Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRASKAJÍCÍ ŽÍLKY NA NOHOU

OBSAH

Co jsou metličkové žilky

Metličkové žilky jsou malé rozšířené krevní cévy nacházející se v blízkosti povrchu kůže, které se projevují jako fialové, modré nebo červené mapy na pokožce. Žilky jsou podobné křečovým žílám, ale jsou v průměru tenčí a nejsou hmatatelné. Jedná se o malé rozšířené krevní cévy v blízkosti povrchu kůže nebo sliznice. Tyto žilky mívají obvykle průměr 0,5 až 1 milimetr. Mohou se objevit kdekoliv na těle, ale nejběžněji se vyskytují na tváři, kolem nosu a na bradě. Mohou se také vytvořit na nohou, konkrétně na stehnech, kolenních kloubech a kolem kotníků. Příčinou vzniku je oslabení pojivové tkáně. Pokud se krev hromadí a cévky jsou rozšířené delší dobu, projeví se na povrchu nohou jako metličkové žilky. Ženy tento problém postihuje téměř třikrát častěji než muže.

Zde můžete vidět, jak vypadají metličkové žilky.

Zdroj: Metličkové žilky

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ ŽILKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chvalova drahomira.

Dobrý den, mám popraskané žilky na jedné noze a to pod kolenem a boční straně stehna, což se projevuje velkou bolestí .
Mám cukrovku s inzulínem. Prosím poraďte co s tím. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce Krasojizda.cz.

Dobrý den, Drahomíro,
Existuje přímá souvislost mezi stavem cév a onemocněním diabetes a je známé, že diabetici velmi často trpí potížemi s cévami, které mohou vést až k operaci. Je několik možností, co pro sebe můžete udělat:
- Doporučujeme užívání aloe vera, nejlépe ACTIValoe, protože pozitivně ovlivňuje činnost slinivky břišní a regeneruje betabuňky slinivky.
- Navštivte odborníka ohledně stravy a úpravy jídelníčku, v případě potřeby je nutné upravit hmotnost. Strava by měla obsahovat hodně zeleniny a vlákniny, ovoce již v menší míře.
- Absolutně nepostradatelné jsou Omega 3 NMK!
- Můžete užívat některý z doplňků stravy, které obsahují bioflavonoidy, antioxidanty, vitaminy C, E, B
- Vhodné pro průchodnost cév jsou také ginkgo biloba, lecitin a selén.
Jestli je možné něco doporučit pak vyzkoušejte třeba doplněk stravy Veregin (na bázi ginkgo biloba, antioxidantů, kaštanu atd.) anebo Neobotanics Novarix Essence, který má výborné složení (antioxidanty, dále účinné látky diosmin, hesperidin, aescin atd.) a máme s ním dobré zkušenosti.

Dále je potřeba upravit životní styl a zařadit do denního programu pohyb. Pro externí použití doporučuje speciální mastě. Péče o pokožku je základem a přestože mnohé zdroje uvádějí, že krémy a mastě jsou neúčinné, máme na to jiný názor. Obsahují-li kvalitní komponenty budou jistě dobrým pomocníkem. V některých případech lze například hojivou dubovou kůru anebo listy kaštanu použít jako obklad na postižená místa.

přejeme hodně zdraví!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky na nohou

Červené žilky na tváři

Jedná se o pavoučí nebo také pavučinkové či metličkové žilky. Jde vlastně o nejmírnější projevy žilní nedostatečnosti neboli oslabení cév, které mají podobu křečových žil, ale jsou mnohem menší. Tyto malé, často propletené skupiny drobných cév těsně pod povrchem kůže bývají červené, modré či fialové a jasně viditelné. Popraskané cévy v obličeji odborníci označují názvem kuperóza, ale mohou se vyskytovat i na stehnech, nohou či jiných částech těla s citlivější pokožkou.

Červené žilky se častěji objevují hlavně u suché a namáhané pleti, kde dochází k překrvení a k tvorbě mikrosraženin jakoby modřinek. Toto onemocnění je vrozené, ale rovněž bývá podpořeno životním stylem, působením UV záření a častým opalováním nebo vlivem silných teplotních změn.

Červené žilky na tváři – foto

Zde je několik fotografií, na nichž můžete vidět červené žilky na tváři.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Poradna

V naší poradně s názvem METLIČKOVÉ ŽILKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tatana .

Dobrý den měla bych, dotaz na téma metličkové žilky. Sem 10 let po operaci křečových žil.A mám metličkové žilky, chtěla sem se zeptat jestli existuje nějaká mastička, která by žilky zmírnila aby nebyly tak vyditelné. Předem vám děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mastička, která by odstranila metličkové žilky je popsána zde www.zdravi-lecba.cz/…
Žilky můžete také zakrýt mastičkou - neboli krycím make-upem. Metličkové žilky se dají trvale odstranit také lejzrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Metličkové žilky na nohách

Proč máme metličkové žilky na nohách

Ke vzniku křečových metliček výrazně přispívají hormonální změny v ženském organismu. Žilky se tak objevují už například na začátku užívání hormonální antikoncepce. Popraskané žilky na nohách lze stále častěji pozorovat už u mladých dívek, protože začínají dříve pravidelně užívat hormonální antikoncepci. Někdy pomáhá vysazení antikoncepce a vznik nových žilek se zmírní. Dalším obdobím hormonálních změn je těhotenství, zejména druhé a pak ta následující. Posledním výrazným obdobím vzniku metličkových žilek je doba takzvaného přechodu. Mohou se však objevovat i kdykoliv v průběhu života. Dalším výrazným faktorem vzniku metličkových žilek je totiž nezdravá životospráva. Málo pohybu, obezita, kouření či dlouhé časté opalování, to vše může k jejich vzniku významněji přispět. Dalším rizikovým faktorem je časté nošení vysokých podpatků, dlouhé stání na nohou nebo naopak dlouhé sezení, častý sed s překřížením nohou.

Zdroj: Metličkové žilky

Červené žilky v očích – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět červené žilky v očích.

Zdroj: Jak na červené žilky v oku

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darja.

Dobrý den, prosím maminka užívá Eliquis na ředění krve a každý den má otecene nohy a dělají se jí červené skvrny na rukách, domnívám se, že ji praskají žilky, pravděpodobně hodně naředěná krev. Může jí to ublížit? Děkuji za odpověď. Řehořková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Eliquis a otoky nohou

Mast na metličkové žilky na nohách

Allga San duopack na metličkové žilky 100 ml + 75 ml – toto balení je velmi účinné v péči o metličkové žilky, neboť se skládá jak z balzámu, tak i spreje.

Balzám obsahuje pečlivě zvolenou kombinaci složek, které přispívají ke zmírnění viditelnosti metličkových žilek – má tak i krycí efekt. Dále balzám obsahuje cenné výtažky z jírovce maďalu, pupečníku asijského, extrakt z hroznových listů a silici kosodřeviny. Toto složení má blahodárný a osvěžující chladivý účinek. Vitamín E, panthenol, alantoin a jojobový olej pečlivě ošetřují pokožku. Navíc obsažený kolagen podporuje zmírnění viditelnosti metličkových žilek. Díky obsahu pigmentu a beta-karotenu se krycí efekt násobí.

Sprej na metličkové žilky chladí a zlepšuje mikrocirkulaci krve, působí příznivě i na otoky nohou. Při aplikaci na pokožku chladí její svrchní vrstvy, čímž přináší úlevu a ochlazuje problematická místa při žilní nedostatečnosti, která se projevuje otokem, únavou a pocitem těžkých nohou. V případě, že se objeví i bolestivé projevy, mohou se použitím spreje zmírnit. Unavené a oteklé nohy se ochladí a uvolní. Pravidelné používání působí na cévy a zlepšuje jejich mikrocirkulaci. Produkt se aplikuje 2x denně zevně na pokožku nohou.

Zdroj: Metličkové žilky

Poradna

V naší poradně s názvem HNĚDÉ SKVRNY NA NOHÁCH NA HOLENI KOSTI I NÁRTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Kucapova.

Dobrý den mám cukrovku a trápí mně sbarvení kůže na nohou a na kotníku jsou vidět malé žilky na koho se mám obrátit ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skvrny na holeni při cukrovce jsou diabetická dermopatie. Mohou vypadat jako jednoduché stařecké skvrny. Ale nejsou. Vysoká hladina cukru v krvi při cukrovce poškozuje malé krevní cévy a způsobuje tyto nahnědlé skvrny. Tyto kulaté, drsné skvrny se často objevují právě na holeních. Dermopatie je obvykle neškodná a měla by sama odeznít do 18 měsíců. Ale také může vydržet déle. Proti opakování vám může pomoci, když udržíte krevní cukr v terapeutických hodnotách.

Malé žilky na kotníku může být Granuloma Annulare. Nedá se s jistotou říct, že souvisí s cukrovkou, protože přesná příčina není známa. Vypadají jako drobné červené hrbolky kolem kotníků, rukou, nohou nebo horní části paží a jinde. Může to být reakce na zánět. Váš lékař se může pokusit léčit je pomocí krémů nebo injekcí. Pokud jsou vaše příznaky mírné, nebudete potřebovat žádnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na nohách na holeni kosti i nártu

Proč se tvoří metličkové žilky

Žilní hypertenze

Žilní hypertenze v nohou často souvisí s křečovými žilami. Průtokové abnormality ve středně velkých žilách dolních končetin mohou vést právě k rozvoji telangiectasie. Faktory vedoucí k rozvoji křečových žil na nohou jsou:

  • věk
  • pohlaví
  • těhotenství
  • životní styl
  • povolání

Ostatní příčiny

Další příčiny tohoto onemocnění se netýkají jiných cévních poruch. Ale mohou se projevovat jako metličkové žilky viditelné na obličeji a trupu. Tyto projevy mohou být způsobeny následujícími onemocněními a faktory:

  • akné rosacea;
  • životní prostředí – slunce nebo chlad;
  • trauma kůže – pohmožděniny nebo chirurgické zákroky (jizvy);
  • ozáření, zejména při léčbě rakoviny;
  • chemoterapie;
  • systémová skleróza;
  • chronická léčba lokálními kortikosteroidy.

Zdroj: Léčba metličkových žilek

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Červené žilky na nose

Viditelné červené žilky na nose jsou často způsobeny špatným krevním oběhem, slabými stěnami cév, špatnou stravou, alkoholem nebo cigaretami. Někteří jedinci mohou mít tuto podmínku genetickou, to znamená vrozenou. Způsoby odstranění jsou různé. Dají se odstranit pomocí léků, krémů nebo přírodních prostředků. Také jsou k dispozici dermatologické postupy, ale ty jsou celkem nákladné, protože léčba je posuzována spíše jako kosmetický zásah. Červené žilky nejsou obvykle závažným onemocněním.

Červené žilky na nose – foto

Zde je několik fotografií, na kterých můžete vidět červené žilky na nose.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Diskuze

V diskuzi METLIČKOVÉ ŽILKY NA PENISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janči.

Zdravím. Môžu byť na penise metličkové žilky?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Metličkové žilky na penise

Jak zamaskovat červené žilky?

  • Zamaskování červených žilek není velkým problémem. Postačí vám nákup make-upu, který má silnou krycí konzistenci.
  • Další možností „zamaskování“ je pomocí korektoru, který skryje rozšířené žilky na obličeji. Korektor by měl mít vždy světlejší odstín než make-up.
  • Velmi vhodný je i průsvitný pudr na obličej.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Diskuze

V diskuzi KERASTASE ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Máte někdo zkušenosti s kosmetikou od Kerastase při onemocnění lupénkou ve vlasech? Pomáhá vám Kerastáze na lupénku anebo naopak lupénku zhoršuje? Dostala nějaké šampony a kondicionery od Kerastase o Vánocích. Svou lupenku ve vlasech mám nyní zklidněnou a nechtěla bych si ji tím zase rozbouřit. Prosím poraďte mi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marketa.

Můj tchán trpí už dlouho lupenkou po celém těle, ale největším problémem jsou praskající paty. Nyní k fototerapii dostal doporučenou chytrou houbu biodeltu a na promazání biogamu. Moc se mi líbí celý princip fungování přípravku, vše na biologické úrovni, ale nemáme zatím příliš mnoho zkušeností. Jak přesně bude přípravek nejlépe učinkovat atd. Zatím to vypadá, že se opravdu pokožka zlepšuje, ale ráda bych zjistila jaké zkušenosti mají i ostatní. Děkuji

Zdroj: diskuze Kerastase zkušenosti

Svědění nohou v zimě

V zimních měsících kůže velmi trpí. Ve vzduchu je tak málo vlhkosti, že je pokožka přesušená, nepříjemně pne, svědí, objevují se na ní vyrážky, praskají žilky. Přirozený ochranný kožní film je oslaben, a proto je pokožka zranitelnější, snáze na ní vzniknou odřeniny a odpařováním vody ztrácí potřebnou hydrataci. Pomůže jediné – důkladná hydratace. Jednou týdně si udělejte čas, ponořte ruce do teplé lázně z oleje, která kůži promastí a dodá jí vitamíny a výživné látky. Tvrdé paty (a další místa) na nohách pravidelně obrušujte pemzou a promazávejte je speciálními krémy.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi POCENÍ A ZÁPACH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Pocení a zápach nohou odešel spolu s používáním iontoforézy Antipe. Jsem z ní nadšený a můžu ji jen doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Vyzkousel jdem kde jaky deodorant na nohy a nejvice mi vyhovuje antiperspirant sweatstop forte max 100ml lahvickai vydrzela cely rok. Navic zabranuje i plisnim.

Zdroj: diskuze Pocení a zápach nohou

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladis.

Prosím o radu na nohou se mi udělaly flíčky viz fotografie. nevíte co by to mohlo být? děkuji za každou informaci
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na první pohled to vypadá jako popálení kůže nějakou chemikálií. Například by to mohl být hydroxid sodný (louh), který se vyskytuje jako malé bílé vločky. Ty mohly být rozsypány někde kde jste šel bos a tím se vám mohly vytvořit tyto flíčky. Jestli vás to nijak nebolí, tak to nechte v klidu odrůst a pokud to do tří týdnů nezmizí, tak navštivte kožního lékaře, který to bude moci lépe vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fleky na nohou

Projevy

Prasklé žilky v obličeji se vyskytují jednotlivě nebo ve shlucích a tvoří nehezké mapy v obličeji. Můžete však zmírnit jejich viditelnost, když se vyvarujete kouření, pití alkoholu, nezdravého životního stylu a vystavování pleti UV záření nebo mrazu bez ochrany pleti. Rovněž není vhodné navštěvovat sauny a solária.

Zde se můžete podívat, jak vypadají popraskané žilky v obličeji.

Zdroj: Rady babiček na popraskané žilky na nose

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Jak se zbavit žilek na nohách?

Křečové žíly jsou vlastně rozšířené žíly, které mohou být namodralé, červené nebo mohou mít barvu těla. Často vypadají jako dráty objevující se ve zkroucené nebo vypouklé formě. Zároveň mohou být oteklé nebo vyvýšené nad povrch kůže. Tyto žíly se často vyskytují na stehnech.

Faktory zvyšující jejich vznik

  • zvyšující se věk
  • rodinná anamnéza
  • hormonální změny
  • těhotenství
  • obezita
  • nedostatek pohybu
  • vystavování se slunečnímu záření

Odstranění rozšířených metličkových žilek se provádí velmi snadno laserem. Správnou péčí lze žilkám na nohou také předcházet, velmi důležitá je neustálá ochrana proti slunečnímu záření a extrémním výkyvům teplot. Žilky mohou být svou existencí později důvodem vzniku takzvané růžovky a celé řady zánětlivých změn na pokožce.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Priessnitz na metličkové žilky

Na metličkové žilky můžete zkusit i Priessnitz na žíly a cévy. Mast Priessnitz je hřejivé mazání, které bylo vyvinuto dle nejnovějších poznatků moderní farmacie. Jde o přípravek s unikátním složením, který obsahuje směs éterických a aromatických složek, především kafr a kapsaicin. Dá se koupit v lékárně bez receptu a je výborný nejen na metličkové žilky, ale i jako prevence proti křečovým žilám. Tento přípravek žíly vyživuje a zabraňuje tak jejich ztenčování. Konzistence tohoto emulzního tělového krému vytváří optimální podmínky aplikace s výbornou roztíratelností a vstřebatelností. Krém si uchovává méně prodyšný charakter, který významně prodlužuje hřejivý účinek.

Zdroj: Metličkové žilky

Léčba

Použití speciálních krémů a mastí pomáhá masírovat a prokrvit pokožku a dodat cévám potřebnou výživu. Mnohé krémy mají také krycí efekt. Pravidelné používání krémů a speciálních mastí tak působí nejen preventivně, ale i vhodně maskuje již vzniklé metličkové žilky.

Zdroj: Metličkové žilky

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP