Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEHET ODCHLÍPNUTÝ OD LÚŽKA

OBSAH

Prognóza

Jaká je prognóza natrženého nebo odděleného nehtu?

Dokud nedojde k trvalému poškození nehtové matrice nebo nehtového lůžka, měl by nehet zcela dorůst a vypadat zcela normálně.

Jak dlouho trvá, než natržený nebo oddělený nehet znovu doroste?

Nehty rostou rychlostí 3,3 milimetru za měsíc. Nehty na nohou rostou pomaleji, obvykle se blíží polovině rychlosti nehtů na rukou. Nehty mohou zcela dorůst za 3 až 6 měsíců. Prsty na rukou nebo na nohou, které utrpěly zranění, která ovlivňují nehtové lůžko a matrici, rostou pomaleji než nehty nepostižené po dobu asi 3 měsíců.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Poznám, zda je barva nehtu na noze projevem plísně nebo něco jiného?
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotografii je vidět, ce se stane s nehtem na palci v úzkých botách. Rozhodně to není plíseň. Váš palec je tak moc utlačován, že nehet na něm změnil směr růstu - odklonil se doleva. Následkem tohoto tlaku je obrovský hematom, který zbarvuje váš nehet do tmava. Je potřeba, abyste co nejdříve navšťívila ortopéda a společně jste našli řešení, jak to napravit. Pokud se situace bude dále prodlužovat, tak krví odchlípnutý nehet bude otevřenou branou pro usídlení plísně a ve finále přijdete o celý nehet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Komplikace strženého nehtu

Jaké jsou komplikace strženého nebo odděleného nehtu?

Pokud dojde k poškození nehtové matrice, nově rostoucí nehtová ploténka bude obsahovat defekt. Menší poškození způsobí drobné defekty v nehtu. Výraznější defekty mohou mít za následek trvalou deformaci nehtu.

Poškození a zjizvení nehtového lůžka může způsobit bělavé změny na nehtu. To je pravděpodobně způsobeno nadzvednutím nehtové ploténky od nehtového lůžka (onycholýza). Někdy může drobný chirurgický zákrok na nehtovém lůžku zlepšit vzhled nehtu.

Pokud trauma, které způsobilo poškozený nehet, zahrnuje sousední struktury a dojde k infekci, bude to vyžadovat léčbu vhodnými antibiotiky a případně chirurgický zákrok.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám už skoro ulomený nehet na palci u nohy,zalepila jsem ho náplastí a nevím co dál,v létě jsem si nehet otlačila na tůře,zmodral a bolel,je ulomený až u lůžka.Poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tomto případě je vhodné nehet zcela opilovat až k místu, kde pevně drží na ploténce. Obnažená ploténka je už zacelená a snese otěr bez nehtu. Také se vám bude okolí dorůstajícího nehtu lépe udržovat, než když tam je teď odfouklý nehet. Preventivně, než nehet znovu překryje celou ploténku, doporučuji občas zastříknout sprejem proti plísni s názvem Clotrimazol, který je volně prodejný v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemocný nehet

Poškozené nehtové lůžko

V nehtovém lůžku se tvoří nehet, který má stejnou funkci jako pokožka. K poranění nehtového lůžka dochází při práci nebo neopatrné manikúře při zastřihávání kůžičky. I přes všechna varování, že by se kůžička kolem nehtového lůžka neměla stříhat, většina z nás sáhne po nůžkách i s tím rizikem, že se můžeme zranit.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Diskuze

V diskuzi PODÉLNĚ VROUBKATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Schmiedová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jak léčit podélně vroubkaté nehty,vroubky jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné a tako i viditelné.Můžete mi prosím poradit.Třeb mi chybí jen nějaký vitamín Děkuji Schmiedová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška.

Dobrý den. Už dlouho me trápí prasklý nehet na palci levé ruky. Vypadá to jako prasklina, ale žádné hrbolky nebo něco takoveho nemám. Vždy se začne pulit tak 0,5mm před tím, než ma odrustat.
Děkuji za radu

Zdroj: diskuze Podélně vroubkaté nehty

Je účinný Framykoin na zánět nehtového lůžka?

Zánět nehtového lůžka je stále častějším problémem. Postupy léčby mohou být konzervativní, stejně jako může být zvolena i léčba, kterou je plastika nehtového lůžka. Prosté odstranění nehtu bez ošetření nehtového lůžka není přípustné. Vždy je nutné odstranit postranní část nehtové zárodečné ploténky, která je příliš široká. Zánět, který tlačí do nehtového valu, je nutné vystřihnout. S pomocí černé masti či Framykoinu zánět většinou zmizí.

Zdroj: Podebraný nehet

Diskuze

V diskuzi STRŽENÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Dobrý den, vloni v létě mi na koncertě nekdo dupl na nohu a nehet na palci se oddělil od nehtového lůžka, nehet jsem odstranila, ale až po zahojení nehtového lůžka (do té doby přelepen). Zůstaly cca 2 milimetry nehtu, je to již 14 měsíců a nehet stále nedorostl do původní délky. Beru sice léky na úpravu funkce štítné žlázy, před nasazením léčby se mi nehty hodně lámaly a rostly extrémně pomalu, ale nyní se funkce štítné žlázy upravila, tak myslím, že s pomalým růstem nehtu nesouvisí. Kde muze byt problém? Více jak 14 měsíců na obnovu mi přijde opravdu hodně. Děkuji za odpověď Lena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stržený nehet

Homeopatika na zánět nehtového lůžka

Také homeopatické léky jsou vhodné na zánět nehtového lůžka.

Patří sem:

  • Graphites 15 C
  • Hepar sulfur 15 C – podává se 2x denně 5 granulí
  • Silicea 15 C – podává se 2x denně 5 granulí

Zdroj: Podebraný nehet

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jenčovský zdeněk.

Dobrý den, na nehtech ruky se mi dělají podélné čáry směrem od lůžka ke konci nehtu. Následně nehet mimo lůžko praskne a musí se odstřihnout až na hranici lůžka.
Poraďte, čím nehty zpevnit. Děkuji za odpověď.
S pozdravem Jenčovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto linky na nehtech ve směru růstu souvisejí s věkem a bohužel jsou trvalé. Čím budete starší, tím více jich budete mít. Nehty se dají zpevnit posílením vhodné stravy, zejména zvýšením příjmu kvalitních aminokyselin například v mase nebo se dají použít noční koktejly pro kulturisty. Z doplňků stravy posilující nehty to jsou zejména vápník a selen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze praskání nehtů na ruce

Fialové zbarvení nehtu

Do fialova se nehet zbarví po úderu nebo po nadměrném tlaku na nehtovou ploténku. Fialovou barvu způsobuje krev, která prosákla přes stlačené žilní kapiláry do nehtového lůžka. Krev stárnutím tmavne a zbarvuje se do fialové až hnědé barvy. Toto není příznak onemocnění plísní. Ovšem hrozí zde riziko vzniku nákazy, protože v místech změny barvy dojde k oddělení nehtu od ploténky a jak nehet odrůstá, tak se tvoří mikrocestičky vedoucí od okraje hluboko pod nehet, a to je přesně to co má plíseň ráda. Dobré je nehet udržovat v čistotě a preventivně po každém čištění zastříknout lékem Clotrimazol.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi UŽ MNE PALCE U NOHOU NEBOLÍ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Rád bych se dozvěděl kde a jak přesně zarůstající nehet na palci u nohy pilovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bumbes.

Stručně řečeno, nehet nekopíruje konec lůžka, ale je zastřižen rovně - tedy, uprostřed je zastřižen těsně u kraje lůžka a směrem k bokům nehtu je zastřižen tak, aby byl kraj (růžek) nehtu zároveň s kůží. Ostré hrany pak lehce obrousím.

Zdroj: diskuze Už mne palce u nohou nebolí...

Krvácení nehtového lůžka

Krvácení do nehtového lůžka může být spojeno s úrazem nebo například vražením třísky pod nehet. Charakter těchto změn je závislý na vážnosti poranění. Při těžkém úraze dochází většinou ke krvácení pod nehtovou ploténku, což se projeví zčervenáním, zmodráním či zfialověním nehtu, postupným nadzvedáváním nehtové ploténky a jejím úplným odloučením. Poté dorůstá nový nehet. Pokud však při poranění došlo k poškození nehtového lůžka, může být nový nehet různě zdeformovaný. Při mírném traumatu, například tlakem těsných bot, se objevují jen drobné červenohnědé plošky z mírného krvácení pod nehtové ploténky. Tato ložiska bývají často symetricky uložená, většinou na palcích, ale není to pravidlem. O takovémto problému byste určitě věděli, jelikož je velmi bolestivý. Ovšem vyskytují se i stavy, kdy dochází ke krvácení do nehtového lůžka bez fyzického zavinění. Červené nebo hnědé čárky pod nehty, které jsou souběžné s nehtem, jsou způsobeny obvykle červeným krevním barvivem, které zhnědlo (jako u modřiny). Mohou se vyskytnout u některých srdečních onemocnění, jako je třeba infekční endokarditida, nebo pak při lupusu (jiná autoimunitní onemocnění). Tyto příčiny doprovázejí četné nemoci: bakteriální endokarditidu, mitrální stenózu, vaskulitidy, glomerulonefritidu.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem ODDĚLENÝ NEHET U KOŘENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosím o radu.
Můj syn 9 let, před 3 týdný si poranil prsteníček u nohy. Tekla krev, 3 dny pobolíval, pak relativně dobrý. U kořene nehtu se vytvořila asi krevní sraženina, ale prst nebolel. Nyní jsem si všimla. že je nehet od kořene oddělený a že vyrůstá nehet nový. Je třeba poraněný nehet nechat strhnout, nebo odroste,když drží cca z poloviny na lůžku a druhá polovina ta u kořene je odchlíplá? Moc děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Udržte starý nehet co nejdéle, něž ho vytlačí dosrůstající nový nehet. Nechte, ať nehet odpadne přirozeně sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co se stane kdyz je nehet cerny diskuze

Příčiny zánětu nehtového lůžka

Nehet je produktem kůže a tvoří se v nehtovém lůžku. Má stejnou funkci jako pokožka a „trpí“ obdobnými chorobami. Příčinou zánětu nehtového lůžka je obvykle Staphylococcus aureus, nebo-li zlatý stafylokok.

Přes všechna varování, že kůžičku kolem nehtového lůžka neradno okusovat nebo hluboce stříhat, se to někdy holt stane.

V takových případech se může obnažené místo po odstranění kůžičky snadno zanítit. Při poranění totiž pronikají k nehtovému lůžku infekce a ty způsobí jeho zanícení. Bolestivý stav, který pěkně znepříjemní život s bolavým prstem.

Zánět nehtového lůžka si mohou způsobit i lidé (nejen děti), kteří trpí zlozvykem okusování nehtů. Do otevřené rány způsobené odkousnutím a zatržením kůže nebo nehtu se snadno dostanou choroboplodné zárodky způsobující zánět.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Diskuze

V diskuzi NEHTY ROSTOUCÍ JAKO STŘÍŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den, prosím o radu, dceři, které je 23let začal růst cca před rokem nehet na prsteníčku ruky jakoby to byla střecha - od lůžka ke konci nehtu zdvihající se uprostřed, nyní se jí to objevovilo i u sousedního prostředníčku. Řeší to částečným spilováním, ale pokud by to chtěla srovnat, dostane se pod nehet.
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nehty rostoucí jako stříška

Příčiny oddělení nehtu

Obvykle to bývá velmi bolestivé zranění, které způsobí oddělení nehtu, pod kterým se vytvoří tmavý krevní výron. Existuje ale ještě mnoho dalších příčin, které rovněž způsobí oddělení nehtu:

  1. Zranění.
  2. Separace způsobená zraněním je běžná u lidí, kteří mají dlouhé nehty. Při zasažení nebo zaseknutí se nehet může uvolnit z nehtového lůžka.
  3. Silné nebo opakované tlačení do špičky prstu může způsobit uvolnění nehtu na nohou. To je běžné třeba u sportovců, kteří nosí boty, které nejsou dostatečně prostorné.
  4. Plísňová infekce nehtů, ke které dochází, když houby napadnou nehet a kůži pod nehtem. Nehty na nohou jsou postiženy častěji než nehty na rukou a mezi příznaky patří popraskané, žluté, zbarvené, pruhované, zesílené nebo skvrnité nehty.
  5. Kožní stavy, jako je psoriáza.
  6. Chemikálie, jako jsou acetonové odlakovače nebo některá mýdla.
  7. Léky, jako je chemoterapie nebo antimalarická léčiva.
  8. Těžké nemoci.

Poté, co se nehet z jakéhokoli důvodu oddělí od nehtového lůžka, se znovu již nepřipojí. Bude muset být nahrazen novým nehtem na svém původním místě.

Zdroj: Když sleze nehet

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola Nováková.

Dobrý den,
před 14 dny mi na palec na pravé noze spalo kladivo a měla jsem palec naražený.
Teď,když se podívám na palec a zmáčknu nehet,tak vidím jak už se nehet odděluje od palce. Je to pro mě děsivé a ráda bych nehet přilepila zpátky:D.
Ale vím že musí jít ven,mám ho odtrhnout? nebo pomalu jej sundat? Sundat ve vaně? Nebo prostě jak na něj?

A co potom až tam nehet nebude a bude jen palec? Stačí jen nalepit náplast a ničemu se vyhýbat? Nebo si na to něco mazat?

Děkuji za odpověď.
Nikola 18let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet po takovém úrazu se dříve nebo pozdeji sám uvolní z nehtového lůžka. Vytlačí ho nový nehet, který roste pod ním. Je vhodné zachovat nehet na svém místě co nejdéle, aby bylo ochráněno nehtové lůžko. Až dojde k odpadnutí starého nehtu, tak obsažené lůžko ničím nepřelepujte nebo se vám tam vytvoří plíseň, která pak nedovolí novému nehtu dorůst. Mazat můžete jen kvůli hydrataci běžnými tělovými mléky. Nehet na noze roste asi tak půl milimetru za týden, podle toho můžete odhadnout, za jak dlouho vám nový nehet pokryje celé lůžko. Do té doby udržujte nehtové lůžko v dokonalé čistotě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Trvalá změna barvy nehtu

Když nehet vyrůstá z nehtového lůžka zbarvený nejčastěji do hněda, neznamená to ještě onemocnění plísní. V tomto případě došlo k poruše v místech vzniku nehtu, kde chybně dochází k přimíchávání hnědého barviva ke kolagenu. Normálně je tento efekt přítomen ve vlasovém kořínku, kde zbarvuje vlasy. Sloučení kolagenu s barvivem způsobí trvalé změny nehtu, který je neprůhledný a často deformovaný pruhy nebo vlnkami rovnoběžnými se směrem růstu. Někdy může mít takový nehet atypický růst a kroutit se dolů, což může znesnadňovat čištění a předcházení plísni. U takto postižených nehtů na nohou se doporučuje přenechat jejich údržbu pedikérce, protože ona může nehet prohlédnout a identifikovat nejrychleji nějaký problém. Samovyšetření nehtu je totiž velmi stíženo tím, že je nehet neprůhledný a není tak vidět na nehtovou ploténku. U otylých lidí pak omezená pohyblivost může znemožnit prohlédnutí nehtu zcela.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem STRŽENÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

Dobrý den,před rokem se mi zatrhl nehet na palci ruky.Asi po měsíci se mi na tomto místě udělal zánět a nehet začal hnisat.Doktor mi nehet strhl.Nehet sice narostl,ale je z 1/3 volný.Nepřirostl úplně.Je to nepříjemné a i bolestivé.Je nějaká možnost,aby zase správně přirostl?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností Vám nehet doroste do původního tvaru, ale chce to čas. Pokud je nehet v této fázi hojení odfouklý, tak je třeba věnovat zvýšenou péči o čištění těchto podnehtových prostor a preventivně aplikovat antimykotické kožní přípravky, které zabrání usazení plísně pod nehtem. Plíseň by mohla zkomplikovat hojení a nedovolila by nehtu správně přilnout. Vhnodný antimykotický prostředek proti začínající plísni je například Clotrimazol spray, který se dá volně koupit v lékárně. Nehet by se měl při této péči úplně zacelit do jednoho roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stržený nehet

Je účinný heřmánek na zánět nehtového lůžka?

V počátečním stadiu lze provádět koupele v heřmánku, hypermanganu, ošetření jodovou tinkturou, ATB lokálně, velmi často je nutná návštěva chirurga, který provede incizi ve svodné anestézii, obvaz s antiseptikem či antibiotickou mastí. U pokročilých stadií se provede snesení nehtu a koupele v hypermanganu, heřmánku či řapíku a sterilní krytí.

Zdroj: Podebraný nehet

Stržený nehet léčba

Jaká je léčba strženého nebo odděleného nehtu?

Pokud je celý nehet oddělen od prstu, nelze jej opravit, znovu připojit nebo vyměnit.

Pokud dojde k jakémukoli poškození přilehlých tkání, nehtového lůžka, nehtové matrice nebo proximálního záhybu nehtu, které by mohlo způsobit zjizvení, měl by to posoudit lékař a případně opravit.

Pokud část nehtu stále přilne k nehtovému lůžku, může být ponechána nedotčená. Nepřilnavá část nehtu by měla být odstraněna. Měla by být přijata obvyklá místní opatření k prevenci infekce.

Rána by měla být kryta takzvaným mastným tylem, nebo alespoň čtvercem gázy, který se celý pokryje vrstvou mastného krému (například Framykoin). Takto se gáza nepřilepí a hojení není narušeno. Nehtové lůžko naštěstí brzy znecitliví a bolest nebude tak výrazná jako po samotném stržení.

Pokud nehtové lůžko a nehtová matrice nejsou poškozeny, nehet by měl normálně dorůst.

Zdroj: Stržený nehet

Zánět nehtového lůžka

Zánět nehtového lůžka (latinsky panaricium, paronychium) je zánětlivé postižení konečného článku prstu ruky či nohy a nehtového lůžka. Příčina je nejčastěji infekčního (obvykle bakteriálního, eventuálně plísňového) původu, a pokud není správně léčena, může se problém šířit přes prst a ruku až na celou končetinu! Vlastní příčinou zde bývá většinou drobné poranění prstu, cizí těleso (tříska), drobný vpich nebo někdy i bodnutí hmyzem, například u palce u nohy. Při infikaci se může objevit hnis či absces nehtového lůžka.

Projevy:

  • zarudnutí v okolí nehtu;
  • zvýšená citlivost až bolestivost postiženého místa;
  • vymizení kutikuly – kůžičky okolo nehtu;
  • trofické změny nehtové ploténky a omezení funkce kloubů v blízkosti postiženého místa;
  • absces a závažná komplikace až hluboká flegmóna předloktí (může probíhat jako závažná infekce s projevy sepse);
  • teploty;
  • zvýšené pocení;
  • únava, malátnost.

Zdroj: Podebraný nehet

Prevence

Jak zabránit vytržení nebo oddělení nehtu?

  • Nošení dobře padnoucích a prostorných bot může snížit poškození nehtů.
  • Omezení času chození naboso a vyhýbání se narážení nebo zakopávání o nábytek.
  • Udržování krátkých nehtů.
  • Buďte opatrní, abyste se vyhnuli nebezpečným situacím, dokud se nehet zcela nezhojí.

Zdroj: Stržený nehet

Příčiny

Jaké jsou příčiny a rizikové faktory stržení nehtu? Poškození nehtů může být způsobeno prací, hraním nebo opakovaným traumatem.

Vzhledem k tomu, že nehty jsou na zadní straně našich prstů, jsou náchylné k poškození.

  • Delší nehty se s větší pravděpodobností poškodí, protože je lze vypáčit z nehtového lůžka nebo narazit na konec boty.
  • Špatně padnoucí boty pravděpodobně poraní nehty opakovaným traumatem.

Zdroj: Stržený nehet

Domácí léčba, když sleze nehet

Domácí léčba pomůže zmírnit bolest, podporuje hojení a předchází infekci. V rámci domácí léčby můžete odstranit nehet, udržovat oblast suchou, aby se zabránilo infekci, a čekat na růst nového nehtu. Při domácí léčbě také bude nutné léčit infekci nebo stav kůže, který způsobil oddělený nehet.

  • Ostré hrany nehtu uhlaďte pilníčkem nebo zastřihněte. To pomůže zabránit zachycení nehtu a jeho dalšímu odtrhávání.
  • Odstřihněte odtrženou část nehtu a nebo nechte nehet na pokoji.
  • Zakryjte nehet náplastí nebo lepícím obvazem, dokud nehet dostatečně nevyroste, aby chránil prst.
  • Pokud odstřihnete uvolněný nehet, budete mít méně starostí s tím, aby se nehet nezachytil a znovu neutrhl.
  • Pokud necháte uvolněný nehet na místě, nakonec sám odpadne, když ho nový nehet podroste.
  • Pokud je nehet částečně přirostlý, tak pomocí nůžek odstraňte uvolněnou část nehtu.
  • Po zastřižení nehtu namočte prst nebo prst do studené vody na 20 minut.
  • Naneste tenkou vrstvu lékařské vazelíny a oblast překryjte nepřilnavým obvazem.

Aby se zabránilo infekci:

  • Namočte si nohu nebo ruku do roztoku 1 lžičky (5 g) kuchyňské soli rozpuštěné v 1 litru teplé vody po dobu 20 minut, 2 nebo 3krát denně v následujících 3 dnech po zranění. Osušte a znovu naneste vazelínu a přikryjte čerstvým lepicím obvazem nebo náplastí.
  • Udržujte nehtové lůžko suché, čisté a pokryté vazelínou a lepícím obvazem, dokud nehtové lůžko není pevné nebo nehet nedoroste. Kdykoli obvaz zvlhne, použijte nový lepicí obvaz.
  • Sledujte příznaky infekce, jako je zvyšující se teplo, zarudnutí, bolest, citlivost, otok nebo hnis.
  • Pokud máte umělé nehty, tak odstraňte umělý nehet, pokud se nehet pod ním odděluje od nehtového lůžka. Pokud jej necháte na místě, dlouhý umělý nehet může roztrhnout nehtové lůžko.

Zdroj: Když sleze nehet


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP