Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRSA

OBSAH

Zánětlivá rakovina prsu

Zánětlivá rakovina prsu je rakovina prsu, při níž buňky rychle rostou. Příznaky se mohou vyvinout a zhoršit v průběhu tří až šesti měsíců. Kromě vyvolané červené vyrážky, která postihuje většinu prsu, zahrnují zánětlivé příznaky rakoviny prsu také:

  • otok prsu;
  • svědění prsou;
  • převrácenou bradavku;
  • bolestivá prsa;
  • citlivá prsa;
  • ztluštělou kůži prsu.

Příznaky zánětlivé rakoviny prsu se často mohou nejprve podobat příznakům mastitidy, infekce prsu či pásovému oparu.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá zánětlivá rakovina prsu.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Diskuze

V diskuzi JE VHODNA MIRENA PO RAKOVINE PRSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrika.

Dobrý den jsem po léčbě rakoviny prsa. Je pro mne vhodné tělísko mirena .Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je vhodna mirena po rakovine prsa

Intertrigo

Intertrigo je stav kůže, ke kterému dochází, když se povrchy kůže o sebe otírají. Výsledkem bývá červená, podrážděná a zanícená vyrážka, která může mít charakteristický odér. A to proto, že se v těchto oblastech shromažďuje pot a vzniklá vlhkost může přitahovat houby a bakterie. Ženy prožívají tento stav v létě, zejména pokud mají větší prsa. Může se objevit i u žen, které hodně cvičí.

Foto

Zde se můžete podívat, jak vypadá zmiňované intertrigo.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Diskuze

V diskuzi VEROSPIRON ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

manželovi narostla prsa jako ženské spraví se to vůbec?je to na žalobu děs a hrůza!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Verospiron zkušenosti

Kuřecí soté se smetanou

Suroviny:

  • 1 kuřecí prsa
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 1 smetana
  • olej
  • sůl

Postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky a na oleji orestujeme do měkka. Přidáme na kolečka pokrájený pórek a cibuli. Zalijeme smetanou a chvilku podusíme. Ochutíme solí, případně jiným kořením dle chuti. Jako příloha se hodí nejlépe opečené brambory, krokety, hranolky nebo jen velká zeleninová obloha.

Zdroj: Kuře soté

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat ,když mně bolí 14 dní prsa po menstulaci může to souviset s přechodem ? Je mi 50 let.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky menopauzy

César salát s majonézou

Ingredience: 100 ml majonézy, 2 filety ančoviček, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 1,5 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcestrové omáčky, troška citronové šťávy, sůl, pepř, prolisovaný česnek na topinky k salátu, toustový chléb, 2 kuřecí prsa, 1 římský salát

Postup: Ančovičky rozmačkáme vidličkou a vše dohromady smícháme a dle vlastních chutí dolaďujeme. Kuřecí prsa omyjeme a očistíme, ochutíme solí a pepřem, lehce potřeme olejem. Takto připravené maso opečeme na troše oleje. Poté kuřecí prsa nakrájíme. Natrháme římský salát a vše smícháme.

Toustový chléb položíme na papírem vyložený plech, zakápneme olejem a dáme do trouby opéct. Hotové plátky potřeme česnekem a podáváme k salátu.

Zdroj: Salát césar

Diskuze

V diskuzi BOJIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Jak poznam rakovinu ke mi 38a už druhy rok jsem v menopauze.pobolivaj me prsa.mam je plne jako když jsem mela ciklus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bojim

Citlivost prsou

Spousta žen zažívá citlivost prsů před zahájením premenstruačního období, ať už je těhotná nebo ne. Zvýšená citlivost prsů je však také velmi častým příznakem těhotenství. Během velmi raných fází těhotenství se vám mohou jevit prsa plnější a mírně těžší.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Diskuze

V diskuzi JAK OBLÉKAT PODPRSENKU AHH BRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

No já tedy nevím, jsou divné, mám velikost 85F, objednala jsem si tedy xl/xxl a podprsenky opět na nic, ramínka můžu navlíknout ještě na uši, aby mi tedy prsa držely na hoře jako u normální podprsenky, košíčky by šly, ale jinak je na nic, je velká i vzadu to natáhnu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak oblékat podprsenku ahh bra

César salát s kuřecím masem

Ingredience: 2 římské saláty, 2 vejce, 4 filátka ančoviček, 1 citron, 4 plátky toustového chleba, 2 stroužky česneku, 1 lžička hrubozrnné hořčice, 2 lžičky dijonské hořčice, parmazán, řepkový olej, 4 kuřecí prsa, sůl, pepř

Postup: Ančovičky najemno nasekáme. Česnek utřeme se solí. Z vajíček oddělíme do misky žloutky. Přidáme nasekané ančovičky a část utřeného česneku. Zakápneme citronovou šťávou a vše smícháme. Přidáme obě hořčice. Na ruční mixér nasadíme metličku a za stálého míchání pomalu přiléváme řepkový olej, dokud se nevytvoří hustá majonéza. Poté opatrně vmícháme 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, dochutíme solí a pepřem a necháme odstát. Mezitím si opereme listy římského salátu. Osušené listy natrháme na větší kousky a dáme do mísy. Přidáme dressing a opatrně, ale důkladně promícháme. Kuřecí prsa opepříme a osolíme. Nalijeme si do dlaně trochu řepkového oleje a prsa ze všech stran promastíme. Takto omaštěná kuřecí prsa vložíme na rozpálenou pánev a upečeme. Necháme chvilku odležet. Mezitím nakrájíme toustový chléb na kostičky a nasucho opečeme na pánvi. V závěru zakápneme trochou řepkového oleje a přidáme zbytek utřeného česneku. Párkrát prohodíme a opatrně vmícháme do salátu. Salát dáme na talíř a přidáme nakrájená kuřecí prsa.

Zdroj: Salát césar

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ LÍZAT VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Tady je detailní video návod na to, jak správně lízat vagínu: www.xvideos.com/vide…
Jinak platí při lízání vagíny nechat klitoris až na konec a spíše nejdříve jazykem dráždit jen okolí poštěváčku. Dobré je přejíždět jazykem přes kundičku cikcak z prava do leva a postupně nahoru až skoro na klitoris. Když pak chcete u ženy dosáhnout orgasmu, tak se teprve pak začněte věnovat klitorisu. Který nejdříve dokola lízejte a pak si ho vemte do rtů a sajte ho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva B..

Tak to je popsáno perfektně! Nezbývá než souhlasit. Já mám ještě ráda, když mi partner drží nohy hodně od sebe a chvilkama se jen dívá a lízne, pohladí, lízne, pocucá, líbá, saje,...a kamarád mi laská prsa a já jim můžu hladit a cucat penisy a lízat kouličky. To je perfektní!!!

Zdroj: diskuze Jak správně lízat vagínu

Zapečené těstoviny se zakysanou smetanou

Ingredience: 2 kuřecí prsa, 500 g těstovin, 1 pórek, 10 žampionů, 200 ml kysané smetany, 200 g tvrdého sýra, 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžička kari, sůl, mletý pepř, olej

Technologický postup: Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky, pórek na kolečka a žampiony na plátky. Na rozpáleném oleji orestujeme kuřecí kousky, přidáme pórek, žampiony a orestujeme skoro doměkka. Přidáme kari, sůl a pepř. Uvaříme těstoviny v osolené vodě doměkka, slijeme a dáme do zapékací mísy. Přidáme orestované maso s pórkem a žampiony, zalijeme sladkou smetanou, přidáme zakysanou a promícháme. Posypeme sýrem a krátce zapečeme ve vyhřáté troubě, než se smetana trochu vsákne.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,mám takovou prosbu. Je mi 43.let. Už přes týden mě strašně bolej prsa mám pocit jako by se mi nalívali. Menstruaci jsem měla jeden den. Také mám stále bolesti v podbřišku a jsem stále unavená, ospalá a náladová. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negatyvní. Tak bych chtěla vědět jestli to může být příprava na menopauzu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve Vašem případě bych neotálela a navštívila bych ošetřujícího gynekologa, ten podle ultrazvukového vyšetření přesně zjistí o co se jedná.

Zdroj: diskuze Menopauza příznaky

Jak dělají salát César Kluci v akci

Ingredience: 2 kuřecí prsa, špetka kari, mletý pepř, sůl, olivový olej, 4 plátky anglické slaniny, 1 římský salát, 150 g parmazánu, 2 žemle (veka nebo bageta)

Ingredience na dressing: 2 žloutky, střik vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička krystalového cukru, mletý pepř, sůl, 100 ml oleje, 1 stroužek česneku, 4 ančovičky

Postup: Kluci v akci nakrájí žemle na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysuší dokřupava. Česnek a ančovičky nakrájí najemno. V míse vymíchají žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí dohladka a postupně, za stálého míchání, přilévají olej, až získají majonézovou emulzi. Vmíchají ančovičky s česnekem a dají do lednice vychladit.

Kuřecí prsa očistí, ochutí špetkou pepře, kari, solí a lehce zakápnou olejem a vetřou do masa. Maso opečou na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny. Salát natrhají na kousky a promíchají s dressingem.

Na talíř servírují salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobí hoblinami parmazánu.

Zdroj: Salát césar

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila jirků.

Dobrý večer už asi 3 týdny mám mravenčení v těle od likte pravé ruku přes prsa az k loktulevé ruky od 3 hodin v noci je to jak popálení kopřiv a teplotu v noci nemám, myslím, že je to psychického původu syn vnuk je to na delsí povídání a mě se to hodně dotklo můžete me zavolat a poradit 607904165
děkuji Jirků Ludmila
74 let užívám hořčík v prášku asi 3 dny byla jsem u obv lékařky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení v těle

GVT 10 x 10

A. Prsa, záda

  • tlaky jednoručkami s polosupinací (úchop dlaněmi k sobě) hlavou dolů – 10 x 10
  • shyby podhmatem – 10 x 10
  • rozpažky jednoručkami hlavou nahoru – 3 x 10
  • přítahy jednoruček – 3 x 10

B. Nohy, doplňky

  • dřep – 10 x 10
  • zakopávání v lehu – 10 x 10
  • zdvihy nohou ve visu – 3 x 15–20
  • výpony vsedě – 3 x 15–20

C. Ruce, ramena

  • kliky na bradlech – 10 x 10
  • kladivové zdvihy jednoruček vsedě na šikmé lavici – 10 x 10
  • ramena – rozpažky vsedě – 3 x 10
  • ramena – rozpažky v předklonu – 3 x 10

Zdroj: Trénink GVT

Diskuze

V diskuzi PLICNÍ SRŮSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den

letos jsem prodělala zápal plic (leden, únor) , byla jsem i v nemocnici týden, po propuštění a celkovém uzdravení, jsem byla dvakrát po měsíci na kontrole a tento měsíc jsem byla po třech měsících( měla být poslední). Zprvu jsem nebo mám tekutinu v plicích asi napořád podle pana doktora, ale co mě udivilo, nově se mi tam objevily srůsty, prý to pro mě nic neznamená, ale mě se to nelíbí. Chtěla bych vědět jestli se to může rozšířit nebo jich může být více (nevím, nemám představu), a co to vlastně znamená , potřebuji to nějak blíže specifikovat. Jaké je to pro mě riziko? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JOZEFINKA.

Letos jsem prodělala komplikovaný zápal plic (leden, únor) , už 9 měsicu trpim bolesti .ŽE zrůsti nebolí kdo to řekl?Já mám prsa č.6 -1.prso ,asi 2kg váha.Tak vám řeknu na toto páni doktoři asi zaponěli. Co mám dělát ?Kdo mi pomuže?LEKAŘI SI MNĚ POSÍLAJÍ PLICNÍ K NEUROLOGOVÍ /že to jsou záda -NEJSOU /NEUROLOG K PLISNÍMU NEBO TO MÁM OD DOBY ZÁPALU PLÍC.DĚKUJI ZA POMOC .

Zdroj: diskuze Plicní srůsty

Zkušenosti

Dle recenzí si určitě neobjednávejte velikost podle vašich skutečných tělesných proporcí. Prádlo by vám bylo velké a volné a nic by nestahovalo. Je tedy potřeba objednávat menší, některé ženy si objednávají i o 3 čísla menší velikost. První oblečení je sice trochu obtížnější, ale při nošení pak nemáte pocit, že by vás prádlo nějak omezovalo. Dle informací některých zákaznic se legíny nemačkají, neškrtí a jsou velmi pohodlné.

Jiné zákaznice si stěžují, že legíny vytáhnou až pod prsa, ale při sedu se celé srolují k pasu, což není moc příjemné. A kam kalhoty nedostanou, tam vykouknou „špečky“. To samé platí u nohavic. Pokud má někdo silnější nohy, tak se mu nad koleny objeví malá pneumatika.

Některé uživatelky jsou spokojené, podle nich legíny plní zcela svůj účel – stahují a zpevňují. Vytáhnou se opravdu až pod prsa a tam i zůstanou. I nohavice jsou dostatečně dlouhé.

Jde tedy o věc názoru. Jasné je, že legíny fungují jako „stahovačky“, v tomto směru jsou perfektní. Ale nejde o prádlo, díky němuž zhubnete.

Zdroj: Legíny Slencera

Diskuze

V diskuzi JE TO SVRAB? PRO ANONYM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Mám stejný problém asi 6 týdnu.Vlasy, kotlety, za krkem, prsa, břicho nejvíc svědí.Kožní, prý to svrab není.Alergie. Já tomu nevěřím.Alergii mám zvýšenou-625.Co mě pomáhá je tělové mléko Lactovit červený a na krk vzadu sýrová mast.Přestal jsem pít víno,ale celé tělo mám mastné, není to příjemné. Podle mě mám norský svrab,ale doktoři nic nepoznají.Člověk nežije, jenom se škrábe. Pomůže nám opravdu někdo?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Dobry den Petre..Vas dotaz je jiz hodne stary,ale zkusim...Mam uplne stejne priznaky.Tri doktori a nic.Testy nic..Muze nekdo napsat zda li situaci nejak vyresil??Dekuji

Zdroj: diskuze Je to svrab?

Kuřecí soté se žampiony

Suroviny:

  • 1 kuřecí prsa
  • 1 malá konzerva krájených žampionů
  • olej
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžíce másla a mouky na jíšku
  • mletý pepř, sůl

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na kousky a na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova, přidáme žampiony, prohřejeme a zalijeme smetanou. Zahustíme jíškou z másla a mouky a chvíli povaříme. Kuřecí soté se žampiony podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s různě upravenými bramborami, rýží či pečivem a zeleninovou oblohou.

Zdroj: Kuře soté

Krůtí medailonky na medu

Ingredience: 0,5 kg krůtích medailonků, 2 lžíce medu, šťáva z 1/2 citronu, 1 citron, sůl, špetka pepře, 1 lžíce olivového oleje

Postup: Prsa naložte do velmi jednoduché směsi – med, citronová šťáva, sůl, pepř a olivový olej. Nechte maso chvilku odležet a pak je dejte na rozpálenou pánev. Volte kvalitní pánev, která se nepřipéká (určitě si dokážete představit, jaké je to peklo, když se med na pánvi pěkně připeče, přisaje a prostě se nechce za žádnou cenu pustit). Po orestování masa je okamžitě servírujte.

Zdroj: Krůtí medailonky

Zapečené těstoviny s kuřecím masem, žampiony, nivou a smetanou

Ingredience: 3 kuřecí prsa (menší), 500 g těstovin, 200 g nivy, 250 g žampionů, sůl, mletý pepř, majoránka, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany

Technologický postup: V osolené vodě uvaříme těstoviny. Mezitím nakrájíme na malé kousky nebo nudličky kuřecí maso. To osmažíme na pánvi, okořeníme solí a pepřem. Přidáme oloupané žampiony a 15–20 minut dusíme pod pokličkou. Poté smícháme těstoviny s kuřecím masem a žampiony, prolisovaným česnekem, přidáme majoránku, pepř a dosolíme. Nakonec přimícháme nastrouhanou nivu. Vše vyklopíme na zapékací mísu, posypeme zbytkem nivy a zalijeme smetanou. Dáme zapéct na 180 °C přibližně na půl hodiny.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Těhotenství

Cirkulující hormony a přírůstek hmotnosti mohou způsobit, že je žena během těhotenství náchylnější k výskytu vyrážky mezi prsy. Kromě vyrážky způsobené teplem nebo pocením se mohou vyskytnout také vyrážky, které jsou jedinečné pro těhotenství. Může se totiž jednat o takzvané urtikariální papuly. Tento stav způsobuje, že se na těle vytvoří malé červené hrboly, a i když obvykle začínají na břiše, mohou se rozšířit až k prsům.

Další vyrážka související s těhotenstvím, která může ovlivnit prsa, je těhotenské prurigo. V tomto případě se objeví malé hrboly, které vypadají jako kousnutí hmyzem. Prurigo je reakce související s imunitním systémem, která může trvat i několik měsíců po porodu.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají zmiňované kožní projevy v těhotenství.

Zdroj: Pásový opar pod prsy

Kuřecí soté s nivou

Suroviny:

  • 1 kuřecí prsa
  • 100 g šunky
  • 1 cibule
  • 100 g žampionů
  • 115 g nivy
  • 1,5 l vývaru
  • olej
  • 0,5 l smetany
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce škrobu

Postup:

Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme a opepříme, obalíme ve škrobu a přidáme jedno vejce. Necháme uležet a zatím si připravíme omáčku. Nakrájíme cibuli na kostičky, šunku na nudličky, žampiony na plátky a nivu nastrouháme na struhadle najemno. Na rozpáleném tuku orestujeme cibuli, žampiony a šunku potom podlijeme vývarem a necháme několik minut povařit. Poté zahustíme škrobem, který rozmícháme ve studené vodě a minutu povaříme. Naložené maso opečeme na tuku několik minut a vložíme do omáčky, celý pokrm krátce povaříme, přidáme nastrouhanou nivu a šlehačku. Dosolíme podle chuti a na talíři můžeme posypat sekanými mandlemi a zelenou petrželkou. Podáváme s restovanými bramborami.

Zdroj: Kuře soté

Kuřecí soté se zeleninou

Suroviny:

  • 1 kuřecí prsa
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 115 g žampionů
  • 150 g sterilované kukuřice
  • 1 rajče
  • 100 g hluboce zmrazených zelených fazolí
  • ¼ l vody
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky a kremžské hořčice
  • olej, sůl, pepř

Postup:

Omyté a osušené maso nakrájíme na tenčí proužky. Připravíme si marinádu smícháním oleje, hořčice, sójové omáčky, soli a koření. Kuřecí maso promícháme s marinádou a necháme v chladu odstát asi hodinku, aby se spojily chutě. Na hlubší pánvi nebo v hrnci zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme marinované kuřecí a restujeme, dokud se maso nezatáhne. Když se maso zatáhne, přidáme na plátky pokrájený česnek, na proužky pokrájenou kapii, kukuřici a sterilizované žampiony. Dále přidáme na drobno nakrájené rajče a zelené fazolky. V troše studené vody rozmícháme škrob nebo hladkou mouku a vlijeme do vroucího pokrmu. Chvíli povaříme a můžeme servírovat nejlépe s rýží.

Zdroj: Kuře soté


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP