Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

REAKCE

OBSAH

Alergická reakce

Někteří lidé mohou mít alergickou reakci na produkty s obsahem dehtu. Mezi příznaky takovéto reakce patří vyrážka, kopřivka, potíže s dýcháním, tlak na hrudi, otok na obličeji, kolem úst a podobně. Alergická reakce na dehtový šampon vyžaduje lékařskou pohotovost, protože může vést k životu ohrožující anafylaxi.

Zdroj: Nebezpečí dehtového šamponu

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den, rada bych se zeptala na reakce. Nasadila jsem chlorellu malemu 4 roky jí denně 3. Má alergii na břízu. chlorellu jí 6 dní. Teď se mi 3 dny budí s velkýma otokama očí. které u něj vubec neznam. Může to byt reakce na chlorellu? děkuji Šárka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být i atypická reakce na chlorellu, ale spíše to bude reakce na jarní pyl některého ze stromů. Pomohou vám s tím na alergologii někde ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella a alergie

Příčiny

Těžké alergické reakce projevující se otokem rtů mohou být způsobeny mnoha spouštěči. Nejčastějšími alergeny jsou:

  • mušle;
  • pyly;
  • včelí bodnutí;
  • ořechy;
  • příměsi do potravin;
  • barviva, zejména jódová, která se používají při rentgenu nebo zobrazovacích vyšetřeních;
  • léky proti bolesti (penicilin);
  • transfuzní reakce.

Zdroj: Otok rtu

Co dělat v případě závažné alergické reakce u dětí?

  • Je třeba neprodleně oznámit mimořádnou alergickou událost dětskému lékaři.
  • Při alergickém záchvatu musí dítě ležet rovně, ale se zdviženýma nohama.
  • Při alergických problémech s dýcháním je třeba zvýšit trup dítěte.
  • Pokud se dítě uklidní, tak může být i o samotě.
  • Léky, které jsou předepsaná, tak by měly být podávány.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK ALERGICKÉ REAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den chci se zeptat jestli jsou nejaké alergické reakce na rymovnik dostala jsem sirup pro syna tak se chci zeptat jestli ho může jsou mu dva roky Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše.

dobrý den ....rýmovník je dobrý pro alergiky , co já mám zkušený a od kamarádek vím , po menších dávkách by neměl být problém.

Zdroj: diskuze Rymovnik alergické reakce

Priorix reakce

Stejně jako u všech injekčních vakcín musí být i po aplikaci této vakcíny pro vzácný případ rozvoje anafylaktické reakce okamžitě k dispozici odpovídající lékařská péče a dohled. Před aplikací vakcíny je nutné vyčkat, až se alkohol nebo jiná antiseptika použitá k dezinfekci místa vpichu odpaří z kůže, aby nedošlo k inaktivaci atenuovaných virů obsažených ve vakcíně. Vakcína Priorix nesmí být v žádném případě podána intravaskulárně.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Diskuze

V diskuzi RIMADYL TABLETY PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Když se vyskytnout nežádoucí reakce -nechutenstvi a vysadíme lék, vrátí se pes a jeho chuť do stavu před užíváním? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rimadyl tablety pro psy

Po kterém očkování bývají boule?

Nejčastěji se reakce na očkování v podobě boulí objevuje u psů, kteří byli očkováni polyvalentní vakcínou. Tyto vakcíny obsahují v jedné dávce vakcínu proti více nemocem (vzteklině, psince, parvoviróze, hepatitidě, leptospiróze, lymské). Reakce se velmi často objevuje i u těchto vakcín: Eurican DHPLR, Nobivac DHPL, Merilyn.

Zdroj: Boule u psa po očkování

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobrý den, byl jsem 16 let diabetik 2.stupně. Dnes jsem byl na kontrole a stal se ze mně diabetik 1.stupně. Zítra jsi začínám píchat inzulín. Měl bych něco mněnit na jídelníčku? Mám 172cm a 78 - 80 kg, cvičím,jezdím na kole,nekouřím,nepiju, jím 5x denne. Děkuji mockrát za odpověď. S přáním hezkého dne a pozdravem Jozef Hofierka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dietní opatření přijdou na řadu až podle reakce na píchaný inzulín. Jako dlouholetý diabetik určitě máte svůj glukometr, který právě v tomto přelomovém období bude vaším nejlepším pomocníkem, jak zjistit tyto reakce. Zapisujte si naměřené hodnoty včetně snědeného jídla. S diabetologem pak proberte výsledky a případně upravte skladbu svého jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Alergická reakce

Oteklé rty a kopřivka mohou být jasným příznakem anafylaktického šoku, což je velmi vzácná, ale závažná alergická reakce. Příznaky doprovázející otok rtů během anafylaktického šoku zahrnují následující:

  • obtíže s dýcháním – dochází k otoku průdušnice, což vede k zablokování dýchacích cest;
  • otok jazyka, tváře nebo očních víček;
  • závratě – jsou častou způsobeny sníženou hladinou kyslíku;
  • ztráta vědomí;
  • náhlý pokles tlaku;
  • tachykardie nebo následná bradykardie.

Zdroj: Otok rtu

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA ALERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.


Chci se zeptat ,jestli může po větším požití zázvoru nastat alergická reakce.otok obličeje a svědivé vyrážky. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na alergii

Pomalá reakce zornice

Alkohol má vliv na rychlost stahování a roztahování zornic. Řidič, který požije alkohol, tak nemůže například svůj zrak přizpůsobit rychle se blížícím světlům protijedoucích aut.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE A ORECHY A WURM EX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J. Polasek.

Chtel jsem se zeptat jestli je mozne brat pripravek wurm-ex v pripade ze je clovek silne alervicky na orechy. V popisu se uvadi ze obsahuje vytazek z oresaku kralovskeho, ovsem z listovych pupenu a nikoliv plodu. Dekuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejspíše to problém dělat nebude, ale chce to větší pozornost a v případě alergické reakce informovat ošetřujícího lékaře o tom, že Wurm-Ex užíváte.

Zdroj: diskuze Alergie a orechy a wurm ex

Příznaky alergií u dětí

Alergie u dětí se nejčastěji projevuje jako kopřivka, zarudnutí a pocit necitlivosti. Alergie také způsobuje svědění, bolení břicha a svědění nosu.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Alergie na včely

Je vidět, že máte velmi bohaté zkušenosti s včeličkami, nicméně je špatná vaše domněnka, že když už jste měl padesát žihadel, nebo i více, že to je v pořádku. Bohužel máme zkušenosti, že jsou případy lidí, pro které to sté žihadlo nebo tisící žihadlo může být to opravdu smrtelné a nebezpečné. Tyto reakce jsou tak zvláštní, že po určitou dobu to ten organismu toleruje. Ovšem při nějakém vyčerpání, ať už psychickém či fyzickém, může dojít k takovému zvláštnímu alergickému stavu, kdy organismus zareaguje velmi ošklivou reakcí. To tvrdnutí kůže po propolisu je právě taková atypická alergická reakce.

Zdroj: Alergie na propolis

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Žádný test na svrab neexistuje. Svrab se diagnostikuje podle jeho příznaků a léčí se mastí Infectoscab. Ta svrab spolehlivě zabije a do tří týdnů zmizí příznaky. Pokud příznaky nezmizí po správném použití léku, tak nešlo o svrab.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Smutná.

Děkuji za reakci. Naštěstí tím sama netrpím, jen mě zaráží rozdílná reakce kožních lékařů. Jenže kožní onemocnění je sázka buď a nebo. Děkuji

Zdroj: diskuze Jak poznat svrab

Alergická reakce

Vosí bodnutí může způsobit různě silné alergické reakce.

Slabší alergická reakce příznaky: větší místní otok, než jaký vznikne u jedince bez alergie, někdy se objeví alergická kopřivka. Řeší se lokálními a celkovými antihistaminiky a chlazením postiženého místa.

Astmatický záchvat – příznaky: zkrácený dech, sípavé zvuky při výdechu, zmodrání rtů či konečků prstů. Pokud je postižený astmatik a má u sebe inhalátor, ihned jej musí použít!

Anafylaktický šok – příznaky: dušnost, kolapsový stav, rychlý pulz, prudké snížení krevního tlaku, bledá kůže, pocit žízně, poruchy vědomí. Tato těžká alergická reakce nastává většinou v řádech několika desítek minut po bodnutí hmyzem. V těchto případech volejte neprodleně ZZS, telefon 155! Co nejdříve podejte antihistaminika nebo kortikoidy, pokud je máte k dispozici (1 až 2 tablety rozkousat a spolknout). Pokud má postižený u sebe autoinjektor s adrenalinem, aplikujte dle návodu. ZZS volejte i v případě, že se jedná o mnohočetná včelí bodnutí (desítky až stovky), i když se nerozvine alergická reakce. Může totiž dojít k otravě jedem, což opět potencionálně ohrožuje život zasaženého jedince.

Zdroj: Bodnutí vosou

Poradna

V naší poradně s názvem PORADNA LÉKAŘE KOUSNUTÍ OD BLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobrý den jsem poštípaná od blech a začala jsem špatně dýchat a pálení v krku může to být reakce k tomu pokousání od blech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Poštípání od blech je nepříjemné, ale nezpůsobuje zhoršené dýchání ani pálení v krku. Vaše příznaky budou nejspíše souviset s přicházející virózou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poradna lékaře kousnutí od blech

Anafylaktický šok

V nejhorším případě mohou alergie způsobit anafylaktický šok. Známky šoku jsou následující: nevolnost, zvracení, dušení, pocit chladu, závratě, neklid, selhání oběhu, palpitace a tachykardie.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Může se dítě narodit jako alergik?

Je zde riziko 50 – 60%, že ano, ale jen pokud jsou oba rodiče alergici. Ale jestli je jen jeden z rodičů alergik tak je nižší riziko (30 – 40%). A pokud ani jeden z rodičů není alergik, tak riziko činí jen 10 – 15%.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Příznaky

Občas se bohužel objeví reakce výraznější, nežádoucí. Nejčastěji se jedná o reakce lokální, pozorovatelné v místě vpichu, jako je bolest, otok, tvorba bouliček či boulí. O dost vzácnější jsou reakce celkové, z nichž nejčastější jsou otoky obličeje a svědění. U zvířat neexistuje žádné spojení mezi vakcinací a autismem, už proto, že zvířata netrpí autismem nikdy. Stejně tak není potvrzené žádné spojení mezi očkováním a vznikem autoimunitních onemocnění.

Alergická reakce se objevuje obvykle do 24 hodin po podání. Nepřehlédnutelnou reakcí je otok obličeje nebo jen okolí očí. Doprovází ho překrvení kůže, zvláště u lysých nebo u bílých krátkosrstých psů je zčervenání těla velmi nápadné. Změny jsou doprovázené svěděním celého těla. Může se objevit kopřivka. V závislosti na intenzitě reakce se může objevit průjem a zvracení, u koček zvracení a ztížené dýchání, nevolnost na sebe upozorňuje taky nápadným sliněním.

Nejvážnější hypersenzitivní reakcí a nežádoucí reakcí po očkování vůbec je takzvaná anafylaxe, kdy dochází k prudkému poklesu krevního tlaku, šoku a kolapsu. Anafylaxe následuje většinou během několika minut po očkování. Tato reakce může být natolik závažná, že vede až k úhynu zvířete. Naštěstí je něco takového velice vzácné. Statisticky se uvádí výskyt anafylaxe u jednoho psa z 385 000 očkovaných psů a u jedné kočky z 555 000 očkovaných koček a samozřejmě jen malá část anafylaxí je tak zhoubná, že se zvíře nepodaří zachránit. Smrtelné anafylaktické reakce se vyskytují i při očkování ptactva chovaného ze záliby.

Zdroj: Alergická reakce na očkování u psa

Priorix-Tetra reakce

  • velmi časté reakce: bolest a zarudnutí v místě vpichu injekce, horečka (měřeno rektálně 38 °C až 39,5 °C; měřeno axilárně/perorálně: 37,5 °C až 39 °C);
  • časté: otok v místě vpichu injekce, horečka (měřeno rektálně > 39,5 °C; měřeno axilárně/perorálně: > 39 °C);
  • méně časté: letargie, malátnost, únava.

Po podání první dávky kombinované vakcíny proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a planým neštovicím byl pozorován zvýšený výskyt horečky (přibližně 1,5násobně) ve srovnání se souběžným podáním vakcíny proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám a vakcíny proti planým neštovicím odděleně do jiných injekčních míst.

Zdroj: Kombinovaná vakcína Priorix

Zhoršená kvalita vidění

Alkohol může změnit vaše vidění, protože při nadměrné konzumaci poškozuje funkce mozku. Velmi často dochází k rozmazanému nebo dvojitému vidění kvůli oslabení koordinace očních svalů. Může se objevit i zpožděná reakce při řízení.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Které očkování způsobuje alergické reakce

Při očkování se do těla vpravují buď přímo živé, ale oslabené choroboplodné zárodky, nebo jejich mrtvá těla či jejich části. Cíl je ve všech případech stejný – imunitní systém organismu si očkovací látky musí „všimnout“ a musí mít pocit, že je to hrozba, nemoc. Průběh imunitní reakce a následná tvorba protilátek jsou úplně stejné po očkování jako při opravdovém onemocnění.

Alergickou reakci může způsobit jakékoliv očkování. Alergenem může být tělo mrtvých bakterií v inaktivované vakcíně, ale častěji se jedná o alergii na nějakou pomocnou složku vakcíny, jako třeba na želatinu, která se v některých vakcínách používá jako stabilizátor, nebo na určité konzervační látky či na bílkoviny pocházející z buněčných kultur používaných k výrobě vakcíny, jako je fetální telecí sérum. To je důvod, proč určitým psům může vadit konkrétní značka vakcíny a na „stejnou“ vakcínu jiného výrobce reakci nemají.

Zdroj: Alergická reakce na očkování u psa


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP