Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

REKLAMACE ZUBNI PROTEZY

OBSAH

Obrázky

  • Zubní protézy – foto: zde je možné vidět fotografie, jak vypadá zubní protéza: zubní protézy.
  • Zubní implantáty – foto: tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět zubní implantáty.

Zdroj: Zubní protézy

Diskuze

V diskuzi NESNÁŠENLIVOST ČÁSTEČNÉ ZUBNÍ PROTÉZY HORNÍ ČELISTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šacherová Marie.

Prosím o odpověď na dotaz o nesnášenlivosti zubní protézy. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Šacherová.

Děkuji za odpověď na můj dotaz k člán ku nesnášenlivost horní zubní náhrady

Zdroj: diskuze Nesnášenlivost částečné zubní protézy horní čelisti.

Čistič zubní protézy

Ocet lze použít i k čištění zubních protéz. Nechte svou protézu v octu stejně dlouho, jako byste ji měli v přípravku na čištění protéz. Po vyjmutí z octa protézu důkladně vyčistěte. Ocet zaručí čistější a bělejší vzhled vaší protézy.

Zdroj: Ocet na čištění pleti

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Pri nošení zubní horní protézy mám sucho v ústech musím cucat bonbóny dá se s tím neco dě lat děkuji

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Kontaktní informace

Zdroj: Inparfumerie.cz

Diskuze

V diskuzi DOPLATEK ZA ZUBNI PROTEZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zikmund.

lekarka zada 400kc za doplneni zubni protezy horni a 400kc za doplneni dolni protezy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Doplatek za zubni protezy

Druhy zubních protéz

Částečně snímatelné zubní protézy

Částečné snímatelné zubní protézy jsou k čelisti přichyceny kotevními prvky (sponami) nebo nesponovými kotevními prvky. Spony jsou levnějším a jednodušším druhem kotevních prvků a jsou na zubech částečně viditelné. Snímatelné zubní protézy se sponami jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Estetičtějším a k zubům šetrnějším řešením jsou skeletové náhrady s nesponovými kotevními prvky (zásuvné spoje). Jedná se o jakési patentky nebo zásuvky, které nejsou v ústech na první pohled viditelné. Tento druh zubních protéz je však také dražší.

Celkově snímatelné zubní protézy

Celkové snímatelné zubní protézy se zhotovují při ošetření bezzubých čelistí. Pro zhotovení celkové snímatelné zubní protézy je třeba 4–5 návštěv u vašeho zubního lékaře. V rámci zdravotního pojištění lze zhotovit protézu z dvouvrstvých nebo třívrstvých pryskyřičných zubů. Mají nadstandardní kvalitu a jejich tvar, velikost a barvu lze přizpůsobit původnímu odstínu chrupu, nebo podle specifických přání pacienta. V ústech působí velmi přirozeně. Vysoký estetický vzhled je docílen (na rozdíl od dvouvrstvých zubů) překrytím tří barevných vrstev a transparentností hran. Jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění. Nad rámec pojištění mohou tyto zubní protézy obsahovat zuby keramické nebo kompozitní zuby, které jsou odolnější, ale také dražší. Dásně a patro jsou vyrobeny z pryskyřice.

Hybridní zubní protézy

Hybridní zubní protézy vypadají téměř jako celkové zubní protézy. V ústech však drží na zbylých zubech, které jsou proteticky upraveny a ukryty pod zubní protézou. Hybridní zubní protézy jsou ukotveny pomocí zásuvných spojů, které jsou připevněny na zubech i zubní protéze. Hybridní zubní protézy lze použít také u bezzubých čelistí – zuby jsou zde nahrazeny několika zubními implantáty, které suplují funkci zásuvných spojů.

Zdroj: Zubní protézy

Diskuze

V diskuzi VZP NA CO PŘISPÍVÁ ZUBNI IMPLANTÁTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal kóňa .

Dobrý den , chtěl bych se zeptat mám paradentózu a chtěl bych náhradu zubů na jaké zuby bych dostal příspěvek a na jaké ne z pozdravem Michal Kóňa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Dobrý den,marně sháním odlehčené zubní protézy, prosím o radu která zubní laboratoř v Ústeckém kraji je zhotovuje, na koho se obrátit. Zdá se mi příliš moc dávat 100000 kč za 4 implantáty v 67 letech.Prosím o radu,děkuji předem.

Zdroj: diskuze Vzp na co přispívá zubni implantáty

Lze použít Kukident lepidlo

Na lepení můstků a korunek se používá speciální cementové lepidlo. Kukident poskytuje pružný a zároveň těsnicí účinek proti nežádoucímu vniknutí jídel pod náhradu a také pro pohodlné nošení. Zároveň je bez přidaných barviv a chutí, a proto má neutrální chuť. A je určen pouze pro celkové protézy. Nelepí, pouze utěsňuje prostor mezi dásní, patrem a celkovou zubní protézou. Je obdobou fixačního krému na celkové protézy Corega a zabraňuje vniknutí části potravy pod protézu, kdy vznikají otlaky.

Zdroj: Lepidlo na zubní můstek

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matějková.

Prosím, poraďte mi, zda si večer po vyčistění zubní protézy mám zuby nechat i přes noc v ústech.Nemá spánek bez protézy vliv na dásně ?
Děkuji
Matějková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dušan.

Nechat nasazeno. Vlastní zkušenost.

Zdroj: diskuze Zubní protéza

Cena

Zubní protéza je, jak napovídá název, výraz pro zubní náhradu, a to ne jen tak ledajakého druhu, proto i cena zubní protézy bude závislá na jejím typu. Typů zubních protéz je opravdová přehršel, a zdaleka se nejedná pouze o populární formu ve stylu „cvakaček“ – zasunovacích klapacích čelistí pro bezzubé lidi. Naopak, správný výrobce a distributor zubních náhrad dnes nabízí celou řadu umělých chrupů i jednotlivých zubů, či dokonce zubních částí a náhrad, spolu s bohatým výběrem lepidel. Správné lepidlo na zubní protézy je totiž u některých druhů náhrad chrupu nezbytností, jak nás denně přesvědčují televizní reklamy. Cena takových výrobků se pak liší podle výrobce a nákladů na výrobu či implantaci zubních náhrad, řádově se můžete při placení dostat od několika set korun po desítky tisíc.

Zubní protézy hrazené pojišťovnou

Informujte se u svého zubního lékaře o nároku na novou zubní protézu každé 3 roky. Tyto zubní protézy jsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

Cena zubních protéz

  • Implantologická analýza OPG, rentgen, studijní modely, naměření – 1 000 Kč
  • Alpha-Bio – Izrael – fixtura, abutment – 20 000 Kč
  • Hybridní totální náhrada kotvená na 2 implantátech – 40 000 Kč
  • Sinus – lift – 10 000 Kč
  • Augmentace (dle rozsahu) – 5 000 – 12 000 Kč

Zdroj: Zubní protézy

Dostupná lepidla

Pomocí fixačních past, lepidel či prášků zajistíte důkladné upevnění protézy v ústní dutině. Nebude tak docházet k nepříjemnému uvolnění zubní náhrady například při mluvení či jídle. Fixační krémy fungují nejen jako lepidlo na zuby, ale také brání zbytkům jídla dostat se pod zubní protézu. Díky fixačnímu krému se nemusíte obávat ani mechanického odření dásní o náhradu. Teď už jen záleží na tom, kterou značku si vyberete.

Zde můžete vidět dostupná lepidla na zubní náhradu.

Zdroj: Lepidlo na zubní náhradu

Diskuze

V diskuzi CENA HORNÍ ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Macková.

dobrý den,
mám zacovalé horní 4 řezáky, na zbytek bych si chtěla nechat udělat náhradu, protože mám zuby špatné z léků, plomby i korunky odpadávají. Mám pojišťovnu ZPMV a chtěla bych se zeptat kolik by takový zákrok stál, jsem v současnosti v insolvenci . Je mi 52 let. Děkuji



S pozdravem Andrea macková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše Botiková.

Dobrý den chtěla by jsem se zeptat kolik by stala pulka zubni horni protezy .od středu do leva zbytek mám korunky. děkují botíkova

Zdroj: diskuze Cena horní zubní protézy

Sada na opravu zubní protézy

Můžete použít komerční sadu na opravu zubních protéz obsahující všechny nástroje potřebné k opravě poškozené sady vyrobených zubů. Pokud jste tento typ opravy nikdy předtím neprováděli, může být skvělý nápad pořídit si jednu z nich, protože jsou dodávány s pokyny a tipy.

Sady lepidel na opravu zubní protézy se obecně prodávají jako volně prodejný produkt dostupný v zahraničních internetových obchodech. Sady také obsahují malé epoxidové lahvičky na jedno použití s ​​dentálním lepidlem a vše ostatní, co potřebujete k tomu, abyste si své zubní protézy opravili svépomocí. Zde je nabídka internetového obchodu Amazon v Německu, odkud je možné zboží objednat i s dodáním do Česka: Lepidlo na prasklou zubní protézu.

Při výběru lepidla pro fixaci zubní protézy je důležité koupit voděodolnou značku. U nás prodávaná měkká lepidla jako školní lepidlo, lepidlo na modely letadel a keramické lepidlo nejsou pro tuto opravu vhodná. Ty mohou situaci jen zhoršit.

Nejlepší profesionální lepidlo na prasklou zubní protézu je dentální pryskyřice, ale ta může být trochu drahá. Vzhledem k tomu, že je určena pouze pro zubní lékaře, může být i těžko dostupná. Jedná se však o nejodolnější typ lepení a je určena pro dentální použití. Zde je vidět kde lze dentální pryskyřici koupit a kolik stojí: Dentální pryskyřice na prasklou zubní protézu.

Zdroj: Lepidlo na prasklou zubní protézu

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobry den chela bych se zeptat mam vyndavaci protezy 4roky a neplatila jsem za ne.ted me sdelila zubarka ze bych platila 7000 za horni.a pritom pred 4lety me bylo receno ze me vse vzdy uhradi pojistovna dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Jednou za čtyři roky je možné udělat zubní náhradu, kterou hradí pojišťovna. Jak je to ve vašem případě, zjistíte telefonem do vaší zdravotní pojišťovny.

Zdroj: diskuze Úhrada zubní protézy pojišťovnou

Snímatelné náhrady

Zubní protéza je snímatelná protetická náhrada řešící ztrátu vlastních zubů. Současné studie ukazují, že ztráta vlastních zubů a nutnost následného zhotovení snímatelných náhrad (protéz) jsou nejčastějšími stomatologickými potížemi lidí v důchodovém věku; a spolu se stárnutím populace nabývá tato oblast na stále větším významu. K pevným náhradám patří: kořenové nástavby, solokorunky a fixní můstky. Snímatelné zubní náhrady neboli protézy pak dělíme na částečné a celkové. Částečné snímatelné náhrady se používají tam, kde jsou k dispozici ještě použitelné vlastní zuby, ale pevnou náhradu již zhotovit nelze. Částečná náhrada se skládá z pryskyřičné báze, dále obsahuje umělé pryskyřičné zuby a lité kotevní prvky, které ji stabilizují v ústech. S výhodou se používají i takzvané skeletové náhrady, které obsahují litý patrový či podjazykový třmen. U bezzubých čelistí se zhotovují celkové neboli totální protézy. Aby tyto protézy dobře držely (adherovaly) v ústech, musí jejich vnitřní plocha přesně kopírovat protézní lože.

Zdroj: Zubní protézy

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Zelenka.

zlomil se mi dratek na zubni proteze kde ho mam nechat opravit kdyz nemam zubare a da se to vubec udelat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Měl byste mít svého zubního lékaře, najděte si ho, je to důležité pro vaše zdraví a spokojený život.
Prasklý drátek na zubní protéze vám opraví v zubní laboratoři. Nejbližší zubní laboratoř najdete na chytrém telefonu, kde si zobrazíte mapy Google:
www.google.cz/maps/s…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úhrada zlomeného drátku snímatelné protézy

Lepení zubních náhrad

Fixační krém se nanáší na očištěnou a suchou zubní náhradu, respektive na tu její plochu, která je v kontaktu s dásněmi a patrem. Vyplňuje prostor a zahlazuje případné spáry mezi sliznicí a umělým chrupem. Je nutné zdůraznit, že fixační krém se nehodí na korekci značně opotřebených nebo špatně doléhajících zubních náhrad. Závažné nedostatky vašeho umělého chrupu odstraní jen stomatolog nebo zubní technik. Naproti tomu však může fixační krém výrazně zlepšit doléhavost a sílu skusu i u vysoce kvalitních a dobře přiléhavých protéz. Při užívání fixačního krému se vždy řiďte návodem výrobce.

Funkce a vlastnosti fixačních krémů:

  • napomáhají rychlejšímu návyku na umělý chrup;
  • zvyšují stabilitu zubní náhrady a tím také možnost silněji kousat;
  • chrání sliznice před mechanickým poraněním zubní náhradou;
  • zabraňují pronikání zbytků jídla pod zubní náhradu;
  • po fyzické i psychické stránce navozují větší komfort při užívání zubní náhrady.

Zdroj: Zubní protézy

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František janků.

kolik stoji dolní zubní protéza jako samoplátce

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cena za zhotovení dolní zubní náhrady je velmi individuální. Její výše se může pohybovat v rozmezí 4 až 15 tisíc. Promluvte si o možnostech řešení se svým stomatologem, protože jen on ví v jakém stavu jsou vaše dásně a může vám doporučit vhodný materiál přesně pro vaše potřeby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vzp-mustek na zuby,hrazeny pojistovnou

Zubní implantáty

Zubní implantát je umělá náhražka vlastního zubu, která je vpravena do ústní dutiny na místo původního zubu a plní jeho funkci. Dříve se používaly takzvané čepelkové implantáty, dnes se dává přednost válcovým titanovým implantátům se závitem. Jedná se o titanový šroubovitý pilíř nahrazující kořen zubu, který se během chirurgického zákroku zavede do čelisti. Titan je zpravidla bez komplikací přijímán lidským tělem, alergie na něj se téměř nevyskytují. Tento „umělý kořen“ tvoří stabilní základ pro dlouhodobé upevnění protetické nástavby a zároveň vyplňuje mezeru po chybějícím zubu, která by v budoucnu mohla v důsledku stažení kosti vyústit až v úbytek kostní hmoty. V zásadě se implantáty používají k náhradě jednotlivých zubů, jako pilíře pod fixní nebo snímací zubní náhradu, nebo pro ortodontické účely. Implantáty se užívají při náhradě jednoho, více nebo všech zubů.

Zdroj: Zubní protézy

Co je to zubní sklovina

Zubní sklovina pokrývá korunky, je průsvitná. Zubní sklovina je složená především z hydroxyapatitu substituovaného uhličitany a z menšího množství vody, proteinů a stopových prvků, včetně fluoridu.

Zdroj: Zubní sklovina

Léčba eroze zubní skloviny

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu poškození. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá pouze lepení. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubní lékař vám doporučí krytí zubu korunkou, ta uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Zubní sklovina

Péče o zubní protézy

Zubní náhrady a protézy vyžadují patřičnou péči. Pomocí speciálních tablet či prášků můžete udržovat svou protézu čistou, bez nepříjemného zápachu a zabarvení. S pomocí fixačních past, prášků či lepidel zajistíte, že zubní náhrada bude v ústech pevně držet a nebude se při jídle či mluvení pohybovat.

Jak vyčistit zubní náhrady

Náhradu i dutinu ústní udržujte v úzkostlivé čistotě! Po každém jídle je vhodné vypláchnout ústa vlažnou vodou. Použití fixačních přípravků omezuje množství jídla, které se jinak dostává pod náhradu. Jednou denně, nejlépe večer, omyjte náhradu proudem vody. Pevně lnoucí nečistoty a zbytky jídla je možné opatrně odstranit pomocí měkkého zubního kartáčku. Na čištění náhrady nepoužívejte tvrdý kartáček na ruce ani prostředky na mytí nádobí, které mohou povrch náhrady poškodit. Na poškrábaném povrchu náhrady se pak snadno usazuje mikrobiální povlak. A právě ten je příčinou zánětu dásní a zubního kazu zbylých zubů (v případě částečných náhrad).

Dobře se osvědčují speciální čisticí tablety, které se přidávají do sklenice vody, v níž je náhrada ponořená. Tyto prostředky chemicky a mechanicky s pomocí takzvaného hydrodynamického účinku odstraňují nečistoty, a to i z těch nejmenších záhybů. Antibakteriální přísady ničí škodlivé bakterie zubního plaku a plísně včetně druhu Candida albicans. Brání tak vzniku zánětu dásní a ústní sliznice, zubního kazu zbylých zubů a nepříjemného zápachu z úst.

Náhrada by neměla přijít do styku s kyselinami, louhy, koncentrovaným alkoholem, horkou vodou, sálavým teplem (topná tělesa, kamna), abrazivními pastami a prášky – to všechno jsou škodliviny, které poškozují pryskyřici, ze které je náhrada zhotovena. Na čištění náhrady používejte jen přípravky určené k tomuto účelu.

Zdroj: Zubní protézy

Použití dentální pryskyřice

Připravte si čisté pracovní místo. Ujistěte se, že oblast, kde budete pracovat, je zcela čistá a nic vám nepřekáží. Pryskyřice se rychle spojí s jinými materiály.

Než začnete nanášet lepidlo, tak všechny povrchy zubních protéz by měly být čisté a suché.

Nedotýkejte se pryskyřice než zaschne. Dotýkáte-li se pryskyřice holýma rukama, než zaschne, můžete si zničit zubní protézu.

Buďte opatrní s množstvím. Nepřehánějte to, k vyřešení problému je potřeba pouze malé množství pryskyřice, jinak bude protéza vypadat hrudkovité a bude se vydouvat ven.

Nevkládejte zubní protézu zpět do úst, dokud lepidlo není 100% suché.

Buďte opatrní s alergickými reakcemi, pokud jste toto lepidlo nikdy předtím nezkoušeli, protože má přímý kontakt s vašimi ústy a tkání dásní.

Pokud si netroufáte na pryskyřici, můžete v případě nouze pro dočasnou opravu použít vteřinové lepidlo odolné vůči vodě. Vteřinové lepidlo je toxická látka a možná nechcete, aby se dostala někam k vašim ústům, ale jako krizové řešení to může to chvíli vydržet. Dříve nebo později budete muset stejně hledat nové zubní protézy nebo si nechat prasklou zubní protézu odborně opravit.

Zdroj: Lepidlo na prasklou zubní protézu

Jak je léčena ztráta zubní skloviny?

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu problému. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá jen „lepení“. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubař vám doporučí krytí zubu korunkou. Korunka uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP