Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BODAVÁ BOLEST MEZI LOPATKOU A KRČNÍ PÁTEŘÍ

OBSAH

Bolest na hrudi a pod lopatkou

Bolest na hrudi a pod lopatkou může být způsobena pásovým oparem. Pásový opar je bolestivé infekční onemocnění, které je vyvoláno herpetickým virem Varicella zoster. Varicella zoster je tentýž původce, který vyvolává plané neštovice u dětských pacientů. Kromě vodnatých puchýřků, které jsou vysoce infekční, a příznaků chřipky se pásový opar projevuje také svěděním a bolestí. V prvních stadiích se objevuje různě závažná pálivá nebo řezavá bolest hrudi. Při zasažení trupu je bolest hrudi nejintenzivnější v místě nervu vycházejícího z páteře na úrovni svědícího pruhu a vystřeluje pod lopatku. Bolest hrudi může přetrvávat i měsíce po vymizení vyrážky.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem BODAVÁ BOLEST PŘI NÁDECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

při nadechnuti bodavá bolest pod žebry vlevo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bodavou bolest pod žebry vlevo může zapříčinit nemocná slezina, žaludeční vředy, braniční kýla a nebo i nemocná slinivka nebo srdce. Bližší určení příčiny prokáže až ambulantní vyšetření, popřípadě vyšetření ultrazvukem, či jinými metodami. Jsou-li bolesti snesitelné a nevedou ke křečím, tak v nejbližších dnech zajděte ke svému praktickému lékaři. Pokud je bolest silná, tepavá, vedoucí ke křečím a omezující schopnost dýchání, tak na nic nečekejte a jděte rovnou na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bodavá bolest při nádechu

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Diskuze

V diskuzi SLOŽENÍ INFUZE NA BOLEST ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Ječmenová.

prosím o vypsání složení infuze při chronických bolestech od krční páteře, přes bederní až bolest a slabost nohou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel D. Pavlíčková Ing..

"stenoza PK v úrovni L4/5 na podkladě hypertrofie ligamenta flavA"Bolest v kříži, vystřeluje dnes již do obou nohou od shora po vnější straně ´až ke kotníkům. Zejména po delším sezení je silná bolest bodavá do lýtek a to mi značně znesnadňuje chůzi. Jsem po obstřiku páteře, který se nepovedl, a 2 infuze se salicylátem celk,ový stav zhoršily, proto přerušeno. Dnes tedy nevím jaká infuse. A také, zda si ji platí pacient.
ěkuji

Zdroj: diskuze Složení infuze na bolest zad

Bolest hlavy v zátylku

Tupá bolest v zátylku, ztuhlá šíje a bolesti hlavy – to mohou být příznaky problému s krční páteří. Současný životní styl si vybírá svou daň. Naši předci každý den vyráželi na lov a museli chodit vzpřímeně, aby měli dobrý rozhled po krajině. My se však skláníme nad monitory a strnule do nich zíráme.

Zdroj: Bolest hlavy

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den. Mám velké bolesti v ramenou a krční páteři, a bolest již postupuje po zádech až do bederní páteře. Beru prášky na bolest ale už ani to nezabírá u lékaře taky nic nezjistili. Chci vyzkoušet zmiňovaný alobal.
Chci se tedy zeptat má se přikládat na holé tělo, nebo stačí třeba přes tílko. A má se dát ve více vrstvách nebo stačí? A pak mě hlavně zajímá když sis alobal vytvořím na ramena a krční páteř jakýsi krunýř mohu ho použít opakovaně že by ho vždycky ráno sundala a na noc zase nasadila? Moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alobal je skvělá věc, ale když máte bolesti v tak rozsáhlé oblasti, tak je to pomocník příliš skabý a nevyřeší trvale vaše obtíže. Efektivnější pomoc naleznete v rehabilitačním zařízení, kde dostanete podobné procedury, jako v lázních. Žádanku vám může napsat váš ortopéd a náklady za vás uhradí zdravotní pojišťovna. Vyhledejte si zařízení, kde provádějí fyzioterapii a chiopraktickou masáž a tam absolvujete několik týdnů jejich péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náplast s alobalem

Příznaky nádoru krční páteře

Bolesti krční páteře jsou civilizační chorobou 21. století. Zná je takřka každý. Bolesti krční páteře mohou být banální, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění. Postižení krční páteře se kromě bolesti může projevovat i jinými příznaky. Jedná se například o ztuhlost, omezený pohyb hlavy do stran, bolest hlavy, bolest vystřelující do končetin, závratě, poruchy vidění či sluchu. Převážná většina syndromů v této oblasti vyplývá z poruchy funkce nebo z degenerativních změn meziobratlových kloubů. Pokud bolesti krční páteře přetrvávají v klidu a zejména v noci, je nutné vyloučit nádorové postižení páteře.

Zdroj: Rakovina páteře

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVENI LEVE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den uz asi tyden me trapi bolest pod levou lopatkou nekde u prostred kdyby me to bolelo a tad doto me aji leva ruka zacala z necitlivovat u doktorky jsme byla tamy dala leky na u volneni svalstva a nervu ale vubec me to nepomaha a hlavne vecer nemuzu spat nebo me ta necitlivela ruka vzbudi a to mi je 23let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste požádat o rehabilitaci a podle toho co se při ní naučíte, tak pak provádějte i každý den doma. To je nejlepší způsob jak se toho zbavit. Také můžete sama sehnat sympatického fyzioterapeuta a s ním pak zkusit odstranit vaše problémy s levou rukou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitliveni leve ruky

Jak souvisí tlak v uších a krční páteř

Krční páteř a ramena jsou neustále v pohybu. Není tedy divu, že se občas unaví a pobolívají. Bolest může často vystřelovat až do hlavy nebo na druhou stranu do hrudníku. Bolest krční páteře bývá nejčastěji způsobena špatným držením těla. Přibližně dvě třetiny lidí spí na boku. V důsledku toho se krční páteř dostane do nerovnováhy, ucho je stlačeno, rameno silně zatěžováno a ráno se probudíte a máte zalehlé ucho bez rýmy. Hledání správného polštáře je skutečně výzvou. S tradičními, čtvercovými polštáři několikrát za noc manipulujeme, abychom našli správnou pohodlnou polohu pro spaní. Mnoho polštářů nemá pro podporu krku dostatečné předpoklady, a tak se poté objevuje tlak v hlavě i zalehlé uši.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Diskuze

V diskuzi DOTAZ K NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zajímalo by mě,zda se dá úplně vyléčit neuropatie u cukráře typ.II. Jde o odumírání nerv.nohou a cév v mozku.Mému muži údajně proces zpomalují lékama s tím, že to vyléčit nejde,tuddíž dlouhodobé utrpení? Neustále si stěžuje na mravenčení a otok rukou a bolest nohou, neudrží rovnováhu a má "motolici" v hlavě chodí s velkou obtíží, do toho je hrozně pesimistický dá se s tím něco dělat nebo usnadnit péči o něj? předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helča.

Na magnetické rezonanci krční páteře je nález tzv" radikulopatie kořene C7" - postižení nervů v oblasti u výstupu z páteřního kanálu, jedná se o "kořen C7 "- skupina nervů, které vycházejí z dolní krční páteře a inervují horní končetinu. Postižení je u Vás způsobeno zůžením otvoru v páteři, kudy nervy vycházejí. Páteřní kanál sám zůžený není. Může to způsobovat bolest/brnění/ necitlivost na zadní straně paže, či slabost v končetině. Neporadíte jak dál postupovat.? děkuji

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Problémy s krční páteří

Při dlouhodobějším přetěžování svalstva krční páteře dochází k mírným bolestem v oblasti krku či ramen, přičemž se tyto náznaky často přecházejí, ignorují či řeší rychlým protažením bolavé oblasti. Bez dlouhodobějšího funkčního řešení se však nerovnováha svalového napětí postupně stupňuje. Ke změnám napětí dochází i v okolních měkkých tkáních (kůže, podkoží, svalová povázka), které se stahují, zkracují a stávají se méně pružnými, což zpětně prohlubuje bolestivost pro jejich nedostatečnou prokrvenost a okysličenost.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Eichlerová.

Mám díky krční páteři velký problém a to dýchám jen se silnou bolesti,prý mám první krční obratel rozbitý.Ze situace jsem zcela zoufalá,můžete mě prosím poradit co s tím? L.Eichlerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Diskuze

V diskuzi PALENI OCI A EPILEPSIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maradkova.

Dobrý den chtěla bych se zeptat někdy mně začnou pálit oči o točí se mi hlava léčím se na epilepsií a zároveň ! mám problém s krční páteří chtěla bych se zeptat čím to může být způsobeno,betsinoi zato bolest přichází ráno a zajímavé je že je to z kraje tydne

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Paleni oci a epilepsie

Co znamená bolest krkavice

Stejně jako u všech ostatních tepen v těle i u krční tepny se mohou objevit určité zdravotní potíže, jako je slabost, bolestivost. Pokud cítíte bolest podél boční strany krku nebo obličeje, může být spojena s ucpáváním krkavice.

Zdroj: Krkavice

Diskuze

V diskuzi DOTAZ K NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zajímalo by mě,zda se dá úplně vyléčit neuropatie u cukráře typ.II. Jde o odumírání nerv.nohou a cév v mozku.Mému muži údajně proces zpomalují lékama s tím, že to vyléčit nejde,tuddíž dlouhodobé utrpení? Neustále si stěžuje na mravenčení a otok rukou a bolest nohou, neudrží rovnováhu a má "motolici" v hlavě chodí s velkou obtíží, do toho je hrozně pesimistický dá se s tím něco dělat nebo usnadnit péči o něj? předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

dobrý den, moje žena trpí delší dobou bolestí kyčle,lékař doporučil operaci při větší zátěži se ji motá hlava a má závratě a nemůže vůbec chodit a stěžuje si na bolesti zad a krční páteře,po rehabilitaci je to ještě horší,muže nějak souviset bolest kyčle(1cm kratší) a krční páteř děkuji za odpověd'

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Bolest mezi lopatkami v těhotenství

Oblast hrudní páteře a žeber se ve vyšším stadiu těhotenství považuje za rizikovou oblast. Bolesti mezi lopatkami vyvolává váha zvětšujícího se poprsí a nošení rostoucího plodu, který může tlačit na páteř. Doporučuje se návštěva fyzioterapeuta, jenž zhodnotí problém a doporučí cvičení.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLOTINKA KRČNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

jak cvičit na vyhřezlá plotenka akrční pateř dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílám vám odkaz na video s cviky při vyhřezlé ploténce na krční páteři: youtu.be/0SLairHEutE
Video je v angličtině, ale cviky jsou velmi dobře vidět a pochopíte je i když anglicky nerozumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotinka krční páteře

Co může být příčinou

Ostrá bolest mezi lopatkami může, ale nemusí signalizovat ischemickou chorobu srdeční. Přibližně 30 % lidí, které postihne infarkt, necítí onen všeobecně známý a popisovaný tlak na prsou. Bolest mezi lopatkami se objevuje podobně jako ztížené dýchání, nevolnost či bolest čelisti. Jestliže se tyto příznaky u vás objeví (objeví se víc než jedna bolest), je dobré vyhledat pomoc co možná nejdříve. Svalová bolest bývá bolest tupá, naopak infarkt představuje spíše ostrý a překvapivý útok na tělo. V případě infarktu je důležité dostat se k lékaři včas, ideálně s doprovodem. Sami rozhodně neřiďte.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Co je to cephalea?

Bolest hlavy (cephalea) je rozšířený jev. O jejích příčinách, průběhu, léčbě i prevenci panuje mnoho rozšířených polopravd či naprosto neopodstatněných mýtů. Avšak není bolest jako bolest. Každý s ní má své zkušenosti, které nemusí platit pro druhé. Samotný mozek nebolí. Nepříjemné vjemy, jež cítíme jako bolest, jsou nejčastěji vyvolány drážděním nervů, které provázejí cévy uvnitř lebky, zhusta jsou však původu extrakraniálního. To znamená, že jako bolest hlavy se projeví postižení nervově cévních svazků třeba v obličejové části hlavy, v oblasti paranasálních dutin nebo krční páteře.

Zdroj: Bolest hlavy

Oblast bederní páteře

Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Páteří probíhá mícha. Je složena z řady obratlů (u člověka je jich 33–34), mezi kterými jsou měkké meziobratlové ploténky. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se označuje lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu se nazývá kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Je rozdělena na jednotlivé úseky; bederní část je tvořena 5 bederními obratli (vertebrae lumbales), které se označují L1 – L5.

Hlavním úkolem bederní páteře je nést a rozkládat váhu těla přechodem do pánve. Protože tělo potřebuje, aby tato část páteře byla co nejstabilnější, je zde přirozený pohyb velmi omezený, ale i toto minimum pohybu je pro správné fungování páteře a těla nezbytné. Když je břišní stěna oslabená, zvýšeně prohýbáme bederní páteř směrem vpřed.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Dlouhodobě zalehlé ucho

Blokáda AO skloubení je jedním z častých problémů, které mohou způsobovat nepříjemné bolesti hlavy. AO skloubení je skloubení mezi prvním krčním obratlem a lebkou. Tuto blokádu způsobují přetížené svaly a měkké tkáně v oblasti horní krční páteře a je nutné toto napětí povolit a tím docílit i nenásilného uvolnění bloku.

Dlouhodobé statické držení krční páteře vede k výraznému přetěžování svalů v oblasti zátylku a horní krční páteře. Vzpřimovače jsou pro své přetížení často na dotyk velmi citlivé (nalezneme je na spodní části lebky). Ne náhodou máme často pocit, jako by bolest vystřelovala odspodu hlavy dopředu na čelo či za oči a do uší. Toto způsobuje jejich zvýšené napětí a nedokrvenost. Při dlouhodobém sezení u počítače je nutné hlavu držet zpříma, tím pádem jsou vzpřimovače v nepřerušovaném zatnutí. Do každého svalu vede céva, která daný sval vyživuje. Při dlouhodobém zatětí svalu je průtok cévy omezen a sval není dostatečně okysličován a vyživován, toto neprokrvení vede po určité době ke vzniku bolesti, kdy nás tělo upozorňuje, že něco není v pořádku. Bolest se pak objevuje častěji a obtíže hůře se odstraňují (léky již nemají takový efekt). Dlouhodobě neřešený problém vede k tomu, že se velké napětí ve svalech přenáší i na samotný skalp. Napětí ve skalpu vede k velkým celistvým bolestem hlavy a dlouhodobému zalehnutí uší od krční páteře.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Bolest krční páteře a ramene

Krční páteř a ramena jsou neustále v pohybu. Není tedy divu, že se občas unaví a pobolívají. Bolest může často vystřelovat až do hlavy nebo na druhou stranu do hrudníku. Bolest krční páteře bývá nejčastěji způsobena špatným držením těla.

Léčba

Léčba bolestí krční páteře spočívá v několika přístupech. U akutně vzniklých bolestí je účinný snímatelný krční límec, který krk fixuje v jedné poloze a zabraňuje tak dalšímu poškození. Dobrý je i klid na lůžku, pokud přináší pacientovi úlevu. V některých případech je účinná i takzvaná manuální léčba, která je založena na mobilizačních a manipulačních technikách pro klouby, na protahování a uvolňování napnutých a ztuhlých svalů. Tyto techniky by však měl vykonávat lékař, který má na to speciální oprávnění. Z léků se k tlumení bolesti používají analgetika, nesteroidní antiflogistika (paracetamol, kyselina acetylsalicylová, indometacin, ibuprofen a jiné) a léky uvolňující napětí svalu. Účinná může být i aplikace tepla. Jestliže jsou bolesti akutní, je lepší použít takzvané suché teplo (například infračervená lampa), u chronických bolestí může pomoci horká koupel. Velmi důležitou součástí léčby je cvičení. Mělo by se provádět až po odeznění akutních bolestí, aby si pacient ještě víc neublížil. Nejprve je vhodné provádět cviky pod dozorem rehabilitačního pracovníka a teprve pak ke možné cvičit i doma.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Krční páteř a závratě

Příčiny závratě jsou neobyčejně různorodé, právě proto, že se často jedná o průvodní jev mnoha různých nemocí. Mnoho pacientů si stěžuje, že trpí závratí. Pokud pacienti závrať blíže popíšou, tak zmiňují pocity motání a točení hlavy. S točením hlavy souvisí i onemocnění páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy, bolest za krkem, motání hlavy, točení hlavy vleže při špatné poloze spánku a podobně. Člověka s typickými příznaky bolesti krční páteře (nebo osobu jimi ohroženými) lze také snadno poznat podle vadného držení těla – typické je předsunuté držení hlavy, protrakce ramen, přitažení ramen k uším (zapadlý krk) a celkově kulatá záda.

Blokády v pohybovém aparátu pak mohou vést k akutnímu ústřelu krční páteře. Ústřel se projevuje zpravidla bolestí pouze na jedné straně, někdy vystřelující do horních končetin či temene hlavy. Bolestivý je pohyb do všech stran a vyskytují se závratě a nevolnost. Blokády krční páteře provází i náhle vzniklá ztuhlost šíjových svalů.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP