Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK DOPLNIT TĚLU KOLAGEN

OBSAH

Dávkování kolagenu

Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje užívání buď čistého kolagenu v dávkách 5 gramů denně ve formě Colafitu. Kolagen je dobré užívat ráno nebo večer s jídlem nebo bez jídla. Při takovýchto dávkách kolagenu je možné vidět účinky kolagenové kůry již za dva měsíce. Další možností, jak přirozeně doplnit kolagen do organismu, je protstřednictvím hydrolyzovaného syrovátkového proteinu, který se rozmíchá buď v mléce nebo ve vodě a pije se před spaním. 
 

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den, mam dotaz existuje i kolagen zivy formou tabletek? To by me zajimalo jestli se to da koupit i takhle. Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kaja.

Ahoj, čistý nativní kolagen mohu doporučit z rosenpharmy. :-) jmenuje se kolagen komplex, hodně ho doporučují a já mám také dobré zkušenosti.

Zdroj: diskuze Kolagen

Co obsahuje Colafit

Colafit obsahuje čistý krystalický bovinní lyofilizovaný kolagen typu I, čistota je 99,9%. Minimální rozměr čtverečků je 9 × 9 × 6 mm, váha pak 8 mg.

Zdroj: Colafit – kolagen v kostičkách

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Manželka užívá kolagen a jde to na ní poznat. Má hezčí kůži a celkově omládla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená

Zdroj: diskuze Kolagen

Tablety obsahující kolagen

Colafit

Zde je seznam nejlevnějších cen tablet Colafit.

Kolagen Forte

Tady je uveden seznam s nejlevnějšími tabletami Kolagen Forte.

Kolagen Activ Plus

Zde nabízíme seznam nejlevnějších tablet Kolagen Activ Plus.

Kolagen Farmax

Zde je nabídka nejlevnějších tablet Kolagen Farmax.

Zdroj: Kolagen na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE KOLAGEN FORTA A HYSELI HYAURONOVÁ ZPŮSOBIT VYRÁŽKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena kovarova.

koupila jsem si kolagenforate-kyselina hyaluronova od firmy rosehpharma, užívám hoho ale počase se mi uděla vyrážka je to možné z tohoto užívání , beru ještě lék prestarium neo 5mg a concor Cor 2.5mg
a nevím jestli tu vyrážku půsotbí tyto dva léky nebo kolagenforte s hyselinou hyalunoronovou

prosím odpoved, nikdy jsem za celá život neměla žádnou vyrázku ani z jídla ani z ovoce, mohla jsem sníst cokoliv podotýkám, že nejsem obezní měřím 160 cm váha 60-59 kg.
předem dík za informaci M. Kovárová
myslím, že se nebo vím, že se stravuji správně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za tuhle vyrážku kolagen forte pravděpodobně nemůže, protože obsahuje tělu přirozené látky, které obvykle přijímáme ve stravě. Oproti tomu lék Prestarium Neo je velice komplikovaný lék na snížení krevního tlaku a ten může ovlivňovat reakce těla na jakoukoliv stravu, které se můžou projevovat právě vyrážkou. Je potřeba obrátit se na lékaře, který Prestarium předepsal a ukázat mu vyrážku na kůži, aby zhodnotil vhodnost této preskripce. Pomoci by mohl i lékárník, když dostane informace o všech úžívaných lécích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může kolagen forta a hyseli hyauronová způsobit vyrážku

Přírodní zdroje

Již od pradávna, v lidové medicíně, se člověk snažil doplnit nedostatek kolagenu například pojídáním kuřecích chrupavek. Souvislost mezi zvýšeným příjmem kolagen obsahujících tkání zvířat a zlepšením kvality kolagen obsahujících tkání člověka (kloubů, vlasů, nehtů) byla jistě evidentní, ale výsledek této „terapie“ nebyl zdaleka vyčerpávající. Minimální efekt příjmu surového kolagenu je důsledkem jeho velmi nízké stravitelnosti a vstřebatelnosti trávicím traktem. Hlavním důvodem tohoto stavu je velikost molekuly kolagenu a obsah chemických vazeb velmi odolných vůči trávicím enzymům.

Zdroj: Kolagen pro psy

Poradna

V naší poradně s názvem KOLAGEN NA OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, chtěla jsem si koupit přírodní kolagen Inventia face - na obličej, takže to je zbytečný a je lepší užívat jen vnitřně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kolagen v krému zalepí póry a tím jakoby vyhladí pokožku, která pak vypadá jako z vosku. Pro kvalitu pokožky je určitě lepší užívat kolagen vnitřně. Zlepší se nejen kůže, ale i na nehty, vlasy a pomůžete i cevám.

Zdroj: diskuze Kolagen na obličej

Živočišný kolagen

S přibývajícím věkem může být obtížné doplnit kolagen pouze z přírodních zdrojů, tedy z potravin. Naštěstí je na trhu v současné době řada potravinových doplňků, které obsahují kolagen. Prodává se také kolagen v čisté formě, například jako výtažek z rybího tuku.

Živočišný kolagen je obsažen v želatině, tučných rybách (losos, tuňák), kuřecí kůži a játrech.

V případě želatiny se jedná o částečně denaturovanou živočišnou bílkovinu, u níž je délka molekulových řetězců větší než 100 000 daltonů. Díky tomu poskytuje želatina svou základní vlastnost a tou je schopnost tvořit za určitých podmínek gel. Z běžného života pak známe želatinu v podobě aspiků, želatinových bonbonů, případně želatinových kapslí, a v řadě dalších potravinářských výrobků. Pro zdravotní účely, pro použití do zvláštní výživy a pro doplňky stravy nelze kolagen, respektive želatinu ve své nativní formě použít. Jednak proto, že pro výrobu i pro vlastní konzumaci je nežádoucí tvorba gelu. Hlavně však proto, že nativní forma je pro člověka téměř nestravitelná. Člověk nemá dostatečně nízkou kyselost v žaludku, aby dokázal želatinu naštěpit a pak dále využít pro svoji výživu.

Zdroj: Kolagen

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Já užívám kolagen už dlouho, a žádné nežádoucí účinky nepociťuju. Mám teda jiný, to je pravda.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolagen

Hydrolyzovaný kolagen

Hydrolyzovaný kolagen je hůře stravitelný. Byla popsána vazba soli zlata na kolagen při artritidě, vliv kolagenních peptidů na příznaky osteoartrózy a osteoporózy a distribuci kolagenních peptidů do buněk tkání kloubního systému.

Zdroj: Ortho 3000

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kadlec.

já taky kolagen přípravky užívám. Upřednostnuji doplnky stravy od Ceských značek a to Ronsepharma je

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie Pokoutná.

také používám kolagen od Rosenpharmy. Moc mi pomáhá na klouby, kůži, vlasy a nehty. Prodávají více řad kolagenu, lepší je, podivat se na jejich stránky

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Pro koho je Cemio Kamzík dobrý?

  • Kolagen Cemio Kamzík je dobrý pro lidi, kteří nadměrně zatěžují své klouby (těžce pracující, aktivní i rekreační sportovci, lidé s nadváhou),
  • Kolagen Cemio Kamzík je dobrý pro starší lidi nebo lidi potýkající se s pohybovými obtížemi.
  • Kolagen Cemio Kamzík je vhodný pro lidi s vrozenými vadami.
  • Kolagen Cemio Kamzík je vhodný i pro starší děti a dospívající mládež v období jejich růstu.

Zdroj: Doplnění kolagenu pomocí Cemio Kamzík

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kola.

ano- kolagen je určitě základ našeho těla a zdraví: www.kolagen.wbs.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolagen diskuse

Jak správně doplnit kolagen?

Kupříkladu máme možnost koupit kolagen v pleťových krémech, ale je to účinné? Krémy s kolagenem slibují, že do pokožky ztracený kolagen doplní. Časem se ale ukázalo, že ve skutečnosti krémy s kolagenem nejsou schopny kolagen do pokožky dodat. Molekula kolagenu je tak velká a složitá, že bohužel neprojde přes epidermis (svrchní část kůže) a zůstává jen na povrchu kůže. Na povrchu kůže kolagen maximálně tak zaschne, ztuhne a zalepí rozšířené póry. Takto zalepené rozšířené póry nemohou pak dýchat, shromažďuje se v nich kožní maz – sébum a tím v nich můžou vznikat drobné záněty podobné akné. Z toho je zřejmé, že kolagen nelze do pokožky dodat prostřednictvím žádného pleťového krému.
 

Správná cesta pro doplnění kolagenu do kůže je vnitřní výživou. Nejlépe se kolagen vstřebává jako hydrolyzovaný syrovátkový protein. Hydrolyzovaný syrovátkový protein se při požití, vstřebává snadněji a je tak rychleji distribuován do tkání prostřednictvím krevního řečiště. Účinky vnitřně užívaného kolagenu se dají podpořit elastinem, keratinem a vitamínem C. Bílkoviny kolagen, elastin a keratin společně s vitamínem C tvoří základní směs, která nás udrží svěží a s mladistvým vzhledem na dlouhou dobu. 
Doktor Steffen Oesser a jeho kolegové z Katedry obecné a hrudní chirurgie na univerzitě v Kielu (Německo) provedli studii, ve které prokázali, že ústní požití hydrolyzovaných proteinových doplňků představuje vysokou míru vstřebatelnosti, až ve výši 95%. Kolagen se při takové formě podávání nejvíce hromadí v chrupavce a v pokožce.
 

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.

tento doplněk stravy jsem již vyzkoušela. Opravdu pokožka se stává hebčí díky přísunu kolagenu. I zdravá strava kolagen postrádá a proto mi pomohl k hebčí pokožce tento doplněk stravy.Kolagen FORTE se vstřebává snadněji.Osvědčil se mi kolagen FORTE od rosenpharmy, je běžně dostupný v lékárnách

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

no já ten kolagen Forte objednala na rosenpharma.cz, ted tam maji vanocni slevy az 30 procent

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Zdroje kolagenu

Některé potraviny obsahují kolagen, včetně živočišných potravin a kostního vývaru. Absorpce kolagenu však u nich není tak účinná jako absorpce hydrolyzovaného kolagenu z potravních doplňků.

Zdroj: Kolagen a jeho nežádoucí účinky

Význam kolagenu

Kolagen je vláknitá, ve vodě nerozpustná bílkovina tvořící základ pojivových tkání, tedy vaziv, chrupavek a kostí. Tvoří 25–30 % všech proteinů v těle savců, 70 % kůže, a dokonce 10 % naší celkové hmotnosti, vždyť vazivo je součástí naprosté většiny orgánů. S postupem věku naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se pak projevuje stárnutím kůže, zhoršenou kvalitou vlasů, lámáním a třepením nehtů, bolestmi kloubů, loupáním v zádech. Vazivo přichází o svou elasticitu a zdá se, jako by vysychalo.

Existuje nejméně 27 typů kolagenu, přičemž z 90 % se jedná o typ I, přítomný ve šlachách, pokožce, kostech a zubech. Typ II je obsažen v chrupavkách, typ V tvoří stěny krevních cév. Pro embryonální vývoj je pak charakteristický kolagen typu III. Kolagen typu I je využíván ve zdravotnictví, v chemickém, kosmetickém i potravinářském průmyslu.

Dostatek kolagenu tělu velice výrazně oddálí první projevy stáří a dokonce dokáže celkově zpomalit tvorbu vrásek, zlepší kvalitu pleti a elasticitu kůže vůbec. Pokud jste plánovali faceliftingovou operaci, včas zahájená kolagenová kúra ji dokáže o mnoho let oddálit.

Zdroj: Kolagen

Výhody použití GUNA injekcí

Injekce obsahují látky tělu vlastní (kolagen) a látky rostlinného původu, takže jsou dobře snášenlivé. Existuje 13 druhů pro řešení různých specifických problémů. Působí tedy vždy v té oblasti, pro kterou jsou určeny. Po aplikaci dochází k ústupu bolestí pohybového aparátu, ke zmírnění poškození způsobených poraněním, úrazem, případně průvodními chronickými onemocněními. Účinné látky jsou negativní v dopingových testech.

Zdroj: Kolagenové injekce na bolest

Obsah účinných látek v jedné kapsli Cemio Kamzík

20 mg vitamín C, 16 mg čistý kolagen typ I, 0,020 mg čistý kolagen typ II.

Zdroj: Doplnění kolagenu pomocí Cemio Kamzík

Obsah kolagenu v potravinách

Kolagen je bílkovina, protein, který se v největší míře vyskytuje v tělech savců, konkrétně v jejich pojivových tkáních. Nejbohatší přírodní zdroj kolagenu v potravinách je tedy maso a kůže savců.

Jaké potraviny obsahují kolagen

  • Maso bohaté na kolagen je především hovězí kližka, skopové maso, kozí maso.
  • Dalším významným zdrojem je zvířecí kůže.
  • Jako další zdroj kolagenu může být označena pravá živočišná želatina.
  • Hodnotným zdrojem kolagenu a dalších podpůrných amynokyselin je hydrolyzovaný syrovátkový protein.
     

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí

Kolagen na klouby

Úbytek kolagenu může i bolet, což zaznamenáme zvláště v souvislosti s pohybovým aparátem. Nedostatek kolagenu totiž snižuje ochranu chrupavek, šlach, vazů a kloubního pouzdra. Ochablost stabilizačních kloubních systémů pak vede k jejich opotřebování a následné bolesti. Dodávat tělu kolagen až ve chvíli, kdy se projeví bolest, je pozdě. Naopak bychom se měli snažit zajistit pohybovému aparátu dostatek kolagenu právě ve chvíli, kdy začíná výrazněji klesat jeho tvorba, to je ideálně už mezi 40. a 50. rokem. Výrazně to platí i pro sportovce, jejichž pohybový aparát je mnohem více zatěžovaný.

Mezi nejčastější příčiny kloubních onemocnění patří artróza, což je degenerativní proces uvnitř kloubu. Pravidelné užívání štěpeného kolagenu dokáže kloubní chrupavku zregenerovat. Štěpený kolagen tedy dokáže řešit příčinu s trvalejším účinkem a nezaměřuje se jako běžně dostupné preparáty na potlačení symptomů (například pouze utlumení bolesti). Pokud chceme maximalizovat účinek kloubní výživy, pak je vhodné kombinovat štěpený kolagen s dalšími chondroprotektivy (chondroitin sulfát a glukosamin sulfát), což působí protizánětlivě, dále s vitamínem C a nosičem, který zajistí ještě lepší biologickou dostupnost a vstřebatelnost pro náš organismus.

Zdroj: Kolagen

Kolagen v potravinách

Kolagen je pro tělo nezbytný a je velmi rozumné mu jej dodávat – zejména pokud žijete aktivním životem. Jednou možností jsou samozřejmě doplňky stravy, avšak kolagen je obsažen také v běžných potravinách. Na tuto bílkovinu jsou bohaté například tyto druhy potravin:

  • tuňák, losos
  • vepřová želatina
  • telecí játra
  • krůtí maso

Tvorbu a udržování kolagenu v těle pak podporují potraviny bohaté na vitamín C a další látky (borůvky, špenát, sója, jahody, banány, ...). Velkým nepřítelem tvorby kolagenu jsou naopak zejména jednoduché cukry.

Zdroj: Kolagen na vlasy

Rybí kolagen

Rybí kolagen nezatěžuje trávicí systém a je velmi dobře vstřebatelný. Účinky rybího kolagenu jsou patrné i navenek. Výrazně zlepšuje stav pokožky (vyhlazení jemných vlásek, kůže je pevná, pružná a hebká), zlepšuje stav vlasů (vlasy jsou lesklé, pevné a na první pohled zdravé), nehtů (přestávají se třepit a lámat) a dokonce i řas (často se stane, že zhoustnou právě i řasy). Zlepší se kvalita pohybu a celkově člověk vizuálně omládne. I to je důvod, proč rybí kolagen často doporučují v kosmetických salonech, wellness nebo fitness centrech.

Zdroj: Kolagen


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP