Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY

OBSAH

Příznaky začínajícího přechodu

Označení perimenopauza (premenopauza) se vžilo pro období kolem menopauzy – zhruba rok před a po ní. Zahrnuje takzvaný přechod neboli klimakterium, kdy dochází k postupnému útlumu funkce vaječníků. Už tehdy mohou ženy pociťovat první příznaky podobné jako při menopauze. Samotný přechod se u ženy objevuje kolem 45–55 let věku.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den
měsíc od měsíce mám kratší menstruaci. Pravidelně jsem mívala 4 dny, teď mívám jen jeden den. Přestala jsem mít chuť na sex. Může se jednat o přechod?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To může být přechod. Dohodněte se se svým gynekologem na vhodné léčbě.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Jak dlouho trvá přechod u ženy

Klimakterium probíhá u každé ženy jinak, ale jasné je, že menopauza žádnou z nás nemine. Přestože žijeme déle a jinak, na době, kdy začneme jako ženy stárnout, se nic nezměnilo. Funkce vaječníků a schopnost otěhotnět končí stále kolem padesátky. Tento fakt neovlivníme, ale můžeme se pokusit alespoň trochu ovlivnit, jaké ono stárnutí bude.

Průměrný věk menopauzy se udává často v rozmezí od 49 do 51 let. Období přechodu probíhá obvykle mezi 45. a 60. rokem věku.

Jak dlouho přechod trvá, to je individuální. Vše záleží na somatotypu ženy, genetických předpokladech, druzích absolvované léčby, životním stylu a podobně. Akutní potíže, například typické návaly, u většiny žen vymizí v průběhu prvních třech až pěti let, nicméně část žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Může je pociťovat i více než dvacet let po přechodu. Také projevy chronického klimakterického syndromu mohou některé ženy zasáhnout až ve stáří.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřiška Sedláčková..

Dobrý den, mám dotaz. Moje dcera trpí od malička atopickým ekzémem. Je jí 48 let a je v přechodu. Může mít přechod vliv na zhoršení ekzému?
Děkuji za odpověď. Sedláčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, přechod nabo-li menopauza, může ovlivnit průběh chronických onemocnění. Existuje několik prostředků na zmírnění dopadů této přeměny v životě ženy. Blíže by zde mohl pomoci gynekolog, který provede laboratorní vyšetření krve a podle výsledků doporučí vhodnou substituční léčbu.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Umělý přechod u žen

Umělý přechod mohou lékaři u žen vyvolat úmyslně po odstranění vaječníků, tento stav je dočasný.

Zdroj: Přechod u žen

Jak dlouho trvá přechod u ženy

Předčasná menopauza je menopauza, která u ženy začne před čtyřicátým rokem jejího života. Přechod u mladých žen není běžný, ale řadu žen i tak postihuje.

Zdroj: Přechod u žen

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřiška Sedláčková..

Dobrý den, mám dotaz. Moje dcera trpí od malička atopickým ekzémem. Je jí 48 let a je v přechodu. Může mít přechod vliv na zhoršení ekzému?
Děkuji za odpověď. Sedláčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Dobrý den, zabývám se nyní tematikou menopauza (přechod) a píšu na toto téma odborné články a podklady k nim čerpám z lékařského webu MedcineNet. Můj blog najdete na prirodazdravi.blogsp… a možná vám nějaký z mých článků pomůže najít odpověď na vaše otázky.
Přeji všem ženám krásný den

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Kdy začíná přechod u ženy

Není přesně daný věk, kdy má žena přechod očekávat. Ten u ní může nastat v podstatě kdykoliv, je to dáno mnoha faktory. Začátek i průběh přechodu ovlivňují například: dědičnost, životní styl a rasa(v některých případech ovlivňuje začátek přechodu i geografie). Nejčastěji k němu dochází ve věku 45 - 50 let. V některých případech (jedná se obvykle o výjimky) ale může klimakterium nastat i výrazně dříve (třeba i ve dvaceti letech), nebo stejně i výrazně později (u některých žen nemusí nastat vůbec, mohou menstruovat klidně i v osmdesáti letech). Za předčasnou menopauzu se považuje ta, která postihuje ženy před čtyřicátým rokem života.

Zdroj: Přechod u žen

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DAGMAR MRAZKOVA.

DOBRY DEN JE MI 54LET A DELŠI DOBU UŽ MAM NAVALY HORKA NERVOZITA DEPRESE JE TO PŘECHOD ALE MENZES POŘAD MAM A DOKONCE CYSTU 4X4 MAM ANTIKO NELYA A BERU JI BEZ PAUZY MUŽU JI TAK BRAT?NEVADI TO UŽ ASI PUL ROKU POMUŽE TO I NA CYSTU?MA TO NĚJAKY VLIV? JAK NEJDELE MUŽU BRAT NELYU BEZ PŘESTAVKY? DĚKUJI MRAZKOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, Ve vašem případě bych navštívila gynekologa. Příznaky, které popisujete s největší pravděpodobností souvisí s přechodem. A to, že máte menstruaci je vlivem antikoncepce, kterou užíváte.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Příznaky menopauzy

Fyzické:

  • návaly horka
  • noční pocení
  • bušení srdce
  • nepravidelná perioda
  • přírůstek váhy, střevní potíže
  • často podrážděná, suchá vaginální sliznice, bolestivý styk
  • problémy s močovým systémem – častější infekce, únik moči
  • bolesti hlavy a kloubů
  • zhoršení kvality vlasů, pleti a zubů
Psychické:
  • problémy se spánkem
  • pocity úzkosti a napětí
  • změny nálady
  • výpadky paměti, poruchy koncentrace
  • ztráta chuti na sex

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Jak u sebe poznat menopauzu

Přechod začíná tím, že menstruace se stává nepravidelnou, zároveň je i slabší a trvá i kratší dobu. Doba mezi jednotlivými cykly se obvykle prodlužuje, mění se i průběh menstruace, někdy může mít menstruace rychlý ale o to silnější průběh, někdy může trvat déle, ale být slabá. U každé ženy je to jiné. Společné mají jen to, že nakonec dojde k tomu, že se menstruace nakonec zcela ztratí, čemuž se říká menopauza. Během menopauzy se funkce vaječníků utlumuje.

Zdroj: Přechod u žen

Je možný přechod ve 40

Výjimečně (v jednom procentu případů) dochází k nástupu klimakteria a vyhasnutí funkce vaječníků již před 40. rokem. V tomto případě je určitě vhodné vyhledat lékaře, protože ženy s takzvaným předčasným ovariálním selháním mají četné zdravotní problémy, vyšší riziko různých onemocnění i úmrtnost.

Menopauza nastává v případě, kdy se vyčerpá zásoba dozrávání schopných vajíček ve vaječníku ženy. Vajíčka se totiž vytvoří pouze na počátku nitroděložního vývoje plodu a nová již dále nevznikají, jen dozrávají. Jejich zásoba se tak jednoho dne vyčerpá. Ačkoliv poslední menstruace v životě ženy nastává průměrně mezi čtyřicátým devátým a padesátým prvním rokem, takzvané klimakterické potíže, mimo jiné nepravidelné krvácení, návaly horka a potu, nervozita nebo podrážděnost, se mohou začít objevovat již o šest až sedm let dříve.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVA PŘECHOD U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry den,je mi 48 roku a mám jit na operaci odstraněni dělohy a vaječniku z duvodu rodinné dědičnosti .byla jsem testovana na genetice.
Jak dlouho trva přechod u ženy.myslim když nastoupim na operaci a budu v přechodu ,tak za jak dlouho přestanou navaly,poceni atd?Nebo tyto přiznaky ani mit nemusim??
Děkuji za odpověď Iva

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trva přechod u ženy

Silná menstruace s krevními sraženinami

Přechod (klimakterium) je období před menopauzou, kdy žena ještě menstruuje, ale už se objevují příznaky blížící se menopauzy. Toto období obvykle začíná po čtyřicítce a může trvat několik let. V období přechodu žena postupně ztrácí schopnost otěhotnět. Vaječníky se zmenšují, ovulace se stává nepravidelnou a hladiny ženských pohlavních hormonů kolísají. Na začátku přechodu je obvyklé zkrácení menstruačních cyklů, zatímco s blížící se menopauzou se cykly obvykle prodlužují, až vymizí zcela.

Přechod je přirozený proces probíhající v těle každé ženy, přesto byste měly o příznacích blížící se menopauzy vždy informovat lékaře. Zvlášť pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu. Ani po menopauze nezapomínejte na preventivní gynekologické prohlídky.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

zdravím a předem děkuji za odpověď. V březnu 2018 mi bude 54 let. Mám do 55 let tělísko Mirenu. Jak zjistit přechod, když nekrvácím z hlediska užívání Mireny. Tedy jak poznat přechod? Mám obavu, že když mu ji lékař vyndá v 55 letech, jestli neotěhotním. Nemám totiž žádné stavy, tedy pocity , co mají ženy v přechodu a je mi fain. Co vy na to? Lenka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky v přechodu

Jak poznám, že jdu do přechodu

Klimakterium neboli přechod u ženy je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty se souhrnně označují jako klimakterický syndrom. Přechod se dá rozdělit do několika etap, které mají charakteristické příznaky. Patří sem premenopauza, menopauza, perimenopauza a postmenopauza.

Premenopauza

Je to období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Je trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Je období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelnou menstruací, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Jde o období vyhaslé ovariální funkce, začínající 1 rok po menopauze, charakteristické je trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem

Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD A DÉLKA MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čermáková.

Je mi 50 let.Příznaky přechodu se u mě projevují.Nyní menstruace trvá již
třetí týden.Předtím zkracující cvklus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přechod a délka menstruace

Menopauza příznaky

Menopauza, jinak také přechod u žen, může způsobit celou řadu fyzických a psychických příznaků. Mezi první příznaky patří obvykle změna ve struktuře měsíčních intervalů. Začátek menopauzy je znám jako perimenopauzální fáze. Během této doby můžete zažívat obvyklé pocity, nebo naopak procházet těžkým, nepříjemným obdobím. Četnost menstruací bývá rovněž ovlivněna. Můžete mít interval každé dva nebo tři týdny, nebo nemusíte mít menstruaci vůbec. Dalšími menopauzálními příznaky jsou:

  • návaly horka a noční pocení;
  • ztráta libida (sexuální touhy);
  • poševní sucho a bolest, svědění nebo nepříjemný pocit při sexu;
  • palpitace (změny srdečního rytmu);
  • bolesti hlavy;
  • změny nálady, jako je deprese, úzkost nebo únava;
  • problémy se spánkem, nespavost;
  • infekce močových cest.

Pokud vaše menopauza přijde najednou, mohou být příznaky silnější než ty postupně se projevující. Symptomy obvykle trvají po dobu dvou až pěti let, než zmizí, i když v některých případech mohou trvat i déle. Vaginální příznaky, jako je suchost, bývají dlouhodobé a bohužel dochází k jejich dalšímu zhoršení ve stáří.

Zdroj: Příznaky menopauzy

Indukovaná menopauza

Jedná se o menopauzu, k níž dochází po chirurgickém odstranění ovárií, nebo ukončením chemoterapie a radioterapie. Tato menopauza může být dočasná, ale pokud nastane u ženy po čtyřicátém věku jejího života, tak bývá trvalá.

Zdroj: Přechod u žen

Příznaky začínajícího přechodu

Přechod u žen začíná postupnou ztrátou pravidelné menstruace. U všech žen nastávají změny v pravidelnosti menstruačního cyklu. Části žen se cyklus zkracuje a krvácení sílí, u části se prodlužuje interval mezi jednotlivými menstruacemi, až nakonec u obou skupin žen menstruace vymizí. Zhruba třetina žen má to štěstí, že jde o jedinou změnu tohoto období, zbytek v různé míře pocítí příznaky takzvaného klimakterického syndromu.

Příznaky se dají shrnout jako akutní a chronické

Problémy, které se označují jako akutní klimakterický syndrom, jsou zejména návaly horka a pocení. Dlouhodobé potíže spojené s chronickým klimakterickým syndromem vedou k závažným onemocněním.

Akutní klimakterický syndrom:

  • návaly horka, pocení (denní i noční), bušení srdce;
  • psychické potíže – nespavost, plačtivost, podrážděnost, úzkost, ztráta libida (sexuální touhy), změny nálady a sebevědomí, snížená rozhodnost a schopnost koncentrace, deprese.
Chronický klimakterický syndrom:
  • porucha růstu sliznice pochvy a močových cest;
  • osteoporóza (řídnutí kostí);
  • ateroskleróza (kornatění tepen);
  • rozvoj neurodegenerativních onemocnění (stařecká demence, Alzheimer, Parkinson, degenerace sítnice).

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Přechod u žen - příznaky

Návaly horka a noční pocení

Návaly horka se projevují jako náhlý pocit tepla v horní části těla, obvykle jsou nejvíce pociťovány v obličeji, na krku nebo hrudníku. Kůže na obličeji, krku a hrudníku může být nerovnoměrně zarudlá (červené skvrny), s náhlým pocením. Můžete cítit změnu ve své tepové frekvenci, cítíte velmi rychlý pulz, nebo nepravidelný a silnější než obvykle (palpitace). Návaly horka, které se vyskytují během noci, se nazývají noční pocení. Většina návalů trvá jen pár minut, nejčastěji k nim dochází v prvním roce po poslední menstruaci.

Problémy se spánkem

Mnoho menopauzálních žen má problémy se spánkem nejen kvůli nočnímu pocení, ale příčinou mohou být i pocity úzkosti. Možná následně zjistíte, že nedostatek spánku vede k vaší podrážděnosti a že se objevují problémy s krátkodobou pamětí a schopností soustředit se.

Vaginální příznaky

V době menopauzy můžete zaznamenat vaginální suchost, svědění nebo nepohodlí. To je často příčinou nepříjemného, či dokonce bolestivého pohlavního styku (dyspareunie). Kombinované příznaky jsou známé jako vaginální atrofie. Asi třetina žen má symptomy vaginální atrofie krátce po menopauze, malé množství žen mívá tyto příznaky později. V některých případech mohou vaginální atrofie přetrvávat déle než 10 let po poslední menstruaci. Pokud již trpíte vaginálními problémy, je pravděpodobné, že budou pokračovat nebo se zhoršovat v průběhu času, pokud nebudou léčeny.

Močové příznaky

Během menopauzy je pravděpodobnější, že dochází k častému opakování infekce močových cest, (zánět močového měchýře). Můžete cítit naléhavou a častou potřebu močení.

Zdroj: Příznaky menopauzy

Špinění v menopauze

Gynekologická poradna je plná dotazů ohledně špinění v menopauze. Je to opravdu žhavé téma, které trápí mnoho žen. Přechod je fází, kdy dochází k poruchám menstruačního cyklu, který začíná být nepravidelný či různě intenzivní. Postupně se menstruace zcela zastaví a nastává menopauza. Typickým příznakem je mimo jiné špinění. Hladiny hormonů kolísají, což vyvolává nestabilitu krvácení, které bylo pravidelné. Pohlavní hormon estrogen je hlavní příčinou všech potíží, které k přechodu u žen náleží. Postupné poruchy menstruačního cyklu, prodlužování doby mezi menstruacemi, až do úplného vymizení, to jsou společné příznaky u každé ženy. Mezi menopauzou a ztrátou menstruace, hledejte vždy přímou úměru.

Syndromy přechodu mohou trvat různě dlouhou dobu. Od několika měsíců po řadu let. Odhadnout délku přechodu nedokáže ani moderní medicína. Obecně se uvádí, že trvá přibližně 3–5 let. Tento údaj berte pouze jako orientační. I zde totiž platí, že jde o záležitost zcela individuální. Pokud základní projevy, které vám ztěžovaly život, odezněly, potom můžete usuzovat, že přechod je definitivně za vámi.

Menopauza se začíná objevovat kolem 40. roku života ženy. Ne však nijak náhle. Její nástup je velmi postupný:

  • Premenopauza – normální průběh menstruace, postupné snižování hladiny hormonů. Okolo 45. roku slábne menstruační krvácení a většinou po 50. roku zcela mizí.
  • Perimenopauza– jde o období zhruba rok před samotným vymizením menstruace.
  • Samotná menopauza – nastává v momentu poslední menstruace a pokračuje do jejího úplného ukončení.
  • Postmenopauza – stav zhruba rok od úplného ukončení menstruace, který je charakteristický snížením a nakonec ukončením reprodukčního období vaječníků. Nejčastěji je definován pro věkovou kategorii žen do 60. roku věku, kdy je období přechodu považováno za ukončené.

Obecně platí, že čím je člověk nemocnější, tím má větší potíže. A některé ženy si myslí, že klimakterium je taky nemoc. To je ale veliký omyl. Je to naprosto fyziologický jev, který potká každou ženu, která se ho dožije. Jenomže každá na něj reaguje jinak. A dodnes se přesně neví proč. Asi jedna třetina žen pomalu ani neví, že přechod nastal, a poznají to jen tím, že přestanou menstruovat. U další třetiny se vyskytují určité příznaky, které se dají vydržet i bez lékařské pomoci, ale u poslední třetiny jsou potíže tak intenzivní, že jsou tyto ženy více méně odkázané na pomoc lékařů a většinou berou nějaké léky, a to jak hormonální, tak i nehormonální.

Zdroj: Špinění místo menstruace v přechodu

Kdy se dá říci, že menstruace je moc dlouhá

Přechod je přirozený proces probíhající v těle každé ženy, přesto byste měly o příznacích blížící se menopauzy vždy informovat lékaře. Zvlášť pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu. Nikdy nepodceňujte tento stav.

Zdroj: Dlouhá menstruace v přechodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP