Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘILIŠ SVĚTLA MOČ

OBSAH

Světlá stolice

Světlá stolice je způsobena nedostatkem tvorby žluči nebo zablokováním střevního kanálku, čímž dochází k nedostatku pigmentace. Tento problém bývá spojen i s podrážděním střev a nepravidelnou stolicí. Pokud se objeví světlá stolice, je to jasné znamení onemocnění jater nebo žlučníku. Přírodní barvu stolice (tmavou) způsobuje žluč, takže světlá stolice je jasným příznakem nedostatečné produkce žluči nebo špatného vylučování, zároveň může být příznakem žlučových kamenů, zjizvení nebo zánětu.

Zdroj: Projevy špatné funkce jater

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ KAMÉLIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROŠOVÁ.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli by kamélii vadilo podlahové topení.A musí mít hodně světla,nebo by mohla být v chodbě,kde moc světla není?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ani podlahové topení a ani málo světla není pro kamélie to pravé. V létě je dobré ji pěstovat venku nebo na terase a v zimě ji ideálně dát na okenní parapet v místnosti s teplotou okolo 15°C. Každé nedodržení těchto podmínek povede k tomu, že kamélie buď nepokvete nebo nebude vůbec prosperovat.

Zdroj: diskuze Pěstování kamélií

Světlá stolice u dítěte

Světlá stolice jednorázově nevadí. Pokud ji má dítě delší dobu, je nutné vyšetření. Světlá stolice je dána nedostatkem žluči ve stolici, což může být způsobeno jednak poškozením jaterní tkáně, jednak poruchou odtoku žluči.

Pokud se u vašeho dítěte dlouhodobě vyskytuje světlá stolice, která není způsobena konzumací jídla, neváhejte a obraťte se na svého lékaře, který navrhne další vyšetření, aby se zjistila příčina. Stejně tak postupujte v případě zežloutnutí kůže nebo bělma.

Zdroj: Stolice u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sarka.

Neredukuje se mnozstvi vitaminu K pri vysokych teplotach? Vareni, pecení...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamín K je teplotně stabilní. Nezničí ho mráz ani teplota při vaření či pečení. Jediná degradace vitamínu K nastává při působení světla. Do jaké míry se z té které potraviny vlivem světla degraduje vitamín K není známo a je třeba dalšího výzkumu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Žloutenka a světlá stolice

Typickým příznakem žloutenky je světlá, acholická stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Diskuze

V diskuzi SVĚTLA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdaléna.

S tak malým dítětem jít k lékaři a nesedět u PC a poptávat rady!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Nakonec se stolička časem upravila sama.Dětský lékař to vůbec neřešil.

Zdroj: diskuze Světla stolice

Světlá stolice v těhotenství

Světlá stolice v těhotenství může být ovlivněna přijímanou potravou. Každopádně se tyto příznaky nesmí podceňovat a je důležité navštívit gynekologa, a to co nejdříve.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Diskuze

V diskuzi SILICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Awera svetla.

Zdravím, Ize použit jen semena? Třeba podrcená? Dík za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze SILICE

Léčba světlé stolice

Světlá stolice se neléčí. Pokud se u vás objevuje opakovaně světlá stolice, tak je nutné, abyste navštívili lékaře. Ten určí příčinu vašich zdravotních problémů. Podle konkrétní příčiny se pak bude také odvíjet léčba. Světlá stolice představuje pouhý příznak, je třeba vždy řešit primární zdravotní problém.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem DRACÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám dracénu a tmavší byt, kvůli lodžií. Nebude jí vadit málo světla?? Děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Čím méně světla, tím užší listy a vyčouhlý kmínek. Rostlina bude žít i ve stínu, ale nebude tak pěkná, jako kdyby byla na plném slunci. Méně slunce znamená i méně hnojit, protože rostlina ve stínu nepotřebuje tolik živin.

Zdroj: diskuze Dracéna jak se o ni starat

Světlá stolice a srdce

Světlá stolice a bolesti srdce provázejí celou řadu stavů a mohou, ale nemusejí spolu souviset. Vždy je důležité pátrat po příčině obtíží na základě odborných vyšetření.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem FÍKUS BENJAMÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Rajdlová.

Mám Fíkus benjamin a neustále opadávají listy prosím o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Opadávání listů je zcela normální. Je to kvůli nedostatku světla při krátkých zimních dnech a dlouhých nocích. Fíkus pochází z oblastí tropického pásu, kde je po celý rok dostatek světla. V našich podmínkách se fikus musí přizpůsobit zkrácené denní době a to tak, že shodí jednu třetinu svých listů. Listy normálně zežloutnou a spadnou. Příští rok na jaře se znovu obnoví.

Zdroj: diskuze Fíkusy druhy a pěstování

Světlá stolice u dětí

Světlá stolice u dětí může být příznakem poruchy průtoku žluči žlučovodem. Bývá pak spojena s tmavou močí. Barvu stolice ale také ovlivňuje jídlo, které dítě snědlo. Pokud by problém se světlou stolicí u dítěte přetrvával déle, raději s dítětem navštivte dětského lékaře.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Fotografie světlé stolice

Tady je několik fotek, na kterých je vidět světlá (acholická) stolice: acholická stolice foto.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Poradna

V naší poradně s názvem SKLADOVÁNÍ LIPOVÉHO KVĚTU SUŠENÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie brandlova.

Prosím o sdělení jak mám skladovat sušený lipový květ?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Lipový květ se po usušení skladuje v hadrovém pytlíku doma při pokojové teplotě bez přístupu světla.

Zdroj: diskuze Skladování lipového květu sušeného

Acholická stolice u dospělých

Světlá stolice u dospělých je patologický příznak, který ukazuje na poruchu jaterní tkáně nebo na problém s odtokem žluči. Barva stolice je dána přítomností žluči ve stolici, a je-li stolice světlá, znamená to, že se žluč v játrech netvoří nebo že do střeva nepřitéká. Obě tyto příčiny světlé stolice mohou být velmi závažné a neměly by se podceňovat. Pokud jste si všimli, že je vaše stolice či stolice někoho z vašich blízkých světlá, neváhejte a obraťte se na svého lékaře, který navrhne další vyšetření, aby se zjistila příčina. Předtím než začnete pomýšlet na různá onemocnění, je nutné zapátrat v paměti, zda jste v posledních dvou dnech nekonzumovali potraviny, které by mohly stolici zbarvit tak, že se jeví světlejší než obvykle. V příbalovém letáku užívaných léčiv byste také mohli najít informaci o tom, že preparát mění barvu stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VENKOVNÍ PŘEVISLÉ BEGONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Pavláčková.

Hlízy begonií jsem vysadila po přezimování do truhlíku. Kam mám truhlíky umístit? Děkuji A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Truhlíky umístěte na místo, kde nemrzne a je tam hodně světla. Udržujte vlhkou zem a po skončení mrazů je pak dejte ven.

Zdroj: diskuze Pěstování venkovní převislé begonie

Světlá stolice

Stolice, která je bledá nebo šedá, může být způsobena nedostatečným žlučovým výstupem z důvodu cholecystitidy, žlučových kamenů, Giardia parazitní infekce, hepatitidy, chronické pankreatitidy nebo cirhózy. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud se sníží výstup žluči, stolice je mnohem světlejší. Jiný typ světlé stolice je zapříčiněn použitím antacidu, který obsahuje hydroxid hlinitý. Stolice se může stát dočasně světlou rovněž po zkoušce iriografie. Světlá stolice může být lesklá nebo mastná a je odporně páchnoucí kvůli nestrávenému tuku ve stolici.

Zdroj: Druhy stolice

Poradna

V naší poradně s názvem KANADSKÉ BORŮVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamáš Robert.

Dobrý den. Mám balkónové kanadské borůvky. Vláhu mají, dostatek místa, hnojiva používám pro borůvky, ale listy a květy mi usychají. Přímého slunečního světla mají jen večer. Co dělám špatně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Důvodem bude zřejmě nedostatek slunečního světla. Kanadské borůvky potřebují plné slunce po celý den. Snesou i polostín, ale čím méně slunce mají, tím hůře prosperují. Smrtící pro ně pak je stav, kdy mají málo slunce, díky čemuž nemohou spotřebovat dodané hnojivo, které se hromadí v půdě a rostlinu postupně ničí.
Další příčinou může být nevhodné pH substrátu. Kanadské borůvky vyžadují pH půdy v rozmezí 4 až 5,2. Zjistit pH můžete pomocí lakmusového papírku, kterým změříte kyselost výluhu z vašeho substrátu.
Na balkoně, který je orientován severozápadně, neočekávejte žádné zázraky při pěstování plodonosných rostlin. Můžete ho ale využít pro pěstování krásných begónií nebo na letnění pokojových rostlin, například klívii se bude na tomto balkóně v létě skvěle dařit.

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Příznaky spojené se světlou stolicí

Pokud je acholická stolice doprovázena žlutým zbarvením očního bělma nebo tmavou močí, vyhledejte lékařskou pomoc, s vysokou pravděpodobností se jedná o příznaky žloutenky.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Rhipsalis burchellii

Moderní nenáročná rostlina Rhipsalis burchellii má ráda dostatek světla, ovšem bez přímých slunečních paprsků. Substrát by měl zůstat stále vlhký. Dobré je dopřát rostlině i rosení, nepřelévat. Kvete v období Velikonoc bílými květy.

Zdroj: Kaktus rhipsalis

Rhipsalis heteroclada

Moderní nenáročná rostlina Rhipsalis heteroclada má ráda dostatek světla, ovšem bez přímých slunečních paprsků. Substrát by měl zůstat stále vlhký. Vhodné je rostlinu i rosit. Nepřelévat. Kvete v období Velikonoc bílými nebo žlutými květy.

Zdroj: Kaktus rhipsalis

Acholická stolice - příčiny

Biliární systém je drenážní systém žlučníku, jater a slinivky břišní. Žluč se vytvoří v játrech, uloží ve žlučníku a ten ji pak uvolňuje do první části tenkého střeva (duodenum), kudy prochází potrava. Žluč je to, co dodává stolici její hnědou barvu, takže pokud není žluč vyrobena nebo jsou blokovány žlučovody, bývá výsledkem stolice, která je světlá.

Mezi běžné příčiny světlé nebo jílově zbarvené stolice patří:

  • Alkoholická hepatitida
  • Biliární cirhóza
  • Vrozená vada
  • Cysty
  • Žlučové kameny
  • Hepatitida typu A, B nebo C
  • Infekce
  • Sklerozující cholangitida
  • Nežádoucí účinky léků
  • Zúžení trubicového orgánu (striktury)
  • Nádor

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Hodnocení barev podle dTestu

WELLA VIVA

Hodnocení dTestu: DOBŘE (2,0)

Po obarvení byly vlasy v dobrém stavu. I po 4 týdnech na nich barva dobře držela. Oproti barevné škále byl odstín o trochu tmavší. Produkt lehce zbarvuje pokožku a zabarvuje textilie.

Zde můžete vidět cenu výrobku WELLA VIVA.

L’ORÉAL RÉCITAL

Hodnocení dTestu: DOBŘE (2,1)

Barva s dobrými až velmi dobrými výsledky. Pouze lesk vlasů po obarvení byl hodnocen jako uspokojivý. Produkt lehce zbarvuje pokožku hlavy.

LONDA LONDACOLOR

Hodnocení dTestu: DOBŘE (2,2)

Z testovaných přípravků dosáhl nejlepších výsledků při barvení a vlasy se po jeho použití hezky lesknou. Barva je však méně odolná vůči působení světla. Lehce zbarvuje pokožku vlasů, zejména mokré vlasy následně zabarvují textilie.

Zde můžete vidět cenu výrobku LONDA LONDACOLOR.

SCHWARZKOPF DIADEM SEIDEN-COLOR

Hodnocení dTestu: DOBŘE (2,2)

Dobrá barva s drobnými nedostatky. Průměrný lesk vlasů, průměrné překrytí šedin po 4 týdnech. Nižší odolnost vůči působení světla. Zejména mokré vlasy zabarvují textilie.

Zde můžete vidět cenu výrobku SCHWARZKOPF.

GARNIER NUTRISSE CREME

Hodnocení dTestu: DOBŘE (2,2)

Výsledky barvení jsou dobré, avšak po 4 týdnech se vytrácí rovnoměrnost obarvení. Barva je méně odolná vůči mytí vlasů a působení světla.

Zde můžete vidět cenu výrobku GARNIER NUTRISSE CREME.

SCHWARZKOPF DIADEM CARE GLOSS

Hodnocení dTestu: DOBŘE (2,3)

Dobrá barva s drobnými nedostatky. Průměrný lesk vlasů. Méně odolná vůči mytí vlasů a působení světla. Mokré vlasy zabarvují textilie.

Zde můžete vidět cenu výrobku SCHWARZKOPF DIAMEN CARE GLOSS.

POLY PALETTE INTENSIV-COLORATION

Hodnocení dTestu: DOBŘE (2,3)

Dobré výsledky barvení, avšak vlasy nejsou na omak hebké a nelesknou se. Nižší odolnost vůči mytí vlasů i působení světla. Lehce zbarvuje pokožku hlavy. Především mokré vlasy pak zabarvují textilie.

Zde můžete vidět cenu výrobku POLY PALETTE INTENSIV-COLORATION.

L’ORÉAL EXCELL 10’

Hodnocení dTestu: DOBŘE (2,4)

Vlasy obarví za 10 minut, avšak odstín se odchyluje od barevné škály. Stálost překrytí šedin je po 4 týdnech uspokojivá. Nižší odolnost vůči mytí vlasů a působení světla. Lehce zabarvuje textilie.

SCHWARZKOPF COLORISTE 10 MINUT

Hodnocení dTestu: USPOKOJIVĚ (2,7)

Vlasy obarví za 10 minut, avšak odstín se odchyluje od barevné škály. Překrytí šedin, lesk a stálost barvy po 4 týdnech jsou uspokojivé. Menší odolnost vůči mytí vlasů i působení světla.

Zde můžete vidět cenu výrobku SCHWARZKOPF.

LONDA LONDACOLOR

Hodnocení dTestu: USPOKOJIVĚ (3,3)

Výsledek barvení ještě dobrý, ale po 4 týdnech již jen dostačující. Velmi nízká odolnost vůči působení světla. Produkt lehce barví pokožku hlavy. Zejména mokré vlasy následně zabarvují textilie.

Zde můžete vidět cenu výrobku LONDA LONDACOLOR.

ROSSMANN/ACCENT

Hodnocení dTestu: USPOKOJIVĚ (3,4)

Oproti barevné škále je barva vlasů tmavší, jejich stav po obarvení je uspokojivý. I po 4 týdnech dobře kryje šediny. Lehce zbarvuje pokožku hlavy, zejména mokré vlasy zabarvují textilie.

Zde můžete vidět cenu výrobku ROSSMANN / ACCENT.

POLY PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS

Hodnocení dTestu: DOSTATEČNĚ (3,6)

Pouze uspokojivá shodnost s deklarovanou barevnou škálou. Vlasy se po obarvení málo lesknou. Produkt dobře a rovnoměrně kryje šediny. Nízká odolnost vůči mytí vlasů a velmi nízká vůči působení světla. Zejména mokré vlasy zabarvují textilie.

Zde můžete vidět cenu výrobku POLY PALETTE PERMANENT NATURAL COLORS.

L’ORÉAL EXCELLENCE

Hodnocení dTestu: DOSTATEČNĚ (3,7)

Vcelku dobré výsledky při barvení, jen se barva mírně odchyluje od barevné škály a vlasy se příliš nelesknou. Po 4 týdnech průměrné překrytí šedin. Nízká odolnost vůči mytí vlasů a velmi nízká vůči působení světla.

ROSSMANN / ACCENT – kaštanové odstíny

Hodnocení dTestu: DOSTATEČNĚ (3,7)

Uspokojivý výsledek barvení, ale barva na vlasech příliš neodpovídá barevné škále. Uspokojivý je rovněž stav vlasů po barvení (s ohledem na rozčesávání a lesk). Velmi nízká je však odolnost vůči působení světla.

Zde můžete vidět cenu výrobku ROSSMANN / ACCENT kaštanové odstíny.

Zdroj: Nejlepší barvy na vlasy

Rhipsalis baccifera

Moderní nenáročná rostlina Rhipsalis baccifera má ráda dostatek světla, ovšem bez přímých slunečních paprsků (nejideálnější je ranní slunce). Substrát by měl zůstat stále vlhký. Dobré je i dopřát rostlině rosení. Nepřelévat. Kvete v období Velikonoc bílými nebo žlutými květy, které jsou zprvu kuličkovitého tvaru.

Zdroj: Kaktus rhipsalis


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP