Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA ZPŮSOBUJE ZMĚNY NA POKOŽCE

OBSAH

Stádia rakoviny jazyka

Jaká jsou stádia rakoviny jazyka?

Stádium rakoviny říká, jak je velká a zda se rozšířila. Pomáhá vašemu lékaři rozhodnout, jakou léčbu zvolit.

Stádium rakoviny závisí na tom:

  • jak daleko rakovina prorostla do místních tkání;
  • zda se rozšířila do blízkých lymfatických uzlin;
  • zda se rozšířila do jiné části těla.

Stádia rakoviny jazyka

  • Raná fáze
    Časná rakovina znamená, že rakovina jazyka je menší než 4 cm a nachází se na jazyku.
  • Lokálně pokročilá a pokročilá rakovina
    Lokálně pokročilá rakovina znamená, že rakovina na jazyku je větší než 4 cm. Nebo vyrostla mimo jazyk do blízké tkáně nebo lymfatických uzlin. Pokročilá znamená, že se rozšířila do dalších částí těla.

Lékaři používají různé hodnotící systémy. Hodnotící systém závisí na tom, kde rakovina jazyka začíná:

  1. Rakovina jazyka, která začíná v předních dvou třetinách jazyka (orální jazyk), je ve stádiu rakoviny úst.
  2. Rakovina jazyka, která začíná v zadní třetině jazyka (kořen jazyka), je ve stádiu rakoviny orofaryngu - ústní částí hrtanu. Nádory orofaryngu se v současné době objevují stále častěji. U mužů se tyto nádory vyskytují až 7 krát častěji než u žen.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Varcholova.

Dobry den,

Mam obavy z flaky pod nehtom- objavil sa nahle, noc pred tym ako sa objavil ma ncht svedel, druhy den sa objavil, mam ho asi 3 tyzdne nez nejake zmeny, poradte co to je?

Dakujem, prajem pekny den.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ještě chvilku počkejte, abyste mohla vypozorovat, jestli se bude ta hnědá skvrna posouvat společně s odrůstajícím nehtem. To se ukáže do tří týdnů. Pokud se bude posouvat, tak je vše v pořádku. Pokud ne, tak bude nutná prohlídka u kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Rizikové faktory

Jaká jsou rizika a příčiny rakoviny jazyka? Neznáme přesné příčiny většiny nádorů hlavy a krku, ale bylo identifikováno několik rizikových faktorů:

  • kouření tabáku (cigarety, doutníky a dýmky);
  • pravidelné pití velkého množství alkoholu;
  • infekce virem nazývaným lidský papilloma virus (HPV), což je typ viru, který infikuje kůži a buňky lemující vnitřek těla. U většiny lidí se infekce sama zlepší a nikdy nebudou vědět, že ji měli. Jedná se o běžný virus, který u většiny lidí nezpůsobuje žádné škody. Ale u některých lidí může virus způsobit změny v ústech a jazyku, které mohou zvýšit riziko rakoviny v této oblasti.

Mít rizikové faktory znamená, že vaše riziko je zvýšené. Neznamená to ale, že se u vás určitě rozvine rakovina.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem PALENÍ NOHOU PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

5 let mám cukrovku 2.typu beru prášky Metformin 3x denně. Už asi měsíc trpím pocity horka v levém lýtku. Trvá to pár minut ale vrací se to po celý den. Na lýtku nejsou vidět žádné povrchvé změny a ani mě nebolí nohy. Přesto jsou tyto pocity docela nepříjemné. Nejsem si jist, co to způsobuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to bude diabetická neuropatie dolní končetiny. Zajděte za svým diabetologem a řekněte mu o svých nových nepříjemných pocitech v nohou. Diabetolog bude nejlépe vědět, jak tuto situaci ve vašem případě řešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Palení nohou při cukrovce

Rakovina děložního čípku u mužů

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější typy onkologických onemocnění u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přes 1 000 nových případů, lékaři proto doporučují očkování. Vakcína totiž stimuluje vznik protilátek proti papilomaviru, který vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku. Očkování by měli kromě žen podstupovat i muži, podle lékařů jsou totiž oni hlavními přenašeči.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Poradna

V naší poradně s názvem HELICOBAKTER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,od září 2016 mě zlobí žaludek,jako když tam mám kámen a takový divný pocit jako plnosti,chvíli jsem si myslela,že je to stresem,který jsem poslední dobou měla dosti..navštívila jsem tedy OL,který mi napsal algifen,po 14 dnech se nic nezlepšilo,vždy to na pár dní ustoupilo a pak se to zase vrátilo,Lékař mě tedy poslal na gastrologii,kde jsembyla koncem ledna,při vyšetření sondou bylo vše v pořádku,byly odevrány vzorky,po 14 dnech přišli výseldky,že mám velký nález helicobakterie.
Dostala jsem tedy torjkombinaci léku helicid+ dvoje antibiotika,dnes jsem je dobrala,opět mám divný pocit v žaludku,za měsíc jdu znovu na gastro na kontrolu,myslíte,že je možné aby se helicobterie nepřeléčila? a co se děje pak,kdyby mi při kontrole zjistili,že se nezahubil,dávají se znovu antibiotika nebo jak se pokračuje v léčbě?jsem z toho docela vyplašená,předem děkuji moc za vaší odpověd,šárka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte být trpělivá. Helicobakter pylori způsobuje změny na sliznici žaludku a ty se nespraví hned po zničení helicobaktera. Nyní v klidu vyčkejte na test přítomnosti helicobakter pylori. Snažte se několik měsíců vyhýbat stresu, nekuřte a nepijte kávu ani alkohol. Užívejte probiotika společně s Omeprazolem. Jídla jezte jen malá a častěji během dne. Zůstaňte nadále v pravidelném kontaktu s lékařem na gastroenterologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Dobrý den,

už pár týdnů mám pod nehtem v dolní části a v rohu tmavý stín, jakoby modřinu. Zdá se mi, že je stále tmavší a že ji i cítím, jako by mě tam něco těžilo nebo bolelo. Umíte mi říct, o co jde? Může to být melanom? Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie se nejedná o melanom. Příčinou je mechanické namáhání nehtu, které způsobuje toto zabarvení. Vyřešíte to výměnou bot, kde bude dostatek místa pro palec a ostatní prsty. Vyměňte své boty za boty o číslo větší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Věk

Kolorektální karcinom většinou vzniká ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani pacienti v mladém věku. Rakovina konečníku ve 20 letech je naštěstí jen výjimečným případem.

Zdroj: Rakovina konečníku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,

moc Vás prosím o radu. Taťka 63 let má rakovinu prostaty. Bohužel ve stadiu T3b N1 M0, PSA 18,2, středně diferencovaný karcinom. Nyní má 3 měsíce hormonální léčbu. PSA kleslo na 0,57. Je v dobré kondici a nemá jiné zdravotní potíže. Vysoké PSA bylo zjištěno náhodně z krve. Prosím o radu jak pomoci. Operace mu nebyla nabídnuta z důvodu napadení uzlin. Nyní by mě podstoupit ozařování v protonovém centru s dále užívat hormonální léčbu. Myslíte, že je to dobrá volba.
Je zde šance na vyléčení? Případně jak dlouhé může být prodloužení života?
Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď a Váš čas.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Michaela F.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobrý den,

táta měl také 21 ozáření. Každý pracovní den kromě víkendů.
Vše proběhlo dobře. Jednou mu ozařovací plán změnili a to je prý běžné. V těle se dějí změny ( nádor se může asi snad i zmenšit ). Dnes má poslední ozařování a nemá žádné zdravotní potíže. Je mu dobře. Před ozařováním měl 6 měsíců hormonální léčbu( jednou za 3 měsíce injekce) a nyní bude pokračovat v hormonální léčbě pro již pokročilý nádor. I tak doufám, že vše dobře dopadne a Vám to také přeji. Zdraví je opravdu to nejdůležitější v životě. S pozdravem Michaela F.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Jak vypadá rakovina kůže

Rakovina kůže je nejčastěji hlášeným nádorovým onemocněním, přesto však mají jen malý podíl na úmrtích na zhoubný nádor. Je to proto, že rostou pomalu a jsou většinou dobře léčitelné. Mezi dva nejčastější typy kožních nádorů patří bazocelulární karcinom a dlaždicobuněčný karcinom / rakovina kůže. Bazocelulární karcinomy (bazaliomy) jsou zřídka smrtelné, ale pokud se neléčí, mohou vytvořit znetvoření. Dlaždicobuněčné karcinomy jsou již nebezpečnější, přesto lze většinu z nich zcela vyléčit.

Rakovina kůže vypadá jako piha nezvyklého vzhledu, bradavice, mateřské znaménko či jiný nenadále vzniklý útvar. Proto by lidé neměli případné změny na kůži a sliznicích zanedbávat. Rovněž kůže, která je příliš vystavená slunečnímu svitu, obsahuje až 10x více mutací genů, jež vytvářejí příznivé prostředí pro vznik rakoviny kůže. Často tyto příznaky podceňujeme. Je proto nutné chodit na preventivní prohlídky alespoň co dva roky. Kožní lékař nám znaménka prohlédne a zjistí, které z nich by mohlo být nebezpečné a pod speciálním přístrojem ověří, jak vypadá. Rakovina kůže přichází tiše a bezbolestně, následky pozdního odhalení bývají často fatální. Proto znova zdůrazňujeme nutnost dodržovat pravidelné preventivní prohlídky u kožního lékaře. Samozřejmostí je sledovat znaménka na svém těle a při jakýchkoli nejasnostech se obrátit na lékaře.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ PLEŤ Z NEDOSTATKU ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melania.

Neviete prosím, či možem mať červenú pleť z nedostatku železa? Jedná sa hlavne pred menzesom. Ď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nedostatek železa způsobuje naopak vybledlou pleť, takže u vás bude příčina asi v menstruaci. V období blížící se menstruace má mnoho žen problémy s pletí. U některých se objevuje akné, u jiných zas podráždění na pokožce, suchost pleti a u vás zas červenání pleti. Jestli vás to moc obtěžuje, tak běžte v době, kdy je to dobře vidět, ke svému gynekologovi a prodiskutujte s ním možnosti zmírnění těchto potíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená pleť z nedostatku železa

Léčba

V léčbě se využívá extirpace, což je vyříznutí postižené tkáně a následné ozařování místa.

Zdroj: Rakovina rtu

Poradna

V naší poradně s názvem SEKVOJ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lea Kafková.

Dobrý den,

potřebovala bych poradit. Asi před 10 lety jsme si koupili sekvoj, kterou jsme zasadili do zahrady na slunné místo. Celou dobu dobře prospíval, až letos v létě začal začalo jehličí od kmene mohutně rezavět a to až do výšky asi 5m od země. Máme strom moc rádi, je to velká okrasa zahrady a neradi bychom o něho přišli.

Děkuji za radu
Lea kafková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Sekvoje jsou náchylné k onemocnění zvané rakovina sekvojí nebo rakovina seiridium. Příčinou jsou houbové patogeny druhu Seiridium. Zde je vidět, jak vypadá rakovina sekvojí: www.google.cz/search…
Tato nemoc způsobuje zachvácéní větví, na kterých všechny listy hnědnou, zatímco okolní větve udržují svůj zelený vzhled. V místech odumírající tkáně se může na kůře objevit výron slizu. Menší stromy mohou v důsledku této nemoci zemřít. Nákaza se šíří větrem a vodou, vývoj onemocnění je povzbuzen v deštivém počasí. Chcete-li překonat rakovinu sekvojí, tak odřízněte a zničte nemocné větve. Vždy sterilizujte své zahradnické nůžky mezi každým řezem, aby se zabránilo šíření nemoci. Neexistuje žádný lék na tuto nemoc, takže rostliny, které trpí extrémní infekcí by měly být odstraněny a zničeny.

Zdroj: diskuze Sekvoj nemoci

Příznaky

V první fázi jde o příznaky lokální, jako je zduření rtu, které nebolí, později může dojít ke krvácení útvaru, mohou být zvětšené (zduřené) krční uzliny, kam mimo jiné může nádor metastazovat.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina rtu.

Zde můžete vidět video s rakovinou rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHA ODLUPUJICI SE KUZE V ZAHYBECH USI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Bezrucova.

Prosim moc o radu. Mam v zahybech usi hodne se odlupujici kuzi. Az strupy. Kdyz je odstranim pokozka mi mokva a pak se to cele znova opakuje. Nejcasteji rano. Nevim si s tim rady. Zkousela jsem to mazat mesickovou masti ale nehoji se to. Moc vas prosim o pomoc. Ke koznimu lekari se s tim stydim jit. Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kožní lékař bude to nejrychlejší řešení, jak se toho zbavit. Na pokožce uší se vám přemnožila nějaká houba, která vám způsobuje tyto krusty. Můžete zkoušet různé volně prodejné mastičky proti plísni, jako Clotrimazol nebo Canesten. Nejrychlejší ale bude, když vám lékař vezme vzorek, který nechá vyšetřit v laboratoři, z čehož zjistí o co jde a může tak zvolit účinou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucha odlupujici se kuze v zahybech usi.

Rizikové faktory vzniku

Nádor rtu se často vyskytuje u osob, které se opakovaně vystavují lokálnímu působení chemických látek v oblasti rtu. Vliv může mít i sluneční záření a jeho UV složka. Onemocnění je častější u kuřáků, obzvláště kuřáků dýmky. Onemocnění je běžnější u mužů (90 % mužů, 10 % žen). Co se týče věku, nejčastěji se vyskytuje mezi 55.–70. rokem. Častokrát je pak rakovina lokalizována na dolním rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franta.

Dobrý den vím že mi to ne doporučíte ale mám tento přípravek 2 roky prošly . Může mi to nějak uškodit. Peníze na jiný nemám. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U prošlého přípravku na regeneraci kloubů Alavis je nebezpečná plíseň. Je-li přítomna poznáte podle změny struktury prášku a změny pachu. Takto zkažený Alavis již nepoužívejte. Pokud jste nádobu skladoval uzavřenou v temnu při stálé pokojové teplotě, neměl by být problém použít Alavis prošlý i po tak dlouhé době.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosím o radu

Rakovina plic ve 20 letech

V posledních letech se mluví o tom, že nových případů rakoviny plic u dvacetiletých lidí, podle odborníků, celkově mírně přibývá, přičemž upozorňují na to, že strmě stoupá křivka jejího výskytu u žen. Rozlišují se čtyři hlavní typy, z nichž je nejnebezpečnější tzv. malobuněčný karcinom plic. Tímto typem nádoru trpí zhruba 20 % mužů a 27 % žen. Průměrná délka přežití je menší než jeden rok. Je to mimo jiné dáno tím, že jednak k rozpoznání nádoru obvykle dojde pozdě a jednak jeho mimořádně agresivním růstem. Když kouříte 20 cigaret denně, za 20 let vám hrozí rakovina plic.

Zdroj: Rakovina plic

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DELOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

VZP už přispívá jen 500,-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel 65jv.

Je to 500,- na jednu dávku. Celkem 1 500,- Kč

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Inkubační doba rakoviny děložního čípku

Nákaza většinou probíhá bez příznaků a po aktivaci imunitního systému se z organismu vyloučí, anebo se projeví jako genitální bradavice či sotva postřehnutelné plošné kožní (slizniční) změny. Inkubační doba od infekce ke klinickým projevům trvá od jednoho do šesti měsíců, následuje aktivní růst chorobných změn a aktivuje se imunitní odpověď. V průměru po devíti měsících se u infikovaných vytváří specifické protilátky. Poté buď imunitní systém infekci odstraní a infekce ustoupí, nebo změny přetrvávají, eventuálně postupují. Při přetrvávající infekci onkogenními typy HPV dochází k zabudování virové DNA do buněčného genomu, což je nutnou, ale nedostačující podmínkou vzniku nádorové buňky. K tomu musí přistoupit další genetické změny – aktivace buněčných onkogenů a inaktivace tumor-supresorových buněčných genů. Na vzniku karcinomu děložního hrdla se tedy kromě HPV účastní další kancerogenní činitelé (nitrosaminy v cigaretovém kouři, dlouhodobá expozice vysokým koncentracím steroidních hormonů, infekce cytomegalovirem, virem Epstein-Barrové, virem herpes simplex typ 2, HIV, chlamydia trachomatis) i jiné rizikové faktory (vyšší počet porodů, časný věk zahájení pohlavního života, poruchy imunitního systému, způsob sexuálního života obou partnerů apod.).

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Prognóza

Prognóza je vcelku dobrá, k vyléčení dojde v poměru 9 : 1, což odpovídá 90 % vyléčených pacientů. Vždy záleží na časném odhalení onemocnění.

Zdroj: Rakovina rtu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP