Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRASKLÁ SKLOVINA

OBSAH

Co dělá zubní sklovina?

Zubní sklovina chrání zuby 24 hodin denně, a to nejen při žvýkání, kousání, křupání a mnoha dalších činnostech, ale i v klidu. Také izoluje zuby od potenciální bolestivé teploty a od chemikálií. I když zubní sklovina zuby chrání, může dojít k jejímu poškození nebo prasknutí. Na rozdíl od zlomeniny kosti, která se může zahojit, porušení zubní skloviny je poškozením trvalým. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBY PRASKLA SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewa.

co mam delat když my praskaji na zubech sklovina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prasklou sklovinu na zubech je třeba vidět, aby bylo možné určit příčiny praskání skloviny a pak i následnou prevenci před dalším praskáním skloviny na zubech. Zajděte tedy ke svému stomatologovi a nechte si svůj chrup vyšetřit s důrazem na prasklou sklovinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zuby praskla sklovina

Léčba

Při léčbě prasklých žilek v oku musí lékař nejprve stanovit příčinu, a tu léčit. Jedná se vždy o individuální stav pacienta. Pokud je výskyt žilek kosmetického charakteru, dá se tento problém řešit pomocí laserové operace. Laser vytváří intenzivní teplo, které eliminuje vytvořené struktury. Při této operaci lékař kontroluje délku a intenzitu světla, aby došlo k efektivnímu odstranění žilek z povrchu oka. Operace je bezbolestná a trvá asi 30 minut.

Zdroj: Prasklá žilka v oku

Diskuze

V diskuzi ROZDROLUJICI SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den mám dceru které je 13let a praskla ji zubni sklovina na prednim zubu a de ji videt dasen a ma tam trochu vetsi diru a tet se ji rozdrolil druhy zub myslite si ze na ten predni zub dostane korunku nebo se to jen slepi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozdrolujici sklovina

Co je to zubní sklovina

Zubní sklovina pokrývá korunky, je průsvitná. Zubní sklovina je složená především z hydroxyapatitu substituovaného uhličitany a z menšího množství vody, proteinů a stopových prvků, včetně fluoridu.

Zdroj: Zubní sklovina

Umělá sklovina

Umělá sklovina vyvinutá ve spolupráci vědců ze čtyř japonských výzkumných institucí je léčebnou technologií 21. století a dovoluje opravu bez předchozího „vrtání“. Jde o pastu z laboratorně připraveného hydroxyapatitu, který je přirozenou komponentou zubní skloviny. Pasta se nanese na poškozené místo ve sklovině a zub na tomto místě „zaroste“. Ošetření vykazuje podstatně lepší výsledky než stávající metody oprav narušené zubní skloviny. Kouzlo jejího úspěchu zřejmě spočívá v tom, že kyselá pasta při prvním kontaktu nejprve rozpustí krystaly hydroxyapatitu v narušeném místě, ale vzápětí navodí opětovný růst krystalů, takže se materiál pasty a zubu dokonale spojí. Celý proces netrvá déle než 15 minut. V takto vyspraveném místě je sklovina dokonce zesílena, takže návrat kazu na opravené místo je nepravděpodobný. Zubař musí jen dávat pozor, aby pasta nepřišla do kontaktu s dásní, protože je silně kyselá a mohla by naleptat sliznici dásní.

Zdroj: Zubní sklovina

Diskuze

V diskuzi TENKÁ ZUBNÍ SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den, začala se mi před pár měsíci ztenčovat zubní sklovina a na koncích zubů je malinko průhledná, poradíte mi prosím nějaké vitamíny nebo cokoliv, co by sklovinu posílilo? Moc všem děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tenká zubní sklovina

Příznaky

Pohyb prstů obstarávají šlachy, kosti a klouby. Prasklá žilka na prstu může způsobit hematom. Lidové léčitelství doporučuje čaj z pohankových slupek, důležité je však vždy zjistit důvod, proč žilky praskají. Dalším přírodním lékem je čaj ze sušené červené papriky – dvě čajové lžičky ráno a večer spařte vroucí vodou, pijte ráno na lačno a večer před spaním po jídle jako poslední věc. Tento lék čistí a zpevňuje žíly, zároveň blahodárně působí na celý organismus, játra, žaludek, slinivku a také léčí vředy. Způsobuje peristaltiku střev.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLA ZILKA V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zylová.

Dobry den ,praskla mi zilka v oku a mam pul oka cervene .Je to poprvé a trochu to boli a nevim proc mi praskla nikdy jsem nemela problém .Musim nastivit lekare ocniho . Spozdravem pekneho dne Zylova Jana .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemusíte k lékaři. Sice to vypadá hrozně, ale samo se to během deseti dnů vstřebá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v oku

Léčba eroze zubní skloviny

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu poškození. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá pouze lepení. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubní lékař vám doporučí krytí zubu korunkou, ta uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKANIE ZUBNEJ SKLOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wolf.

Mne praská sklovina na predných zuboch.
Je na to niečo učinné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, na prasklou sklovinu existuje pryskyřice, kterou zubní lékař dokáže sklovinu zacelit. Jako prevence před dalším praskáním skloviny na předních zubech doporučuji vyvarovat se náhlým změnám teploty zubů, například pití ledových nápojů, dýchání pusou v mrazivém počasí, po saunování neochlazovat zuby ledovou vodou, a tak podobně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskanie zubnej skloviny

Prasklá kůže na patě – příčina

Suché a prasklé paty poznáte jednoduše – vznikají trhlinky, které jsou viditelné na první pohled, kůže je velmi suchá, zatvrdlá a v okolí paty zarudlá. Může být tmavě hnědá nebo žlutá. Často za tento stav může nesprávná péče o nohy, špatné obutí, nedostatečná vlhkost kůže, zatížení, stárnutí, suchý vzduch, přechlorovaná voda, dlouhé stání na tvrdé podlaze. Další příčinou může být onemocnění, jako je lupénka, cukrovka, onemocnění štítné žlázy či ekzémy. Běžné příznaky zahrnují svědění, olupování kůže kolem paty, bolest, hluboké trhliny a jiné nepříjemnosti.

Zdroj: Prasklá pata - babské rady

Diskuze

V diskuzi OPERACE MOZKU PRASKLÁ CEVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den mam kamarádku praskla jí cevka v mozku v uterý ji čeká operace bojím se o ni nevím jaké nebezpečí muže operace přinést.Chtěla bych se zeptat jestli je někdo koho potkalo něco takového.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marková Hana.

Jaké nebezpečí hrozí kdyz praskne čeká v hlavě? Jak se to léčí děkují

Zdroj: diskuze Operace mozku prasklá cevka

Posílení slabé zubní skloviny

Posílení zubní skloviny je možné pomocí remineralizace, která napomůže, zejména díky své velmi reaktivní povaze, při lokální aplikaci fluoridu na zuby. Zvýšené množství fluoridu ukládajícího se na částečně rozpuštěné krystality skloviny může významně zvýšit odolnost vůči kazu. Bylo také prokázáno, že fluorid má bakteriostatické účinky, čímž může ovlivnit i bakterie v biofilmu.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLA ZILKA V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona Kopecka.

Dobry den,pred 2 tydny mi poprve praskla zilka v oku tesne u duhovky.Vzdy kdyz to uz vypada,ze se krev vstrebava,tak se mi tam znovu objevi cerstve zakrvaceni,za tech 14 dni je to uz po treti.Je to bezne,nebo to mam resit u ocniho lekare?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to běžné a je potřeba, aby vám oko vyšetřil oční lékař a zjistil příčinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklé žilky a červené oči

Rutin 50 mg

Dávkování: Užívejte 1 tabletu denně, zapijte tekutinou.

Složení: V jedné tabletě je 50 mg rutinu, protispékavé látky (celulóza, stearát hořečnatý), plnidlo (fosforečnany vápenaté).

Upozornění: Nevhodné pro děti do 3 let. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Ukládejte mimo dosah dětí.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÁ ŽILKA V OKU PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel STANISLAV.

Dobrý večer,beru 5,5 roku Walfarín adnes poprvé na schuzi mě prasklá žilka v oku,tak že mě zalila celé oko krví.Mám jít k lékaři nebo to mám přejde samo.Děkuji Standa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba bude nejspíše probíhat tak, že se to nechá volně vstřebat během tří týdnů. Nicméně by to měl vidět oční lékař. Jde o váš zrak, který je nenahraditelný. Proto si co nejdříve sjednejte kontrolu u očního lékaře a nechte si změřit srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklá žilka v oku příčiny

Eroze zubní skloviny

Eroze zubní skloviny se vyskytuje stále častěji, hlavně mezi mladými dospělými. Od počátku 21. století je výskyt eroze zubní skloviny na vzestupu, a to především v důsledku stále častější konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem kyselin. Kyseliny změkčují ochranný povrch zubu a zanechávají ho náchylnější k dalšímu opotřebení abrazí a atricí. Sliny působí sice jako přirozený pufr při erozi zubní skloviny, protože regulují pH, ale pokud jsou kyseliny přítomny velmi často, není ochranná reakce dostatečně rychlá. Zatímco změkčení zubní skloviny je reverzibilní, ztráta skloviny je již změnou nevratnou. Vzhledem k této skutečnosti je zásadní aktivní přístup k prevenci i k řešení tohoto problému. Eroze zubní skloviny vzniká tak, že kyseliny obsažené v potravinách a nápojích nejprve změkčí povrch zubu a následně dochází k pomalému a postupnému stírání zubní skloviny. Je-li zubní sklovina změkčena kyselinami, má i běžný podnět, jakým je čištění zubů, silně abrazivní účinek. Postupem času muže dojít k odhalení dentinu a následným změnám tvaru zubu a jeho struktury.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem SLABÁ SKLOVINA A BĚLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libka.

Mám slabou sklovinu a přesto bych chtěla mít bělejší zuby, nechci ale abrasivní pasty, musím si sklovinu chránit jak vybělit šetrně zuby, poraďte mi díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na bělení zubů je nejlepší zubní hygienistka. Ta speciálním ultrazvukovým udělátkem rozruší tmavé usazeniny na zubní sklovině a zuby se tím prozáří. Efekt je okamžitý a trvalý, než se zuby zase zanesou, a to trvá několik let. Na bělení zubů u tenké skloviny se nejlépe hodí tento ultrazvukový zákrok, neboť zubní sklovinu dále neztenčuje a přesto vybělí.

Zdroj: diskuze Slabá sklovina a bělení

Příčiny

Jedná se o záležitost celého organismu, a proto je důležitá takzvaná holistická léčba. Základem je vždy hledat prvotní příčinu. Praskání žilek může způsobovat histamin, stres, onkologické onemocnění, vysoký krevní tlak. Příčin může být velké množství, je třeba podrobnější vyšetření. Může se jednat i o nedostatek vitaminu C, ale to je extrémně vzácné. Pravděpodobnější je, že příčinou je váznoucí odtok krve nebo lymfy, tedy srdeční selhávání, záněty lymfatických uzlin nebo nedostatek pohybu.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Poškození zubní skloviny

Zubní sklovině nejvíce škodí špatně vyčištěné zuby a dále hodně kyselé nápoje, jako je cola, džusy, dětské sladké pití, po jejich požití je dobré si vypláchnout ústa vodou nebo alespoň zaslinit pomocí žvýkačky, která produkuje slinění. Slina je zásaditější než běžné jídlo, tudíž se tolik neztrácí minerály ze skloviny, ale pozor na přemíru žvýkání, abyste si neporušili čelistní kloub. Takže se doporučuje používat mezizubní kartáčky, čistit pořádně i zadní zuby, dobrou pomůckou je i solo-jednosvazkový kartáček (zeptejte se v lékárně, jestli neznáte). Poškozenou zubní sklovinu posiluje i fluorování. Domácí řešení: Elmex Gellé, to znamená najíst se, napít se, důkladně vyčistit zuby (i mezizubní kartáčky a niť), vypláchnout, nanést malé množství gelu na zubní kartáček, vyčistit jako obyčejně s velkým kartáčkem (jde o to rozetřít gel všude) a potom vyplivnout, ale NEVYPLACHOVAT a jít spát. Bez řádně vyčištěných zubů ale nemá tato procedura smysl. Výborné jsou výrobky firmy Gaba, které mají jinou sloučeninu fluoru, jež se lépe vyvazuje na zuby (Elmex, Meridol). Samozřejmě smysl má používat pastu s fluorem, kdy se sklovina maličko mineralizuje každý den.

Zdroj: Zubní sklovina

A – korunka

Korunka je část vyčnívající z dásně, pokrytá hladkou sklovinou (enamelum). U korunky se rozlišují plochy (facies) podle zubu a polohy na něm. Kousací plocha (facies occlusalis) má u jednotlivých druhů zubů různý počet kousacích hrbolků (cuspides dentales), podle jejich počtu se zuby dělí na zuby bez hrbolů, zuby s jednoduchým hrotem, zuby s více hrbolky – dvou- a vícehrbolkové.

Funkce

Korunka je nejtvrdší látkou v těle. Sklovina je tvořena mineralizovanými hranoly, je velmi odolná a při poškození nemá schopnost regenerace. Vrstva skloviny je silná jeden až tři milimetry. Jedná se o kousací plochu. Je různě tvarovaná a má různý počet kousacích hrbolů.

Zdroj: Zub anatomicky

Obnova a regenerace zubní skloviny

Obnova a regenerace zubní skloviny je možná pomocí remineralizace. Vápník a fosfát ve slinách a biofilmu umožňují obnovu části ztraceného obsahu minerálů ve sklovině. V některých případech lze počínající bílou sklovinnou lézi plně remineralizovat a rekonstruovat sklovinu do normálního vzhledu, v jiných případech je možné lézi remineralizovat a zastavit, ale na sklovině zůstane bílá skvrna jako „jizva“. Povrch skloviny je intaktní a umožňuje pronikání remineralizačních iontů (to znamená, že je povrch propustný). Extrémně vysoké koncentrace vápníku a fosfátu v zubní kutikule však mohou mít naopak na kvalitu remineralizace nepříznivý vliv. Vysoké koncentrace podporují vznik kalcium-fosfátových minerálních fází na povrchu skloviny, čímž se snižuje její propustnost a omezuje remineralizace podpovrchové skloviny. Samotná remineralizace izolovaných bílých sklovinných lézí ale – bez ohledu na úspěšnost – neřeší vznik zubního kazu coby onemocnění dutiny ústní.

Zdroj: Zubní sklovina

2 – zubovina

Většinu část zubu tvoří zubovina (dentin, substantia eburnea), což je žlutobílá hmota podobající se kosti. Skládá se ze 70 % z anorganických solí (především hydroxylapatit), z 20 % z organických látek (kolagen, glykosaminoglykany) a 10 % tvoří voda. Obsahuje také živé buňky. Nachází se jak v oblasti korunkové, kde je kryt sklovinou, tak v oblasti kořenové, kde je kryt cementem. Svými fyzikálními i chemickými vlastnostmi je podobný kostní tkáni. Na rozdíl od kosti neobsahuje kostní lamely a cévní zásobení.

Funkce

Každá dentinová buňka vysílá směrem k povrchu zubu dlouhý výběžek, který se označuje jako vlákno, probíhající dentinovým tubulem. V blízkosti skloviny se tato vlákna bohatě větví, což má velký význam pro šíření zubního kazu. Bohaté větvení zvyšuje pravděpodobnost průniku infekce z hlubokého kazu podél vláken až do dřeně.

Nejčastější problémy a jejich řešení

Zubovina, je citlivá na teplotu a chemické podněty. Její podráždění se projeví bolestí.

Kaz dentinu

Dentin má jiné složení i strukturu než sklovina. Dentinové tubuly usnadňují průnik kyselin do hlubších vrstev dentinu a následný únik minerálních látek. Proto se zubní kaz šíří v dentinu rychleji než ve sklovině. Obvykle mívá tvar písmene V.

Zdroj: Zub anatomicky

Rutin

Rutin je chemická sloučenina patřící mezi flavonoidní glykosidy. Je to látka světle žluté barvy, částečně rozpustná ve vodě. Má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Snižuje LDL cholesterol. Významná je i jeho antioxidační aktivita a s ní související antikarcinogenní účinky a schopnost likvidovat volné radikály. Zesiluje účinek vitaminu C. Rutin byl objeven v roce 1842 v listech routy vonné. Je velmi rozšířený v rostlinné říši. Mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Na českém území je pohanka nejvýznamnějším zdrojem rutinu. Jeho množství závisí na odrůdě pohanky a také na množství přijatého slunečního záření. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech (až 400 mg/100 g sušiny), následují listy, semena, stonek, nejméně rutinu je v kořenu. V loupaných semenech (takzvané kroupy) se nachází okolo 20 mg rutinu ve 100 g sušiny. Tepelným zpracováním pohanky však obsah rutinu klesá. Rutin je někdy označován jako vitamin P. Řadí se mezi flavonoidy, což jsou látky, které některému ovoci a zelenině dodávají chuť a barvu.

Rutin je možné koupit jako potravinový doplněk stravy.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP