Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRODUKTY Z VANILKY

OBSAH

Produkty z vanilky

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt neboli vanilková esence má ostrou chuť a obsahuje 35 % etanolu a někdy trochu cukrového sirupu. Čistý vanilkový výtažek je extrahován z pravých vanilkových lusků. Obsahuje chuť vanilky ve vysoce koncentrované formě, používá se zejména v průmyslové výrobě potravin. Výrobci vanilkového extraktu používají vanilkové „lusky“ z různých odrůd a různé kvality k dosažení konzistentní jakosti a dodržení specifických požadavků.

Vanilkový prášek

Pod názvem vanilkový prášek se ukrývají pozemní semena vanilky. Vanilkový prášek může být v domácnosti použit jako alternativa k vanilkovým „luskům“. Prochází však mnoha technickými výrobními procesy, a má ve výsledku pouze minimální až téměř žádnou vanilkovou příchuť. Slouží pouze k vytváření dobře známých „černých skvrn“ v produktech ze skutečné vanilky. Prášková vanilka vyrobená z tobolek vanilky je mnohem aromatičtější než vanilkový prášek ze semen.

Zdroj: Vanilka

Poradna

V naší poradně s názvem VANILKOVÝ LUSK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Zmeškalová.

Dobrý den,nedávno jsem se dozvěděla něco o složení vanilkových cůkrů,koupila jsem si tedy vanilkový lusk,protože peču občas a jsem slabá cukrovkářka,sladím medem,javorovým sirupem,někdy třtinovým cukrem,chtěla jsem se zeptat,jestli mohu vanilkový lusk vložit do javorového sirupu,tím ho ucovat a získat vanilkovou příchut ?,děkuji za odpověd. Zmeškalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Cukr je obecně dobrý konzervant, takže i javorový sirup bude dobrý na uchování vanilky. Éterické silice z vanilky můžete přenést do javorového sirupu za pomoci zvýšené teploty kolem 60°C na dvě hodky. Je dobré vanilkový lusk před zahříváním co nejvíce rozmnělnit.

Zdroj: diskuze Vanilkový lusk

Léčivé účinky vanilky

Nejsilnějšími léčivými účinky vanilky jsou antimykotické vlastnosti. Vanilka má i protizánětlivé účinky. Proto je velmi vhodné používání vanilky ke zlepšení takových kožních onemocnění, jako jsou ekzémy a dermatitidy. Vanilka má i další léčivé účinky, které lze využít jako žaludeční tonikum, proti břišnímu tyfu, kašli, při problematice močení a záchvatech. Také je vhodná při vyčerpání a některých typech demence, slabosti a hypochondrie.

Velmi účinná je vanilková zmrzlina, která se doporučuje proti těhotenskému zvracení, které se objevuje zejména ráno a bývá dlouhodobé, často se projevuje až do poloviny těhotenství. Vanilková zmrzlina je často účinnější než některé léky.

Zdroj: Vanilka jako lék

Diskuze

V diskuzi NEPRŮCHODNOST STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

mám vynikající zkušenosti s německými přírodními produkty, velice mně pomohly

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina Chládková.

Mohla bych Vás poprosit o název něm. produktu, který Vám pomohl?

Děkuji,

Zdroj: diskuze Neprůchodnost střeva

Význam v léčitelství

Vanilka má několik léčivých vlastností, například působí příznivě na nervy, má uklidňující účinky, pomáhá i při únavě. Dříve se používala ke snížení horečky nebo jako afrodiziakum. Hlavní složka vanilky je příbuzná lidskému feromonu.

Zdroj: Vanilka

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Fivebrová.

Užívám VARFARIN na ředění krve.ptámse zda mohu rýmovník.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta Rychtářová.

Užívám Warfarin na ředění krve,můžu užívat čaje a jiné produkty z Rýmovníku???

Zdroj: diskuze Rýmovník

Vanilka jako afrodiziakum

Vůně vanilky úzce souvisí s lidskými feromony, protože zvyšuje erotickou přitažlivost. V současné době je vanilka využívána jako afrodiziakum. Vanilka způsobuje dráždění genitálního systému, čímž zvyšuje sexuální apetit. Proto je používána ke stimulaci libida. Má podobné účinky jako čokoláda. Šíření vanilky způsobuje pocit pohody, zvyšuje vzrušení a podněcuje práci nervové soustavy. Společně tak dochází ke zvýšení vitality mozku a genitálií, což způsobuje veselost a vyrovnanost, stimuluje činnost svalů. Vzrušení vede následně k touze po styku mezi oběma pohlavími. Vanilka je k dispozici ve formě infuzí, odvarů nebo tinktur.

Zdroj: Vanilka jako lék

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Stafylokoka jsem měla v krku asi 7let. Neustálé bolesti, kašel, dávení ve dne i v noci, užívání ATB. Dle lékařů jsem se s ním měla naučit žít, protože je nevyléčitelný. Pak jsem si jednou objednala přírodní produkty na opakovaný zánět dutin a zbavila se i stafylokoka. Dnes je to již 6tý rok a já mám klid. Produkty si občas objednám preventivně a jsem zdravá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den, mohla byste mi prosím napsat jaký přírodní produkt vám pomohl? Mám syna, který má stejný problém. Děkuji

Zdroj: diskuze Stafylokok

Éterický olej Vanilka

Éterický olej z vanilky se v domácím prostředí vyrábí macerací semen. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 10 vanilkových lusků, ze kterých vyjměte semínka. Semínka vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte semínka od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z vanilky se v minulosti používal i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce, i jako afrodiziakum. Dnes jej již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá. Používá se ke zpříjemnění a provonění místnosti ve vánočním čase.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Poradna

V naší poradně s názvem NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Dobrý den pane Králi, podélné rýhy na nehtech jsou vytvořeny již při vzniku nehtu v nehtovém lůžku a jejich hloubka je přímo úměrná věku, čím jsme starší, tím je někteří máme výraznější. Další překvapivé kritérium, které rýhy ovlivňuje, je alergie. Průzkumy prokázaly, že u alergiků se ve zvýšené míře objevuje toto rýhování na nehtech, ovšem výzkum zatím neprokázal přímou souvislost s konkrétními alergeny, takže zatím nemůžeme nasadit ani přímou medikaci na odstranění rýhování nehtů.

Jak odstranit podélné rýhování na nehtech?
Lékařství zatím nemá přímý lék, který by nám nehty narovnal, takže zbývá jen mechanické upravení povrchu nehtu pomocí pilníčků, kterými se dá nehet vyhladit a dokonce i do lesku vyleštit. Je ale důležité si uvědomit, že toto vyhlazení zároveň i ztenčí samotný nehet, takže je třeba počítat s menší tuhostí odrostlého nehtu, který má pak sklony k lámání, takže je třeba udržovat odrostlé nehty spíše kratší. Ženy si s oblibou nechávají na nehty přilepit umělé nehty, které také tento problém s podélnými rýhy na nehtech úspěšně řeší, ale již něco stojí. Opilování si uděláte sami a zadarmo. :-) Vnitřně můžete pevnost svých nehtů pozitivně ovlivnit některým z multivitamínových doplňků, například Calibrum a zevní péčí se o nehty můžete postarat krémy na ruce a nehty s glycerínem, například Garnier, nebo Kamil.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lhd cosmetics.

máme asi 1500 stálých klientů, kteří nakupují naše produkty najdete je na lhd-cosmetics.cz
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Nehty

Použití

V současné době se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, nebo do zmrzliny a čokolády, je nezbytná pro výrobu pudinků a krémů. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.

Hlavním průmyslovým odběratelem vanilky jsou firmy Pepsi-Cola Corp. a Coca-Cola Corp., které ji používají k ochucování svých hlavních produktů, Pepsi-Coly a Coca-Coly. Její roční spotřeba těmito firmami se pohybuje kolem 40 tun. Přechod na používání syntetického vanilinu v roce 1985 při zavedení takzvané „nové koly“ („New Coke“) firmou Coca-Cola způsobil dokonce takový pád cen vanilky, že téměř došlo k hospodářskému krachu Malgašské republiky na Madagaskaru. Po nepříznivém přijetí nápoje spotřebiteli se však firma vrátila ke klasické receptuře, což opět oživilo obchod s vanilkou, a v roce 2002 dokonce zavedla nový druh „Vanilla Coke“ s vyšším podílem vanilkové esence.

Další uplatnění nachází extrakt z vanilky při přípravě voňavek a parfémů.

V minulosti se vanilka používala i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes ji již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá.

Zdroj: Vanilka

Diskuze

V diskuzi SÉRUM S HADÍM JEDEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa.

Původně jsem k hadímu jedu v krémech byla hodně skeptická. Ale po hodně kladných recenzí na produkty s hadím jedem jsem se také rozhodla a vyzkoušela jsem. Objednala jsem si sérum www.agedefence.cz/pe… které obsahuje syn-ake a můžu říct, že jsem velmi mile překvapená. Dělá se mi o mnoho vrásek méně a přijde mi, že i vrásky co už mám jsou menší. Takže za mě produkty s hadím jedem asi opravdu fungují.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlaďka.

To jsou zase reklamní kecy. Že se nestydíte takhle kecat o něčem, čemu sama nevěříte! Chcete tady jen udat odkaz na svoji pochybnou nabídku a očekáváte, že vám na to někdo klikne. Fuj! Styďte se!

Zdroj: diskuze Sérum s hadím jedem

Vanilková tinktura

K výrobě vanilkové tinktury je zapotřebí semínek ze dvou lusků a 1 dl 60% lihu. Postup je zcela jednoduchý – vanilka se zalije lihem. Následně je zapotřebí 14denní uležení na teplém místě při každodenním protřepávání. Po uplynutí 14 dnů je nutné směs přecedit. Vanilková tinktura se užívá 2x denně po 15 kapkách po dobu 4 týdnů.

Dejte si pozor na nadměrné používání vanilky, jelikož excitační vlastnosti koření způsobují nadměrnou stimulaci citlivosti mysli. Zároveň dochází ke stimulaci proudění krve, podrážděnosti a citlivosti.

Zdroj: Vanilka jako lék

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY S NEJVĚTŠÍM OBSAHEM PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Maksa.

Dobry den. V clanku pisete ze mezi zakazane produkty pri dně patri mimo jine i celozrne produkty, spenat, brokolice, kvetak. V minulem tydnu jsem dostal od lekarky letak vytvoreny spolecnosti Mayo clnic a poskytnuty spolecnosti Zentiva a v nem se pise ze je klinicky prokazane ze ani spenat a kvetak byť obsahuji vysoke mnozstvi purinu, nezapricinuji dnavy zachvat a celozrne produkty patri vyslovene mezi doporucene. Kde je tedy pravda, co ma clovek tepici dnou vubec jist?
Dekuji za odpoved Maksa

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny s největším obsahem purinů

Pěstování, zpracování a prodej

Vanilovníky jsou pěstovány na plantážích. Až 30 cm dlouhé vanilkové lusky, botanicky správně nazývány kapsle, se sklízí v dospělosti (když jsou zelené). Čerstvé plody nemají typické aroma a chuť hotového výrobku. Chcete-li získat vanilku jako vysoce aromatické koření, musí vanilovník projít složitým procesem. Nejprve jsou tobolky vanilovníku zpracovány v horké vodě nebo v páře. Poté následuje fermentace ve vzduchotěsných obalech, dokud nedojde ke krystalizaci jemných částeček glukózy. Tento proces může trvat až čtyři týdny. Teprve sušení a fermentační procesy vyzdvihnou typické aroma vanilky. Zároveň dochází ke smrštění známých lesklých hnědých vanilkových lusků na skutečné koření. Během přepravy jsou vanilkové lusky svázány, zabaleny do pergamenového papíru a umístěny v plechové nádobě.

Výsledný produkt je velmi drahý nejen kvůli tomuto náročnému procesu, ale i kvůli umělému opylování vanilovníků. Světová tržní cena vanilky má různě vysokou křivku.

Zdroj: Vanilka

Diskuze

V diskuzi SUCHÉ RUCE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

Za mě úplně super krém Chaganela. Hezky voní a nezanechává pocit suchých rukou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Souhlasím, produkty od Naturbites jsou super.

Zdroj: diskuze Suché ruce diskuze

Jogurtová bábovka

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 0,75 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 kelímek (150 ml) bílého jogurtu
  • 1 lžíce kakaového prášku

Postup:

V míse smícháme všechny sypké suroviny kromě kakaa. Pak přidáme tekuté ingredience, dobře promícháme a většinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy. Do zbytku těsta zamícháme kakao a přilijeme do formy. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (180 °C, 70–80 minut), propečení zkoušíme špejlí. Hotovou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem s příměsí vanilky.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Samozřejmě to jde poznat, chemie neudělá s pletí to co příroda. A co si budeme je to pro pleť přírozenější přírodní produkty.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Čím nahradit perníkové koření

Klasické perníkové koření si můžete připravit doma. Doma připravené koření je vždy čerstvé a nádherně voňavé.

Ingredience: 5 g fenyklu, 5 g nového koření, 5 g hřebíčku, 10 g anýzu, 1 bio citron, 5 g skořice, 10 g badyánu, 1 vanilkový lusk

Postup: Navážíme si všechno koření. Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky. Perníkové koření velmi jemně utlučeme v hmoždíři. Pak koření prosejeme přes sítko. Roztlučené koření smícháme s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho dobře umytého bio citronu. Tato dávka perníkového koření je určena na půl kilogramu mouky.

Vedle perníků a jiného kořeněného pečiva můžete směs perníkového koření přidat i do zavařenin, pečených čajů a kompotů.

Zdroj: Perníkové koření

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mery.

A to je na pleti opravdu tak poznat? Vždyť to nemůže být takový rozdíl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Samozřejmě to jde poznat, chemie neudělá s pletí to co příroda. A co si budeme je to pro pleť přírozenější přírodní produkty.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Původní recept na buchtu prošívaná deka

Ingredience na těsto: 5 vajec, 2 hrnky cukru krystal nebo krupice, 4 lžíce kakaa, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce vanilky, 1 hrnek vody, 3 hrnky přesáté polohrubé mouky

Ingredience na náplň: 500 g tvarohu, 2 žloutky, citronová kůra z půlky citronu, 3 lžíce maizeny nebo 1 vanilkový pudink, cukr dle chuti

Postup: Stačí utřít vejce spolu s cukrem, vanilkou a do utřených vajec s cukrem přidat olej a třít dále. Pak následuje mouka s práškem do pečiva, kakao a voda. Těsto se rozetře na vymazaný a vysypaný plech a na těsto se lžící vylije řidší tvarohová nádivka. Vše se dá péci na 180–200 °C.

Zdroj: Koláč prošívaná deka

Typy a distribuce

Rod vanilovník zahrnuje asi 110 druhů, z toho 15 poskytuje aromatické kapsle (vanilkové tobolky), nejdůležitější pro výrobu koření jsou vanilková zrna. Vanilka je původem z Mexika, ale v současné době se pěstuje i na Madagaskaru, Réunionu a dalších ostrovech v Indickém oceánu. Vanilla planifolia je komerčně dostupná pod názvy bourbon vanilka a mexická vanilka.

Tahiti vanilka se nachází v jižním Pacifiku a je blízkým příbuzným vanilky z Mexika. Tahiti vanilka ale obsahuje méně vanilkového aroma, má však vyšší úroveň jiných aromatických látek, které jí dávají květinovou vůni. Guadeloupe vanilka pochází ze střední a jižní Ameriky. Má podobné vlastnosti jako tahiti vanilka, a proto jsou oba dva druhy používány v parfémovém průmyslu.

Zdroj: Vanilka

Názor

Existuje velké množství argumentů, proč zvolit přírodní bělicí produkty, ale tím zásadním je, že nezatěžují ani váš organismus, ani životní prostředí. Jediným negativem je potřeba určitého času na jejich přípravu. Naštěstí mohou být dávky vyrobeny dopředu a využívány i více dní (lze je uchovávat v chladničce).

Zdroj: Čím vybělit pihy

Argumenty pro výběr chemických bělících produktů

  • Jsou pohodlné.
  • Dají se nalézt ve většině lékáren a na internetu.
  • Profesionální chemické bělicí produkty mohou mít rychlejší výsledky.

Zdroj: Čím vybělit pihy

Co na lupy nabízí lékárna?

V lékárnách existuje celá škála výrobků určených k boji proti lupům. Jsou zde produkty, jako šampony, kondicionéry a další možné prostředky, které jsou určeny k zastavení tvorby lupů. Dalo by se říci, že škála výběru je velká. Takže se není třeba obávat.

Zdroj: Jak na lupy ve vlasech

Přírodní bělicí metody

Přírodní bělení pokožky může být dobrým řešením pro nápravu pigmentace kůže, pokud máte z chemikálií strach nebo musíte přestat s užíváním chemických bělidel. Jestliže máte tedy problémy s chemickým bělením, používejte ověřené přírodní produkty, které bezpečně ošetří vaši pokožku. Dokonce i profesionální ošetření, zejména lasery, které jsou velmi drahé, mohou být nebezpečné. Naštěstí existují osvědčené ingredience pro zesvětlení kůže.

Zdroj: Čím vybělit pihy


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP