Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROTI LUPŮM

OBSAH

Použití zeleného jílu na pokožku

  • akutní i chronická zánětlivá onemocnění, hnisavé kožní projevy
  • křečové žíly
  • lupénka, vyrážky, svědění, bradavice
  • péče o pleť, regenerace, celkové omlazení pokožky
  • péče o vlasy, regenerace, proti lupům
  • popáleniny

Zdroj: Přírodní jíl na pokožku obličeje

Diskuze

V diskuzi ASPIRIN PROTI LUPŮM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Láďa.

Já používám v boji proti lupům Aspirin. Dělám to tak, že rozpustím 3 Aspiriny ve svém oblíbeném šamponu a umyji si s ním své vlasy s lupy. Pomocí Acylpirinu se tak dá lupů zázračně zbavit, aniž bych si musel kupovat speciální drahé kúry proti lupům.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aspirin proti lupům

Čaj na vlasy

  • 1 polévková lžíce jetele
  • ½ lžíce pelyňku
  • 1 lžíce kopřivy

Tyto byliny nechte vylouhovat po dobu 30 minut. Následně je přelijte do rozprašovače, který může být uložen v chladu. Po použití žloutkové směsi aplikujte na vlasy čaj z bylin a nechte jej působit. Tento čaj je dobrý proti lupům, lámavosti nebo poškození vlasů. Pomocí tohoto čaje si můžete provést další masáž. Látky obsažené v užitých bylinkách (inositol a cholin) jsou užitečné pro posílení vlasů. Kopřiva brání šedivění vlasů, ale jen za předpokladu, že nejsou poškozeny vlasové kořínky.

Zdroj: Šedivé vlasy

Diskuze

V diskuzi MUJ OSVEDCENY PRIPRAVEK PROTI LUPUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MicheleG.

mam vyzkouseny opravdu jedinecny pripravek proti lupum,nejen že pokožku hlavy krásně vyčistí jak od suchých tak od vlhkých lupů ale pokožku navíc příjemně osvěžuje,revitalizuje a regeneruje
doporučuji !!! www.selectiveprofess…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muj osvedceny pripravek proti lupum

Kypyderm šampon proti lupům

Kypyderm je vlasová kosmetika pro řešení problémů s vlasy a vlasovou pokožkou. Vlasy tímto šamponem myjte s jemností. Šampon působí proti lupům vytvořeným houbami či způsobeným dysfunkcí vlasové pokožky a s tím spojenou mitózou.

Obsah balení: 250 ml

Zdroj: Seborea ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH - NEJÚČINNĚJŠÍ A NEJLEVNĚJŠÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Když jsem byla malá, dávali mi proti lupům obyčejné máslo na pokožku hlavy. Moc si na to už nevzpomínám, jen vím, že jsem měla na hlavě sáček, aby se hlava zapařila. Opravdu mi to tehdy hodně pomohlo. Bohužel si nevzpomínám, jak dlouho jsem ten igelit na hlavě měla a kolik másla se mi na pokožku hlavy dávalo. Nyní mám opět problémy s lupy a i když použiji dražší šampon z lékárny, nezabírá! Nemáte někdo s tímto zkušenosti? Kolik zhruba másla se dává? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Jano, četl jsem Vaši zkušenost s použitím másla při léčbě lupů. Myslím si, že je to možné použít v případě, kdy je lupovitost vlasové pokožky způsobena nadměrně se olupující suchou pokožkou. Mám na mysli, kdy je kůže ve vlasech natolik vysušená, že její vrchní vrstva popraská, vzniknou malé ostrůvky na povrchu, které se pak mechanickým působením odlupují po vrstvách. Významným indikátorem jsou suché vlasy. V tomto případě bych běžné máslo skutečně doporučil na ošetření takovéto pokožky.
Aplikaci bych doporučoval po umytí vlasů a prosušení ručníkem. Máslo by mělo být změklé, tedy je třeba ho nechat několik hodin při pokojové teplotě. Pak si nabrat zhruba velikost lískového ořechu a rozetřít si ho mezi konečky prstů a takto zamaštěnými prsty si masírovat pokožku hlavy. Je dobré si rozdělit plochu hlavy na několik menších částí, například dva boky, vršek a týlní oblast hlavy a každou z těchto oblastí si pěkně promasírovat. Není třeba se zabývat množstvím spotřebovaného másla, ale spíše se soustředit na přijemné pocity při masírování a máslo průběžně doplňovat na prsty. Pokud byste měla pak problémy s vizuálně mastnými vlasy, tak provádějte masáž navečer, na noc si nasaďte na hlavu pletenou čepici a ráno si jemně omyjte vlasy. Jen vlasy! Pokožku co nejvíce ochraňte před stykem se šampónem. Po umytí a osušení vlasů pak použijte jemný kartáč s přírodními štětinami, kterým své vlasy krásně uhladíte do zářivého lesku.
Máslo vám pomůže doplnit vlasům významný antioxidant vitamin E v přírodní formě a tím předejdete i případnému třepení konečků.
Budu velice rád, když vyzkoušíte můj postup a napíšete mi sem své zkušenosti s touto máslovou terapií pro suché vlasy.

Zdraví Cempírek.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech - nejúčinnější a nejlevnější recept

Šampony na seboreu

Na seboroickou dermatitidu se obecně doporučuje šampon proti lupům, kolagenová emulze a tonikum Fungi Activ. Pokud se nevyskytuje u onemocnění lupovitost ani svědění, tak se používá Normalizační šampon, kolagenové emulze a tonika podle stavu pokožky.

Účinky podle ohlasů z diskusí

Zde můžete posoudit účinky šamponů na seboroickou dermatitidu.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den! Přidávám se do diskuze i se svým problémem v naději jakékoli rady. Už téměř rok se potýkám se silným šupinatěním hlavy, které je bohužel provázeno nezadržitelným padáním vlasů. V okolí čela a uší jsou projevy nejcitelnější - linie vlasů je pokryta tenkou "slupkou" odumřelé suché kůže, která se po navlhčení při mytí odděluje, za sucha pevně lpí na hlavě. Při odloupnutí je kůže vespodu zarudlá jako by zanícená. Stejně ačkoli aniž bych pozorovala zarudnutí vypadá pokožka po celé ploše hlavy. S méně závažnými projevy se v poslední době setkávám i v t-zoně obličeje, a na ušních boltcích. Celkově se dá říci, že pokožka mé hlavy je velmi suchá, čili nekoresponduje s typickými projevy seboroické dermatidy, ač mi ji lékař diagnostikoval a pokouší se jí neúspěšně léčit :-( Můj stav nevykazuje zlepšení ani po celkové úpravě jídelníčku, zařazení doporučených doplňků stravy, ani na běžné léčebné přípravky z lékarny. Prosím, pokud máte jakoukoli zkušenost, nebo nápad, jak pomoci, co vyzkoušet, budu vděčná za cokoli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Linda34.

Zdravím myslím že jsem měla něco dost podobného dělali se mě na hlavě takové suché strupy až by se dalo říct že mapy. Které se odlupovali někdy i s kusama vlasů no nic příjemného. Ještě v to období jsem přestávala kojit a do to jsme se ještě stěhovali do nového bydlení takže si myslím že to mohlo být i stresem každopádně jsem dostala radu od kadeřnice ať zkusím dětský olejíček na vlasy a chvíli si jej masiruji na hlavě do vlasů. A problém se za necelý 2 měsíce zlepšil tak o 80% a pak jsem si koupila ještě šampon proti lupům a bylo po problémů.

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Léčivé šampony proti lupům

Reghaar

Vlasový šampon Reghaar proti lupům je připravován podle speciální receptury s obsahem rostlinných výtažků kopřivy dvoudomé a lopuchu obecného, které napomáhají snižovat vypadávání vlasů, zamezují jejich zvýšenému maštění, vyživují vlasovou pokožku a dodávají vlasům zdravý vzhled a přirozený lesk. Mimořádná účinnost vlasového šamponu Reghaar proti lupům je zaručena přítomností octopiroxu, látky odstraňující lupy a působící proti jejich tvorbě.

Zde lze zakoupit šampon Reghaar.

Eucerin

Eucerin šampon proti lupům obsahuje speciální složení s 3,5% aktivním azolem (climbazol, octopirox a polidocanol), který účinně odstraňuje lupy a dlouhodobě zabraňuje jejich další tvorbě. Zklidňuje svědění pokožky a omezuje riziko podráždění. Dodává vlasům objem a lesk. Vhodný pro každodenní použití. Bez parfemace a barviv. Za nejvýznamnější faktory způsobující tvorbu lupů je považováno porušení fyziologických poměrů pokožky hlavy a přemnožení kvasinky Pityrosporum ovale (Malassezia furfur), která se na kůži přirozené vyskytuje. Následkem je zvýšené olupování vlasové pokožky s tvorbou lupů, které muže být provázeno i zčervenáním pokožky a svěděním.

Eucerin šampon proti lupům:

  • účinně odstraňuje lupy a zabraňuje jejich další tvorbě
  • je ideální i pro odstranění takzvaných mastných lupů
  • omezuje riziko podráždění – bez parfemace a barviv
  • dodává vlasům lesk a objem

Zde je možné Eucerin šampon zakoupit.

Salerm Biokera

Salerm Biokera šampon proti lupům je speciální šampon založený na účincích pyrithionu zinečnatého a lněného oleje. Efektivně reguluje vznik lupů a zároveň normalizuje vlasovou pokožku. Kombinace přírodních složek a ověřené léčivé látky vytvořila unikátní produkt vlasové kosmetiky v oblasti optimálního boje proti lupům. Biokera šampon proti lupům obsahuje ověřené léčivé látky, které jsou doplněné o přírodní složky. Aktivní léčivou látku zde představuje pyrition zinku. Ten z vlasů efektivně a rychle odstraňuje jak mastné, tak suché lupy, navíc zamezuje jejich opětovnému vzniku. Pyrition zinku je navíc posílen lněným olejem, který normalizuje vlasovou pokožku a dodává vlasům lesk a hebkost.

Tady je možné zakoupit šampon Salerm Biokera.

Zdroj: Léky na vlasy

Diskuze

V diskuzi LOUPÁNÍ KŮŽE MEZI OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,

už dlouho (asi přes půl roku) se mi stává, že se mi loupou malé šupinky z obočí, pod obočím a mezi očima. Mívala jsem lupy, ale těch jsem se zbavila šamponem proti lupům z lékárny. To obočí je ale čím dál tím horší. Nejhorší po ránu, po snídani a kávě. To mě to začne i svědit. Z čeho to může být? Je pravda, že každý den piji kávu, někdy i dvakrát denně a někdy zapomínám na pitný režim. Doma piji samotnou vodu z vodovodu nebo s vymačkaným citrónem nebo pravý čínský jasmínový čaj. Ale při větším příjmu tekutin nepozoruji velkou změnu k dobrému. Co by mi mohlo pomoci?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš Vávra.

Nepiju kávu a nejez sladké.

Zdroj: diskuze Loupání kůže mezi očima

Léčivé účinky lopuchu

Lopuch plstnatý příznivě působí při poruchách trávicího traktu a celkově posiluje organismus. Má i močopudné a potopudné účinky. Silně také povzbuzuje látkovou výměnu a zlepšuje činnost jater a žlučníku. Lze jej použít při dně, revmatismu, při močových kaméncích, při zánětech trávicího ústrojí, při peptickém vředu, při zánětech v ústní dutině, snižuje hladinu cukru v krvi. Při současném vnitřním i vnějším podávání jím lze často vyléčit i chronické ekzémy a jiné kožní poruchy vzniklé v důsledku špatné látkové výměny. Silný odvar z kořene vtíraný několikrát týdně do pokožky hlavy posiluje růst vlasů. Mladé, čerstvé a pomačkané listy přiložené na nehojící se rány, pohmožděniny nebo kožní záněty mohou napomoci k jejich léčení. Čerstvá šťáva z kořene je výborným kožním lékem – užívá se vnitřně nebo zevně na potírání ekzémů, vředů, akné či ran. Po zaschnutí se smyje čajem z kořene. V lékařství se používá lopuchový olej proti padání vlasů a lupům. V homeopatii se lopuchu užívá proti kožním nemocem, ekzémům a lupům.

Zdroj: Lopuch jako léčivka

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jano, podle Vašich příznaků, které popisujete, zejména to urputné svědění pokožky ve vlasaté části hlavy, nasvědčuje na plísňové onemocnění. Plísně se ve vlasech normálně vyskytují. Pro úspěšnou léčbu je nezbytné provést odběr vzorků z Vaší svědivé kůže. Nebojte se toho, nebolí to, spíše je to intenzivnější podrbání, takže je to spíše příjemné, než naopak. Dělá se to jemně, ostrou škrabkou, jako byste škrábala nové brambory. Takto odebrané mikroskopické šupiky se v laboratoři namnoží (vykultivují) a pak pod mikroskopem se identifikuje plísňový kmen. Podle výsledků se velmi dobře dá určit správný lék. Plísně jsou neodělitelnou součástí našeho života a vyvíjejí se stejně dlouho, jako lidstvo samo. Dokáží se velmi dobře adaptovat na přechodně nehostinné podmínky, které vytvoříme třeba méně či více vhodným lékem. Proto je důležité přesně dodržet předepsaný způsob užívání a zejména dodržet dobu užívání, které bývá v těchto případech i dlouhodobá - několik měsíců. Doporučuji zajít ke kožnímu lékaři a požádat ho o kultivační stěr.

Pokud by se neprokázala plísňová příčina Vašich potíží, tak je zde ještě možné, že byste mohla být alergická na nějaký Vám neznámý alergen. V tomto případě by bylo možné nasadit tabletky Claritin. Je to antihistaminikum (lék proti přehnané alergické reakci), který rovněž zmírňuje i svědivé pocity. Lék je na lékařský předpis a předepsat Vám ho může Váš obvodní lékař, ale lépe bude navštívit alergologa.

Jano, ve Vaší situaci nespoléhejte na domácí lékařství formou svépomoci. Pokud se v noci budíte, tak tento projev negativně ovlivňuje kvalitu Vašeho života a je škoda za každý den, respektive noc, kterou prožijete nepříjemně, nikdy již nebudete mít další šanci ji prožít znovu a lépe, proto co nejrychleji konejte, a to postupem, který jsem Vám zde popsal.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Selen a vlasy

Před časem jsme měli možnost vyzkoušet šampon se selenem od firmy Elseve šampón Intensive proti lupům, který skutečně obsahoval selen a u některých uživatelů prokazatelně zrychlil růst vlasů. Jenže tento šampón již na našem trhu není a pro zrychlení růstu vlasů bude nutné tedy dodat selén našim vlasům klasickou výživovou cestou. Stejný účinek dosáhnete i když budete jíst selen v tabletách. Nejlepších účinků pro růst vlasů se dosáhne, když se selen bere společně v kombinaci s panthenolem, což je vitamín B5.

 

Zdroj: Selen na rychlejší růst vlasů

Diskuze

V diskuzi SAMPON PRI KOJENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žaneta.

Dobry den koupila jsem si v lekarne sampon Mediket plus na lupy,ale nenasli jsme jestli to muzou kojici zeny.Nevite jak to je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Šampon proti lupům Mediket Plus obsahuje především ketokonazol a k němu nejsou k dispozici žádné adekvátní a dobře kontrolované studie prováděné u těhotných nebo kojících žen. Z těch co máme k dispozici vyplývá, že plazmatické koncentrace ketokonazolu nebyly detekovatelné po topické aplikaci šamponu na vlasatou část hlavy u žen, které nebyly těhotné. Plazmatické hladiny ketokonazolu byly zjištěny až po topické aplikaci tohoto šamponu na celý povrch těla. Nejsou známa žádná rizika spojená s používáním ketokonazolu ve formě šamponu během těhotenství nebo kojení. Takže bez obav používej šampon Mediket Plus na své vlasy i během kojení.

Zdroj: diskuze Sampon pri kojeni

Rada našich babiček - domácí recepty proti lupům

Citrónová šťáva zabraňuje šupinatění kůže a snižuje tvorbu lupů. Šťávu z jednoho citrónu přecedíme přes nekovové sítko a vlijeme do jednoho litru vlažné převařené vody. Po umytí vlasy opláchneme, jemně osušíme a necháme volně uschnout. Dalším receptem je nálev z rozmarýnu, kterým si ženy v minulosti oplachovaly vlasy. Dobře poslouží ale i borová voda před umytím vlasů. Než si umyjeme vlasy šamponem, mírně je navlhčíme, masírujeme kůži skalpu a opláchneme teplou vodou.

Zdroj informací: JK, www.vlasy.cz

Zdroj: Lupy ve vlasech a možnosti léčby lupů

Olej z lopuchu

Účinný olej s extraktem z kořene lopuchu většího je účinný v boji proti lupům, vyživuje kořínky vlasů, změkčuje pokožku hlavy, dodává vlasům měkkost a sametový vzhled. Lopuchový olej se používá k posílení vlasových cibulek a na léčení vlasů, jako prostředek proti vypadávání vlasů a plešatění. Lopuch obsahuje látky, které výrazně zastavují vypadávání vlasů a regenerují vlasové kořínky. Obsahuje i přírodní inulin, komplex vitamínů, proteiny, mastné kyseliny a minerální soli.

Použití: Teplý olej nanášíme rovnoměrně na vlasy a pokožku hlavy, masírujeme u kořínků. Vlasy přikryjeme mikrotenovým sáčkem, zabalíme do ručníku a necháme hodinu působit. Potom hlavu umyjeme běžným způsobem.

Zdroj: Lopuch jako léčivka

Léčba lupů

K dispozici není žádný konkrétní lék na lupy, většinou však stačí správně pečovat o pokožku hlavy, dbát na hygienu a svou dobrou kondici, díky čemuž se lze vyhnout spouštěcímu mechanismu vzniku lupů. Můžete používat speciální šampony proti lupům, v závažných případech se předepisují šampony nebo krémy s obsahem kortikosteroidů, které zmírňují zánět a svědění. Antibiotika se používají pouze v případě, že se objeví sekundární bakteriální infekce. Při léčbě lupů je důležité, ostatně jako u každé jiné dlouhodobé léčby, abyste se řídili určitým režimem, který by se měl stát součástí vaší každodenní rutiny (i když zvolíte třeba jen domácí léčbu).

Zdroj: Lupy

Selen a vlasy

Před časem jsme měli možnost vyzkoušet šampon se selenem od firmy Elseve šampón Intensive proti lupům, který skutečně obsahoval selen a u některých uživatelů prokazatelně zrychlil růst vlasů. Jenže tento šampón již na našem trhu není a pro zrychlení růstu vlasů bude nutné tedy dodat selén našim vlasům klasickou výživovou cestou. Podobný účinek, jako měl ten šampon, se dá dosáhnout, když se užívá selen v tabletách. Nejlepších účinků pro rychlý růst vlasů se dosáhne, když se selen bere společně v kombinaci s panthenolem, což je vitamín B5, a zároveň se ve stravě ještě posílí kvalitní bílkoviny.

Zdroj: Na rychlejší růst vlasů je dobrý selen!

Účinky Alpecinu na vlasy

První Alpecin Dr. Augusta Wolffa představoval v roce 1930 revoluci ve vlasové péči. Poprvé bylo možné vlasy pěstit, a zároveň dělat něco proti lupům a vypadávání vlasů (jméno značky Alpecin je odvozeno od „alopecie“, což je latinský název pro „vypadávání vlasů“). Již tenkrát společnost velmi úzce spolupracovala s předními vědci. Kofein v přípravcích Alpecin proniká ke kořínkům vlasů, i když šampon smyjete. V poměrně krátkém čase (120 sekund) se účinná látka dostane podél vlasu přímo k vlasovému folikulu. Pokud necháte šampon působit déle, dostane se kofein i do pokožky hlavy. Zinek a niacin jsou důležité jako faktory pro růst vlasů a pro zdravé vlasové kořínky: tyto účinné látky obsahují produkty Alpecin.

Zdroj: Co je to Alpecin

Alpecin šampon

Alpecin Coffein Shampoo C1 je šampon, který stimuluje růst vlasů přímo v jejich koříncích. Kofein podporuje růst vlasů. Je dokonce prokázáno, že zpomaluje dědičné vypadávání vlasů. Nyní se tato jedinečná účinná látka může dostat do vlasových kořínků při každodenním mytí vlasů. Šampon neobsahuje změkčující látky (např. silikony) a vlasy jsou už po pár umytích kvalitnější na dotek.

Alpecin Double-Effect Caffeine Shampoo proti lupům a vypadávání vlasů. Oddělení výzkumu společnosti Dr. Wolff vyvinulo šampon, který řeší oba problémy zároveň... Alpecin Double-Effect Shampoo:

1. efekt: V první fázi tento kofeinový šampon s dvojitým efektem rozpouští šupinaté a rohovinové buňky, a pokožku hlavy tak důkladně zbavuje lupů. Z dermatologického hlediska se kombinace dvou účinných látek působících proti lupům, kyseliny salicylové a octopiroxu, doporučuje, protože bere v úvahu vše, co je potřeba u lupů řešit:

  • jemné odstranění lupů,
  • protizánětlivý účinek,
  • antioxidační účinek, tzn. zlepšení odolnosti,
  • antimikrobiální vlastnosti.

Kombinace těchto látek byla doposud k nalezení pouze v lékárenských produktech, konkrétně ve formě dermatologických roztoků proti lupům. Umožňuje precizní a jemný mikropeeling (mikroexfoliaci) a snižuje svědění pokožky hlavy.

2. efekt: Odstraněním lupů z pokožky hlavy je připravena cesta pro kofeinový komplex. Alpecin Double-Effect Shampoo obsahuje silnou dávku kofeinu, který proniká do vlasových kořínků už během mytí. Je možné ho detekovat už po 120 sekundách působení. Účinná látka vytváří ve vlasových koříncích zásobu na 24 hodin, a chrání je tak před předčasnou ztrátou aktivity.

Alpecin Tuning Shampoo posiluje přirozenou barvu vlasů a první šedé vlasy lehce obarví. S přibývajícím věkem ztrácejí vlasové kořínky schopnost vytvářet barevné pigmenty, a přibývá tak bílých vlasů. Čím více je bílých vlasů, tím více vlasy jako celek vypadají šedě. Díky intenzivně působícím pigmentům v tomto šamponu budou vaše vlasy opět tmavší a bohatší. Kofeinový komplex obsažený v tomto šamponu zároveň zabraňuje dědičnému vypadávání vlasů. Při každodenním mytí vlasů se aktivující látky dostanou přímo do vlasových kořínků. V nich je kofein zjistitelný už po 120 sekundách. Alpecin Tuning Shampoo je vhodný pro každodenní použití.

Zdroj: Co je to Alpecin

Popis lopuchu

Jeden z nejoceňovanějších účinků bude určitě ten na vlasy. Lopuch totiž pomáhá proti lupům a již po mnoho generací se užívá proti vypadávání vlasů. Další z vynikajících účinků je určitě na pleť, protože přípravky z lopuchu pomáhají proti akné či při nadměrně mastné pokožce. Lopuch dále můžete využít v boji proti plísním, infekčním zánětům pokožky či proti ekzémům. Navíc s ním urychlíte hojení ran a postižené místo dezinfikujete.

Kromě účinků na zevnějšek má lopuch výborný vliv také na naše tělo zevnitř. Je totiž bohatý na inulin, který brání přemnožení nežádoucích bakterií v organismu a působí tak například proti průjmovým onemocněním. Dále zlepšuje trávení, stimuluje činnost jater a žlučníku, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje vysoký krevní tlak, posiluje a zlepšuje kondici a je skvělým prostředkem pro detoxikaci.

Nejčastěji se z lopuchu využívá kořen, protože se v něm nachází největší koncentrace účinných látek. Mohou se však využívat i listy, ale jejich účinek pak bude mírnější. Pokud si chcete připravit nějaký odvar, tinkturu, olej či krém z lopuchu sami doma, použijte k tomu tedy raději kořen. Sklízí se buď první rok života rostliny na podzim, nebo druhý rok na jaře před květem. Opatrně se vykope, důkladně omyje a na několik minut vloží do horké vody. Poté se podélně nakrájí a suší při teplotě do 50 °C. Uchovávat by se měl v dobře uzavřené nádobě, protože snadno nabírá vlhkost.

Zdroj: Lopuch jako léčivka

Lupy ve vlasech a svědění hlavy

Lupy ve vlasech nepředstavují vážné onemocnění, často se však při hledání jejich příčiny podaří objevit nějaký jiný, závažnější zdravotní problém. Lupy jsou pro pacienta nepříjemné především z estetického hlediska. Člověk, který má ramena posetá bílými šupinkami, vzbuzuje u některých lidí dojem špindíry, jenž o sebe nedbá, často k němu cítí dokonce odpor a nedůvěru. Člověk trpící lupy těžko skrývá projevy tohoto onemocnění, neboť kožní šupinky jsou patrné na 3 místech zároveň. Zaprvé se jedná o pokožku hlavy, jež bývá navíc ještě problematická (buď je vysušená, nebo se naopak příliš mastí). Na pokožce hlavy se vyskytují místečka s odlupujícími se šupinkami, která bývají často začervenalá. Kůže hlavy obyčejně svědí. To vede ke škrábání, drbání a rytí do pokožky při kartáčování, čímž se stav pokožky hlavy ještě více zhoršuje a lupy se tvoří více a více. Zadruhé jsou lupy patrné ve vlasech. Kdekoliv v celé jejich délce se mohou lupy uchytit a to také není příliš estetické. Zatřetí se lupy objevují na ramenech (obzvláště na tmavém oblečení bývají patrné). Někdy může okolí dokonce pozorovat, jak se lupy snáší z pacientovy hlavy. Dnes však existuje mnoho přípravků, které mohou tento problém vyřešit. Než však přistoupíme k samotnému odstraňování lupů, je vhodné najít jejich příčinu.

Prvním krokem při objevení lupů bývá zakoupení speciálního šamponu proti lupům. Nezaberou-li na lupy šampony z drogerie, ale kožního lékaře ještě nechcete navštívit, zajděte do lékárny a nechte si odborníkem doporučit nějaký jiný prostředek proti lupům. Pokud se však ani po pečlivém a pravidelném používání přípravku z lékárny stav pokožky hlavy nezlepší, je načase navštívit kožního lékaře (dermatologa). Ten jednak může odhalit závažnější kožní onemocnění, jehož projevem mohou být právě lupy, jednak má možnost předepsat účinný přípravek řešící konkrétní stav.

Zdroj: Jak si poradit s lupy

Léčba dermatitidy

Dosavadní léčba dermatitidy pomocí šampónů proti lupům je zřejmě nevhodná, obzvláště když míváte pocity pálení. Toto bude způsobeno patrně ucpáním potních kanálků, především proto, že si na pálení stěžujete v čase, kdy jste ve vytopených prostorech. Při léčbě seboroické dermatitidy je třeba zavést komplexní léčbu, to znamená vnitřní i vnější opatření. Nejprve je třeba se zbavit toxinů v těle a to pomocí detoxikační kůry s pomocí Aloe Vera osvědčený je přípravek ACTIV Aloe www.activaloe.cz, který lze koupit v lékárně. K tomu užívat Betavital 3x denně jednu čajovou lžičku na lačno. Betavital je extrakt z červené řepy s rutinem, betakarotenem a vitamínem C a je volně dostupný v lékárně. K tomu na podporu dobré funkce ledvin výtažek z česneku a petržele v tabletách, které se berou 3x denně taktéž na lačno před jídlem. Na zevní léčbu doporučuji lék s aktivní látkou Ketokonazol, který je například ve volně prodejném šamponu Nizoral. Tím si myjte své vlasy a při mytí si jemně masírujte vlasovou pokožku. Po vysušení je vhodné do vlasů aplikovat Kapyderm - speciální krém K. Ten pomůže od nepříjemných pocitů pálení a podpoří zhojení podrážděné pokožky.

Zdroj: Seboroická dermatitida - léčba


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP