Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRSNÍ IMPLANTÁTY

OBSAH

Přehled možností zvětšení prsu

Chcete-li zvětšit objem prsou, budou vám v současnosti nabídnuty silikonové gelové implantáty. Implantáty se chirurgicky vkládají do „kapes“ nad nebo pod hrudní sval. Pooperační jizva je pět až šest centimetrů dlouhá, ale je sotva viditelná. Operaci provádí specialista v oboru plastické chirurgie, nebo jiný kvalifikovaný lékař, v celkové anestezii. Dojde k naříznutí kůže a nadzvednutí prsní tkáně, čímž se vytvoří kapsa pro implantát. Pak lékař tlačí implantát buďto pod prsní sval, nebo nad prsní sval, ale prsní tkáň zůstává z větší části nedotčena. Řez na kůži je nezbytný, ale je tak malý, že není téměř vidět.

Zdroj: Zvětšení prsou

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ NÁHRADY HRAZENÉ VZP - se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Chrpa.

V diskusi ani v komentářích a odpovědích jsem se nedověděl co hradí VZP a co pacient. To si každý zubař určuje kolik zaplatí pojišťovna a kolik pacient sám? Je mi 84 let, mám arytmii s implantovaným defibrilátorem. Jaké mám nároky od VZP

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
dělala jsem si zubní implantáty u mého doktora a polovinu mi hradila VZP. Musím dodát že za rok se mi implantáty zničili.. Musela jsem čekat na pořádí ke své doktorce, které trvalo měsíc.
Pak mi dcera doporučila www.dsmile.cz. Nemají smlouvu s vzp a platili jsem vše z kapsy. Musím říct že to stalo za to, už to jsou 2 roky a moje zuby mě netrápí.

Zdroj: diskuze Zubní náhrady hrazené VZP -

Umělé prsní implantáty

Plášť implantátu je téměř ve všech případech tvořen z měkkého silikonu, jen zřídka se používá takzvaný polyuretanový obal. Vyznačuje se skořepinovou texturou, takže je dokonale spojen s okolní tkání, čímž se zabraňuje jeho následnému posunutí. Tvar implantátu je buď symetrické kolo, nebo anatomický (asymetrický tvar), který simuluje přirozený tvar ženského prsa.

Novější silikonové implantáty již mají stabilnější povrch (pevnější obal), který snižuje riziko defektu. Existují rovněž křemíkové implantáty, kdy je náplň obvykle chemicky zesílena tak, aby byla v případě trhliny v plášti tekutina zadržena a nedošlo k úniku do okolní tkáně.

Dalším druhem jsou implantáty vyplněné fyziologickým roztokem. Tento roztok je však zdraví škodlivý, a jde o kapalinu, takže tvar implantátu není estetický. Tyto implantáty vyžadují speciální postup – implantát je v průběhu operace naplněn až po zavedení do prsu.

Zdroj: Zvětšení prsou

Poradna

V naší poradně s názvem HEMATOM? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Dobrý den, naší fence čivavy se udělala jakoby modrá bulka (lišta) okolo jednoho struku. Vystouplá je jen minimálně, ale poměrně velká v porovnání s velikostí těla (na počátku 3x3,5 cm, poté cca 2,7x3 cm, nyní zase o něco menší). Prozatím byla s vetem dohodnuta léčba pomocí nějaké mastičky, asi po týdnu se to zmenšilo (viz rozměry uvedené výše). Nicméně veterinář si není diagnózou úplně jistý, neboť už je to cca tři týdny a stále je "hematom" viditelný. Nevíte náhodou, o co by se mohlo jednat? Jestli je to opravdu pouze hematom? Fenku to vůbec nebolí, v podstatě o tom ani neví. Kastrovaná není. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle obrázku to vypadá jako modřina nebo prasklá céva. Každá prsní žláza má pomerně velkou žílu, která ji živí. Když pak fenečka od někud spadne nebo si jinak namůže tuto oblast, nebo její žíla je nevhodně umístěná, tak se může stát, že praskne a vytvoří se hematom. Pokud toto přišlo náhle a je to nebolestivé, pak se téměř jistě jedná o prasklou prsní cévu. Pro zrychlení ústupu hematomu můžete použít ledování po dobu 10 minut několikrát denně. Když by i po dalších týdnech modřina nezmizela, tak bude potřeba vyšetření cév v oblasti bradavky a podle výsledků se stanoví další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hematom?

Historie implantátu

Implantáty varlat byly poprvé použity roku 1940. Od té doby došlo k jejich celkovému vývoji. Starší implantáty byly vyrobeny například z:

  • kovové slitiny;
  • netříštivého skla;
  • mramoru;
  • gelu (pěny);
  • plexiskla;
  • dakronu;
  • polyetylenu;
  • pevného a gelem plněného silikonu.

Tyto implantáty byly žádané kvůli svým estetickým nebo bezpečnostním důvodům. Silikonové implantáty však byly staženy z trhu, jelikož u nich docházelo k úniku (prasknutí), stejně jako u prsních a penilních implantátů. Tyto důvody byly oprávněné, protože takovýto únik silikonu by mohl vést k autoimunitním onemocněním.

V dnešní době existuje jen jeden vhodný implantát a tím je takzvaná solná protéza, která je velmi tenká a jištěná silikonovým elastomerem. Současné studie zkoumají nové designy implantátů.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Diskuze

V diskuzi ČÁSTEČNÁ HORNÍ PROTÉZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Nevrlková.

V lednutohoto roku jsem dostala můstek na 2 čepy na horní 4 přední zuby za cca5500,- po pár týdnech mi zuby spadli, paní zubařka nalepila a zase spadli, dokonce se ulomil i kousek zubu v kterém byl čep, tak zuby pořád padají , paní zubařka plánuje vytržení 2 kořenů co jsou v nich čepy a zhotovení protézy částečné, budu něco platit. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
za sebe Vám můžu doporučit si udělat zubní implantáty a ušetřit si nervy.
Dělala jsem si v 55 v www.dsmile.cz/servic… a jsem spokojená. Cítím se jak za mlada :)

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Obrázky

  • Zubní protézy – foto: zde je možné vidět fotografie, jak vypadá zubní protéza: zubní protézy.
  • Zubní implantáty – foto: tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět zubní implantáty.

Zdroj: Zubní protézy

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST NA HRUDI OD PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý vecer nevím jak to mám popsat je to taková mírná bolest mezi prsami ale víc v pravo a jde mi to až podpaždí a když si natahnu ruku přes rameno nebo když se prohnu tak to zabolí prosím vás co s tím není to nebezpečné? Předem díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vašeho popisu to vypadá na namožený sval, nejspíše pilovitý a nebo prsní. Příčinou namožení může být nedávná namáhavá činnost a nebo degenerativní změny na páteři. Blíže to objasní lékař ortoped, za kterým zajděte. Pomoc pak bývá ve formě rehabilitace a následné cvičení pod dohledem fyzioterapeuta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi od páteře

Zubní implantáty

Zubní implantát je umělá náhražka vlastního zubu, která je vpravena do ústní dutiny na místo původního zubu a plní jeho funkci. Dříve se používaly takzvané čepelkové implantáty, dnes se dává přednost válcovým titanovým implantátům se závitem. Jedná se o titanový šroubovitý pilíř nahrazující kořen zubu, který se během chirurgického zákroku zavede do čelisti. Titan je zpravidla bez komplikací přijímán lidským tělem, alergie na něj se téměř nevyskytují. Tento „umělý kořen“ tvoří stabilní základ pro dlouhodobé upevnění protetické nástavby a zároveň vyplňuje mezeru po chybějícím zubu, která by v budoucnu mohla v důsledku stažení kosti vyústit až v úbytek kostní hmoty. V zásadě se implantáty používají k náhradě jednotlivých zubů, jako pilíře pod fixní nebo snímací zubní náhradu, nebo pro ortodontické účely. Implantáty se užívají při náhradě jednoho, více nebo všech zubů.

Zdroj: Zubní protézy

Poradna

V naší poradně s názvem RESEKCE HORNÍCH 5 ZUBŮ A NÁSLEDNĚ VYTVOŘENÍ CELKOVĚ SNÍMATELNÉ ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Budíková.

Dobrý den, mám k vám dotaz. 21.3.19 mi bude provedena resekce 5 zubů v horní čelisti a následně mu bude dána provizorní protéza, za vytržení zubů a za náhradní protézu mám zaplatit 5.OOO,--Kč , jsem u VZP, stálá protéza, je hrazena zdrav.pojišťovnou, náhradní mi zůstává. Také beru roky Warfarin 5- l tabl.denně, mám Leydenskou mutaci.Můj dotaz:
1. kolik dní před resekcí musím vysadit Warfarin- bylo mi řečeno,že týden? Zdá se mi to dlouhá doba, podle INR po 4 dnech vysazení mi budou dány injekce-tj.3 dny před resekcí- je to správně?
2.cena 5.OOO,--je v pořádku, nikde jsem nenašla ceník, záleží na stomatologovi, ten určuje cenu? Náhradní zubní proteza je nutná? proč nedostanu hned protezu hrazenou zdrav.pojišťovnou?
3. kolik by byla cena inplantátů těch 5 zubů na čepy do dásní, je mi 7O let, kolik let by mi to vydrželo, moje rozhodnutí na celkovou protézu je správné?

Děkuji vám za odpověď a jsem s pozdravem Budíková D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při vysazení Warfarinu důvěřujte svému lékaři a postupujte přesně podle toho, jak určí. Co se týče náhradní protézy, tak ta je nezbytná proto, aby se vaše dásně zatáhly a vytvořily stabilní podklad pro novou zubní náhradu. Po vytrhání zubů se bude chvíli (půl roku) měnit profil vaší čelisti a investovat hned do trvalé náhrady není rozumné, protože by vám dlouhodobě neseděla. Cena za implantáty je vysoká, deset tisíc i víc za jeden zub. Implantáty pak vydrží celý život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Resekce horních 5 zubů a následně vytvoření celkově snímatelné zubní protézy

Hydrocortison v těhotenství

V těhotenství a při kojení se poraďte se svým lékařem. Přípravkem Hydrocortison Léčiva nelze ošetřovat prsní bradavky kojících matek.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Diskuze

V diskuzi VIŠŇOVSKÝ BALZÁM DR MAX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

je běžně prodejný nebo je na recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Dobrý den, mám tuhou na pohmat bolestivou zatvrdlinu v prsu, mám to od dětství, kdy jsem se uhodila o řídítka kola. Byla jsem několikrát na vyšetření v prsní poradně, několikrát na vyšetření ultrazvukem, vždy s výsledkem , že je vše v pořádku, mamograf prý není nutný, kdyby tam něco bylo, tak by to ultrazvuk ukázal, ale strašně mě to trápí, prosím o radu zda by mě mohl pomoci Višněvského balzám, byla bych moc ráda za odpověď, pokud se některé z vás něco podobného stalo a jak se toho zbavila, prosím neposílejte mě na mamograf, nějaké velké stisknutí bych asi nedala. Děkuji všem. Jarka

Zdroj: diskuze Višňovský balzám dr max

Implantát

Antikoncepční implantáty se skládají z úzkých pružných tyčinek, vkládají se pod kůži v horní části paže a uvolňují konstantní množství progestogenu, který vás chrání před otěhotněním po dobu tří let. Implantát vyměňuje lékař pod lokální anestezií, takže jste během zákroku při vědomí, je jen blokována bolest dané oblasti. Implantáty ovlivňují menstruační období, způsobují menstruaci nepravidelnou nebo častou, nebo dokonce její zastavení. První implantát může mít vedlejší účinky jako bolest prsou, změny nálad, bolesti hlavy a akné, rovněž může dojít k podráždění pokožky nebo infekci paže, v níž je implantát vložen.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava.

Dobry den,jak si mam zvyknout na zubni protezu horni celkovou,okamzite po nasazeni se mi navaluje,penize na implantaty nemam jsem invalidni duchodkyne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Moje známá to měla taky a zvykla si na to postupně časem. Pomola jí žvýkačka oblíbené chuti.

Zdroj: diskuze Nesnášenlivost částečné zubní protézy horní čelisti.

Artrodéza pomocí implantátů z titanové slitiny

Ke dvěma kostem lze připevnit implantáty z titanové slitiny (dlahy a šrouby), aby je držely pohromadě v poloze, která podporuje růst kostí.

Kombinace výše uvedených metod se také běžně používá k usnadnění fúze kostí.

Zdroj: Artrodéza palce nohy

Diskuze

V diskuzi VZP NA CO PŘISPÍVÁ ZUBNI IMPLANTÁTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal kóňa .

Dobrý den , chtěl bych se zeptat mám paradentózu a chtěl bych náhradu zubů na jaké zuby bych dostal příspěvek a na jaké ne z pozdravem Michal Kóňa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Dobrý den, je mi 66let pravděpodobně mě čeka zubní protéza horních předních zubu,prosím kolik by stála nadlehčená protéza která by mě v hornim patře v puse nedělala zažívaci potíže mám nemocný žaludek , děkují za odpověd. Daniela

Zdroj: diskuze Vzp na co přispívá zubni implantáty

Curasept ADS 350 

Curaprox Curasept ADS 350 zubní pasta – parodontální gel. Účinně chrání a pečuje o sliznici dutiny ústní. Působí proti bakteriálnímu plaku. Představuje ideální péči pro osoby s ortodontickými aparáty, implantáty a potížemi v oblasti periodontální tkáně. Použití: Používejte jednou denně nebo dle doporučení vašeho zubního lékaře, maximálně však po dobu 14 dní.

Zdroj: Curasept

Diskuze

V diskuzi VZP NA CO PŘISPÍVÁ ZUBNI IMPLANTÁTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal kóňa .

Dobrý den , chtěl bych se zeptat mám paradentózu a chtěl bych náhradu zubů na jaké zuby bych dostal příspěvek a na jaké ne z pozdravem Michal Kóňa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Roman.

Byl jsem u doktora kterým přispíva VZP, a musím říct že kvalita stomatologické ordinace a přístroju je špatná. Udělal jsem si implantát a doted musím říct že mě drží a není poznat že zub je uměly. Za sebe doporučují kvalitu! třeba - www.dsmile.cz

Zdroj: diskuze Vzp na co přispívá zubni implantáty

Výhody a nevýhody implantátů

Implantáty varlat nejsou pro každého, mají své pro a proti.

Výhody implantátů

  • přirozenost šourku;
  • pacientům dávají lepší pocit sebevědomí;
  • při vzniku obtíží jsou snadno odstranitelné;
  • implantáty jsou k dispozici ve všech velikostech, od nejmenších po největší, aby byly stejné jako druhé varle;
  • implantát je umístěn během jedné hodiny a jedná se o ambulantní zákrok. Obnova varlete trvá několik dní.

Nevýhody implantátů

  • Přirozenost šourku je narušena nepříjemným pocitem proudění, které je způsobeno solným injekčním implantátem, protože je těžší a méně poddajný než přirozené varle.
  • Nevzhlednost implantátu – možný jiný tvar a poloha umělého varlete.
  • Umělý implantát má pouze kosmetický účinek, což znamená, že nedochází k produkci spermií nebo testosteronu (mužského pohlavního hormonu).
  • Pokud dojde k vložení implantátu u dospívajícího, hrozí jeho výměna za větší, což nese riziko další operace.
  • Existují možné komplikace, které zahrnují pohyb varlete, bolest, bobtnání, krvácení nebo jizvení, jak zevnitř, tak i zvenku.
  • Další možné komplikace přináší operace, protože jsou zde rizika spojená s anestezií.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Může být vyražený zub opraven?

Je možné opravit zuby, které byly vyraženy, ale záleží na tom, jak rychle se dostanete k zubaři. Pokud dojde k vyražení zubu a zub je nalezen, doporučuje se zajít k zubaři do jedné hodiny, aby mohl vrátit zub do jeho „zásuvky“. Když si vyrazíte zub, opláchněte jej a sami si ho zkuste zatlačit zpět. Pokud zub vypadává, přidržujte jej na správném místě a pospíchejte k zubaři. I když nebude možné zub vrátit zpět, neztrácejte úsměv. Vzhledem k pokroku zubního lékařství jsou ideální náhradou zubní implantáty, které se umísťují nebo ukotvují přímo do čelisti. Z estetických a praktických důvodů (napomáhají kousání, žvýkání) lze také použít porcelánové korunky.

Zdroj: Tipy prevence zranění zubů a úst

Operace

Pokud se rozhodnete pro implantát varlete, můžete si zvolit, zda má být nahrazeno hned při odstranění nemocného varlete, nebo až později.

Při operaci se používají dva typy řezů, které jsou vhodné pro umístění implantátu. Jeden řez jde přímo do šourku a druhý přes spodní oblast třísel. V prvním případě dochází k přímému vložení implantátu a následnému sešití. Při řezu vedeném spodní oblastí třísel dochází k umístění protézy ve spodním rozkroku, což snižuje riziko vysunutí implantátu ze šourku.

Prostor, ve kterém je implantát uložen, je vytvořen pomocí nafukovacího balónku. Tento balónek má na konci malou smyčku, která drží umělé varle v dolní části šourku.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Vysvětlení

Někteří muži chtějí získat umělé varle (implantát) co nejdříve, protože mají obavy, že s nimi jejich partner nebude spokojen. Důvod, proč si muži nechávají implantát zavádět, je prostý, chtějí, aby jejich šourek vypadal stejně, jsou „esteticky zaujatí“.

Nejčastěji se k zavádění implantátů přiklánějí muži, kteří jsou mladí, nebo muži, kteří nemají trvalý vztah. Častěji chtějí umělé varle homosexuálové než heterosexuálové, protože jejich partner s větší pravděpodobností sleduje rozdíl v jejich varlatech, což je pro ně velmi důležité, až zásadní.

Umělé varle je osobním rozhodnutím každého konkrétního muže. Doporučuje se předem zvážit všechna pro a proti, protože ne vždy jde o tu nejvhodnější volbu.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Rizika operativního zvětšení prsou

V minulosti došlo na veřejnosti k živé diskuzi o možných vedlejších účincích silikonových gelových prsních implantátů. K dnešnímu dni však nejsou zjištěny žádné korelace (spojitosti) s rozvojem rakoviny prsu nebo revmatoidním onemocněním. Nicméně jakákoli operace má svá rizika a možné komplikace, jako jsou infekce, krvácení, riziko anestezie nebo potřeba dalších, korektivních chirurgických zákroků.

Operace zvětšení prsou není bezproblémová, až v 15 % případů došlo ke ztvrdnutí tkáně kolem implantátů nebo k deformaci prsu a bolestem. A až 2,5 % pacientek muselo bojovat po operaci s infekcí. Infekce se mohou objevit i měsíce nebo roky po operaci. Bez povšimnutí takovéto infekce může dojít k zapouzdření implantátu. Implantáty jsou obvykle vyměňovány po deseti nebo patnácti letech.

Zdroj: Zvětšení prsou

Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce je v současné době asi nejspolehlivějším způsobem ochrany před početím. Pokud je užívána ženou v plodném věku správně, zasahuje do běžného měsíčního cyklu tak, že brání těhotenství, a to tím, že:

  • brání vaječníkům, aby uvolňovaly vajíčka;
  • zahušťuje sliz v děložním čípku (hrdlo dělohy), čímž zabraňuje pronikání spermií do lůna (dělohy);
  • způsobuje změny děložní sliznice, které vajíčku nedovolí se usadit.

Hormonální antikoncepce se používá i k řízení těžkých stavů menoragie (velmi silné menstruační krvácení), endometriózy (gynekologické onemocnění vyvolávající mimo jiné bolesti zad a podbřišku) a premenstruačních syndromů. Také se využívá k léčbě syndromu polycystických ovarií a akné u žen. Hormonální antikoncepce však nechrání před sexuálně přenosnými infekcemi. K dispozici je několik typů hormonální antikoncepce: perorální antikoncepce, antikoncepční náplasti, injekce, implantáty, nitroděložní systém a vaginální antikoncepční kroužky.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Jiné druhy antikoncepce

Existuje celá řada antikoncepčních metod. Mezi ně patří:

  • tabletky
  • náplasti
  • injekce
  • nitroděložní tělísko
  • vaginální kroužek
  • implantáty
  • tabletky podávané po styku

U pacientek s výskytem zdravotních problémů, jako jsou potíže s dásněmi u perorální antikoncepce, je vhodná například antikoncepční náplast. Tento druh hormonální antikoncepce v současnosti získává na popularitě. Aplikace se provádí jednoduchým nalepením náplasti na určité místo na těle (nejčastěji břicho, hýždě nebo nadloktí). Protože obvykle vydrží týden, obsahuje balení vždy 3 náplasti na jeden cyklus. Mezi cykly je stejně jako u pilulek týdenní pauza. Cena nejpoužívanějšího přípravku Evra se pohybuje kolem 1 000 Kč u balení na 3 měsíce, jedná se tedy o něco dražší druh hormonální antikoncepce, než jsou klasické pilulky, a účinnost je srovnatelná s eliminací nežádoucích účinků.

Zdroj: Vliv antikoncepce na zuby


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP