s počítačem mi nevadí Nepomáhají žádné šampon . Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě bych ihned preventivně použil přípravek proti vším. Ten je pro vás neškodný a jednoznačně do budoucna vyloučí možnost, že máte vši. Pokud svědění do několika dní po aplikaci přípravku na vši neustoupí, tak je na řadě další možná příčina neurologické povahy. Tyto problémy se svěděním hlavy by mohla způsobovat pozice a nastavení krku při sledování televize. V krční páteři je mnoho nervových zakončení, která když se dráždí tlakem nebo pohybem, tak mohou do mozku přinášet vadné vzruchy. Ve skutečnosti se na vaší hlavě nic neděje, ale mozek dostává informace, že vás svědí hlava. Příčina může být v celkově špatném držení těla nebo ve způsobu posedu při sledování + mnoho dalších. Pro přesné určení příčiny bude vhodné nechat se nejdříve vyšetřit lékařem na neurologii a na základě jeho doporučení posléze i na ortopedii. Podle výsledků se pak zkuste podřídit návrhům obou lékařů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí kůže

Otok tváře bez bolesti

Otok tváře bez bolesti může být projevem přecitlivělosti organismu (alergie), je však také jedním z projevů počínajícího zánětu. V oblasti obličeje jsou otoky velmi časté, objevují se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývají až druhý či třetí den po chirurgickém zákroku. Pokud je otok nebolestivý, svědčí to o normálním průběhu hojení a není třeba, aby se pacient zneklidňoval.

Doporučuje se po výkonu přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se nezapařily), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Po náhlém vysazení antidepresiv vám zřejmě nebude lépe. Naopak se váš stav může zhoršit natolik, že budete chtít skončit se životem. Co nejdříve se obraťte na svého psychiatra a dohodněte se s ním na postupném ukončení léčby antidepresivy. Sama ale léčbu neukončujte.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dobeš Josef Ing..

Antidepresiva neřeší problémy, které má každý z nás. Že statistiky vyplývá, že cca 67 procent lidí trpí v zimě, kdy je málo světla, depresí. Ve své podstatě má každý chemicky vyráběný lék
T. ZV. vedlejší účinky, potažmo tedy škodí zdraví v jiné oblasti. Vždy se musí přijít na příčinu stresu, který zdravotní problém v určité oblasti života způsobil. Např. Pokud je příčina, t. zv. stresor v práci, dá se to řešit dvěma způsoby a to buď že daného člověka t. zv. převálcujete a pokud na to nemáte energii, tak nezbývá, než se od dotyčného vzdálit, např. odejít do jiné pozice ve firmě, nebo změnit zaměstnání. V soukromém životě, zvlášť když jsou v rodině nezletilé děti a je to horší ale i to se dá řešit.
Obecná zdravotní rada která pomůže k životu bez léků je pohyb, tedy např. chůze, jízda na kole a další s někým blízkým, protože i sociální kontakt mysl posílí. Přitom se člověk t. zv. rozdýchá, více se okysličí krev a vzhledem k tomu, že není člověk uzavřený v místnosti v bytě, či kanceláři, které mají rovné přímky stěn, které v přírodě nenajdete, tak se Vám i mysl rozjasní. U každého jednotlivce je příčina problému jiná, tedy je zapotřebí, jak jsem v úvodu napsal, vyřešit problém
a pak pracovat na zklidnění mysli.

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Cvičení pro těhotné v Havířově

Nastávající maminky mohou navštívit Mama centrum Havířov, Seifertova 1438/8. Jedná se o nestátní zdravotnické zařízení založené privátní porodní asistentkou a laktační poradkyní Annou Kohutovou, poskytující kontinuální péči o těhotné ženy a děti po porodu. Bližší informace na e-mailu kohutova.anicka@seznam.cz.

Těhotná žena se naučí cviky zaměřené na prevenci proti bolestem zad, křečovým žílám či zácpě. Naučí se správnému držení těla, uvolňovat a posilovat svalstvo pánevního dna. Důležitý je rovněž nácvik správného dýchání u porodu, porodní pozice a nácvik zadržení dechu, masáže, odlehčovací pozice, které urychlují samotný průběh porodu. Závěr cvičení je ukončen relaxací, jež zlepší celkové uvolnění a schopnost odpočívat.

Většina pojišťoven na předporodní kurz finančně přispívá. Smluvním partnerem Mama centra je Revírní bratrská pokladna.

Nově od září 2012 jsou pro klientky Revírní bratrské pokladny služby porodní asistentky plně hrazeny ze zdravotního pojištění.

Příspěvky zdravotních pojišťoven na předporodní kurz:

Všeobecná pojišťovna: 1000 Kč

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: 1500 Kč

Oborová zdravotní pojišťovna: 1500 Kč

Vojenská zdravotní pojišťovna: 1000 Kč

Revírní bratrská pokladna: 1000 Kč, plně hradí návštěvní službu v těhotenství a po porodu

Permanentka na 5 vstupů – 700 Kč.

Zdroj: Cvičení pro těhotné

Diskuze

V diskuzi JAK SE CHOVAT K BORDER KOLII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondřej Veselý.

Dobrý den, mám Borderáka skoro dva roky starého a s výcvikem bych Vám mohl poradit. Noviny dejte navždy stranou a už se k šustění nevracejte, pejsek totiž nepochopí čeho tím u něho chcete docílit. Nejlepší pochvalou je správná intonace a voňavoučký pamlsek. Pokud pes splní povel, který po něm chcete tak ho hlasitě slovně odměňte a dejte mu pamlsek. Když naopak neposlechne nijak ho nechvalte a chtějte po něm povel ještě několikrát.(můžete přidat škaredý pohled nebo lehce změnit intonaci aby věděl, že udělal něco co není správné.

Povel sedni: Zkuste při učení tohohle povelu pejskovi netlačit na zadek, ale jenom zvednout ruku s pamlskem do takové pozice aby se pejsek posadil a to stejné s povelem lehni netlačit na lopatky ani nepodrážet nohy ale položit ruku na lopatky a dát pamlsek na zem kousek od pejska...Donutí ho to si lehnout.....Trénujte maximálně hodinu denně, nejlépe 3 krát denně po 20-ti minutách. Pokud pejsek bude unavený a už nebude chtít cvičit, nepřestávejte hned. Udělejte ještě 10 povelů a pak trénink ukončete. Jinak si pejsek bude určovat konec treninku a to přece nechceme....

A pokud si bude hrát s vaší malou dcerkou, vždy je při hře sledujte. Mohlo by se stát, že by ho nechtěně píchla do oka nebo na něho spadla a on by po ní mohl vyjet a nebo se jí bát a odmítal by s ní hru :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Fidrychová.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké krmení ( zn. granulí, maso), bych mohla dávat pejskovi, nechci něco nezanedbat, pes bude mít tři měsíce, děkuji

Zdroj: diskuze Jak se chovat k border kolii

Power joga a hubnutí

Powerjóga si pouze vypůjčila pozice z jógy, aby jejich pomocí dokázala lidi přivést přes fyzické zatížení těla k řízenému pohybu, vědomému ovládání těla a k psychické a fyzické relaxaci. Jedná se o komplexní pojetí, při němž procvičíte celé tělo, koncentrujete se, zpevníte svalstvo a vzápětí přichází protažení a uvolnění. Vše je podporováno hlubokým a pravidelným dechem, který tělo zahřívá. Dochází k formování postavy zeštíhlením, k úbytku podkožního tuku uvolněním energetických drah v těle a především k mentálnímu uvolnění a získání soustředěné mysli. Cvičení je založené na pravidelném opakování základních jógových pozic (asán), které jsou dynamicky zařazeny za sebou. Powerjóga harmonicky rozvíjí jak psychickou, tak fyzickou kondici člověka.

Zdroj: Power joga

Glykemický index u  jahod

Když se rozhodujete, které ovoce jíst a které omezovat, možná budete chtít vědět, jaká je jeho pozice na glykemickém indexu.

Glykemický index řadí sacharidy podle toho, jak rychle nebo jak pomalu zvyšují hladinu glukózy v krvi. Lidé s diabetem se často snaží jíst potraviny s nízkou glykemickou zátěží, včetně nízkoglykemického ovoce.

Jahody spadají do této kategorie, protože ovoce rychle nezvyšuje hladinu glukózy. Můžete je jíst bez obav z prudkého nárůstu hladiny cukru v krvi.

Znalost glykemického zatížení různých druhů potravin je užitečná. Může vám pomoci rozhodnout se, co jíst. Je také důležité vědět, že glykemický index měří, jak rychle jídlo způsobí zvýšení hladiny cukru v krvi. Nebere v úvahu nutriční složení potravin. I když tedy jídlo může mít nízké glykemické indexy, může mít vysoký obsah tuku – a to není nejlepší volba, pokud si chcete udržet zdravou váhu.

Zdroj: Jahody a cukrovka

Chůze bez palce

Lidé po amputaci často trpí takzvanou fantomovou bolestí. „Bolí“ je končetina, kterou už v podstatě nemají, a stále cítí její přítomnost a připojení k tělu. Tento pocit po amputaci zažívá až 80 % pacientů. Příčinou je nejspíše centrální nervový systém, v němž je zafixováno povědomí o jednotlivých částech těla. Po amputaci mu nějakou chvíli trvá, než si na chybějící část těla zvykne.

Při amputaci palce je dobré ponechat i malou část baze článku pro zachování pozice sezamských kůstek. Dále je vhodné sešít extenzor s flexorem. U amputace dvou prstů hrozí riziko rozvoje sekundárního valgózního palce.

Důležitá je následná rehabilitace a držení stability, nácvik chůze a speciální podiatrická péče a především zhojení defektu.

Pro částečnou amputaci chodidla se vyrábějí silikonové náhrady, které se tvarem i barvou velmi přibližují zdravému chodidlu. Poukaz na tuto pomůcku vystavuje ortoped, chirurg nebo rehabilitační lékař.

Zdroj: Amputace palce u nohy

Power joga pozice pozdrav slunci

Tato nejznámější jogínská sestava se cvičí na celém světě a má mnoho obměn. Pozdrav slunci výborně dodává tělu energii, a proto se doporučuje cvičit zejména ráno. Navíc je to velmi plynulé cvičení, které si rychle zautomatizujete.

Postup

První cvik: Pozdrav slunci se začíná cvičit ze stoje vzpřímeného. Rovný postoj totiž člověku pomáhá zlepšit koordinaci a zaměřit svoji pozornost na cvičení. Postavte se chodidly k sobě. Vypněte hruď, ramena tlačte dolů. Stáhněte svaly pánevního dna. Spojte dlaně k sobě ve výšce hrudi. V pozici zůstaňte několik hlubokých nádechů a výdechů. Při dýchání se uvolněte a soustřeďte se na cvičení.

Druhý cvik: Stáhněte svaly pánevního dna. Přes upažení vzpažte. Při tomto úkonu se nadechněte. Ruce můžete spojit nebo nechat od sebe, jak je vám příjemné, obvyklejší je spojit dlaně k sobě. Podívejte se vzhůru. Dejte si pozor na to, abyste příliš nezakláněli hlavu. Kromě toho se také nepropínejte v bedrech.

Třetí cvik: S výdechem vraťte paže do připažení. Předkloňte se. Svěste hlavu. Špičkami prstů nebo celými dlaněmi se dotkněte podložky. Tím se protáhnou svaly na zadní straně nohou, zpočátku však není ostuda raději kolena pokrčit. Časem se zvládnete předklonit i bez toho, ale do té doby se nemusíte přepínat. Pánev zkuste vysunout co nejvíc nahoru. Pak svaly pánevního dna uvolněte.

Čtvrtý cvik: S nádechem napřimte páteř. Zvedněte hrudník a tlačte jej jakoby dopředu. Dlaněmi se opět opřete o podložku. Pokrčte kolena. Váhu přeneste na dlaně. Bude následovat pozice, která připomíná prkno.

Následující dva cviky plynule navazují na tento, a proto si nejdříve přečtěte, jak je správně cvičit.

Pátý cvik: Do pozice prkna se dostanete mírným vyskočením vzad. Přitom se nohy dostanou ze stoje dozadu. V této pozici se nadechněte. S výdechem pokrčte paže a pomalu klesejte k podložce. Myslete na to, že musíte při klesání být skutečně rovní jako prkno. Nejdříve na podložku položte hrudník, až potom zbytek těla. Tento cvik cvičte pomalu.

Šestý cvik a sedmý cvik: Stáhněte svaly pánevního dna. Nadechněte se a zvedněte tělo od podložky. Podívejte se nahoru, ale nezaklánějte hlavu. S výdechem zvedejte pánev a tlačte ji jakoby dozadu. Paže mějte napnuté. Vaše tělo tak bude tvořit trojúhelník. V této pozici chvíli zůstaňte a zhluboka dýchejte.

Osmý cvik: Pokrčte nohy a s nádechem vyskočte chodidly směrem dopředu. Postavte se. Narovnejte záda. Stáhněte svaly pánevního dna, ramena tlačte dolů. Zanožte a pozdravte slunce pohledem nahoru. Pozor si dejte na prohýbání v bedrech a na záklon hlavy.

Zdroj: Power joga

Povely

Zvukové povely jsou vyslovovány normálním tónem hlasu. Na psa není dovoleno křičet, pokud to nevyžaduje jeho vzdálenost od psovoda. Oslovit psa jménem před povelem je povoleno pouze u OB-Z. V ostatních třídách je oslovení psa jménem před povelem hodnoceno jako povel navíc a je penalizováno ztrátou bodů, vyjma těch cviků, kde je oslovení povoleno popsaným způsobem v popisu jednotlivých cviků.

Zvukové ani posunkové povely nejsou v tomto zkušebním řádu striktně dané, jsou pouze doporučené. Psovod je však limitován maximálním počtem povelů, které může použít během jednoho cviku. Posunkové povely jsou krátké pohyby rukou. Používání posunkových povelů je dovoleno pouze tehdy, pokud je to uvedeno v popisu cviku.

Používání posunkových a zvukových povelů současně u cviků, kde to není dovoleno, je považováno za povely navíc a znamená ztrátu bodů.

Základní pozice

Psovod stojí přirozeně rovně v klidném postoji. Pes sedí těsně při levé noze psovoda tak, aby jeho lopatka byla na úrovni kolen psovoda. Podélná osa těla psa je v rovnoběžném směru k postoji psovoda. Přední nohy psa by měly při pohledu z boku lícovat s lýtky psovoda. Ramena psa jsou na úrovni nohou psovoda. Křivé přisednutí je chybou. Cvik začíná stewardovým pokynem „začátek cviku“ psovodovi a končí, když steward řekne „cvik ukončen“ nebo „konec cvičení“.

Pokud je pes z důvodu zdravotního postižení psovoda vedený na pravé straně, tak i v základní pozici sedí při pravé noze psovoda. Pokud zkušební řád nestanoví jinak, cvičení začíná a končí v základní pozici.

Pozice „ke mně“

Pes si sedá rovně a těsně před psovoda, na pokyn stewarda dá psovod psovi povel k zaujetí základní pozice. Křivý posed nalevo nebo napravo je chybou.

Pozice „lehni“

Pes si musí lehnout okamžitě po vydání povelu psovodem. Pes se smí okamžitě převalit na stehno (kyčel), ale zaujatou polohu již nesmí měnit. Pes může otáčet hlavou, zajímat se o rušivé vlivy v okolí, ale neměl by například jíst trávu a podobně.

Převalování se ze stehna na stehno, nervozita, zvukové projevy a podobné chování jsou penalizovány ztrátou bodů. Je chybou, pokud se pes převalí a leží celým tělem na boku. Pes nesmí ležet na zádech nebo se převalovat.

Pozice „stůj“

Pes stojí všemi čtyřmi tlapkami na zemi a nepohybuje se. Pes musí polohu zaujmout rychle a nedělat zbytečné kroky navíc. Pes může otáčet hlavou a zajímat se o rušivé vlivy v okolí.

Pozice „sedni“

Pes sedí rovně, na obou zadních nohách. Není dovolené, aby si pes seděl na stehně. Pes může otáčet hlavou a zajímat se o rušivé vlivy v okolí. Přešlapování předníma nohama, převalování se z kýty na kýtu a podobně je penalizováno.

Obraty za chůze a na místě

Otáčením při obratech se rozumí pohyb psa při levé noze psovoda tak, že se dvojice otočí o 180°. Zda se psovod bude otáčet doprava, či doleva, není řádem určené, pes může psovoda obcházet za zády nebo se s ním točit, a to i u každého obratu jinak. Povolen je i „německý obrat“, to znamená, že pes může obíhat psovoda po pravé straně, těsně kolem nohy. Při otáčení se o 90° musí psovod dodržovat pravé úhly a nedělat obraty obloukem.

Úkroky

Při úkrocích se pes pohybuje těsně u levé nohy psovoda podle stewardových pokynů těmito směry: vlevo, vpravo, dopředu, dozadu (couvání). Při úkrocích vlevo nebo vpravo se psovod přemisťuje do stran, přičemž může, ale nemusí překřižovat nohy a pes ho následuje těsně u jeho levé nohy.

Zaujetí základní pozice po přivolání

Pes může základní pozici po přivolání zaujmout dvěma způsoby:

  1. Pes se po přivolání přiřazuje přímo k noze psovoda, tedy přichází k psovodovi z jeho levé strany anebo oběhne psovoda zezadu a zaujme základní pozici.
  2. Pes po přivolání zaujme pozici „ke mně“. Pes musí předsednout před psovoda rovně a těsně. Po předsednutí je pes po pokynu stewarda velen psovodem do základní pozice. Pes se může přiřadit k noze psovoda a zaujmout základní pozici přímo nebo oběhnutím zezadu.

Aportování – přinášení

Pes může aportovat předmět dvěma způsoby:

  1. Pes přináší předmět psovodovi přímo do základní pozice; je možné přímé přiřazování k noze i obíhání za zády psovoda.
  2. Aportovat je dovolené i s předsednutím. Pes musí předsednout před psovoda rovně a těsně. Po předsednutí je na pokyn stewarda psovodem vydán povel k puštění aportovaného předmětu a následně opět na pokyn stewarda dá psovod psovi povel k zaujetí základní pozice. Pes se přiřazuje přímo k noze psovoda nebo jej obíhá zezadu do základní pozice.

Při všech aportovacích cvičeních je jedno, zda pes uchopí aportovaný předmět zepředu, či ho uchopí ihned po svém otočení. Pes nesmí předmět překusovat, žvýkat nebo si s ním hrát.

Obojek a vodítko

Nošení obojků je povinné. Kromě skupinového cviku je pes bez vodítka. V OB3 psovod vodítko nepoužívá ani během skupinových cviků, má jej však na předepsaném místě u sebe.

Obojek může být pouze obyčejný (se zapínáním nebo přetahovací přes hlavu). Ostnaté nebo elektrické obojky a další omezující vybavení nebo prostředky jako náhubky jsou zakázány. Toto omezení platí od počátku soutěže až po její závěr.

Vodítko může být textilní či kožené, cca 50–150 cm dlouhé, ne samonavíjecí nebo řetízkové. Na vodítku nesmí být nic připevněno. Nesení vodítka je buďto viditelné (psovod jej musí mít zavěšené na krku nebo na rameni zapnuté k pravé či levé straně), nebo skryté v oblečení (například v kapse).

Zdroj: Obedience

Pohyb o svátcích

Po jídle byste neměli odpočívat ale pohybovat se. Nezáleží na počasí, může pršet nebo sněžit, ale dostatek pohybu je jediné co udrží tělo v kondici. Procházka po jídle podporuje trávení a cítíte se po ní svěží a fit. V období častého odpočinku na pohovce a pití kávy nejvíce trpí nohy, které potřebují pohyb.

Ranní a časté protažení podporuje trávení. Mnoho lidí si myslí, že stejně tak pomáhá i alkohol, který odbourává tuky, ale neexistuje žádný vědecký důkaz, který toto potvrzuje. Po ránu nejlépe funguje pomerančová šťáva, protože dodává tělu mnoho vitamínů. Ti, kteří sedí celé hodiny na měkké pohovce, tak trpí bolestmi zad. Lékaři doporučují užívat cíleného pohybu nebo cvičení, která rovnají záda a ramena a protáhnou nohy. Tato cvičení jsou pro vás velmi dobrá. Čas od času by se měly při běžných činnostech měnit pozice.

Neměli byste sedět ve stejné poloze, občas byste měli změnit pohovku za židli. Kdo trpí na těžké nohy, tak by měl používat punčochy při sezení. Těžké nohy vedou ke vzniku edémů a křečových žil, protože je omezen průtok krve v nohách.

Po dlouhém večeru pomáhá ranní sprcha, která pomáhá ke splasknutí otoků na nohách. Také je velmi užitečné střídavé sprchování studenou a teplou vodou nebo procházka na čerstvém vzduchu, protože kyslík zvyšuje proces čištění a pomáhá od otoku.

Zdroj: Rady jak nepřibrat o vánocích

Vhodné cvičení pro těhotné

V období těhotenství jsou na tělo ženy kladeny zvýšené nároky podmíněné vývojem plodu. Pokud jde o jeho zdravý vývoj při fyziologickém těhotenství, je prospěšné udržovat si kondici vhodným cvičením, ovšem při zachování určitých pravidel daných pro jednotlivé trimestry.

Vyloučeny by měly být cviky s otřesy nebo s rizikem pádu. Pozor u rovnovážných cvičení, dochází ke změně polohy těžiště vzhledem k rostoucímu plodu.

Lze pokračovat v původní aktivitě, ale šetrněji, nezaměřujte se na výkon. V těhotenství nezačínejte nové typy aktivit.

Dle pokročilosti gravidity jsou omezovány cviky, kdy by mohl být stlačován plod. Například předklonové pozice je nutné provádět jen v roznožení, je na místě opatrnost při torzi.

Velmi vhodné jsou cviky posilující pánevní dno.

Potřebná jsou dechová cvičení.

Váš cvičitel musí vědět, že jste těhotná.

V kurzech, které nejsou zaměřeny na těhotné, je nutné, aby cvičitel individuálně upravil cviky – není-li to možné zajistit, je třeba pokračovat individuálně.

Plavání, chůze, pomalé aerobní a rehabilitační cvičení i klasická jóga jsou v pořádku.

Je nutné dodržovat pitný režim.

Naslouchejte svému tělu. Bude vám radit, jak cvičit (jak dlouho, jak často, jak intenzivně).

V období těhotenství jsou vždy směrodatná doporučení gynekologa a je potřeba postupovat podle nich (samozřejmě i vzhledem ke cvičení). U některých druhů diagnóz přizpůsobujeme a omezujeme cvičení, patří sem například nízko položená placenta, krvácení, výtok plodové vody, předčasné kontrakce, netypické bolesti, bolesti na hrudi. Vždy je nutné omezit či přizpůsobit cvičení při vyčerpání, bolestech v zádech, bolestech břicha, pocitu na zvracení či riziku přehřátí. Jakékoliv pochyby je třeba konzultovat s lékařem.

Zdroj: Cvičení pro těhotné

Polohy pro nejlepší orgasmus

G-fičení

Partnerka leží na zádech s nohama zvednutýma, dochází k aktivaci vaginálních svalů a partner má snadný přístup ke G bodu, takže je jednodušší cesta k dosažení orgasmu.

Pozice psa

Pro dosažení orgasmu si při této pozici partnerka dráždí klitoris a partner stimuluje bod G zezadu.

Odvrácená poloha

Partner leží na zádech a partnerka obkročmo sedí zády k partnerovi a určuje tempo dle svých prožitků. Dominantní je partner, který je nahoře, tedy u této skupiny poloh je to většinou žena.

Hmoždíř

Poloha přinese více rozkoše, protože muž se do partnerky dokáže ponořit mnohem hlouběji, což přivede k perfektnímu orgasmu oba dva. Udělejte svíčku, tak jako při józe. Nohy nakloňte více k obličeji a pokrčte je. Muž si na vás sedne a bude přirážet jakoby zezadu.

Preclík

Muž si klekne na kolena a partnerka si lehne pod něj na bok. Jednu nohu zvedne tak, aby měla zadeček opřený o jeho vnitřní stranu stehna a nohu měla obtočenou zvenčí kolem jeho boků. Tak bude mít partner lepší šanci do partnerky hlouběji proniknout.

Kámovo kolo

Žena si lehne na bok a dá stehna od sebe do té míry, aby partner mohl protáhnout vlastní nohu. Partneři se do sebe zaklesnou jako dvě vidlice či praky. Oba jsou navíc stále větší částí těla na zemi, takže při dobrém nastavení a vhodné délce penisu jde o pohodlnou pozici, která neunavuje.

Kořeny

Muž si lehne na záda a pokrčí nohy. Žena si na něj sedne tak, že se opírá zády o jeho chodidla a jeho penis si zezadu zavede do vaginy. Pohupujte se lehce zepředu dozadu, aby se do vás partnerův penis lépe dostal. Pozor ale na spodní pozice, penis není tímto směrem příliš ohebný a flexibilní, ať partnerovi nezpůsobíte újmu.

Pikniková poloha

Poloha patří mezi ty nejjednodušší, které zároveň nabízejí nejlepší možnost průniku do partnerky. Provádíte ji na jednolité podložce nebo partnerka leží na kraji postele a vy do ní pronikáte z kleku. Kdekoli si může žena pohodlně lehnout a je kolem ní trocha místa, lze toto provést. Poloha je ideální pro milování na dece ve volném prostoru, kde vás nic a nikdo neruší. Pod vámi krásná zem a nad vámi čisté nebe, to jsou pro společné intimní chvilky ideální podmínky.

Poloha geometrie

Poloha vychází z tradičních otočných poloh Kámasútry a není třeba se jí vyhýbat nebo se jí jakkoli obávat. Partnerka lehce roztáhne nohy a může volnýma rukama udržovat stabilitu partnerova těla. Ten si na ni lehne a natočí svoje tělo do úhlu, který bude oběma vyhovovat. Rozhodně nezůstávejte v jednom stylu natočení, ale průběžně hledejte to, co vám bude vyhovovat. Zkuste partnerku vzrušovat jen otáčením svého těla, bez samotného přirážení. Zkuste kromě otáčení v plném kruhu také jinak pracovat s vlastním tělem. Současně s tím si můžete vzájemně masírovat části těla nebo se jinak laskat. Na rozdíl od jiných poloh totiž v této poloze nejste odsouzeni ke statickému postoji.

Vždy mějte na paměti, že milování je o lásce, citu, porozumění a touze navzájem si vyjít vstříc.

Zdroj: Sexuální polohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP