Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOZNI PLÍSNĚ

OBSAH

Opruzeniny

Opruzeniny začínají svěděním v postižené oblasti – nejčastěji v oblasti třísel. Pokud se citlivé místo rozšiřuje, obvykle postupuje dolů po vnitřní straně stehna, okraj bývá více červený a vydutý jako oblast, která byla infikovaná dříve. Rozšiřující se okraj bývá šupinatý a velmi snadno odlišitelný od normální kůže. Pokud plísně postihují jen vrchní část kůže, tak se opruzenina obvykle ošetřuje pomocí lokálních mastí. Pokud je vyrážka velmi červená a svědí, zejména pokud už se na okrajích tvoří puchýřky, mohou být použity topické steroidy. Neměli byste však používat steroidy bez předchozí konzultace s lékařem.

Opruzeniny

Zde je článek, který se podrobně zabývá opruzeninami.

Opruzeniny – foto

Zde je několik fotografií, které zachycují projevy opruzenin.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi PROJEVY KOŽNÍ PLÍSNĚ FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobry den mam kozni plisen uz pres mesic a moc se to nelepsi mam jedesn vetsi flek na hrudi a okolo bricha a prsou male flicky kozni mi napsal batrafan chci se zeptat mam dve deti 13 a 1,5 a jsem ve tretim mesici muzu nakazit deti nebo manzela ? Pohlavni styk je po dobu leceni asi taky vyloucen ze ? Muze to odeme dcerka chytit kdyz ji prebaluju a chovam zatim nikdo z rodiny nic nema me vcera prisly na tehotenskou cukrovku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Projevy kožní plísně foto

Plísňová infekce nehtů

Plíseň nehtů patří k nejčastějším onemocněním nehtů. Vyskytuje se čtyřikrát častěji na nehtech nohou než na nehtech rukou. Původci nemoci číhají doslova všude, dokonce i doma mezi čtyřmi zdmi. Mnoho lidí mívá tento problém, ale nemoc je často dlouho nerozpoznána. A bohužel ani ti s vážnou infekcí nehtů ne vždy vyhledají lékařskou pomoc. Přitom je plíseň nehtů více než pouhý kosmetický problém a nutně potřebuje odborné lékařské ošetření a léčbu.

Nebezpečí nákazy nehtů plísněmi je vysoké. Už i malé poškození nehtu nebo kůže kolem nehtu stačí k tomu, aby došlo k infekci. Plísně, obvykle skryté v šupinkách kůže, číhají skutečně téměř na každém kroku – především v teplém a zároveň vlhkém prostředí, jakými jsou například bazény, rošty ve sprchách, sauny, zahrada, kůže zvířat, setkat se s nimi můžeme i doma. Často plísni nehtů předchází plísňové onemocnění kůže nohou. Vývoj plísně podporuje nošení gumových rukavic nebo neprodyšných bot, například gumových holínek, lyžařských bot nebo jiné sportovní obuvi z plastických materiálů, neboť houbám (většinou dermatofytům nebo kvasinkám) se obzvlášť dobře daří ve vlhkém a teplém prostředí. Také kousání nehtů a nedostatečná péče o nehty jsou častými příčinami. Riziková jsou některá povolání (malíři, lakýrníci nebo kadeřníci), kteří pracují s rozpouštědly nebo jinými chemickými látkami, které poškozují kůži i nehty. Do skupiny silně ohrožených lidí patří také lidé trpící cukrovkou, osoby s onemocněními kůže nebo s oslabenou imunitou. U pacientů s cukrovkou se může vyvinout rovněž necitlivost na chodidlech. V tomto případě se jedná o poškození nervů (polyneuropatie).

Plíseň nehtů

Zde je článek, který podrobně rozebírá plíseň nehtů.

Plíseň nehtů – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy plísně nehtů.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Stašková.

Dobrý den, na pravé ruce z boku se mi vytvořil jakýsi útvar, kruhového tvaru. Okraje tvoří puchýřky, které se začaly tvořit až později, tak 2. - 4. den po té, co jsem si útvar uvědomila. Trochu to svědí, nebolí, ale stále se zvětšuje. Ptala jsem se nezávisle ve dvou lékárnách, jestli by mi něco nedoporučili, ale v žádné nevěděli, co by to mohlo být. Ani na internetu jsem nenašla něco podobného. Zkraje to připomínalo spíš ekzém, nyní opaření.
Nyní mám tento útvar asi 8. den
Prosím o radu, pokud jsem Vám moje potíže popsala aspoň trochu přesně.
Děkuji a přeji pěkný den, Daniela Stašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležité je vyloučit lymeskou boreliózu, ta vypadá takto: www.google.cz/search…
Kruhové útvary s pupínky po okraji způsobují také plísně a kvasinky. Účinné léky jsou většinou na lékařský předpis, takže
pro přesné určení nemoci a její účinnou léčbu doporučuji navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci u lidí

Nebezpečí u plísně na kůži

Komplikace plísně nehtů může vznikat jako bakteriální superinfekce nebo jako další jiné dermatofytýdy vyvolané zánětem na jiném místě těla, nežli je primární plísňová infekce.
Rizikové faktory pro vznik kožní plísně jsou malé kožní léze, oslabený imunitní systém, HIV infekce a Diabetes.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem JAK MÁM LÉČIT PLÍSEŇ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

mám plísen vtříslech a nevím jak se jí zbavit prosím poradte mi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Anno, na plíseň v tříslech nebo v kožních záhybech je dobrý CLOTRIMAZOL AL SPRAY 1% SPR 1X30ML 1%. Dají se s ním dobře ošetřovat i větší plochy, což oceníte právě u plísně v tříslech. Je třeba léčbu provádět dlouho - ještě 1 měsíc po vymizení vizuálních příznaků plísně. CLOTRIMAZOL AL SPRAY 1% SPR 1X30ML 1% se nanáší 2x denně, nejlépe ráno po probuzení a večer před spaním. Takže takový noční stolek u své postele bude nejlepší místo, kdy je po ruce CLOTRIMAZOL AL SPRAY 1% SPR 1X30ML 1%. Důsledně dodržujte pravidelnost léčby a uvidíte, že se brzy dostaví kýžený efekt. CLOTRIMAZOL AL SPRAY 1% SPR 1X30ML 1% je volně prodejný v lekárně a jeho cena je kolem 80 Kč. Obvykle stačí na úplné vyléčení kožní plísně dvě až tři balení.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Jak mám léčit plíseň v tříslech

Ložiska kožní plísně

Kůže, nehty a vlasy jsou tvořeny keratinem, který je základní potravou pro dermatofyty, které způsobují kožní plíseň. Vnitřní onemocnění dermatofyty nebylo nikdy pozorováno. Plísně se množí především v okrajových oblastech prstencových lézí, kde bývá součastně i nejsilnější zánět. Pokud patogeny napadnou vlasy, tak bývají často umístěny ve vlasových folikulech.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem GLAUBEROVA SŮL OČISTA TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VLASTA.

Mám plíseň na nehtách u nohou i šlapkách a prstech. Slyšela jsem, že jsou dobré koupele nohou s Glauberovou solí! Je to pravda ?Děkuji Vlasta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glauberova sůl vám na plíseň moc nepomůže. Podle vašeho popisu to vypadá, že máte rozsáhlejší infekci kožní plísně a tady pomůže už jen lék z lékárny. Nejdříve zkuste použít Clotrimazol ve spreji a když to po měsíci každodenního používání nepomůže, tak požádejte kožního lékaře o předpis na Prokanazol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Glauberova sůl očista těla

Plísně na nohách fotky

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milde1.

Mám cukrovku typu 1,již nemam co ztratit.Bolesti zatvrdlá kůže plísně ,to vše na chodidlech.
Začal jsem používat náplasti DETOX pharma.Již je používám druhý měsíc,bolesti,plísně
ustoupily.Dokonce udržím rovnováhu na jedné noze.Pokračuji.Pro mě výborné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka

Příklady kožní plísně a jejich patogenů

  • Plísně na kůži (Tinea corporis) způsobují dermatofyty Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum a Microsporum canis.
  • Mykóza kůže na nohou (Tinea pedis), kterou nejčastěji způsobuje E. floccosum, Trichophyton rubrum a Trichophyton mentagrophytes.
  • Plíseň ve vlasech (Tinea capitis), kterou způsobují Trichophyton tonsurans, Microsporum canis a Microsporum audouinii.
  • Plíseň ve vousech (Tinea barbae), kterou způsobuje Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton verrucosum a Trichophyton rubrum.
  • Plíseň na nehtech neboli onychomykóza (Tinea unguium), kterou způsobují E. floccosum, Trichophyton rubrum a Trichophyton mentagrophytes.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Diskuze

V diskuzi PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Domca.

Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny za plesne na nohách môžu kvasinkové infekcie, huby a pliesne v črevách živiace sa cukrom. Takéto mykózy na nechtoch nohy sú len vonkajším prejavom zaneseného organizmu, preto treba spraviť detox- aspoň 2 týždňovú ryžovú kúru. Ak to nezvládnete, tak aspoň na mesiac úplne vysaďte sladké potraviny a obmedziť mliečne, mäso a soľ. Garantujem úplne zmiznutie plesní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David .

můžete mě poradit jak mám začit tuto rýžovou dietu?

Zdroj: diskuze Plísně

Příčiny kožního plísňového onemocnění

Mezi nejčastější příčiny kožní plísně patří kontakt s těmito dermatofyty: T. rubrum, Microsporum canis, T. interdigitale a T. mentagrophytes. Jejich hlavní přenos probíhá při přímém kontaktu s nakaženými lidmi či zvířaty. Mezi vzácné příčiny nákazy patří, přenos prostřednictvím kontaktu s půdou.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den. Léčím si plíseň na nehtech na palcích locerylem. Je možné že po měsíci došlo ke zhoršení?. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Loceryl je přeci lak na nehty a před jeho použitím musíte opilovat veškerý nehet. Není-li nehet, nemůže být ani žádné zhoršení. Loceryl vytváří takové prostředí, ve kterém se kožní plísně nemůžou množit. Zároveň je to lék na předpis, takže pokud se vám tato léčba nezdá správná, tak neprodleně navštivte svého kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Loceryl

Dá se plíseň nehtů vyléčit?

Úplné vyléčení od plísně nehtů je samozřejmě záležitost několikaměsíční, ale tato možnost tady je. Když se budeme léčit podle toho, jak nám buď poradí lékař anebo tak, jak je uvedeno v návodu preparátu proti plísni, který si pořídíme, neznamená to, že se zbavíme těch problémů trvale anebo, že se nám nemohou vracet. Může zde dojít dost často k recidivě plísně nehtů a kůže. Anebo můžeme být třeba i typem člověka, který řekněme k těm mykózám má více sklon, než někdo jiný, kdo se třeba koupe ve stejné přírodní vodě a toho plíseň nehtů a kůže netrápí. Bylo by to ideální, kdybychom se léčbou plísně jednou a pro vždy zbavili trvale této infekce plísní. Ale bohužel to tak není, což dokazují i poslední epidemiologické studie, které uvádí, že asi 60 % populace v ČR má nějakou formu kožní mykózy. Do toho patří jednak kožní plíseň a v podstatě i  postižení nehtových plotének, což je plíseň nehtů.

Jinými slovy to znamená, že v ČR je přibližně 6 miliónů lidí, kteří jsou potencionálními roznašeči spór kožních plísní. Z toho plyne i velmi vysoké riziko nákazy detospory, které se pak vyskytují ve zvýšené míře v okolním prostředí. Velmi často dochází k nákaze plísní v nějakých společných prostorách, kde se vyskytuje větší množství lidí. Sem patří v letním období koupaliště, společné šatny, bazény a sauny. V těchto místech může k nákaze opět dojít a to bez ohledu na to, zdali již plíseň kůže přítomna na těle byla, či nikoliv. Po zaléčení mykózy se může opět stát, že se někde projdeme, třeba bosí, a můžeme nákazu plísní nehtů nebo plíseň kůže takovýmto kontaktem s kontaminovaným prostředím na sebe opět dostat. Tímto vlivem se nákaza plísní zase může vrátit, což znamená, že vyléčení plísně není nikdy trvalé. Možnost opětovné nákazy plísní sebou přináší i nutnost provádět různá preventivní opatření, aby k této recidivě plísně nedošlo.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem GOOGLE JAK NA NEHTOVOU PLISEN RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie klepsova.

po nehtove modelazi se mi obevila opravdu oskliva plisen na vsech nehtech na rukou mam ted hrozne nehty poradte mi nejakou kosmetiku nebo koupele nebo mam radsi navstivit koniho lekare

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Marie, takto nemocné nehty by měl vidět kožní lékař. I tak vám ale nyní nezbývá, než počkat, až nehty dorostou (několik měsíců až půl roku). Aby nehty dorostly zdravé a bez plísně, tak to vyřešíte na kožním vhodným protiplísňovým (antimykotickým) roztokem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Google jak na nehtovou plisen rukou

Mohou opakované mykózy po čase způsobit nějakou závažnější nemoc kůže?

To v podstatě nemohou, zvlášť pokud se má na mysli například rakovina z plísně, či podobné nesmysly. Důležité ale v této souvislosti je třeba zmínit oblíbené rozlejzání plísně na kůži. Je to právě v případech, kdy se velmi často vrací třeba postižení onoho zmíněného meziprstí. V takových případech je poměrně velká pravděpodobnost toho, že máme plísní infikované boty nebo ponožky, a že ty spory přežívají právě v těchto věcech. Při takovýchto opakovaných nákazách plísní kůže meziprstí pak může i docházet k nákaze nehtů a může tak vzniknout nepříjemná plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT PLÍSNĚ NEHTŮ NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Pišingr.

Chtěl bych se zeptat na lék Terbinafin kolik stojí a jeli k dostání.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék TERBINAFIN ACTAVIS je k dostání v lékárně na lékařský předpis a pacient na něj doplácí cca 73 Kč za 28 tablet. Ovšem za podmínky, že předpis vystaví kožní lékař. Recept od jiného lékaře znamená vyšší doplatek a to až 160 Kč. O dostupnosti tohoto léku se informujte ve své lékárně, kde vám sdělí i přesnou výši doplatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů a preventivní opatření

Prvořadým preventivním opatřením proti plísni je nošení vlastní obuvi. Dále je vhodné upřednostnit více nošení vzdušné obuvi, které je vyrobená z různých přírodních materiálů. Dále je také prospěšné, v případě, že máme postiženo to zmíněné meziprstí a právě procházíme léčbou plísně nebo si léčíme plísní postiženou kůži, tak používat vlastní ručník na dolní končeny. Je to z toho důvodu, že v mnohých rodinách dochází k takovým malým miniepidemiím plísně, kdy může být donekonečna touto cestou předávána nákaza plísní mezi jednotlivými členy rodiny a ti se nikdy toho pak nezbaví. Takže na tomto místě je třeba zdůraznit, že je potřeba, aby každý měl vlastní ručník!

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štembera Jiří.

Kdy a čím stříkat révu proti plísním v oblasti Praha východ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Plíseň révy vinné se stříká dvakrát. Jednou před květem v květnu a pak po odkvětu v červnu.
Zde je návod na postřik proti plísni v květnu: www.ceskenapady.cz/k…
Zde je návod na postřik proti plísni v červnu: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Vinná réva plísně

Proč vzniká kožní plíseň právě mezi prsty?

Je to dáno postižením nebo respektive nákazou mikroorganismy, respektive mykotickými infekcemi, které jsou zcela běžně v našem prostředí, které nás obklopuje. Tyto plísňové mikroorganismy velmi rádi jedí nebo se živí lidským kreatinem a proto je pro ně velmi příznivé prostředí právě v těch meziprstních prostorách, kde je kreatinu značné množství. Keratin je jedním z hlavních stavebních prvků naší kůže. Prvotní příznaky bývají vidět jako olupování kůže mezi prsty a také dochází často ke svědění chodidel. Pokud plíseň na nohou nějakým způsobem zanedbáme, tak pak může docházet i k poškození nehtových plotének a začíná plíseň na nehtech. Plíseň nehtů se projevuje nejdříve tím, že se na nehtech začnou tvořit bílé nebo žluté měsíčky a nehet se začne oddělovat od nehtové ploténky, začne se lámat a v nejhorších případech pak vypadá jako ulomený bambus. V takovém případě je pak léčba plísně nehtů dlouhodobější záležitost a může trvat i několik měsíců do úplného vyléčení. Je potřeba si uvědomit, že tyto plísně se vyskytují vlastně všude v našem životním prostředí a jak mile je nehet porušený předchozí nákazou, tak se velmi často plíseň vrací, protože pod nehtem vznikají dutinky, ve kterých je extrémně příhodné prostředí pro bujení nové nákazy plísní nehtů.
Když tedy zjistíme, že máme nějaké problémy, nějakou plíseň, mykózu, ekzém, nebo že se nám něco objevuje na kůži, měli bychom se co nejdříve vydat k praktickému lékaři nebo rovnou na kožní kliniku.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Co je to Tetra Tea Tree

Tetra Tea Tree je společnost zabývající se výrobou dětských matrací a polštářů, které mají náplň z čajovníku.

Výhody:

  • Jsou prodyšné – přirozeně podporují proudění vzduchu v matracích a polštářích pro dětské postýlky.
  • Nejsou alergenní – ideální matrace pro děti s alergiemi nebo citlivou pokožkou.
  • Jsou antibakteriální – přírodní složky bezpečně eliminují houby ani plísně.

Zdroj: Tetra Tea Tree

Obrázek

Zde si můžete prohlédnout fotografie zachycující kožní roh.

Zdroj: Kožní roh

Medikamentózní léčba antimykotiky

Lokální antimykotika:

  • cyclopiroxolamine: Batrafen,
  • deriváty imidazolu: Clotrimazol, ekonazol, mykonazol, ketokonazol, isoconazol, oxiconazol,
  • tolnaftate: PEO Ochranný spray s tolnaftate,
  • terbinafin: Lamisil,
  • amorolfine: Funtrol a Loceryl, oba jako léčivý lak na nehty proti plísni.

Vnitřní antimykotika (prášky na plíseň)

  • terbinafin,
  • flukonazol, itrakonazol.

Lokální antimykotika vzhledem k dlouhodobému trvání léčby, mohou ukazovat špatné výsledky, protože mykózu sice vyléčí, ale nehet není stále uzavřen a často dochází k opětovné nákaze, což může vzbudit dojem, že lokální antimykotika nefungují. Zevně používaná antimykotika mají malou hloubku účinku a jsou proto používány k léčbě plísňových infekcí v počátečních stádiích. Pokud jde o pokročilé infekce plísně nebo hyperkeratózy, kdy je dermatofyt silně infiltrován v dermatóze, tak je vhodnější použít léčbu pomocí antimykotik s vnitřním užíváním.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Plíseň nehtu příznaky

Plíseň nehtů se většinou projevuje změnou barvy postiženého nehtu. Nehet, který postihla plíseň, je zažloutlý, ztluštělý nebo hrbolatý a drolí se nebo se ulamuje. Pod nehtem se také tvoří bílá hmota, jako produkt plísně. Na nehtu dochází k šíření nákazy od volného kraje nehtu a jeho laterálních (postranních) okrajů směrem k nehtovému valu.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Kde najít kožní pohotovost v Praze

Hlavní město Praha nemá žádnou pohotovost, která by se věnovala jen kožním onemocněním. Během pracovních dnů od pondělí do pátku jsou k dispozici kožní ambulance s ordinační dobou obvykle od 8 do 15 hodin. Tyto kožní ambulance jsou k dispozici jak v pražských nemocnicích, tak v soukromých zařízeních. Jejich seznam na mapě je vidět zde: kožní ambulance Praha. Většina těchto ambulancí přijímá pacienty jen po předchozím objednání.

Mimo běžnou ordinační dobu je k dispozici pak již jen urgentní příjem, který řeší mimo jiné i akutní kožní problémy. Hlavní město Praha má celkem 5 urgentních příjmů, které jsou umístěny v pražských nemocnicích. Praktický přehled všech urgentních příjmů, které jsou vám nejblíže, je vidět tady: pohotovost Praha.

Zdroj: Kožní pohotovost Praha


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP