Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LUPY SUCHÉ MASTNÉ

OBSAH

Jaké jsou příznaky lupů?

Člověk trpící lupy projevy tohoto onemocnění jen těžko skrývá. Lupy se projevují tvorbou žlutých či bílých šupinek, a to zejména na mastné části pokožky hlavy. Někdy může dojít k zarudnutí postižené oblasti kůže.

Zdroj: Lupy

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den.
Mám 16ti letého syna,kterého trápí už 2 roky lupy. Vyzkoušely jsme různé speciální šamponý na lupy, vajíčkový zábal a nic nepomáhá.
Může někdo poradit?Děkuji

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Esenciální mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v některých rybách (losos, sleď, sardinka a makrela) a lněném oleji. Je dokázáno, že tyto kyseliny prospívají zdraví vašich očí, dovedou snížit vysoušení očí až o 60 %. Kapky obsahující esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) jsou tedy velmi účinné při léčbě tohoto onemocnění.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHÉ A ROZTŘEPENÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kris..

Ten reccept na vlasy mam nanést na suché nebo mokré vlasy?
Děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maska na suché vlasy a na roztřepené konečky se dá aplikovat jak na úplně suché čisté vlasy, tak i na právě umyté a vysušené ručníkem.

Zdroj: diskuze Suché a roztřepené vlasy

Lupy ve vlasech – projevy

Ložiska ekzému z mazových žlázek jsou zažloutlá nebo načervenalá. Kůže mívá šedobílý a mastný vzhled, který je nápadný i ve vlasové části. Postupně vznikají drobné šupinky, rozšiřuje se zarudnutí. V těžších případech se vyskytují nánosy šupin a vznikají krusty (strupy), kůže intenzivně svědí. Ve vlasové části hlavy jsou pak patrné nánosy šupin, které nutí pacienty k seškrabování. Tím se opakovaně dráždí pokožka hlavy a dochází k dalšímu zhoršování ekzému. Posléze jsou na vlasech zachyceny velké mastnélupy“, které se obtížně odstraňují.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia

Domácí recept na šampón

Domácí šampon je dobrá volba pro správné domácí experimentátorky. Domácí šampon se dá vyrobit jak pro vlasy suché, tak i pro vlasy mastné. Suché vlasy se dobře myjí domácím šamponem z Castilie a mastné vlasy zase ze šampónu z jedlé sody. Recept, jak si připravit domácí šampon z jedlé sody a šampon z Castilie, je tady: recepty na domácí šampony.

Zdroj: Recept na domácí šampon

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHE A ROZTREPENE KONECKY VLASYA LAMAVE NECHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

co mam delat kazdy druhy den si musim mit vlasy mam je vysusene mastne..a trepijou se mi konecky..a ani nechty nemam nemam pevne chci mit dlouhe..ale pokazde se mi z lomijou..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na suche a roztrepene konecky vlasy a lamave nechty je nejlepsi potravni doplnek Revalid.

Zdroj: diskuze Suche a roztrepene konecky vlasya lamave nechty

Lososový olej

Lososový olej je pro psy hodnotným výživovým doplňkem obsahujícím omega 3 mastné kyseliny. Podílí se na zlepšení imunity, ale především zlepšuje kvalitu kůže a srsti psů. Pomůže s vypadáváním srsti, zvýšením jejího lesku a zdravím srsti jako takovým.

Zdroj: Šupinatění kůže - "lupy" u psa

Diskuze

V diskuzi LUPY VE VLASECH A VARAZKY V OBLICEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislav Skarupa.

Mam 71 let . Mam problemy s lupy . Ted se mi objevily i zrudnuti a vyrazky v obliceji . Dekuji za odpoved .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech a varazky v obliceji

Lupy v obočí

Lupy v obočí souvisejí s potravinovou intolerancí na mléko. Další příčinou vzniku lupů v obočí může být i lepek.

Léčba spočívá v dodržování bezmléčné a bezlepkové diety, čímž se lupů v obočí úplně zbavíte.

Zdroj: Jak si poradit s lupy

Diskuze

V diskuzi ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry

po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Herbateka.

Dobrý den,
možná po umytí ještě vlasy propláchnout. Obecně si myslím, že recept je určen spíše pro velmi suché a poškozené vlasy. Nevím, ale nesedí mi kombinace meduňka/dubová kůra.

Zdroj: diskuze Zkouška č. 1

Péče o mastné kořínky a suché konečky

  • Používat jílovou masku jen u kořínků a ne na konečcích!
  • Umyjte si celé vlasy čistícím šamponem.
  • Pomocí hydratačních olejů a masek vyživujte své vlasy po celé jejich délce.
  • Nemasírujte vlasovou pokožku. Čím více se stimuluje krevní oběh, tím více mazu je produkováno na povrch pokožky hlavy.

Zdroj: Péče o mastné vlasy

Diskuze

V diskuzi PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den! Přidávám se do diskuze i se svým problémem v naději jakékoli rady. Už téměř rok se potýkám se silným šupinatěním hlavy, které je bohužel provázeno nezadržitelným padáním vlasů. V okolí čela a uší jsou projevy nejcitelnější - linie vlasů je pokryta tenkou "slupkou" odumřelé suché kůže, která se po navlhčení při mytí odděluje, za sucha pevně lpí na hlavě. Při odloupnutí je kůže vespodu zarudlá jako by zanícená. Stejně ačkoli aniž bych pozorovala zarudnutí vypadá pokožka po celé ploše hlavy. S méně závažnými projevy se v poslední době setkávám i v t-zoně obličeje, a na ušních boltcích. Celkově se dá říci, že pokožka mé hlavy je velmi suchá, čili nekoresponduje s typickými projevy seboroické dermatidy, ač mi ji lékař diagnostikoval a pokouší se jí neúspěšně léčit :-( Můj stav nevykazuje zlepšení ani po celkové úpravě jídelníčku, zařazení doporučených doplňků stravy, ani na běžné léčebné přípravky z lékarny. Prosím, pokud máte jakoukoli zkušenost, nebo nápad, jak pomoci, co vyzkoušet, budu vděčná za cokoli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Linda34.

Zdravím myslím že jsem měla něco dost podobného dělali se mě na hlavě takové suché strupy až by se dalo říct že mapy. Které se odlupovali někdy i s kusama vlasů no nic příjemného. Ještě v to období jsem přestávala kojit a do to jsme se ještě stěhovali do nového bydlení takže si myslím že to mohlo být i stresem každopádně jsem dostala radu od kadeřnice ať zkusím dětský olejíček na vlasy a chvíli si jej masiruji na hlavě do vlasů. A problém se za necelý 2 měsíce zlepšil tak o 80% a pak jsem si koupila ještě šampon proti lupům a bylo po problémů.

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Lupymastné vlasy

Oslabená imunita pokožky a narušení jejího přirozeného pH může vyvolat vznik lupů a mastných vlasů.

V takovém případě se k léčbě používá vhodný a silný antioxidant, který eliminuje negativní dopad volných radikálů. Je to zdánlivě nepotřebný doplněk, avšak ve finále plní antioxidant významnou funkci. Vyzkoušejte například přeliv na vlasy, který se aplikuje po jejich umytí a jehož složení je: 300 ml vody, 2 lžíce octa. Bakteriím a plísním se totiž v kyselém prostředí velmi špatně daří. Tímto jednoduchým způsobem lze tedy alespoň dočasně vyrovnat pH v pokožce.

Zdroj: Jak si poradit s lupy

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH - NEJÚČINNĚJŠÍ A NEJLEVNĚJŠÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Dobrý den Jano, četl jsem Vaši zkušenost s použitím másla při léčbě lupů. Myslím si, že je to možné použít v případě, kdy je lupovitost vlasové pokožky způsobena nadměrně se olupující suchou pokožkou. Mám na mysli, kdy je kůže ve vlasech natolik vysušená, že její vrchní vrstva popraská, vzniknou malé ostrůvky na povrchu, které se pak mechanickým působením odlupují po vrstvách. Významným indikátorem jsou suché vlasy. V tomto případě bych běžné máslo skutečně doporučil na ošetření takovéto pokožky.
Aplikaci bych doporučoval po umytí vlasů a prosušení ručníkem. Máslo by mělo být změklé, tedy je třeba ho nechat několik hodin při pokojové teplotě. Pak si nabrat zhruba velikost lískového ořechu a rozetřít si ho mezi konečky prstů a takto zamaštěnými prsty si masírovat pokožku hlavy. Je dobré si rozdělit plochu hlavy na několik menších částí, například dva boky, vršek a týlní oblast hlavy a každou z těchto oblastí si pěkně promasírovat. Není třeba se zabývat množstvím spotřebovaného másla, ale spíše se soustředit na přijemné pocity při masírování a máslo průběžně doplňovat na prsty. Pokud byste měla pak problémy s vizuálně mastnými vlasy, tak provádějte masáž navečer, na noc si nasaďte na hlavu pletenou čepici a ráno si jemně omyjte vlasy. Jen vlasy! Pokožku co nejvíce ochraňte před stykem se šampónem. Po umytí a osušení vlasů pak použijte jemný kartáč s přírodními štětinami, kterým své vlasy krásně uhladíte do zářivého lesku.
Máslo vám pomůže doplnit vlasům významný antioxidant vitamin E v přírodní formě a tím předejdete i případnému třepení konečků.
Budu velice rád, když vyzkoušíte můj postup a napíšete mi sem své zkušenosti s touto máslovou terapií pro suché vlasy.

Zdraví Cempírek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Malá.

Ještě lepší je bambucké máslo.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech - nejúčinnější a nejlevnější recept

Šampon na lupy – cena

Zde jsou uvedeny různé druhy šamponů proti lupům a jejich ceny.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi NEJÚČINĚJŠÍ ŠAMPONY NA MASTNOU A SVĚDIVOU POKOŽKU HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sochorova@datkolin.

lupy ve vlasech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Doporučuju Ducray Kertyol PSO www.covybrat.cz/samp… . Vůně není pro každého a je potřeba ji překousnout. Hlavní výhodou je, že skutečně funguje a pomáhá na lupy.

Zdroj: diskuze Nejúčinější šampony na mastnou a svědivou pokožku hlavy

Příčiny vzniku

  • nevhodná a příliš dráždivá vlasová kosmetika
  • nedostatečné opláchnutí šampónu či kondicionéru z vlasů
  • stres, úzkost a psychické vypětí
  • studené počasí a suché vnitřní vytápění
  • špatná výživa, chybějící množství vitamínů a minerálů v organismu
  • pomnožení kvasinek a plísní v organismu včetně pokožy hlavy
  • kožní onemocnění - např. (seborrhoická dermatitida, lupénka)

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Koula.

Ahoj, no pořádně si projdi něco o šamponech www.arecenze.cz/samp… a pečlivě vyber něco na lupy. Tím nemůžeš šlápnout vedle :).

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Mastné vlasy po umytí

Vlasy, které vypadají mastné ihned po umytí, mohou mít příčinu ve špatném umytí šampónem. Vlasy se pak zdají trochu mastné až ošklivě mastně lesklé. Nejúčinnějším lékem na mastné vlasy po umytí je pivo! Po umytí je ideální nalít si 250 ml piva na vlasy a nevymývat.

Zdroj: Mastné vlasy

Řešení

Tvorba lupů je proces, který nemůžeme zcela eliminovat. Mírné šupinatění kůže, které není způsobeno žádnou kožní nemocí, lze ohlídat správným mytím a používáním kvalitních přípravků. Při dlouhodobém problému můžeme použít šampony s přídavkem látek s účinkem pro snížení tvorby lupů (selen, zinek). Tyto látky snižují intenzitu dělení buněk v povrchové vrstvě pokožky vlasů. Výborným přírodním prostředkem je extrakt z aloe vera anebo tea tree oleje, které mají protiplísňové účinky. Z přípravků z lékárny můžete sáhnout po výrobcích, které obsahují účinné látky klimbazol (Climbazole), pirocton olamin (Piroctone Olamine) a dosud i ketokonazol (Ketoconazole).

Doporučené přípravky z lékárny:

  • DUCRAY šampony a séra (nejširší nabídka na trhu i pro velmi vážny stav lupů)
  • Skin CAP šampon a spray (speciální roztoky)
  • Šampony (účinné látky ketokonazol 1%, octopirox 1%)

Doporučené profesionální přípravky pro lehký stav lupů

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Domácí prostředky pro mastnou pokožku hlavy a mastné vlasy

Naštěstí existuje řada možností, jak obnovit zdraví a vitalitu pokožky hlavy i doma. Domácí prostředky patří mezi nejúčinnější opatření proti mastným vlasům. Chcete-li se zbavit přebytečné mastnoty vlasů, můžete například vyzkoušet účinný prostředek vyrobený z ústní vody a vilínu. Tuto směs aplikujte na pokožku hlavy pomocí vatových tamponů. Vilín stahuje nečistoty a ústní voda působí antibakteriálně. Po této kúře se doporučuje mytí pokožky hlavy šamponem.

Domácí kyselý oplach patří mezi další doporučená ošetření na mastné vlasy. Výroba je jednoduchá, postačí smíchat citron s litrem destilované vody. Touto směsí si pak opláchnete pokožku hlavy. Velmi účinná je i směs z octa a vody, která slouží jako dobré tonikum pro vlasovou pokožku. Doporučuje se i ošetření vlasů s použitím pudru. Pudru nasákne přebytečný maz a odstraní jej z pokožky hlavy. Mezi známé příznaky a nežádoucí projevy mastných vlasů patří lupy. Mastná pokožka hlavy a vlasů může dojít do takového stadia, že se objeví vypadávání vlasů, suché vlasy, roztřepení konečků a mnoho dalších nepříjemných projevů. Domácí opravné prostředky používané pro péči o vlasy jsou přirozené a žádoucí oproti volně prodejným chemickým roztokům.

Zdroj: Domácí masky pro mastné vlasy

Použití domácího kondicionéru z lopuchu

Domácí kondicionér na vlasy si dáme do rozprašovače. Vlasy si nejdříve umyjeme oblíbeným šamponem a trochu je vysušíme ručníkem. Pak pomocí rozprašovače aplikujeme kondicionér k pokožce hlavy, ke kořínkům vlasů. Až to budeme mít hotové, tak postříkáme také všechny vlasy, řasy a obočí po celé jejich délce a jemně je promneme. Tento kondicionér zajistí pěkný a rychlý růst silných vlasů a řas a pomůže odstranit případné lupy ve vlasech nebo také uzdravuje mastné vlasy. Kondicionér z lopuchu používáme dvakrát týdně.

Zdroj: Domácí kondicionér

Co způsobuje lupy?

Přesná příčina tvorby lupů není známa. S největší pravděpodobností jsou lupy způsobeny kombinací nadprodukce kožního mazu a Malassezia, což je typ kvasinek, které se objevují na hlavě. Jako další příčina se uvádí příliš časté mytí nebo šamponování pokožky či vlasů. Spouštěčem může být i stres, únava, akné, nezřídka může být toto onemocnění zapříčiněno alkoholem nebo změnami počasí (střídání tepla a zimy).

Zdroj: Lupy

Co na lupy nabízí lékárna?

V lékárnách existuje celá škála výrobků určených k boji proti lupům. Jsou zde produkty, jako šampony, kondicionéry a další možné prostředky, které jsou určeny k zastavení tvorby lupů. Dalo by se říci, že škála výběru je velká. Takže se není třeba obávat.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Err-cist_db udaje(titul, admins, 0)
Err-cist_db udaje(jmeno, admins, 0)
Err-cist_db udaje(prijmeni, admins, 0)


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP