Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍZNAKY NEDOSTATKU FOSFORU

OBSAH

Příznaky nedostatku fosforu

Stejně jako u sodíku je nedostatek fosforu nepravděpodobný a obvykle k němu dochází jen při stavu podvýživy, nemoci nebo při alkoholismu. Příznaky nedostatku fosforu jsou podobné nedostatkům vápníku, kdy může dojít k poškození kostí a zubů. Vzhledem k rozsáhlé přítomnosti fosfátů v každodenní stravě musíte věnovat pozornost regulovanému příjmu. Příliš mnoho fosfátů může inhibovat absorpci vápníku.

Zdroj: Minerál fosfor

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ PLEŤ Z NEDOSTATKU ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melania.

Neviete prosím, či možem mať červenú pleť z nedostatku železa? Jedná sa hlavne pred menzesom. Ď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nedostatek železa způsobuje naopak vybledlou pleť, takže u vás bude příčina asi v menstruaci. V období blížící se menstruace má mnoho žen problémy s pletí. U některých se objevuje akné, u jiných zas podráždění na pokožce, suchost pleti a u vás zas červenání pleti. Jestli vás to moc obtěžuje, tak běžte v době, kdy je to dobře vidět, ke svému gynekologovi a prodiskutujte s ním možnosti zmírnění těchto potíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená pleť z nedostatku železa

Příznaky nedostatku manganu

Metabolické poruchy, stres a vysoká konzumace alkoholu zvyšují potřebu manganu. Nadbytek vápníku a fosforu narušuje vstřebávání tohoto prvku. Kombinace s jinými minerály či stopovými prvky, například se zinkem, zlepšuje naopak absorpci manganu, stává se pro organismus lépe využitelný. Nedostatek může narušit fungování metabolismu. Pokud je příjem tohoto stopového prvku nedostatečný, může být saturován pomocí důležitých potravinových doplňků.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘE NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlata Košťálová.

přečti si to, máš to z nedostatku vitamínu B

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchýře na jazyku

Příznaky nedostatku vitamínu B3 

Niacin (vitamín B3) se ukládá v játrech, takže jeho zásoby mohou vydržet organismu na čtyři až šest týdnů. K jeho nedostatku dochází v případě špatné nutriční výživy nebo v důsledku nemoci. Prvními příznaky nedostatku niacinu mohou být kožní léze, průjem a špatné soustředění. Ke kompenzaci možných nedostatků stačí příjem vhodné stravy či potravinových doplňků obsahujících dostatečné množství vitamínu B3. Doporučuje se konzumace vyvážené stravy, která poskytuje všechny vitamíny řady B.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Zlámalová.

Dobrý den, mám už pět let anturii, která krásně roste, kvete, ale změnila se barva květů. Když jsem ji koupila, tak byla temně rudá, ale postupně květy červenají a teď jsou dokonce dva nazelenalé. Prosím, poraďte mi, co s tím. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Příští rok na jaře anturii přesaďte do rašeliny s trochou písku a pak od jara do podzimu přihnojujte každé dva týdny hnojivem s vysokým obsahem fosforu ve dvojnásobném zředění, než je uvedeno na obalu.

Zdroj: diskuze Anturie

Příznaky nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku narušuje nejvýznamnější rostlinné procesy, jako je fotosyntéza či biosyntéza bílkovin. Dlouhodobější deficit se projevuje především na starších listech omezením zeleného zbarvení, které se označuje jako chloróza. Listové žilky zůstávají zelené, plocha mezi žilnatinou však žloutne. Při pokračujícím nedostatku hořčíku chlorotické části odumírají. Tyto změny jsou často doprovázeny purpurovým zabarvením listů (jako při nedostatku fosforu). Postupně dochází k opadu starších listů a letorosty ovocných stromů se vyholují. Na výskyt nedostatku hořčíku má vliv kyselost půdy. Značný vliv má i množství srážek v zimním a jarním období, které mohou způsobit splavení hořčíku mimo oblast kořenů.

Předpokladem omezení poruch z nedostatku hořčíku je úprava půdních podmínek. Jedná se především o vápnění kyselých půd pomocí hnojiv s obsahem hořčíku, jako jsou dolomity, dolomitické vápence, případně strusky, které se aplikují na podzim. Zjištěný nedostatek hořčíku během vegetace je možné omezit přihnojením rostlin hnojivem Kieserit nebo hořkou solí. Účinnost tohoto zásahu silně závisí na vlhkosti půdy, proto je vhodná kombinace se závlahou. Nelze však očekávat výrazný efekt na půdách silně kyselých a půdách s vysokým obsahem draslíku.

Zdroj: Příznaky nedostatku hořčíku u stromů

Poradna

V naší poradně s názvem POHROMA NA ZAHRÁDCE, NEMOC RODODENDRONU A PLAMÉNKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Galus.

Dobrý den,
na jaře jsem zasadil rododendron, který krásně obrazil, ale během 14 dnů se na něm začaly objevovat hnědé skvrny a listy začínají schnout. Zároveň jsem zaznamenal špatnou kondici plaménku, objevuje se na horních listech podivné žilkování. Tmavé žilky a světlý list.
Děkuji za případné odpovědi.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Hnědé listy, které má váš Rhododendron jsou nejspíše následky chladného jara. Vlivem mrazů byly listy poničeny a teď se to projevilo jejich zasicháním a hnědnutím. Podle obrázku jsou nové listy zdravé a rostlina prospívá.
Co se týče klematisu, tak zde nejspíše půjde o chlorózu. Chloróza se objevuje při výsadbě na nevhodných stanovištích, kde dochází často ke žloutnutí listů ve vrcholových částech
výhonů, přičemž žilnatina zůstává dlouho zelená. Postupně zežloutnou a zhnědnou celé listy, zkrucují se a předčasně opadávají. Příčinou mohou být jak celkový nedostatek živin, tak například jen nedostatek železa, ale mohou ji způsobit i abiotické faktory, například přemokření substrátu. Nedostatek železa může být vyvolán nadbytkem vápníku či fosforu v půdě, utužením či nadměrnou vlhkostí půdy, chladným počasím, poškozením kořenů. Ochrana se provádí na základě stanovení příčiny, v případě nedostatku železa lze opakovaně aplikovat listová hnojiva s Fe v chelátové formě již od prvních příznaků.

Zdroj: diskuze Clematis

Příznaky nedostatku vitamínu B5

Nedostatek vitamínu B5 se vyskytuje jen vzácně, protože je kyselina pantothenová obsažena téměř v každé potravině. Někdy může k nedostatku dojít u lidí, kteří trpí střevním onemocněním. Anémie, oslabený imunitní systém, pálení nohou a chodidel je typickým projevem nedostatku tohoto vitamínu.

Zdroj: Vitamín B5

Diskuze

V diskuzi LEČITELÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ŠAMAN.

Spoustu onemocnění je z přebytku a nebo nedostatku energie čchi. Jde nejen zjistit ale i vytvořit odstranění pomoci AKUTRONIKU. Další informace viz. www.mrs-ivn.com

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: lečitelé

Charakteristika fosforu

Fosfor je důležitý pro kosti, zuby, metabolismus, buněčná jádra a membrány buněk. Denní hodnota Optimální denní příjem činí 700 mg. Průměrná denní dávka fosforu je obsažena v:

  • 75 g parmezánu
  • 140 g syrového špenátu
  • 300 g krůtího masa
  • 130 g sóji

Nedostatek fosforu způsobuje poškození kostí a zubů. Všimněte si, že mnoho potravin obsahuje fosfát jako konzervant. Důležitými zdroji fosforu jsou mléčné výrobky, zejména sýry, dále ryby, drůbež, špenát, brokolice, sója, konzervanty v mase a masných výrobcích.

Zdroj: Minerál fosfor

Poradna

V naší poradně s názvem KALA BÍLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Felda.

Po třech týdnech kvetení většina květů zezelená. Má to tak být, nebo dělám při pěstování někde chybu?
Děkuji Felda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zelené květy takhle rychle po prodeji svědčí o přebytku dusíku v substrátu. Ten se tam mohl dostat společně s hnojivem v prodejně a nebo ve vaší zálivce. Zvolte hnojivo s nižším obsahem dusíku a vyšším obsahem fosforu. Pravidelně jednou za měsíc zalévejte rozmixovanými skořápkami od vajec.

Zdroj: diskuze Pokojová kala pěstování

Co způsobuje nedostatek vápníku u dětí?

  • Nedostatečná spotřeba potravin bohatých na vápník. Nejlepším zdrojem vápníku je mléko a jiné mléčné výrobky.
  • Děti narozené matkám s nedostatkem vápníku a vitamínu D.
  • Děti krmené umělou výživou. To je proto, že vápník nacházející se v mateřském mléce se velmi dobře vstřebává na rozdíl od náhradní stravy.
  • Nedostatečné vystavování se slunečnímu záření. Sluneční světlo je bohatým zdrojem vitamínu D a jedině odpovídající množství vitamínu D a fosforu pomáhá vstřebávat vápník.
  • Nesprávná absorpce vápníku ve střevech. To může být způsobeno několika faktory: chronický průjem, některé střevní problémy, onemocnění jater apod. Konzumace cereálií a výrobků, které obsahují sloučeninu fytátu, může zasahovat do vstřebávání vápníku ve střevech.
  • Dalším důvodem nedostatku vápníku v kostech je indukované onemocnění parenterální výživy. Dítě, které má z jakéhokoliv důvodu nitrožilní výživu, může trpět nedostatkem vápníku. Nicméně tento stav může být napraven přidáním tohoto prvku.

Zdroj: Příznaky nedostatku vápníku u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ TEČKY NA RAJČATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,

na balkoně pěstujeme rajčata, ale objevili se nám na listech černé tečky - viz foto. Prosím o radu, co by to mohlo být a jak s tím bojovat. Našli jsme, že by to mohla být septoriová skvrnitost, ale nejsme si jisti.

Předem děkuji za odpovědi.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na fotografii není septoriová skvrnitost, spíše to vypadá jako příznak nerovnováhy ve výživě. Bude zřejmě třeba snížit dávky dusíku a zvýšit fosfor a draslík. Rostlinám by prospěl postřik na list hnojivem s vyšším obsahem fosforu. Zároveň bude třeba zamyslet se nad hnojivem v zálivce a zkusit použít Kristalon zdravé rajče a paprika.

Zdroj: diskuze Černé tečky na rajčatech

Příznaky nedostatku selenu

K nedostatku selenu obvykle dochází po delší době, kdy nejsou ve stravě zastoupeny žádné obilné výrobky nebo živočišné zdroje selenu. Známým příznakem nedostatku selenu je selhání srdce. Podle některých studií je zřejmé, že nedostatek selenu může vést k rakovině. Při předávkování naopak může selen způsobit vážné otravy.

Zdroj: Stopový prvek selen

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÁ BULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

Dobry den zhruba pred rokem se mi udelali takove vridky na varlatech bile pomerne i velke, predevcirem se mi udelal vred docela dost bolestivy, ale vymacknout zatim nejde
mohli by jste mi poradit co se stim da delat a co by to mohlo byt
dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle bulky se dělají, když dochází k ukládání vápníku a fosforu v oblasti šourku. Odborně se tomu říká kalcifikace kůže a obvykle postihuje mladé muže v pubertě. Pupínky pak pomalu rostou celý život a nikdy nedojdou do stadia, kdy by šly vymáčknout. Jediná možná léčba je chirurgické odstranění. S řešením pomůže kterýkoliv kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tuková bulka

Příznaky nedostatku vápníku

  • Kosti dětí jsou slabé, jejich zuby jsou křehké a nažloutlé. Také to může být spojeno s nedostatkem vitamínu D. Křivice je porucha kostí způsobená nedostatkem vitamínu D a vápníku.
  • Kvůli nedostatku vitamínu D je střevní absorpce vápníku a fosfátů snížena, což vede k hypokalcémii. Svalová slabost a závažný případ tetanie je společným příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k deformitám nohou, v oblasti žeber a kloubů se mohou tvořit tzv. růže.
  • Dochází k nárůstu zlomenin u dětí. Opožděný růst zubů a vady chrupu jsou dalším příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k pocení hlavy i během zimy, nebo naopak dítě cítí na hlavě chlad.

Zdroj: Příznaky nedostatku vápníku u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem HORCIK A PRIBIRANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dobrý den užívám Magnosolv jeden sáček ob den a dozvěděla jsem se že se po něm přibirá na váze.To bych nerada .Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tak to je ale pěkný nesmysl! Na váze se přibírá z nadměrné stravy a nedostatku pohybu. Ale určitě se nepřibere po nějakém prášku. To dá přece rozum, né? Hořčík je skvělý na kosti a proti svalovým křečím. Také se po něm dobře spí a proto je lepší užívat ho večer.

Zdroj: diskuze Horcik a pribirani

Příznaky nedostatku vitamínu B1

Ztráta paměti nebo únava mohou být příznakem nedostatku vitamínu B1, který si tělo neumí vytvořit. Nadměrná fyzická námaha může zvýšit pravděpodobnost nedostatku tohoto vitamínu, protože metabolismus sacharidů je intenzivnější, což pak následně vede ke svalové únavě. V rozvinutých zemích se vyskytuje nákaza „beri-beri“, která je zapříčiněna závažným nedostatkem vitamínu B1 a způsobuje vážné poškození nervů a svalů.

Zdroj: Vitamín B1

Diskuze

V diskuzi NEDOSTATEK TESTOSTERONU - PRIMULUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Dobrý den,
V případě nedostatku testosteronu u mužů doporučujeme přírodní doplněk stravy vyrobený v ČR - PRIMULUS
Více informací na webu : www.primulus.cz

Tipy zdarma ke zvýšení testosteronu přírodní formou najdete na www.primulus.cz/blog

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nedostatek testosteronu - PRIMULUS

Příznaky nedostatku vitamínu E

Vitamín E se ukládá v tukových buňkách, takže obvykle nemůže dojít k delšímu nedostatku. Možnou příčinou bývá porucha vstřebávání tuků nebo chronické onemocnění jater, které se vyskytuje například při genetických a metabolických poruchách. Prvními příznaky nedostatku jsou kožní problémy, slabost a degradace svalů, vyšší náchylnost k infekci. Navíc je eliminován blahodárný vliv vitamínu E na kardiovaskulární systém, revmatismus a ochranu proti rakovinotvorným faktorům. Doplnit každodenní stravu o vitamín E lze snadno pomocí potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín E

Příznaky nedostatku chrómu

Denní poptávka po chrómu je velmi nízká a obvykle postačí její příjem běžnou stravou. Lidé s některými metabolickými poruchami, jako je například cukrovka, však mohou trpět nedostatkem chrómu. Příznaky nedostatku chrómu zahrnují nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění nebo svalovou slabost. Nedostatek chrómu je snadno odstranitelný odpovídající dávkou potravinového doplňku.

Zdroj: Stopový prvek chróm

Příznaky nedostatku vitamínu B7

Šupinatá kůže, křehké nehty a vlasy, vypadávání vlasů a oslabený imunitní systém mohou být prvními příznaky nedostatku biotinu (vitamínu B7). Na dostatečný přísun biotinu by měli dávat pozor zejména kuřáci, sportovci, těhotné a kojící ženy a lidé, kteří často konzumují alkohol. Jestliže chcete mít silnější nehty, zdravé vlasy a zdravou kůži, musíte dbát na pravidelný přísun potravin obsahujících biotin.

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Příznaky nedostatku vitamínu D

Nedostatek slunečního světla inhibuje produkci vitamínu D na kůži, zejména v zimě. Vzhledem k tomu dochází k nedostatku vitamínu D a bránění vstřebávání vápníku, což vede postupně k měknutí a řídnutí kostí (bolestivost kostí, častá lámavost). U dětí to pak může vést k rachitidě, která způsobuje trvalé poškození kostry.

Zdroj: Vitamín D

Příznaky nedostatku jódu

Německo je jednou z oblastí s velkým nedostatkem jódu. Zejména v Alpách se jód dříve přítomný v půdě ztrácí. To je také důvod, proč je i nízký obsah jódu v rostlinných potravinách. Nedostatek jódu však vede k růstovým a vývojovým poruchám. Mezi běžně pozorované příznaky nedostatku jódu patří zvětšená štítná žláza (struma, vole). Jako prevence těchto problémů se doporučuje konzumace jódu prostřednictvím jodizované soli nebo potravinových doplňků.

Zdroj: Stopový prvek jód

Příznaky nedostatku vápníku

Nedostatek vápníku může způsobit svalové záškuby, křeče a může nakonec vést ke kostním deformitám a zlomeninám. Aby se zabránilo nedostatku vápníku, musí být doplněn vhodnou stravou nebo pomocí potravinových doplňků s obsahem vápníku. Užitečná je kombinace s vitamínem D (je tělem vstřebáván bezproblémově).

Zdroj: Minerál vápník


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP