Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍZNAKY EROZE ZUBNÍ SKLOVINY

OBSAH

Jak je léčena ztráta zubní skloviny?

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu problému. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá jen „lepení“. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubař vám doporučí krytí zubu korunkou. Korunka uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Diskuze

V diskuzi ŘÍDNUTÍ ZUBNÍ SKLOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Ouřadová.

Dobrý den,je mi 30 let a často se mi ulamují kousky zubů.Co může být příčinou? Jsem kuřačka.Děkuji za odpovědˇ.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řídnutí zubní skloviny

Jaké jsou příznaky eroze zubní skloviny?

Příznaky eroze zubní skloviny se liší v závislosti na probíhající fázi. Příznaky mohou zahrnovat:

  • Citlivost. Některé potraviny (sladkosti) a teplé nebo studené potraviny způsobují bodavou bolest v rané fázi eroze zubní skloviny.
  • Zabarvení. Pokud je narušena zubní skloviny a vystaven dentin (zubovina), dochází ke žlutému zbarvení zubů.
  • Trhliny a praskliny. Pokud jsou hrany zubů nemocné, nepravidelné a zubaté, je to způsobené erozí zubní skloviny.
  • Těžká a bolestivá citlivost. V pozdějších fázích eroze zubní skloviny jsou zuby velmi citlivé na teplotu a sladkosti. Dochází k bolestivému škubání.
  • Baňkování.

Pokud dojde k erozi zubní skloviny, zub je náchylnější k tvorbě výdutí nebo ke kazivosti zubů. Když se kaz neléčí, dochází k poškození hlavní části zubu. Malé výdutě nezpůsobují problémy, ale pokud dojde k jejich růstu a pronikání do zubu, ovlivňují drobná nervová vlákna, což vede k velmi bolestivým abscesům nebo infekcím.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKANIE ZUBNEJ SKLOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wolf.

Mne praská sklovina na predných zuboch.
Je na to niečo učinné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, na prasklou sklovinu existuje pryskyřice, kterou zubní lékař dokáže sklovinu zacelit. Jako prevence před dalším praskáním skloviny na předních zubech doporučuji vyvarovat se náhlým změnám teploty zubů, například pití ledových nápojů, dýchání pusou v mrazivém počasí, po saunování neochlazovat zuby ledovou vodou, a tak podobně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskanie zubnej skloviny

Léčba eroze zubní skloviny

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu poškození. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá pouze lepení. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubní lékař vám doporučí krytí zubu korunkou, ta uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem SLABÁ SKLOVINA A BĚLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libka.

Mám slabou sklovinu a přesto bych chtěla mít bělejší zuby, nechci ale abrasivní pasty, musím si sklovinu chránit jak vybělit šetrně zuby, poraďte mi díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na bělení zubů je nejlepší zubní hygienistka. Ta speciálním ultrazvukovým udělátkem rozruší tmavé usazeniny na zubní sklovině a zuby se tím prozáří. Efekt je okamžitý a trvalý, než se zuby zase zanesou, a to trvá několik let. Na bělení zubů u tenké skloviny se nejlépe hodí tento ultrazvukový zákrok, neboť zubní sklovinu dále neztenčuje a přesto vybělí.

Zdroj: diskuze Slabá sklovina a bělení

Eroze zubní skloviny

Eroze zubní skloviny se vyskytuje stále častěji, hlavně mezi mladými dospělými. Od počátku 21. století je výskyt eroze zubní skloviny na vzestupu, a to především v důsledku stále častější konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem kyselin. Kyseliny změkčují ochranný povrch zubu a zanechávají ho náchylnější k dalšímu opotřebení abrazí a atricí. Sliny působí sice jako přirozený pufr při erozi zubní skloviny, protože regulují pH, ale pokud jsou kyseliny přítomny velmi často, není ochranná reakce dostatečně rychlá. Zatímco změkčení zubní skloviny je reverzibilní, ztráta skloviny je již změnou nevratnou. Vzhledem k této skutečnosti je zásadní aktivní přístup k prevenci i k řešení tohoto problému. Eroze zubní skloviny vzniká tak, že kyseliny obsažené v potravinách a nápojích nejprve změkčí povrch zubu a následně dochází k pomalému a postupnému stírání zubní skloviny. Je-li zubní sklovina změkčena kyselinami, má i běžný podnět, jakým je čištění zubů, silně abrazivní účinek. Postupem času muže dojít k odhalení dentinu a následným změnám tvaru zubu a jeho struktury.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBY PRASKLA SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewa.

co mam delat když my praskaji na zubech sklovina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prasklou sklovinu na zubech je třeba vidět, aby bylo možné určit příčiny praskání skloviny a pak i následnou prevenci před dalším praskáním skloviny na zubech. Zajděte tedy ke svému stomatologovi a nechte si svůj chrup vyšetřit s důrazem na prasklou sklovinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zuby praskla sklovina

Co způsobuje erozi skloviny?

Zubní eroze vznikne působením kyseliny na povrch zubů. Možné faktory způsobující erozi zubní skloviny:

  • nadměrná konzumace nealkoholických nápojů (vysoká hladina kyseliny fosforečné a citronové);
  • ovocné nápoje, protože některé kyseliny obsažené v ovocných nápojích jsou erozivní více než kyseliny v ústech;
  • suchost v ústech nebo nízký průtok slin (xerostomie);
  • vysoký obsah cukru nebo škrobu;
  • acidní refluxní choroba;
  • gastrointestinální potíže;
  • genetika;
  • environmentální faktory, jako je tření, opotřebení, zastarání, stres a koroze.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Dobrý den,
byl by vhodný Condrosulf na bolest bederní páteře?

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf by byl vhodný za předpokladu, že příčinou bolesti je eroze chrupavek oddělující obratle mezi sebou. Většinou však bývá bolest způsobena přetížením svalů a spíše pomůže cílená rehabilitace a léčebný tělocvik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na lék

Co dělá zubní sklovina?

Zubní sklovina chrání zuby 24 hodin denně, a to nejen při žvýkání, kousání, křupání a mnoha dalších činnostech, ale i v klidu. Také izoluje zuby od potenciální bolestivé teploty a od chemikálií. I když zubní sklovina zuby chrání, může dojít k jejímu poškození nebo prasknutí. Na rozdíl od zlomeniny kosti, která se může zahojit, porušení zubní skloviny je poškozením trvalým. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Způsobuje plak erozi zubní skloviny?

Plak je lepivá vrstva tvořená slinami, částmi potravin, bakteriemi a jinými látkami. Plak se může malými otvory nebo jímkami ve stoličkách dostat i mezi zuby, pronikne rovněž do dutých výplní vedle dásní, kde dochází ke spojení zubu a dásně. Když je v potravinách často obsažen škrob, může dojít k poškození zubů. Pokud v plaku převažují kyseliny, ničí se zdravé minerály v zubní sklovině a dochází k poškození zubní skloviny.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Diskuze

V diskuzi RÝHY NA JAZYKU, BOLÁKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,
synovi se opakovaně tvoří na jazyku různé boláky, eroze a vředy.
Byl i na chirurgickém zákroku, ale nějak nic nepomáhá. Tak nejí a
jen vyplachuje, cumlá léčivé bonbony a různé spreje a masti používá,
ovšem bez výsledku...

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jura.

Dobrý den.vyzkoušej arnikovou tinkturu já ji použil na opary afty a už se neobjevily. Namočit pouze vatu a přiložit ono to sice štípe, ale má to svůj účinek. Ještě jedna připomínka arnikovou tinkturu vyzkoušet někde jinde třeba na ruce jestli na ni není alergie.

Zdroj: diskuze Rýhy na jazyku, boláky

Fluorid

Fluorid je užitečná prevence proti zubnímu kazu, ale nadměrné množství fluoridu může způsobit zdravotní problémy (smaltová fluoróza). Tento stav se objevuje u dětí a způsobuje závady skloviny zubů. Děti s fluorózou skloviny mohou mít problémy, pokud nekontrolovaně používají doplňky s obsahem fluoridu. Také polykání zubní pasty s obsahem fluoridu zvyšuje šanci na vznik smaltové fluorózy. Většina dětí má mírné příznaky, které nejsou důvodem k obavám, ale objevují se i vážnější případy, kdy se zuby zabarví a těžko se vrací jejich původní barva.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Poradna

V naší poradně s názvem DOBRY DEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den chtěla bych se zeptat ják.se mužů zbavit zubniho kamene a jak mám zpevnit dásně zubarka mi nechce ani poradit jakou mám pouzivat zubní pastu já pouzivam pastu kolejí děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zubní kámen je velice odolná usazenina, kterou ze zubů jen tak nějakou pastou nedostanete. Na to je třeba silnější zbraň v podobě ultrazvuku. Ultrazvukový čistič doslova rozbije zubní kámen a ten se pak lehce odlepí od zubní skloviny. Ultrazvukové odstranění zubního kamene provádí kterákoliv zubní hygienistka. Zubní hygienu nejdete běžně v zubních ordinacích ve větších městech. Zákrok trvá přibližně hodinu a zoubky potom máte, jak když vám právě narostly. Domácími prostředky, jako jedlá soda, sůl s citronem nebo dokonce peroxid vodíku také trochu vybělíte zuby, ale především narušíte i okolní sklovinu, která kámen nemá a zdevastujete okolní tkáně dásní. Potom sice máte o něco bělejší zuby, ale s obnaženými krčky, což není vůbec příjemné a vzniká z toho parodontóza nebo zánět dásní.
Zpevnění dásní můžete provést jednak pečlivým a pravidelným čištěním mezizubních prostor! To se provádí buď dentální nití a nebo lépe kartáčkem na mezizubní prostory. Dásně dále zpevňuje zubní pasta, která obsahuje laktát hliníku, například zubní pasta Lacalut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dobry den

Jak zabránit ztrátě zubní skloviny?

Chcete-li zabránit ztrátě skloviny a udržet si zuby zdravé, ujistěte se, že si čistíte zuby správným způsobem každý den. Také nezapomínejte na pravidelné kontroly u zubaře (každých šest měsíců). A vyzkoušejte naše doporučení.

  • Eliminujte vysoce kyselé potraviny a nápoje, jako jsou sycené limonády, citróny a další citrusové plody a džusy. Po kyselém jídle nebo pití si vypláchněte ústa čistou vodou.
  • Při konzumaci kyselých nápojů používejte brčko, protože tlačí kapalinu až do zadní části úst a zabraňuje tak poškození zubní skloviny.
  • Žvýkejte žvýkačky bez cukru po každém jídle. Žvýkačka zvyšuje produkci slin na desetinásobek normálního toku. Sliny pak posilují zuby důležitými minerály. Používejte rovněž žvýkačky s xylitolem, který snižuje kyselost nápojů a potravin.
  • Pokud trpíte nízkou tvorbou slin nebo suchostí v ústech, pijte více vody po celý den.
  • Používejte zubní pastu s obsahem fluoridu, protože fluorid posiluje zuby.
  • Promluvte si se svým zubařem o používání fluoridových produktů, jestli se ve vaší rodinné anamnéze vyskytují problémy se zuby či dásněmi. Také se zeptejte na tmely, které jsou vhodné jako prevence eroze zubní sklovinyzubního kazu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Diskuze

V diskuzi ÚHRADA ZUBNÍ PROTÉZY POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA .

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,dnes jsem dostala náhradu na vytržené zuby než se zhojí rány platila jsem za ni 2036kč.až dostanu protézu 4 zubu bude mě to stát necelých 15000 jsou to spodní zuby,mohu žádat pojišťovnu o příspěvek?mám 211.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Růžena.

Dobrý den,mám dotaz,zda musím uhradit zubni náhradu, kterou po třech letech potřebuji vyměnit.Zubni lékařka po mě požaduje 5 000-kč za celkovou zubní náhradu horní. Děkuji moc za odpověd

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Posílení slabé zubní skloviny

Posílení zubní skloviny je možné pomocí remineralizace, která napomůže, zejména díky své velmi reaktivní povaze, při lokální aplikaci fluoridu na zuby. Zvýšené množství fluoridu ukládajícího se na částečně rozpuštěné krystality skloviny může významně zvýšit odolnost vůči kazu. Bylo také prokázáno, že fluorid má bakteriostatické účinky, čímž může ovlivnit i bakterie v biofilmu.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Asi bys měl jít k doktorovi na oddělení ORL a nebo na zubní. Obvykle tyhle puchýřky nebo hrbolky vzadu na jazyku neznamenají nic vážného, ale jsou onemocnění s podobnými příznaky, které už mohou být vážné. Jak s tím dál ti poví lékař po vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Jaké jsou environmentální příčiny eroze povrchu zubů?

Tření, opotřebení, stres a koroze nebo jakékoli kombinace těchto vlivů způsobují erozi povrchu zubu.

  • Opotřebení – je způsobeno přírodním třením zubů, to je při cvakání nebo skřípání zubů, ke kterému dochází nedobrovolně během spánku (bruxismus).
  • Oděry – jsou fyzickým opotřebením zubního povrchu, které vzniká při nesprávném čištění zubů, při nesprávném používání dentální nitě, kousáním tvrdých předmětů (nehty, uzávěry láhví, psací potřeby) nebo při používání žvýkacího tabáku.
  • Zlomeniny zubů (fraktury) – způsobené například úrazy.
  • Koroze – způsobené působením chemických kyselin na povrch zubů, a to buď z některých léků (aspirin, tablety vitamínu C), z velmi kyselých potravin, nebo z častého zvracení, ať už z důvodu bulimie, či alkoholismu.

Bulimie bývá častou příčinou eroze zubní skloviny, vzniku zubního kazu a výdutí. Bulimie je totiž spojená s přejídáním a následným zvracením, čímž na zuby opakovaně působí kyselina.

Sliny jsou pro zdraví zubů velmi důležité, zvyšují zdraví tělesných tkání, chrání povlakem zubní sklovinu. Sliny oslabují erozivní činidla (kyseliny), odstraňují odpadní materiál z úst a zvyšují ochranné látky, které zabraňují růstu bakterií v ústech a různým nemocem. Sliny bohaté na vápník dokážou ochránit vaše zuby, když pijete džus nebo kyselou šťávu, ale pokud budete kyselé nápoje nebo potraviny konzumovat často, snížíte tím množství vápníku ve slinách, takže pak ztrácejí schopnost spolehlivé ochrany.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Obnova a regenerace zubní skloviny

Obnova a regenerace zubní skloviny je možná pomocí remineralizace. Vápník a fosfát ve slinách a biofilmu umožňují obnovu části ztraceného obsahu minerálů ve sklovině. V některých případech lze počínající bílou sklovinnou lézi plně remineralizovat a rekonstruovat sklovinu do normálního vzhledu, v jiných případech je možné lézi remineralizovat a zastavit, ale na sklovině zůstane bílá skvrna jako „jizva“. Povrch skloviny je intaktní a umožňuje pronikání remineralizačních iontů (to znamená, že je povrch propustný). Extrémně vysoké koncentrace vápníku a fosfátu v zubní kutikule však mohou mít naopak na kvalitu remineralizace nepříznivý vliv. Vysoké koncentrace podporují vznik kalcium-fosfátových minerálních fází na povrchu skloviny, čímž se snižuje její propustnost a omezuje remineralizace podpovrchové skloviny. Samotná remineralizace izolovaných bílých sklovinných lézí ale – bez ohledu na úspěšnost – neřeší vznik zubního kazu coby onemocnění dutiny ústní.

Zdroj: Zubní sklovina

Umělá sklovina

Umělá sklovina vyvinutá ve spolupráci vědců ze čtyř japonských výzkumných institucí je léčebnou technologií 21. století a dovoluje opravu bez předchozího „vrtání“. Jde o pastu z laboratorně připraveného hydroxyapatitu, který je přirozenou komponentou zubní skloviny. Pasta se nanese na poškozené místo ve sklovině a zub na tomto místě „zaroste“. Ošetření vykazuje podstatně lepší výsledky než stávající metody oprav narušené zubní skloviny. Kouzlo jejího úspěchu zřejmě spočívá v tom, že kyselá pasta při prvním kontaktu nejprve rozpustí krystaly hydroxyapatitu v narušeném místě, ale vzápětí navodí opětovný růst krystalů, takže se materiál pasty a zubu dokonale spojí. Celý proces netrvá déle než 15 minut. V takto vyspraveném místě je sklovina dokonce zesílena, takže návrat kazu na opravené místo je nepravděpodobný. Zubař musí jen dávat pozor, aby pasta nepřišla do kontaktu s dásní, protože je silně kyselá a mohla by naleptat sliznici dásní.

Zdroj: Zubní sklovina

Testované produkty hodnocení

Testované produkty byly hodnocené mimo jiné také na základě profylaxe zubního kazu, což je ochranné opatření, uskutečňované až v době možnosti bezprostředního ohrožení jedince nebo skupiny osob určitou chorobou, patologickým stavem nebo úrazem (za profylaxi lze např. považovat místní aplikaci fluoridů na povrch již prořezaných zubů formou výplachů, prostřednictví fluoridovaných zubních past, laků, gelů ap.).

Dalším kritériem bylo obrušování, některé zubní pasty mohou způsobovat obrušování zubní skloviny, která chrání zuby 24 hodin denně. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.

Kategorie v tomto smyslu znamená, zda se jedná o klasickou zubní pastu v tubě, nebo o jinou variantu, která zde nebyla použita.

Použití den a noc je posuzované měřítko uvedené výrobcem.

Citlivé zuby vznikají na základě eroze zubní skloviny. Citlivost se u jedinců projevuje při požití některých potravin, jako jsou sladkosti, teplé nebo studené potraviny. Tyto způsobují bodavou bolest v rané fázi eroze zubní skloviny.

Aronal forte

Profylaxe zubního kazu je dostatečná (30 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Aronal forte.Testované produkty hodnocení

blend-a-med complete plus extra svěží

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako vysoké, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med complete plus extra svěží.

blend-a-med Medic nacht

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako vysoké, kategorie klasická, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med Medic nacht.

blend-a-med Medic weiss

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med Medic weiss.

Colgate Fresh Gel

Profylaxe zubního kazu je dostatečná (70 %), obrušování je hodnoceno jako střední, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Colgate Fresh Gel.

Colgate Total

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Colgate Total.

Elmex prevence proti zubnímu kazu

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Elmex prevence proti zubnímu kazu.

Elmex Sensitive

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, pasta určena pro citlivé zuby. Absence klasické kategorie použití a použití den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Elmex Sensitive.

Lavera Basis sensitiv zubní krém mátový

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby, ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Lavera Basis sensitiv zubní krém mátový.

Odol Med 3 40 plus

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby a ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Odol Med 3 40 plus.

Odol Med 3 Extreme + mírné bělení

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby a ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Odol Med 3 Extreme + mírné bělení.

Odol Med 3 Original

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby a ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Odol Med 3 Original.

Sensodyne F

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, určeno pro citlivé zuby, ne použití klasické a ne na noc a den.

Zde můžete vidět cenu výrobku Sensodyne F.

Sensodyne Proschmelz (posilující sklovinu)

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, určeno pro citlivé zuby, ne kategorie klasická a ne na noc a den.

Zde můžete vidět cenu výrobku Sensodyne Proschmelz (posilující sklovinu).

Signal Optimal 4 

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Signal Optimal 4.

Signal prevence proti zubnímu kazu

Profylaxe zubního kazu je jen dobrá (70 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Signal prevence proti zubnímu kazu.

Theramed 2in1 

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Theramed 2in1.

Theramed 2in1 Original

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Theramed 2in1 Original.

Theramed S. O. S. Sensitive

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, určeno pro citlivé zuby. Absence klasické kategorie použití a použití den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Theramed S. O. S. Sensitive.

Zdroj: Nejlepší zubní pasty

Poškození zubní skloviny

Zubní sklovině nejvíce škodí špatně vyčištěné zuby a dále hodně kyselé nápoje, jako je cola, džusy, dětské sladké pití, po jejich požití je dobré si vypláchnout ústa vodou nebo alespoň zaslinit pomocí žvýkačky, která produkuje slinění. Slina je zásaditější než běžné jídlo, tudíž se tolik neztrácí minerály ze skloviny, ale pozor na přemíru žvýkání, abyste si neporušili čelistní kloub. Takže se doporučuje používat mezizubní kartáčky, čistit pořádně i zadní zuby, dobrou pomůckou je i solo-jednosvazkový kartáček (zeptejte se v lékárně, jestli neznáte). Poškozenou zubní sklovinu posiluje i fluorování. Domácí řešení: Elmex Gellé, to znamená najíst se, napít se, důkladně vyčistit zuby (i mezizubní kartáčky a niť), vypláchnout, nanést malé množství gelu na zubní kartáček, vyčistit jako obyčejně s velkým kartáčkem (jde o to rozetřít gel všude) a potom vyplivnout, ale NEVYPLACHOVAT a jít spát. Bez řádně vyčištěných zubů ale nemá tato procedura smysl. Výborné jsou výrobky firmy Gaba, které mají jinou sloučeninu fluoru, jež se lépe vyvazuje na zuby (Elmex, Meridol). Samozřejmě smysl má používat pastu s fluorem, kdy se sklovina maličko mineralizuje každý den.

Zdroj: Zubní sklovina

Co je to zubní sklovina

Zubní sklovina pokrývá korunky, je průsvitná. Zubní sklovina je složená především z hydroxyapatitu substituovaného uhličitany a z menšího množství vody, proteinů a stopových prvků, včetně fluoridu.

Zdroj: Zubní sklovina


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP