Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTI OD KRČNÍ PÁTEŘE PŘÍZNAKY

OBSAH

Bolest zubů je způsobena podrážděním nervu v kořeni zubu. Zubní infekce, rozpad, zlomení nebo ztráta zubu jsou nejčastějšími příčinami bolesti zubů. Bolest se může objevit i po extrakci (vytažení zubu), Někdy může mít bolest i jinou příčinu, ale pokud se šíří do čelisti, způsobuje často i bolest zubů, máme na mysli například bolest v uchu, zánět trojklaného nervu, ojediněle dokonce i problémy se srdcem. Bakterie rozmnožující se ve vašich ústech přispívají k onemocnění dásní, k tvorbě zubního plaku a kazu, což obvykle končí také bolestí zubů. Zjištění příčin a nalezení vhodné prevence onemocnění zubů či dásní byl věnován velký prostor. Je vědecky ověřeno, že používáním dentální nitě a správným čištěním zubů zubní pastou s obsahem fluoridu bráníte většině stomatologických problémů.

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi DOTAZ K NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zajímalo by mě,zda se dá úplně vyléčit neuropatie u cukráře typ.II. Jde o odumírání nerv.nohou a cév v mozku.Mému muži údajně proces zpomalují lékama s tím, že to vyléčit nejde,tuddíž dlouhodobé utrpení? Neustále si stěžuje na mravenčení a otok rukou a bolest nohou, neudrží rovnováhu a má "motolici" v hlavě chodí s velkou obtíží, do toho je hrozně pesimistický dá se s tím něco dělat nebo usnadnit péči o něj? předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

dobrý den, moje žena trpí delší dobou bolestí kyčle,lékař doporučil operaci při větší zátěži se ji motá hlava a má závratě a nemůže vůbec chodit a stěžuje si na bolesti zad a krční páteře,po rehabilitaci je to ještě horší,muže nějak souviset bolest kyčle(1cm kratší) a krční páteř děkuji za odpověd'

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Příznaky nádoru krční páteře

Bolesti krční páteře jsou civilizační chorobou 21. století. Zná je takřka každý. Bolesti krční páteře mohou být banální, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění. Postižení krční páteře se kromě bolesti může projevovat i jinými příznaky. Jedná se například o ztuhlost, omezený pohyb hlavy do stran, bolest hlavy, bolest vystřelující do končetin, závratě, poruchy vidění či sluchu. Převážná většina syndromů v této oblasti vyplývá z poruchy funkce nebo z degenerativních změn meziobratlových kloubů. Pokud bolesti krční páteře přetrvávají v klidu a zejména v noci, je nutné vyloučit nádorové postižení páteře.

Zdroj: Rakovina páteře

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Prosím o info k operaci krční páteře.Jsem po operac ibederky a ted´ mě zlobí krční.Čekám na zvážení operačního řešení.Jaké jste měli příznaky a zda je vám lépe po operaci.Strach je veliký.CHodím do karviné.Díky za info

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Motání hlavy

Motání hlavy může souviset s onemocněním páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy.

Příčinou je uskřinutí nervů a ztuhlost svalstva. V těchto případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Eichlerová.

Mám díky krční páteři velký problém a to dýchám jen se silnou bolesti,prý mám první krční obratel rozbitý.Ze situace jsem zcela zoufalá,můžete mě prosím poradit co s tím? L.Eichlerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Metody studie

Této průřezové studie se zúčastnilo 42 dobrovolníků (20 žen a 22 mužů) s poraněním krční páteře a bolestí. Audiometrie, tympanometrie a čistý tónový práh jedinců byly ve všech případech snímány ve frekvencích od 250 do 8000 Hz. Bylo zaznamenáno omezení pohybu krční páteře ve flexi, extenzi a rotaci. Ohýbání hlavy bylo u všech zkoumaných osob v plném rozsahu.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Krční páteř a závratě

Příčiny závratě jsou neobyčejně různorodé, právě proto, že se často jedná o průvodní jev mnoha různých nemocí. Mnoho pacientů si stěžuje, že trpí závratí. Pokud pacienti závrať blíže popíšou, tak zmiňují pocity motání a točení hlavy. S točením hlavy souvisí i onemocnění páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy, bolest za krkem, motání hlavy, točení hlavy vleže při špatné poloze spánku a podobně. Člověka s typickými příznaky bolesti krční páteře (nebo osobu jimi ohroženými) lze také snadno poznat podle vadného držení těla – typické je předsunuté držení hlavy, protrakce ramen, přitažení ramen k uším (zapadlý krk) a celkově kulatá záda.

Blokády v pohybovém aparátu pak mohou vést k akutnímu ústřelu krční páteře. Ústřel se projevuje zpravidla bolestí pouze na jedné straně, někdy vystřelující do horních končetin či temene hlavy. Bolestivý je pohyb do všech stran a vyskytují se závratě a nevolnost. Blokády krční páteře provází i náhle vzniklá ztuhlost šíjových svalů.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Diskuze

V diskuzi BOLESTI RUKOU A ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
já sem také trpěla bolestí v pravém zápěstí, že jsem nakonec neudržela ani hrnek..a nakonec jsem to měla od krční páteře..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti rukou a zápěstí

Závěr studie

Podle této studie [1] byla pravděpodobnost ztráty sluchu vysoká u pacientů s omezením rotace krční páteře do levé strany a že výskyt ztráty sluchu po poranění krční páteře byl vyšší u mužů. Zdá se, že omezení rotace vlevo může být použito jako prediktor pro diagnostiku sluchového postižení po poranění krční páteře (zejména u mužů).

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Diskuze

V diskuzi OPERACE KRČNÍ PLOTÝNKY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tichá.

Dobrý den,
máme schibu inu 12let. Poslední měsíce v noci kňučela bolestí - záda. Na vyšetření CT a barva zjistili vyhřezlou plotýnku na bedrech a krku. Doporučují operaci (krk je prý horší). Po vyšetření je fenka apatická, stále leží a pospává. To byla na klinice jen jednu noc. Po operaci by tam měla zůstat 5 dní. Chodí normálně.
Díky za radu
Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simona Vytvarová.

Dobrý den,
mám dotaz na našeho pejska, který před měsícem prodělal operaci krční páteře a dodnes mu dělá velký problém si lehnout na levou stranu. Pokaždé když se mu to v noci podaří, hodně pláče a nemůže se zvednout

Zdroj: diskuze Operace krční plotýnky u psa

Cviky na uvolnění krční páteře

Zde můžete vidět video s cviky na uvolnění krční páteře.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZLUCNIKU A HRUDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den mám k vám dotaz už asi po za poslech 10 dní mám po 4 bolesti na hrudi a mezi lopatkama to jsou bolesti takové že má s toho zimnici a s te velke bolesti i zvracim.nemuzu ani ležet a ani sedět nic jak to bolí a bolí me i jakoby v oblastí zlucniku.mam i kameny v žlučník ulékaře jsem byla a řekl mi že ty bolesti mám od páteře ale nezdá se mi to.myslite tento může být vážně jen od té páteře?děkuji za vaši odpověď s pozdravem Simona Valčuhová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vám lékař vyšetřil žlučník a nenašel příčinu, tak budete muset k ortopédovi. Bolest na hrudníku mezi lopatkami může souviset s páteří. Léčba je většinou formou rehabilitace a změnou zažitých zvyklostí, které vedly k těmto bolestem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zlucniku a hrudi

Co pomáhá na zalehlé ucho

Vzpřimovače páteře mají tendenci ke zvýšenému napětí. Proto tu vzniká svalová dysbalance mezi povrchovými a hlubokými svaly páteře. Je nutné pomocí měkkých technik a funkčního cvičení optimálně aktivovat hluboké svaly krční páteře a ústního dna, aby byla obnovena svalová harmonie, což mimo jiné pomáhá i na zalehlé ucho.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Poradna

V naší poradně s názvem ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den. Mám velké bolesti v ramenou a krční páteři, a bolest již postupuje po zádech až do bederní páteře. Beru prášky na bolest ale už ani to nezabírá u lékaře taky nic nezjistili. Chci vyzkoušet zmiňovaný alobal.
Chci se tedy zeptat má se přikládat na holé tělo, nebo stačí třeba přes tílko. A má se dát ve více vrstvách nebo stačí? A pak mě hlavně zajímá když sis alobal vytvořím na ramena a krční páteř jakýsi krunýř mohu ho použít opakovaně že by ho vždycky ráno sundala a na noc zase nasadila? Moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alobal je skvělá věc, ale když máte bolesti v tak rozsáhlé oblasti, tak je to pomocník příliš skabý a nevyřeší trvale vaše obtíže. Efektivnější pomoc naleznete v rehabilitačním zařízení, kde dostanete podobné procedury, jako v lázních. Žádanku vám může napsat váš ortopéd a náklady za vás uhradí zdravotní pojišťovna. Vyhledejte si zařízení, kde provádějí fyzioterapii a chiopraktickou masáž a tam absolvujete několik týdnů jejich péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náplast s alobalem

Bolest krční páteře a ramene

Krční páteř a ramena jsou neustále v pohybu. Není tedy divu, že se občas unaví a pobolívají. Bolest může často vystřelovat až do hlavy nebo na druhou stranu do hrudníku. Bolest krční páteře bývá nejčastěji způsobena špatným držením těla.

Léčba

Léčba bolestí krční páteře spočívá v několika přístupech. U akutně vzniklých bolestí je účinný snímatelný krční límec, který krk fixuje v jedné poloze a zabraňuje tak dalšímu poškození. Dobrý je i klid na lůžku, pokud přináší pacientovi úlevu. V některých případech je účinná i takzvaná manuální léčba, která je založena na mobilizačních a manipulačních technikách pro klouby, na protahování a uvolňování napnutých a ztuhlých svalů. Tyto techniky by však měl vykonávat lékař, který má na to speciální oprávnění. Z léků se k tlumení bolesti používají analgetika, nesteroidní antiflogistika (paracetamol, kyselina acetylsalicylová, indometacin, ibuprofen a jiné) a léky uvolňující napětí svalu. Účinná může být i aplikace tepla. Jestliže jsou bolesti akutní, je lepší použít takzvané suché teplo (například infračervená lampa), u chronických bolestí může pomoci horká koupel. Velmi důležitou součástí léčby je cvičení. Mělo by se provádět až po odeznění akutních bolestí, aby si pacient ještě víc neublížil. Nejprve je vhodné provádět cviky pod dozorem rehabilitačního pracovníka a teprve pak ke možné cvičit i doma.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Floumal.

Při lečbě Warwarinem mohu dostat injekci proti bolesti pateře.Opych páteře.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak musíte svému ošetřujícímu lékaři říct o této léčbě a on sám rozhodne o vhodném řešení bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lipový čaj,šípkový čaj

Krční páteř podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že krční páteř je oblast páteře u krku. Je tvořena 7 obratli, které se označují C1–C7. Tyto se vyznačují nízkým tělem, postranními výběžky, otvory pro cévy a nervy. Specifický je trnový výběžek, který je na konci rozdvojený. Nejvýznamnější obratle krční páteře jsou atlas (nosič) a axis (čepovec). Atlas (označen C1) nemá trnový výběžek, v jeho těle je velký otvor a má velké kloubní plošky. Axis (označen C2) má 1 výběžek navíc (čep), původně byl čep tělem atlasu. Tyto dva obratle společně zajišťují pohyb hlavy.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLOTINKA KRČNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

jak cvičit na vyhřezlá plotenka akrční pateř dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílám vám odkaz na video s cviky při vyhřezlé ploténce na krční páteři: youtu.be/0SLairHEutE
Video je v angličtině, ale cviky jsou velmi dobře vidět a pochopíte je i když anglicky nerozumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotinka krční páteře

Krční páteř a motání hlavy

Bolesti a problémy v oblasti krční páteře často gradují v tyto příznaky: migrény, bolesti za očima, hučení v uších, motání hlavy, světélka před očima, pocit blokády krční a hrudní páteře, ale také žeber, bolesti mezi či pod lopatkami, bolesti v oblasti ramenních kloubů, loktů, brnění či pálení paží, předloktí.

Příčinou je stereotypní zatěžování. Dnešní doba nás nutí k trvalému předklonu, což vystavuje krční páteř nepřirozenému postavení a zatížení. Jednostranným postavením krční páteře dochází k přetěžování jedné skupiny svalů na úkor oslabení a postupnému zkrácení jiné svalové skupiny. V případě krční páteře jde nejčastěji o skupinu takzvaných horních a dolních fixátorů lopatek. Horní fixátory lopatky představují zejména trapézový sval, zdvihač lopatky a jazylkové svaly upínající se na lopatku, což jsou svaly, které jsou nejčastěji přetěžovány vlivem špatného držení krční páteře a ramen. Postavení ramen také výrazně ovlivňují velký a malý prsní sval, u nichž často dochází ke zkrácení, čímž se ramena dostávají do předsunutého držení.

V terapii je ze začátku zásadní využít technik měkkých tkání, které uvolní napětí přetěžovaných měkkých tkání (kůže, podkoží, svalová povázka) a odstraní případné blokády. Pokud se blokáda neuvolní na základně optimalizace napětí, je vhodné použít velmi šetrné mobilizační techniky. Pro dosažení trvalého účinku terapie je důležité správně aktivovat oslabené svaly v pohybovém vzorci, aby došlo k obnovení svalové harmonie a nedocházelo k zatěžování jedné svalové skupiny na úkor druhé. Důležité je také zaměřit se na správnou ergonomii tak, aby pracovní prostředí pomáhalo udržet pohybový aparát v bezbolestném stavu a ne naopak.

Zdroj: Krční páteř

Bolest krční páteře a hlavy

Chcete-li vyzrát nad ranní bolestí krční páteře a hlavy, zaměřte se na výběr vhodného zdravotního polštáře. Při spánku 90 % těla regeneruje na matraci a zbylých 10 % těla, tedy krk a hlava, regeneruje na polštáři. Ranní bolesti krční páteře a hlavy jsou tedy velmi často zapříčiněny špatným polštářem. Řešení se zdá jednoduché, přesto více než polovina Čechů polštář vůbec neřeší. Lidé velmi často dělají tu chybu, že si polštář před spánkem shrnou pod hlavu dle potřeby, ráno je ale polštář vždy jinde, než večer zamýšleli. Jiní si vytváří takzvaně vysoko pod hlavou – v takové poloze je ale páteř příliš předkloněná a nemůže správně regenerovat. Nedoporučují se ani moc tuhé a nepřizpůsobivé polštáře, které mohou blokovat správný přísun krve do hlavy, nebo příliš měkké polštáře, které vám hlavu a krk nijak nepodepřou.

Léčba

Mnoho lidí řeší ranní probuzení s bolestmi pomocí prášků a návštěvou lékaře nebo rehabilitací. Toto řešení může přinést výsledek, ten však nemusí být trvalý. Za týden či za měsíc se začnete opět probouzet se stejnými bolestmi a koloběh se opakuje. Problém přitom může být ve vaší posteli, konkrétně v polštáři.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Brnění rukou

Důležitým faktorem v problematice krční páteře je především její stereotypní zatěžování. Naši předkové, kteří měli přes den více přirozeného pohybu, drželi hlavu a krční obratle ve vzpřímené poloze a tím byla i krční páteř ve fyziologickém prodloužení. My jsme oproti nim v zaměstnání nebo ve škole většinou v takzvané flekční statické zátěži (sed, stoj). Nepřirozené stavění páteře přetěžuje jednu skupinu svalů (typicky povrchové svaly), zatímco jiné svaly oslabují (typicky svaly hluboké vrstvy). V případě krční páteře jde nejčastěji o skupinu takzvaných horních a dolních fixátorů lopatek. Mezi horní fixátory lopatky patří zejména trapézový sval a zdvihač lopatky, což jsou svaly, které nacházíme nejčastěji ve zvýšeném napětí (neboli v hypertonu) vlivem špatného držení krční páteře a ramen. Na přetěžování reagují i ostatní měkké tkáně (kůže, podkoží, svalová povázka), které se stahují, zkracují a ztrácejí pružnost, což zpětně prohlubuje bolestivost. Bolesti a problémy v oblasti krční páteře poté často vyústí až v brnění rukou.

U tohoto stavu se používá terapie, která se zaměřuje na funkční aktivitu jak jednotlivých svalových skupin, tak i částí svalů. Tato rovnováha vede k optimalizaci držení krční páteře. V terapii je důležité uvolnit napětí přetěžovaných měkkých tkání, odstranit případné blokády a relaxovat nebo protáhnout přetěžované hyperaktivní svaly. Aby byla terapie úspěšná, je velmi důležité následně posílit oslabené svalové skupiny, jejichž aktivita zajistí optimální držení krční páteře. Významnou součástí terapie je také naučit správnému držení těla, a to jak v běžném, tak v pracovním životě, při sportu a volnočasových aktivitách. Ergonomické upravení pracovního prostředí je často také velmi přínosné. Zásluhou takovéto terapie se brzy vrátí rovnovážné napětí svalstva v oblasti krční páteře a šíje. Krční páteř je díky koordinaci držena ve správném prodlouženém postavení, svaly jsou mezi sebou v harmonickém napětí a bolesti mizí.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Bolest ucha od krční páteře

Jazylka a svaly s ní související mají důležitý význam v oblasti diagnostiky a léčby bolestí hlavy, migrén a hučení v uších. Jazylka je malá kůstka uložená v blízkosti štítné chrupavky. Svaly, které se na jazylku upínají, mají často klinickou souvislost s jinými segmenty v oblasti hlavy a horní krční páteře. Tyto svaly se upínají nejen na dolní čelist (a zajišťují pohyb dolní čelisti), ale i na spodní část lebky, hrudní kost a lopatku – odtud při jejich přetížení mohou vést vystřelující bolesti a zároveň se často podílejí na svalových dysbalancích způsobujících migrény, hučení v uších a bolesti krční páteře. Proto je nutné se při terapii zaměřit i na ovlivnění těchto svalů.

Terapie spočívá v jemných technikách měkkých tkání za účelem zmírnění napětí v obličeji, relaxace žvýkacích svalů a šetrné mobilizaci čelistního kloubu, které vede ke správnému a rovnoměrnému zapojení čelisti. Následně je však nutné odstranit i příčinu vzniku problému. To znamená zaměřit se na optimalizaci stereotypu žvýkání a řešit problém komplexně, aby se zabránilo návratu obtíží.

Jde tedy o názorný příklad toho, jak moc je náš pohybový aparát propojen a že pro úspěšnou terapii je vždy nutné vedle samotného epicentra bolesti řešit i na první pohled vzdálené poruchy, protože i ty mohou být spouštěčem bolestí s následným zalehnutím uší.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Dlouhodobě zalehlé ucho

Blokáda AO skloubení je jedním z častých problémů, které mohou způsobovat nepříjemné bolesti hlavy. AO skloubení je skloubení mezi prvním krčním obratlem a lebkou. Tuto blokádu způsobují přetížené svaly a měkké tkáně v oblasti horní krční páteře a je nutné toto napětí povolit a tím docílit i nenásilného uvolnění bloku.

Dlouhodobé statické držení krční páteře vede k výraznému přetěžování svalů v oblasti zátylku a horní krční páteře. Vzpřimovače jsou pro své přetížení často na dotyk velmi citlivé (nalezneme je na spodní části lebky). Ne náhodou máme často pocit, jako by bolest vystřelovala odspodu hlavy dopředu na čelo či za oči a do uší. Toto způsobuje jejich zvýšené napětí a nedokrvenost. Při dlouhodobém sezení u počítače je nutné hlavu držet zpříma, tím pádem jsou vzpřimovače v nepřerušovaném zatnutí. Do každého svalu vede céva, která daný sval vyživuje. Při dlouhodobém zatětí svalu je průtok cévy omezen a sval není dostatečně okysličován a vyživován, toto neprokrvení vede po určité době ke vzniku bolesti, kdy nás tělo upozorňuje, že něco není v pořádku. Bolest se pak objevuje častěji a obtíže hůře se odstraňují (léky již nemají takový efekt). Dlouhodobě neřešený problém vede k tomu, že se velké napětí ve svalech přenáší i na samotný skalp. Napětí ve skalpu vede k velkým celistvým bolestem hlavy a dlouhodobému zalehnutí uší od krční páteře.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP