Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍZNAKY NEDOSTATKU VITAMÍNU B12

OBSAH

Příznaky nedostatku vitamínu B5

Nedostatek vitamínu B5 se vyskytuje jen vzácně, protože je kyselina pantothenová obsažena téměř v každé potravině. Někdy může k nedostatku dojít u lidí, kteří trpí střevním onemocněním. Anémie, oslabený imunitní systém, pálení nohou a chodidel je typickým projevem nedostatku tohoto vitamínu.

Zdroj: Vitamín B5

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘE NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlata Košťálová.

přečti si to, máš to z nedostatku vitamínu B

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchýře na jazyku

Příznaky nedostatku vitamínu B1

Ztráta paměti nebo únava mohou být příznakem nedostatku vitamínu B1, který si tělo neumí vytvořit. Nadměrná fyzická námaha může zvýšit pravděpodobnost nedostatku tohoto vitamínu, protože metabolismus sacharidů je intenzivnější, což pak následně vede ke svalové únavě. V rozvinutých zemích se vyskytuje nákaza „beri-beri“, která je zapříčiněna závažným nedostatkem vitamínu B1 a způsobuje vážné poškození nervů a svalů.

Zdroj: Vitamín B1

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie kuczerova.

jak dlouho uzivat vitaminy bkomlex horcik za odpovet dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud užíváte tyto doplňky stravy jen ze své vůle jako prevenci, tak hořčík můžete užívat trvale nejlépe večer. Bkomplex jen při zjevném nedostatku vitamínů B, který je prokázán laboratorním vyšetřením krve. V ostatních případech může doplňování vitamínů B zbytečně zastavit jejich přirozenou produkci ve vašem těle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho

Příznaky nedostatku vitamínu B3 

Niacin (vitamín B3) se ukládá v játrech, takže jeho zásoby mohou vydržet organismu na čtyři až šest týdnů. K jeho nedostatku dochází v případě špatné nutriční výživy nebo v důsledku nemoci. Prvními příznaky nedostatku niacinu mohou být kožní léze, průjem a špatné soustředění. Ke kompenzaci možných nedostatků stačí příjem vhodné stravy či potravinových doplňků obsahujících dostatečné množství vitamínu B3. Doporučuje se konzumace vyvážené stravy, která poskytuje všechny vitamíny řady B.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)

Poradna

V naší poradně s názvem STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri .

dobry den mam prozbu palyme štype když vohno nohu takto prejde nejsou nato leky leve stehno dekuji jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To jsou křeče a ty mohou vznikat při nedostatku hořčíku a některých vitamínů řady B. Zkuste užívat dva měsíce Magne B6, tady je jeho cena: www.prozdravi.cz/mag…
Také si naplánujte návštěvu u ortopeda a neurologa, abyste se ujistil, že nejde o nic vážného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stehna

Příznaky nedostatku vitamínu D

Nedostatek slunečního světla inhibuje produkci vitamínu D na kůži, zejména v zimě. Vzhledem k tomu dochází k nedostatku vitamínu D a bránění vstřebávání vápníku, což vede postupně k měknutí a řídnutí kostí (bolestivost kostí, častá lámavost). U dětí to pak může vést k rachitidě, která způsobuje trvalé poškození kostry.

Zdroj: Vitamín D

Diskuze

V diskuzi HOLÁ MÍSTA VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den je mi 20let a chtěl jsem se zeptat začali se mi ve vlasech dělat málá holá místěčka kde mi nerostou vlasy takový jsou to mála místa a dělají se mi na přední časti hlavy nevíte čím by to mohlo být vlivem stresu nebo nedostatku vitamínu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JK za Krasojizda.cz.

Dobrý den, Tomáši, jsou-li místa bez vlasů zhruba o velikosti pětikoruny, pak se pravděpodobně jedná o druh onemocnění alopecia. Ve skutečnosti jde o autoimunitní onemocnění, kdy z času na čas dojde ke zlepšení stavu, ale vlivem stresu (vnitřního nebo vnějšího) se stav opět zhoršuje. Tento cyklus se během života může několikrát opakovat. Onemocnění je z lékařského hlediska neléčitelné. Pro bližší informace se obraťte na portál www.vlasy.cz/

Zdroj: diskuze Holá místa ve vlasech

Příznaky nedostatku vitamínu

Nedostatek vitamínu K je málo pravděpodobný, protože téměř polovinu potřebného množství vytvářejí naše střevní bakterie. Prvním příznakem možného nedostatku vitamínu K je krvácení z rány, které trvá neobvykle dlouho. Vitamín K je důležitý pro stabilitu kostí, takže při snížení jeho absorpce může dojít ke zvýšení rizika zlomenin. Větší pravděpodobnost nedostatku vitamínu K mají lidé s chronickým onemocněním jater. Absorpci vitamínu K mohou také inhibovat léky na trombózu. Poměrně málo vitamínu K je přítomno v mateřském mléce, dlouhodobě kojeným dětem je tedy nutné zvlášť přidávat dávky vitamínu K.

Zdroj: Vitamín K

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ PLEŤ Z NEDOSTATKU ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melania.

Neviete prosím, či možem mať červenú pleť z nedostatku železa? Jedná sa hlavne pred menzesom. Ď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nedostatek železa způsobuje naopak vybledlou pleť, takže u vás bude příčina asi v menstruaci. V období blížící se menstruace má mnoho žen problémy s pletí. U některých se objevuje akné, u jiných zas podráždění na pokožce, suchost pleti a u vás zas červenání pleti. Jestli vás to moc obtěžuje, tak běžte v době, kdy je to dobře vidět, ke svému gynekologovi a prodiskutujte s ním možnosti zmírnění těchto potíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená pleť z nedostatku železa

Příznaky nedostatku vitamínu B2

Při nedostatku vitamínu B2 obvykle nedochází k vážnějším potížím, mohou se objevit trhlinky v ústních koutcích, záněty dásní, pálení očí a záněty spojivek. V tomto případě stačí přidat doplňky stravy, které obsahují dostatečné množství tohoto vitamínu. Pokud není nedostatek řešen, může se projevit chudokrevností, světloplachostí nebo poruchami funkce nervů.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Diskuze

V diskuzi POPRASKANE KOUTKY KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Kromě nedostatku vitamínu B mohou být popraskané koutky následkem kvasinkové infekce, tak zvané kandidozy anebo mohou ukazovat také na nedostatek železa v těle. Jako léčbu popraskaných koutků od kvasinek můžete zkusit přírodní Colostrum www.zbozi-kosmetika.… a k tomu nějaká probiotika. Neuškodí ani zvýšit příjem železa, které obsahují vnitřnosti, luštěniny, případně kapky s železem, k dostání v lékárně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anajstol@seznam.cz.

ic mám oční koutky na očním jsem byla dvakrát a nic,mám prý jít na alergologii,alergie se neprokázala a na kožním taky nic jen mi dali ophtalmo-hydrokortison mast nezabrala a tak jsem použila ophtalmo-framykoin mast kterou mám pro psi a tak jakž takž zabírá v tom ,že sklidní to svědění,ale po všech hledáních jsem nabyla přesvědčení,že mám oslbenou imunitu a potřebuji vyčistit organismus a tak začínám detox čaj Lerox,Chlorella,B-komplex štávu z červené řepy.uvidíme a vám děkuji za rady.Jana

Zdroj: diskuze Popraskane koutky kvasinky

Příznaky nedostatku vápníku

  • Kosti dětí jsou slabé, jejich zuby jsou křehké a nažloutlé. Také to může být spojeno s nedostatkem vitamínu D. Křivice je porucha kostí způsobená nedostatkem vitamínu D a vápníku.
  • Kvůli nedostatku vitamínu D je střevní absorpce vápníku a fosfátů snížena, což vede k hypokalcémii. Svalová slabost a závažný případ tetanie je společným příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k deformitám nohou, v oblasti žeber a kloubů se mohou tvořit tzv. růže.
  • Dochází k nárůstu zlomenin u dětí. Opožděný růst zubů a vady chrupu jsou dalším příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k pocení hlavy i během zimy, nebo naopak dítě cítí na hlavě chlad.

Zdroj: Příznaky nedostatku vápníku u dětí

Diskuze

V diskuzi NEMOCI NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Já jsem dostala od dětí k narozeninám Viaderm, prý abych jim nezestárla. Ale zjistila jsem že snad ještě více než na pleť měl přípravek skvělý účinek na kvalitu nehtů. Když si čtu tuto diskuzi, je zřejmé, že všechny problémy ať se týkají pleti, vlasů, nehtů... vyplývají z nedostatku vitamínů a minerálů, které potřebují. Proto si myslím, že užívání doplňků stravy (které na naše tělo působí zevnitř) je účinější než užívání kosmetických přípravků.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Musím s vámi souhlasit. I já mám obdobné pozitivní zkušenosti s Viadermem.

Zdroj: diskuze Nemoci nehtů

Příznaky nedostatku vitamínu B6

Únava, nespavost, nervozita mohou být příznakem oslabení nervového systému, které je zapříčiněno nedostatkem vitamínu B6. Nedostatečné množství pyridoxinu má vliv i na snížení imunity, což se může například projevit tvorbou vřídků (aft) v ústech.

Zdroj: Vitamín B6

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Chtěla jsem se zeptat a slunecnicova semínka v čokoládě na Warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. 200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lněný semínka

Příznaky nedostatku vitamínu E

Vitamín E se ukládá v tukových buňkách, takže obvykle nemůže dojít k delšímu nedostatku. Možnou příčinou bývá porucha vstřebávání tuků nebo chronické onemocnění jater, které se vyskytuje například při genetických a metabolických poruchách. Prvními příznaky nedostatku jsou kožní problémy, slabost a degradace svalů, vyšší náchylnost k infekci. Navíc je eliminován blahodárný vliv vitamínu E na kardiovaskulární systém, revmatismus a ochranu proti rakovinotvorným faktorům. Doplnit každodenní stravu o vitamín E lze snadno pomocí potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín E

Diskuze

V diskuzi LEČITELÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ŠAMAN.

Spoustu onemocnění je z přebytku a nebo nedostatku energie čchi. Jde nejen zjistit ale i vytvořit odstranění pomoci AKUTRONIKU. Další informace viz. www.mrs-ivn.com

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: lečitelé

Příznaky nedostatku vitamínu B7

Šupinatá kůže, křehké nehty a vlasy, vypadávání vlasů a oslabený imunitní systém mohou být prvními příznaky nedostatku biotinu (vitamínu B7). Na dostatečný přísun biotinu by měli dávat pozor zejména kuřáci, sportovci, těhotné a kojící ženy a lidé, kteří často konzumují alkohol. Jestliže chcete mít silnější nehty, zdravé vlasy a zdravou kůži, musíte dbát na pravidelný přísun potravin obsahujících biotin.

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Poradna

V naší poradně s názvem CUKETA A ZELENÉ FAZOLKY CO NA TO WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evženie.

Může se cuketa a zelené fazolky při walfarinu mají vysoký obsah vitaminu K

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak si musíte hlídat příjem vitamínu K. Pro ženy je hranice 90 mikrogramů vitamínu K za den. Ani méně a ani více. Každý den stejně.
Obvykle, co je zelené, má i vysoký obsah vitamínu K. Cuketa je sice zelená, ale patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Středně velká cuketa obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jeden zelený fazolový lusk dlouhý 10 cm obsahuje 0,8 mikrogramů vitamínu K. Přibližně 110 fazolových lusků pokryje denní limit pro příjem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cuketa a zelené fazolky co na to walfarin

Příznaky nedostatku vitamínu B12

Větší nedostatek vitamínu B12 způsobuje fyzické vyčerpání a ztrátu paměti, v krajních případech může dojít k trvalému poškození nervů. Chcete-li si zajistit dostatečný přísun vitamínu B12, přidejte k základní stravě i potravinové doplňky obsahující tento vitamín. Žaludeční a střevní onemocnění spojená s nedostatečnou tvorbou žaludeční kyseliny mohou být také zapříčiněna nedostatkem vitamínu B12.

Zdroj: Vitamín B12

Příznaky nedostatku vitamínu A

Tělo má schopnost ukládat vitamíny na dlouhou dobu, takže krátkodobý nedostatek lze překlenout. Případný nedostatek vitamínu A se projevuje možnou ztrátou chuti, zastavením růstu, celkovou poruchou obranyschopnosti a hlavně začínající šeroslepostí.

Zdroj: Vitamín A

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1

Příznaky nedostatku vitamínu C

Nedostatek vitamínu C se může projevit prostřednictvím častých infekcí a nachlazení, také délkou uzdravování po nemoci. Ovlivněn je celkový imunitní systém a výkon organismu. Vzhledem ke své centrální roli v tvorbě pojivové tkáně působí nedostatek vitamínu C negativně právě na strukturu a zdraví pokožky. Buňky postrádající vitamín C je důležité chránit proti poškozením volnými radikály.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Zdroje vitamínu B2

Riboflavin neboli vitamín B2 (laktoflavin) se vyskytuje hlavně v mléčných výrobcích. Ale maso, celozrnný chléb a některé houby jsou také dobrým zdrojem tohoto vitamínu. V kulturách, v nichž je kukuřice jednou ze základních potravin, dochází k nedostatku vitamínu B2, protože riboflavin v kukuřici obsažen není.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Příznaky nedostatku vitamínu B9

Anémie, špatné hojení ran a kožní léze mohou indikovat nedostatek kyseliny listové (vitamínu B9). Během těhotenství se obecně doporučuje pokrytí její denní potřeby, protože abnormality u nenarozeného dítěte mohou být ovlivněny právě nedostatkem kyseliny listové. Kyselina listová má rovněž pozitivní vliv na cévy, a proto by měla být doplňována zvláště při kardiovaskulárních onemocněních.

Zdroj: Vitamín B9


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP