Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PSORIÁZA NA DLANÍCH

OBSAH

Psoriáza (lupénka)

Psoriáza se často projevuje na různých částech těla vyvýšenými červenými ložisky, které jsou pokryty stříbrolesklými odlupujícími se šupinami. Hlavními místy výskytu jsou lokty, kolena, a vlasatá část kůže.Psoriáza se ale může vyskytnout prakticky kdekoliv na těle.
Toto onemocnění se nejčastěji objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, není to však pravidlo. Zhruba 15% pacientů s lupénkou má postižení rozsáhlé a bolestivé, někdy zcela znemožňující plnohodnotný život. U 5% případů se dokonce objevují otoky a bolesti kloubů jako v případě revmatoidní artritidy. Asi čtvrtina lidí s psoriázou má pak postižené ruce a nohy. Tento druh lupenky se jmenuje palmoplantární psoriáza. Pokud se u vás tedy vyskytuje lupenka na chodidlech a nebo lupénka dlaních, tak jde o palmoplantární psoriázu.

Příznaky

  • zarudlé plochy na kůži pokryté šupinkami
  • popraskaná kůže, puchýřky, bolestivá poranění
  • svědění postižených míst z důvodu hojení drobných zánětů v trhlinkách kůže
  • bolestivé otoky a ztuhlé klouby podobné artritidě
  • změna povrchu nehtů

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Poradna

V naší poradně s názvem DEHET PSORIÁZA EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jestli se dá léčit psoriáza a atopický ekzém dehtem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to by mohl být dobrý tak zvaný jalovcový dehet. Jeho latinský název je pix juniperi. Jalovcový dehet je hustá hnědočervená až černá tekutina s typickým dehtovým zápachem. Jalovcový dehet se dobře rozpouští v 95 % lihu. Rozředěný jalovcový dehet v 5% koncentraci léčí právě atopický a seboroický ekzém, a pomáhá také proti lupénce ve vlasech. Nejlepších účinků při léčbě psoriázy a také seboroické dermatitidy ve vlasech dosáhnete, když jalovcový dehet smícháte s kamenouhelným dehtem. Směs těchto léčivých dehtů je pohodlně dostupná v přípravku zvaném Polytar liquid a Polytar AF od výrobce Steifel. Aktuální cena Polytar AF je zde: www.zbozi.cz/?q=poly…

Zdroj: diskuze Dehet psoriáza ekzém

Lupénka foto

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět psoriáza: psoriáza foto.

Zdroj: Moderní léčba lupénky

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Červenková.

Dobrý den!
Chci se zeptat, zda je vhodné užívat v těhotenství čaj z kozlíku lékařského, případně jakou jinou bylinku lze využít? Předem děkuji za odpověď!
Ludmila Červenková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila S..

Dobry den, prosim o radu. Po narozeni 2ditete se mi zacaly na dlanich a mezi prsty na rukou delat male puchyrky, ktere strasne svedi. Potom kdyz zaschnou se mi kuze loupe a delaji se mi praskliny. Kuze na dlanich je sucha a vadi mi vetsina kremu- pali a stipou. Zkousela jsem ruzne masti,ale vzdy po vysazeni se vse opakuje.

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Psoriáza ve vlasech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět psoriázu ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Optik.

Dobry den, Nikol, kontaktni cocky zrejme Vasemu problemu neprizpeji, vysadte je a navstivte co nejdrive lekare. Puvodcem muze byt infekce, ktera se do oka dostala jinou cestou nez kontaktni cockou. Take je mozne, ze Vam cocky "nesedi", jsou proste lidi, kteri je nesnesou. Je nutna pravidelna prohlidka zda cocka nedeformuje vrchni vrtstvu oka. V kazdem pripade Vas problem je nutne co nejdrive resit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vaclav.

dobry den potreboval bych poradit mam po dlanich a po prstech takove byle pupence a nevim co to je

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Co je lupénka?

Psoriáza (nebo také lupénka, latinsky psoriasis vulgaris) je jedním z nejčastějších kožních neinfekčních onemocnění postihující především kůži, avšak kromě pokožky může zasáhnout též nehty a klouby. Nemoc postihuje přibližně 2–3% europoidní populace, její výskyt může být však častější, jelikož projevy nemoci jsou často nevýrazné, takže ji nelze diagnostikovat.

Nejčastěji se změny kůže poprvé objevují mezi 10. a 25., nebo mezi 35. a 60. rokem života. V průběhu života může docházet k opakovaným výskytům nemoci.

Trpí jí asi 3 % populace. Psoriáza je onemocnění charakterizované zanícenými plochami na kůži, které jsou obvykle pokryté šupinkami. Projevuje se většinou jako stříbrné šupinky na těle či ve vlasaté části hlavy. Toto onemocnění se nejčastěji objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, není to však pravidlo.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi CO ZPUSOBUJE PUCHURE V DLANICH A NA SLAPKACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava foltynova.

poc se tvori puchyre vdlanich a na slapkach

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co zpusobuje puchure v dlanich a na slapkach

Psoriáza ve vlasech – příčiny

Psoriáza, také nazývaná lupénka, je autoimunní onemocnění kůže. Projevuje se lokálními záněty pokožky, které jsou nepříjemné a někdy až velmi bolestivé. Poměrně často se potkáváme s problémem, kdy se lupénka vyskytuje i ve vlasech. Lupénku nelze zcela vyléčit, je však možné ji poměrně dobře eliminovat. Je zřejmé, že tam, kde nestačí klasická medicína, přichází na pomoc příroda. Podívejme se na problém trochu blíže.

Buňky zdravé kůže mají cyklus obnovy trvající 28 dní, při němž se odumírající buňky dostávají na povrch, kde se odlupují. V případě lupénky se kožní buňky obnovují mnohem rychleji a tento cyklus trvá pouhých několik dní. Důvod, proč k tomu dochází u nemocných lupénkou, zatím není zcela jasný. Genetičtí odborníci vědí, že občas se nějaká buňka změní a jako taková by měla správně zaniknout. V tomto případě však nezaniká a dál předává špatnou genetickou informaci.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie44.

Na levé ruce-dlani mám již asi 3 roky velký červený flek.Nebolí ani nesvědí,jen vypadá nezvykle-je sytě červený.V loni se mi stejný flek začal dělat i na pravé ruce. Můžete někdo poradit co s tím? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Sidonie44, několik let trvající červené skvrny na dlaních anebo také i na bříškách prstů nejčastěji souvisí s chorobami jater. Dělá se Vám akné nebo máte hnědé kruhy pod očima? Červené skvrny na dlaních mohou být dále způsobeny omrznutím v minulém období nebo mohou být také cévního původu. Taktéž se na jejich příčině může podílet streptokoková infekce. Bylo by vhodné s tím navštívit Vašeho obvodního lékaře a provést některá vyšetření, která by vedla k možnému zjištění příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně

Příznaky

Vodnaté puchýřky spojené s dyshidrózou se nejčastěji vyskytují na stranách prstů a dlaních. Někdy mohou být postiženy i chodidla. Puchýře jsou obvykle malé o šířce kolem 1 mm a jsou seskupené do shluků.

V závažnějších případech se mohou malé puchýře spojit a vytvořit větší puchýře. Kůže postižená dyshidrózou může být bolestivá a velmi svědivá. Puchýře zaschnou a odlupují se asi za tři týdny.

Dyshidróza má tendenci se poměrně pravidelně opakovat měsíce nebo roky.

Foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie příznaků dyshidrózy: vodnaté puchýřky foto.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarkamanky@seznam.cz.

prosím jaké bylinky jsou na léčbu lupénky?poradíte děkuji Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kupříkladu měsíček lékařský je vhodný na koupele lupénkou postižených oblastí.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Jídelníček - vhodné a nevhodné potraviny

Lupénka souvisí s kyselinou arachidonovou. Čím více této kyseliny proudí v těle, tím horší je průběh lupénky. Vhodná strava, může podpořit omezování tvorby kyseliny arachidonové v buňkách.

Pro omezení tvorby AA kyseliny se pokuste ze svého jídelníčku odstranit:

  • vejce,
  • vnitřnosti (játra, srdce, drůbeží droby),
  • hovězí maso,
  • mléčné výrobky atd.,
  • smažená jídla (hranolky, připálené jídlo, maso na rožni apod.).

Pomoci vám mohou:

  • zelenina,
  • ovoce,
  • semínka slunečnicové, dýňové, sezamové či lenové,
  • ryby (makrela, sardinky, tuňák, losos a sleď).

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Ivo, co já vím tak biologická léčba je spíš na revma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Svědění ovlivňující tříselnou oblast

Tinea cruris

Je dermatofytická infekce způsobující svědění a podráždění v oblasti třísel, postihuje zejména muže. Tato vyrážka je zapříčiněna pocením a těsným oblečením. Někdy se v záhybech kůže může objevit zarudlá vyrážka se šupinami, která se šíří plošně dále.

Kandidóza

Kandidóza je kvasinková infekce, která se objevuje u obou pohlaví. U žen se objevuje v oblasti pochvy a způsobuje výtok spojený s pálením nebo intenzivním svěděním. U mužů bývá spojena s infekcí „glans penis“, která je prvotním příznakem onemocněním cukrovkou. Kandidóza může být způsobena nejen pohlavním stykem s nakaženou osobou, ale i užíváním antibiotik, které narušují střevní bakteriální flóru. Kvasinková infekce způsobuje podráždění, pálení, svědění a bolest v oblasti třísel. Těhotné ženy mohou být ke kandidóze náchylnější.

Psoriáza

Psoriáza je chronické kožní onemocnění vyznačující se zarudlou a svraštělou kůží se stříbrnými šupinami. Tyto šupiny se objevují na kolenou, loktech, spodní části zad a na pokožce hlavy. Lupénka se může objevit i v rozkroku, zejména v oblasti třísel, protože se jí lépe daří na vlhkých místech, kde vytváří červené skvrny se šupinami.

Seboroická dermatitida

Seboroická dermatitida rovněž zasahuje třísla a je podobná lupénce (psoriáze).

Zdroj: Rada proti svědění varlat

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kapička.

Paní Zdeno, tu léčbu syn platí? Nejedná se o nějaký podvod?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Druhy lichenu

Lichen planus vulgaris je nejčastěji se vyskytující klinická forma. Kožní projevy jsou v predilekci, často ale dochází k disseminaci. Prognóza je dobrá. Asi u 75 % nemocných se choroba do jednoho roku zhojí.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus vulgaris.

Lichen planus hypertrophicus – projevy bývají často lokalizované na dolních končetinách. Hypertrofie epidermis vede k tvorbě verukózních až nodulárních projevů, které bývají symetrické. V průběhu onemocnění dochází k výsevu nových projevů při současném mizení projevů starých. Afekce může trvat i několik let (histologie musí být provedena z čerstvých projevů).

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus hypertrophicus.

Lichen planus bullosus je vzácnější varianta, podmíněná zřejmě degenerací buněk stratum basale v epidermis.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus bullosus.

Lichen planus unquium se vyskytuje asi u 10 % nemocných. Na nehtech se objevují longitudinální strie.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus unquium.

Lichen planopilaris – lichen planus – tato varianta bývá spojena s alopecií a ztrátou nehtů. Alopecie má jizvící charakter.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planopilaris.

Lichen linearis – lineární léze se vyskytují často samostatně ve formě zonálních nebo zosteriformních lézí. Často na hrudníku. Histologický nález je typický. Nutno odlišit od jiných dermatóz, jako je lichen striatus, lineární psoriáza či lineární névy.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen linearis.

Lichen annularis – anulární formy často doprovázejí klasický lichen. Někdy ale anulární formy lichenu dominují. Pro tuto formu je charakteristická lehká atrofie centrální části projevu a vyvýšené okraje. Tato varianta se někdy vyskytuje na penisu.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen annularis.

Lichen planus palmo plantaris je vzácnější varianta, vyskytující se na dlaních a chodidlech. Chybí charakteristická barva i tvar projevů. Je nutno odlišit od psoriázy, ale také od syfilis druhého stadia.

Lichen planus pigmentosus – tato forma nebývá spojena s typickými papulemi. Makulární pigmentace postihují obličej a horní končetiny, mohou být ale kdekoliv. Postižení sliznic nebývá časté, podobně ani dlaní a chodidel.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus pigmentosus.

Lichen planus atrophicus – projevy této formy jsou většinou v menším počtu. Atrofie může následovat po prodělané anulární formě, nebo v souvislosti s regresí hypertrofické formy. Diagnóza se opírá o anamnézu (předchozí lichen různých forem) a o nález slizničních projevů, které tuto formu doprovázejí. Histologicky nutno odlišit od lichen sclerosus nebo od čočkovitých projevů morfei.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus atrophicus.

Lichen planus generalisatus odpovídá klinickému obrazu erytrodermie, charakteristické projevy většinou chybí, a teprve histologie potvrdí diagnózu. Tato forma může být projevem paraneoplastickým, doprovázejícím nádory vnitřních orgánů.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus generalisatus.

Zdroj: Lichen

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FRantiska.

Dobrý den . Mám dotaz .Po narkóze se mi loupe kuže na chodidlech i dlaních . Kolem nehtu. Děkuji. F.U.

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Psoriáza ve vlasech – projevy

Psoriáza je onemocnění charakterizované zanícenými plochami na kůži, které jsou obvykle pokryté šupinkami. Projevuje se většinou jako stříbrné šupinky na těle či ve vlasaté části hlavy. Toto onemocnění se nejčastěji objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, není to však pravidlo. Trpí jím asi 3 % populace.

Dnes již víme o některých faktorech, které mohou lupénku zhoršit, nebo dokonce vyvolat. Patří sem například stres, alkohol, konzumace mastných jídel, nechráněný pobyt na slunci, poranění kůže a tak dále. Avšak hlavní příčina tkví pravděpodobně v něčem zcela jiném.

  • Právě stres se podle některých teorií podílí na vzniku lupénky a nejspíš i na momentálním zhoršení choroby. Svou roli však hrají také geny.
  • Snížit váhu na přijatelnou úroveň, respektive si ji udržovat ve svém doporučeném rozmezí, je základní prevencí. Nadváha může výrazně ztížit péči o pokožku a zhoršit vyrážku, a to nejen v kožních záhybech.
  • U kouření a alkoholu platí prakticky to samé jako u hmotnosti. Člověk s lupénkou (ale samozřejmě i bez ní, pokud nechce riskovat vážné zdravotní potíže včetně rakoviny) by rozhodně neměl kouřit. Některé studie navíc dokládají, že kuřáci jsou vystaveni zvýšenému riziku rozvoje tohoto onemocnění. U alkoholu se rovněž vyplatí střídmost. Nadměrná konzumace zvyšuje riziko onemocnění lupénkou, a pokud už touto chorobou trpíte, měli byste v ideálním případě alkohol úplně vyškrtnout.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ditunka.

podívej se na www.bolestikloubu.cz, tam je seznam pracovišť, kde se biologická léčba provádí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

dobry vecer mam lupenku na leve ruce na dlani vyskousel sem vsechny pripravky nic stoho nepomaha skousel sem more slana voda mi pomohla jen nacas potom dovolena skoncila a zase se to vratilo da se sehnat nekde morska sul a jak to funguje dekuji za jakoukoliv radu.zpozdravem pan josef.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Bílé strupy ve vlasech

Bílé strupy ve vlasech mohou signalizovat psoriázu neboli lupénku vlasové pokožky. Toto onemocnění je jedním z nejčastějších kožních neinfekčních defektů postihující především kůži. Na vlasové pokožce se zpravidla projevuje velkými stříbrošedými strupy, a to většinou na celé vlasové pokožce. Kromě pokožky může postihovat též nehty a klouby. Nemocí trpí přibližně 2–3 % populace. Může být dědičná. Nejčastěji se změny kůže poprvé objevují mezi 10. a 25. nebo mezi 35. a 60. rokem života. V průběhu života může docházet k opakovaným výskytům nemoci.

Příčiny

Přestože přesná příčina, proč psoriáza u některých lidí vzniká, není známá, lékaři se domnívají, že se objevuje na základě dědičnosti, autoimunity a vlivu vnějšího prostředí.

Léčba

Lehčí případy psoriázy mohou být léčeny šampony, které jsou speciálně určeny pro péči o vlasovou pokožku a zmírňují svědění. Zpravidla se jedná o šampony proti lupům nebo nadměrnému maštění. Těžké případy psoriázy pak mohou vyžadovat léčbu steroidy. Je-li lupénka doprovázena zvětšenými lymfatickými uzlinami, může být nutná antimikrobiální léčba. V krajním případě se přistupuje i k biologické léčbě. Biologická léčba zasahuje cíleně do imunitních mechanismů. Tlumí zánět v časné fázi, tedy v situaci, kdy ještě není dostatečně nastartovaný. Kůže se vyčistí a zůstává čistá. Léčba dále zlepšuje výskyt a závažnost přidružených onemocnění, která jsou typická pro pacienty s psoriázou, například metabolického syndromu, kardiovaskulárního onemocnění, zánětu kloubů, depresí, úzkostí, únavy a podobně. Vrací pacienta do normálního pracovního i společenského života.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá psoriáza ve vlasech.

Zdroj: Strupy na hlavě u dítěte

Psoriáza

Psoriáza je dlouhodobé, nenakažlivé autoimunitní onemocnění charakterizované vyvýšenými oblastmi abnormální kůže. Tyto oblasti jsou červené, růžové nebo fialové, suché, svědivé a šupinaté. Psoriáza se liší v závažnosti od malých, lokalizovaných skvrn až po kompletní pokrytí těla. Poranění kůže může v tomto místě vyvolat psoriatické kožní změny, které jsou známé jako Koebnerův fenomén. Právě Koebnerův fenomén je velmi podobný příznakům onemocnění svrabem. Další podobnost psoriázy a svrabu je svědění a malé lokalizované červené skvrny.

Vodítkem k rozpoznání můžou být charakteristické znaky psoriázy a svrabu:

  1. Nejčastěji postiženými oblastmi těla u psoriázy jsou zadní strana předloktí, holeně, oblast pupku a pokožka hlavy. Zatímco u svrabu je to mezi prsty na rukou a nohou, v podpaží, kolem pasu, po vnitřní straně zápěstí, na přední straně předloktí, na ploskách nohou, na hrudi a kolem bradavek.
  2. U většiny lidí s psoriázou jsou v určitém okamžiku postiženy jejich nehty na rukou i na nohou. Postižení může vypadat jako důlky v nehtech nebo změny barvy nehtů. Svrab žádné takové příznaky nemá.

Psoriáza je obecně považována za genetické onemocnění, které je vyvoláno faktory prostředí. Jestliže jedno dvojče má psoriázu, druhé dvojče je třikrát více pravděpodobně ohroženo, pokud jsou dvojčata identická, než když jsou neidentická. To naznačuje, že genetické faktory predisponují k psoriáze. Příznaky se často zhoršují během zimy a při užívání určitých léků, jako jsou betablokátory nebo volně prodejné léky proti bolesti NSAID. Svou roli mohou hrát i infekce a psychický stres. Základní mechanismus nemoci je nevysvětlitelná obranná reakce imunitního sytému proti vlastním kožním buňkám.

Léčba

Pro psoriázu jsou k dispozici různé možnosti léčby v závislosti na typu přítomné psoriázy a její závažnosti.

Lokální léčba je první linií léčby mírné psoriázy. Studie z roku 2020 zjistila, že lokální léčba zůstává účinná při léčbě mírné psoriázy.

Místní léčba zahrnuje:

  • Změkčovadla: Patří sem hydratační krémy a krémy proti svědění.
  • Uhelný dehet: Uhelný dehet může pomoci snížit svědění a šupinatost psoriázy, stejně jako snížit zarudnutí a otoky a zpomalit rostoucí kožní buňky.
  • Lokální kortikosteroidy: Patří sem krémy, jako je hydrokortison. Ty pomáhají snižovat svědění a zánět.
  • Kyselina salicylová: Kyselina salicylová může pomoci změkčit šupiny a snížit otoky.
  • Lokální retinoidy: Jedná se o syntetickou formu vitaminu A. Retinoid, který může léčit lupénku, se nazývá tazaroten.

U středně těžké až těžké psoriázy může zlepšení stavu vyžadovat fototerapii, systémovou terapii a biologické léky.

Zdroj: Vyrážka podobná svrabu

Co je krém Beloderm

Krém Beloderm obsahuje betamethasondipropionát, což je účinná látka, která patří do skupiny léčiv nazývaných lokální kortikosteroidy. Tato léčiva se aplikují na povrch kůže, aby zmírnila zčervenání a svědění kůže způsobené kožními nemocemi. Beloderm je tedy určen k léčbě kožních nemocí, včetně ekzémů, dermatitid a lupénky. Ekzém představuje časté kožní onemocnění, jež se projevuje zarudnutím a svěděním kůže. Dermatitida je zánětlivé onemocnění kůže. Lupénka (psoriáza) je pak kožní onemocnění, při kterém vznikají na loktech, kolenou, ve kštici a na dalších částech těla růžová, šupinatá a svědivá ložiska. Krém se používá k léčbě onemocnění na citlivých místech a k léčbě akutních a mokvajících onemocnění. Mohou ho používat dospělí, mladiství a děti od 1 roku věku.

Použití: Na postiženou oblast kůže se obvykle 2krát denně nanese tenká vrstva krému a jemně se vetře do celé postižené oblasti. Po odeznění akutních příznaků může lékař doporučit postupné prodloužení intervalu nanášení přípravku na 48 i více hodin. Ošetřené chorobné plochy se obvykle nezavazují. Běžná délka léčby je u akutních onemocnění 2─5 dnů, u chronických onemocnění pak nesmí délka léčby překročit 3 týdny.

Zdroj: Na co pomáhá Beloderm

Vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Vodnaté puchýřky nebo vyrážka na rukou a na nohou mohou být banálním problémem vzniklým z nedbalosti nebo špatnou hygienou, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění.

Příčiny

Některá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizována viditelnými kožními projevy ve formě puchýřků. Může se jednat například o lupénku či atopický ekzém, o přenosné choroby, jako je svrab, či jiná parazitární onemocnění. Rovněž různé alergie se často projevují kopřivkou s výskytem vodnatých puchýřků.

Léčba

Léčba je pokaždé zcela individuální a závisí na příčině vzniku puchýřků. Neznalost etiologie nemoci může vést ke komplikacím. Pouze v případě lehkého opálení či popálení může být ošetření v domácím prostředí provedeno bez lékařské pomoci. Ve všech ostatních případech je vhodné se obrátit na lékaře.

První pomoc

Tyčinka proti vzniku puchýřů – omezí tření a vznik puchýřů, je neviditelná, ideální pro otevřenou obuv, snadno se aplikuje a nezanechává stopy.

Hydrokoloidní náplasti na puchýřky – urychlují hojení a především snižují bolestivost a vytvářejí „druhou“ kůži. Slouží také jako prevence vzniku puchýřů.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Doporučené látky při léčbě lupénky

  • Vitaminy skupiny B
    B-komplex, B1, B2, B5, B6 a kyselina listová.
    Dávkování: užívat denně 1-2 tablety dle doporučeného dávkování na obalu.
  • Vitamin E
    Vitamin rozpustný v tucích. Užívejte počas jídla při snídani nebo během oběda.
    Dávkování:
    200 mg denně.
    Upozornění: pokud současně užíváte léky proti srážení krve, poraďte se s lékařem.
  • Selen
    Dávkování: 80 - 100 µg denně.
    Upozornění: ve vysokých dávkách je velmi toxický. Nepřekračujte denní dávku 200 µg.
  • Aloe vera šťáva
    Prospívá především játrům, slinivce břišní a trávícímu ústrojí. Je výborným detoxikačním prostředkem. Biologicky aktivní aloe vera se doporučuje užívat denně. Pro vnější použití lze využít gel z aloe vera k potírání postižených míst.
  • Výborným doplňkem jsou také probiotika, které harmonizují funkci střev a tím i imunitního systému! Podílí se na úpravě zmiňovaných kyselin v organismu. Doporučit lze Probiotika10 a brusinky, které obsahují až 12 miliard aktivních látek a celkem 10 druhů lactobacilů.

Průběh komplementární léčby


Při začátku užívání výše uvedených látek dojde po 1 až 2 týdnech k přechodnému zhoršení onemocnění. Po několika dnech se však situace ustálí a začne se zlepšovat. Při dlouhodobém užívání lze lupénku poměrně dobře kontrolovat nebo dokonce potlačit její výskyt úplně.

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Léčba psoriázy přírodními substancemi

  • Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu
    Dávkování: 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den.
    Záleží však na obsaženém cholinu v přípravku, proto důkladně zvažte výběr!
  • Rybí tuk (omega 3 a 6 mastné kyseliny)
    Dávkování: 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu).
  • Zinek + nanomethionin
    V ČR není tato speciální kombinace dostupná. Jako náhradu můžete použít klasický zinek a k němu koupit aminokyselinu Methionin.
    Dávkování: 20 - 30 mg zinku denně, po měsíci užívání snížit dávku na 10 mg – stále užívat společně s methioninem.
  • Inositol a IP6
    Výborný pro správnou funkci jater, odbourává nadbytečné minerály a detoxikuje.
    Dávkování:
    min. 500 – 1000 mg.
  • Vitamin C
    Ve vodě rozpustný vitamin. V žádném případě neužívat jako součást multivitaminů či ve formě šumivých tablet.
    Dávkování: 100 mg třikrát denně.
  • Měsíček lékařský
    Čaj i nálev z měsíčku lékařského je velmi účinný. Čaj z měsíčku lékařského se pije 2 krát denně jeden šálek. Odvar z měsíčku lékařského se použije tak, že se postižená část kůže namočí zhruba na půl hodiny do tohoto odvaru. Návod na přípravu odvaru z měsíčku lékařského: do 1 litru horké převařené vody přidejte 5-8 květů měsíčku (suchých nebo čerstvých) a nechte louhovat 1 hodinu. Koupel v odvaru opakujeme denně až do ustoupení potíží.

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP