Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍČINY A RIZIKOVÉ FAKTORY HYPERKALCÉMIE

OBSAH

Příčiny a rizikové faktory hyperkalcémie

Hyperkalcémie je nejčastěji způsobena primární hyperparatyreózou, která nepřirozeně rozšiřuje žlázy. Jinou příčinou může být selhání nadledvinek, sedavý způsob života nebo dlouhodobý pobyt na lůžku (vedoucí ke špatné činnosti orgánů). Mezi rizikové faktory patří i příjem vápníku nad 2 g denně, hypertyreóza, selhání ledvin, některé léky, nadměrný příjem vitamínu D, některé genetické choroby a rakovina.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Kavkova.

Jiz delsi dobu mam modre rty. Ale jen spodni a zevnitr. Jako by tam byly vystouple zily. Prosim o radu,jaka je pricina. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejčastější příčinou bývá hypoxie, což je nedostatečné okysličení organismu, jenž může být zaviněno několika faktory a každý z nich vyžaduje jinou léčbu. Přesné určení může provést buď praktický lékař a nebo lékař internista. Zastavte se proto v ordinaci některého z nich a zkonzultujte možné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre rty

Hyperkalcémie

Hyperkalcémie je zjištěna laboratorním testováním, dochází k ní v důsledku uvolnění vitamínu D. Vitamín D zvyšuje absorpci vápníku do krevního řečiště. Bilanci vápníku a fosforu v těle mají na starost čtyři malé žlázy umístěné za štítnou žlázou v krku. Dvě převládající příčiny hyperkalcémie musí být vyloučeny jako první: hyperparatyreóza (hyperaktivita příštítných tělísek vedoucí k nadměrné produkci parathormonu) od benigních nádorů a rakoviny s kostní metastází. Mezi příznaky hyperkalcémie patří snížená chuť k jídlu, časté močení, nadměrná žízeň a ledvinové kameny.

Zdroj: Sarkoidóza

Poradna

V naší poradně s názvem FAKTORY, KTERÉ OVLIVŇUJÍ ZAVLAŽOVÁNÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Čermáková.

Dobrý den.
Prosím vás dostala jsem k svátku orchydej.nevím jak se jmenuje není to ten nejprodavanější druh u nás.Tento má stonky na kterých jsou podlouhlé užší listy a mezi nimi bílé květy.Ted mi právě odkvetla.Můžete mi prosím poradit jak mám o ni pečovat aby začala znovu kvést?
Zřejmě tyhle staré výhonky už neobrazí jak je na rostlině vidět že staré jsou ustříhané.
Moc vám děkuji za radu.
S pozdravem Čermáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Úplně stačí, když orchidej dvakrát do týdne osprchujete vlažnou vodou. Nechte okapat a pak dejte na své místo. Když jste u ní, tak na ní mluvte. Oxid uhličitý, který na ní při tom budete vydechovat, rostlina potřebuje ke svému růstu.

Zdroj: diskuze Faktory, které ovlivňují zavlažování orchidejí

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory potravinové alergie patří:

  • rodinná anamnéza;
  • historie potravinové alergie;
  • jiné druhy alergie;
  • věk;
  • respirační potíže (astma).

Faktory zvyšující riziko rozvoje anafylaktické reakce jsou:

  • historie astmatu;
  • věk (dítě, mladiství nebo dospělí);
  • léčba alergie pomocí adrenalinu;
  • alergie bez příznaků (bez kopřivky nebo jiných kožních problémů).

Zdroj: Potravinová alergie

Diskuze

V diskuzi PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva štístko .

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda bych platila za podvázání vaječníků a kdy je to eventuelně zdarma.. Je mi 32 let mám 2 děti jedno narozené ve 30tt a jeden samovolný potrat.. Děkuji za odpověď..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobry den
chci se zeptat cekame 3 dite mezitym som mala 2 samovolne potraty a uz by som deti nechcela mam vsetky tehotensva rizikove, chcela by som udelat podvazani pri porodu je to mozne a cena dakujem

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků

Příznaky hyperkalcémie

Existuje mnoho příznaků hyperkalcémie, které se mohou projevit v celém organismu. Mezi některé příznaky hyperkalcémie patří gastrointestinální úzkost, bolest, žízeň, časté močení, svalová slabost, záškuby, apatie, deprese, podrážděnost, ztráta paměti, bolesti kostí, patologické zlomeniny, ztráta výšky a zakřivení páteře. Množství nadbytku vápníku v krvi se nemusí nutně vztahovat k závažnosti příznaků.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.

Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Léčba hyperkalcémie

Lidé s mírnou hyperkalcémií bez symptomů netrpí poklesem příjmu vápníku. Těžká hyperkalcémie neboli vysoká hladina vápníku v krvi (více než 12 mg) musí být okamžitě ošetřena. Mezi nejbezpečnější a nejúčinnější formu léčby patří podávání tekutého fyziologického roztoku a diuretik, které jsou podávány pod dozorem lékaře.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Diskuze

V diskuzi JAK RYCHLE ROSTOU NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Nejrychleji roste nehet na prostředníčku a to 0,1mm za den, toto je však ovlivněno mnoha faktory - věk, strava, roční období a mnoho dalších. Rychlost růstu a stav nehtů je v převážné většině ovlivněn zdravotními potížemi - i psychickými - ale zrovna tak to se zdravotními problémy nemusí souviset, toto je velmi individuální.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak rychle rostou nehty

Rizikové faktory sinusitidy

Mezi rizikové faktory patří především oslabený organismus, fyzické/psychické vyčerpání, nachlazení, dlouhodobý stres, alergie, špatná životospráva, nedostatek vitamínů, poruchy výživy a kouření. Též dlouhodobější vdechování chemikálií, prachu nebo kouře. Dobré je upozornit na suché teplo, které vzniká v přetopených místnostech s nízkou vlhkostí vzduchu. Proto je dobré místnosti na noc zvlhčovat odpařovači.

Zdroj: Zastydlá rýma

Poradna

V naší poradně s názvem VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,už tri tydny mam zpozdeni menstruace,v srpnu jsem byla na umelem preruseni tehotenstvi,menstrace prisla asi o pet tydnu pozdeji,ale od te doby se menses jeste nedostavila :( Je moznost že jsem opet tehotna?stala se nam nehoda pri pohlavnim styku,(prasknul nam kondom),tehotensky test jsem si ješte nedelala..Diky za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tak krátké době po umělém přerušení těhotenství by bylo nové těhotenství opravdu rizikové. Co nejdříve si udělejte těhotenský test a nebo se zastavte u svého gynekologa, ať víte na čem jste a jak máte dále postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vynechání menstruace

Doporučení

Většině příčin způsobujících hyperkalcémii může být zabráněno. Například si dejte pozor na nadměrný příjem vitamínu D, který zvyšuje vstřebávání vápníku a může tak zvýšit riziko vzniku hyperkalcémie. Promluvte si se svým lékařem o potravinových doplňcích s obsahem vápníku a vitamínu D, aby nedošlo k předávkování těmito látkami.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stana.

Dobrý den,je mi 42 brala sem depoproveru kterou už podle špatných výsledků brát nemůžu a prášky nechci...jeden samovolný potrat a mám jedno dítě narozené dřív rizikové ležela sem celé tehu v nemocnici a chtěla bych na podvázání vaječníků a jelikož mám zánět tračníku a caste záněty močáku pracují u chladaku tak jestli mám nárok to neplatit ...děkuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte šanci na to, aby vám byla sterilizace udělána na náklady zdravotní pojišťovny ze zdravotních důvodů. Dohodněte se svým gynekologem, aby vám to vyjednal s vaší zdravotní pojišťovnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků

Rizikové faktory

Výživa obvykle nehraje roli při vzniku syndromu suchého oka, ale můžeme uvést jiné faktory, které zvyšují riziko vzniku syndromu suchého oka. Ohroženou skupinou jsou ženy a lidé ve věku nad 65 let. Některé léky na krevní tlak a nosní kapky mohou zvýšit riziko vzniku syndromu suchého oka. Také některé zdravotní potíže zvyšují pravděpodobnost vzniku syndromu suchého oka, například diabetes, onemocnění štítné žlázy a revmatoidní artritida.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Miroslava.

Mám dotaz dneska jsem si nechala přeměřit tlak a mám 120 na 100 můžete mi poradit děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl trvalý stav, tak musíte učinit změnu svého režimu: přestat solit, zhubnout, omezit spotřebu cukru a tuků, doplňovat draslík s vápníkem a vyhýbat se stresu. Také je potřeba se začít zdravě hýbat. Pro podrobnější informace sledujte články o vysokém krevním tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Rizikové faktory vzniku

Nádor rtu se často vyskytuje u osob, které se opakovaně vystavují lokálnímu působení chemických látek v oblasti rtu. Vliv může mít i sluneční záření a jeho UV složka. Onemocnění je častější u kuřáků, obzvláště kuřáků dýmky. Onemocnění je běžnější u mužů (90 % mužů, 10 % žen). Co se týče věku, nejčastěji se vyskytuje mezi 55.–70. rokem. Častokrát je pak rakovina lokalizována na dolním rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Poradna

V naší poradně s názvem ZESVETLENI TMAVYCH VLASŮ NA SVĚTLE HNĚDÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adriana.

ahoj moc dlouho se snažím mýt světle hnědé vlasy a pořád mi to nevychází prosím Poraďte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Asi máte silnou pigmentaci nebo silný vlasový stvol, který neustále drží tmavý odstín. K odbarvení takových vlasů je zapotřebí speciální zesvětlující barva, kterou mají jen profesionální kadeřnice, protože její použití je velmi rizikové. Může dojít ke spálení vlasů až na chemlon. Doporučuji obrátit se na kadeřnický salon, nejlépe Bomton, kde vám zesvětlení bezpečně provedou.

Zdroj: diskuze Zesvetleni tmavych vlasů na světle hnědé

Rizikové faktory

Často se vznik nosních polypů spojuje s chronickým zánětem nosní sliznice (chronické, alergické rýmy), s astmatem, u malých dětí může být příčinou dokonce cystická fibróza či ciliární diskineze (nepohyblivost řasinek), obojí jsou vážná onemocnění. Objevení polypů je někdy reakcí organismu na určité léky (Aspirin, Ibalgin).

Zdroj: Jak na polypy v nose

Diskuze

V diskuzi UCPANÁ KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria.

po operaci krkavice, mam opet ucpane cevy, jak je to mozne,co se da s tim delat,hrozi mi jeste operace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý večer, jsem 1 rok po operací krkavice na levé straně ucpané 98% a pravá je celá ucpaná,asi před 14ti dny jsem byla na sonu a opět po půl roce na vyšetření je krkavice znovu ucpaná na 85-90% jak je to možné že se ucpala po tak krátké době nekouřím, nepíšu jim zdravě cholesterol je úplně v normálu, na operaci znovu nepůjdu ale budou mi dělat katarizaci cév stén mi tam mají dát, je to taky rizikové a co to znamená, děkuji moc za odpověď

Zdroj: diskuze Ucpaná krkavice

Rizikové faktory bradavic

Nejčastěji jsou bradavicemi ohrožovány děti a mladí lidé. Dále jsou k bradavicím náchylnější jedinci se sníženou imunitou, protože imunita hraje důležitou roli při boji s bradavicemi. Také pacienti s imunosupresivní terapií (po transplantacích a podobně) mohou být k nákaze papilomaviry citlivější. Obvyklými místy přenosu bradavic jsou koupaliště, veřejné sprchy nebo další veřejná místa s vlhkým prostředím. Dále i šatny, koberce a veškerá místa, kde se střídají různé bosé nohy.

Zdroj: Bylinky na bradavice

Dietní omezení

Během léčby hyperkalcémie může dojít k dietnímu omezení a změně životního stylu do doby, než se hladina vápníku vrátí do normálu. Potravinové omezení může zahrnovat mléčné výrobky a výrobky bohaté na vápník, jako např. lososové konzervy a pomeranče. Vyhněte se takovým potravinovým doplňkům, při jejichž užívání je omezen pohyb na slunci.

Zdroj: Sarkoidóza

Rizikové faktory tuku

Strava významně ovlivňuje, zda kardiovaskulární systém běží hladce, a to i ve stáří. Obsah soli v rychlém občerstvení zvyšuje krevní tlak. Tuky z potravin živočišného původu zaplaví tělo cholesterolem, který se ukládá v tepnách. Srdce pak musí zvýšit tlak, aby krevní oběh fungoval, vyvíjí tedy mimořádné úsilí. Je-li zvýšena tělesná hmotnost, vede to k nadváze, která je způsobena nedostatkem pohybu, což srdce opět oslabuje. Nebezpečný kolotoč je tak uveden do pohybu a následkem může být infarkt.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Rizikové faktory růže

Mezi nejzávažnější rizikové faktory patří především nejrůznější druhy poranění kůže, oděrky, škrábance, řezné rány, ty všechny představují riziko především pro oslabené jedince, tedy lidi s nedostatečně funkčním imunitním systémem, děti s ještě nevyvinutým imunitním systémem či oslabení starší lidé. Častý způsob vniknutí je v meziprstí při napadení kůže plísňovými onemocněními, poraněním od hmyzího kousnutí či štípnutí, u zánětlivých obtíží i skrz místa chirurgických zákroků. Dále vznik růže výrazně usnadňují současně probíhající choroby způsobující problémy s cévním zásobením dolních končetin, onemocnění žil, hlavně bércové vředy (velice často je erysipel doprovází). Dále jsou riziková onemocnění lymfatického systému. Problémem jsou také různé ulcerace na kůži z důvodu jiných současně probíhajících kožních onemocnění nebo poškození, jako je třeba impetigo, pemphigus vulgaris, popáleniny a další. Zdroj bakterií způsobujících růži na obličeji je většinou v pacientově nosohltanu – velice často se u pacienta zjistí nedávno prodělaná streptokoková infekce nosohltanu či angína, i to je tedy z tohoto hlediska rizikové. Predispozicí je také nezdravý životní styl, HIV infekce, nefrotický syndrom či metabolická onemocnění, jako je diabetes mellitus, cukrovka.

Zdroj: Erisypel alias růže

Rizikové faktory

Hlavními důvody tvorby akné jsou hormonální nestabilita, špatná výživa a nedostatečná nebo nesprávná péče o pleť. Z prvního z výše uvedených faktorů vyplývá, že akné ohrožuje dospívající, a to jak muže, tak ženy, protože hormony androgeny jsou přítomné jak v mužském, tak v ženském těle. Změny mazových kanálků postihují všechny dospívající, někteří však mohou mít genetické predispozice k těžšímu průběhu akné. Z důvodu hormonální nestability trpí akné také ženy v průběhu menstruačního cyklu, a to nejčastěji několik dní před menstruačním krvácením. Kožní změny mohou pozorovat také těhotné ženy, individuálně k lepšímu, nebo k horšímu. Nesprávná péče o pleť pak často uzavírá bludný kruh, kdy akné vzniká znovu a znovu kvůli neodborné manipulaci s již vzniklými uhry.

Zdroj: Domácí triky na jizvy po akné

První příznaky dny

Příznaky onemocnění dnou se mohou projevovat velmi atypicky, patří mezi ně:

  • potíže s trávením (pálení žáhy, průjem, pálení v okolí konečníku);
  • bolesti svalů;
  • bolesti nervů;
  • bolesti hlavy až migréna;
  • změny na kůži (deformace nehtů, ekzém);
  • poruchy zraku.

Diagnostika onemocnění se o tyto příznaky z velké části opírá. Z testů se zjišťuje především zvýšená hladina kyseliny močové v krvi (nemusí být přítomná vždy) a nález urátových krystalů v tekutině obklopující kloub.

K projevení příznaků dny může dojít náhle, obvykle při dietetické chybě. S dnou se nejčastěji setkáte v období zabijaček a ve chvíli, kdy je člověk hodně ve stresu.

U mužů se tato nemoc objevuje okolo 40. roku věku, u žen pak okolo 50. roku věku, obvykle v souvislosti s klimakteriem.

Mezi rizikové faktory patří především:

  • konzumace tučných jídel;
  • pravidelné pití alkoholu;
  • nedostatečný pitný režim;
  • nedostatek pohybu;
  • nadváha;
  • vrozený defekt metabolismu purinů;
  • zvýšená tvorba kyseliny močové (metabolické poruchy při její syntéze);
  • nedostatečné vylučování kyseliny močové ledvinami (porucha ledvin);
  • užívání některých léků (diuretika).

Zdroj: Dna - příznaky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP