Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PRASKÁNÍ ŽIL U SKLEROTIZACE

OBSAH

Léky na praskání žilek

Lék ascorutin v sobě přináší společné působení vitamínu C a rutinu. Obě tyto látky blahodárně působí na cévy a omezují jejich prosakování. Ascorutin má přímý vliv na metličkové žilky, které po jeho užívání sníží svoji viditelnost. Lék ascorutin je volně k dostání v lékárnách. Nejlevnější cena ascorutinu je tady: Ascorutin cena.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Diskuze

V diskuzi MAST PROTI METLIČKOVÝM ŽILKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suri.

No a kde je teda uvedeno, že je to na metličkové žilky? Viděla jsem nohy některých lidí, co celý život v práci stáli, pokud nemají velké vystouplé křečáky, mají nohy celé obalené metličkovými fialovými žilkami. Jak jim pomoct netuším. Skořice má tu vlastnost, že prohřívá tkáň, jestli to je ale účinné i na mizení metličkových žilek, nevím. Už jsem se taky dověděla, že lžíce skořice se nedá polknout neb všechny sliny absorbuje. Zřejmě na sebe váže tekutiny. Možná to souvisí nějak i s těmi ledvinami. Přesto bych řekla, že tu není žádné pořádné léčivo na ty žilky, na to, že to má každý druhý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Čau Suri, mast ze skořice metličkové žilky ani křečové žíly neléčí! Jediná metoda, kterou se dají křečové žíly a metličkové žilky spolehlivě zlikvidovat najednou, při jedné maximálně dvou návštěvách u lékaře, se nazývá metoda komplexní sklerotizace. Po tomto výkonu není nutná pracovní neschopnost, nevznikají žádné jizvy, zákrok je nebolestivý a časově nenáročný, trvá přibližně 1 hodinu a dá se zvládnout i v průběhu pracovního dne. Pro úspěšné dokončení komplexní sklerotizace, aby zcela zmizely křečové žíly a metličkové žilky, musí pacient nosit kompresní punčochy po dobu 2 až 6 týdnů od zákroku. Metoda komplexní sklerotizace odstraní najednou jak velké křečové žíly tak i malé metličkové žilky. Zákrok se provádí po celý rok, kromě letních měsíců. Metoda komplexní sklerotizace se dělá v rámci estetické chirurgie a bližší info, cena a průběh zákroku se dá najít zde: www.sklerotizace.cz/…

Zdroj: diskuze Mast proti metličkovým žilkám

Jak odstranit metličkové žilky

Odstranění metličkových žilek je možné například pomocí laseru. Paprsek laseru prochází kůží a jeho energie je pohlcována v cílové struktuře, v tomto případě v rozšířené cévce. Ta je destruována, aniž by přitom došlo k poškození okolní tkáně. Léčba laserem probíhá někdy i v několika etapách v intervalu 3–4 týdny, což závisí na rozsahu změn. Komplikací výkonu mohou být pigmentové změny v místě zákroku, které jsou naštěstí jen přechodného rázu a obvykle maximálně po 14 dnech vymizí. Ve srovnání s jinými užívanými metodami je toto riziko však podstatně menší. Navíc léčba laserem nepředstavuje bolestivý výkon. Na přání klienta je nadto možné použít povrchové znecitlivění gelem.

Sklerotizace metličkových žilek je časově nenáročnou a klienta nezatěžující metodou. Sklerotizace je rychlá a nebolestná metoda jak zneviditelnit metličkové žilky na nohou. Jde o ambulantní zákrok, který nevyžaduje pracovní neschopenku. Funguje to jednoduše: tělu se podá nitrožilně sklerotizační roztok a následujících 24 hodin je noha zabalena ve speciální bandáži. Celý proces způsobí, že se žilky v podstatě zalepí. Sklerotizace žilek také vhodně doplňuje předcházející operaci křečových žil. Pacientům se doporučuje pro dosažení lepšího efektu opakovat sklerotizaci alespoň 2krát. Před první sklerotizací je třeba nejprve vyšetřit povrchový žilní systém. Sklerotizaci žilek není vhodné provádět u žen v prvotním či naopak hodně pokročilém stadiu těhotenství. V řádu několika týdnů se doporučuje nošení kompresních elastických punčoch.

Zdroj: Metličkové žilky

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ KMENŮ U ŠVESTEK A SLÍV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Na dozrávajícím kmenu švestky a slívy mám popraskaný kmen mladého stromku jako když ho pořežu nožem.Prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

prosím o radu jak zabránit ,praskání kůry kmenů švestek a jabloní

Zdroj: diskuze Praskání kmenů u švestek a slív

Praskání rajčat

Praskání rajčat, které se projevuje prasknutím slupky plodu poblíž stopky, často ve tvaru kroužku, způsobuje podle některých pěstitelů nadměrný přísun vody. Po zálivce buněčná stěna nevydrží napětí vyvolané náhlým přísunem vody a praskne. Podle jiných praskání plodů rajčat nezpůsobuje nadbytek vláhy, ale nepravidelná závlaha, kdy po suchu přijde větší množství vody, což se může stát i u plodů, které jsou k ránu hodně oroseny. Někdo uvádí, že rajčata praskají po přehnojení dusíkem.

Prevencí je nenechat vyschnout půdu kolem rostliny. Zalévejte pravidelně, nejlépe brzy ráno a potom až večer. Pěstují-li se rajčata ve skleníku, pak je důležité větrání. Při praskání plodů může nezřídka dojít k napadení rostlin nejrůznějšími houbovými chorobami, puklina totiž působí jako vstupní branka infekce. Takové plody proto co nejdříve z rostliny odstraňte. Nejméně problémů mívají pěstitelé, kteří pěstují rostliny pod střechou v nádobách nebo ve skleníku a dbají na správnou péči. Také velmi záleží na druhu rajčat. Pěstitelé doporučují například odrůdy Money Maker, Torino, Tipo, Parto a Strillo.

Na těchto fotografiích si můžete prohlédnout, jak vypadají popraskané plody rajčat: praskání rajčat foto.

Zdroj: Choroby rajčat

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA PRASKÁNÍ CÉVEK NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Báňarova.

Chtěla jsem se zeptat co mám jíst a co koupit v lékárně na praskání cévek.
Dělá se to opakovaně.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto určit co přesně vám pomůže, neboť je třeba vidět, jak vypadají příznaky a jaký je váš celkový zdravotní stav. To vše může jednoduše provést a určit váš praktický lékař, za kterým byste se měla vypravit, pokud chcete s těmito projevy něco dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak na praskání cévek na nohách

Popraskané koutky úst foto

Fotografie, na kterých jsou vidět popraskané a zanícené koutky úst, jsou vidět tady popraskané koutky úst.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ KMENŮ U ŠVESTEK A SLÍV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Na dozrávajícím kmenu švestky a slívy mám popraskaný kmen mladého stromku jako když ho pořežu nožem.Prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Laďa.

Na kmeni stromu švestky,slív,jabloní jsou rýhy jako když to pořežu nožem.Pocelėm obvodu kmenů.Prosím poraďte co mám udělat.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Praskání kmenů u švestek a slív

Hlavní příčiny popraskaných koutků úst

Popraskané a zanícené koutky úst se nejčastěji objevují u dětí a mladých dospělých, kteří slintají během spánku anebo mají ortodontická rovnátka. U starších dospělých zase proces stárnutí způsobuje kožní vrásky na rtech s povrchními nebo i hlubokými linkami, které sahají od úst až dolů k bradě. Do těchto vrásek na rtech se kapilárním efektem dostávají sliny z úst a vrásky na rtech pak trpí podobně, jako koutky. Popraskané a zanícené koutky mohou být více zřejmé v zimě, kdy je chladnější počasí a sušší vzduch. Praskání koutků úst a následné jejich olizování pro udržení jejich vlhkosti, vytváří půdu pro infekce. Jakmile jsou koutky úst popraskané nebo prasklé, tak nahromaděné sliny mohou zapříčinit vznik kvasinkové infekce. Nejběžnější kvasinkovou infekci doprovázející popraskané koutky způsobuje candida albicans.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Diskuze

V diskuzi PRASKANI ZILEK NA BRADE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladan pivoda.

Prosim o zaslani nejake rady na praskani zilek na brade Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Užívat doplněk stravy Ascorutin, který zpevňuje žilní stěny a bradu nechat zarůst vousy. Udržovaný plnovous je dnes v módě a plně zakryje případné již vzniklé fialové metličky.

Zdroj: diskuze Praskani zilek na brade

Příčiny

Jedná se o záležitost celého organismu, a proto je důležitá takzvaná holistická léčba. Základem je vždy hledat prvotní příčinu. Praskání žilek může způsobovat histamin, stres, onkologické onemocnění, vysoký krevní tlak. Příčin může být velké množství, je třeba podrobnější vyšetření. Může se jednat i o nedostatek vitaminu C, ale to je extrémně vzácné. Pravděpodobnější je, že příčinou je váznoucí odtok krve nebo lymfy, tedy srdeční selhávání, záněty lymfatických uzlin nebo nedostatek pohybu.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ ŽILKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aja.

Dobrý den,mužou prosím Vás ustní vody,konkrétně fialová listerine,za popraskané žilky na tvářích.Děkuji za odpověd!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Ústní voda nemá vliv na popraskané žilky v obličeji. Praskání žilek je způsobené nízkou elasticitou cév, která je ovlivněna buď dědičností anebo věkem. Krev se z drobných cév vylije a už nevstřebá, což způsobuje fleky. Odstranění je možné například laserovou terapií, ale předcházet praskání cév lze posilováním jejich stěn.

Hezký den,
Zdraví-léčba.cz

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v obličeji

Profesionální metody léčby metličkových žilek

Díky nejnovější laserové technice je možné rušivé žilky léčit cíleně, minimálně bolestivě a jen s minimem vedlejších účinků. Už delší dobu je úspěšná léčba pulzujícím barevným laserem. Nevýhodou je, že se může vytvořit hrubý povrch, modřina nebo otok, které se obvykle po týdnu zhojí. Mnoho dermatologů a kosmetiček proto pracuje s fotodermickým bleskem. Tato metoda je bezbolestná a mohou se s její pomocí ošetřovat i větší plochy během jednoho sezení.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ ŽILEK V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

dobrý den, potřebovala bych poradi je mi 51let a začínají mi praskat žilky v obličeji.Myslím si ,že to v rodině nemame.Prosím poraďte mi děkuji mnohokrát Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti praskání žilek je potřeba vyléčit propouštění krve zkrz slabou žilní stěnu. Toho lze dosáhnout zhoustuním krve, pomocí vitamínu K, který je obsažen ve všech zelených zeleninách a nebo také v řase chlorela. Hustá krev se nebude tolik rozlévat v okolí vlásečnicových žilek a omezí se tak tvorba metliček. A dále se postarat o to, aby zesílila cévní stěna. K tomu účelu slouží lék Ascorutin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskání žilek v obličeji

Další příčiny popraskaných koutků

  • Stomatitida je zánět tkání pod zubní protézou. Pokud zubní protézy nejsou pravidelně vyjmuty a vyčištěny, tak se může rozvíjet chronická kvasinková infekce, které může postihnout i koutky úst.
  • Nedostatek zubů, zejména těch zadních zubů, které podporují obličej, tváře a rty, může vést ke kousnutí s následným vytvořením trhlin nebo popraskání v koutcích úst.
  • Výživové nedostatky, jako je například anémie z nedostatku železa anebo nedostatek vitaminu B.
  • Náhlá zvýšená konzumace alkoholu taktéž způsobí popraskání koutků.
  • Diabetes a rakovina také vedou ke změnám v oblasti ústní sliznice.


Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Léčba popraskaných koutků úst

Nejúčinnějším lékem na popraskané koutky je udržet je suché a vláčné. Pokud jsou popraskané koutky doprovázeny i kvasinkovou infekcí, která se projevuje moučnými usazeninami v koutcích, tak je vhodné použít antimykotické masti například Clotrimazol mast. Vhodná je také zinková pasta anebo pro udržení vláčnosti rtů lékařská vazelína.

Jestliže jsou popraskané koutky úst způsobeny infekcí v ústech, tak i po jejich vyléčení bude probíhat častá recidiva, dokud se nevyléčí primární příčina, například stomatitida pod protézami. Ta se nejlépe vyléčí pomocí výplachů chlorhexidinem. V chlohexidinu můžeme nechat přes noc také vyčistit zubní protézu.

Pokud jsou popraskané koutky způsobeny přemírou alkoholu nebo nedostatkem vitamínů B, tak je velice účinným pomocníkem lék riboflavin, což je vitamín B2.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ KMENŮ U ŠVESTEK A SLÍV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Na dozrávajícím kmenu švestky a slívy mám popraskaný kmen mladého stromku jako když ho pořežu nožem.Prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kočka josef.

Dobrý den. Mám dotaz. Jak ošetřit podélně popraskanou kůru na kmeni švestky. Strom je starý 15 let. Stalo se to poprvé. Děkuji za odpověď. Kočka

Zdroj: diskuze Praskání kmenů u švestek a slív

Koxartróza stupně

Podle příčin vzniku můžeme koxartrózu rozdělit na primární, kdy není známá příčina vzniku a uvažuje se o genetických (vrozených) příčinách, a na sekundární, kdy se artrózy kyčelního kloubu rozvíjejí v důsledku jiného onemocnění. Z nemocí dětského věku (preartrotické stavy) mají na rozvoj koxartrózy vliv vývojová dysplazie kyčelního kloubu, morbus Perthes či coxa vara adolescentium, kdy může dojít ke vzniku deformity hlavice, což vede k rozvoji degenerativních změn. V dospělém věku může mít na rozvoj artrózy vliv prodělaný infekční zánět kyčelního kloubu nebo stav po zlomenině v oblasti hlavice kosti stehenní či acetabula (jamky kyčelního kloubu). Na rozvoj koxartrózy má vliv přetěžování v důsledku nadváhy.

Rozdělení koxartrózy stojí na základě radiologického vyšetření, podle něhož rozdělujeme artrózu do 4 stupňů, přičemž 1. stupeň je nejmírnější a 4. nejrozvinutější.

  • Stupeň 1.: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).
  • Stupeň 2.: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.
  • Stupeň 3: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.
  • Stupeň 4.: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: Koxartróza

Diskuze

V diskuzi MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Mam malu holcicku a ma fialovy tecky a krvacani pod kuzi. Chtela by som jse zeptat ci je to smrdelne ji je dve mesice a je v nemocnici na jip ke prosim poradte mi jsem zufala a mam oni strach dekuju .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Panošková.

Jinak beru prášky na cukr----METFORMIN 500 g----na tlak RAMIPRIL ACTAVIS 5 mg

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Maskovací triky se šminkami

Okamžitou pomoc na metličkové žilky a červené fleky poskytuje dekorativní kosmetika. Nejúčinnější jsou kamuflážové makeupy s vysokým podílem pigmentů, pod kterými zmizí každá chybička pleti. Důležité je, aby barva odpovídala vašemu přirozenému tónu. Krycí makeup nanášejte jen bříšky prstů, až se přechody stanou neviditelnými. Výraznější cévky překryjete korekčními pastami. Korekční pasty vydrží krýt popraskané žilky až 16 hodin a nepůsobí jako maska. Účinné látky jako allantoin nebo včelí vosk také pomohou uklidnit podrážděnou pokožku. Jemné zarudnutí nejlépe zakryjete zelenými barevnými korektory. Aby vaše pokožka nevypadala po korekci šedivě, naneste na ni sjednocující emulzi. Jemné zarudnutí decentně překryje i denní krém se samoopalovacím efektem.

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Příčiny popraskaných žilek v oku

Popraskané žilky v očích trápí lidi, kteří dlouhé hodiny pracují u monitorů bez denního světla. Potápění do velké hloubky může rovněž způsobit popraskané žilky v oku. Popraskané žilky v očích jsou i průvodním jevem zánětu oční spojivky. Zánět spojivek se na pohled projevuje zarudlou a zanícenou průhlednou blankou, jíž je pokryta vnitřní strana očních víček. Zarudlé je i bělmo očí. Zánět spojivek může způsobovat alergie. Poměrně častým alergenem je srst hlodavců: morče, oblíbení potkani. Stačí, aby si dítě se zvířetem hrálo, a pak se mimoděk dotklo svého obličeje. Kromě červených očí a zarudlých spojivek provází alergický zánět spojivek většinou i otok víček (oči se zúží do štěrbin).

Praskání žilek v oku způsobuje některým lidem užívání určitých léků, zejména takových, které minimalizují riziko vzniku trombóz.

Pro některé lidi není vhodná korekce oční vady pomocí kontaktních čoček. U citlivějších jedinců mohou čočky způsobit praskání žilek v oku (pálení, svědění, zarudnutí, pocit „písku v očích“).

Krví zbarvené bělmo někdy provází nestřídmou konzumaci alkoholu.

Žilka v oku praskne po nenadálém tlaku. Může to být přímý tlak fyzický, což nastane nejčastěji při nějaké rvačce nebo zápasu, při kontaktním sportu, autonehodě a podobně. Popraskané žilky v očích jsou velmi často doprovodným jevem porodu. Prasklými žilkami trpí někteří lidé i při naprosto banálním zvracení. Žilky v oku praskají rovněž lidem s vysokým krevním tlakem.

Jak vypadají popraskané žilky v oku.

Zdroj: Prasklá žilka v oku

Co zvýrazní popraskané žilky

  • Sauna, parní lázně, horké obklady, tohle všechno podporuje přílišné prokrvení a zvyšuje tak viditelnost všech prasklých žilek na celém těle.
  • Agresivní mýdla a pleťová voda obsahující alkohol nebo produkty obsahující ovocné kyseliny mohou pokožku podráždit a způsobit její zčervenání – přílišné prokrvení.
  • Příliš mnoho slunce zmenšuje pevnost vaziva a cévky, které leží přímo pod pokožkou, se stávají více viditelnými.
  • Velké teplotní výkyvy namáhají jemné žilky a způsobují jejich roztažení a pak následné průsaky.
  • Příliš mastné krémy při péči o pleť, protože se pod nimi hromadí příliš mnoho tepla a to zase podporuje prokrvení.
  • Velmi kořeněná jídla a alkohol jemné žilky vyburcuje k roztažení a tím dojde k jejich zviditelnění.
  • Při kouření nikotin zase naopak zužuje jemné krevní žilky a krev jimi nemůže protékat a dochází k lokálnímu zvýšení krevního tlaku v jemných cévkách, které pak snadněji praskají.

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Krémy na rozšířené cévky a proti červenání 

Doposud neexistovala žádná opravdová pomoc z kelímku. Ale po dlouholetém bádání vyvinuli výzkumníci z kosmetických firem nové receptury, které zarudnutí a rozšířené cévky zjemňují. Nejnovější objevy hovoří o zklidňujícím extraktu z lékořice. Extrakt z lékořice neutralizuje substance, které dráždí pokožku a způsobují zčervenání a změny struktury cévek. Další účinné produkty se opírají o sílu vitamínu B3, který zabraňuje uvolňování látek podporujících podráždění, například histamin. Dále je také v krémech využíváno síly výjimečně dobře snášeného vitamínu CG, který stimuluje produkci kolagenu a posiluje tak tkáň. Také krémy s vysokou dávkou vitamínu K opravují poškozené krevní cévy, čímž se postupně ztrácí i zarudnutí a metličkové žilky mizí. K posílení ochrany cév najdete také účinné krémy s rostlinnými extrakty z lískových lístků, z listnatce a z borůvek, které posilují stěny cév a zlepšují mikrocirkulaci krve. Dalším pomocníkem je extrakt z mořského bahna, který by měl posílit tenkou pokožku. Zelený čaj a vitamin E zlepšují odolnost pokožky a rostlinné enzymy utišují zarudnutí.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Kolagen a jeho účinky


Dalo by se říci, že hydrolyzovaný kolagen je bílkovina krásy, protože tělu v tomto směru poskytuje velké výhody. Obvzláště při společném působení kolagenu, elastinu, keratinu a vitamínu C, poskytuje základní výživu vlasům, řasám, nehtům a kůži. Kolagen je významným pomocníkem v anti-agingu, tedy v oboru zabývajícím se oddálením stáří.
 

Hlavní účinky kolagenu

Kolagen vrátí mládí. 

Jedním z hlavních pilířů mládí a mladého vzhledu je právě kolagen. Ten ovšem postupem času prohrává boj s věkem a naše atraktivita je tatam. Tělo ztrácí sílu, krásu, jas i tón. Do několika měsíců při pravidelném a dlouhodobém doplňování nového kolagenu tyto příznaky zmizí.

Hydrolyzovaný syrovátkový protein je hlavní živinou pro pěknou kůži!

Pokud bychom omezili zcela nebo z části příjem kolagenu ve stravě, tak by se časem naše pokožka úplně rozpadla. Kolagen je bílkovina, která pokožce zajišťuje hladkost a pevnost. Kolagen na sebe také váže vodu, čímž se pokožka hydratuje a pleť pak vypadá hladká a sametová. Kolagen v pokožce pomáhá obnovovat buňky a regenerovat tkáň. Kolagen tak rozjasňuje pleť a zajišťuje jí novou nezbytnou výživu.

Kolagen zpomaluje stárnutí tím, že omezuje vrásky.

První příznakem nedostatku kolagenu v kůži jsou vrásky. Nejdříve se vrásky objeví kolem očí, pak na krku a také na dekoltu. Vrásky jsou způsobeny fyzikálně-chemickými změnami spojenými se stárnutím kůže. Tím jak plyne čas, pokožka postupně přichází o tři důležité stavební prvky:

  • Kolagen je vlákno z bílkoviny, které dává kůži pevnost.
  • Elastin je zodpovědný za pružnost pokožky.
  • Glykosaminoglykan, který v pokožce zadržuje vodu a udržuje ji vláčnou. 

Tyto ztráty v pokožce významně podpoří přímé slunce, kouř a znečištěné ovzduší, ale také i šňupací tabák může tento proces urychlit. Hydrolyzovaný kolagen dává pokožce možnost vybudovat si s jeho pomocí novou pletivovou strukturu a tím pomáhá kůži, aby byla odolnější, čímž mizí tyto otravné vrásky. 
 

Kolagen dokáže odstranit kožní skvrny!

Pigmentové skvrny, jako jsou pihy, melasma, stařecké skvrny a hnědé skvrny po slunění, jsou častými kožními problémy, které jsou podpořeny intenzivní expozicí UV záření. Melanin pod slunečním zářením výrazně hnědne. Hnědý melanin je nerovnoměrně rozložen v buňkách epidermis, což má za následek vznik nepravidelných tmavých skvrn, kterým říkáme obecně pigmentové skvrny. Kolagen společně s vitamínem C se doporučuje díky jeho schopnosti stimulovat aktivitu melanocytů. To znamená, že takto kolagen pomůže melaninu se v kůži lépe a vyváženě rozprostřít, čímž se sníží rozvoj nových pigmentových skvrn. Doplnění kolagenu má v tomto případě přínos v čerstvějším vzhledu pleti a dokonce ovlivní i její celistvý barevný tón více do hněda.
 

Kolagen ovládá jas pokožky!

Kolagen propůjčuje pokožce atraktivnější barevný tón a jas. Mimo řízení pigmentace kůže kolagen také udržuje v pokožce adekvátní průtok krve a ta pak odráží přírodní světlo, což propůjčuje pleti zářivý a hladký zdravý vzhled podobný slupce, kterou má broskev. Hladká a hydratovaná pokožka také odráží více světla, než hrubá a suchá kůže.

Kolagen omezuje problémy s akné!

Ve většině případů akné obvykle postihuje obličej a krk anebo se také objevuje na zádech, což vede k nepohodlí a k dalším typickým příznakům a následkům tohoto onemocnění kůže, jako jsou například červené pupínky, či jizvy po akné. Kolagen omezuje tvorbu akné tím, že omezuje vznik samotné mazové obstrukce. Když pokožkou nemůže dobře odtékat kožní maz, tak se hromadí v pórech a stává se semeništěm bakterií. Při dostatku kolagenu v pokožce jsou póry dobře strukturovány a jsou průchozí, nejsou v nich žádné růstové vady a kožní maz tak přes ně volně proudí ven. K tomu ještě dostatek kolagenu také podporuje regeneraci tkání, čímž po akné nevznikají tolik výrazné jizvy.  

Kolagen je prospěšný při léčbě popálenin!

Při vážných popáleninách bývá zasažena část kůže, která obsahuje receptory bolesti a hmatu. Kolagen v tomto případě pomáhá svými vlastnostmi při regeneraci takto poničené kůže a umožňuje rychlejší navrácení správné činnosti smyslových receptorů. Kolagen také pomáhá zlepšit vzhled hojící se popálené kůže.

Kolagen pomáhá odstranit nebo omezit strie!

Strie jsou jizvy, které se tvoří, když se kůže dlouhodobě příliš natáhne, čímž se potrhá její pružná síť (membrána v dermis), která je odpovědná za pružnost pokožky. Strie jsou červené nebo bílé linky, které se objevují na kůži, a jsou důsledkem nadměrného roztahování. Strie ale také můžou mít i opačnou příčinu, kdy je kůže moc, což způsobí zlom v tkáních a tím pak vznikají strie na prsou, hýždích, stehnech a na břiše. Mezi hlavní příčiny vzniku strií patří náhlé změny v hmotnosti a také hormonální změny, které se mohou objevit v průběhu puberty, těhotenství anebo přechodu (menopausa). Strie vznikají také v těhotenství v druhém a třetím trimestru. Kolagen se zde uplatňuje při opravě natržených struktur kůže a zabraňuje odbourávání kolagenních vláken, čímž nevznikají tak patrné linie kožních poruch.

Kolagen napravuje ochablost těla!

Povadlá kůže je následkem degradace vláken, které tvoří kůži, tedy kolagen a elastin. To se projeví zejména na místech, kde je pokožka hladká a vystlaná podkožním tukem. Zde se pak při hubnutí nebo spalování těchto tuků a při nedostatku kolagenu může objevit všem známá celulitida, aneb pomerančová kůže. Kolagen zde může jako lepidlo držet kožní buňky pohromadě a může tak navrátit zpět kůži její pevnou strukturu.
 

Kolagen pomáhá zmírnit projevy lupénky a jiných dermatitid!

Lupénka je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které není nakažlivé, ale způsobuje nepěkné léze, které jsou šupinaté, oteklé a často zanícené. Psoriáza kůže je specifická svojí tmavě červenou barvou. Dermatitida je lékařský termín, který může odkazovat na různé kožní problémy, například ekzém nebo vyrážka, otok nebo zarudnutí kůže. Hydratační krémy pomáhají zmírnit dopady sucha a podráždění při psoriáze a kolagen v těchto případech zase pomáhá hydratovat (zvlhčovat) pokožku zevnitř.
 

Kolagen, jako prevence proti bradavicím!

Bradavice je onemocnění způsobené virovou infekcí kůže. Bradavice vznikají snadněji, když je kůže poraněná, protože vir se tak lépe může napojit na oběhový systém. Léčba bradavic probíhá zpravidla rozleptáním infikované kůže žíravinou, nejčastěji je to kyselina mléčná. Nebo se také jako léčba s oblibou používá vypalování bradavic tekutým dusíkem. Ve všech případech se bradavice dá zbavit jen odstraněním infikované kůže, a to její destrukcí nebo vyříznutím, což může být velice nepříjemné a vznikají po tom na kůži malé jizvy. Kolagen v těchto případech aktivuje imunitní systém pokožky a pomáhá pokožce chránit se a zaútočit na infekci. Kolagen pomáhá přirozeně se vyhnout drastické léčbě bradavic.  

Kolagen urychluje hojení ran!

Regenerace tkání začíná zevnitř a postupuje na povrch těla až do úplného uzdravení. Kolagen zde pomáhá zacelit strukturu kůže. V procesu hojení kolagen aktivuje regeneraci pleti a pomáhá ji lépe a rychleji hojit a tím pomáhá zlepšit vzhled vznikajících jizev. Kolagen obnovuje svěžest zraněné hojící se kůže a také pomáhá odstraňovat bakterie nacházející se na spodku rány.
 

Kolagen omezuje vznik metličkových žilek a křečových žil!

Telangiectasias nebo také angioectasias jsou malé rozšířené krevní cévy v blízkosti povrchu kůže nebo sliznice v průměru mezi 0,02 až 1 milimetrem v průměru. Mohou se vyvinout kdekoliv na těle, ale nejčastěji jsou běžně k vidění jako metličkové žilky na tváři kolem nosu, kolem tváře a brady. Dále se také mohou vyvinout na nohou, konkrétně jako varixy na horní části stehna, pod kolenním kloubem, a kolem kotníků. Tyto metličkové cévky jsou nejčastěji fialové. Příčinou vzniku metličkových žilek je tenká kůže, citlivá na změny teplot. Díky nedostatku kolagenu se v těchto místech mohou objevovat malé poškozené prasklé cévy, které změní svoji barvu a opticky vystoupí na povrch kůže. Kolagen vytváří odolnější cévy, posiluje jejich tkáně a brání tak praskání žilek a také v cévách zlepšuje krevní oběh. 
 

Kolagen revitalizuje a prodlužuje řasy 

Dlouhé řasy jsou atraktivnější, ale hlavní význam dlouhých řas je zásadní, protože mimo estetické funkce také dlouhé řasy chrání oči tím, že redukují množství světla a částic, které k oku prostoupí. Velké, silné a dlouhé řasy byly vždy symbolem ženské krásy. Špatná výživa, používání masek a kroucení řas, vede k jejich oslabení, ztrátě hustoty a některé řasy také mohou úplně vypadat. Než řasy dorostou, tak to trvá asi dva měsíce, takže je důležité se o ně starat. Kolagen chrání sílu řas a podporuje růst řas. To umožňuje pak lépe snášet účinky masek nebo jiných nástrojů, protože kolagenem vyživené řasy je mnohem lépe snášejí.
 

Kolagen vyživuje nehty!

Nehty se vyvíjejí v hlubokých kožních záhybech prstů a rukou. Epidermální buňky pod nehtem zajišťují pohyb nehtu nahoru směrem k povrchu kůže. Buňky, které jsou nejblíže ke kořenu nehtu, jsou více vyrovnané a hustě naskládané na sebe. Každá buňka je jako tenká deska, která se hromadí jedna na druhou a tím se pohybuje celý nehet dopředu na okraj prstu. Nehet roste rychlostí 1 milimetr za týden, přičemž na prstech ruky rostou nehty rychleji než na nohou. Také s přibývajícím věkem rostou nehty pomaleji. Kolagen pomáhá nehtům být silnějšími, takže jejich růst je snazší, což vede ke zkvalitnění nehtů. Při dostatku kolagenu se nehet netřepí a neoddělují se jednotlivé buňky. Při dostatku kolagenu se slabý nehet změní na silný, který se jen tak rychle neulomí.

Kolagen zlepšuje vzhled, kvalitu i délku vlasů!

Tím, jak se vlasové buňky množí a vytvářejí keratin, posilují svou strukturu a jsou tlačeny přes povrch pokožky, kde jsou pak patrné jako vlasy nebo řasy či chlupy. Obecně všechna tato vlákna rostou tím, že se v oblasti kořínku stále tvoří nové buňky, které vytlačují buňky předchozí. Aktuální množství kolagenu ovlivňuje strukturu a tloušťku vznikajícího vlákna. Kolagen a keratin se v tomto případě ukázaly jako dvě hlavní látky, které mají přímý vliv na kvalitu a vzhled vlasů, protože vlasům propůjčují lesk, hladkost a odolnost, což jsou charakteristické znaky pro zdravé a krásné vlasy. Kolagen také podporuje rychlejší růst vlasů až o 6%.
 

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP