Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRŮMĚRNÁ CENA POHŘBU

OBSAH

Cena pohřbu

Cena pohřbu je zcela závislá na tom, jestli se jedná o pohřeb s obřadem nebo bez něj. Pokud se jedná o pohřeb bez obřadu, cena může být kolem 10 000 korun, pokud je součástí pohřbu i obřad, cena se pohybuje kolem 25 000 korun, může být ale i vyšší v závislosti na jednotlivých položkách. Rakev, hudba, květiny a další požadavky pozůstalých mohou cenu výrazně ovlivnit.

Pro lepší představu uvádím orientační ceny u některých nezbytných ale i dobrovolných položek. Mezi položky, které se musí bezpodmínečně při pohřbu zaplatit, patří veškeré obstarání zemřelého, jako je chlazení, oblékání a úprava. Cena za chlazení zemřelého se pohybuje v rozsahu 200 – 1 000 Kč. Cena za oblékání a úpravu (není nutná) zemřelého před obřadem může být kolem 400 – 800 Kč. Převoz zemřelého se počítá za kilometry. Obvyklá sazba je kolem 15 – 20 Kč/km. Další nutnou položku je už zmiňovaná rakev. Rakev bez obřadu stojí kolem 1 500 Kč, průměrná rakev určená k obřadu se dá pořídit asi za 5 000 Kč. Při obřadu je na rakvi umístěná květina, jejíž cena se pohybuje v rozmezí 500 – 2 500 Kč. U rakve pak bývají věnce, cena jednoho věnce je v rozmezí 800 – 1 500, pokud se jedná o věnec umělý, věnec z živých květin je pak podstatně dražší. Cena za obřadní síň se pohybuje kolem 2 000 – 8 500 Kč, záleží na lokalitě, typu síně, její kapacitě atd. Profesionálnímu řečníkovi pozůstalí zaplatí odhadem kolem 400 Kč. Pohřební obřad může doprovázet i živá hudba, cena za kapelu se pak pohybuje v rámci 3 000 – 8 000 Kč. Pokud si pozůstalí nechají od pohřební služby vytvořit parte, cena za 50 kusů je od 200 – 1 000 Kč, záleží na typu parte. Pokud pozůstalí zvolí pro zemřelého kremaci, tak za zpopelnění, urnu a přesyp zaplatí kolem 4 000 Kč a za vyřízení objednávky ještě další 1 000 Kč. Při uložení zemřelého do země se za otevření a zavření hrobky zaplatí od 2 000 do 7 000 Kč. Pronájem hřbitovního místa se platí na deset let a hodnota zase závisí na lokalitě, rozpětí je velmi široké 5 – 135 Kč/m2. U obou typů pohřbů se musí zaplatit nejrůznější administrativní poplatky a vyhotovení dokladů, cena se pohybuje kolem 500 Kč. Z těchto částek jasně vyplývá, že pohřeb není levnou záležitostí.

Zdroj: Pohřeb

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK BĚHEM DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den,

přes den mi vychází průměrná hodnota krevního tlaku při dlouhodobém měření 130/76, ale ráno před užitím léku a před snídaní 146/86 a večer před večeří 140/81. Užívám jen 1 lék a to na tlak PRESTARIUM NEO.
Je mi 69 let. Jsou pro mě vyšší tlaky ráno a večer nebezpečné ?


Díky za odpověď a přeji příjemný den.

Jaromír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyšší krevní tlak je jen jeden z mnoha ukazatelů nějakého nebezpečí. O tom jestli tyto výkyvy krevního tlaku jsou pro vás nebezpečné, může rozhodnout jen váš ošetřující lékař, protože jedině on zná váš celkový zdravotní stav. Zapisujte si tyto naměřené hodnoty a po nějakém čase je vždy proberte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak během dne

Volno na pohřeb ze zákona

Nařízení vlády č. 590/2006 Sb. přímo stanovuje, že pracovní volno na pohřeb s náhradou mzdy nebo platu si může vzít osoba v nejbližším příbuzenském vztahu a člověk, který žil se zemřelým ve společné domácnosti. Tato vyhláška zahrnuje ale i ty, kteří se zúčastní pohřbu spoluzaměstnance. Netýká se ale vykonavatele pozůstalosti, který sice může požádat zaměstnavatele o pracovní volno, ale nemá nárok na náhradu mzdy. Tento zákon jasně stanovuje, že při úmrtí manžela, druha nebo dítěte má zaměstnanec nárok na 2 dny volna při úmrtí a další jeden den na pohřeb, pokud se jedná o úmrtí rodiče a sourozence (vlastního, manželova, sourozencova, ale i dítěte), má nárok na jeden den volna na pohřeb, pokud navíc obstarává pohřeb těchto osob, tak i ještě jeden den na vyřizování, v případě úmrtí prarodiče a vnuka je volno dané na dobu nezbytně nutnou, maximálně jeden den. Při pohřbu spoluzaměstnance je volno také jen na dobu nezbytně nutnou. Zaměstnavatel má nárok požadovat potvrzení, že se zaměstnanec pohřbu zúčastnil, toto potvrzení vystaví pohřební služba. Výjimkou je situace, kdy zaměstnanec měl neomluvenou absenci v práci v měsíci pohřbu, pak nemusí mít nárok na placené pracovní volno, záleží to na zaměstnavateli.

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi JAKÁ JE CENA VYTRŽEINÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav JURÁŇ.

Jaká je cena odstranění /vytržení/ 1.zubu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Šimonová.

VZP platí lékaři za vytržení zubu 350 Kč, anestezie je pohybuje mezi 100-12 0Kč.

Zdroj: diskuze Jaká je cena vytržeiní zubu

Cena

ALGIFEN 500MG/5,25MG/0,1MG TBL NOB 20

Průměrná aktuální cena v lékárně je 107,33 Kč.

Průměrný aktuální doplatek pacienta je 65,24 Kč.

ALGIFEN NEO 500MG/ML+5MG/ML POR GTT SOL 1X50ML

Průměrná aktuální cena v lékárně je 127,90 Kč.

Průměrný aktuální doplatek pacienta je 19,46 Kč.

ALGIFEN NEO 500MG/ML+5MG/ML POR GTT SOL 1X25ML

Průměrná aktuální cena v lékárně je63,96 Kč.

Průměrný aktuální doplatek pacienta je 11,35 Kč.

Algifen není volně prodejný.

Zdroj: Je Algifen volně prodejný?

Diskuze

V diskuzi KDY SE JDE DOMŮ PO OPERACI BEDERNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka Dušková.

Dobrý den, po mnoha letech bolestí bederní páteře jsem byla na MR - výsledek je zúžení páteřního kanálu a doporučení na operaci. Protože už je mi 75 let, zvažuji zda operace, nebo dále trpět bolesti. Chci vědět pravděpodobnou dobu hospitalizace, stav po operaci v domácím prostředí(je-li nutná pomoc druhé osoby)a průměrná doba rehabilitace, než se budu moci zapojit do normální domácí činnosti. Můžete mi, prosím dát k mým dotazům nějaké informace?
Předem děkuji I. Dušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Mám to samé domu se jde šestý den po operaci příšerně bolesti které trvali tři dny kapacky nezabrali ještě dva roky po operaci jsem z toho měla trauma

Zdroj: diskuze Kdy se jde domů po operaci bederní páteře

Cena léku Condrosulf po předpisu

Na jaře roku 2023 v českých lékárnách proběhla bouře s lékem Condrosulf 800, kdy se v březnu ukončilo uvádění na trh oblíbených potahovaných tablet, u kterých jedno balení třiceti tablet vyšlo na 170 Kč (390 Kč mínus 220 Kč příspěvek od pojišťovny). Nově je k dispozici jen varianta obyčejné tablety, která ale vyjde o téměř 60 Kč dráž. Aktuálně (19.5.2023) se průměrná cena léku CONDROSULF - 800MG TBL NOB 30 pohybuje na úrovni 447 Kč, přičemž zdravotní pojišťovna při vydání léku přispívá částkou až 220 Kč (obvykle 150 Kč). Pozor! Existují i lékárny, ve kterých je tento lék vydáván za cenu převyšující neuvěřitelných 1300 Kč.

Chcete-li čerstvější údaje o ceně, můžete je najít zde: Condrosulf 800 cena doplatku.

Abyste měli nárok na částečnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění, tak lék musí být předepsán nebo doporučen lékařem s těmito specializacemi:

  • revmatologie,
  • dětská revmatologie,
  • ortopedie,
  • traumatologie.


Zdroj: Condrosulf na osteoartrózu

Poradna

V naší poradně s názvem GLYCEROL CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Připravila jsem pro vás přehled cen, kde je vidět aktuální nejlevnější cena glicerinu nebo také glycerolu na českém trhu. Přehled cen je zde: www.zbozi.cz/?q=glyc…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Glycerol cena

Smuteční řeč na pohřbu

Jedna z nejtěžších chvil v životě nastává, když milovaný člověk navždy opustí tento svět (smuteční proslov na pohřbu). V tom okamžiku zavládne v srdci jeho nejbližších velký smutek. Poslední rozloučení je důležitou tečkou. Pohřební promluva by měla vyjadřovat lásku a respekt, měla by se dotknout srdcí přítomných a zanechat krásný a důstojný dojem.

Návodů, co by se mělo říkat na pohřbu (co se říká na pohřbu), naleznete na webu nespočet, jeden ze zdrojů například uvádí, že by řečník měl velmi stručně přednést životopis zemřelého, jiný zdroj uvádí, že by řečník měl pronést proslov k zemřelému. Názory se velmi různí. Vždy jde ale o velmi citlivou a diskrétní věc, která by měla být vnímavá vůči pozůstalým a dané situaci.

Zdroj: Smuteční řeč a její ukázky

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠŇOVSKÉHO BALZAM CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandra Valjentová.

Dakujem za odpoved!
U nás na v Stúrovskej oblasti lekárnach to ani nepoznajú,za to by som chcela vediet ci by sa to nedalo objednat cez internet. Dakujem,cakám za odpoved!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, višněvského balzám se dá objednat na internetu, tady je vidět jeho nejlevnější cena a seznam lékáren, kde ho mají: www.zbozi.cz/?q=vi%C…

Zdroj: diskuze Višňovského balzam cena

Hypermangan cena

Cena za 200 g manganistanu draselného je přibližně 45 Kč. Tady je přehled aktuálních nejlevnějších nabídek na prodej hypermanganu.

Zdroj: Hypermangan cena

Diskuze

V diskuzi HYPNOX CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Švehlová.

Dobrý den.Zajímala by mě cena. Nikde jsem nenašla cenu tohoto leku. A neni jediný v této kategorii. Za odpovčd dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den, je HYPNOX FORTE sirup, vhodný i pro male děti od jednoho roku ?

Zdroj: diskuze Hypnox cena

Smuteční proslov na pohřbu dítěte

Smuteční řeč na pohřbu dítěte je jednou z nejobtížnějších situací. Zde je několik obecných rad, jak postupovat:

  • poděkovat přítomným, že se přišli rozloučit (což se zdá nepodstatné, ale na toto pozůstalí čekají a říci by se to mělo)
  • uvést osobní vzpomínku, čím konkrétnější, tím lépe (pohádky, prázdniny, oblíbené jídlo, nebo nejlépe radostný prožitek s dítětem)
  • obrátit se k rakvi a říci, že na dítě budete vzpomínat a budete o něm vyprávět, uklonit

Proslov by měl obsahovat opravdu jen pár vět, nejvíc deset, a žádné obecné rčení jako „laskavé srdce“ a „vždycky byl/a roztomilý/á“. Proslov si vytiskněte s velkými písmeny a vezměte s sebou a nestyďte se napsané věty přečíst.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu dítěte

Diskuze

V diskuzi DETRALEX CENA LÉKÁRNA DR MAX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koťátko.

Dnes jsem si vyzvedl detralex 180 a zaplatil jsem 759,- Kč v lekárně na Lukách Praha 13. Je to neuvěřitelné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Ernat.

Za rok asi zase podražil, dnes lékárna Max Na poříčí cena přes devět stovek za 120. S kartou max pak necelých 900.

Zdroj: diskuze Detralex cena lékárna dr max


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP