Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LZE UZIVAT V TEHOTENSTVI NIFURATEL A NYSTATIN

OBSAH

Moučnivka v ústech

Moučnivka neboli soor je formou kvasinkové infekce, která postihuje ústní dutinu. Původcem tohoto onemocnění je kvasinka Candida albicans, která vyvolává i ostatní formy kandidóz, a to jak kožní, tak slizniční, případně orgánové. Soor se často objevuje u novorozenců a kojenců do jednoho roku života. Podstatnou roli ve vzniku této nemoci hraje imunitní systém, který mají právě nenarozené děti nedostatečně vyvinutý, rovněž chroničtí dospělí pacienti mívají imunitní systém oslabený.

Zde můžete vidět, jak vypadá moučnivka v ústech.

Na kvasinku Candida albicans zabírá látka vyráběná v ČR od roku 1950, a tou je nystatin. Nystatin má velkodistributor v ČR na skladě, ale v lékárnách jej nenajdete. Recept na tento přípravek vám musí předepsat lékař, s receptem jděte do lékárny a trvejte na tom, aby pro vás Nystatin objednali. Kdo jezdí do okolních zemí, může si Nystatin v lékárně koupit tam.

Zdroj: Moučnivka

Diskuze

V diskuzi NYSTATIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Polidorova.

Je mi sedmdesát let. Před dvěma lety jsem zjistila, že důvodem mých celoživotních problémů je candida. Od tohoto zjištění držím velmi přísnou dietu se střídavými úspěchy. Před půl rokem jsem si objednala z z Německa nystatin. Opět se dostavují úspěchy jen občas. Ačkoliv to mám od jazyka, krku až po konečník. A celkem jistě v celém těle, nikdo z lékařů mi nepomohl. Praktický lékař se mi vysmál, ORL nic nevidí, zubař se tváří, že se nic neděje, ačkoliv mám paradontozu a přicházím o zuby, na interně udělají kolonoskopii a gastroskopii a diví se, nač si stěžují, že jsem zdravá. Přesto mám stavy, kdy musím hladovet, abych vůbec mohla fungovat. Nevím, kam se obrátit o pomoc. Pořadí mi někdo, než na tu potvoru zemřu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana P..

Dobrý den, mohu Vás požádat o název německého e-shopu, z kterého si mohu Nystatin nechat poslat do CZ? Děkuji moc.

Zdroj: diskuze Nystatin příbalový leták

Rýmovník v těhotenství

Rýmovník je možné proti rýmě užívat i v těhotenství, ale pouze jako inhalaci.

Zdroj: Rýmovník - využití

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Ukázka receptu

  • Rp.
  • Nystatin 500 000 IU
  • Lactosi g.s.
  • D.T.D. No. C (centum)
  • M.f. caps.
  • D.S. ... x denně ... kapsli

Přepočítávací koeficient u aktuálně dodávaného nystatinu je 6650 IU/1 mg, z toho vychází, chcete-li standardní dávku 500 000 IU na 1 tobolku, 75,19 mg nystatinu na 1 tobolku, tj. na receptu místo „Nystatin 0,05“ by mělo být (lehce zaokrouhleno) „Nystatin 0,075“. Použije-li se „Nystatin 0,05“, máte v tobolce pouze 332 500 IU.

Zdroj: Nystatin

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda smím v těhotenství užívat omega forte?
Jsem ve 21tt
děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Dávkování

Obvykle by měl dospělý člověk užívat 1 tabletu (500 000 jednotek) 3x denně.

Zdroj: Nystatin

Diskuze

V diskuzi UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Smykalova.

Dobry den, prosim vas mozem uzivat OmegaMarine Forte + v tehotenstve? Som v 17 tyzdni... je to pre mna velmi dolezite... dakujem vam za skore informacie. Pekny den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naturamed.

Dobrý den,

ano rybí tuk můžete užívat i v těhotenství. Naopak omega 3 mastné kyseliny příznivě působí na vývoj mozku plodu.

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Jak nystatin nabízí lékárna

Tento lék je v ČR schválený MZČR, ale je nadále nedostupný. V zahraničí se podává pacientům automaticky po ukončení léčby za pomoci antibiotik.

Nystatin je povolen dle zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, jako léčivá látka k přípravě individuálně připravovaných léčivých přípravků v lékárně, na předpis lékaře. Do lékáren ho dodává například firma KULICH. Jde o individuálně připravované léčivé přípravky s obsahem nystatinu. Indikace a předpis jsou v kompetenci lékaře.

Pokud lékař tento lék nezná a neví, jak ho má předepsat, je povinen obrátit se na revizního lékaře pojišťovny s dotazem. Pokud lékárna, do níž předpis přinesete, lék nezná a neumí ho připravit, zeptat se může, ale nemusí. Takže zkuste hledat jinou. Zatím jsou známé dvě lékárny, a to ve Zlíně a pražská lékárna v Thomayerově FN, kde vám nystatin nakapslují na recept do dvou dnů.

Další možností je nákup léku v Německu, kde je nystatin volně v prodeji bez receptu v balení až po 100 ks, případně si jej můžete objednat elektronicky cca za 14 eur.

Zdroj: Nystatin

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Co léčí nystatin

Nystatin je fungistatické až fungicidní antimykotikum, které tlumí růst kvasinek rodu Candida, Rhodotorula, Torulopsis a Trichosporon a mikromycet rodu Aspergillus. Je vhodný k léčbě povrchových kandidóz kůže a sliznic včetně sliznice střevní (při perorálním podání), kandidózy dutiny ústní a vaginální kandidózy. Při topickém ani při perorálním podání se prakticky nevstřebává do systémového oběhu; díky tomu jej lze užívat i v těhotenství. Nehodí se však k léčbě endomykóz.

Stejně jako jiná polyenová antimykotika působí nystatin tak, že se váže na ergosterol. Ergosterol je jednou ze základních složek plazmatické membrány mikroskopických hub. Vazba antimykotika způsobí formování pórů v membráně, jimiž z buňky unikají draselné ionty. To v konečném důsledku vede ke smrti buňky. Ergosterol se nachází pouze u mikroskopických hub a protozoí, savčí buňky jej neobsahují, tudíž je nystatin pro člověka relativně málo toxický.

Samozřejmě, že tento lék není samospasitelný. Oproti jiným antimykotikům má své výhody, ale i nevýhody. Jednou z výhod je například to, že nystatin není absorbován do krevního oběhu, tudíž neničí systémovou Candidu, ale pomáhá, pokud je prvopočátek a celkový problém především ve střevech. Podstatný je fakt, že většina lidí s Candidou má narušeno prostředí ve střevech, tudíž vzniká tzv. autoimunitní syndrom a většinou nesnášenlivost na lepek a laktózu.

Podstatný je fakt, že žádný lék nepomůže, pokud se naprosto nezmění životospráva a nenasadí se tvrdá anticandidová dieta. Spousta lidí však toto nezvládá.

Přípravky obsahující nystatin se dodávají jak ve formě HVLP, tak IPLP. HVLP přípravky u nás dostupné zahrnují masti (například Fungicidin Léčiva, ZENTIVA) a vaginální globule (v kombinaci s jinými přípravky); v zahraničí se vyrábějí též přípravky ve formě orálních suspenzí, gelů a tablet (například Mycostatin). Nystatin byl objeven bakterioložkou Elizabeth Hazenovou a chemičkou Rachel Brownovou v roce 1950, které jej izolovaly z kultur Streptomyces noursei. Původní název fungicidin byl později změněn na nystatin podle New York State Health Department Laboratory, kde se objev uskutečnil.

Zdroj: Nystatin

Příbalový leták

Informace o přípravku:

Nystatin se kůží ani sliznicemi prakticky nevstřebává, rovněž resorpce z GIT je velmi nepatrná, takže jej lze podávat i perorálně. Tuto vlastnost je možno také využít pro selektivní dekontaminaci střevního prostředí. Lokální použití je možné i v těhotenství a při kojení. Nežádoucí účinky, zejména projevy přecitlivělosti, jsou vzácné. Primární rezistence je ojedinělá a je zkřížená s ostatními polyenovými antibiotiky.

Uplatňuje se jako lokální antimykotikum u kandidóz sliznic a kůže, včetně intertriginózních oblastí a přechodových sliznic. Ze slizničních kandidóz – soor – je významné použití především v dutině ústní (orální kandidózy) a hltanu (orofaryngeální kandidózy), jícnu (ezofageální kandidózy), genitálu (vulvovaginální kandidózy a kandidové balanitidy), využití nachází i jako antimykotikum respiračního a distálního gastrointestinálního traktu (střevní kandidózy). Perorálně se aplikuje u ezofageální a střevní kandidózy, lokální forma se používá u kandidózních infekcí dutiny ústní, genitálu, kůže a podobně. Nystatin též zaujímá důležité postavení v profylaxi a léčbě slizniční kandidózy novorozenců (včetně předčasně narozených) a kojenců, rovněž se používá profylakticky u predisponovaných osob (například imunodeficitních).

Pro akutní léčbu postačí 3x denně 1 tableta po dobu 14 dní.

V ČR není dostupný příbalový leták, pouze v zahraničí.

Zdroj: Nystatin

Diskuze

V diskuzi NYSTATIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Polidorova.

Je mi sedmdesát let. Před dvěma lety jsem zjistila, že důvodem mých celoživotních problémů je candida. Od tohoto zjištění držím velmi přísnou dietu se střídavými úspěchy. Před půl rokem jsem si objednala z z Německa nystatin. Opět se dostavují úspěchy jen občas. Ačkoliv to mám od jazyka, krku až po konečník. A celkem jistě v celém těle, nikdo z lékařů mi nepomohl. Praktický lékař se mi vysmál, ORL nic nevidí, zubař se tváří, že se nic neděje, ačkoliv mám paradontozu a přicházím o zuby, na interně udělají kolonoskopii a gastroskopii a diví se, nač si stěžují, že jsem zdravá. Přesto mám stavy, kdy musím hladovet, abych vůbec mohla fungovat. Nevím, kam se obrátit o pomoc. Pořadí mi někdo, než na tu potvoru zemřu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venuše.

Dobrý den, mohu poradit Autopatii, mám s ní výborné zkušennosti. Obraťte se na pana Kryštofa Čehovského.
S pozdravem V. Kellnerová.

Zdroj: diskuze Nystatin příbalový leták

Rýmovník v těhotenství

Rýmovník je možné proti rýmě užívat i v těhotenství, ale pouze jako inhalaci.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ A BLEŠÍ KOUNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohmova.

Jak může být kousnutí blechou nebezpečné v polovině těhotenství.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kousnutí od blechy během těhotenství může znamenat riziko vzniku alergické reakce. V oblastech s výskytem malárie může blecha těhotnou ženu nakazit malárií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Těhotenství a bleší kounuti

Špinění v těhotenství po námaze

Zvýšenou námahou v těhotenství praskají cévky, neboť je děloha více prokrvená. V těhotenství se nedoporučuje nosit břemena těžší než 5 kg.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem NYSTATIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zkuste celostní medicínu. Při ní se lékař soustředí na celý organismus bez ohledu na oborové rozdělení. Nejlepším lékařem v oboru celostní medicíny je MUDr. Jan Hnízdil a jeho tým. Objednací lhůty jsou sice dlouhé, ale když budete ochotná počkat, tak se vám dostane péče, kterou postrádáte u doposud navštívených lékařů. Objednat se můžete pouze pomocí formuláře na této adrese: hnizdozdravi.cz/kont…

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Polidorova.

Pana dr. Hnízdila znám. Moje ekonomická situace mi neumožňuje využít této možnosti.

Zdroj: diskuze Nystatin příbalový leták

Těhotenství po IVF bez příznaků

Těhotenství po IVF bez příznaků je normální. Příznaky jsou stejné jako u běžného těhotenství. Je důležité, aby se žena v tomto období příliš nepozorovala. Není to vhodné pro její psychiku.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Diskuze

V diskuzi NYSTATIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Polidorova.

Je mi sedmdesát let. Před dvěma lety jsem zjistila, že důvodem mých celoživotních problémů je candida. Od tohoto zjištění držím velmi přísnou dietu se střídavými úspěchy. Před půl rokem jsem si objednala z z Německa nystatin. Opět se dostavují úspěchy jen občas. Ačkoliv to mám od jazyka, krku až po konečník. A celkem jistě v celém těle, nikdo z lékařů mi nepomohl. Praktický lékař se mi vysmál, ORL nic nevidí, zubař se tváří, že se nic neděje, ačkoliv mám paradontozu a přicházím o zuby, na interně udělají kolonoskopii a gastroskopii a diví se, nač si stěžují, že jsem zdravá. Přesto mám stavy, kdy musím hladovet, abych vůbec mohla fungovat. Nevím, kam se obrátit o pomoc. Pořadí mi někdo, než na tu potvoru zemřu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Paní Dano, napište mi prosím na mail: hanapolidorova@seznam.cz. Ráda Vám popíšu situaci.

Zdroj: diskuze Nystatin příbalový leták

Špinění v 7. týdnu těhotenství

Pokud krvácení v 7. týdnu těhotenství nemá intenzitu menstruace, tak pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsou lékaři schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše, anebo nic. Špinění v 7. týdnu těhotenství však nemusí nutně znamenat potrat. Špinění v prvním trimestru je poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Warfarin a těhotenství

Warfarin se během těhotenství nedoporučuje. Žena, která otěhotní nebo plánuje otěhotnět, by měla v případě, že užívá Warfarin, informovat svého lékaře.

Zdroj: Warfarin

Rowatinex v těhotenství

Přípravky Rowatinex by neměly být podávány ženám v prvních 3 měsících těhotenství a po dobu kojení.

Zdroj: Rowatinex

První příznaky těhotenství po ET

Příznaky těhotenství jsou stejné jako u každého přirozeného těhotenství.

3. den po ET

Třetí den po ET se doporučuje klidový režim, bez zvedání těžkých břemen, sexuální abstinence a psychická pohoda bez stresů. Pokud se vyskytne krvácení nebo bolesti podbřišku, je nutné kontaktovat centrum, kde došlo k přenosu.

4. den po ET

Čtvrtý den po ET se doporučuje stejný postup jako u 3. dne.

7. den po ET

Sedmý den po ET si pacientka může provést těhotenský test. Ten může být pozitivní, či negativní, což nemusí znamenat, že se nejedná o těhotenství. Rozhodující je 14. den po ET, což je popsáno výše v článku.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Co vypovídá barva špinění na začátku těhotenství

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, tedy barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou, červenou, čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení během těhotenství úplně normální, bývá bohužel během prvních tří měsíců těhotenství poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP