Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRYSKYŘICE

OBSAH

Smrková pryskyřice

Účinnou složkou smrkové pryskyřice je především terpentýnová silice. Pryskyřice se v mnoha úpravách používala k léčbě jak vnějších, tak vnitřních potíží. Připravovaly se z ní například masti a koupele pro zlepšení prokrvení kloubů a celých končetin, taková terapie se doporučovala hlavně lidem trpícím revmatem, bolestmi kloubů a zad (při takzvaném houseru, ischiasu). I dnes můžeme najít přípravky s výtažkem této silice v kloubních mastech a podobně.

Zdroj: Léčivé smrkové výhonky

Poradna

V naší poradně s názvem MAST Z BOROVÉ PRYSKYŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Hornychová.

Dobrý den,
prosím můžu se zeptat dá se koupit pryskyřice (smůla z borovice) ??? měla bych zájem ale nikdo mě nechce nasbírat a já jsem již stará a do lesa se nedostanu děkuji za odpověď Hornychová Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Smůlu z borovice můžete objednat na internetu za 60 Kč tady: www.nefertitis.cz/pr…

Zdroj: diskuze Mast z borové pryskyřice

Získání pryskyřice

K výrobě smrkové masti je v některých případech potřeba smrková pryskyřice. Dříve se získávala tak, že se buď ze stromu sloupl plát kůry spolu se slabou vrstvou dřeva, v takovém případě pak bylo potřeba z vysekané prohlubně seškrábnout nahromaděnou pryskyřici. Další možností bylo udělat do kůry zářezy a pod ně se upevnila nádoba, do níž pak smůla ze zářezů vytékala. Někdy se dokonce stromy navrtávaly. Žádný z těchto postupů už ale dnes není moc vhodný, protože všechny tři způsoby jsou dost nešetrné ke stromům a navíc existuje přijatelnější způsob získání smrkové pryskyřice. Stačí totiž se v lese dívat více kolem sebe, spousta stromů mívá na některých místech porušenou kůru i dřevo z mnoha přirozených příčin. V takovém případě pak sběrateli pryskyřice stačí jen tupou částí nože výron pryskyřice seškrábnout (ne až na dřevo).

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi  BOROVÉ PRYSKYŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Hornychová.

Dá se někde koupit borová pryskyřice? Prodáváte ji ??? Koupila by můžete mě dát vědět Již jsem Vám psala ale zatím jsem nedostala odpověď proto prosím dejte mě vědět zda jste schopni borovou pryskyřici mě prodat a poslat. Zaplatím dle dohody děkuji Hornychová Věra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze  borové pryskyřice

Smrková pryskyřice prodej

Smrkovou pryskyřici koupíte těžko. Výše tedy máte návod na získání pryskyřice samosběrem. Léčivé produkty z pryskyřice je možné koupit přes internet.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

Sběr

Tupým nožem seškrábneme výron pryskyřice na borovém stromě. Nejlépe to jde, když je již pryskyřice tvrdá. Pozor, neškrábeme až na dřevo, ale bereme si jen vrchní část, aby nedošlo k poškození stromu.

Zdroj: Mast z borové pryskyřice

Poradna

V naší poradně s názvem NA CO VŠE LZE POUŽÍVAT SMRKOVOU MAST? NA KTERÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Zajímá mně na které zdravotní problémy, kromě mykozy nehtů je vhodná smrková mast

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pryskyřice ze smrku a mast z ní vyrobená má pouze protiplísňové účinky a může zahubit dermatofyty, což je společný název pro 3 druhy hub, které mají neblahý vliv na kůži, vlasy a nehty člověka a zvířat. Nejlepší čas na sběr pryskyřice je červen a červenec.
Jiné účinky má zase esenciální olej získaný ze smrku. Ten účinkuje podobně jako antibiotika při léčbě infekcí způsobených bakteriemi, jako jsou Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Bacillus subtilis a Staphylococcus aureus.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na co vše lze používat smrkovou mast? Na které zdravotní problémy?

Jak získat pryskyřici

Na jaře a v létě má pryskyřice lepkavou konzistenci, během roku a převážně v zimě je tuhá, drolivá, má šedou až namodralou barvu. Působením kyslíku se pryskyřice během roku vytvrdí.

Dříve se pryskyřice ze stromů přímo těžila. Kůra se stromkovitě nařezala a pryskyřice pak stékala ve vyřezaných drážkách do sběrné nádobky.

Pryskyřici lze sbírat v každém ročním období, v lepkavé formě se ale bude hůře uchovávat. Vhodnější je tedy sbírat pryskyřici již zoxidovanou, ztvrdlou. Používá se k tomu starý nůž či sekera, protože se pryskyřice z použitých nástrojů špatně čistí. Pryskyřice je ale rozpustná v oleji, takže pomocí oleje, drátěnky a následně saponátu lze znečištěné pomůcky vyčistit. Může se také použít benzin. Vodou se pryskyřice nevyčistí nikdy.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ ČÁSTEČNÁ NÁHRADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Farbárová.

Dobrý den, 2.2.2016

vaše stránky se mě velice líbí ,ale mám takový dotaz ,jedná se mě o částečnou náhradu z nové vylepšené pryskyřice Deflex M10 xr čili pružná protézka asi 6 zubů a můj dotaz ,jsem u VZP a jaká je cena asi 6 zubů a kolik mě by hradila pojišťovna,,,,,

Děkuji předem za vaši odpověď,,,,

Dagmar Farbárová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Přesná cena bude záležet na konkrétním zubaři a stavu Vašeho chrupu. Pokud chcete dosáhnout nižší ceny, tak navštivte více lékařů a nechte si od nich vytvořit nabídku na rekonstrukci chrupu pomocí částečné náhrady. Pak si vyberte tu, která se Vám bude zdát nejsympatičtější. Orientačně můžete počítat s částkou 8000 Kč za průměrnou kvalitu.

Zdroj: diskuze Zubní částečná náhrada

Mast z pryskyřice

Více informací o masti z pryskyřice získáte zde.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

Diskuze

V diskuzi KOLIK STOJI CELKOVÁ SNIMATELNA PROTEZA Z PRYSKYRICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kveta kroulova.

Prosim o informaci kolik stojí celková snimatelna proteza z pryskyřice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kveta kroulova.

Dobrý den prosím kolik stojí celková snimatelna proteza z pryskyřice???

Zdroj: diskuze Kolik stoji celková snimatelna proteza z pryskyrice

Sběr

Osekejte opatrně povrchové vrstvy pryskyřice sekyrkou či nožem. Dejte pozor, abyste nešli do hloubky a neobnovili ránu stromu, kvůli které pryskyřičná náplast vznikla. Sbírejte do plastových kelímků nebo do sáčků. Vytvrzená starší pryskyřice moc nelepí, takže se dobře skladuje. V sáčku ji můžete poťukat kladívkem, aby se rozbila na drť či prášek. Také lze využít i zamražení pryskyřice v mrazáku, aby byla tvrdší a křehčí a lépe se drolila. Pryskyřice při sběru i při uchovávání nádherně voní, díky obsaženým terpentýnovým silicím.

Zahřátím čerstvé pryskyřice vzniká kalafuna (jako destilační zbytek z pryskyřice), která se pak využívá k ošetření smyčců smyčcových nástrojů, aby se zvýšilo tření na strunách. Dříve se používala i do směsí na ošetření dřevěného nábytku. Zkamenělá pryskyřice má podobu jantaru.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKANIE ZUBNEJ SKLOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wolf.

Mne praská sklovina na predných zuboch.
Je na to niečo učinné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, na prasklou sklovinu existuje pryskyřice, kterou zubní lékař dokáže sklovinu zacelit. Jako prevence před dalším praskáním skloviny na předních zubech doporučuji vyvarovat se náhlým změnám teploty zubů, například pití ledových nápojů, dýchání pusou v mrazivém počasí, po saunování neochlazovat zuby ledovou vodou, a tak podobně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskanie zubnej skloviny

Pryskyřičná mast

Tradiční receptura masti je jen z pryskyřice, bez jehličí. Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

Poradna

V naší poradně s názvem MUMIO ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobrý deň, užívam walfarin a chcela by som vedieť, či sa môže zároveň užívať mumio, ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mumio je černá pryskyřice pocházející z Asie. Obsahuje minerály a stopové prvky. Ty nijak neovlivňují účinky Warfarinu. To ale neznamená, že je jeho užívání během léčby Warfarinem bezpečné. Za bezpečné ho lze označit teprve po ověření, že neovlivňuje léčbu Warfarinem, a to testem srážlivosti krve po prvním týdnu užívání. Domluvte se se svým lékařem, že hodláte užívat mumio, aby dohlédl na bezpečnost této kombinace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mumio účinky

Smolová mast účinky

Smolná mast (smolenka) je efektivní přírodní produkt, který poskytne pokožce dokonalou péči. Účinnou látkou je pryskyřice, která zklidňuje zarudlou pokožku se sklonem k zánětům a kožním problémům.

Smolná mast je vhodná také na problematickou pleť a při problémech zubů. Všechny složky masti jsou čistě přírodní a v bio kvalitě. Mimo jiné je pryskyřice silný přírodní konzervant, takže již není třeba přidávat do masti chemické konzervační látky. Také domácí smolová mast z pryskyřice má stejné účinky.

Zdroj: Mast z borové pryskyřice

Diskuze

V diskuzi CENA BÍLÁ PLOMBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ach ach.

Ach, ach tvrzení cituji: "O amalgámové výplni se říkalo, že je toxická a nebezpečná i pro dítě a kojící matky. Hypotéza se vědecky nepotvrdila"

Je velmi problematické, doporučuji lépe zkoumat zahraniční literaturu.
V 70 letech 20stol byly v Německu pitvány mrtvé plody tyto obsahovaly rtuť.
Ani placenta nestaví dostatečnou bariéru !!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

Ať je to rtuť v amalgámu, nebo bisfenol-a v bílé plombě. Vždy záleží na tom, kdo tu hmotu vytváří a kolik má rozumu. Pokud nějaký lempl v ordinací míchá amalgám ručně, tak by měl vždy přesně odvažovat poměry látek které spolu míchá, protože jde právě o to jak kvalitní směs vytváří, a jak pevná bude, čím horší poměr mezi rtutí a dalšími látkami, tím nekvalitnější plomba a zde bych opravdu měl obavy, neboť je vysoká pravděpodobnost že se z plomby bude rtuť či bisfenol u pryskyřice, uvolňovat.. Ale kvalitně připravená plomba, je naprosto mizivým rizikem pro zdraví. Protože taková kvalitní volba, ano je vyrobena a obsahuje rtuť, ale v tak silné vazbě s další látkou, že se uvolňuje v naprosto bezpečném téměř nulovém množství. Více bych se zaměřil, na vše mrtvé v ústech, tedy umrtvené. To je větší hrozba pro zdraví.

Zdroj: diskuze Cena bílá plomba

Smolová mast

Pryskyřice je velice léčivá. Má antibakteriální, dezinfekční, analgetické a antimykotické vlastnosti. Je skvělá pro lokální použití jako smolová mast. Tradičně se pryskyřice spalovala jako kadidlo. Pokud budete pryskyřici pálit na dřevěném uhlí, získáte skvěle vonící kouř, který okolí energeticky očišťuje, místnost dezinfikuje a působí příznivě na dýchací orgány.

Recept

Ingredience: 40 ml lékárenského lněného oleje, 50 g borové pryskyřice

Postup: Rozehřejeme lněný olej, ve kterém rozpustíme borovou pryskyřici. Aby účinné látky nevyprchaly, nalijeme mast do dobře utěsněných nádobek.

Použití: Pomáhá při hojení vředů či abscesů, lze ji natírat na bolavé klouby, stejně tak i na prsa a záda při kašli.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

Diskuze

V diskuzi NESNÁŠENLIVOST ČÁSTEČNÉ ZUBNÍ PROTÉZY HORNÍ ČELISTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Šacherová.

Vážený, mám druhou částečnou horní protézu, ukotvenou na vlastních trojkách. První byla zhotovena z DEFLEXU, po kterém mě pálilo v ústech, jazyku a rtech a po třičtvrtě roce trápení jsem si dala zhotovit protézu z klasické pryskyřice. Týden jsem byla bez potíží a pak se vrátilly potíže,nejdřív mírné, ale postupem času zesilovaly a po půl roce jsou potíže už někdy nesnesitelné. Mám neustále bolavý jazyk , dolní ret a patro, silný pocit spálených ůst a rtů. Jím jen tekutou,studenou stravu, vše ostatní mě zraňuje.Týden jsem protézu nenosila a užívala ZODAC tabl, stav se trochu upravil, ale po týdnu vysazení a nošení protézy je vše stejné. Chtěla bych se zeptat, zda je možná alergie na pryskyřici a deflex a jak mám postupovat dále. Moje zubní lékařka kroutí rameny. Děkuji za odpověď Šacherová Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šacherová Marie.

Prosím o odpověď na dotaz o nesnášenlivosti zubní protézy. Děkuji

Zdroj: diskuze Nesnášenlivost částečné zubní protézy horní čelisti.

Účinky smolné masti

Revmatismus

Borová pryskyřice se používá k léčbě revmatismu, protože má protizánětlivé vlastnosti. Pryskyřice odstraňuje zánět kloubů způsobený revmatismem, čímž dochází k obnovení pohybu a ke zmírnění bolesti. Borová pryskyřice byla kdysi dávno používaná jako žvýkačka při revmatismu úst.

Popáleniny a vředy

Tradičně se pryskyřice z borovice využívá při externí léčbě popálenin a vředů. Pryskyřice napomáhá hojení a zabraňuje infekci tím, že posiluje buněčnou imunitu. Mast však nesmí způsobit podráždění nebo alergickou reakci.

Jiné použití borové pryskyřice

Dříve byla pryskyřice používána jako stimulant, diuretikum, projímadlo a jako prostředek k léčbě abscesů. Její využití bylo široké, v každé kultuře si našla jiné. Někde byla používána jako lék proti kašli, někde ji používali k léčbě rakoviny. Jinde naopak byla používána v tekuté formě s vodou k léčbě vředů, neštovic a syfilidy.

Pryskyřice je velmi účinná při bodnutí hmyzem, brání infekci od škrábanců, lze ji využít i jako deodorantu, balzámu na rty a krému na ruce. Zejména balzám na rty a krém na ruce je velmi účinný, při prevenci různých onemocnění a k inhibování bakterií. Využívá se také k léčbě a hojení vymknutého kotníku. A dokonce i k výrobě domácího mýdla.

Zdroj: Jak vyrobit mast ze smůly

Dávkování

Pryskyřice má množství příznivých účinků na zdraví stejně jako protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Před nanesením masti se doporučuje pokožku umýt teplou vodou a řádně ji vysušit. Mast je účinnější na čisté pokožce.

Pokud se na vašich nehtech objevuje plíseň, doporučuje se pravidelně nanášet mast z pryskyřice. Častým nanášením masti z pryskyřice dosáhnete zdravějšího vzhledu nehtů.

Při používání masti pro léčbu svalů a kloubů budete muset být vytrvalí a důslední. Jedině to vám zaručí lepší výsledky. Nanášejte mast z pryskyřice pravidelně. Doporučuje se ji vtírat do pokožky několikrát denně.

Mast účinkuje lépe, pokud se aplikuje na čistou pokožku. Pro zvýšení účinnosti se doporučuje dané místo překrýt obvazem.

Rychlost zotavení se může lišit. Pokud je problém drobný, pocítíte úlevu relativně rychle. V případě, že se léčíte s dlouhodobými problémy, bude nutné mast z pryskyřice pravidelně nanášet po dobu několika měsíců.

Je účinná na:

  • problémy pokožky se sklonem ke špatně se hojícím a otevřeným ranám, bércovým vředům a drobným kožním zánětům;
  • problémy se zuby;
  • plísňové problémy nohou;
  • záděry, odřeniny, omrzliny;
  • akné.

Zdroj: Mast z borové pryskyřice

Kadidlo

Kadidlo je i jednou z nejstarších vůní. Je známo již více než 5000 let, kdy se objevilo na Arabském poloostrově a v severní Africe, kde mělo hodnotu zlata.

Kadidlo je vonná pryskyřice, která se získává ze stromu kadidlovníku (Boswellia). V kombinaci s myrhou a balzámem vydává při pálení kořeněnou vůni. Existují čtyři hlavní druhy pryskyřice a každý druh se liší dobou sklizně.

Kadidlo se získává odsekáváním kůry stromů, při němž vytéká ze stromu pryskyřice, která pak tvrdne. Tato ztvrdlá pryskyřice nápadně připomíná slzu – a podle ní také nese své jméno. Existuje několik druhů a odrůd kadidlovníků, které se od sebe vždy mírně liší. Vliv na rozdílnost pryskyřice má jak půda, tak i klima.

Kadidlovník je divoký strom, který se dokáže uchytit i na tak neobvyklých místech, jako jsou například skály. Stromy začnou produkovat pryskyřici až za osm deset let. Sklizeň pryskyřice se provádí dvakrát až třikrát ročně. Nejkvalitnější je ta, která má v sobě vysoký obsah terpenů, seskviterpenů a diterpenů, které způsobují silné aroma.

Nejkvalitnější pryskyřice se získává v Somálsku, odkud také pochází většina kadidel používaných katolickou církví.

Kvalita kadidla se určuje podle několika faktorů. Důležitou roli hraje barva, čistota, aroma, věk a tvar.

Zdroj: Kadidlo

Použití dentální pryskyřice

Připravte si čisté pracovní místo. Ujistěte se, že oblast, kde budete pracovat, je zcela čistá a nic vám nepřekáží. Pryskyřice se rychle spojí s jinými materiály.

Než začnete nanášet lepidlo, tak všechny povrchy zubních protéz by měly být čisté a suché.

Nedotýkejte se pryskyřice než zaschne. Dotýkáte-li se pryskyřice holýma rukama, než zaschne, můžete si zničit zubní protézu.

Buďte opatrní s množstvím. Nepřehánějte to, k vyřešení problému je potřeba pouze malé množství pryskyřice, jinak bude protéza vypadat hrudkovité a bude se vydouvat ven.

Nevkládejte zubní protézu zpět do úst, dokud lepidlo není 100% suché.

Buďte opatrní s alergickými reakcemi, pokud jste toto lepidlo nikdy předtím nezkoušeli, protože má přímý kontakt s vašimi ústy a tkání dásní.

Pokud si netroufáte na pryskyřici, můžete v případě nouze pro dočasnou opravu použít vteřinové lepidlo odolné vůči vodě. Vteřinové lepidlo je toxická látka a možná nechcete, aby se dostala někam k vašim ústům, ale jako krizové řešení to může to chvíli vydržet. Dříve nebo později budete muset stejně hledat nové zubní protézy nebo si nechat prasklou zubní protézu odborně opravit.

Zdroj: Lepidlo na prasklou zubní protézu

RECEPT SE SMRKOVÝMI PUPENY

Ingredience:

  • 200 ml kokosového oleje
  • 40 smrkových pupenů
  • 20 mladých větviček smrku (5 cm dlouhé)
  • 50 ml pryskyřice

Postup přípravy:

Nejprve si větvičky smrku nasekáme a smrkové pupeny rozpůlíme. Všechny suroviny se pak vloží do hrnce a pomalu se na mírném ohni ohřívají tak dlouho, dokud se pryskyřice zcela nerozpustí. Poté se vše důkladně zamíchá a hrnec se na dvacet minut odstaví. Mezitím si připravíme čisté a vyvařené sklenice, do nichž pak mast přelijeme, zavíčkujeme a uskladníme.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

Recept

Ingredience: 1 000 ml olivového oleje či jiného oleje (například kokosového), 250 ml borové pryskyřice, 150 g včelího vosku

Postup: Olivový olej zahřejeme ve vodní lázni, poté rozpustíme pryskyřici a včelí vosk. Chvíli ještě zahříváme a poté necháme macerovat do druhého dne. Na druhý den opět rozehřejeme. Tento proces lze opakovat ještě 2x.

Pryskyřičná mast se dá vyrobit i za studena.

Ingredience: 200 ml kokosového oleje, 40 borových pupenů, 20 mladých větviček borovice o délce cca 5 cm každá, 50 ml pryskyřice

Postup: Kokosový olej uvedeme do tekutého stavu (stačí ohřát na teplotu vyšší než 25 °C), pryskyřici co nejjemněji rozdrobíme a rozstříháme větvičky a pupeny. Suroviny zalijeme olejem a dáme na cca 14 dní do teplého místa. Mast můžeme v průběhu této doby občas protřepat. Po dvou týdnech je hotová a stačí ji jen přecedit a dát do vhodné nádoby.

Zdroj: Mast z borové pryskyřice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP