Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍZNAKY CUKROVKY

OBSAH

Diabetická nefropatie

Diabetická nefropatie je v současné době hlavní příčinou chronického selhání ledvin nejen v České republice, ale i ve vyspělých státech světa a výrazně snižuje kvalitu života pacientů s cukrovkou.

Toto onemocnění není vyléčitelné, ale lze zpomalit jeho progresi. Zcela zásadní je co nejdůslednější kontrola cukrovky za intenzivního inzulínového režimu již od počátku tohoto onemocnění. Dále se uplatňuje nízkoproteinová dieta. Infekce močových cest vznikají u cukrovky snadněji, musí být tedy důsledně léčeny nejen záněty s příznaky, ale i náhodný nález bakterií v moči. V prevenci tohoto onemocnění je tak zásadní udržet hodnotu koncentrace glukózy a krevního tlaku pokud možno na normálních hodnotách, předcházet zánětu močových cest a důsledně jej léčit.

Diabetická nefropatie má 4 fáze průběhu onemocnění. První fáze je bez příznaků, pouze se zvětšují ledviny. Ve druhé fázi již nastává drobný únik proteinů z těla močí, tedy mikroalbuminurie. V této fázi již dochází k zánikům některých glomerulů, a tím ke snížení filtrační funkce ledvin. Ve třetí fázi se zvyšuje únik proteinů močí, který poukazuje již na vážné poškození ledvin doprovázené vysokým krevním tlakem. Poslední fází je selhání ledvin.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA JE VE VÝŽIVĚ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Bez vyřešení výživové příčiny cukrovky typu 2 nepřispívá podávání inzulinu k trvalému vyléčení nemoci, jen potlačuje její příznaky. Příčinou tohoto typu cukrovky je nevhodná strava, vyvolávající inzulinovou rezistenci, která způsobuje, že hladina cukru v krvi se zvyšuje na nezdravé hladiny. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si cukrovku typu 2 sami trvale vyléčili, a inzulin jste už nepotřebovali. Kontakt tel. 608 155 338.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčina je ve výživě.

Mikroalbuminurie

Mikroalbuminurie je specifickou formou nálezu bílkoviny v moči. Můžeme ji charakterizovat jako nález malého množství bílkoviny známé jako albumin v moči. Ačkoliv se mikroalbuminurie sama o sobě nijak neprojevuje, může být důležitou informací o hrozícím onemocnění ledvin. Je prognosticky významná u onemocnění ledvin souvisejících s cukrovkou a vysokým krevním tlakem. Je-li albuminurie potvrzena, znamená to, že by měl být pacient pravidelně sledován a pečlivě léčen, aby se funkce ledvin postupně nezhoršovala ve smyslu rozvoje chronického selhávání ledvin. Speciálně u cukrovky mikroalbuminurie stojí na počátku rozvoje diabetické nefropatie.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY CUKROVKY U MUŽŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dříve jsem se pohyboval s cukrem kolem 5,6 po koronaviru a 2 očkování, mám 7,2 je mi 70.roků a nechci brát chemii, která stejně nepomůže, poradí někdo co opravdu pomůže bez chemie?Děkuji za odpověd. M.Lidák

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky cukrovky u mužů

Nejčastější příznaky cukrovky

Lidé často trpí cukrovkou, aniž by o tom věděli. Hlavním důvod spočívá v tom, že prvotní příznaky nejsou viditelné. Mezi nejčastější příznaky cukrovky patří následující:

  • časté močení
  • nepřiměřená žízeň
  • intenzivní hlad
  • přibývání na váze
  • neobvyklé hubnutí
  • popudlivost
  • zvýšená únava
  • rozmazané vidění
  • tvorba modřin a špatná hojivost poranění
  • výskyt různých infekcí (kvasinkové)
  • svědění kůže
  • zarudnutí dásní a jejich otok
  • sexuální dysfunkce u mužů
  • necitlivost nebo brnění, zejména na nohou či rukou

Zdroj: Příznaky cukrovky

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Test na diabetes

Diabetes Test (domácí test na cukrovku) je efektivní test k včasné detekci abnormální hladiny cukru v krvi, která může být příznakem cukrovky nebo jiných zdravotních problémů. Jeho cena se pohybuje kolem 199 Kč za 2 ks.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Řešení

Pravidelně jezte 1–2 krajíčky chleba, můžete si upéct i vlastní bezlepkový. Vyzkoušejte to, je velmi pravděpodobné, že se vám výrazně uleví a budete méně unavení a podráždění.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Diskuze

V diskuzi PROČ JE VYSOKÝ KREATIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva Dornaková.

Dobrý večer,mám prosbu, zda je při léčbě cukrovky druhého typu špatný, že má múj přítel vyšší hodnoty kreatinu.Mohli byjste mně napsat zda ano nebo ne. Děkuji za laskavost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

Dobrý den,

prvně je potřeba si uvědomit, že kreatin a kreatinin jsou dvě odlišené látky. Kreatinin vzniká odbouráváním kreatinu v ledvinách. Pokud má tedy Váš přítel zvýšené hodnoty kreatininu (který asi v dotazu myslíte), znamená to, že ledviny nepracují tak by mě by měli a nedokáží dostatečně kreatinin vyfiltrovat a odstranit z krve.
Zda je tento stav vážný nebo ne, Vám nedokážu říct. Záleží jak moc jsou hodnoty zvýšené oproti normálnímu stavu, a také jak dlouho.
Rozhodně to ale není nic pozitivního a je potřeba tuhle situaci nepodcenit a aktivně ji řešit. RZ

Zdroj: diskuze Proč je vysoký kreatin

Hladina cukru v krvi – tabulka

Tabulka rozsahů hodnot krevního cukru při odběru na lačno (krev odebraná ze žíly) pro muže

Rozsah [mmol/litr] Stav
< 3,3  hypoglykemie – nebezpečné!
3,9–5,5  normální hladina cukru
> 5,5  glykemie – zvýšená hladina cukru

Hodnoty nad 7 mmol/litr signalizují cukrovku – hyperglykemie!

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Diskuze

V diskuzi MUŽU MIT VYRAZKU Z CUKROVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angel.

Dobrý den jsou to spise takove pupinky jsem z toho dost nervozní,jestli to není svrab ale nesvedi to skoro vubec diky za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mužu mit vyrazku z cukrovky

Hodnota cukru v krvi u zdravého muže

Hladina cukru v krvi, odborně glykemie, udává koncentraci cukru v krvi. Cukry (neboli sacharidy) jsou základním zdrojem energie pro lidské tělo. Regulačními mechanismy je glykemie udržována v úzkém rozmezí, díky čemuž je zajištěn dostatečný přísun energie pro tělo a zároveň nedochází k poškození orgánů sníženou nebo zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Glykemie je tělem regulována v úzkém rozmezí, u dospělého muže je to 3,9–5,6 mmol/l při odběru krve nalačno. Pokud hodnota glykemie klesne pod spodní hranici (3,3 mmol/l), začnou se rozvíjet příznaky nízké hladiny cukru v krvi (odborně hypoglykemie) a při velmi nízké glykemii může vzniknout až hypoglykemické kóma.

Při dlouhodobě zvýšené hladině cukru v krvi (nad 7 mmol/l) dochází k rozvoji cukrovky (diabetu mellitu). Při vysoké hladině glukózy v krvi (odborně hyperglykemie) může dojít až k hyperglykemickému kómatu.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ CELÉHO TĚLA BEZ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka chvátalová.

ahojik chtěla bych se vás na něco zeptat ohledně mého svědění

už asi přes půl roku mě pořád svědí celé tělo a byla jsem u paní doktorky,kde mě dala prášky a ale to nepomáhá a je to čindál horší a v noci nespím a koukám do zdi svědí mě úplně všechno a nejhorší to je v noci a ráno přes den to je lepší a svědí mě to docela dost a fakt už nevím co s tím mám dělat prášky beru dvoje,ale moc nezabírají aji mě svědí tam dole aji zadek aji nohy úplně všechno také jsem zkoušela na koupel vločkovou kaši do koupele a mám aji olejíček ale pořád nic potřebuji poradit co s tím mám dělat je to fakt k nevydržení každý den se sprchuji a pořád nic.poradíte mi prosím co s tím mám dělat nebo co na to zabírá děkuji moc a bojím se škrabat aby to nebylo pak horší ještě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Může to být svrab, přemnožené kvasinky na kůži, alergie a nebo příznak jiného onemocnění, například cukrovky. Jak vidíte, tak babské rady v tomto případě moc neúčinkují, takže pomoc hledejte v ordinaci kožního lékaře, popřípadě u internisty - imunologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění celého těla bez vyrážky

Cukrovka typu 1

Cukrovce 1. typu se nedá předcházet. U diabetu 1. typu je nutná pravidelná aplikace inzulinu, a to dokonce několikrát denně. K tomu slouží injekce (inzulinové pero), které se aplikuje v oblasti paží, stehna nebo břicha. Jestliže je hladina glukózy v krvi kolísavá, pak je nutná inzulinová pumpa. Ta stabilně dodává do těla potřebnou dávku inzulinu.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Diskuze

V diskuzi SNIDANE PRVNI TYDEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliska.

mam problem v prvnim tydnu se snidani mam po ni za chvili hlad snist hodne nemohu ohledne cukrovky da se snidane necim nahradit poradte diky vase eliska

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Snidane prvni tyden

Příznaky cukrovky u mužů

Příznaky diabetu u mužů a žen jsou obecně podobné, ale jsou zde některé příznaky, které jsou pro muže jedinečné, jsou pro ně specifičtější. Zejména se jedná o:

  • sníženou pevnost svalové hmoty
  • opakující se tvorbu oparů nebo vyrážky kolem genitálu
  • svědění kolem penisu
  • erektilní dysfunkce

Snížená pevnost svalové hmoty

Nevysvětlitelná ztráta svalové hmoty může být známkou vysoké hladiny cukru v krvi. Pokud je hladina cukru v krvi na vysoké úrovni, dochází k odbourávání tuků a svalů. Výsledná ztráta hmotnosti je obvykle patrná u lidí s diabetem 1. typu. Nicméně to může ovlivnit i lidi s diabetem 2. typu.

Opakující se genitální potíže

Genitální potíže jsou způsobeny kvasinkovou infekcí, která nastává, pokud jsou hladiny cukru v krvi vysoké, takže dochází k vylučování cukru močí. Mezi příznaky pohlavních onemocnění patří:

  • zarudnutí žaludu
  • otok žaludu
  • svědění
  • nepříjemný zápach
  • tvorba bílého povlaku na kůži
  • bolestivost při pohlavním styku

Erektilní dysfunkce

Erektilní dysfunkce je jedním z ukazatelů diabetu. Erektilní potíže jsou způsobeny vysokou hladinou cukru v krvi, což má za následek nedostatečný přísun krve do penisu nebo poškození nervů penisu. Erektilní dysfunkce je definována jako neschopnost dosáhnout erekce a uspokojení sexuálními aktivitami.

Zdroj: Příznaky cukrovky

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blaha.

Dobre rano.Chci se zeptat,dnaska ve 2.30 rano mě začwla brnět ruka.Prsti mě brni na dotek necitim 3 prsty.Mam cukrovku 2 stupně.Beru inzulin a prašky.Když jsem se měřil měl jsem 5.6.Muže byt brněni ruky součast cukrovky?Dik za odpověď.Blaha Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cukrovku doprovází onemocnění neuropatie končetin, které se takto projevuje. Zároveň ale může být tato necitlivost způsobena přeležením, pak je jen krátkodobá. Poraďte se se svým diabetologem na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Příznaky cukrovky u dospívajících

Dlouhodobější intenzivní fyzická zátěž u dospívajících vede k poklesu hladiny krevního cukru – k hypoglykemii.

Hlavními příznaky hypoglykemie jsou: slabost, studený pot, třes rukou, nevolnost, tlukot srdce, otupělost, malátnost, zmatenost, poruchy řeči nebo vidění, bledost, mdloby. Může se ale projevit i neobvyklým chováním: bezdůvodným smíchem nebo pláčem, agresivitou. V nejhorším může dojít k bezvědomí.

Pokud se u diabetika objeví příznaky hypoglykemie, je nutné mu podat jídlo s obsahem sacharidů (chléb, suchary, ovoce, ovocné šťávy, limonáda, kostka cukru), telefonicky se spojit s rodiči nebo lékařem. Po hypoglykemických reakcích musí dospívající zůstat pod dohledem.

K uvedenému stavu může dojít, pokud se nepodají předepsané dávky inzulinu nebo je dospívající vystaven enormní zátěži či hormonální bouři. Hyperglykemie může vést k diabetickému kómatu a mít těžké následky.

Důležité je, aby dospívající měl u sebe stále kartičku s informací, že je diabetik, a kontakt na rodiče.

Nezapomeňte informovat o jeho zdravotních problémech školu, do které dochází. Rodičům doporučujeme po konzultaci ve škole domluvit potomkovi prostor bez spolužáků, kde by si mohl v klidu aplikovat inzulin. Bude muset dodržovat léčbu i zde. Po aplikaci by se měl alespoň trochu najíst, jinak může dojít k poklesu glykemie. Učitelé by se k němu neměli chovat přehnaně soucitně. Důležitější je pomoci mu v situacích, kdy to bude potřebovat. Pedagogové by také měli vědět, že se diabetik v hodinách tělocviku nesmí příliš namáhat. To vše učí diabetika i jeho rodiče a hlavně sestra v diabetologické ambulanci.

Zdroj: Příznaky cukrovky u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO ÚČINKUJE DETRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Závadská.

Dobrý večer, paní doktorka na cévním mi předepsala Detralex na bolesti nohou. Přitom mi ale sdělila, že to jsou problémy z cukrovky, na kterou se už pár let léčím. Beru tablety. Myslíte, že Detralex je správná volba, pokud jsou problémy s nohama z diabetu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex se používá na léčbu chronické žilní nemoci a to zejména, když vlivem této choroby vznikají viditelné křečové žíly, otoky a kožní změny. Dalším ukazatelem pro léčbu Detralexem je reflux diagnostikován pomocí ultrazvuku jako nepřímý doklad žilní hypertenze. V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, v léčbě se dál nepokračuje.
Zkuste vydržet užívat Detralex 3 měsíce a pak společně s doktorkou vyhodnoťte přínosy léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za jak dlouho účinkuje detralex

Příznaky cukrovky u žen

Nevysvětlitelný úbytek hmotnosti je jeden z běžných příznaků diabetu 1. typu u žen. Tělo není schopno využívat všech kalorií z jídla. Dalším příznakem, který je znatelný u obou typů diabetu, je častá návštěva toalety. Lidské tělo se snaží zbavit přebytečného cukru močí. Tento stav se děje v krátkých obdobích a lékařsky se nazývá polyurie. Při nadměrném močení nedochází jen k vylučování cukru, ale i vody, díky čemuž může jedinec trpět dehydratací. Proto se často objevuje nadměrná žízeň. Jedním z typických příznaků diabetu 2. typu je nadměrná konzumace jídla. Při tomto typu diabetu je v těle velmi vysoká hladina inzulínu. Inzulín stimuluje hlad, čím dochází k časté konzumaci jídla. Mezi další příznaky cukrovky u žen patří výskyt kožních infekcí, stejně tak vaginálních kvasinkových infekcí a infekcí močových cest. Zároveň může dojít k sexuální dysfunkci. Říká se, že ženy trpící diabetem mohou pociťovat bolest nebo nepohodlí, zatímco při pohlavním styku se objevuje snížená vaginální citlivost nebo lubrikace či neschopnost dosáhnout orgasmu. Kromě těchto fyzických příznaků existují i psychologické symptomy jako extrémní letargie, neklid či podrážděnost. V případě gestačního diabetu nemusí být žádný zjevný příznak. U těhotných žen je znatelný pouze vysoký krevní tlak, což může být projevem právě tohoto typu cukrovky.

Diabetická retinopatie je onemocnění způsobující šedý zákal a glaukom. Tato onemocnění způsobují poškození očních nervů. Pacienti si mohou povšimnout mírné ztráty zraku a rozmazaného vidění. Existují čtyři typy retinopatie, od mírné, střední, těžké až po proliferativní.

Diabetická nefropatie. Naše ledviny jsou složeny z nefronů. Tyto jednotky jsou zodpovědné za filtrování krve a případně odstraňování odpadů z těla. Pokud postižená osoba trpí diabetem, jeho nefrony se stávají silnější a způsobují tvorbu jizev na ledvinách. Díky tomu dochází k prosakování, ze kterého jsou do moči vylučovány proteiny. Příznaky zahrnují nevolnost, otoky nohou a bolesti hlavy.

Zdroj: Příznaky cukrovky

Příčiny cukrovky 2. typu

Jak jednoduše charakterizovat příčiny vzniku cukrovky 2. typu? Asi takto: Inzulinu vzniká dostatek, u někoho dokonce nadbytek, ale buňky v našem těle nereagují, neslyší na jeho pobídky přijímat glukózu z krve.

Cukrovce 2. typu je možno předejít vhodným jídelníčkem, sportem a správným denním režimem. Když už se cukrovka objeví, je nutno ji včas diagnostikovat. Podle toho se vybírá ta nejlepší léčba. Kromě medikamentů provází léčbu také dieta a pravidelná pohybová aktivita.

Počáteční příznaky jsou: únava, malátnost, ospalost, žízeň, sucho v ústech, noční pocení, zvýšená chuť k jídlu, nadměrné množství moči, glukóza v moči, občasná necitlivost končetin, brnění končetin, suché, rozpraskané rty, svědění kůže, průjem.

Příčiny cukrovky 2. typu:

  • nadváha, obezita, přejídání;
  • špatná strava, převaha jednoduchých cukrů ve stravě (rychle se vstřebají ze střev do krve, čímž doslova vyletí hladina cukru);
  • nadměrná konzumace cukru, mouky, cukrovinek, cukrářských výrobků, sladkostí, sušenek, piškotů, bonbonů, arašídového másla, nugety, nutely, džemů, marmelády;
  • konzumace smažených pokrmů (sádlo, lůj);
  • někteří odborníci vidí příčinu i v překyselení organismu;
  • nedostatek pravidelného pohybu, sportu;
  • selhání ledvin, které doprovází snížené působení inzulinu na buňky (cukrovka 2. typu, do buněk jde z krve méně glukózy), tedy hromadění glukózy v krvi a z ní plynoucí zvýšení lipidů v krvi;
  • příušnice (zduřelé příušní žlázy, horečka, bolest při otevírání úst, malátnost);
  • Cushingův syndrom (nadváha, ukládání tuku v břiše, krku, tvářích, strie, řídnutí kostí, poruchy menstruace, ztráta sexuálního libida);
  • Turnerův syndrom (malý vzrůst, ženská neplodnost, široký hrudník, široký krátký krk);
  • léky – glukokortikoidy (ovlivňují imunitu, kůži, dýchací cesty, hospodaření s živinami, minerály, ovlivnění cév, ledvin, zažívací soustavy, nálady), antipsychotika, neuroleptika, imunosupresivum Takrolimus.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Doporučení

Mnoho potravinových doplňků, včetně skořice, ženšenu, dalších bylin, vitaminu D, hořčíku, probiotik a rostlinných sloučenin, jako je berberin, může pomoci snížit hladinu cukru v krvi.

Mějte ale na paměti, že můžete zaznamenat odlišné výsledky, než jaké zjistily studie, a to vzhledem k trvání léčby, kvalitě doplňku a vašemu individuálnímu stavu cukrovky.

Diskutujte o doplňcích se svým lékařem, zejména pokud užíváte léky nebo inzulin k léčbě cukrovky, protože některé z výše uvedených doplňků mohou interagovat s léky a způsobovat velký pokles hladiny cukru v krvi.

V některých případech může lékař v určitém okamžiku potřebovat snížit dávku léků na diabetes, pak je možné využít výše zmíněné prostředky.

Vyzkoušejte vždy pouze jeden nový doplněk a pravidelně kontrolujte hladinu cukru v krvi a sledujte případné změny během několika měsíců. Pokud tak učiníte, pomůže to vám a vašemu lékaři zjistit, zda je pro vás daný produkt vhodný.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Domácí test na cukrovku

Krevní test je spolehlivým indikátorem přítomnosti diabetu. Níže uvedený domácí test pro ženy i muže vám ale odhalí možné riziko onemocnění. Nejedná se o žádný test, který nabízí lékárna.

Postup:

  • Dejte ruce v pěst, a pokud jste muž, zvedněte jeden prst. Pokud jste starší šedesáti let, pak zvedněte tři prsty. Dva, je-li vám přes padesát, a jeden, pokud přes čtyřicet let. Zvedněte jeden prst, pokud nejste fyzicky aktivní, nebo žádný, pokud vedete aktivní životní styl.
  • Zvedněte jeden prst, pokud má někdo ve vaší rodině diabetes. Zvedněte jeden prst, pokud máte vysoký krevní tlak. Tři prsty, pokud máte nadváhu, jeden prst, pokud máte normální tělesnou hmotnost.
  • Máte-li na konci tohoto testu zvednutých pět či více prstů, pak je šance, že máte náběh na diabetes, případně jste již pozitivní. Neponechejte to proto náhodě a raději navštivte lékaře, který vám provede potřebné laboratorní testy.

Zdroj: Příznaky cukrovky u žen

Příznaky, které mohou poukazovat na výskyt cukrovky

Příznaky cukrovky většinou ihned nepoznáme. Často probíhají skrytě, popřípadě jsou snadno zaměnitelné s jinou nemocí.

Obecné příznaky:

  • Žízeň a časté močení: Když se zvyšuje hladina cukru v krvi, ledviny neumí udržet cukr a pouští jej zpátky do moči. Nadbytek glukózy s sebou bere také molekuly vody, a čím vyšší hladina glykemie, tím větší je množství moči. Jste nuceni hodně pít a tím pádem chodit často močit.
  • Únava a úbytek na váze: Inzulin pomáhá vstupovat glukóze do buněk. Jestliže se glukóza nedostane do buňky, začínáte trpět nedostatkem vnitřní energie. Takže vám začíná chybět elán a jste unavenější než obvykle. Cítíte se celkově malátní, bez chuti do života a objevuje se také úbytek hmotnosti.
  • Acetonový dech: U neléčené choroby můžete cítit acetonový dech. Je totiž ovlivněna látková výměna, a proto je mnohdy z úst diabetiků cítit acetonový zápach.
  • Poruchy vědomí: Když cukrovka není léčená, příznaky se postupně zhoršují. Nemocní jedinci mohou vypadat zmateně a mnohdy působí až opile. Dostavují se bolesti břicha, nechutenství. Často si lidé myslí, že jde o obyčejnou chřipku a snaží se ji vyléčit. Varovným příznakem cukrovky může být také letargie, nezájem, velká slabost, prudké dýchání, a někdy dokonce stav bezvědomí – diabetické kóma. V tom nejhorším případě se může objevit také smrt.

Cukrovkář se musí naučit vyrovnat hladinu cukru v krvi a možné výkyvy minimalizovat. Je důležité konzumovat jídelníček s nízkým glykemickým indexem.

Vhodné potraviny:

  • ovoce
  • zelenina
  • luštěniny
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • libové maso
  • celozrnné pečivo

Je nutno omezit jednoduché cukry a živočišné tuky. Dále vylučte alkoholické nápoje, zvyšte příjem vlákniny, vitamínů a minerálů. Je nutno denně vypít minimálně litr a půl neslazených nápojů. K tomu přidejte pravidelný pohyb, ať už to je chůze, cvičení nebo jízda na kole.

Je dobré pravidelně kontrolovat hladinu cukru v krvi. K tomu slouží pravidelné kontroly u lékaře. Dobré je také pravidelně si měřit hladinu glykemie doma. Diabetes je poměrně běžnou nemocí, a když jej budete mít pod kontrolou, dá se s ním celkem bez problému žít.

Cukrovku úplně vyléčit není možné. Ale dlouhodobě ji držet pod kontrolou lze. Ani bylinky bohužel nefungují. Novou skupinou léků jsou glifloziny, které snižují krevní cukr u pacientů s diabetem tím, že se cukr vyloučí v moči. Tento princip je v diabetologii zcela nový a zdá se, že tato léčba bude mít v budoucnu velký potenciál.

Ve vyšším věku stoupá riziko onemocnění diabetem. Doporučuje se tedy pravidelně, nejméně 1x za rok, podstoupit u praktického lékaře vyšetření krve a zjistit stav glukózy v krvi. Nástup diabetu se takto včas zachytí.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Kdy hrozí cukrovka

U cukrovky se rozlišují dva typy. Prvním typem lidé trpí již od dětství. K zachování života potřebují uměle dodávaný inzulin (injekčně). Cukrovka druhého typu se objevuje po čtyřicítce. Inzulin při ní nemusí být dodáván. Často bývá spojena s nadváhou, či přímo obezitou. Lékaři stále připomínají, že zdravější způsob života by mohl zmenšit výskyt diabetu druhého typu.

Pokud hladina glukózy v krvi přesáhne 10 mmol/l, jedná se o cukrovku. Diabetes 2. typu provází mnoho příznaků, ale ne moc specifických. Patří mezi ně zamlžené vidění, žízeň, svědění, únava, kožní infekce a pomalé hojení ran, bolesti nohou včetně nepříjemného mravenčení chodidel. Lidé také trápí častější močení.

Stanovení diagnózy cukrovky je snadné, spočívá v odběru krve a zjištění koncentrace cukru v krvi (takzvané glykemie). Hodnota glykemie se udává v milimolech na litr [mmol/l]. První odběr se provádí kdykoliv během dne a pacient před ním nemusí být nalačno. Při tomto náhodném odběru může dojít ke 3 možnostem:

  1. Glykemie je vyšší než 11,1 mmol/l. V tomto případě má pacient cukrovku a další níže zmíněná vyšetření již není třeba provádět. Od této chvíle se pohlíží na pacienta jako na diabetika.
  2. Glykemie je nižší než 5,6 mmol/l. V tomto případě je vše v pořádku a člověk se dále nevyšetřuje. Z hlediska cukrovky se považuje dotyčný za zdravého.
  3. Glykemie vyjde mezi 5,6–11,1 mmol/l. V tomto případě je zde nejistota – člověk může být zdravý, může mít prostě jen vyšší glykemii po nedávném jídle, ale také může mít cukrovku. Aby se omezil vliv potravy, pozve se dotyčný k zopakování vyšetření, ale tentokrát nalačno.

Zdroj: Hodnoty glykémie


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP