Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROTEIN

OBSAH

Dávkování

Užívejte 1 kapsli 1x denně společně s jídlem nebo po jídle a zapijte dostatečným množstvím tekutin. Přípravek na klouby Klokan obsahuje v 1 kapsli kukuřičný škrob, želatinu, Cartidyss (kolagenové proteiny typ II), Collys (kolagenové protein typ I), kyselinu askorbovou, stearan hořečnatý, chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, hydroxyprolin, oxid titaničitý, kyselinu hyaluronovou a nativní kolagen typu II. Kloubní výživa Klokan není vhodná pro děti do 3 let. Balení obsahuje 30 tablet zdarma.

Cena kolagenu Klokan.

Zdroj: Klokan na klouby, šlachy a vazy

Poradna

V naší poradně s názvem PROTEINOVÉ PŘÍPRAVKY A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,zajímalo by mě jestli se můžou při dně užívat proteinove přípravky,tedy i aminokyseliny,nebo jen syrovátkový protein a chia semínka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vše, co obsahuje aminokyseliny obsahuje i puriny a vytváří v těle kyselinu močovou. Když použijete proteinový přípravek, tak ten den omezte jiné potraviny s vysokým obsahem purinů jako je například maso. U proteinových přípravků se vyhněte příchuti čoko, protože kakao obsahuje extrémní množství purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proteinové přípravky a puriny

Nevýhody silikonu ve vlasech

Vlasy jsou poskládány z keratinu, což je vlastně mrtvý protein. Jakmile jsou vlasy poškozeny, tak není možné je opravit žádným způsobem, protože postrádají novou regenerační bílkovinu. Silikon může pomoci suchým vlasům vypadat zdravě, ale je to jen krátkodobé, protože nemůže vyléčit vlasy ani změnit vlasovou strukturu či jejich přírodní texturu. Pro stálý pěkný vzhled suchých vlasů musíte používat silikon pravidelně a průběžně, aby byly vidět jeho účinky.
 

Zdroj: Silikon na suché vlasy

Diskuze

V diskuzi DOBRÁ REKLAMA. :-) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radim.

Kolagen, jak je patrné už z článku je velká a složitá molekula, která kromě neprůchodnosti přes epidermis je též špatně stravitelná. Jako zdroj aminokyselin je kolagenní hydrolyzát tou nejhorší možnou variantou, stejně jako sójový protein. Pro jeho dostatečnou synézu v našem těle je třeba dostatek aminokyselin- nejlepší je ultrafiltrovaný syrovátkový protein (neplést se syrovátkou- brrr!), který není zahřívaný- denaturovaný. A také velké množství vitamínu C v dávkách nad 2g (2 000mg) denně- rozdělené do tří a více dávek. Ideálně tak 3g a více. Po dobu měsíců. Ale je jednodušší prodat odpad z jatek s dobrou reklamou, nž dát lidem pravdivé informace, že?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dobrá reklama. :-)

Umírající svrab svědí

Umírající zákožka svrabová uvolňuje do postiženého organismu protein, který může vyvolávat nepříjemné svědění. Proto i po likvidaci parazita může pacient pociťovat svědění, ačkoli je původce nemoci zlikvidován. Svědění je tedy dáno imunitní reakcí na tento protein.

Zdroj: Svědění po léčbě

Diskuze

V diskuzi MARKERY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lida.

Dobrý den,chtela bych se zeptat.Manželovi před pěti lety zistili rakovinu tlustého střeva.Chirugicky nador odstranili,každy rok chodí na kolonoskopické vyšetrení a střeva ma v pořadku.Teď mu delali Ct břicha a na bazi levé plíce t.č. je patrný nodul nepravidelného vel.6mm.Z markeru mírna elevace S protein 100B:0,294.Prosím o bližší upřesnení hodnoty S proteinu.Ďekuji.Lída

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Markery

Kdy svědění skončí

Při úspěšné léčbě se svědění většinou zmírní už po dvou dnech, může ale trvat – v reakci imunitního systému na protein roztoče – i několik týdnů. Tato skutečnost se nesmí chápat jako selhání léčebného postupu. Například i příliš časté používání přípravků proti svrabu může vést k podráždění pokožky. Neutuchající svědění však bývá častěji zapříčiněno opětovným nakažením od rodinných příslušníků nebo nesprávným použitím léčebných prostředků.

Zdroj: Svědění po léčbě

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Procházka.

Dobrý den,
chci se zeptat. Už nějakou dobu mám žlutou stolici. Měl jsem před pár měsici větší jaterní testy. Ale užívám čaje, LIV 52, bral jsem essential forte tak snad to kleslo. Ale ta stolice mě znepokojuje jsem závodní kulturista. Užívám jen supplementy jako protein či bcaa apd. Moje strava taky není špatná. Převážně rýže, vločky ovesné, kuřecí maso, nějaká koření. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Proteiny

Získání dostatečného množství bílkovin je nezbytné pro silné vlasy a zdravou pokožku. Protein je nezbytný k výrobě nových kožních buněk, obnovuje stávající buňky. Zdrojem bílkovin je libové maso, vejce, fazole a nízkotučné mléčné výrobky. Obchody se zdravou výživou jsou přeplněné zdravými náhražkami, které obsahují spoustu bílkovin. Jedná se o tofu, tempeh, seitan a rostlinné bílkoviny. Tempeh je tradiční sójový výrobek původem z Indonésie. Seitan je japonské slané makrobiotické koření, které se přidává do potravin.

Zdroj: Potraviny pro zdravé vlasy a kůži

Poradna

V naší poradně s názvem SARKOIDIZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JOSEF.

Jak ovlinuje kakao sarkoidozu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pacienti se sarkoidózou často trpí hyperkalcemií (přebytek vápníku v krvi). Ukazatelem je C-reaktivní protein (CRP) v krvi. Pokud jsou hladiny CRP vysoké nebo rostoucí, je třeba věnovat pozornost jeho snížení pomocí léčby sarkoidózy a také používáním tradičních doplňků. Kakao nebo tmavá čokoláda má mnoho prospěšných kardiovaskulárních a protizánětlivých účinků, ale mimo to má i vysoký obsah oxalátů a fosfátů a proto se nedoporučuje pro nemocné sarkoidózou nebo pro pacienty ohrožené ledvinovými kameny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sarkoidiza

Artrodéza pomocí syntetické kostní náhrady

Komerčně jsou dostupné různé syntetické kostní náhrady. Obvykle se jedná o granule na bázi hydroxyapatitu nebo fosforečnanu vápenatého zformované do korálové nebo trabekulární struktury napodobující strukturu spongiózní kosti. Působí výhradně jako osteokonduktivní matrice. Někteří výrobci nedávno začali dodávat tyto produkty s rozpustnými kostotvornými faktory, jako je kostní morfogenetický protein, aby se pokusili vytvořit syntetický produkt s osteoinduktivními vlastnostmi.

Zdroj: Artrodéza palce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A CVIČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas .

Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bodybuilding a dna moc dohromady nejdou, protože pro výstavbu svalů jsou potřeba živočišné bílkoviny a ty obsahují puriny, které zhoršují dnu. Při onemocnění dnou se významně zužuje škála vhodných potravin. Dobrou volbou můžou být vaječné bílky (Smacker) a nebo sušená mléčná syrovátka (Whey protein). Tím by se dala nahradit vynucená absence masa ve stravě. Aminokyseliny typu BCAA můžete používat taky. Vyhněte se Argininu. Informujte o této změně životního stylu svého lékaře, čímž si zajistíte častější pravidelné vyšetření hladiny kyseliny močové v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny a cvičení

Co je to ArthroNEO

Na našem trhu se objevil sprej proti artritidě s názvem ArthroNEO, který pochází z USA. Produkt se skládá z přírodních surovin, které mají za úkol tlumit bolest, obnovovat klouby, posilovat je a zamezovat tak degenerativním změnám.

Sprej obsahuje účinnou složku, která podporuje tvorbu kolagenu v těle. Jde o významný protein, obnovující vazivové tkáně, které jsou náchylné na opotřebení. Dalším významným účinkem je podle výrobce zachování vápníku v těle. Jak lidé stárnou, dochází postupně k řídnutí, odvápnění kostí. A právě tento přípravek využívá vápník k posílení kloubů, šlach i páteře. A v neposlední řadě výrobce uvádí, že ArthroNEO slouží jako skvělá prevence i v případě, že dosud nemáte žádné obtíže.

Zdroj: ArthroNEO

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK, CITRÓN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janku.

Dobrý den pane Vinš,výborné informace velké díky za takové super rady. V dnešní době jsou velice potřebné,chemické léky mají spoustu vedlejších učinku,není nad přírodní léčení samozřejmě pokud to jde.Ještě bych se zeptal na rady na snižování cholesterolu LDL přírodní cestou.Velké díkyJankuFrantišek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde je 8 doporučení, která mohou snížit cholesterol přírodní cestou a zlepšit zdraví srdce:
1. Snižte nasycené tuky. Nasycené tuky, které se nacházejí především v červeném mase a plnotučných mléčných výrobcích, zvyšují váš celkový cholesterol. Snížení spotřeby nasycených tuků může snížit váš cholesterol s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL) – „špatný“ cholesterol.
2. Odstraňte trans-tuky. Trans-tuky, někdy uváděné na etiketách potravin jako „částečně hydrogenovaný rostlinný olej“, se často používají v margarínech, sušenkách a koláčích z obchodu. Trans-tuky zvyšují celkovou hladinu cholesterolu.
3. Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny neovlivňují LDL cholesterol. Ale mají další přínosy pro zdraví srdce, včetně snížení krevního tlaku. Mezi potraviny s omega-3 mastnými kyselinami patří losos, makrela, sleď, vlašské ořechy a lněná semínka.
4. Zvyšte rozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina může snížit vstřebávání cholesterolu do vašeho krevního oběhu. Rozpustná vláknina se nachází v takových potravinách, jako jsou ovesné vločky, fazole, růžičková kapusta, jablka a hrušky.
5. Přidejte syrovátkový protein. Syrovátkový protein, který se nachází v mléčných výrobcích, může být odpovědný za mnoho zdravotních výhod připisovaných mléčným výrobkům. Studie ukázaly, že syrovátkový protein podávaný jako doplněk snižuje jak LDL cholesterol, tak celkový cholesterol a také krevní tlak.
6. Cvičte většinu dní v týdnu a zvyšte svou fyzickou aktivitu.
7. Přestaňte kouřit.
8. Zhubněte.
Pokud tyto změny nepovedou ve výsledku ke snížení cholesterolu, tak budou na řadě léky, které dokáží účinně normalizovat hladiny cholesterolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Česnek, citrón a med

Příčiny nedostatku železa

Červené krvinky obsahují protein nazývaný hemoglobin, který přenáší kyslík z plic do ostatních tělesných tkání. Hemoglobin je vyroben převážně ze železa. Když je vaše hladina železa nízká, vaše tělo produkuje méně červených krvinek, nebo je v červených krvinkách méně hemoglobinu, a tyto buňky nemohou nést tolik kyslíku. Nízká hladina železa může vyplývat z jídelníčku, ve kterém chybí železo, z neschopnosti absorbovat dostatek železa, nebo ze ztráty krve. Kromě toho, těhotenství může mít za následek anémii z nedostatku železa v důsledku potřeby železa rostoucího plodu. Pozor na kravské mléko. Mléko neobsahuje žádné železo, ale navíc ho úplně likviduje. Při bohaté mléčné stravě je nedostatek železa úplně jistý.

Zdroj: Akné z nedostatku železa

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Urbanová.

Dobrý den,
může mi, prosím, nějaký odborník podat spolehlivou informaci, jak je to de facto se sérem obsahujícím kyselinu hyaluronovou? Je, nebo není její aplikace na pleť účinná a efektivní?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina hyaluronová dodávaná pokožce pstřednictvím krému je efektivní jen na ty nejsvrchnější vrstvy kůže. Sérum s kyselinou hyaluronovou dokáže vizuálně oživit pleť bezprostředně po použití, ale dlouhodobý účinek nemá, protože pokožka se neustále rychle odlupuje a to i s doplněnou kyselinou hyaluronovou.
Pokud tedy řešíte problém s výrazným přibýváním vrásek, nebo popraskanou pleť, tak je v tomto případě nejefektivnější doplnit kyselinu hyaluronovou vnitřně vhodnou stravou. Potraviny přímo kyselinu hyaluronovou neobsahují, ale jsou potraviny, ze kterých si tělo kyselinu hyaluronovou dokáže vyrobit, například živočišné bílkoviny a nebo hydrolizovaný syrovátkový protein. K rychlému a efektivnímu doplnění kyseliny hyaluronové lze také použít potravní doplňky stravy, nejčastěji kolagen společně s kyselinou hyaluronovou. Zde je uvedena cena doplňků stravy, kde je přítomna i kyselina hyaluronová: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina hyaluronová

Je vhodné sójové maso při dně?

Sójové maso je dehydratovaný texturovaný sójový protein, který se vyrábí z odtučněné mouky. Velká výhoda sójového masa tkví v jeho dostupnosti – seženete ho za pár korun dnes už prakticky v každém obchodě, a to ve formě kostek, nudliček, plátků nebo granulátu (v natural nebo ochucené podobě). A díky faktu, že jde o dehydrovaný výrobek, je možné jej skladovat při běžné pokojové teplotě. Sójové maso obsahuje až 50 % bílkovin a naopak velmi málo tuku. Nízká je také jeho kalorická hodnota. Neobsahuje lepek, zato má velký podíl vlákniny. Z vitaminů jsou zastoupeny ty z řady B, dále A, E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo.

Sójové maso obsahuje ve 100 g výrobku 154 mg purinů, takže byste jej při onemocnění dnou do jídelníčku neměli pravidelně zařazovat. Výjimečná konzumace započítaná do denní kalkulace purinů by vám neměla uškodit.

Zdroj: Sojové maso a nemoc dna

Diskuze

V diskuzi CRP V KRVI A JEHO HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka Nečasová.

Reaguji na Váš článek o CRP. Pro mě je poněkud zavádějící, poplatný tomu, co o něm říkají prodejci CRP diagnostických přístrojů. CRP je C-reaktivní protein, obsažený v buněčné stěně, v případě našeho zájmu u patogeních mikroorganismů (bakterií,...), tedy jeho zvýšená hodnota ukazuje na bakteriální infekci (podle mě označení zánět je zavádějící). Problém určení diagnozy výhradně podle hodnoty CRP mnohými lékaři, zejména pediatry spočívá v tom, že byť odborníci, neznalí mikrobiologie, při nízkých hodnotách usoudí nepřítomnost bakteriální infekce (obvykle vyvodí závěr o virovém původu) aniž berou v potaz důležitý fakt, že některé mikroorganismy (např mykoplazmata, neméně nebezpečná) neobsahují buněčnou stěnu, tudíž neprodukují C reaktivní protein (přestože v těchto případech je včasné nasazení atb na místě. Mykoplazmatické infekce, např u dětské populace jsou v některých ročních obdobích častým původcem respiračních onemocnění a snaha ušetřit peníze a čas (zasláním kultivace do laboratoře)je příčinou zoufale špatné diagnozy a následkem toho opakující se onemocnění, dlouhá léčba, "plácání"dalších a dalších atb (součástí výstupu z laboratoře je i stanovaní citlivosti na antibiotika, tedy úspěch léčby na první dobrou).Shrnu: CRP diagnostika je vhodný doplněk ale pouze pro ty, kdož jej umí použít, vyhodnotit správně výsledek se zvážením důvodu negativního výsledku.
Toliko moje výhrady k Vašemu vysvětlení laické veřejnosti. CRP test nepatří do ordinací lékařů, kteří neumí interpretovat výsledek a už VUBEC NE jako domácí test!!!
Radka Nečasová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze CRP v krvi a jeho hodnoty

Co je to CRP

CRP je zkratka pro C-reaktivní protein, což je protein hrající roli opsoninu, který se stanovuje v séru. Je jedním z nejdůležitějších reaktantů akutní fáze. Tento lektin, jehož molekula má pět podjednotek (pentraxin), z nichž každá váže dva ionty vápníku, své jméno získal díky tomu, že precipituje s takzvaným C-polysacharidem pneumokoků.

CRP je zánětlivým parametrem a jeho plazmatická koncentrace se zvyšuje už 4 hodiny od navození reakce akutní fáze a v průběhu prvních dvou dnů jeho koncentrace vzroste i více než 100krát. Maximální koncentrace je dosaženo za 24–48 hodin, přibližně 24 hodin je i poločas CRP. Fyziologicky bývá plazmatická koncentrace nižší než 2–8 mg/l. Rychlý a vysoký vzestup CRP (typicky na hodnoty nad 60 mg/l) doprovází především akutní bakteriální infekce, méně obvykle také mykotické infekce. Virové infekce naproti tomu bývají charakterizovány relativně malým vzestupem CRP (zpravidla pod 40 mg/l). Stanovení plazmatické koncentrace CRP proto napomáhá v rozhodnutí, zda zahájit léčbu antibiotiky. Úspěšná antibiotická terapie se pak projeví rychlým poklesem CRP, naopak při neúspěšné léčbě přetrvává jejich zvýšení.

Stanovením CRP lze mimo jiné odhalit i riziko pooperační infekce. Třetí den po operaci má totiž koncentrace CRP rychle klesat k normě. Přetrvávající zvýšení nebo jen částečný pokles, následovaný dalším zvýšením, naznačuje přítomnost infekce nebo jiné zánětlivé komplikace. Mírný vzestup CRP provází i infarkt myokardu. Obecně lze také říci, že mírně zvýšené hladiny CRP (obvykle kolem 10 mg/l) patří mezi známky vysokého kardiovaskulárního rizika. Sledování koncentrací CRP je užitečné i při monitorování autoimunitních onemocnění. Nevýhodou CRP je nízká specifita. Na rozdíl od prokalcitoninu neinformuje o tíži orgánového postižení, nýbrž pouze o přítomnosti infekce. Vzájemně se tyto dva markery nenahrazují, ale doplňují.

Zdroj: Hodnoty CRP a rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem STEATOZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

na ultrazvukumi našli steatozu jater není to nějak zavažné ale ten tuk tam je, nemohu najít nikde jídla co by se mělo jíst, všude píší něco jiného, někde se může gril. maso ,kuřecí párky,debrecínka,šunka libová.někde jenom a jenom zelenina, ani mléko a mléčně výrobky nejsou povoleny, pouze sojové maso na vodě, ale s tím se neda žít když chodím do práce a jíst pořád to samé. nejsou povolené třeba ředkvičky , hlavkový salát, někde tohle zase doporučují .chtěla bych vědet jak to vlastně je ve všech člancích je něco jiného,nebo jíst podle sebe ,taky minašlizvětšená jítraasi o půl cmnevím jestli to souvisí s tím tukem nebo ne děkuji za zprávu hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta na ztučnělá játra znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, hodně rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny a celá zrna (ovesné vločky, ořechy), velmi málo přidaného cukru, soli, trans-tuků, rafinovaných sacharidů a nasycených tuků a hlavně žádný alkohol.
Prospěšné potraviny jsou:
Káva - kofein snižuje množství abnormálních jaterních enzymů.
Brokolice pomáhá předcházet hromadění tuku v játrech.
Sójový protein, který je obsažen v potravinách, jako je tofu, může snížit tvorbu tuků v játrech.
Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou pomoci zlepšit hladinu jaterních tuků a potlačit zánět.
Avokádo a vlašské ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků a výzkum naznačuje, že obsahují chemikálie, které mohou zpomalit poškození jater.
Mléčné výrobky mají vysoký obsah syrovátkových bílkovin, které mohou chránit játra před dalším poškozením.
Olivový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Je to zdravější pro vaření než margarín, máslo nebo tuky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Steatoza jater

Vlasy a pokožka hlavy

Aloe vera rovněž pomáhá vlasům a pokožce hlavy. Je-li obsažena v šamponech spolu s dalšími vhodnými ingrediencemi, pak proniká do hloubky a otevírá póry na pokožce hlavy. Při tomto procesu pomáhají aminokyseliny rostliny obnovit zdravou tkáň. Aloe vera usnadňuje přenášení nečistot na povrch – ty jsou pak snadněji vymyty, čímž aloe napomáhá důkladně vyčistit pokožku hlavy.

Aloe vera působí i jako dobrý kondicionér, protože proniká do hloubky vlasů. Keratin, základní protein vlasů, se skládá z aminokyselin, kyslíku, uhlíku, dusíku a síry. Aloe vera má chemické složení podobné keratinu. Tím dává vlasům větší pružnost a zabraňuje jejich lámání. Navíc působí i jako silný antioxidant a vyživuje vlasy v nečistém prostředí. Některé studie dokonce tvrdí, že pomáhá při padání vlasů.

Zdravých a krásných vlasů docílíte, pokud 100% gel z aloe přimícháte do kondicionéru, necháte působit alespoň 5 minut a poté opláchnete. Při pravidelném používání uvidíte výsledek v relativně krátkém čase.

Zdroj: Aloe vera na vlasy

Aloe vera – recepty na vlasy

Zábal z aloe vera na suché a lámavé vlasy

Po umytí vlasů si udělejte zábal z aloe vera. Množství použitého gelu závisí na délce a hustotě vlasů, pro střední délku vlasů si připravte 100–200 ml gelu. Pokrájený gel umixujte a vetřete do vlasů. Zabalte do igelitu a ručníku. Gel nechejte asi půl hodiny působit a potom opláchněte. Vlasy budou už po třech zábalech pevnější. Aloe je dobrý kondicionér, protože proniká až do hloubky vlasů a rovněž obsahuje keratin – základní protein, který omlazuje vlasy svými živinami, dává jim větší pružnost a zabraňuje jejich lámání.

Aloe vera – vlasová kúra ve spreji

Jemná vlasová kúra ve spreji, která vlasy ošetřuje, dodává jim vlhkost a ulehčuje česání, aniž by vlasy zatěžovala. Obsahuje 60 % aloe vera a tekutý mátový extrakt. Tato kúra je zvláště vhodná pro vysušené a barvené vlasy, kterým propůjčuje lesk a zaručuje jejich pevnost.

Aloe vera a péče o vlasy

Vlasová kosmetika z aloe má schopnost regenerovat vlasy a pokožku, a to především v raném stadiu, kdy vlasy teprve začínají vypadávat. Alopecie neboli vypadávání vlasů může mít vícero příčin, ale často jde o problém řešitelný. Určitě tedy vypadávání vlasů nenechávejte bez povšimnutí a začněte s alopecií bojovat co nejdříve.

Zdroj: Aloe vera na vlasy

Co je botox na vlasy

Léčba, která stojí pouhých 370 Kč pro polodlouhé vlasy, údajně propůjčí vlasům novou sílu a tyto posilující účinky na vlasech vydrží až deset mytí. Botox na vlasy je navržený odborníky z L'Oreal Professionnel a tato kouzelná formule obsahuje molekuly, které vyhledávají a připojují se k místům, kde je poškozen keratin, což je protein, který tvoří vlasová vlákna. Podle vynálezců, tyto molekuly pronikají hluboko do vlasu a utěsňují mezery a omezují tak lámavost vlasů. Kromě botoxu mohou být do séra přidány také vitaminy a další posilující látky, takže se dosahují opravdu dlouhodobé posilující výsledky. Tento produkt s Botkem na vlasy je skutečně jiný, než jsme mohli kdy vidět, protože umožňuje vlasy skutečně opravovat. Molekula aktivní látky nalezne poškozená vlákna, kde je pak schopna měnit svoji strukturu a vytvořit síť a zacelit tak nerovnosti na povrchu vlasu a navrací vlasům zpět jejich přirozený lesk a sílu. Tyto aktivní molekuly, které mají ochrannou známku se jménem Cylane, jsou k dispozici pouze prostřednictvím kadeřnických salonů a na vlasy by je měli aplikovat pouze proškolení odborníci. Na vlasy se nejdříve nanáší speciální šampon, a pak po opláchnutí a vysušení ručníkem je pomocí takové injekční stříkačky aplikován botox v séru.
 

Zdroj: Botox na vlasy zahladí praskliny a roztřepené konečky vlasů

Jaké jaterní testy známe

Vzhledem k tomu, že játra vykonávají různé funkce, mohou vytvářet chemické látky, které se dostanou do krevního řečiště a do žluče. Různé poruchy jater mohou změnit krevní hladinu těchto látek. Některé z těchto látek mohou být měřeny ze vzorku krve. Některé testy, které se běžně provádí ze vzorku krve se nazývají jaterními testy. Jaterní testy obvykle měří následující:

  • Alaninaminotransferázu (ALT), jedná se o enzym, který pomáhá zpracovávat bílkoviny. Enzym je protein, který pomáhá urychlit chemické reakce. Různé enzymy se vyskytují v buňkách těla. Velké množství ALT se vyskytuje v jaterních buňkách. Když jsou játra poraněna nebo zanícena, jako je hepatitida, hladina ALT obvykle vzroste.
  • Aspartátaminotransferázu (AST), což je hladina enzymu, která se obvykle nachází uvnitř jaterních buněk. Když krevní testy zjistí vysokou hladinu tohoto enzymu v krvi, tak to obvykle znamená, že jsou játra nějakým způsobem poškozena. Nicméně AST může být také uvolněno, pokud srdeční nebo kosterní svalstvo je poškozeno. Z tohoto důvodu je ALT obvykle považováno za konkrétnější test vztahující se na játra.
  • Alkalická fosfatáza (ALP) je enzym, který se vyskytuje převážně v jaterních buňkách vedle žlučových cest a v kostech. Její koncentrace v krvi se zvyšuje u některých typů jaterních a kosterních onemocnění.
  • Albumin je hlavní protein, který je vytvářen v játrech a cirkuluje do krevního řečiště. Schopnost vytvoření albuminu a dalších proteinů je ovlivněna některými typy onemocnění jater. Nízký počet albuminu v krvi se vyskytuje při některých jaterních poruchách.
  • Celková bílkovina vzniká vlivem albuminu a všech dalších proteinů v krvi.
  • Bilirubin je chemická látka, která dává žluči její žluto zelenou barvu. Vysoká hladina bilirubinu v krvi může způsobit žloutenku. Bilirubin je vyroben z hemoglobinu. Hemoglobin je chemická látka v červených krvinkách, která je uvolňována, když dochází k rozkladu červených krvinek. Jaterní buňky si hlídají hladinu bilirubinu a připojují na něj molekuly cukru. Toto je pak nazýváno konjugování bilirubinu, který je předán do žlučovodů.
  • Zvýšená krevní kladina konjugovaného bilirubinu se vyskytuje v různých jaterních podmínkách a žlučových cestách. Mohou být zvláště vysoké, pokud je tok žluči blokován. Například tím, že žlučový kámen uvízl ve společném žlučovodu, nebo se vytvořil nádor na slinivce břišní. Tyto problémy mohou být také zvýšeny hepatitidou, poškozením jater nebo dlouhodobým užíváním alkoholu.
  • Ke zvýšení úrovně nekonjugovaného bilirubinu dochází, když je nadměrný rozpad červených krvinek, zejména v případě hemolytické anémie.

Zdroj: Jaterní testy

Výživa pro děti s roztřepenými nehty

Keratinové proteiny tvoří hlavní složku dětských nehtů. Stejný protein je i v jejich vlasech a kůži. Buňky na spodní části nehtu migrují na povrch a dochází ke zploštění a zahnutí na vrstvách nehtu. Podlouhlé vrstvy se tvoří u kořene nehtu a pomalu se prodlužují. Keratin ztvrdne v procesu zvaném keratinizace. Pokud je růst u dětských nehtů přerušen zraněním, nemocí nebo dietními nedostatky, může dojít k roztřepení nehtů.

Biotin

Biotin je komplexem vitamínů B, někdy známý pod označením vitamín H nebo vitamín B7. Biotin se vytváří ve střevních bakteriích nebo z jejich potravy. Nedostatek biotinu je velmi vzácný, ale pokud se objeví, může vykazovat příznaky zahrnující zrohovatění tkáně.

Ostatní vitamíny

Vitamíny B, kyselina listová a vitamín B12 jsou důležité pro zdraví dětských nehtů. Ve zdravých nehtech rostou nové buňky, které jsou vyživovány vitamíny, které pomáhají při syntéze DNA. Toto zabezpečuje především kyselina listová a vitamín B12. Dalšími vitamíny důležitými pro zdravé nehty jsou vitamín A a C, které plní úlohu při růstu buněk a při syntéze kolagenu kůže. Velmi důležité jsou deriváty vitamínu A neboli retinoly, které jsou účinné při léčbě nehtové psoriázy, což je kožní onemocnění, které má vliv na zdraví nehtového lůžka a způsobuje třepení nehtů.

Železo

Železo je rovněž důležité pro zdraví nehtů. Nedostatek železa totiž způsobuje abnormální tvary nehtů. Tenký nehet mívá zvednuté okraje, přičemž je zakřiven dovnitř. V tomto případě bývají nehty tak jemné, že jsou náchylné k lámání a loupání. Právě křehké nehty jsou příznakem anémie z nedostatku železa. Nedostatek železa může být léčen zvýšením konzumace potravin obsahujících dostatečné množství tohoto minerálu nebo jeho suplementací.

Ostatní minerály

Obsah minerálů potřebný pro nehty je rozdílný u chlapců a dívek, také se liší mezi populacemi. Vápník a obsah zinku v nehtech je vyšší u chlapců než u dívek, zatímco u hořčíku je tomu naopak. Obsah sodíku, vápníku, železa a hořčíku je vyšší u nehtů dětí než u dospělých. Děti, které nemají dostatečný přísun bílkovin, mají nízké hladiny hořčíku v nehtech. Nutriční nedostatky minerálů se vyskytují v nehtech a mohou mít různé příznaky, například křehké a lámavé nehty, bílé nehty a prohnutí nehtů.

Protein

Nízké hladiny proteinů vedou k nízkým hladinám zinku a železa. Příznaky těchto nedostatků se pak mohou projevit na zdraví nehtů. Nízké příjmy při malnutrici (podvýživě) nebo vegetariánské stravě jsou viníkem nedostatečného obsahu bílkovin, což vede k nezdravým nehtům. Jak děti stárnou, jejich denní příjem pro bezpečnou úroveň bílkovin se snižuje. Děti vyžadují co nejvyšší úroveň bílkovin ve své stravě kvůli vysokému tempu růstu.

Zdroj: Třepení nehtů u dětí

Účinky methioninu na vlasy

Aminokyseliny jsou hlavní stavební jednotkou našich svalů, vlasů, pokožky a doslova každého vlákna v našem těle. Mohou ovlivňovat naši duševní pohodu, přispět ke stabilizaci nálady, a dokonce bránit bolesti. Hrají značnou roli v tom, zda se cítíme hladoví, nebo sytí, ospalí, nebo naopak odpočatí. S přibývajícím věkem se potřeba aminokyselin v lidském těle snižuje. Malé dítě potřebuje zhruba 8,5krát více aminokyselin než dospělý člověk, a to proto, že mladý organismus se vyvíjí a ke svému rozvoji potřebuje protein, jehož jsou aminokyseliny základním stavebním kamenem.

Methionin je esenciální (lidské tělo ji nedokáže syntetizovat, musí být do organismu dodávána s potravou), proteinogenní (bílkovinotvorná) aminokyselina. Jedná se o nejméně zastoupenou aminokyselinu, při jejímž nedostatku klesá výživná hodnota mnohých rostlinných bílkovin. Methionin je výchozí aminokyselina, která zahajuje biosyntézu bílkovin, cysteinu, kreatinu a karnitinu.

Methionin se často používá proti vypadávání vlasů a při dalších podobných problémech.

Methionin je obsažen v těchto potravinách:

  • mléko a mléčné výrobky
  • ryby
  • vejce
  • libové maso
  • obilniny
  • mouka
  • rýže
  • chleba
  • luštěniny (sušené fazole, sójové boby, čočka, cizrna)
  • olejniny (vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky)
  • ostatní ovoce a zelenina

Aminokyseliny lze doplnit i formou potravinových doplňků. Přípravky vhodné při vypadávání vlasů obsahují hlavně aminokyseliny cystein a methionin a vzájemně se liší pouze jejich obsahem a také obsahem dalších nutričně významných látek.

Zdroj: Methionin na vlasy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP