Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍPRAVKY NA KŮŽI

OBSAH

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Medřický.

Prosím o sdělení, zda mohu používat mast z konopí na bolest kolena, užívám-li Warfarin. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravky aplikované na kůži nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Klidně tuto mast můžete používat dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a konopi

Neléčená kvasinková infekce

Mykóza v meziprstí vede ke vzniku trhlin na kůži a může se stát bránou vstupu pro bakterie, častou komplikací je streptokoková infekce dolních končetin, takzvaná růže (erysipel), kterou je nutno léčit antibiotiky.

Zdroj: Kvasinky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem PROTEINOVÉ PŘÍPRAVKY A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,zajímalo by mě jestli se můžou při dně užívat proteinove přípravky,tedy i aminokyseliny,nebo jen syrovátkový protein a chia semínka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vše, co obsahuje aminokyseliny obsahuje i puriny a vytváří v těle kyselinu močovou. Když použijete proteinový přípravek, tak ten den omezte jiné potraviny s vysokým obsahem purinů jako je například maso. U proteinových přípravků se vyhněte příchuti čoko, protože kakao obsahuje extrémní množství purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proteinové přípravky a puriny

Hlavní příčiny tvorby šupinek na kůži

Šupinky na kůži může způsobovat celá řada onemocnění, přičemž šupinky samotné nemusí být nemocí. Tvorbou šupinek se velmi často vyznačuje například lupénka, jež může mít mnoho forem a lokalizací. Jestliže se u vás šupinky na kůži objeví, je dobré navštívit lékaře.

Zdroj: Šupinky na kůži

Diskuze

V diskuzi CHEMICKÉ PŘÍPRAVKY PRO VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Zdravíčko,
existují postřiky (chemikálie / EKO), které jsou kombinované pro více chorob najednou? Např. pro peronosporu a zároveň pro padalí ... nebo musím ošetřovat proti každému zvlášť?
Pokud musím ošetřovat zvlášť, jaké nechat prodlevy mezi jednotlivými postřiky?
Dík za odp., Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Pro ošetření více chorob můžete smíchat různé přípravky do jednoho postřiku. Smícháním vznikne takzvaná jícha, která se pak aplikuje na rostliny. O tom, jaké postřiky na co použít, se dodočtete v kalendáři pro vinaře, kde je pro každý měsíc popsáno jak postupovat. Zde najdete kalendář pro vinaře: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Chemické přípravky pro vinnou révu

Červené suché fleky na kůži

Příčiny

Příčinou výskytu červených suchých fleků může být lupénka, což je neinfekční vyrážka, která se projevuje právě výskytem větších červenavých skvrn s odlupujícími se částečkami kůže. Většinou postihuje pokožku hlavy, lokty, kolena a dolní části zad. Může se vracet celý život. Příčina lupénky není známa, ale imunitní systém při jejím propuknutí vytváří nové kožní buňky příliš rychle.

Co s tím dělat

Bohužel není v moci současné medicíny lupénku zcela vyléčit. Léčba zahrnuje medicínské přípravky aplikované na kůži, světelné terapie, léky standardně užívané ústy, injekce nebo infuze. Tradiční lokální léčbou je natírání poškozených částí těla kamenouhelným dehtem nebo jemu podobným ditranolem. Nevýhodou této léčby lupénky je dočasné tmavé zabarvení kůže a zanechávání tmavých skvrn na oblečení a nábytku.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA NA KŮŽI FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Našla jsem pěkné fotky, kde je dobře vidět červená kopřivka na kůži, tak vám sem posílám odkaz: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kopřivka na kůži foto

Pityriáza – diagnostika

Ve většině případů lékař stanoví diagnózu na základě typického kožního nálezu. V případě pochybností lze provést mikroskopické vyšetření z odebraných šupinek na postižené kůži.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN KDE LZE KOUPIT A HEŘMÁNEK NA OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den! Prosím sháním Hypermangán a heřmánek na obklady. Tuty 2 věci. Potřebuji to z lékárny poslat známé. Můžete mi poradit v jakém e - shopu je koupit abych to zaplatila a jí oba přípravky došly? Z 1 lékárny oba přípravky budu to posílat tedy finance převodem. Děkuji za odpověď S pozdravem Katka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hypermangan kde lze koupit a Heřmánek na obklady

Šupinky na nohou

Šupinky na nohou mohou být způsobeny mimo jiné i křečovými žilami, kdy dochází v důsledku špatného odtoku krve z postižené žíly k poškozování kůže. Vzniká zde určitý typ ekzému, který se objevuje na kůži nad postiženou žílou a kolem ní. Při léčbě těchto nepříjemných kožních obtíží musíte mít tedy na zřeteli skutečnost, že je způsobuje nemocná žíla. A když se uzdraví žíla, uzdraví se i kůže.

Zde můžete vidět, jak vypadá šupinatá kůže na nohou.

Jak a čím zamezíme vysušování kůže? Vzniku suché, šupinaté a svědivé kůže můžeme zabránit pravidelným používáním změkčovadel, mezi něž se řadí mýdlové náhražky (jež sice nepění, ale fungují stejně dobře jako obyčejná mýdla; k sehnání v lékárnách), koupelové oleje a zvlhčovače vzduchu. Tyto přípravky zmírňují ztrátu vody z vnější vrstvy kůže tím, že určité látky pokryjí kůži ochranným filmem, který udržuje v pokožce vodu. Tyto látky zároveň pomáhají při zamezování vstupu infekcí. Změkčovadla jsou velmi bezpečná, nevstřebávají se a nedostávají se tak do těla.

Zdroj: Šupinky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem MODRÁ KULIČKA POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, dcera 8 let má na paži pod kůží takovou malou bouličku velikosti hrášku, je to namodralé a bolí jí to. Nevíte co to může být?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoznačně nejlepší řešení je prohlídka u kožního lékaře. Příčin může být mnoho a některé znamenají vážnější rizika. Nepodceňujte to a nechte jí to vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modrá kulička pod kůží na paži

Plíseň na kůži foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět plíseň na kůži.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZESVĚTLIT KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Nevíte někdo, jak se dají zasvětlit pigmenotvé skvrny na kůži po opálení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zesvětlení kůže je možné dosáhnout pomocí několika různých látek. Například z domácích zásob je možné použít citronovou šťávu. Jak se používá citronová šťáva na zesvětlení kůže a další látky, jako například kyselina kojic, vitamín B3 nebo medvědice lékařská se blíže píše zde: www.ceskenemoci.cz/s…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zesvětlit kůži

Domácí recept na pityriázu

Velmi účinná je jedlá soda. Jedlá soda se rozpustí v horké vodě a do této směsi se namočí bavlněný hadřík, který se na 15 minut přiloží na poškozenou kůži.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Diskuze

V diskuzi SUPER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Super článek, na jednom místě jsou všechny přípravky na žilní nedosatečnost.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Super

Depigmentace

Depigmentace je problém, který je způsoben nedostatkem kožního pigmentu (melaninu) v kůži a projevuje se jako různě velká bílá ložiska na pokožce. Příčinou depigmentace může být například poranění (jizvy), zánětlivá onemocnění kůže nebo aplikace léků a chemikálií na kůži. Nehezké depigmentace se zbavujeme pomocí moderního přístroje Candela GentleLase, který přispívá k tonizaci postižených míst tak, aby po několika ošetřeních splynula s okolní pokožkou.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Čau, jaký je to pocit, když ti lezou ti broučci v kůži? Je to cítit a nebo teprve jsou znát až ty záněty a vlastně ani nevíš, že ti něco leze v kůži. Díky za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Myslel jsem, že neštovice a svrab jsme již vymýtili. Nebo se snad svrab ještě v Evropě běžně mezi lidmi vysktuje?

Máte nebo měli jste svrab?

Zdroj: diskuze Svrab

Příčiny červených fleků na kůži

Červené fleky na kůži připomínají angiomy, ale nepředstavují žádnou hrozbu pro celkové zdraví a trvalý tón pleti. Tyto skvrny jsou obvykle spojeny s pobytem na slunci, častěji se vyskytují na částech těla, které jsou náchylnější ke spálení. Fleky, které jsou asymetrického vzhledu nebo se stále zvětšují, se mohou objevit po dosažení věku padesáti let a musí být zkontrolovány kožním lékařem, aby byl vyloučen vznik rakoviny kůže. Zde jsou časté příčiny červených skvrn na kůži:

  • Červené fleky jsou spojeny s nadměrným sluněním a objevují se v místech, která jsou náchylná ke spálení.
  • Červené fleky mohou být genetického původu. Některé skvrny jsou přítomné od narození, zatímco jiné mohou být patrné až v průběhu let (puberta).
  • Červené fleky na kůži mohou být výsledkem infekce kůže.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem LUPÉNKA PSORIÁZA, LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně článku k lupénce. Trpím touto kožní nemocí asi tři roky a běžné léky mi nezabírají. Můžu zkusit tyto doporučené doplňky? Jak dlouho je musím užívat? Je jich poměrně hodně, můžete mi říct, kolik to zhruba bude stát? Děkuji. Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemusíte opouštět klasickou léčku přípravky, které vám předepsal lékař. Naopak, používejte je dále, ale uvedené přípravky z článku k nim prostě zařaďte. Pokud potíže ustoupí, můžete od léků upustit a používat jen tuto kombinaci látek. Důležité je, aby jste užívala všechno v předepsaných dávkách. Je to ověřená kombinace čistě přírodních látek, která byla podrobena výzkumu po dobu několika let.
Je možné, že se Vám lupénku podaří potlačit úplně, nebo ji udržíte pod kontrolou. V tom druhém případě, budete muset užívat přípravky do konce života, ale záleží jen na vás, jak moc s tím chcete bojovat. Otázka ceny je také čistě na vás, protože mnoho z doporučených látek se dá v akci koupit za sníženou cenu. Můžete nemoc kontrolovat, nebo ji prostě mít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Lipomy pod kůží

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně, objevují se tedy pod kůží na ruce, na zádech, na hlavě, na břiše. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, případně pokud jde o takzvaný angiolipom, který může, ale nemusí být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami). Tukové bulky ve vnitřních orgánech se mohou projevit různě, obvykle dle místa lokace a velikosti nádoru.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Fialové fleky na kůži

Příčiny

Fialové fleky na kůži může způsobit seboreická keratóza. Jedná se povětšinou o nezhoubný nádor kůže. Rakovinové výrůstky se mohou vyvinout s postupujícím věkem. Bývají tmavé i barevné, se zrnitým povrchem (není to vždy platící pravidlo).

Co s tím dělat

Léčba nebývá nutná, nicméně pokud by šlo o zhoubnou rakovinu kůže, je třeba vyhledat lékaře. Už jen kvůli určení správné diagnózy, jelikož kožní choroby si jsou na pohled většinou tak podobné, že pro laika není snadné je správně identifikovat.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Šupinky na hlavě

Šupinky odlupující se ze zrohovatělé vrstvy vlasové pokožky se označují jako lupy. Lupy mají podobu bílých smítek, která se nacházejí jak ve vlasech, tak i na šíji a ramenou. Co se týče příčin tvorby lupů, existuje jich hned několik: použití nevhodných vlasových šamponů nebo jejich nedostatečné vymytí z vlasů, mytí vlasů příliš horkou vodou, sušení vlasů horkým vzduchem a podobně. Kvalitu vlasů a vlasové pokožky ovlivňuje rovněž časté střídání teplot, nošení pokrývek hlavy, nadměrný stres, špatná životospráva či hormonální změny. Působení mužských pohlavních hormonů, které v menším množství obsahuje i ženský organismus, zvyšuje činnost mazových žlázek.

Zde můžete vidět, jak vypadají šupinky na hlavě.

Základem léčby lupů je ošetřování vlasů a pokožky na hlavě speciálními šampony, které většinou obsahují síru nebo dehet. Účinnější jsou pak šampony s látkami, jež hubí kvasinky. Mezi tyto látky patří například ketokonazol, jenž se nachází ve známém šamponu NIZORAL. Šampony by měly nastolovat rovnováhu v pokožce (dejte si pozor na hojně rozšířené přípravky na mastné vlasy, protože jejich časté používání může kůži vysušovat a nutit ji tak k větší tvorbě mazu). Přípravky proti lupům jsou běžně dostupné v lékárnách i bez lékařského předpisu. Po několika dnech jejich používání se tvorba lupů obvykle sníží a až po několika týdnech lupy postupně zmizí. Šampon můžete doplnit vhodnými kondicionéry nebo oleji. V případě, že se stav navzdory uvedeným opatřením nelepší, je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Šupinky na kůži

Šupinky na obličeji

Jestliže máte suchou pleť (to jest kůži na obličeji), znáte jistě tento scénář: hydratační či výživný krém používáte několikrát denně, a přesto to vypadá, jako by na něj vaše pokožka vůbec nereagovala. Místo toho vás stále trápí pnutí, zarudlá místa a šupinky. Šupinky se z pleti začnou odlupovat, je-li pleť extrémně suchá (kromě tohoto problému má suchá kůže ještě jednu nevýhodu, a sice tendenci k rychlejší tvorbě vrásek). Šupinatění obličeje může mít několik příčin: nedostatek kožní tukové vrstvy, celková dehydratace, nedostatek zdravých tuků a vitamínů ve stravě, chladné a větrné počasí, nadměrné slunění, pobyt v klimatizovaných místnostech, používání nešetrných pleťových přípravků s obsahem alkoholu, kouření, kožní i jiná onemocnění.

Zde můžete vidět, jak vypadají šupinky na obličeji.

Lidem se suchou pletí se nedoporučuje používat přípravky ve formě gelu ani klasická mýdla, jelikož pokožku ještě více vysušují. A ačkoli to zní paradoxně, dokonce i samotná voda vysušuje, na obličej ji proto používejte minimálně (nahrazujte ji například termální, pleťovou nebo micelární vodou) a místo koupelí volte raději kratší sprchování. Taktéž šetřete s příliš horkou vodou. Suchá pleť je citlivá a nespokojí se s prvním, chemií přeplněným krémem. Z tohoto důvodu ji ošetřujte nejjemnějšími přípravky nejlépe z lékárny, které jsou určené pro citlivou pleť. Ty totiž většinou neobsahují konzervační látky a nejsou parfémované. Dále je vhodné ošetřovat pokožku obličeje produkty, jež obsahují vitamíny A a E nebo pupalkový olej.

Zdroj: Šupinky na kůži


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP