Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŘEPIK A JEHO ÚČINKY

OBSAH

Řepík vonný (Agrimonia procera)

Je blízkým příbuzným řepíku lékařského a má i stejné účinky. Nejvíce se mu daří na nevápenatých půdách pahorkatin. Od řepíku lékařského se viditelně liší svým vyšším vzrůstem a rovnoměrně olistěnou lodyhou. Plody pak mají delší a širší ostny a směrují více do stran. Jeho výskyt je však mnohem vzácnější. V ČR je zapsán do Červeného seznamu ohrožených rostlin.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Účinky řepíku lékařského

Řepík lékařský je pro své účinky dané vysokým obsahem léčivých látek využíván od dob antiky, přes středověk až do naší doby. Ve starém Egyptě sloužil k léčbě očních onemocnění, věhlasný perský lékař Avicenna ho zase používal jako čisticí prostředek při onemocnění jater. V lidovém léčitelství byl řepík doporučován jako lék na mužskou potenci, na nespavost, byly jím ošetřovány střelné rány. V magii sloužil k zahánění duchů a odvracení záporných energií.

V dnešní době, kdy se stále více lidí obrací k bylinkám, má řepík své nezastupitelné místo a jeho použití je téměř všestranné. Obsahuje mnoho účinných látek (nejvýznamnější jsou třísloviny, flavonoidy, hořčiny), které pozitivně působí na náš organismus. Řepík lékařský má protizánětlivé účinky – pomáhá při zánětech v krku, ústech, hrtanu, při angíně. Jeho kloktání je dobré při ztrátě hlasu, přetížených nebo unavených hlasivkách. Preventivně se doporučuje zpěvákům, moderátorům a všem, kteří se živí převážně hlasem. Řepík je pro své svíravé a stahující účinky využíván také při léčbě průjmů, problémech s močovým ústrojím, při inkontinenci, zevně pak k oplachům nehojivých ran a bércových vředů. V neposlední řadě je používán při problémech s játry, žlučníkem (záněty, kameny), zvyšuje vylučování žluči, působí na úpravu žaludeční a střevní činnosti. Koupele pomáhají při hemoroidech a kožních nemocech. Řepík můžete užívat i v těhotenství, ženy ho ocení také při léčbě poporodních poranění. Vhodný je i pro děti, a to hlavně k léčbě průjmových onemocnění.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

zdravím. co mám teda použít na kvasinky.co koupání v řepíku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Řepík plíseň nevyléčí. Zkuste nejdříve mazat Canesten, který můžete koupit bez předpisu a k tomu na měsíc užívejte probiotika. Pokud tím kvasinky nevyléčíte, tak budete muset sáhnout po silnějších lécích, které jsou již na lékařský předpis a ten vám vystaví kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky na penisu

Sběr řepíku

K přípravě čajů, odvarů a koupelí se používá řepík sušený. Od června do září se sbírá nejen kvetoucí nať, ale i přízemní listová růžice. Část lodyhy, která svým průměrem přesahuje 5 mm, se před sušením odřízne a odstraní. Při sběru rostlinu seřezávejte ostrým nožem, nůžkami nebo srpem. Netrhejte ji. Porušili byste její kořeny a uhynula by. Následně ji pak sušíme v tenkých vrstvách nebo svazcích na stinných vzdušných místech. Při sušení uměle by teplota neměla přesáhnout 35 stupňů Celsia. Pozor – řepík je náchylný k zapaření. Po usušení by měl mít svěží zelenou barvu, žluté květy a příjemnou kořeněnou vůni. Uchovávejte ho zabalený do plátěných nebo papírových sáčků na místě, které je chráněno před světlem a vlhkostí.

Zdroj: Řepík lékařský

Diskuze

V diskuzi FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.

prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení



děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Hrstková.

Dobrý den, asi jeden měsíc pozoruji tukové fleky na očních víčkách i pod očima. Píšete, že by pomohla jedině operace. Je mi 82 roků, pomohou mi i bylinky? (lopuch, máta, pampeliška, pelyněk, rozrazil, růže, řepík a třezalka) Prosím, poraďte. Hodnotu cholesterolu, toho špatného, mám asi 7,3. Lékař mi doporučil dietu, prášky mi nedal. Děkuji Eva Hrstková

Zdroj: diskuze fleky tmavé u vnitřních okrajů očí,u kořene nosu,přecházejí až pod oči

Odvar z řepíku

Odvar se obecně získá tak, že se části rostlin vloží do vody, která se následně uvede do varu. Vaří se 10 - 15 minut, pak se nechá ještě asi 15 minut stát a teprve poté se scedí. Takto se obvykle připravují výluhy z rostlin, které obsahujících třísloviny (dubová kůra nebo právě řepík). Odvar z řepíku se neužívá vnitřně, ale zevně. Pomáhá na špatně se hojící rány, bércové vředy, při kožních problémech a akné. U velmi malých dětí můžete slabým odvarem z řepíku omývat tzv. „novorozenecké akné“.

Zdroj: Řepík lékařský

Diskuze

V diskuzi VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky

Účinky řepíku na oči

Protizánětlivého účinku řepíku se využívá i při podpůrné léčbě zánětů v očích (sloužil takto již ve starém Egyptě). Někteří lékaři ho ale vzhledem k alergickým reakcích při zánětech nedoporučují. Pokud ale alergiemi netrpíte a cítíte, že jsou vaše oči unavené dlouhodobým koukáním do počítače nebo jsou „vykoukané“ např. po dlouhém řízení auta, obklady z řepíku jim přinesou velkou úlevu.

Zdroj: Řepík lékařský

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Ahoj,
právě jsem zasadila túje cca 50 cm vysoké v řadě po 30 cm od sebe. Máte někdo zkušenosti, zda mezi ně mohu zatím zasadit letničky ať to je trochu pestřejší, nebo jsou túje agresivní na další rostliny. Jak daleko od zeleninové zahrádky je mohu mít, aby úroda aspoň nějaká byla ?
Dík všem za odpověď.
Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Myslíte si že učinky tohoto jsou vždy pozitivní a že nemužou vyvolat vedlejší učinky

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak použít řepík na akné

Akné je vnějším projevem ucpaných mazových žláz, v nichž se začne hromadit tukový sekret a dochází k zánětu. Toto se děje, pokud tukový sekret není zcela čistý a obsahuje toxiny. Tukový sekret je tvořen v játrech a odtud putuje složitým lymfatickým systémem až k mazovým žlázám. Je-li s ním tedy něco v nepořádku, souvisí to s tím, že naše játra nepracují tak, jak by měla. Pokud se rozhodnete s akné bojovat, je velmi účinné podstoupit i vnitřní detoxikaci jater. A k ní vám poslouží právě pití řepíkového čaje. Zevně navíc můžete na akné přikládat obklady z řepíkového odvaru nebo jím postižená místa omývat. Dá se zakoupit i řepíková tinktura, kterou můžete používat jako pleťovou vodu.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak byste neměla vnitřně užívat žádné bylinky ani bylinkové čaje a ani potravinové doplňky s bylinkami. Některé bylinky mohou opravdu výrazně změnit účinky Warfarinu a přivodit tak život ohrožující situaci. Warfarin komplikuje stravování, jak již jistě víte, a u bylinek je to ještě více složitější a laik prostě nedokáže rozhodnout, která bylinka je s Warfarinem bezpečná. Pro váš přehled uvádím seznam nejvíce nebezpečných bylinek.

- Bylinky zvyšující účinky Warfarinu a mohou tak způsobit krvácení:
Děhel
Bedrník anýz
Prha (Arnica)
Ločidlo čertovo lejno
Vachta trojlistá
Brutnák lékařský
Bromelain, nebo také bromelin, je enzym, který najdeme v čerstvém ananasu.
Konopí
Paprika
Miřík celer
Heřmánek pravý
Hřebíček
Dymnivka (Corydalis yanhusuo)
Klikva (brusinky)
Harpagofyt
Pískavice řecké seno
Řimbaba obecná
Česnek
Geum japonicum
Zázvor
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jírovec maďal (kaštan koňský)
Lékořice lysá
Libeček lékařský - kořen
Tužebník jilmový
Cibule
Petržel
Mučenka modrá
Topol
Hořkoň obecná
Jetel luční
Routa vonná
Serenoa plazivá
Komonice lékařská
Kurkuma
Vrba

- Bylinky, které snižují účinky Warfarinu a mohou tak způsobit vznik krevní sraženiny:
Koenzym Q10
Šalvěj červenokořenná
Andělika čínská
Zelený čaj
Papája
Jmelí
Řepík
Pampeliška
Třezalka tečkovaná
Vitamin E
Řebříček obecný

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Cena lecitinu

Zde můžete vidět cenu přípravků s lecitinem.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Kotvičník zemní a jeho účinky

Na první pohled se kotvičník podobá mochně husí. Plod obsahující světle hnědá semena je poltivý, bradavičnatý, se špičatými ostny po stranách. Původní domovinou kotvičníku byly pravděpodobně písečné pláže Japonska a Číny, odkud se pak rozšířil do celého světa. Kotvičníku se dobře daří i v našich klimatických podmínkách. Volně v přírodě ho ale u nás nenajdete. Pro své léčivé účinky se pěstuje cíleně na plantážích, hlavně v Číně a Indii, odkud se pak sušený v žocích dováží do Evropy. Poté se zpracovává a balí do sáčků nebo se z něho vyrábějí tablety či tinktura.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM WARFARIN JAKOU ZELENINU MÁM SNÍŽOVAT NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MOHU VAŽENOU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kozák Ladislav.

myslel jsem že listová zelenina sníží negativní účinky Warfarinu. Platí to i pro vařenou v polévce ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji nexperimentovat, ale naopak stravovat se stále stejně. Warfarin má své nežádoucí účinky, které ale nejsou tolik závažné, jako když uděláte změnu v jídelníčku, která může způsobit krvácení. Základní pravidlo u Warfarinu: Jezte stejné potraviny, jako v době kdy vám byla odebrána krev (Quickův test). Při změně ve stravování je zapotřebí odebrat znovu krev a zjistit její aktuální srážlivost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Koupel z řepíku lékařského

Zhruba 200 g sušeného řepíku louhujte ve studené vodě přes noc. Další den pak zahřejte, sceďte a poté vlijte do teplé koupele. Setrvejte v ní cca 20 – 30 min. Koupel z řepíku se osvědčila především při kožních problémech a při hemoroidech. Pokud si dopřejte pravidelně jednou za rok koupel v řepíku, přispějete k celkovému posílení vašeho organismu.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem MOČOPUDNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Polášek.

Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Močopudné potraviny

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolesti krku po narkóze jsou normální. Někdy se nepodaří lehce zavést inkubační katetr a poškodí - odře se sliznice a ta pak krvácí. Při tomto stavu pak krk cítíme jako při angíně. Hojení je tak na deset dní, než bolesti při polykání ustanou. Dobré je po dobu hojení kloktat Stopangin nebo vystříkat krk Tantum Verde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Čaj z řepíku

Jednu čajovou lžičku sušeného řepíku zalijte 250 ml vody a krátce louhujte. Pijí se 2 – 3 šálky denně. Čaj připravujte vždy čerstvý. Pomáhá při plicních, jaterních, ledvinových a močových problémech, při špatné funkci žlučníku i střev, při těžkostech s trávením, při průjmech. Oslazený medem se pije při silné rýmě, angíně, zánětech v krku, zánětech mandlí nebo hrtanu.

Zdroj: Řepík lékařský

Vedlejší účinky methioninu

Methionin při dlouhodobém užívání zvyšuje homocystein a LDL. Vegetariáni a vegani by ho neměli brát vůbec, protože jeho výkyvy mohou mít dlouhodobé nežádoucí účinky. V zahraničí se lékaři vyjádřili dokonce o genetických změnách řetězců v případě těhotenství. Pozitivní účinky na vlasy byly zaznamenány při užívání po dobu jednoho měsíce, poté měsíční přestávka a opět měsíční kúra a dost.

Při léčbě methioninem rovněž omezte alkohol. Alkohol je prokazatelně buněčným jedem. Jedinou možností, jak se bezpečně vyhnout jeho toxickým účinkům, je trvalá absolutní abstinence.

Methionin se používá v německy mluvících zemích k okyselení moči (v rámci prevence bakteriálního přerůstání); v příbalovém letáku je výslovně uvedeno, že je třeba počítat s možností zvracení a s nevolností.

Dobrým zdrojem methioninu ve stravě jsou obilniny, ořechy (semena), ryby, vejce, jogurty a maso. Tudíž i stravou lze přispět k lepší kvalitě vlasů.

Dlouhodobě se užívat nedoporučuje.

Zdroj: Methionin na vlasy – nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky lecitinu

Ačkoliv je lecitin pro většinu lidí bezpečný, u některých jedinců může mít nechtěné vedlejší účinky.

Lecitin může vyvolat tyto nežádoucí reakce:

  • kopřivka,
  • obtíže s dýcháním,
  • otok obličeje, rtů, jazyka, nebo hrdla.

Pokud se u vás některý z těchto nežádoucích účinků vyskytne, tak vyhledejte lékařskou pomoc.

Časté nežádoucí účinky při užívání lecitinu mohou zahrnovat:

  • průjem,
  • nevolnost,
  • bolesti břicha nebo pocit plnosti.

V některých případech může sojový lecitin negativně ovlivnit potenci u mužů, protože existují doměnky, že díky fytoestrogenům, které soja obsahuje, může zvýšit hladinu estrogenu. Estrogen je ženský hormon a u mužů způsobuje například abnormální růst prsní tkáně. Více informací je uvedeno zde: soja a estrogen u mužů.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Dávkování lecitinu

Denní přísun lecitinu by měl být minimálně 3 g denně, což ne vždy získáte přirozeně stravou, proto je vhodné hledat pomoc u lecitinových potravinových doplňků. Dávkování potravinového lecitinu je závislé na druhu výrobku.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Nežádoucí účinky

Ze své zkušenosti ale nedoporučuji při začínající menopauze kombinovat kotvičník a červený jetel. Pro odstranění negativních příznaků menopauzy jsem začala brát nejprve červený jetel, po kterém skutečně tyto příznaky odezněly. Poté jsem přidala užívání kotvičníku a pocení a návaly horka se vrátily. Takže doporučuji užívání buď jednoho, nebo druhého. Rozhodně ne kombinaci obou bylin. Co se týče jiných nežádoucích účinků na lidský organismus, laboratorními testy nebyly dosud žádné prokázány. Ani kontraindikace s jinými látkami a léčivy. S ohledem na obsah alkaloidů se ale užívání kotvičníku nedoporučuje osobám mladším 18 let, těhotným a kojícím ženám. Rovněž není vyloučeno, že se mohou vyskytnout vedlejší účinky u jednotlivců, které dosud nebyly zkoumány.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky

Léčivé účinky černého bezu

Ať již máme na mýty a pověry kolem černého bezu jakýkoliv názor, jeho zdraví prospěšné účinky na organismus nelze popřít. V přírodním léčitelství se využívají všechny části keře – květy, plody i listy. Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamín C.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamín A a skupinu vitamínů B – B1, B2, B6, B12 a kyselinu pantotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Černý bez trháme v celých chomáčcích, které zavěsíme mimo dosah slunce, pokud možno ve větrané místnosti. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu


Autoři obsahu

Ing. Romana Šebková

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP