Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍČINY ŽENSKÉ NEPLODNOSTI

OBSAH

Typy léčby

Léčba pro ženy

Léčba neplodnosti u žen je samozřejmě závislá na tom, co brání otěhotnění. Někdy však nemusí být příčina známa.

  • Problémy s ovulací – předepisuje se medikamentózní léčba.
  • Nevysvětlitelná plodnost – když lékař nemůže zjistit příčiny neplodnosti u vás i vašeho partnera, může léčba zahrnovat buď léky, nebo hormonální injekce, či inseminaci.
  • Blokované nebo poškozené vejcovody – provádí se operace vejcovodů.
  • Endometrióza – u mírné až střední endometriózy zahrnuje léčba laparoskopickou operaci, kdy dojde k odstranění endometriální tkáně. Tato léčba však nebývá možná, pokud trpíte závažnou endometriózou.

Léčba pro muže

Lékař vám může doporučit inseminaci. Spermie jsou shromažďovány a pak zahuštěny, aby došlo ke zvýšení počtu zdravých spermií pro inseminaci.

Nefungující počáteční léčba

Mnoho párů, které mají problémy s otěhotněním, dospěje ke společnému bodu, kdy se musí rozhodnout, zda chtějí zkusit asistovanou reprodukci.

  • In vitro fertilizace je nejčastějším typem asistované reprodukce, jde o umístění oplodněného vajíčka do dělohy přes děložní čípek.
  • Intracytoplazmatická injekce spermie – provádí se v laboratoři, kde lékař vstřikuje přímo jednu spermii do jednoho vajíčka. Pokud dojde k oplodnění, lékař vloží embryo do dělohy ženy.

Zdroj: Léčba neplodnosti

Diskuze

V diskuzi VEROSPIRON ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

manželovi narostla prsa jako ženské spraví se to vůbec?je to na žalobu děs a hrůza!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Verospiron zkušenosti

Co způsobuje ženskou neplodnost?

Ženská neplodnost je způsobena řadou faktorů, včetně následujících:

  • Poškození vejcovodů, jimiž se dostává vajíčko z vaječníků do dělohy – toto poškození může zabránit kontaktu mezi vajíčkem a spermií. Častou příčinou poškození vejcovodů bývají pánevní infekce nebo endometrióza, které způsobují tvorbu jizev.
  • Hormonální příčiny – některé ženy mají problémy s ovulací. Dochází k narušení synchronizace hormonálních změn, které řídí uvolnění vajíčka z vaječníku a zahuštění endometria (sliznice dělohy) v případě, že nedojde k oplodnění vajíčka. Tyto problémy mohou být detekovány pomocí bazálního grafu tělesné teploty a krevních testů, které zjistí hladiny hormonů.
  • Problém v děložním hrdle (děložním krčku) – u malé skupiny žen je příčinou neplodnosti to, že spermie nemohou proniknout do cervikálního kanálu, a to z důvodu abnormální produkce hlenu, nebo po předchozím chirurgickém zákroku. Tento problém může být vyřešen nitroděložní inseminací.
  • Problém v děloze – abnormální anatomie dělohy, přítomnost polypů a myomů.
  • Nevysvětlitelná neplodnost – příčinu neplodnosti není možné zjistit aktuálně dostupnými metodami u 20 % párů.

Zdroj: Neplodnost u žen

Diskuze

V diskuzi ŽENSKÉ GENITÁLIE POPIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexis.

Velmi podrobný článek :) Ještě k tomu přidala něco o labioplastice ( www.labioplastika-pr… ), která spočívá v tom, že pohlavní orgány se dají esteticky upravovat (perineoplastika a vaginoplastika se používají nejen v estetických účelech, ale spíš zdravoptnických

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ženské genitálie popis

Cvičení po odstranění dělohy

Cvičení po odstranění dělohy by mělo být prováděno v rozumné míře, tedy tak, aby ženu osvěžovalo a nevyčerpávalo. Před cvičením břicha raději upřednostněte cviky na posílení pánevního dna, které slouží jako prevence sestupu poševních stěn a úniku moči.

Obrázek dělohy.

Znak pro ženské pohlaví.

Obrázky ženského pohlaví.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Diskuze

V diskuzi PRAVDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nostradame.

ano šťáva z citronu je opravdu zázrak pro ženy mám to již vyskoušeno u dvou mých bývalých žen a opravdu je to přírodní antikoncepce a nejen to pomáhá ženám proti jejich různým neduhům,proto 100procentně doporučuji a ať ženy nemají vůbec obavy a používají šťávu z citronu a ne nějaké chemikálie které jim škodí ne jen citron ale i mnoho dalšího ovoce pomáhá dokonce existuje ovoce které léčí rakovinu 1000x účinnější než antibiotika.Lidstvo by se mělo zamyslet vše už tady bylo jen moderní člověk hledá nahrážky aby získal finanční výhody , jak seříká lékař léčí ale přiríroda uzdravuje.!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peťan.

Ano je to pravda moje žena měla takové ty ženské problémy ,kvasinky,svědění a díky šťávě z citronu je dnes v pohodě,jsem pro a ženy by si měly uvědomit zda drahé chemické prostředky,Já dávám šťávě z citronu zelenou a doporučuji. P

Zdroj: diskuze Citron a antikoncepce

Plánování

Před tím, než vy nebo váš partner zahájíte léčbu, si promluvte o tom, co všechno jste ochotni pro to podstoupit, kolik jste ochotni investovat nejen ze sebe, ale i ze svých financí, protože léčba plodnosti může být také drahá. Můžete volit mezi medikamentózní léčbou nebo operací. Pojištění však často tyto náklady nezahrnuje. Jestliže je pro vás cena rozhodující, zeptejte se raději dopředu, jak moc jsou léky či léčebné postupy nákladné. Zjistěte si rovněž, zda se vaše pojištění vztahuje na veškeré náklady. Vždy se na možnostech financování domluvte se svým partnerem.

Zdroj: Léčba neplodnosti

Poradna

V naší poradně s názvem ČMELÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Čmelín nemám, ale mám dotaz. Před 14 dny se u nás v Ostravě na zahradě objevil čmelák, který vypadá jak by byl celý posypaný pylem. Začali jsme mu říkat špindíra. Dnes se objevilo více těchto čmeláků. Nezdá se mi to normální. Fotka čmeláka mi nešla vložit . Děkuji za odpověď jedné zvědavé ženské.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

To, co vidíte na čmelákovi, zřejmě není pyl, ale piliny. Někde poblíž je kus suchého dřeva, ve kterém si čmeláci hloubí chodbičky, kde pak přezimují. Vykutaný materiál jim ulpívá na jejich tělech a díky tomu vypadají, jako by byli zaprášení.

Zdroj: diskuze Čmelák

Reprodukční systém ženy

Reprodukční systém ženy patří do rozmnožovací soustavy, což je soustava orgánů, která slouží k rozmnožování. Jejím úkolem je zajištění vzniku pohlavních buněk (gamet) a přenosu jejich dědičné informace na potomky. Zpravidla rozlišujeme samičí rozmnožovací soustavu a samčí rozmnožovací soustavu, což je anatomie ženského těla v podobě ženských pohlavních orgánů.

Ženskou pohlavní soustavou se zabývá medicínský obor zvaný gynekologie. Ženské pohlavní orgány se dle místa uložení dělí na zevní a vnitřní.

Anatomie ženských orgánů:

  • vnitřní ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina interna): vaječník (ovarium) – párová pohlavní žláza, Skeneho žlázy, Bartholiniho žláza
  • vývodné cesty pohlavní: vejcovod (tuba uterina), děloha (uterus), děložní hrdlo, pochva (vagina)
  • vnější ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina externa) / zevní pohlavní orgány: vulva, malé pysky (labia minora), velké pysky (labia majora), poštěváček (clitoris)

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY BEZ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,
již rok užívám Cyclo 3Fort 2krát denně a Anopyrin 100 jedenkrát denně. V posledních dvou měsících se mně začaly objevovat po těle modřiny(hlavně na stehnech), bez zjevné příčiny. Prosím, mohlo by to být užíváním těchto dvou léků dohromady? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyclo 3 Forte i Anopyrin 100 obsahují kyselinu acetylsalicylovou, což je léčivá látka užívaná ke zpomalení srážlivosti krve. Přílišné zpomalení srážlivosti krve, například předávkováním, způsobí výrony krve do podkoží po sebemenším tlaku. Výron krve je pak vidět na kůži jako modřina. Určitě kontaktujte svého lékaře, který dohlíží na srážlivost vaší krve a ukažte mu to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny bez příčiny

Protilátky na spermie

Někteří muži sami produkují abnormální protilátky proti vlastním spermiím. Tyto protilátky pak brání v cestě k vajíčku a znemožňují tak oplodnění. U jiných mužů nejsou problémem spermie, mají ve varlatech normální spermie, ale přesto pak spermie ve spermatu chybí, nebo je jich jen velmi málo, nebo jsou abnormální. Existuje několik důvodů, proč je ve spermatu nízký počet spermií, i když jich muž produkuje dost:

  • Retrográdní ejakulace – v tomto případě ejakulují spermie dozadu, do močového měchýře; obvykle je retrográdní ejakulace způsobená předchozí operací.
  • Absence hlavní spermiové trubice (chámovodu) – tento genetický problém mají někteří muži, kteří se narodí bez chámovodu.
  • Obstrukce, která se objeví mezi varlaty a penisem.
  • Protilátky proti spermiím – dochází k napadání vlastního sperma při cestě k vajíčku.

Varikokély jsou nejčastější příčinou odstranitelné mužské neplodnosti. Tato abnormální rozšíření žil nad varletem mohou být odstraněna chirurgicky. Až 20 % infertilních mužů má abnormální nebo nízký počet spermií, které způsobují jejich neplodnost, a to bez identifikovatelných důvodů. Tento jev se nazývá idiopatická neplodnost. Díky důkladnému testování obou partnerů však může být u 85 % párů odhalena příčina neplodnosti. Mnoho párů tak může otěhotnět již po prvním roce léčby.

Zdroj: Testy mužské plodnosti

Diskuze

V diskuzi NEPŘÍJEMNÁ ÚZKOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Hofman.

Mám nepříjemnou úzkost scvrklého těla jak by mě ta úzkost chtěla celého pohltit, tiky v očích, slzení, bolesti na srdci pod srdcem, co mám udělat abych se nepříjemné úzkosti zbavit, abych to byl opět celý já, mám za sebou psychoterapie a myslím si že to mohlo vyvolat náhlé vysazení prášků citalec a neurol které jsem bral cca15 let, když jdu necítím vůbec své těle hlavně záda a je to velmi nepříjemné, i když rozum funguje normálně. Jiří Hofman Broumov dnes beru eliciu, derin, euthyrox, snažím choduit na procházky, jíst hodně ovoce, minerálky a stále nic nezabírá, úzkost stále vyvíjí od října lonského roku a je stále velmi nepříjemná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Bez vyřešení prvotní příčiny úzkosti nepřináší užívání antidepresiv trvalé výsledky. Touto příčinou jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující chronické záněty nervů v těle a buněk v mozku. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit výživu, abyste se z úzkosti trvale uzdravili, a žádné léky jste k tomu už nepotřebovali. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Nepříjemná úzkost

Jak se diagnostikuje příčina neplodnosti?

Neplodnost mužů se zjišťuje analýzou spermatu; test hodnotí kvantitu a kvalitu spermatu. Krevní test se používá na kontrolu hladiny testosteronu a dalších mužských hormonů. Pokud se jedná o ženskou neplodnost, lékař vás může odeslat k několika testům, včetně:

  • Hysterosalpingografie – jde o ultrazvukové nebo rentgenové vyšetření, které poskytne lékaři informace o stavu reprodukčních orgánů. Barva nebo fyziologický roztok bývají vstřikovány do děložního čípku a sleduje se jejich cesta k vejcovodům, ultrazvuk nebo rentgen odhalí, zda jsou vejcovody průchozí nebo blokované.
  • Laparoskopie – při této metodě je laparoskop (štíhlá trubička opatřená fiberoptickou kamerou) vložen do břicha přes malý řez v pupíku. Laparoskop umožňuje lékaři prohlédnout si dělohu, vaječníky a vejcovody, aby byly detekovány abnormální výrůstky (endometrióza). Lékař rovněž může zjistit, zda se vejcovody otevírají ve stejnou dobu.

Zdroj: Neplodnost u žen

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Dobrý den,mám stejné problémy.Jak prosím dopadla další šetření?Děkuji M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radoslav.

Zdravím, tiež mám taký problém,aké vyšetrenia ste absolvoval.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice příčiny

Hodnocení počáteční mužské neplodnosti

Aby mohla být diagnostikována neplodnost mužů, je nutná návštěva u urologa. Urolog bude pravděpodobně postupovat následujícím způsobem:

  • Nejprve se musí seznámit nejen s vaší osobní, ale i rodinnou anamnézou, zjistit váš zdravotní stav a historii týkající se reprodukce (prodělané operace, užívání léků).
  • Zeptá se vás rovněž na vás životní styl (cvičení, kouření a užívání drog).
  • Provede fyzickou zkoušku.
  • Bude chtít znát podrobnosti z vašeho sexuálního života (jakékoli problémy se sexem nebo pohlavně přenosnými chorobami).

Specialisté na mužskou neplodnost se liší ve svých přístupech a postupech, ale níže předkládáme některé z testů, které můžete očekávat.

Analýza spermií a spermatu

Vyškolený odborník hodnotí počet spermií, jejich tvar, pohyb a další proměnné. Obecně platí, že vyšší počet normálních tvarů spermií znamená vyšší plodnost. Ale výjimky jsou běžné. Mnoho mužů s nízkým počtem spermií nebo s abnormálními spermiemi je přesto plodných, a asi 15 % neplodných mužů má sperma normální.

Pokud je první analýza spermatu v normě, může lékař nařídit druhý test pro potvrzení výsledků. Když jsou oba testy v normě, je muž pokládán za plodného. Pokud se však něco ve výsledcích odklání od normálu, může lékař nařídit další vyšetření, aby byl zjištěn přesný problém.

Pokud je sperma v pořádku, ale nemůže projít trubicí (chámovodem), je to pravděpodobně způsobeno fyzickým zablokováním trubice, což lze upravit pomocí operace.

Fyzická zkouška

Kvalitní fyzické prohlídky mohou odhalit například varikokély (rozšíření žil v šourku) nebo hormonální problémy. Zjišťují i testikulární velikost. Fyzické zkoušky by měly být prováděny urologem.

Hormonální hodnocení

Tvorbu spermií zabezpečuje testosteron a další hormony. Hormony však nejsou hlavním problémem neplodnosti u 97 % neplodných mužů. Odborníci se tedy neshodují v tom, jestli je důležité zabývat se hledáním hormonálních příčin neplodnosti.

Genetické testování

Genetické testy mohou identifikovat specifické překážky fertility (plodnosti) a problémy se spermiemi. Experti se však neshodují v tom, kdy by měly být tyto genetické testy provedeny.

Zdroj: Testy mužské plodnosti

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY OTOKU VNITŘNÍ STRANY TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, mám dotaz?

pokaždé když ráno vzbudím mám obličej natekléj už přes rok.Mám štitnou žlázu užívám Euthyrox 50 mikrogramů ,ale to mám už od 10.let je mě 40.let.

Byla jsem na konizace.děložního čípku.HPV virus

A v krvi jsem měla cukr 5,22 na lačno a po glukoze asi 120 min. 11,67 cukr a mám nateklé břicho .

Můžete mě poradit?

Děkuji s pozdravem

Lopézova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

ještě užívám léky na psychiku antidepresiva ,už 8.let Manžel se oběsil.

Lopézova

Zdroj: diskuze Příčiny otoku vnitřní strany tváře

Co způsobuje zavodnění organismu

Mezi příčiny, proč se zadržuje voda v organismu, patří mimo jiné přehnané solení, nadměrná konzumace cukru, antikoncepce, překyselení organismu nebo nemoci. Někdy může zavodnění těla nastat před menstruací, přičemž po ní ustoupí.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Diskuze

V diskuzi FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.

prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení



děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mnozilova.

prosim o zdeleni priciny viz.re

Zdroj: diskuze fleky tmavé u vnitřních okrajů očí,u kořene nosu,přecházejí až pod oči

Hlavní příčiny deprese

Existuje celá řada faktorů, které mohou zvýšit riziko deprese. Nejčastěji se jedná o tyto:

  • zneužívání;
  • léky;
  • konflikty;
  • smrt nebo ztráta;
  • genetika;
  • významné události;
  • osobní problémy;
  • závažná onemocnění;
  • zneužívání návykových látek.

Zdroj: Příčiny deprese

Poradna

V naší poradně s názvem POCENÍ VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Noční pocení

Lidé se můžou potit jak přes den, tak v noci. Noční pocení trápí mnoho lidí. Je velmi nepříjemné probudit se uprostřed spánku zcela propocený.

Příčinou nočního pocení nebo pocení ve spánku bývá nejčastěji u žen menstruace, klimakterium neboli přechod a někdy těhotenství. Další příčiny nočního pocení mohou být některé typy rakoviny. HIV infekce vede také k pocení ve spánku. Dále různé infekční onemocnění, například záněty močových cest, kapavka nebo i hormonální příčiny způsobené poruchou žláz s vnitřní sekrecí, nejčastěji štítné žlázy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení ve spánku

Příčiny

Svědění je většinou projevem nějakého lokálního poškození kůže, provází například bodnutí hmyzem, podráždění různými chemikáliemi a podobně, a odezní po zhojení defektu. Také různá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizovaná svěděním spolu se svými viditelnými projevy, například lupénka či atopický ekzém, z přenosných chorob je to například svrab a jiná parazitární onemocnění. Tato onemocnění léčí dermatolog.

Zdroj: Příčiny svědění kůže

Jak je ženská neplodnost léčena?

  • Laparoskopie – ženy, u kterých byl diagnostikován problém s vejcovody nebo onemocnění pánve, mohou podstoupit rekonstrukci reprodukčních orgánů nebo mohou otěhotnět prostřednictvím in vitro fertilizace. Laparoskopie může odstranit zjizvenou tkáň, léčit endometriózu, odstranit cysty na vaječnících a otevřít zablokované cesty.
  • Hysteroskopie – umístění hysteroskopu přes pochvu do dělohy může být použito k odstranění polypů a myomů, k úpravě zjizvené tkáně a k otevření blokovaných cest.
  • Lékařská terapie – ženám trpícím ovulačními problémy mohou pomoci předepsané léky.
  • Intrauterinní inseminace – odkazuje na laboratorní postupy, které shromažďují sperma, opláchnuté speciálním roztokem, a pak je umístí v době ovulace do dělohy. Spermie jsou do dělohy aplikovány přes úzký plastový katétr, který se vkládá do pochvy. Tento postup může být proveden v kombinaci s léky, které stimulují ovulaci.
  • In vitro fertilizace – vajíčka jsou oplodněna laboratorně a poté umístěna do dělohy. Ženám jsou pro stimulaci vajíček předepsány gonadotropiny; jestliže monitorování zjistí, že jsou vajíčka v pořádku, jsou vyjmuta pomocí vaginální ultrazvukové sondy s jehlou. Spermie se shromáždí, propláchnou a přidají se k vajíčkům. O několik dní později jsou embrya (oplozená vajíčka) vrácena do dělohy pomocí nitroděložního oplodňovacího katétru. Jakákoli další embrya mohou být se souhlasem páru zmražena pro další použití.
  • Intracytoplazmatická injektáž spermie se používá tehdy, když spermie nedokážou „doputovat“ k vajíčku. Spermie se injekčně vloží do vajíčka a poté se umístí do dělohy ženy.
  • Dárcovství vajíček – pomáhá k dosažení těhotenství ženám, které nemají normálně fungující vajíčka, ale mají normální dělohu. Dárcovství vajíček znamená odebrání vajíček z vaječníku od ženy, která prošla stimulací vaječníků (užívání léků na plodnost). Dárcovská vajíčka jsou pak laboratorně spojena se spermiemi partnera. Oplodněná vajíčka jsou vrácena do dělohy.

Lékařská terapie a in vitro fertilizace zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění i u žen s diagnózou nevysvětlitelné neplodnosti.

Zdroj: Neplodnost u žen


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP