Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PSYCHIKA

OBSAH

Psychika a erekce

Psychický faktor je u erektilní dysfunkce rovněž velmi významný. Každý z vás asi zná situace, kdy se na něco úporně soustředíte, ale stejně vám to prostě nejde. Obdobné je to i se sexem. Při přehnaném očekávání či přílišném soustředění na erekci se může stát, že se tato prostě nedostaví. To je typické zejména při změně sexuální partnerky, kdy se chce člověk podvědomě „ukázat“. Psychika hraje velkou roli i při opakovaných neúspěších, kdy strach z opětovného selhání vede k začarovanému kruhu. To někdy vyústí v to, že člověk ze strachu z opakovaného neúspěchu snižuje frekvenci sexuální aktivity. Další významnou roli při erektilní dysfunkci hraje stres. Starosti v práci, finanční potíže či onemocnění v rodině často vedou k nedostatečné koncentraci a selhání erekce.

Impotence může vzniknout i z psychických důvodů, například problémy v práci nebo špatná situace ve vztahu/manželství. V případě opakovaných selhání dojde k narušení psychiky muže, který se pak mylně domnívá, že má problémy s erekcí ze zdravotních důvodů. Pokud však přitom bez problémů dosáhne sám erekce při masturbaci nebo mívá tzv. ranní erekci, je problém pouze psychického rázu.

Příčinou erektilní dysfunkce může být i stres a úzkost. Přestože stres v malém množství může být motivující, v dlouhodobějším horizontu může u mužů naopak zvyšovat pravděpodobnost poruchy erekce.

Na poruchách erekce se u mužů projevuje i nedostatek pohybu, nedodržování správné životosprávy a nadváha. Pro udržení zdraví a minimalizaci rizika vzniku chronických onemocnění se doporučuje, aby dospělý zdravý muž cvičil 30 minut alespoň 5x týdně. Nadváha vystavuje člověka riziku různých zdravotních obtíží, jako je například srdeční onemocnění a diabetes. Tyto choroby u člověka zpětně zvyšují pravděpodobnost objevení se poruch erekce. Výzkumy prokazují, že snížení nadměrné hmotnosti může pomoct zlepšit funkci erekce.

Zdroj: Babské rady na erektilní dysfunkci

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ A MRAVENČENÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Drazí přátelé, rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s vyléčením brnění a mravenčení končetin. Brnělo mě levé stehno na vnější straně. Postupně se to během 3 let zhoršovalo a nejvíce se to projevovalo v leže. Dokonce mně to ke konci začalo občas i budit. Ale teď nevím co to je mít pocit brnění nebo mravenčení. Dříve bylo stehno na straně citlivé na dotek a teď je úplně normální jako na druhé noze. Jedinou změnu, kterou jsem učinil a která vedla k vyléčení, je každodení užívání několika minerálů a vitamínů.
Ráno:
1000 mg Vitamínu C s postupným uvolňováním
400 mg Vitamínu E
2000 mg Omega 3
1 g Vápníku

Večer:
500 mg Magnézia (50g hořčíku čisté váhy)
15 mg Zinku
25 mg Vitamínu B6
K tomu pravidelně chodím do sauny, kde se poctivě vyhřeju a ochlazuju se studenou vodou po celém těle. Saunu jsem dělal i dříve a brnění ani mravenčení to samo o sobě nevyléčilo. Jen tyhle doplňky pomohly. Věřím, že to pomůže třeba i vám koho trápí tyto nepříjemné pocity. Mě to vyléčilo za dva měsíce. Úžívám to trvale a brnění nemám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Přečetla jsem si váš příspěvek ..a trápí mě to samé .. už dlouho .. už sem se stoho dostala do začarovaného kruhu z kterého mi nejde ven .. takže si myslím že už je u mě i psychika v háji z toho všeho..
Nechci brát AD ( antidepresiva ) ...
Tak skusím to,co Vám pomohlo ..

Zdroj: diskuze Brnění a mravenčení končetin

Uretrální syndrom

Uretrální syndrom je označení pro ne zcela jasně vysvětlený stav, kdy jedinec trpí příznaky typickými pro močovou infekci, aniž by tato infekce byla u něj lékařsky potvrzena.

Příčiny

Příčiny nejsou známy. Potíže se vyskytují nejčastěji u žen mezi 17–50 lety života. Určitý podíl může nést vyšší citlivost sliznice močových cest po prodělaných močových infekcích, někdy mohou být na vině gynekologické problémy nebo podráždění oblasti při pohlavním styku. Podíl na potížích může mít i psychika.

Projevy

Pro syndrom je typické časté nucení na močení, bolesti v podbřišku, řezání a pálení během močení a pocit nedokonalého vyprázdnění po vykonání potřeby.

Diagnostika

Syndrom lze diagnostikovat jedině vylučovací metodou – provedená vyšetření jsou negativní. Vyšetření moči neprokáže žádnou výraznou patologii a kultivace v mikrobiologické patologii vyjde negativní. Lze provést i invazivnější vyšetření, jako je cystoskopie, ale ani při ní se nic nezjistí. Nesmí se zapomenout ani na gynekologické vyšetření, které vyloučí zejména gynekologické infekce.

Léčba

Podávají se slabší léky proti bolesti, léky snižující napětí svaloviny a dobré výsledky má i psychoterapie, což mimochodem poukazuje na zmiňovaný význam psychického faktoru v této problematice.

Zdroj: Problematika s močovou trubicí

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žaneta.

Zdravím,mám dotaz všechno jsem vyprala uklidila ,asi třikrát jsem se namazala mastickou na svrab stále mě a manžela svědi tělo už to není jako dřív ale pořád mám i leky dithiaden a mast infectoScab a taky masticku proti svědění byla jsem u doktorky pořád řešíme svědění už jsem z toho na nervy nevím co už dělat prosím o radu děkuji přeji pěkný den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MM.

Ja jsem prelecena 3x infectoscabem a stále mě svedi pokožka. Vzdy když jsem se namazala, tak to nepomahalo a bylo to pořad stejné. Už nevěřím, že bych měla svrab ale myslím si, že to muže být hodně psychikou. Hodně se s tím trapim a myslím na to. Chtěla bych aby vše bylo pryč ale psychika tomu vůbec nepomáhá a myslím si, že to je ještě horší. Jediný co je nejlepší je být v klidu nechat tomu čas a ono to samo přejde. Spatna psychika též naznačuje svedeni nebo i dokonce exem. Každý v mé rodině se prelecil a všichni jsou v pořádku ale ja ne, ale taky je pravda, že oni to vůbec neřešili a vůbec nad tím nepřemýšleli a nic si nehledali na internetu.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Psychika a bércové vředy

V hojení bércových vředů také musí svou roli sehrávat i psychika. Málokdo se přizná k tomu, že má bércový vřed, protože toto onemocnění je většinou ve společnosti spojeno s něčím neestetickým, protože často víme, že ty větší vředy zapáchají a to samozřejmě málokdo přiznává. U žen je to pak skutečně těžký problém. Řešení je, se s tímto stavem co nejdříve smířit a nenervovat se tím, protože psychika souvisí s celkovým hojením. Když budeme vyrovnaní, tak se nám podaří bércové vředy rychleji vyléčit a brzy zase nebudeme pak muset nic řešit.

Zdroj: Bércový vřed

Poradna

V naší poradně s názvem HUČENÍ V HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav novotny.

Dobrý den. Mám již několik týdnů nepříjemné šumnění(hučení) v hlavě. Doktor mi předepsal Vertimed (Hipacusis bilat cum tinito). Nyní mi doporučil jít na kapačky 10 pracovních dní po sobě, vždy na 1a půl hodiny denně. Já již několik měsíců jsem měl dost namáhavou a těžkou práci i trochu i psychika. Je mi 62 let, štíhlejší, snažím se zdravě se stravovat i kondičně sportování. Děkuji za odpověd. S pozdravem Mirek Novotný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doktor zřejmě poznal vaše zrychlené tempo a chtěl vám dopřát alespoň hodinu a půl klidu každý den. Zamyslete se nad tím a zvolněte. Kromě zdravé stravy a kondičního sportování se soustřeďte také na to, jak se cítíte. Jestli ze své činnosti máte radost. Špatný stav vaší psychiky může negativně ovlivnit zdravotní stav právě i v podobě tinittu neboli hučení v uších. Pokud si nedokážete pomoci sám racionálním zhodnocením vaší situace, můžete požádat o pomoc lékaře psychiatra. Může vám krom medikamentů doporučit uvolňovací techniky. Jedna taková zajímavá technika jsou pravidelné erotické masáže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hučení v hlavě

Psychika u psa

Někdy se stává, že stále olizování tlapek vzniká kvůli narušené psychice psa. Příčinou může být nuda nebo stres způsobený novým členem domácnosti a podobně. V tomto případě je nutné vyhledat pomoc odborníka – ideálně psího psychologa.

Zdroj: Pes si kouše nohy

Diskuze

V diskuzi BOLEST HLAVY V ZÁTYLKU RÁNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Děkuju moc za radu, ale proč mě bolí hlava právě v tuto ranní hodinu a ne přes den ?
Jste lékař, nebo fyzioterapeut ? Omlouvám se za moji zvědavost. Nebo mluvíte z vlastní zkušenosti. Už jsem chtěla jít za psychiatrem pro antidepresiva, protože jsem se domnívala, že je to psychika.
Ještě jednou moc děkuju. Neurolog si neví rady, zkusím tedy ortopeda.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mací.

Tak jsem byla u ortopeda. Trochu mě "napravil" záda a zakroutil hlavou. Bylo to lepší 3 dny. Stačí, když pochovám malého vnoučka, nebo opravdu málo pracuju na zahrádce a hned se mi to vrátí zpět. Nevím si už rady, hrozně mi to bere energii a chuť do života. Můžete mi ještě poradit, co s tím ?
Moc Vám děkuju.
Mací

Zdroj: diskuze Bolest hlavy v zátylku ráno

Ztráta paměti po narkóze

Většina anestetik ovlivňuje neuronální aktivitu tím, že způsobí, že koordinace rozsáhlých oblastí mozku a synchronizace mezi nimi výrazně poklesnou. Ukázalo se, že vědomí není něco, co by sídlilo v nějakém místě mozku, ale že je dáno vztahy mezi velkými skupinami neuronů, které jsou rozprostřené v celkovém prostoru objemu mozku. Když se tato koordinovaná aktivita poruší, tak se poruší vědomí jako takové. V permanentním vegetativním stavu fungují plíce, rytmus spánku a bdění, ale ne psychika. Tudíž u některých citlivějších seniorů může dojít ke ztrátě paměti.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

V únoru jsem chytil svrab, byli jsme na nákupech v Praze. Kožní řekl máte dvojpupínky je to svrab. Hrůza nejsem špína, psychika špatná. Dostal jsem dvě mastičky infectoscabu, dva dny po sobě použil. Paráda, ale svědění nepřestávalo, ostříhal nehty, manřelka prala vše na 90 ,potahy z auta prostě vše. Je polovina dubna a já cítím ty samé příznaky jako v únoru. Natírám se sirnou mastí 20%, ale nic moc, v sauně 3x za sebou. Je možné, že se to vrátilo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab se může kdykoli vrátit. Stačí když pár jedinců zákožky svrabové někde přežije a znovu se rozmnoží. Je potřeba, abyste znovu navštívil kožního lékaře a ten aby to zkusil rozpoznat. Nemějte zbytečně předsudky, protože svrab postihuje všechny lidi, bez ohledu na jejich hygienické návyky. Lékaři to dobře vědí, takže bez obav běžte znovu na kontrolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Tenzní bolest hlavy

Jde o tupou či svíravou bolest s maximem ve spáncích, na čele a temeni hlavy. Pacienta nevyřazuje z normálního života, je nepříjemná, ale snesitelná. Trvá desítky minut až dny. Na jejím vzniku má značný podíl psychika – vnitřní napětí, únava, úzkost, které vedou ke zvýšené tenzi šíjového svalstva. Léčí se mírnými analgetiky, konkrétně kyselinou acetylosalicylovou (acylpyrin) nebo paracetamolem (paralen). Při recidivujících bolestech tohoto typu je vhodné pokusit se o prevenci – řešení krizových situací, psychoterapie, autogenní trénink, nácvik relaxačních technik. Mnohdy prospěje úprava životosprávy zahrnující více odpočinku, umírněný sport, méně nikotinu, kofeinu a alkoholu.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC SLONÍ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobry den pane doktore,obracim se na Vas s dotazem,po prekonani rakoviny delozniho cipku mi byla prerusena lymfa v trisle a nasledkem toho je prava koncetina o 17.5cm vetsi.Ma psychika a sebevedomi jsou nenavratne zakopany hluboko pod zemi.Je mozna v mem pripade dobrovolna amputace koncetiny??Je mi 50let a oprvdu uz to nezvladam.Dekuji,Barbora

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Amputace nohy by nebylo nejlepší řešení. Je úžasné, že jste přežila rakovinu a byla by škoda komplikovat si život dalším traumatem spočívajícím v nemožnosti normálního pohybu vlivem amputace funkční nohy. Hledejte způsoby, jak stav nohy vrátit zpět. Syndrom sloní nemoci vzniká jako reakce na přítomnost parazita nebo jako následek zneprůchodnění lymfatického systému. U vás je jasně lokalizované místo, kde k přerušení došlo a snad by se dalo toto místo obejít přemostěním za použití žilních štěpů. Provádí se to ve vzácných případech. Tento postup je nejúčinnější v časných stádiích lymfedému a měl by ho provádět zkušený chirurg. Takové chirurgy je možné najít na klinikách velkých měst, jako první by byl IKEM v Praze. Zkuste si zajistit doporučení od svého ošetřujícího lékaře na vyšetření v tomto institutu. Pokud chcete více podrobnějších informací k této nemoci, tak zde je náš článek s informacemi o možnostech léčby: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc sloní noha

Příčiny

Příčinou tohoto svědění může být chlór, někdo má bohužel na chlór výrazně citlivější kůži a nedá se s tím nic dělat. Můžete zkusit před koupelí nějaké antihistaminikum (lék proti alergii). Kůži na nohou pravidelně promazávejte po sprchování, nepřesušujte ji například sprchovými gely a podobně.

Nebo můžete být alergičtí na sprchové gely, místo toho tedy zkuste speciální sprchové oleje (například Balneum Hermal plus). Můžete také užívat některé volně prodejné antihistaminikum (Zyrtec, Zodac, Claritine).

Svědění kůže bývá nejčastěji způsobeno její suchostí, ale také různými ekzémy. Kůži promazávejte několikrát denně například Ambiderman krémem, modrou Indulonou a podobně. Pokud se na kůži tvoří nějaké projevy a svědění neustupuje, tak navštivte kožního lékaře.

Za svědění může často psychika, ale i špatná funkce jater, případně hodně kyseliny močové. V tom případě se doporučuje užívat večer jaterní čaj nebo ostropestřec mariánský, hodně pít vodu, nebo ředěné 100% šťávy ovocné a zeleninové. Také se doporučuje vyšetření krve.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míša.

Před vánocemi,mi lékařka oznámila že mám svrab.Poprvé to byl šok,myslela jsem si že mám alergickou reakci.Tři dny jsem se mazala sírou,a moje rodina ikdyž to neměli museli se mazat jeden den taky.Pořád jsem jen prala a žehlila.Ale pořád se svědím,a přemýšlím jesli znovu nepůjdu na kožní.Připadám si prašivá,a bojím se někam sednout,abych někoho nenakazila.Možná je to jen obyčejn á psychika.Ptám se, jesli měl někdo tuhle potvoru,za jak dlouho to svědění přestalo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Jo to te chapu,ja ho chytil jednou taky.
To same jak ty,cela rodina se musela mazal tokovym mlikem..uz nevim jak se to jmenovalo.Tak asi za ctrnact dni budes v pohode.Hlavne ted dbejte na vysokou cistotu,vse hned perte!Staci na neco zapomenout a je to tam zas,svrab je hroznej humus!

Zdroj: diskuze Svrab

Uhry na zádech

Akné na zádech může být závažnější a nepříjemnější formou, než je akné na obličeji. Zádové akné bývá často cystické, což znamená horší formu akné, která zanechává na pokožce nevzhledné jizvy. Navíc je ztížena lokální léčba, protože na zádech je problém s aplikací přípravků na akné. Obvykle je nutná asistence druhého člověka.

Akné na zádech je způsobeno zanesenými póry. Póry jsou ucpány v případě, kdy se na pokožce tvoří příliš mnoho mazu. K tomu stavu dochází v největší míře v období puberty, když se póry zanesou mazem. Akné na zádech může být obzvláště těžké, protože je na zádech více mazových žláz a kůže je silnější, což vede k vyšší odolnosti pupínků vůči léčebným prostředkům. Projevy akné na zádech mohou být způsobeny stresem, geneticky, případně díky hormonálním změnám. V každém případě hraje velkou roli psychika. V momentě, kdy se začnete pupínky velmi trápit, dojde obvykle ke zhoršení stavu. Léčba akné na zádech je prováděna pomocí léků na předpis. To vyžaduje návštěvu dermatologa a pečlivé vyšetření. U méně závažných projevů akné si vystačíte s domácí léčbou. Účinný prostředek na léčbu akné na zádech by měl obsahovat benzoyl peroxidu. Při užívání takových přípravků je však třeba mít na paměti, že zanechávají skvrny na oblečení. Při aplikaci buďte tedy velmi opatrní. Další možností domácí léčby akné na zádech jsou přípravky obsahující kyselinu salicylovou. Vzhledem k tomu, že je kůže na zádech mnohem silnější a odolnější, můžete prostředky i kombinovat. Zarudnutí či podráždění kůže v tomto případě nehrozí.

Uhry na zádech foto

Zde můžete vidět, jak vypadají uhry na zádech.

Zdroj: Uhry

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Předesílám, že ty čtyři roky boje s rakovinou mi umožnily seznámit se s touto chorobou a mluvit o ní i o událostech s ní spojenými otevřeně, bez zábran a zbytečných tabu. Vím, že jsou horší nemoci, beznadějné případy onemocnění, jiné rakoviny, nicméně věřím, že mé vyprávění zanechá ve čtenáři ev. nemocném čtenáři positivní stav mysli.
A taky jsem se rozhodl o tom vyprávět všem, kdo o to projeví zájem, protože i já jsem, tonoucí v moři nejistot, hledal před operací jakékoliv relevantní informace. Budiž tedy tento příběh vzpruhou všem nemocným a jejich doufajícím blízkým.

Celý příběh se začal psát na jaře roku 1917, kdy jsem na naléhání mých dcer, z nichž jedna je lékařka a zároveň na prosbu mé švagrové, rovněž lékařky vyhledal v roce kdy slavím na Vánoce 60 let svého věku, svého obvodního lékaře abych absolvoval preventivní lékařskou prohlídku.
Do té doby pohoda, zdraví jen kypělo, byl (a jsem stále) živnostník - zahradník, kdy jsem navrhoval, realizoval a posléze i udržoval zahrady drobných zákazníků. Sport, cyklistika, vodáctví a lyžování byly běžné aktivity a s manželkou jsme vedli radostný život milujících se manželů a se širší rodinou dcer, zeťů a vnoučat si užívali života, až mě kolikrát napadlo, že tolik štěstí musí být něčím vykoupeno. Nikdy jsem vážně nemarodil, stáří mi nic neříkalo.
Nečekal jsem dlouho. Výsledky testů preventivní prohlídky byly vynikající, normální zdravý chlap, tlak v normě, obezita žádná, cholesterol, játra ok, střeva jakbysmet, sexuálně v nejlepší kondici. Tedy žádné komplikace. Až...
Až na hodnotu PSA, jejíž zvýšení je strašákem mužů po padesátce. Zjistila se výše 14,8.
V tu chvíli mě to dost dobře nedocházelo, protože jsem o té nemoci nevěděl vůbec nic, jen to, že prostata je jakýsi orgán a je součástí pohlavního ústrojí mužů , který někdy zazlobí. Teprve při interpretaci výsledků mým urologem přišel šok. "pane Trojane, máte rakovinu" To jsou slova, která nikdy nezapomenu.
Svět se zhroutil do černé díry myšlenek, obav a strachu. "Proč já?": ptal jsem se a od té chvíle jsem dělil lidi na dvě skupiny: Ti zdraví a ti s rakovinou. Přišlo mi najednou, že už jsem na druhém břehu, bezcenný, nemocný. Nic naplat účast rodiny, nic nepomohlo snížit mé obavy, stále jsem si stál neústupně na tom, že mi život skončí a nikdy nedokončím své realizaci svých snů (což jsou mimochodem modely vláčků) Beznaděj, vztek, lítost, a to stále dokola.
Pak přišly první kroky v léčbě. Naštěstí mi má švagrová lékařka zajistila operaci u profesora Hory (jednoho z nejlepších odborníků u nás) na plzeňské urologii a vzhledem k naléhavosti výsledků předoperačního vyšetření to šlo ráz na ráz.
Byl jsem objednán na vyšetření - biopsii, které má upřesnit diagnosu a specifikovat typ nádoru. Vyšetření se provádí za částečného umrtvení skrze konečník přes břišní stěnu sondou do prostaty. Není bolestivé v tom okamžiku, spíše nepříjemné a to ne kvůli studu, ale skrze pocit, jak sonda krájí tkáň. Bolestivost se dostavila až po vyšetření a s tím i krev v moči, pochopitelně jen dočasně.
Další důležité předoperační vyšetření se uskutečnilo na magnetické rezonanci, která odhalí v těle ložiska nádoru (zjednodušeně řečeno) Celým tělem pacienta je zajeto do jakési roury, kde velmi sofistikovaným způsobem probíhá vyšetření. Trvá to zhruba 45 minut. Nepříjemné je pro osoby trpící klaustrofobií, protože být skoro hodinu v rouře nemusí být někomu milé. Ani mě nebylo...
Konzilium u pana doktora Mrkose, (rovněž plzeňská urologie) který je stále mým urologem mi přineslo trochu světla do černých myšlenek a jeho prognóza, sice ne stoprocentně optimistická mi umožnila poněkud optimističtěji hledět do budoucna. Samozřejmě, že seznámení se s plánem operace a možnými důsledky nebylo až tak příjemné ale domníval jsem se že to vše překonám. Inkontinence a ztráta erekce, absence dalšího sexuálního života u tohoto typu operace mě připadaly však jako velmi černá budoucnost. Ztráta mužství je pro každého chlapa stresem a osobní tragédií.
Naplánované datum operace 17.9.2017 mě strašilo po celou dobu 14-ti dnů, jež zbývaly a na vahách osudu byla na jedné straně možnost přežít, na druhé straně zůstat chlapem a zemřít.
Za mohutné pomoci rodiny, manželky jsem usoudil, že to první bude asi lepší.
A tak jsem v neděli, 16.9.2017 nastoupil do nemocnice v Plzni - Bory na urologické oddělení. Nemohu nezmínit, že den před tím jsme s mou Jani zažili tu nekrásnější a nejněžnější noc milováním a povídáním, spojeni vzájemnou láskou a nadějí v očekávání budoucích událostí.
-----------------------------------------------------------------------------
Pozn. na okraj: jste paní Michaelo první, kdo to čte, takže prosím o strpení s dalším pokračováním příběhu, píši to z hlavy na čisto. Budu pokračovat co nevidět, protože celá nemoc je na dlouhé vyprávění, zvláště, když se přidají komplikace.
Dekuji zatím za přízeň a hezký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobrý den,

moc děkuji. Těším se na další pokračování.
Je to tak hezky napsaný. Čtu to jako román na pokračování, který vím, že naštěstí dobře skončí.
Myslím, že i ostatní kdo trpí touto nemocí a hledají informace si váš příběh rádi přečtou. Plzeňská nemocnice je prý hodně dobrá. Mrzí mě, že taťkovi již operaci nenabídli. Prý když má zasažené uzliny již je na operaci pozdě. Je mu 63 let. Taky ještě málo. Psychika je nejhorší. Pořád se bojím, že pouze ozáření s hormonální léčbou bude slabá léčba. Moc děkuji. Hezký den. M.F.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Sexuální obtíže

Během menopauzy se objevuje podrážděnost, výkyvy nálad, úzkost nebo vyčerpanost. Psychické projevy se kombinují s fyzickými a vypadá, že sexuální život je u konce. Snižuje se množství hormonů progesteronu a estrogenu, ale také testosteronu, který je v ženském těle obsažen v mnohem nižším množství než u mužů, ale díky němu cítíme sexuální vzrušení a energii. Psychika hraje u žen při sexu velkou roli, takže pokud nejste emocionálně v pohodě, nedokážete se ani sexuálně naladit. To trápí až třicet procent žen. Pokud tedy pociťujete podobné symptomy, vězte, že nejste sama. Mnoho fyzických problémů souvisí právě s nižší produkcí estrogenu, který napomáhá produkci kolagenu, který se stará o zdravé, prokrvené a lubrikované sliznice. Pokles ženského hormonu může také ovlivnit schopnost orgasmu. Nedostatečně prokrvené sliznice zase způsobují nepohodlné vysoušení a svědění. Vaginální tkáň se může oslabovat, což způsobuje bolestivost při sexu. Přidat se mohou i další nepříjemné komplikace jako inkontinence a různé záněty močových cest. Nižší produkcí estrogenu se totiž oslabuje imunita vaginy.

Jakékoli nepříjemnosti a symptomy je nutno konzultovat s lékařem, nebojte se mu říci vše, on je jediný, kdo vám může opravdu pomoci. Mnohdy tím nejjednodušším řešením bývá sex. Pokud totiž budete z jakéhokoli důvodu sex omezovat, nebo dokonce vytěsňovat ze svého života, může se situace spíš zhoršit. Pravidelné prokrvování vaginy při sexu jen zlepšuje její stav. Na vysychání vaginy, jež trápí většinu žen v tomto období, je možné použít také gel s estrogenem. Používá se většinou dvakrát týdně pomocí aplikátoru a nechá se působit přes noc. V tomto období tedy může být sex úžasný, protože vás nic neomezuje a můžete si jej užít do sytosti.

Zdroj: Menopauzální index

Poradna

V naší poradně s názvem SIŽENA ŠTINA ŽLAZA A TEHOTENSTVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobý den
Je mi 23 let beru prašky letrox 50 tak 14 dní sniženou štinou žlazu mám tak 14dni ale s přitelem se snažime o miminko ale nějak to nejde :/ tak sem se chtěla zeptat jak dlouho trva nez to začne za birat ty prašky tak přibližne
A ještě se doplnuji praškama jod a začala jsme použivat i mořskou sul z jodem děkuji za odpovět

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Postoj "snažíme se o miminko" je nejlepší cesta, jak ho nemít. Psychika hraje velkou roli, a když po miminku moc toužíte, tak do jiného stavu nepřijdete. Těhotenství není na objednávku, že se teď rozhodnete a bude. K tomu musí v těle dozrát mnoho procesů, kterým se daří právě, když se na ně moc nesoustředíte. Zkuste se s partnerem milovat z radosti a ne z nutnosti k otěhotnění. Přestaňte očekávat těhotenství a žijte normálním životem, pak se vše dostaví samo. Ohledně léku Letrox 50 buďte v kontaktu se svým endokrinologem, aby vám mohl pravidelně kontrolovat hladinu hormonů štítné žlázy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sižena ština žlaza a tehotenstvi

Další kroky v cestě proti akné v dospělosti?

Další důležitou rolí v podpoře projevu akné na naší pokožce hraje hormonální a psychická vyrovnanost. Především ženy, které užívájí hormonální antikoncepci se musí smířit s tím, že akné je neoddělitelným průvodním jevem tohoto konání. Žádná antikoncepce = vyrovnané hormony = žádné akné. Psychika dokáže taktéž vyburcovat naše tělo k nadprodukci některých hormonů. Zejména těch, jejichž množství je ovlivňováno žlázou s názvem hypofýza. To je žláza, která je hluboko v naší hlavě na spodku mozku a je součástí orgánu zvaného hypotalamus. Naše psychycká vyrovnanost má na její činnost neuvěřitelný vliv. Tato žláza ovlivňuje produkci pohlavního hormonu, u žen je to estrogen, a u mužů zase testosteron. Hypotalamus je napojen na ostatní mozkové struktury, jako je mozková kůra nebo emocionální centra mozku. Poruchy v těchto částech mozku ovlivňují významným způsobem činnost hypotalamu, a ten pak zase ovlivňuje kvalitu i kvantitu pohlavních hormonů. Proto můžeme najít i souvislost mezi akné a psychikou. Právě akné na obličeji může demonstrovat určité emocionální problémy ve vztahu k okolí a především ve vztahu k druhému pohlaví. Velmi často pak tito lidé říkají, že akné jim brání v navázání známosti, a proto jsou v tomto ohledu neúspěšní. Nikdo si ale neuvědomí, že vztah akné a psychiky může být i obrácený – nemám schopnost navázat vztah, a proto si vytvořím jako obranu akné. Prakticky všechny chronické nemoci jsou důsledkem chybně prožitých emocí, chybně zpracovaných emocí a chybně konstruovaných emocí. Proto můžeme příčiny akné hledat nejen v oblasti materiální, tedy v infekci, eventuálně v hormonálních změnách, ale také v psychice, tedy především v emocionalitě člověka.

Zdroj: Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?

Diskuze

V diskuzi ŽIVOT KARDIAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Posledník.

Já se přidám k názoru, snad jen mírnější formou. Nepochybuji samozřejmě, že psychika má významný dopad na stav těla, ale moderní medicína je moderní medicína. Já mám také často pocit, že mé srdce tluče jako o závod, ale určitě budu raději stále znovu a znovu navštěvovat odborné lékaře, než abych se spolehl na nějakou bylinkářku. Ovšem je pravda že ve své nemoci jsem už prošel rakami řady odborníků i šarlatánů. Od odborníka s jeho přístroji jde člověk prostě s pocitem, že se mu pořádně věnovali a on sám na svém zdraví nic nezanedbal. Nyní se snažím získat do užívání přístroj domácí monitoring, je pravda, že mne lékař poslal pryč, ale to mi nezabrání v mém snažení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan.

Pane Poledníku. Vy by jste měl navštívit psychiatra a domácí monitoring nechat lidem, kteří ho doopravdy potřebují a k něčemu jim bude.

Zdroj: diskuze Re: život kardiaka

Nejčastější příčiny

  • Nedostatek tekutin (dehydratace) – snížená tvorba slin je spojená s nízkým příjmem tekutin nebo s jejich zvýšeným výdejem. Může tedy provázet fyzickou námahu provázenou pocením, horečku, cukrovku, žíznivku, pobyt v horkém prostředí a jiné.
  • Autoimunitní nemoci ‒ některé autoimunitní nemoci mohou postihovat a ničit slinné žlázy. Ty potom produkují omezené množství slin. Takovou nemocí je například Sjögrenův syndrom, lupus erythematodes, revmatoidní artritida a další.
  • Léky ‒ mnoho léků na předpis může způsobovat sucho v ústech. Mezi nejvýznamnější patří antidepresiva, antipsychotika, antiparkinsonika, antihistaminika, diuretika a podobně.
  • Kouření ‒ kouř z cigaret vysušuje sliznice a negativně ovlivňuje produkci slin.
  • Psychika ‒ i psychický stav může ovlivnit produkci slin, je to například strach, úzkost.
  • Hormonální změny a výkyvy
  • Protirakovinná léčba ‒ chemoterapie, radioterapie, které ničí i slinné žlázy.
  • Jiná onemocnění ‒ kvasinková infekce či rakovina v ústní dutině.

Sucho v ústech bývá provázeno mnoha příznaky, patří mezi ně především pálení v ústech a na jazyku, pocit lepení jazyka na patro, je ztížené polykání potravy a mohou ho provázet bolesti, problémy s mluvením, chrapot, záněty sliznic v ústní dutině, zvýšená tvorba zubního kazu, potíže s trávením, neboť potrava není natrávena v ústech.

Častým vedlejším účinkem některých léků je pocit sucha v ústech, kterého se člověk nezbaví ani po napití. Jedná se především o antidepresiva, léky snižující vysoký krevní tlak, odvodňující léky (diuretika), tlumící léky proti cestovní nevolnosti. Sucho v ústech bývá i při užívání některých přípravků nebo při dietách napomáhajících snížení váhy. To je způsobeno především tím, že tyto diety nebo podpůrné prostředky vyvolávají zejména v prvních dnech masivní odvodnění organismu.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Léčivé účinky

Afrikán je jedlý a není jedovatý. Působí proti plísním a antisepticky, pomáhá vypuzovat střevní parazity a odpuzovat hmyz. Jeho výrazné močopudné účinky se osvědčují zejména při zánětech močového měchýře, močové trubice, při anurii (zástavě močení) a redukci otoků. Aksamitník urychluje nástup menstruace, vyvolává pocení, uplatňuje se při trávicích a dýchacích potížích, velmi příznivě působí na játra a podporuje vylučování žluči. Využívá se při kožních onemocněních, především při lupénce a plísních.

Psychika: Sedativní účinky afrikánu se osvědčily při nervozitě, podrážděnosti, poruchách soustředění, bolestech hlavy či problémech se spánkem.

Jak již bylo uvedeno, afrikány jsou jedlé. Květy se díky zajímavě nahořklé chuti již tisíce let využívají v kulinářství, zejména jako přídavek do osvěžujících nápojů, salátů, pokrmů z těstovin nebo ryb. Podobné uplatnění má i afrikánová silice. Okvětní lístky aksamitníku jsou bohaté na oranžovo-žluté karotenoidy, proto se s oblibou používají jako potravinářské barvivo (INS-číslo E161b).

Často dochází k záměně aksamitníku s měsíčkem, protože se v angličtině pro obě rostliny někdy používá stejné označení "marigold", měsíček se však ve formě silic nepoužívá.

Afrikán Tagetes minuta (Khakibush nebo Huacatay), původem z Jižní Ameriky, se používá jako zdroj esenciálního oleje pro voňavkářský průmysl, známý jako tagette, a jako příchuť v potravinách a tabákovém průmyslu v Jižní Africe, kde je tento druh také užitečný jako pionýrská rostlina v rekultivaci narušených pozemků.

Afrikán Tagetes lucida z Mexika je nízký keřík. Používá se jako koření, které je pro svou nasládlou anýzovou chuť vhodné do omáček, polévek a kuřecí pečeně. Nálev z celé rostliny se pije při bolestech břicha nebo se přidává do koupele při revmatických onemocněních. Čaj má tišící účinky na žaludek a nervový systém, vhodný je při kocovině či lehké migréně. Jde o lehké psychedelikum - silný čaj způsobuje při zavřených očích vize podobné účinku peyotlu a lehkou euforii. Mexičtí Huicholové používali aksamitník jako obřadní drogu a kouřili jej ve směsi se selským tabákem.

Zdroj: Afrikán

Lupy u psů

I u zdánlivě neškodných lupů je dobré zjistit, jaká je příčina jejich výskytu. Na kůži psa se totiž mohou projevovat různá onemocnění bakteriálního, parazitárního nebo plísňového původu, která se musí léčit pod veterinárním dohledem. Nejčastěji mají zvířata lupy při výskytu dravčíka. Takové lupy mají charakteristický vzhled – jsou malinké, těsně nad kůží, světle žluté, ulpívající. Mnoho lidí je zaměňuje za prach a mastnotu.

Dalším spouštěčem výskytu lupů může být hormonální porucha, špatně fungující játra a v neposlední řadě se může jednat o různé alergie. Proto je vhodné poradit se nejprve s veterinářem, který by měl vyloučit, že váš mazlíček netrpí nějakou chorobou nebo potravní alergií. Na vině může být dokonce i psychika.

Velké lupy, které snadno vypadávají ze srsti a jejichž charakteristickou vlastností je i to, že se objevují náhle a rychle zase mizí, se tvoří nejčastěji ze stresu (jízda v autě, u veterináře a podobně). V takových případech se řeší spíš psychika.

Lupy jsou většinou „jen“ příznakem toho, že pejskovi něco chybí. Je proto vhodné zamyslet se, jestli krmivo, které zvířeti předkládáte, je opravdu kvalitní. Pokud krmíte granulemi, přečtěte si něco o výběru vhodných značek. Mnoha zvířatům pomohl také přechod na syrovou stravu. Přidat můžete i různé podpůrné prostředky a doplňky stravy, jako je například vitamín H (biotin). Výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA) je zase lososový olej, který vedle lupů pomáhá řešit i některé zdravotní problémy (lámavost a vypadávání srsti, matná srst, vysychání kůže, řídká srst, lysiny, ekzémy, záněty a svědění kůže, také alergické reakce). Vhodné je rovněž podávání pupalkového oleje, který pomáhá zmírnit svědění a má příznivé účinky na kvalitu srsti. Někdy se lupy vyskytují u zvířat, která jsou krmena jen libovým masem, takže v jejich jídelníčku chybí ve větší míře tuky. Viníkem může být i nadměrná péče o srst (časté koupání s velkým množstvím nekvalitního šamponu). Nezapomínejte proto používat kvalitní šampony určené pro zvířata a s koupáním to nepřehánějte. Často koupaní psi, jejichž majitelé používají levné produkty, mají přesušenou kůži a sklony k tvorbě lupů a šupinek.

Mezi jednu z nejčastějších příčin patří také umývání tlapek po venčení s následnou nedostatečnou péčí nebo reakce na podávané léky. Závažnějšími důvody pak může být nedostatečná funkce některého z orgánu – ledvin či jater. V tomto případě se na kůži objevují začervenalá, kruhovitá ložiska lupů, která svědí.

Lupy se mohou vyskytovat i u štěňat a jejich příčiny jsou stejné jako u dospělých psů (viz výše v textu). Léčbu lze účinně podpořit homeopatiky.

Jedná-li se o nedostatečnou péči, je nejjednodušší radou změnit navyklé postupy – značku šamponu, stravu nebo ošetření po koupání. Vždy je ovšem nejlepší s takovýmito problémy navštívit veterináře, který nejlépe určí, v čem tkví problém. Jednou z možností je nasazení homeopatických léků, které na lupy účinně zabírají. Obvyklým postupem je ale odběr vzorku kůže a následný laboratorní rozbor, kterým se spolehlivě zjistí, zda není zdraví vašeho psa ohroženo nějakým závažným dysfunkčním problémem. Nejde o nijak finančně nákladnou záležitost v řádech několika set korun a vašemu psovi to zajistí přesnou a účinnou léčbu.

V naprosté většině případů je léčba možná a účinná. Lupy jsou nepříjemným problémem jak pro vás, tak pro vašeho psa a jejich řešení nebývá finančně náročné. Důležité je na nic nečekat a poradit se s odborníkem.

Zdroj: Likvidace lupů

Čím zmírnit projevy

Při nádorovém onemocnění a chemoterapii hraje velmi důležitou roli psychika nemocného. Je proto opravdu vhodné praktikovat různé relaxační techniky. Nejbližší okolí postiženého by se k němu mělo chovat normálně a nepřipomínat mu nezvyklým jednáním jeho nemoc. Někdy může pomoci návštěva psychologa. Pokud důvěřujete bylinné léčbě, tak během chemoterapie a po ní vám mohou pomáhat různé bylinné čaje.

Doporučení při chemoterapii: nekouřit a nepít alkohol, hodně spát a odpočívat, nerozčilovat se a vyhýbat se stresu, jíst a pít v menších dávkách, ale častěji, vyhýbat se tučným, mastným, smaženým, ostrým a přesoleným jídlům, nenosit upnuté oblečení (aby netlačilo jak na břicho – zažívání, tak na hrudník – dýchání), nejezte několik hodin před chemoterapií (předejdete nevolnosti).

Co jíst: mléčné tekuté přípravky (acidofilní mléko či podmáslí), čerstvé jogurty, netučný tvaroh, sýr Cottage, ovesné a obilné kaše, kuskus, luštěniny, libové maso, drůbeží, telecí či jehněčí, ryby (losos, tuňák), rýži, vařená vejce, oříšky (loupané mandle, lískové oříšky, vlašské, kešu). Z ovoce jahody, borůvky, maliny, hroznové víno, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, brusinky, jablka, broskve, meruňky. Ze zeleniny brokolici, zelí, artyčok, červené a žluté papriky, avokádo, chřest a lilek. Důležité jsou především kvalitní bílkoviny a dostatek všech vitamínů a minerálů. Je lepší jíst víckrát denně po malých porcích. Stravu mějte pestrou a vyváženou.

Jak jíst: vyhněte se jídlům s extrémní teplotou, suchým a silně kořeněným pokrmům, jezte raději studená jídla. Není nutné dodržovat pravidelné časy pro stravování, jezte podle své chuti. Intenzivní vůně ve stravě mohou vyvolávat nevolnost. Tekutiny pijte až 30 minut po jídle. Stravu dobře rozkousejte. Po jídle odpočívejte nejlépe vsedě. Při nevolnosti dýchejte zhluboka a pomalu.

Pokud už má pacient se snášením chemoterapie negativní zkušenost, může se u něj vyvinout takzvané reflexní zvracení, kterým pak trpí už při přípravě na další cyklus chemoterapie. Pak může přicházet na další léčbu s určitým odporem, špatně ji snáší, čímž se dopředu snižuje její celková účinnost.

Zdroj: Chemoterapie a její následky

Použití

Bolest, hojení ran: Hlavní doménou tohoto produktu je jeho schopnost zmírňovat bolest poškozených kloubů, páteře či namožených svalů, u naraženin či zlomenin, při bolestech hlavy nebo bolestech doprovázejících jakýkoli zánět. Díky kostivalu, komonici a zázvoru má vynikající vliv na přirozenou regeneraci tkání (včetně nervové). Zázvor účinně podporuje prokrvení tkáně a odplavení zánětlivých látek, které bolest způsobují. I celá řada dalších bylin přítomných v krému působí účinně proti zánětu. Bolestivé místo je nutné potírat tak dlouho, dokud bolest neustane. Při akutní bolesti hlavy je dobré potřít spánky, čelo a celou oblast podél vlasové linie. U rány ošetřené tímto přípravkem se omezí hnisání a podpoří se hojení.

Pohybový aparát: Tento přípravek se doporučuje na všechny problémy související s pohybovým aparátem a páteří. Účinkuje při artróze a artritidě, zmírňuje růstové bolesti. Při chronických problémech pohybového ústrojí je vhodná kombinace s Renolem, King Kongem nebo Skeletinem. Mast je rovněž nepostradatelná pro regeneraci chrupavčité a kostní tkáně po úrazech či zlomeninách.

Záněty: Za své protizánětlivé účinky vděčí tento přípravek především koncentrovanému humátu draselnému a řadě vhodně zkombinovaných bylin. Lze jej použít na záněty žlučníku, slinivky, svalů, šlach, žil, plic, ledvin, středního ucha, zubů, štítné žlázy, na zánět střev doprovázený průjmem, záněty dutin a záněty vzniklé v důsledku úrazu či operativního zákroku. Při zánětech kloubů je vhodné aplikovat krém na postižené místo velmi často. Mimo to se hodí i jako denní a noční krém především na problematickou a zánětlivou pokožku.

Urogenitální systém: Další doménou působení tohoto přípravku je urogenitální soustava. Aplikace na dolní část podbřišku může pomoci jak při zánětlivých procesech vaječníků, vejcovodů, samotného močového měchýře a dělohy u žen, tak při problémech s močovými cestami a prostatou u mužů. Zvláště v posledním případě je pak vhodné kombinovat přípravek s vnitřním užíváním Renolu. Krém také podporuje spermatogenezi a udržuje optimální kvalitu spermií.

Lymfatický systém a ledviny: V důsledku hromadění tekutiny v tkáni nebo orgánu vznikají otoky neboli edémy, které způsobují jeho zvětšení a v horším případě narušení jeho funkce. Přípravek je vhodný ke stimulaci lymfatického systému a prevenci otoků. Typickou zónou použití je oblast bederní části páteře, kde můžeme ovlivnit ledviny a s nimi související orgány. Kvalitní funkce ledvin je spojena podle tradiční čínské medicíny také se základním ohněm lidského života, nazývaným MING MEN.

Psychika: Přípravek uvolňuje psychické napětí, napomáhá k přijetí okolností. Aktivizuje duševní svěžest, pocit svobody a pomáhá nastolit harmonii mezi duší, tělem a myslí. Ovlivňuje a harmonizuje především energetickou dráhu močového měchýře a ledvin, dráhu sleziny, tří zářičů (tří ohnišť), žaludku, dráhu řídicí, dráhu početí, tenkého a tlustého střeva a jater.

Zdroj: Artrin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP