Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOČIČÍ SVRAB PŘÍZNAKY U LIDÍ

OBSAH

Svrab můžeme definovat jako svědivé, přenosné, parazitární kožní onemocnění. Jde o relativně častou dermatózu, která působí menší epidemie v prostředí, kde je předpoklad většího pohybu lidí v kombinaci s nižší úrovní hygieny. Tak může svrab postihnout lůžková oddělení nemocnic, utečenecké tábory, věznice apod.

Zdroj: Jak poznat svrab

Diskuze

V diskuzi KOČIČÍ SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nora Lesňáková.

Kočka naší babky má na hlavě a pod krkem něco jako bradavičky na stopce, časem vyschnou a babka jí je vydrolí. Babce je 92 a k veterináři chodit nechce. Nevíte někdo, co by to mohlo být? Je mi jasné, že nakonec půjdeme s kočkou na veterinu my, ale aby s tím babka souhlasila, potřebovala bych alespoň přibližně vědět, o jak závažný problém se jedná. Díky! Nora

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

dobrý těla jsem den chtěla jsem se zeptat na ušní svrab u kočičky ta má asi svrab v oušku i kocourek,nevim jak do doma mohu vyčistit

Zdroj: diskuze Kočičí svrab

Svrab na genitáliích

Svrab se může vyskytnout kdekoli, tudíž i na genitáliích. Zde můžete vidět, jak vypadá svrab nejen na intimních místech.

Zdroj: Svrab u lidí

Diskuze

V diskuzi MAST NA SVRAB BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Pavlů.

Mám pocit že jsem chytnul kočičí svrab na chalupě od naší kočky která ho evidentně má

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mast na svrab bez receptu

Přípravky na kočičí svrab

Na kočičí svrab se používají samočisticí kapky, také fungují antiparazitika aplikovaná na kůži za krk (spot-on nebo také pipetky). Jedna speciální lihová pipetka účinkuje jak proti svrabu, tak i proti blechám, klíšťatům (Advocate i Frontline combo), případně i oblým červům (Stronghold). Účinná látka antiparazitika se prostřednictvím kůže dostává do těla, aby likvidovala parazity. Někdy je nutné aplikaci opakovat. Aplikace či prodej některých konkrétních veterinárních přípravků (Stronghold) přísluší jen veterináři.

Na svrab koček účinkují také antiparazitární spreje proti blechám (lék na kočičí svrab). Pozor, kočky mají speciální přípravky proti parazitům. Sprej (či jakýkoliv jiný přípravek) proti blechám určený pro psy by mohl kočce těžce ublížit.

V pokročilém stadiu se ušní svrab u koček léčí i injekčními přípravky (Ivomec, Dectomax). Někdy se léčba neobejde ani bez antibiotik.

Zdroj: Kočičí svrab

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den,
je možné nakazit "lidským" svrabem zvířata? Je možné, aby se pak na nich zákožka množila?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab je společný pro lidi i pro zvířata. Svrab může přejít z člověka na zvíře i naopak. Svrab se může množit v kůži zvířete i v kůži člověka. Nejúčinnější léčba svrabu je pomocí masti Infectoscab, kterou se namaže veškerá kůže na těle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Je svrab u psa nakažlivý pro lidi

Svrab se výjimečně může vyskytnout i u člověka při blízkém kontaktu s postiženým zvířetem. Může způsobit lokální kožní reakci, která však vymizí po přerušení kontaktu s nemocným zvířetem.

Zdroj: Prašivina u lidí

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Smutná.

Dobrý den, existuje nějaký test, který určí, zda se jedná o svrab?
Několik kožních lékařů diagnostikuje odlišné onemocnění. Jak dále postupovat prosím?
Děkuji
Olga Smutná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádný test na svrab neexistuje. Svrab se diagnostikuje podle jeho příznaků a léčí se mastí Infectoscab. Ta svrab spolehlivě zabije a do tří týdnů zmizí příznaky. Pokud příznaky nezmizí po správném použití léku, tak nešlo o svrab.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak poznat svrab

Svrab video

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa

Diskuze

V diskuzi KOČIČÍ SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nora Lesňáková.

Kočka naší babky má na hlavě a pod krkem něco jako bradavičky na stopce, časem vyschnou a babka jí je vydrolí. Babce je 92 a k veterináři chodit nechce. Nevíte někdo, co by to mohlo být? Je mi jasné, že nakonec půjdeme s kočkou na veterinu my, ale aby s tím babka souhlasila, potřebovala bych alespoň přibližně vědět, o jak závažný problém se jedná. Díky! Nora

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Nová.

Na chalupě k nám chodí kočička,která má po celém těle strupy. Je to asi svrab. Jak jí můžeme pomoct? Je na to nějaký dostupný lék ?

Zdroj: diskuze Kočičí svrab

Stronghold na svrab

Stronghold na svrab chrání kočky proti blechám, klíšťatům i otodektovému svrabu. Stronghold plus pro kočky chrání také proti všem druhům klíšťat.

Léková forma: roztok pro nakapání na kůži – spot-on

Doporučená dávka: Jde o jednorázový spot-on. Používá se pipeta k nakapáním na kůži. Dávka odpovídá minimální dávce 6 mg/kg selamektinu a 1 mg/kg sarolaneru.

Kde koupit: Veterinární léčiva na předpis jsou zde uvedena pouze z informačních důvodů jako přípravky na kočičí svrab a lékárna vám je nemůže vydat bez příslušného receptu, respektive lékařské zprávy.

Zdroj: Léky na kočičí svrab

Poradna

V naší poradně s názvem KOČIČÍ SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

U koček se často v těchto místech objevují kožní nádory. Některé jsou zhoubné a nebezpečné, ale řada jich je nezhoubných a zvíře většinou nijak neohrožují. Pro rozpoznání, o který typ kožního výrůstku jde, bude potřeba zvíře vyšetřit. Veterinář to zvládne za pár minut a podle výsledku pak doporučí, jak s tím dál.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nora Lesňáková.

Děkuji!

Zdroj: diskuze Kočičí svrab

Projevy svrabu u koček

Kočičí svrab způsobuje roztoč svrabovka kočičí. Na rozdíl od blech není viditelná pouhým okem. Zato si všimneme změn na kočičí kůži. Místa postižená parazitem kočku velmi svědí a rány si stále dokola rozškrabává. Svrab u koček začíná nejprve v oblasti ušních boltců, odkud se pak šíří na krk a hlavu. Kočka si škrábáním parazita roznáší dál po těle, například na končetiny. Kočky se většinou nakazí jedna od druhé. Proto je kočičí svrab častější u koček venkovních než domácích.

Charakteristické příznaky:

  • kočka má postižená místa rozškrábaná a přehnaně si je čistí;
  • kromě škrábanců si lze všimnout odlupující se kůže a šupin;
  • v ranách jsou viditelné i šedé strupy;
  • v místech, kde žijí parazité, začíná kočce vypadávat srst;
  • kůže na postižených místech začíná zesilovat a skládat se do záhybů, které jí mohou zakrývat oči, kočka pak hůře vidí a má špatnou orientaci.

Svrab u koček způsobí, že se kočičí kůže zanítí. Infekce se může rozšířit dále do těla. Zvíře je malátné, unavené a nemá zájem o oblíbené aktivity. Dokonce může odmítat krmivo. Neléčený svrab u koček končí úmrtím kočky na vyčerpání a sepsi.

Zde můžete vidět, jak vypadá kočičí svrab.

Zdroj: Projevy svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Rada bych se zeptala, jakému chladu je potreba vystavit textil a boty na desinfekci. Stačí balkon pres noc, když je v noci napr. 10°C?

Dekuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Teplota +10°C svrab nezabije. Pouze teplota -10°C a nižší po dobu alespoň 8 hodin svrab spolehlivě zabije. Stejné účinky má i izolace předmětů (matrace) od lidí a všeho živého na dobu 5 dnů při libovolné teplotě. To taky svrab nepřežije.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Kočičí svrab a přenos na člověka

Přenos zvířecích parazitů na člověka je v určitém měřítku možný – mohou vyvolat místní podráždění kůže, ale nevyvolají onemocnění. U člověka se svrab (jakéhokoliv původu) projevuje jako drobné pupínky červené barvy, které jsou lokalizovány kolem pupku, na hýždích a v jiných místech s jemnou kůží. Onemocnění člověka kočičí svrabovkou má pouze přechodný charakter a po vyléčení kočky nebo zabránění těsnému kontaktu s nemocnými jedinci dochází k samouzdravení. V žádném případě se člověk nenakazí při dodržování obecných hygienických zásad, ani pohlazením nemocné kočky, při aplikaci léků kočce nebo běžnou manipulací s pelechy nemocných koček.

Zdroj: Kočičí svrab

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dášena.

Jak se dívám na ty příznaky, tam mám pocit, že mám taky červy. Lidi, vy tomu vážně věříte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva K.

Jak říkám, moje kamarádka má velmi dobré zkušenosti. Je to jen dopněk stravy, takže ublížit svému tělu nemůžete. Proč to nezkusit s nepodpořit trochu jeho látkovou výměnu.

Zdroj: diskuze Příznaky

Jak se svrab přenáší

Svrab nejčastěji postihuje lidi se sníženou imunitou a děti, které si toto onemocnění na sebe přenáší při dětských hrách. Problém může být, pokud svrab postihne člověka s těžkými nemocemi typu AIDS, protože u takového člověka může vyvolat extrémní zrohovatění kůže. Často tímto onemocněním trpí také lidé bez domova a lidé žijící ve větších komunitách, ve společných prostorách (léčebny, nemocnice). Většina lidí ani netuší, že svrab se přenáší i při pohlavním styku. Dříve se věřilo, že svrab je důsledkem špatné hygieny, prý se neobjevuje u „mytých“ lidí, ve skutečnosti to ale není pravda. Špatná hygiena svrab nezpůsobuje, ale může stav zhoršovat. I přehnaná hygiena může onemocnění komplikovat, hlavně v diagnostice onemocnění. Inkubační doba tohoto onemocnění je měsíc – měsíc a půl.

Zdroj: Svrab u lidí

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

V únoru jsem chytil svrab, byli jsme na nákupech v Praze. Kožní řekl máte dvojpupínky je to svrab. Hrůza nejsem špína, psychika špatná. Dostal jsem dvě mastičky infectoscabu, dva dny po sobě použil. Paráda, ale svědění nepřestávalo, ostříhal nehty, manřelka prala vše na 90 ,potahy z auta prostě vše. Je polovina dubna a já cítím ty samé příznaky jako v únoru. Natírám se sirnou mastí 20%, ale nic moc, v sauně 3x za sebou. Je možné, že se to vrátilo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab se může kdykoli vrátit. Stačí když pár jedinců zákožky svrabové někde přežije a znovu se rozmnoží. Je potřeba, abyste znovu navštívil kožního lékaře a ten aby to zkusil rozpoznat. Nemějte zbytečně předsudky, protože svrab postihuje všechny lidi, bez ohledu na jejich hygienické návyky. Lékaři to dobře vědí, takže bez obav běžte znovu na kontrolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Foto svrabu

Zde můžete vidět další fotografie s příznaky onemocnění svrabem: svrab foto.

Zdroj: Jak se pozná svrab

Diskuze

V diskuzi SVRAB KOŽNÍ ONEMOCNĚNÍ U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj.

Mám ho a je to něco strašně ! Lecim to už měsíc ! Dobre čtení . Nikdy sem to nemnel !

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svrab kožní onemocnění u lidí

Svrab a bazén

Když svrab dostane člověk, nepochybujeme o tom, že je „čuně nemyté“. Jenže ono není všechno černobílé. Svrab nesouvisí jen se špatnými hygienickými návyky, je například přímo vázán na sdílení kontaminovaných ručníků, prostěradel nebo jiných textilií. Zapomenutá osuška, když vyrážíte na plovárnu, se tak může šeredně vymstít. Zákožka svrabová se velmi rychle množí. Takže chytit svrab můžete i u bazénu. A co proces likvidace? Tak ten je opravdu zdlouhavý – postižený člověk se musí každý den mazat od hlavy až k patě speciální mastí, v prvních dnech léčby je třeba denně vyvářet povlečení a oblečení, aby zákožku vystěhoval i z jejich úkrytů, ne jen z kůže.

Zdroj: Svrab u lidí

Kapky proti ušnímu svrabu

Ušní kapky pro kočky účinně působí proti svrabu, zkusit můžete například spot-ony pro kočky Bravecto, nebo aplikujte účinnou látku milbemycin, která je součástí některých odčervovadel pro psy a kočky.

Zdroj: Kočičí svrab

Neléčený svrab

Na těchto fotografiích můžete vidět, jak vypadá neléčený svrab.

Zdroj: Jak poznat svrab

Existuje svrab, který nesvědí

Existuje těžká forma svrabu, která se vyskytuje hlavně u pacientů s oslabeným imunitním systémem nebo s neurologickým onemocněním. Tito pacienti mohou mít na kůži nesvědivé šupiny způsobené obrovským množstvím zákožky.

Kromě toho existují ještě sezónní nebo podzimní svraby, jejichž původci žijí hlavně na rostlinách. Jak ukazuje název, je tento typ přenášen pouze na podzim nebo za sezónních prací. Existují rovněž kožní infekce způsobené roztoči přenesenými ze zvířat na lidi. Roztoči mohou žít v kůži králíků, zajíců, koček, psů nebo ptáků. Svrab je u těchto zvířat nazýván prašivina.

Zdroj: Svrab u lidí

Svrab a bylinky

Pokud se nemůžete dostat z nějakého důvodu k lékaři, tak vám zde nabízíme alternativní léčbu svrabu pomocí bylinek.

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP