Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VITAMÍN C ŘEDÍ KREV

OBSAH

Vitamín D3 – kapky

Vitamín D3 v kapkách se používá k regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, ke zvýšení odolnosti kostí a zubů a k prevenci zlomenin. Každá kapka obsahuje 400 IU vitamínu D3 v olejové bázi (olivový olej).

Zdroj: Vitamín D3

Poradna

V naší poradně s názvem ZAZVOR A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jake množstvi zázvoru je možne použivat s warfarinem? Ředi hodnê krev?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin se používá ke zpomalení srážení krve. Zázvor může také zpomalit srážení krve. Užívání zázvoru spolu s Warfarinem může zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Při užívání zázvoru s Warfarinem je nutné často kontrolovat krev. Při pravidelné konzumaci zázvoru možná bude zapotřebí změnit dávku vašeho Warfarinu. O tom, jaké množství zázvoru je možné užít společně s Warfarinem, rozhodnou jedině výsledky krevní srážlivosti, protože u každého člověka bude tato interakce jinak silná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin aj zázvor znižujú zrážanlivosť krvi

Ředění krve Warfarinem

Warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku (obvykle několik dnů). Účinnost Warfarinu se kontroluje z krevního náběru Quick testem neboli testem INR. Hodnota INR vypovídá o tom, kolikrát pomaleji se vlivem Warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina Warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, tedy krev srážející se 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování Warfarinem je bohužel i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamín K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti Warfarinu těžce poškodit plod nesmí být Warfarin užíván v těhotenství!

Zdroj: Ředění krve

Diskuze

V diskuzi KREV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

zdravím,
zapomněli jste také zmínit, že chlorella obsahuje mnoho vitamínu C, který krev ředí, tudíž užívání chlorelly je naprosto bezpečné. Nedoporučují se pouze těmto lidem velké výkyvy v užívání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krev

Proč je krev hustá

Krev je hustá vlivem dehydratace. Krev je z vody. Pokud v těle není dostatek vody, neočekávejte optimálně řídkou krev.

Zdroj: Hustá krev

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaKasanicka.

Medvedí cesnak a warfarin môžem užívať

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Medvědí česnek snižuje hladinu špatného cholesterolu, rozšiřuje cévy a ředí krev, takže je dobrým kardiovaskulárním tonikem. Díky své schopnosti ředit krev ale může interagovat s léky, které také ředí krev, jako je Warfarin. Takže jej nekonzumujte ve velkém množství, pokud tyto léky užíváte.

Před začátkem konzumace medvědího česneku nebo léků z něj připravených se nejdříve dohodněte s lékařem. Naplánujte si kontrolu srážlivosti krve po několika dnech od začátku léčby nebo po první konzumaci. Je to rychlé a budete hned vědět, jak medvědí česnek ovlivňuje srážlivost krve právě u vás.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Medvědí česnek a warfarin

Co dělat, když pes čůrá krev

Když zjistíte, že váš pes má krev v moči, tak neprodleně navštivte veterinárního lékaře, který provede patřičná vyšetření, stanoví diagnózu a zahájí léčbu. Určitě tento indikátor nepodceňujte.

Zdroj: Krev v moči u psa

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.

Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diviš M..

Jak vadí červená řepa při užívání Warfarinu zda moc ředí krev nebo málo. Děkuji

Zdroj: diskuze Červená řepa a warfarin

Krev ve stolici u starého psa

Čas od času se krev u psů ve stolici objeví, pokud tedy máte staršího psa a pozorujete u něj krev ve stolici, která se objevila jen jednou, a pes nemá žádné jiné problémy (průjem, zvracení, nechutenství), tak to neznačí nic závažného, s největší pravděpodobností se bude jednat o podrážděnou sliznici.

Pokud však krev ve stolici přetrvává, je potřeba vyhledat veterinárního lékaře, který psa patřičně vyšetří, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Poradna

V naší poradně s názvem NOVÉ LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kubešková.

Také ALOE VERA ředí krev, ale jak a kolik se dá jí použít? Prosím o odpověď - moc děkuji s pozdravem Kubešková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aloe Vera bohužel nemá antikoagulační účinky. Jinými slovy nedá se použít jako přírodní náhražka za Warfarin. Ani souběžné užívání Warfarinu s Aloe Vera se nedoporučuje, protože Aloe může zrychlovat tok potravy v zažívacím traktu a tím se lék Warfarin z těla dostane dříve než obvykle, čímž se sníží jeho účinnost a může docházet ke krevním sraženinám a ohrožení na životě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nové léky na ředění krve

Hustá krev v těhotenství

Hustá krev se nevyhýbá ani ženám v těhotenství. Těhotné ženy jsou pod kontrolou lékaře, a pokud se u nich vyskytne problém, jsou předány do odborných ambulancí.

Zdroj: Hustá krev

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Saček.

Dobrý den, chci se Vás zeptat na jednu zajímavou otázku spíše z oblasti chemie, ale související s ředěnou krví warfarinem v těle. Jsem trvale na tomto léku a musím mít hladinu quicka nad 2. Tím pádem tímto lékem dochází k ředění krve. Ale snažím se přijít na to, kde se ta ředěná krev v cévách a žilách ukládá, protože logicky když se zředí tekutina, tak nabyde na objemu, takže té krve musí být více a tím pádem by mě zajímalo, jak funguje tělní potažmo krevní oběh s takovou ředěnou krví. Je to amatérské myšlení, tak by mě to zajímalo z vědeckého hlediska, jestli taková ředěná krev je v organizmu více co se týče objemu a hlavně kde je, protože žíly a cévy se zřejmě nebudou rozšiřovat díky ředěné krve. Děkuji za profesionální odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčbě Warfarinem se lidově říká "ředění krve" a z toho pramení vaše milná představa, že po Warfarinu je krev řidší. Není. Ve skutečnosti Warfarin ovlivňuje schopnost krve tvořit sráženiny a nijak neovlivňuje její hustotu. Srážlivost krve je biochemická kaskáda, která za pomoci vitamínu K vede ke shlukování krevních destiček a tvorbě trombů - sraženin. Warfarin toto shlukování zpomaluje tím, že deaktivuje vitamín K. Warfarin tedy nepůsobí přímo na krev, ale jen na vitamín K. Úbytek vitamínu K snižuje schopnost krve tvořit sraženiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék warfarin

Štěně čůrá krev

Krev v moči u štěňat je obdobná jako u dospělých psů, může ji způsobovat zánět močového měchýře, zánět ledvin a močové kameny.

Při zjištění krve v moči štěněte navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Poradna

V naší poradně s názvem KREV V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ruml milan.

asi tyden se mi v moči objevuje krev . trochu me pobolivaji zada. je mi 76 let .beru warfarin.Co mi pomuže

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Krev v moči může způsobit Warfarin, respektive výkyvy v dietě na vitamín K. Ovšem, když vás bolí v zádech, tak je zde možná příčina v onemocnění ledvin. Dobré pravidlo říká, že jakmile uvidíte krev ve své moči, tak je dobré hned kontaktovat lékaře a nechat se vyšetřit. Lékař má dnes vyspělé zobrazovací metody, kterými může rychle zjistit stav močového ústrojí a najít příčinu. Nejlepší péči dostanete v tomto případě u lékaře urologa, ale i váš praktický lékař si s těmito problémy dokáže poradit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev v moči

Hustá krev při menstruaci

Barva a konzistence krve se během menstruace mohou různě měnit. Nejlépe to můžete pozorovat, když budete používat menstruační kalíšek. Krev se může lišit také v různých fázích života, jako je menopauza a podobně.

Zdroj: Hustá krev

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Zajácová.

Dobrý den, beru Warfarin 5, protože mám kvik jen 1,2. Jakým jídlem nebo čím dokáži kvik zvednout na správou míru ? Prosím, poraďte.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud užíváte Warfarin a vaše hodnota INR je jen 1,2, tak to znamená, že léčba nefunguje dobře a vaše krev se sráží moc rychle. Krev se sráží díky vitamínu K, čím vice ho v sobě máte, tím rychleji se krev sráží. Warfarin vychytává vitamín K a tím prodlužuje čas srážlivosti krve. U vás tedy Warfarin nedokáže vychytat vitamín K v dostatečné míře a stále ho hodně zůstává, aby vaší krev rychle srážel. Řešením je snížení příjmu vitamínu K v potravě. Obvyklá denní dávka vitamínu K je 90 mikrogramů, kterou je třeba dodržovat na stejné úrovni každý den. Vitamín K je obsažen v potravinách rostlinného původu, zpravidla ve všem co je zelené nebo bylo zelené před dozráním. Tyto potraviny byste měla hlídat a snažit se snížit jejich příjem. Není dobré je úplně vyloučit, ale jen jíst je v menším množství. Pozor si dávejte především na hlávkové zelí, kapustu, okurky a špenát. Dále pak na hlávkový salát, kedlubny, rajčata, brambory a oleje. Hlídat nemusíte mouku, rýži a maso.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu

Vitamín E v potravinách

Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MUDr. Eduard (Cmunt).

Vážená paní magistro,
prosím Vás, můžete mi sděliti, jakým mechanismem léky případně další uvedené substance ředí (!!??) krev ? Prosím Vás, nemaťte pacienty, krev je úplně stejně hustá (= není vůbec naředěná !!!!!), jen je trochu menší tendence k thrombosám.
Nepoužívejte tento (ředění krve) zcela nesmyslný a špatný termín !
V úctě
MUDr. Eduard Cmunt
I.interní klinika VFN v Praze

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vážený pane, všichni víme, že léky na ředění krve ve skutečnosti krev nijak neředí. Ředění krve je zažitý lidový termín nahrazující odborný termín antikoagulační terapie. Když ale budeme v článku vyjadřovat pouze tento odborný a bezesporu správný termín, tak článek ve skutečnosti nikdo nenajde a potřebné informace se pak nedostanou k široké laické veřejnosti, jenž vyhledává lidový termín ředění krve.
Je pochopitelné, že Vás to jako odborníka může provokovat, ale to nic nezmění na zažitých zvyklostech, jakými se prostí lidé vyjadřují o antikoagulanciích.
Neschopnost lékaře porozumět prostým lidem a jejich vyjadřování staví bariéry a nutí laiky, aby si informace hledali jinde, než v ordinaci svého lékaře, který ignoruje jejich zažitou terminologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam

Krev v moči u feny

Krev v moči u feny se může vyskytnout z důvodu zánětu močového měchýře, zánětu ledvin, močových kamenů nebo před prvním háráním.

Při zjištění krve v moči navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.

Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Na co se používá umělá krev

Umělou krev lze použít na vytváření efektu otevřených jizev a ran. Pokud chcete docílit přesného efektu, můžete pro aplikaci použít štětec. Nikdy nepoužívejte umělou krev kolem očí a vyvarujte se přímému kontaktu s očima. Jak jsme již zmínili, umělá krev vytváří efekt otevřené rány, takže nikdy úplně nezaschne. Pozor tedy: pokud si ušpiníte oblečení touto krví je možné, že z některých druhů textilií nepůjde úplně odstranit. Umělá krev je dostupná v obchodech ve světlé i tmavé variantě a v několika velikostech balení.

Zdroj: Jak vyrobit umělou krev

Potraviny, které zahušťují krev

Mezi potraviny, které takzvaně zahušťují krev, patří brokolice, květák, špenát, kořenová zelenina. Dále je nutná střídmost u těchto potravin: cukr, brambory, banány, sladké nápoje, tučná jídla, sladké, slané, uzeniny, káva, alkohol.

Zdroj: Hustá krev

Rizika při ředění krve

Stejně jako potraviny typu hroznové víno nebo borůvky mohou i určité bylinky ředit krev. Bylinky lze snadno zařadit do každodenní stravy, přičemž jejich působení můžeme zintenzivnit tím, že budeme kromě nich konzumovat další potraviny, které mají tutéž funkci, tedy ředí krev. Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

Bylinky prospívají celému organismu. Nejen že působí preventivně při podpoře kardiovaskulárního zdraví, ale mají i další pozitivní účinky, kvůli kterým by se měly stát nedílnou součástí stravy.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Čerstvá krev ve stolici

Světlá krev ve stolici se označuje termínem enteroragie. Jasně červená krev není natrávená a pochází z dolní části trávicího traktu. Krvácení z dolní třetiny tenkého střeva, z tlustého střeva a z konečníku se projeví jasně červenou krví. Příčinou světlé krve ve stolici může být: porucha srážlivosti krve, divertikulóza (nezdravé stravování s nedostatkem vlákniny), ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, hemoroidy, rakovina tlustého střeva, potravinová alergie.

Zdroj: Krev ve stolici

Krev v moči před menstruací

Krev v moči těsně před menstruací může být spojena s takzvaným špiněním. Špinění je výtok z vagíny, který má nahnědlou nebo slabě narůžovělou barvu. Neprovází ho krvácení (ani nárazové), žádné křeče ani bolesti v podbřišku. Obvykle se špinění objevuje při poruchách menstruace, ale může být i signálem závažnějších onemocnění.

Zdroj: Krev v moči

Přírodní ředění krve

Dvě vynikající přírodní látky na ředění krve jsou kajenský pepř a vitamín C. Obě tyto látky jsou též prospěšné pro cévy, mají pozitivní vliv na srdečně-cévní sytém a patří mezi antioxidanty. Také kurkuma, což je známé koření obsahující žluté barvivo kurkumin, má velmi mnoho pozitivních účinků včetně účinku na ředění krve. Kurkuma rovněž podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky a je účinná v boji a prevenci rakoviny. Také česnek je považován za zdraví prospěšný – působí na ředění krve díky obsahu salicylátů. Salicyláty jsou obsaženy v mnoha léčivech a jsou primární krev ředící složkou v aspirinu. Česnek je též prospěšný pro zdraví srdce a cév a má schopnost ničit patogeny. I cibule obsahuje salicyláty a pomáhá ředit krev.

Další přírodní látky pomáhající ředit krev: bromelin, voda, skořice, kopr, oregano, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamín B6, vitamín E, gingko biloba (jinan dvoulaločnatý). Prospěšné srdci a částečně účinné proti fibrilaci síní jsou plody hlohu obecného. Také užívání trávicích enzymů několikrát denně na lačno pomáhá odstraňovat arteriální plak a rozpouštět cévní sraženiny. Ředění krve podporuje samozřejmě i pohyb a konzumace většího množství zeleniny a ovoce pomáhá chránit před srážením krve a dalšími nemocemi, které mohou vést k potřebě užívat léky na ředění krve.

Při užívaní výše uvedených látek společně s léky na ředění krve vždy informujte svého lékaře.

Zdroj: Ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP