Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘIBÍRÁNÍ NA VÁZE

OBSAH

Přibírání na váze

Na trhu existuje velké množství nízkohormonálních antikoncepčních přípravků, které nezpůsobují zvyšování hmotnosti, a tím i přibírání na váze. Gestrogeny v hormonálních tabletkách sice mohou zvyšovat chuť k jídlu, případně u některých žen způsobovat zadržování tekutin v těle, ale zvýšená tělesná váha bývá spíše výsledkem životního stylu, a ne užívání antikoncepce.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Poradna

V naší poradně s názvem UTROGESTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den chtěla jsme se zeptát jestli se při utrogestanu přibírá Na váze nikde se to nemůžu dočíst

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Utrogestan je zdrojem progesteronu a ten, pokud je dodáván do ženského těla s již normální hladinou progesteronu, může způsobit přibírání na váze. Moc progesteronu vede k přibírání na váze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Utrogestan

Vedlejší účinky antidepresiv

Antidepresiva mají často vedlejší účinky. Mezi nejobvyklejší patří:

  • u SSRI a SNRI: ztráta libida, neschopnost dosažení orgasmu, nevolnost (zpočátku, poté většinou vymizí), bolesti hlavy, apatie, ztráta motivace, živé sny a noční můry;
  • u SARI: ortostatická hypotenze, závrať, sucho v ústech;
  • u MAOI: přibírání na váze, živé sny a noční můry, sexuální dysfunkce;
  • u tricyklických antidepresiv: apatie, ztráta motivace, přibírání na váze, sexuální dysfunkce, změny činnosti srdce, rozostřené vidění.

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX A PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Smrčková.

Dobrý den, je možné, že po detralexu se přibývá na váze? Vyloučena všechna vyšetření, vše ok, přibývání na váze spadá do doby, co beru detralex. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přibývání na váze je otázkou příjmu kalorií a jejich výdejem. Nejspíše jste si nevšimla, že se začátkem léčby Detralexem, se také o malinko míň hýbete. Zkuste omezit kalorie při večeři tím, že omezíte přílohy a dopřejete si více masa, nebo třeba tvarohu. Nepodceňujte snídaně a pravidelně snídejte - to co máte nejradši i kalorické a sladké jídlo je k snídani možné. Nezapomeňte ani na dobrý oběd. Mezi hlavními jídly si dopřejte nějaké ovoce a zeleninu. S tímto postupem nebudete mít večer hlad a půjde to lépe zhubnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příbalový leták detralex

Tablety na přibírání

Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamín, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mirena

Biotin a tloustnutí

Často se setkáváme s dotazem, jestli se po biotinu tloustne. Odpověď není jednoznačná. Po samotném biotinu nikdo nestloustne. Biotin ovšem podporuje chuť k jídlu a osoby s lehkou vůlí tomuto často neodolají, podlehnou a začnou více jíst. To pak vede k přibírání na váze obzvláště při nedostatku pohybu, který už biotin nijak nepodporuje.

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN B12 PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Poradi mi nekdo s premirou vitaminu b v tele byl mi aplikovam injekcne a porad pribiram na vaze a mam desnej hlad diky za radu alca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přibírání na váze a zvýšená chuť k jídlu můžou souviset s nárůstem příjmu vitamínů řady B. Nadbytky vitamínů řady B se v těle ukládají a spotřebovávají se postupně. Nejlepší způsob, jak rychle spotřebovat zásoby vitamínů B je zvýšená fyzická aktivita, což znamená cílené posilování svalů a aerobní pohyb. Toto Vám pomůže zbavit se popisovaného problému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín b12 přibývání na váze

Proč užívat Pangamin

Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vodvářková.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Jsem po operaci nádoru prsu a už 3.roky dostávám Zoladex-injekce každý měsíc.Je možné,že přibírání na váze je kvůli Zoladexu?Už se na tu váhu nemůžu ani podívat.Moc mě to mrzí jak kynu...Děkuji za odpověd....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zoladex může podporovat váhové přírůstky. Tento nežádoucí účinek jde kompenzovat zvýšeným energetickým výdejem při námaze a přizpůsobením jídelníčku. Poraďte se s výživovým poradcem, jak zvládnout snížení nárůstu váhy ve Vašem případě. Určitě to jde i s pokračováním v léčbě Zoladexem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zoladex

Co ovlivňuje bazální metabolismus?

Jeho hodnota je individuální u každého člověka a je ovlivněna věkem, pohlavím, tělesnou strukturou i výškou. Energetický výdej je nejvyšší během dětství a dospívání, v průběhu těhotenství a kojení. S rostoucím věkem hodnota bazálního metabolismu klesá, a právě proto přibýváme na váze. Ovlivňují ho však i další faktory jako například stres. Takže odpověď na otázku zda-li má na přibírání váhy vliv stres, zní odpověď ano. Organismus totiž pod vlivem negativních emocí a stresu produkuje hormon kortizol, který má vliv na ukládání tuků a samozřejmě ovlivňuje i cévní systém (způsobuje stahování cév). Součástí správného fungování je dostatek životně důležitých látek – vitaminů, minerálů, vlákniny, stopových prvků atd.

Zdroj: Účinné hubnutí a spalování tuků

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIBRÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Škrabalová.

Dobrý den Otče Pleskači,
prosím o radu v případě podvyživenosti, moje kamarádka je moc hubená a chtěla by přibrat, bohužel se jí to nedaří. Můžete poradit nějaké bylinky?
Marie Škrabalová, Uh.Hradiště

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že hořká nejedovatá bylina bude podporovat chuť k jídlu a tím pomůže ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Přibírání na váze - byliny podporující chuť k jídlu:

1. Konopí - výtažky z listů nebo jeho kouření.
2. Heřmánek - výtažky z rostliny nebo odvar.
3. Benedikt lékařský nebo benedikt čubet - odvar.
4. Kořen pampelišky - odvar.
5. Chen pi - tinktura 1 až 4 ml.
6. Zázvor - čaj, odvar, kousky zázvoru.
7. Cukrové jablko - plod.
8. Lékořice - čaj, odvar.
9. Vitánie snodárná - extrakt z kořene.
10. Hořec - odvar, čaj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přibrání na váze

Způsob užívání pilulek

Důležité je brát pilulku ve stejnou denní dobu, a to nejlépe večer, kdy je v krvi nejvyšší hladina hormonů. Základem nejmodernějších tabletek je hormon drospirenon, který dokáže zabránit zadržování vody v těle, a tím zabraňuje růstu hmotnosti. Při užívání tabletek s vyšším obsahem estrogenu skutečně někdy dochází k opačnému efektu, a tedy i k možnému přibírání na váze. Odborníci upozorňují na fakt, že méně strachu z otěhotnění, a tím pádem i méně stresu, dokáže u některých žen vyvolat i větší chuť k jídlu.

V případě užívání antikoncepce v první den menstruace je žena chráněna okamžitě. Pokud začne v jiný den, musí prvních sedm dní užívání tablet používat i jinou formu antikoncepce, například kondom. Horní věková hranice pro hormonální antikoncepci v současnosti neexistuje, to znamená, že se tabletky mohou užívat prakticky až do skončení pravidelných menstruačních cyklů, což v našich podmínkách představuje zhruba 50. rok života.

Zdroj: Tabletky hormonální antikoncepce

Přibírání na váze

Zatímco starší antikoncepční přípravky s vyšší dávkou hormonů skutečně přispívaly k nárůstu hmotnosti, současná antikoncepce nárůst váhy téměř neovlivňuje. U staršího typu antikoncepce je tedy vhodné uvažovat o změně za modernější antikoncepci. Je však pravda, že některým ženám gestageny obsažené v antikoncepci mohou aktivovat zvýšenou chuť k jídlu, nebo zadržovat vodu v těle, což způsobuje mírný nárůst váhy. Mladé dívky přibírají navíc vlivem přirozeného tělesného vývoje.

Nasazení hormonální antikoncepce je přece jen umělým zásahem do chodu těla a organismus potřebuje jistý čas na přizpůsobení. Proto se v prvních třech měsících nezřídka objevují nežádoucí účinky. Pro ženy, které dlouhodobě trpí pocitem nalévání prsů, výraznými otoky kůže a také mírným nárůstem hmotnosti, jsou vhodné hormonální pilulky nové generace, které se liší od doposud dostupných přípravků syntetickým hormonem progestinem (je podobný nadledvinovému hormonu mineralokortikoidu, který v těle udržuje rovnováhu vody a solí).

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce

Přibývání na váze

Pokud chcete zhubnout nebo si udržet aktuální váhu, mohou vitamíny řady B bránit, nebo naopak pomoci vašemu úsilí. Zvýšená chuť k jídlu obvykle totiž vede k přibývání na váze, ale některé vitamíny řady B jsou účinné při léčbě nízkého krevního cukru nebo zvyšují energii. Před zakoupením pozorně čtěte etikety. Pokud vitamíny obsahují vysoké množství thiaminu nebo pyridoxinu (B1 a B6), podpoříte jimi chuť k jídlu. Ale pokud obsahují vysoké množství vitamínů B2, B5 a B12, můžete získat energetickou podporu, která vám pomůže odolat přejídání se. Mějte však na paměti, že výzkumy podporují myšlenku užívat vitamíny řady B zejména k léčbě podváhy.

Zdroj: Tloustnutí po vitamínech řady B

Poradna

V naší poradně s názvem CELULITÍDA - KOFEÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den,
chtela jsem se zeptat tedy kofeín taky pomáha k výsktu celulitídy? nadměrní uživání? Já piju kafé raz za den nebo i někdy jednou za 3 dny, celulitídu jsem nikdy neměla až na poledního půl roku, už 6 rok chodím ke konim a vždy jsme makali i přes zimu, ale tuhle zimu jsme u koní nebyly, byly fujavice a 2-3 měsíce se nic nedelalo, taky jsem přibrala asi 4 kilá po zime, a bylo tam i málo pohybu tak se domnívam že to je určite tím nedostatkem pohybu. Tak bylo psano někdecže se celulitida může vytvářet i kvůli anatikoncepci je to pravda?

Díky za odpovědi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Celulitida přichází s věkem. Podporuje ji přibírání na váze a necvičení. Tím, jak se hromadí tuk pod kůží, vznikají nerovnoměrné ďůlky. Nejčastěji se to projevuje na stehnech a na hýždích. Káva pomáhá proti celulitidě, ale ne sama o sobě. Káva obsahuje kofein, který zrychluje krevní oběh a ve spojení s intenzivním pohybem dokáže odbourat podkožní tuk. Chcete-li se zbavit celulitidy, tak začněte sportovat. Ideální je běh na jednu hodinu. Pak posilování svalů celého těla ve fitness. Pomáhá také jízda na kole po dobu několika hodin denně. A samozřejmě je nutné přizpůsobit stravu, kde je nutné omezit přijímané tuky a vyřadit přílohy u večerních jídel.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celulitída - kofeín

Nežádoucí účinky

V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v zažívacím traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Poradna

V naší poradně s názvem HORCIK A PRIBIRANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dobrý den užívám Magnosolv jeden sáček ob den a dozvěděla jsem se že se po něm přibirá na váze.To bych nerada .Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tak to je ale pěkný nesmysl! Na váze se přibírá z nadměrné stravy a nedostatku pohybu. Ale určitě se nepřibere po nějakém prášku. To dá přece rozum, né? Hořčík je skvělý na kosti a proti svalovým křečím. Také se po něm dobře spí a proto je lepší užívat ho večer.

Zdroj: diskuze Horcik a pribirani

Další účinky Pangaminu

Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Pangamin je užitečný pro zlepšení spánku, nervozity či pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro děti a ženy v období těhotenství.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Pangamin podporuje chuť k jídlu

Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Co je v pangaminu

Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Kvasnice jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Účinky Pangaminu

Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce ceněné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jater či při radioterapiích nebo při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.

Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamín má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím podporuje zvýšení imunity.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Zkušenosti s Medrolem

Medrol se používá v situacích, kdy je nutné tlumit imunitní systém a zánětlivou odpověď. Typickými indikacemi jsou zhoršení zánětlivých onemocnění dýchacích cest (astma, CHOPN), alergické reakce a autoimunitní nemoci. Vzhledem k nežádoucím účinkům při dlouhodobém užívání se tento lék podává spíše akutně a v krátkém časovém intervalu.

Mezi nežádoucí účinky Medrolu patří i přibývání na váze. Člověk má vlivem Medrolu zvýšenou chuť k jídlu. Tuk se následně hromadí v obličeji a na břichu – vzniká typický obézní měsícovitý obličej a velké břicho s relativně tenkými končetinami. Nahromadění tuku v oblasti zad za krkem může způsobit vznik tukového hrbu (gibbus). Spolu s nabýváním na hmotnosti vlivem ukládání tuku dochází k úbytku svalové hmoty.

Zdroj: Lék Medrol


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP