Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘIUŠNICE BEZ HOREČKY

OBSAH

Příušnice v těhotenství

Příušnice v těhotenství mohou způsobit vady u dítěte v podobě rozštěpu rtu, poruch sluchu či mentálních vad, v těžších případech pak potrat či předčasný porod. Plod těhotné ženy je ohrožený především v prvním trimestru.

Zdroj: Příušnice

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Po aplikaci vakciny (15.11.)bylo dceři mdlo, za cca 24 hod. se dostavily horečky - max. 39°C, které stále přetrvávají (18.11.). Kromě tlaku za očima si na nic jiného nestěžuje. Co vy na to ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dcera přežila bez zřetelných následků, horečky po 4 dnech opadly, bolesti hlavy a nemožnost hýbat očima ustoupily, jen se 20.11,07 osypala po celém trupu (splývající makulózní vyrážka). Nedokáži určit, zda se jednalo o reakci na Silgard, v okolí však nikdo jiný podobné obtíže neměl, což by se v případě virózy dalo očekávat....

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Diagnostika horečky

Diagnostika horečky závisí na příznacích, je stanovena měřením teploty. Teplota vyšší než 38 °C je považována za horečku.

Zdroj: Horečka

Poradna

V naší poradně s názvem KARDIOSTIMULÁTOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kadeřávková Alena.

Mám kardistimulátor a pužívámp Xarelto na ředění krve a jaště Rytmonorm,teď jsem nachlazená,mám rýmu, kašel a zvýšenou teplotu , co můžu užívat na bolest hlavy a snížení teploty . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav můžete použít paracetamol - lék na snížení horečky a na tlumení bolesti. Přípravky s paracetamolem jsou volné prodejné a zcela bezpečné pro pacienty užívající Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Příušnice bez teploty

U spousty lidí (zhruba u poloviny) probíhají příušnice skrytě, to znamená, že dotyčný ani neví, že je nakažený, takže nemá žádné příznaky. U ostatních pacientů se nejprve objevují neurčité příznaky. Nemocní jsou unavení, slabí, mohou mít pocit napětí v oblasti slinných žláz, častokrát mívají také nechutenství, jsou unavení a mívají zvýšené teploty. Postupně dochází k otoku slinných žláz, který způsobuje bolestivost v oblasti tváří, ale i podčelistní a podjazykové oblasti. Bolest se zvýrazňuje při otevírání pusy a kousání. V tomto stadiu už nebývají jen zvýšené teploty, ale horečky. V ústní dutině bývají zduřelé vývody slinných žláz. Otok příušních žláz bývá většinou zpočátku jednostranný, v odstupu jednoho až čtyř dnů dochází ke zduření i druhostranných žláz, popřípadě také podčelistních a podjazykových. Typicky bývá otok nejvýraznější v oblasti tváří před ušními boltci, kde se nachází parotidy, tedy příušní žlázy. Žlázy bývají zvětšené zhruba tři až sedm dní, pak otok povoluje. Na pohmat bývají žlázy měkké, citlivé až bolestivé. Kůže na povrchu bývá jakoby napjatá a spíše bledá, ne červená.

Zdroj: Příušnice

Zimnice bez horečky

Zimnice je běžně způsobena nízkými vnějšími teplotami nebo měnícími se vnitřními teplotami, například když máte horečku. Když máte zimnici bez horečky, příčiny mohou zahrnovat nízkou hladinu cukru v krvi, úzkost nebo strach nebo intenzivní fyzické cvičení.

Zdroj: Každý večer zimnice

Diskuze

V diskuzi BILI V KRKU OBRAZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Prosim vas v krku se mi na leve strane udelala bila takova hrudka. Kdyz se kouknu do krku tak jako by se stahne ze kolikrat jde videt jen bila tecka. Prosim porad te mi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý večer včera sme byli u doktora málej má horečky a angínu tak nám předepsal antibiotika sou mu 4roky dnes večer málej my říká že mu bolí krku tak sem se podívala má byle tečky.. Lekla sem se jen chci se zeptat není to vážný? Nebo to patří ktomu pořád semi stěžuje že mu to bolí nevím jak mám ho uklidnit děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Bili v krku obrazek

Co je aspirin?

Aspirin je lék určený k úlevě od bolesti a ke snížení horečky. Je součástí skupiny léků zvaných nesteroidní protizánětlivé. Aspirin se používá při léčbě řady obtíží, včetně horečky, bolesti, revmatické horečky a zánětlivých onemocnění, jako je revmatoidní artritida, perikarditida a Kawasakiho nemoc. Nižší dávky aspirinu jsou vhodnou prevencí proti srdečnímu infarktu nebo riziku cévní mozkové příhody. Také jsou možnou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Aspirin je znám i pod názvem kyselina acetylsalicylová. Tato kyselina je nedílnou součástí lidského metabolismu. Aspirin má dále antiagregační účinek, inhibuje produkci tromboxanu, který se za normálních okolností váže na krevní molekuly.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám na jazyků byli povlak a červené tečky až dnes se mi udělaly puchyrky, vůbec sem neměla horečky nic jen me bolelo v krku asi ccca 2dní. Je to vážný neboj se jedná o něco ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Příznaky horečky

Horečka způsobuje nepříjemné oslabení vašeho těla (imunitního systému). Známky a příznaky horečky zahrnují následující:

  • zvýšenou teplotu nad 38 °C u dospělých i dětí;
  • chvění, třes a zimnici;
  • bolesti svalů a kloubů;
  • bolest hlavy;
  • občasné pocení;
  • zrychlený tep nebo bušení srdce;
  • pocit mdloby, závratí nebo slabosti;
  • při velmi vysoké teplotě (40 °C) dochází ke křečím, halucinacím, zmatenosti.

Zdroj: Horečka

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE TECKY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

No mojej dcerke zistili meninkogog ale dostala se stoho a je na antibiotikach je ta choraba nakazlivz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Meningokok je nakažlivý, přenáší se kapénkovou infekcí. Inkubační doba je od jednoho až do osmi dní od nákazy. Při léčbě antibiotiky bývá nakažlivost postupně omezována uzdravováním nositele. Výraznými příznaky nákazy meningokokem jsou rychlý nástup horečky, zvracení a výsev červených skvrn na kůži - petechie. Průběh je nebezpečný a musí se co nejdříve (do několika málo hodin) zahájit léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene tecky na kuzi

Očkování

Nejúčinnější prevencí je samozřejmě očkování. První očkování se provádí společně s očkováním proti zarděnkám a spalničkám v takzvané „triple vakcíně“ v 15. měsíci, přeočkovává se ve 21.–25. měsíci, tedy 6–10 měsíců po první vakcíně. Imunita zůstává celoživotní.

Zdroj: Příušnice

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Muzu poprosit o radu,nevite co by to mohlo byt?manzelovi se to udela vzdy kdyz je delsi dobu na nohou.Dekuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Dobrý den. 3. března jsem byla pozitivní na covid. Středně těžký příběh. Poté stále problémy, únava, zvýšený tep tlak, píchani na levé straně u srdce.
Tento týden zánět močového měchýře, včera na pohotovosti, zjištěny zánět prave ledviny, 40 horečky. Dnes v noci se mi udělal bolestivý rudy fleky u vnitřního kotníku. Stále se trochu zvětšuje. Posílám obrázek. Můžete poradit? Děkuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Léčba

Léčba zahrnuje klidový režim na lůžku, podávání léků snižujících teplotu a bolest (antipyretika, analgetika), podávání obkladů. Žádný lék, který by byl určen proti viru parotitidy, není k dispozici. V případě zánětu slinivky břišní (pankreatitidy) je nutné dodržovat dietu (obvykle dieta shodná s takzvanou žlučníkovou dietou, tedy s omezením tuků). Při zánětu varlat (orchitidě) se dávají chladné obklady a ordinují se glukokortikoidy (léky tlumící zánětlivou reakci). Léčba trvá obvykle 5–14 dní. Otoky mohou v některých případech způsobovat problémy s přijímáním potravy, strava by proto měla být kašovitá a nedráždivá. Příušnice obvykle proběhnou bez komplikací a nezanechávají žádné následky. Pokud však léčba příušnic neproběhne včas a není zcela účinná, může dojít k rozšíření zánětu do dalších částí těla a způsobit jisté komplikace.

Zdroj: Příušnice

Diskuze

V diskuzi FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobry den,chtěla bych se zeptat.Prodelala jsem dvakrát za sebou hnisavou anginu a po poslední angině uběhlo cca 14dni a včera jsem dostala horečky,zimnice a strašně me bolí klouby po celém tele.Udelelal se mi u podpaží takový flíček a vypadá jak "cucflek" no a druhy se mi udělal na stejném místě na druhé ruce.Nesvědí ani nepalí.Co to muže byt?dekuji za radu s pozdravem Petra.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fleky

Nebezpečnost horečky

  • u lidí trpících onemocněním srdce a cév – horečka nutí srdce pracovat rychleji a silněji, což může způsobit poruchy srdečního rytmu a srdeční záchvat;
  • při onemocnění plic;
  • v prvních třech měsících těhotenství – prudký výkyv teploty může způsobit poškození plodu;
  • dlouhotrvající vysoké horečky mohou být příčinou dehydratace a poškození mozku;
  • vysoká horečka u kojenců a malých dětí může způsobit křeče.

Zdroj: Rady jak na horečku

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Prášky sem užívala 2 dny. Bylo mě po nich tak strašně nevolno, pořád sem zvracela a bylo mě šíleně špatně... Prášky sem vysadila a je mě zase dobře... Fůj už nikdy!! A ta nálepka mě taky děsí :O

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ILONA MAIVASOVA.

Týden jsem ho brala, hnus,jak mi bylo špatně,vyvarujte se ho!!!!!!
je to neregistrovaný SÚKLEM lék teprve se testuje, co asi s náma udělá...
Já měla šílenou slabost, malatnost, návaly horečky a nakonec i vyrážku...
podotýkám, že nejsem na nic alergická a zánět moč. cest jsem měla vícekrát,nepomohl stejně mi ho jiný lékař ve FN ihned vysadil a předepsal Augmentin. už nikdy více , byly to hrozné STAVY
s pozdravem Ilona

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Inkubační doba

Inkubační doba činí 14 až 23 dní, kdy se nákaze není možné nijak vyhnout. Po prodělané nákaze zůstává celoživotní imunita. Nejvyšším rizikovým faktorem je oslabený imunitní systém a styk s nakaženou osobou (i osobou, u které se nemoc neprojevuje), neočkovanost, pobyt ve školních zařízeních, v kolektivech.

Zdroj: Příušnice

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Ustohal.

JSEM ROČNÍK 1948. Mám asi 3 měsíce po operaci zvětšené prostaty. Byla mě provedena tzv. dezobliterace. Po dvou měsících jsem začal hrát tenis tenis, nejprve se nic nedělo ale nyní 3 měsíce po operaci, mě po každém tenise mě začne bolet břicho, moč je červená a vychází ze mě sražená krev asi 3x o velikosti asi 1 cm.
Horečky ani nic takového nemám. Uklidní se to za dva dny, moč je normální, břicho už nebolí, ale potom při dalším tenise, chodím 3x v týdnu, se to opakuje.
Co s tím?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha po operaci prostaty

PŘÍUŠNICE

Příušnice jsou infekčním onemocněním, které se latinsky značí jako parotitis epidemica. Příušnicemi může onemocnět téměř kdokoliv. Nemoc se šíří kapénkovou infekcí, nejčastěji napadá děti od 2 let. Tato nemoc napadá slinné žlázy, které se nachází mezi dolní čelistí a ušním lalůčkem. Tato oblast obvykle nateče a je velmi bolestivá. Příušnice mohou zasáhnout ale i jiné orgány, například slinivku břišní, CNS a varlata.

Příznaky a průběh

Mezi časté příznaky patří horečka, zánět příušní slinné žlázy, její bolestivost a zduření. Někdy toto onemocnění provází jednostranná hluchota. Inkubační doba je 15 – 24 dní. Nemocný je infekční sedm dní před a sedm dní po otoku slinné žlázy. Mezi možné, ale velmi vzácné, komplikace příušnic patří virová meningitida a encefalitida.

Příušnice bez teploty

Pokud se jedná o mírnou formu tohoto onemocnění, může se stát, že se nemoc neprojevuje horečkou ani výrazným zánětem. Jediným projevem může být jen nepříjemný pocit v místech příušních slinných žláz.

Obrázky a fotografie příušnic

Příznaky tohoto onemocnění jsou k nahlédnutí zde: příušnice foto.

Léčba

U příušnic není vždy stejný průběh léčby, pokud se jedná o mírnou formu, tak příznaky samy odezní. V případě té nejběžnější formy, tak teplota klesne zhruba za tři dny a otoky zmizí tak za deset dní. Při tomto onemocnění dochází k hospitalizaci, jen když se objeví komplikace. Základem léčby je snižování teploty například pomocí zábalů a léků a zmírňování otoku pomocí teplých obkladů. I u tohoto onemocnění jsou určité zásady, které je dobré dodržovat, například jíst tekutou stravu, nevyhýbat se lékům proti bolesti, omezit tuky, dodržovat ústní hygienu, pít dostatek tekutin (rozhodně ne kyselé nápoje).

Příušnice u dospělých

Prvním problémem s příušnicemi u dospělých je v tom, že málokterého pacienta napadne, že v dospělosti onemocněl touto dětskou chorobou. Obvykle na to přijde, až když už nemoc podcenil. Podcenění tohoto onemocnění u dospělého muže může způsobit to, že nemoc zasáhne i jedno, nebo obě varlata, u mužů i žen může navíc dojít i k zasažení mozku. Toto onemocnění může tedy způsobit jak sterilitu, tak i hluchotu.

Příušnice v těhotenství

Pokud by se stalo, že příušnicemi onemocní žena, která čeká dítě, je třeba, aby informovala svého gynekologa, který u ní stanoví postup co dál. Celkově ale platí, že tato choroba není považována za kritickou pro dítě.

Očkování na příušnice

Očkování je povinné v České republice od roku 1987. První dávka s tímto virem se podává zhruba v patnáctém měsíci života dítěte a pak se provádí přeočkování zhruba za 6 až 10 měsíců.

Zdroj: Dětské nemoci nejen u dětí

První příznaky

Nemoc začíná horečkou s 38–40 °C a zduřením příušní žlázy (hmatatelný otok v místě před a pod ušním lalůčkem). Otok je bez zarudnutí, může být bolestivý (nemusí být!) a může se rozšířit jak na druhou příušní žlázu, tak může postihnout i další velké slinné žlázy, tedy žlázu podčelistní a podjazykovou. Obvykle otok začíná jednostranně a po 2–3 dnech postihne i druhou žlázu, případně na jedné straně může otok ustoupit a objevit se na straně druhé. Podle závažnosti onemocnění trvají příušnice 5–14 dnů, poté horečka i další příznaky ustupují. V některých závažnějších případech se může přidružit zánět mozkových blan (meningititida) s vysokou horečkou, zvracením a bolestmi hlavy, u části nemocných tento stav může zanechat jednostranné postižení sluchu až hluchotu.

Nemocný je infekční zhruba 3–14 dní před propuknutím onemocnění (maximální infekčnost se uvádí 48 hodin před objevením se prvních příznaků) a dále přibližně 7–14 dní po vyléčení. Měl by proto být po tuto dobu izolován od zdravých jedinců.

Zde můžete vidět, jak vypadají příznaky příušnic.

Zdroj: Příušnice

Příušnice u dospělých

V současné době jsou postiženi převážně dospělí jedinci, a to z toho důvodu, že od roku 1987 probíhá povinné očkování proti parotitidě, od roku 1995 pak ve společné vakcíně ještě proti zarděnkám (rubeola) a spalničkám (morbilli) v 15. měsíci věku dítěte a přeočkování se provádí mezi 21.–25. měsícem věku (tedy 6–10 měsíců po prvním očkování). Nakazí se převážně lidé, kteří nebyli očkováni, nicméně i očkovaní jedinci mohou ve výjimečných případech onemocnět. Onemocnění má sezónní výskyt, a to hlavně v zimních měsících a na jaře. Komplikující záležitostí u dospělých je zánět slinivky břišní. Ta se projeví nechutenstvím, bolestmi břicha, nevolností a zvracením. Většinou tato pankreatitida nezanechá následky, nicméně jsou zaznamenány i případy, kdy pankreatitida při příušnicích vedla k poškození slinivky (poškození Langerhansových ostrůvků, které obsahují buňky tvořící inzulin), a tedy ke vzniku cukrovky. Častou komplikací u dospělých mužů je zánět varlat. Zánět může postihnout buď jen jedno z varlat, nebo obě. Varle je výrazně zvětšené, bolestivé, kůže nad ním je zarudlá. Jedná se o stav, který pokud není léčen, může vést k neplodnosti.

Zdroj: Příušnice

Octové ponožky

Octové ponožky jsou účinné na vysoké horečky u dětí (39 °C a více). Octové zábaly se mohou použít i při medikaci.

Návod na přípravu

Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ponožky jsou výborné i pro malé děti, u kterých se moc nedoporučují zábaly.

Na zábaly lze použít obyčejný ocet nebo jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet: Utrhnete 2 –4 kusy bezinkových květů, dáte je do 1 litru jablečného 5% octa a pevně zavřete. Necháte „uzrát“ na sluníčku asi 14 dní.

Jak dlouho ponožky nosit

Po 20 minutách působení zábal vyměňte.

Efekt

Snížení horečky o jeden stupeň.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Dávkování

Tomanol se užíval na tlumení bolesti, horečky a zánětu v dávce 2 až 3 potahované tablety denně s jídlem nebo 1 až 2 čípky denně.

Zdroj: Lék Tomanol

Příznaky horečky

Zvýšená tělesná teplota není nemoc, nýbrž příznak, který může signalizovat přítomnost choroby. Je součástí boje organismu proti původcům infekce a podporuje vylučování toxických látek. Horečku způsobuje celá řada činitelů, mimo jiné dehydratace, přepracování, včelí či komáří bodnutí, alergická reakce, otrava, rakovinné bujení, bakteriální nebo virová infekce. Buňky imunitního systému po rozpoznání nepřátelského agens uvolní bílkoviny, které zprostředkují informaci do části mozku zvané hypothalamus o potřebě zvýšit tělesnou teplotu. Horečku tedy není vhodné okamžitě potlačit, zejména nepřesahuje-li 40 °C či netrvá-li déle než 3 dny. V některých případech se dokonce doporučuje zvýšit tělesnou teplotu například horkou koupelí, aby se urychlil průběh onemocnění. V některých zahraničních nemocnicích se umělé vyvolávání horečky využívá i při léčbě chronických onemocnění (například rakoviny).

Zdroj: Rady jak na horečku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP