Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA PROSTATY

OBSAH

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel McCoy.

Protonové centrum je 1.
100% profesionálové.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Červený.

Vážení, byla mi identifikovaná rakovina prostaty. Je možné absolvovat protonovou léčbu ve vašem zařízení? Jaké jsou podmínky? Děkuji.

gsm 737871018

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Ozařování prostaty

Bolest nohou u mužů nepodceňovat!

Rakovina prostaty je jeden z nejběžnějších druhů rakoviny u mužů. Navzdory rutinnímu vyšetření na PSA u starších mužů, stále existují tisíce případů úmrtí ročně na rakovinu prostaty, z důvodu pozdní diagnózy. Bolest nohou může být důležitým signálem pro všechny lékaře, aby u takto postiženého člověka provedly testování na onkomarkery (onkomárkry) rakoviny prostaty, na přítomnost tak zvaného specifického antigenu prostaty – PSA.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,

moc Vás prosím o radu. Taťka 63 let má rakovinu prostaty. Bohužel ve stadiu T3b N1 M0, PSA 18,2, středně diferencovaný karcinom. Nyní má 3 měsíce hormonální léčbu. PSA kleslo na 0,57. Je v dobré kondici a nemá jiné zdravotní potíže. Vysoké PSA bylo zjištěno náhodně z krve. Prosím o radu jak pomoci. Operace mu nebyla nabídnuta z důvodu napadení uzlin. Nyní by mě podstoupit ozařování v protonovém centru s dále užívat hormonální léčbu. Myslíte, že je to dobrá volba.
Je zde šance na vyléčení? Případně jak dlouhé může být prodloužení života?
Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď a Váš čas.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Michaela F.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dobrý den,
byla mi diagnostikována rakovina prostaty ,a proto bych se Vás rád zeptal ,jak proběhla léčba ozařováním v PTC Vašeho taťky.
Byl jsem v PTC Na Bulovce na MR vyšetření,kde mi lékař sdělil ,že bych měl podstoupit 21 dávek ozařováním vzhledem k velikosti prostaty.
Děkuji Petr A.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Bolest nohou ne vždy ukazuje jen na začátek rakoviny prostaty!

Bolest nohou může být příznakem teprve počínající rakoviny prostaty, ale může být i důsledkem již rozvinuté rakoviny prostaty, kdy již dochází k šíření metastáz do dolních končetin. A to může způsobovat značnou bolest dolních končetin.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Které lázně by jste mi doporučili po onkologické léčbě prostaty - protonové ozařování. děkuji Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda lázně BĚLOHRAD jsou též dobré pro doléčení po onkologické léčbě prostaty děkuji Pavel.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty lázně

Lázně po ozařování prostaty

Lázně po ozařování prostaty nejprve musí doporučit onkolog. Pokračujete u praktického lékaře, který vám na základě tohoto doporučení vystaví návrh na lázeňskou léčbu. Nakonec přichází na řadu revizní lékař pojišťovny, který musí pobyt schválit.

Zdroj: Rakovina prostaty lázně

Bolest varlat při rakovině prostaty

Prostata úzce souvisí se semenovody a semennými váčky ve varlatech. Při onemocnění prostaty může docházet k přetlaku v těchto pohlavních orgánech a proto můžou varlata bolet. Bolest varlat v souvislosti s onemocněním prostaty bývá bez zjevné příčiny a varlata bolí, ikdyž nejsou nijak drážděna, například tlakem a nebo sexuální erotickou stimulací.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Předmluva: další sled událostí mám velmi dobře zachycen v deníku, který jsem si psal, období do další komplikace je velmi podrobně zachyceno

17.9.2017
Hospitalizace ve FN Plzeň Bory nástup v 08:00 na urologickém oddělení , 3. Patro pokoj č.7. V průběhu dne pohovor s lékařkou, zavedení kanyly do levé ruky pro případnou transfuzi při operaci. Rovněž pohovor s anesteziologem. V noci přetržitý spánek, ráno druhého dne oholení operačního pole a umytí antibakteriálním mýdlem. Poté čekám již nahý na operaci na pokoji.

18.9.2017
07:30 injekce, příprava na operaci – převoz do 4. patra na operační sál, aplikována anestezie, vše vnímám jen se zavřenýma očima a jen po sluchu.
08:00 operace prostaty ve FN Plzeň Bory u prof. Hory,
11:00 probuzení z narkózy na pooperačním pokoji, cítím se jako rozbitý džbánek na zápraží a slabý jako moucha v únoru. Celkem nic nebolí, spíš je to všechno necitlivé a jakoby cizí.
15:30 Návštěva Jani, jen pár slov, jsem stale v polospánku, v polobdění

19.9.2017
10:00 převezen z pooperačního pokoje na normální pokoj 3. Patro č 7. Bolesti nemám, jen cítím jakoby přiskřípnuté vnitřnosti ale takovou bolístku ani neřeším. Jsem pořád trošku unavený, mám otlačená záda a v krku sucho a hleny a nemohu pořádně mluvit, jak jsem později zvěděl, byl to důsledek intubace. Kapačkami dostávám výživu a antibiotika spolu s další kapačkou ACC na odhlenění.
15:30 návštěva Jani I Monik, v noci mi pomáhá přežít notebook s filmy a mobil s hudbou z You Tube. Pacienti na pokoji neskutečně chrápou, takže hudby do sluchátek si skutečně užívám.


20.9.2017
Sedím na posteli
15:30 Návštěva Jani i Monik

21.9.2017
Stojím u postele
15:30 Návštěva Jani

22.9.2017
Mohu již chodit, vytažení stehů z drenu a jeho odstranění, u stehů to maličko zatahalo, dren jsem vůbec necítil, takové bolístky neřeším. Údajně jsem indián. Procházím se po chodbě s pytlíčkem na hadičce

23.9.2017
Návštěva Jani , návštěva Monik a Miloše, s jani jsme odpoledne venku, je nádherně, svítí sluníčko a svítí I naše duše. Monik a Miloš pak tu byli k večeru.

24.9.2017
08:00 propuštěn do domácího ošetřování s pytlíčkem u pasu a hadičkou v penisu. Kupodivu mi neschází chození na WC s močením, pouze se občas vypustím. Katetr v penisu mi nevadí, spíš naopak přináší mi příjemné pocity někdy až erotické. Podstatné je to, že se s tím učím žít. Občas pocítím i něco co připomíná probouzející se erekci, je to jen pocit v penisu, nikoliv ztopoření. Pomalu začínám cvičit cviky na posílení pánevního dna, snažím se přecvaknout hadičku, pochopitelně marně.


25.9.2017
Objevila se bolest ve varlatech, šourek se poněkud zvětšil.

26.9.2017
Otok šourku a penisu se dále zvětšil, varlátka vyrostla a ztěžkla, jakoby místo nich byla pštrosí vejce, navíc bolestivá jako kdyby se z nich klubala pštrosáčata.

27.9.2017
Návštěva ambulance FN Plzeň Bory, MUDr Mrkos – vyndání stehů z ran, hojím se jako kočka, nicméně v břiše bouchla bomba a hojení tam bude delší, cituji pana doktora: „Nenechte se zmýlit malými rankami na břiše, ale uvnitř jsme řádili“. Otok genitálií je dle pana doktora normální reakce na zvýšený pohyb a chůzi po operaci, nechme tomu pár dní. S únikem moči si nadále starosti dělat nemusím, občas cítím, jak tekutina proudí skrze hadičku do zásobníku a je to docela erotika. Kdybych s tím mohl chodit po zahradě, šlo by současně hnojit porosty. Nadále zkouším a vlastně i cvičím Kegelovy cviky, lze je cvičit i s tou hadičkou zavedenou v údu, pokud vyloženě nevadí (ta hadička). Posiluji i pánevní svaly. Je to nový, nepoznaný svět pooperační rekonvalescence, mám cíl a to je důležité. Věřím ve zlepšování a stálý „tah na branku“.

29.9.2017
Pocity ohledně erekce nemohu a nechci podceňovat, ještě si ji budeme užívat. Občas pocítím vzruch v penisu v místech, kde jsou topořivá tělíska, jakoby chtěla počínat ranní erekce, ruční dráždění je zatím neúčinné, erotogenní zóny (např. bradavky, vnitřní strany stehen), těla jsou však mnohem citlivější a vnímavější dráždění a toto vrcholí skoro jako dřív do „orgasmu“, tento je ale rozlitý do celého těla, není tak prudký jako při ejakulaci, ale mírnější, déle prožívaný a procítěný až do konečků prstů. Přirozeně dráždění musí být logicky delší, něžné a podepřené vzájemnou láskou a porozuměním mezi partnery. Zatím musíme dávat pozor na bříško, je zatím na pohmat trochu citlivé a při protahování trošku tahají jizvičky.

30.9.2017


1.10.2017

Na fotografii toho dne je vidět otok genitálií, který byl součástí hojení, respektive vyšší intenzity pohybu. Bolestivost celkem není, mám jen pocit, jako bych měl balon mezi stehny. Patrnou se rovněž stává plíživě nastupující obezita, věřím, že až budu zdráv (no relativně myšleno), veškerý tuk zase odbourám a vrátím se k obvyklým aktivitám,

3.10.2017
Otok genitálií, penisu i šourku trvá, začínám chladit ledem. Otok je poměrně nebolestivý, jen vadí ta tíha mezi nohama a překáží velikost, nelze normálně chodit. Zdržuji se spíše doma, ev. zajedu na zahradnickou základnu, ale smysluplnou práci zatím provádět nemohu.

4.10.2017
Otok genitálií chladím ledem, dostavují se výsledky, otok pomaličku začíná ustupovat, břicho stále opuchlé.

5.10.2017
Stále chlazení ledem otok je veliký, i když se zdá, že šourek už je měkčí.

6.10.2017
Stav neměněn, chlazení ledem.

7.10.2017
Konečně začíná otok viditelně ustupovat, šourek se zmenšil, je měkčí a hlavně už i lehčí. Bylo to jako tahat kouli na penisu. Otok břicha zatím trvá, ale je nebolestivý, jen je to jakási vada na kráse. Registruji při vykonávání stolice, že cévka začíná podtékat a mírně svědí. Dodržuji pečlivě čistotu a používáním mýdla pro intimní hygienu snižuji pocit svědění.

8.10.2017
Cévka mi několikrát během dne samovolně podtekla, cítím, že je v penisu již volná a pohybuje se, ne že by to byl nepříjemný pocit, spíš naopak, při pohybu mám erotické pocity v celém údu a cítím i balonek v měchýři.

9.10.2017
Kontrola ve FN Plzeň Bory, u MUDr. Kočovské, s MUDr. Mrkosem jen krátký rozhovor v čekárně. Cévka odstraněna, popravdě, bylo to velmi příjemné, krásně to polechtalo asi tak jako náběh na ejakulaci. Sebou mám plenku, od teď začíná problematické období inkontinence. Myslím, že to zvládnu, jsem přípraven se s tím porvat.
Pocity vzhledem k erekci jsou znatelné, občas při lehu na zádech nebo na boku pociťuji lehké jakoby stahy na bocích penisu, je to podobný pocit jako když mi začínala ranní erekce ještě před operací.
• 10:00 hod při cestě z FN s Jani jdeme na kafíčko, je to úžasný pocit nemít cévku a pytlíček u nohy, nicméně cítím, jak mi nezadržitelně prýští moč do plenky. Trošku si nemohu přivyknout pocitu, že jdu po Plzni, s Jani se držíme za ruku, kolem spoustu lidí a já si v pohodě čurám, aniž by to někdo věděl. Unik je není udržitelný mojí vůlí. Plenka toho pojme opravdu hodně.
• 11:00 Loučíme se s Jani, ona jde do práce, já do auta a pojedu domů. Cestou do auta, asi tak 500m to bylo, ctím, jak se mi plenka začíná prosakovat a tak se hned v dodávce musím přebalit.

17.10.2017
Užívám si pěkného počasí na zahradě v Senci 84, a protože svítí Sluníčko a zahrada je navržena tak, aby odolala zvědavým pohledům z okolí, chodím nahý a nechám teplé paprsky Slunce laskat mé, pobytem v nemocnici vybělené tělo. Je to velmi příjemné, vnímám teplo až do morku kostí a cítím se šťastně.

7.11.2017
Při kontrole u pana doktora Mrkose vyšlo najevo, že výsledky cytologie, nejsou vůbec uspokojivé. Cytologie znamená to, že vyoperovaná tkáň je předána do péče biologů, kteří stanoví, jaká vlastně je: zdali benigní, nebo maligní. Maligní je to zhoubný. Takže se potvrdil ten druhý případ.
Proto budu muset prodělat další terapii, a to je ozařování lůžka a posléze i hormonální léčbu.
V tu chvíli jsem byl opět vržen zpět do víru diagnóz, predikcí a léčení. Ptám se pana doktora: „jaká bude ta hormonální léčba? A jaké ozařování?“ O to právě běží. V nejbližším termínu navštívím onkologické centrum v nemocnici Plzeň-Lochotín, pana doktora Matejička, který stanoví po určitých vyšetřeních postup ozařování, protože jak říkal: „Nádor se nám už vydal do těla“. Jako bych dostal palicí po hlavě. A jsem zase zpátky v temnu. Zase zpátky v nejistotě, zase zpátky v červených číslech. Nebyly mě ani cizí myšlenky na sebevraždu. To je konec. Metastáze jsou vrahem.
Nechtělo se mi žít, svou nádhernou rodinu jsem najednou nevnímal, byl jsem jen sobec, který si nárokuje právo na život, které mu začíná být odpíráno. Nikdo nemá zajištěno právo na život, když příroda zavolá. Máme jen právo bojovat. Máme jen právo držet se usilovně té tenké niti žití a bít se o své místo na Slunci. Máme jen povinnost vytrvat.

V textu jsou i některá dokumentační fota, Kdybyste chtěla, najdete mně na faceboku pod jménem Ing. Zdeněk Trojan, Zruč-Senec, požádejte o přátelství. Rád vyhovím a bude dokument kompletní.
S veškerou úctou Ing. Zdeněk Trojan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Prosím o trochu strpení ss dalším vyprávěním, byl jsem mimo bydliště a teď si připravuji příběh o radioterapii
Zdeněk

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den, zcela náhodou jsem se dostal na tuto stránku a pokud byste měla zájem i informace, pak jsem hotov je poskytnout. V roce 2017 mi byla diagnostikována rakovina prostaty , glieson skore 8 a metastáze do uzlin.
Takže jsem si to "vyžral" celkem naplno (všechny metody léčby). Ale dnes je vše překonáno, zbyla jen některá omezení. Máte-li zájem , mohu pokračovat v tom, co člověk za ta čtyři léta prožíval. Přeji Vašemu panu otci brzké uzdravení
Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobrý den,

moc děkuji za Vaši odpověď. Budu moc ráda když mi napíšete co Vás čekalo a jak jste vše překonal. Taťka na operaci nebyl. Měl ozařování v protonu a nyní hormonální léčbu má jeden rok. Nadále v ní má pokračovat. Bolí ho velmi noha, hlavně v kyčli. Podle výsledků by ale rakovina být rozšířena neměla. Mám o něj strach. Moc bych mu přála aby vše bylo dobré. Moc Vám děkuji a také Vám přeji vše jen dobré...Michala F.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Ne každá bolest nohou znamená rakovinu porstaty

Bolest nohou může být způsobena mnoha různými příčinami, například namožením svalstva dolních končetin anebo žilními problémy, typicky křečovými žílami. Obvykle o souvislosti karcinomu prostaty a bolesti nohou lidé nevědí. Průzkum ale prokázal, že až 40% nemocných mužů s karcinomem prostaty má bolest v noze.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Které lázně by jste mi doporučili po onkologické léčbě prostaty - protonové ozařování. děkuji Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den chtěl bych se zeptat zda jsou lázně BĚLOHRAD též vhodné po onkologické léčbě prostaty děkuji Pavel

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty lázně

Rakovina prostaty aneb tichá nemoc

Říká se jí tichá nemoc, ale mělo by se o ní mluvit spíše hodně hlasitě. Je třetí nejčastější příčinou úmrtí mužů. Rakovinou prostaty je dnes u nás postiženo na 35 tisíc mužů. Rakovina prostaty je v západním světě druhým nejčastějším nádorem. Každý rok lékaři v Evropě odhalí 382 000 nových případů. V Česku na toto onemocnění ročně umírá kolem 1 350 mužů. Indikátorem onemocnění prostaty je prostatický specifický antigen PSA, jehož zvýšené hodnoty v krevním rozboru naznačují přítomnost nádoru prostaty. Prostatický specifický antigen PSA byl objeven teprve v sedmdesátých letech minulého století a představuje obrovský pokrok v léčbě, protože umožňuje identifikovat nádor prostaty z odběru krve ještě v době, kdy postižený obvykle vůbec netuší, že ve svém těle nádor prostaty vůbec má. Tím je možné zahájit včas léčbu a zvýšit tak i pravděpodobnost úplného uzdravení.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PROSTATY LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Které lázně by jste mi doporučili po onkologické léčbě prostaty - protonové ozařování. děkuji Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde je seznam lázní vhodných po onkologické léčbě:
- Františkovy Lázně
- Luhačovice
- Karlova Studánka
- Poděbrady
- Mariánské Lázně

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty lázně

Kdy si dát na rakovinu prostaty pozor?

Rakovina prostaty je jako každá jiná rakovina nevyzpytatelná. Typickou ohroženou skupinou jsou muži ve věku od 50 let a se zvyšujícím se věkem se riziko onemocnění zvyšuje. Největším problémem, na který si lékaři stěžují, je fakt, že postižení přicházejí k lékaři pozdě. Díky tomu pak většina z nich přežívá svou operaci jen o několik málo let. „Muži se často stydí hovořit s lékařem o problémech s bolestivou prostatou při ejakulaci nebo při močení a snaží se problém bagatelizovat a raději se ho naučí ignorovat, než aby se svěřili a nechali se léčit.“, říkají oslovení lékaři. Je tedy nezbytné, aby každý muž po padesátce měl svého urologa a jednou do roka si od něho nechal udělat vyšetření prostaty, ať je bolestivá či nikoliv.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Protonová léčba

Pokud vám byla diagnostikována rakovina prostaty, máte na rozdíl od zahraničních pacientů výhodu – můžete si při výběru léčebné metody zvolit protonovou terapii. V ČR je protonová léčba k dispozici v moderním a světově respektovaném Protonovém centru.

Celková šance na vyléčení rakoviny prostaty závisí především na tom, v jakém stadiu bylo onemocnění zjištěno. Jestliže se rakovinu prostaty podaří odhalit brzy, tedy již v časném stadiu, umožňuje protonová terapie vyléčit až 99 % pacientů. Protonová léčba je ambulantní, není potřeba hospitalizace jako v případě operace, a navíc jsou minimalizována rizika vzniku nežádoucích účinků léčby.

Protonová léčba trvá pouhých 5 dní u časného stadia (na ozařování se dochází obden) nebo 21 pracovních dní u pokročilého stadia.

Zdroj: Rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi DÁ SE LÉČIT RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Nedomová.

Dobrý den, můj bratr 75 let má obavy,že s prostatou není něco v pořádku-dne 9.června jde teprve na urologii,kde bude vědět více. Má strach z toho nejhoršího. V případě protonové léčby jsme samoplátci !

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dá se léčit rakovina prostaty

Upozornění při bolesti nohou u mužů:

Bolesti nohou bez zjevné příčiny by neměly být u mužů ignorovány. Pokud se objeví bolest nohou bez zjevné příčiny anebo se taková bolest opakuje, tak by měl být tento stav vždy zcela vážně konzultován s lékařem a minimálně by mělo být provedeno preventivní vyšetření prostaty a krve.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Video návod na masáž prostaty

Zde se můžete podívat na videonahrávku masáže prostaty.

Zdroj: Masáž prostaty

Mariánské Lázně

Město Mariánské Lázně dnes žije především z lázeňství a turistického ruchu. Městečko je obklopeno přírodou, a tak nabízí zejména čerstvý vzduch. Procedury v Mariánských Lázních se dělí na léčebné, wellness, inhalační, hydroterapeutické a cvičební.

Zdroj: Rakovina prostaty lázně

Pomůcky na masáž prostaty

Při masáži prostaty se klasicky se používá prst, lubrikační gely a speciální sexuální pomůcky:

Vibrátor Rocks-Off Rude Boy černý: je tvarovaný pro současné dráždění mužské prostaty (G-bodu) a varlat.

Dildo Nexus Glide: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a anální hráze.

Vibrátor Nexus Max 5: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a varlat.

Zdroj: Masáž prostaty

Rakovina prostaty podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že karcinom prostaty (nebo také rakovina prostaty) je v Evropě druhý nejčastější zhoubný nádor u mužů a třetí nejčastější příčina úmrtí mužů na maligní nádor. Postihuje muže staršího věku (nejčastěji kolem 70 let) a často probíhá bezpříznakově nebo jsou jeho příznaky zpočátku mírné a pacient jim nevěnuje pozornost (potíže při močení a podobně). Je-li objeven včas, má dobrou prognózu, v pokročilých stadiích metastazuje zvláště do kostí. V roce 2000 byl výskyt karcinomu prostaty v České republice 54,4 na 100 000 mužů.

Příčina rakoviny je nejistá, někdy může jít o virovou nákazu, kterou způsobuje lidský papilomavirus (HPV způsobující také rakovinu u dělohy žen a detekovaný i u rakoviny konečníku a penisu) spolu s EBV nebo o herpes simplex virus (HSV). Podstatnými faktory jsou také věk, obezita a dědičnost. Jako indikátor onemocnění slouží hodnota takzvaného prostatického specifického antigenu, který byl objeven americkým patologem Richardem J. Ablinem v roce 1970. Velice dobré výsledky přináší dle vědců léčba látkou zvanou abirateron, jež je známa pod komerčním názvem Zytiga.[1]

Zdroj: Rakovina prostaty

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP